Kako se crta konj - savjeti i tehnike | Tutorial za crtanje konja

Kako Se Crta Konj

Kako Se Crta Konj

Ako volite crtanje i želite naučiti kako nacrtati konja, ovo je savršen tutorial za vas! Crtanje konja može biti izazovno, ali uz pravilnu tehniku i nekoliko savjeta, moći ćete nacrtati predivnog konja bez problema.

Korak 1: Počnite s osnovnim oblicima. Nacrtajte jednostavne linije i krugove kako biste postavili osnovnu strukturu konja. Možete početi s crtanjem velikog kruga za tijelo konja i manjeg, ovalnog oblika za glavu.

Korak 2: Dodajte detalje glave konja. Nacrtajte oči, nos i uši. Obratite pažnju na proporcije i oblike – konji imaju karakteristične oči i prepoznatljive izraze lica.

Korak 3: Kreirajte oblike za tijelo konja. Nacrtajte naramenicu, leđa i zadnjicu. Konja možete crtati stojeći, trčeći ili čak kao da skakuće. Odaberite položaj koji želite i prenesite ga na papir.

Korak 4: Dodajte noge i kopita. Konji imaju dugačke i vitke noge s mišićavim kopitama. Naučite kako pravilno nacrtati ovaj dio tijela konja. Kroz pravilno pozicioniranje i linije za noge, uspješno ćete dodati pokret i eleganciju konju.

Korak 5: Dodajte detalje poput repa i grive. Konji imaju lijepu i bujnu grivu koja se može crtati sa zakrivljenim linijama. Dodajte rep kako bi konj izgledao realistično.

Korak 6: Završite s detaljima. Pregledajte svoj crtež i dodajte sve nedostajuće detalje, kao što su oznake na tijelu konja, konture i sjena. Možete koristiti olovku, marker ili boje kako biste dodali zapreka vašem konju.

Sada, kada znate osnove, možete nastaviti s vježbanjem i igrati se s različitim pozicijama i stilovima crtanja konja. Uz malo prakse i strpljenja, uskoro ćete moći nacrtati konja bez ikakvih problema!

Kako se crta konj – savjeti i tehnike

Savjeti za crtanje konja

 • Kada započinjete crtanje konja, uvijek započnite s jednostavnim osnovnim oblicima kako biste postigli ravnotežu i proporciju.
 • Istražite anatomiju konja kako biste bolje razumjeli njegove dijelove tijela i kako se međusobno slažu.
 • Nemojte žuriti – crtanje konja može biti izazovno, pa je važno strpljivo raditi i ne odustajati ako stvari ne idu glatko u početku.
 • Koristite referentne slike konja kako biste dobili bolji osjećaj za pravilne proporcije i detalje.
 • Eksperimentirajte s različitim alatima i tehnikama crtanja kako biste pronašli onu koja vam najviše odgovara.

Tehnike crtanja konja

Tehnike crtanja konja

Postoje mnoge tehnike crtanja konja, ali ovdje su neke od najpopularnijih:

 1. Linija crtanje: Počnite crtanje konja linijom i postupno ga dodajte detaljima. Ova tehnika je dobra za početnike jer se može lako prilagoditi i ispraviti greške.
 2. Upotreba oblika: Konja možete nacrtati koristeći osnovne oblike poput kruga za glavu, pravokutnika za tijelo i elipse za noge. Zatim možete dodati detalje i oblikovati lik.
 3. Upotreba vrijednosti: Koristite tamnije i svjetlije vrijednosti kako biste stvorili iluziju volumena i dubine u crtežu konja. Ova tehnika je dobra za stvaranje dubljih, realističnijih slika.
 4. Detaljno crtanje: Ako želite stvoriti vrlo detaljan crtež konja, možete koristiti olovku i nacrtati svaki mali detalj, poput dlake, mišića i teksture.

Primjeri crteža konja

Evo nekoliko primjera crteža konja za inspiraciju:

Uživajte u crtajući konje i eksperimentirajte s različitim tehnikama! Ne zaboravite vježbati i uvijek se usredotočiti na detalje kako biste stvorili autentičan i realan crtež.

Osnovni oblik konja

Da biste uspješno nacrtali konja, važno je započeti s osnovnim oblikom tijela. Konj ima karakterističan oblik sa izduženim tijelom i visokim nogama.

You might be interested:  Lijekovi Koji Sadrže Kodein

Prvi korak je nacrtati konjski torzo u obliku pravougaonika. Ovaj pravougaonik predstavlja torzo konja i trebao bi biti malo duži nego širi.

Zatim trebate dodati glavu konja. Glava konja je u obliku pravougaonika s blago zaobljenim uglovima. Dodajte njušku na prednji dio pravougaonika i malu ušnu školjku na vrhu glave.

Sljedeći korak je dodavanje repa konju. Rep konja je dugačka i vitka linija koja izlazi iz zadnjeg dijela tijela.

Kada ste nacrtali osnovni oblik tijela, glave i repa konja, možete dodati noge. Konj ima četiri noge, sa svakom nogom smještenom na jednom od uglova tijela konja. Svaka noga sastoji se od dva dijela – bedra i potkoljenice. Budite pažljivi da proporcionalno nacrtate noge, jer su noge konja vrlo izdužene u odnosu na tijelo.

Kada ste završili s nacrtom osnovnog oblika konja, možete dodati detalje, kao što su oči, nos, usta, griva i rep. Također možete dodati pečate na tijelu i nogama konja kako bi se stvorio realizam.

Sada kada znate osnovni oblik konja, možete eksperimentirati s različitim pozama i stilovima crtanja da biste stvorili jedinstvene slike konja.

Crtaću konjske glave

Osnovni koraci

Evo nekoliko osnovnih koraka za crtanje konjske glave:

 1. Prvo crtajte osnovne oblike: krug za glavu i oval za njušku.
 2. Dodajte linije da biste označili oči, uši i usta.
 3. Crtajte detalje poput vrata, grive i nosa.
 4. Obojite sliku kako biste dali konjskoj glavi više dubine.

Tehnike

Postoji nekoliko tehnika koje možete koristiti za crtanje konjske glave:

 • Koristite senčenje da biste dali volumen i sjenu konjskoj glavi.
 • Upotrijebite različite vrste olovaka za postizanje različitih efekata.
 • Koristite male kružne poteze da biste dodali teksturu u grivu i nos.

Savjeti

Evo nekoliko savjeta kako bi vam crtanje konjske glave bilo lakše:

 • Proučite fotografije ili stvarne konje kako biste dobili bolju ideju o proporcijama i detaljima.
 • Vežbajte redovno kako biste poboljšali svoje crtačke sposobnosti.
 • Isprobajte različite tehnike i stilove da biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara.

Primer crteža konjske glave

Pravilne proporcije tijela

Uvod

Da biste nacrtali konja sa pravilnim proporcijama tijela, važno je razumjeti anatomiju konja i kako se njegovo tijelo gradi. Ova sekcija će vam pružiti neke osnovne smjernice kako bi vam pomogla da postignete pravilne proporcije kada crtate konja.

Tijelo

Prilikom crtanja tijela konja, važno je obratiti pažnju na sljedeće proporcije:

 • Glava konja treba biti otprilike 1/3 visine tijela.
 • Vrat bi trebao biti otprilike jednake dužine kao i prednje noge.
 • Torzo konja trebao bi biti nešto duži od visine nogu.
 • Noge konja trebaju biti pravilno raspoređene i trebale bi biti proporcionalne tijelu.
 • Rep bi trebao biti u skladu sa duljinom tijela i trebao bi biti postavljen visoko na leđima.

Glava

Kada crtate glavu konja, važno je obratiti pažnju na sljedeće proporcije:

 • Oči bi trebale biti otprilike na pola visine glave.
 • Uši konja su obično jednake duljine kao i širina oka.
 • Nosna hrskavica može se povući kao trougao ispod očiju.
 • Usne trebaju biti nacrtane slijedeći oblik glave i smještene tik ispod očiju.

Ukrašavanje

Nakon što ste nacrtali tijelo i glavu konja, možete ga dodatno ukrašavati i detaljizirati. Možete dodati crteže konjske dlake, oznake na tijelu ili detalje poput uzde i sedla. Ovo će pomoći vašem crtežu da izgleda realnije i živopisnije.

Zaključak

Naučiti crtanje konja sa pravilnim proporcijama može biti izazov, ali s praksom i strpljenjem, možete postići sjajne rezultate. Slijediti osnovne smjernice koje smo naveli u ovom tutorialu će vam pomoći da razumijete kako pravilno crtati tijelo konja. Slobodno eksperimentirajte i dodajte svoj vlastiti stil crtanja kako biste stvorili unikatne crteže konja.

Dodavanje detalja konjskog tijela

 • Koža i mišići: Kada crtate konjsko tijelo, možete dodati detalje kože i mišića kako biste mu dali prirodan i realističan izgled. Obratite pažnju na pokrete mišića i način na koji koža prelazi preko njih. Koristite različite oznake za definiranje mišićnih grupa i prikazivanje nabora kože.
 • Oblik tijela: Konjsko tijelo može biti izrađeno od različitih oblika, ovisno o konkretnom položaju koji želite prikazati. Obratite pažnju na razmjere i proporcije tijela kako biste postigli ravnotežu između glave, vrata i ostatka tijela.
 • Glava i njuška: Konjska glava ima karakterističan oblik koji ju čini prepoznatljivom. Dodajte detalje poput očiju, ušiju, nosnica i usta kako biste stvorili neophodnu živost glavi konja.
 • Masa i volumen: Konji su mišićave životinje s robustnim tijelom. Dodajte dodatne linije i sjene kako biste stvorili osjećaj mase i volumena. Pripazite da ne pretjerujete s detaljima kako ne biste izgubili osnovni oblik tijela.
 • Pokret i dinamika: Prilikom dodavanja detalja konjskom tijelu, pazite na pokret i dinamiku. Konji su graciozne životinje puna snage i energije. Pokušajte prikazati to u vašem crtežu koristeći dinamične obline i pokrete.
You might be interested:  Kako Znati Da Bebi Ne Odgovara Adaptirano Mlijeko

Zapamtite, crtanje konja može biti izazovno, ali vježbom ćete postati bolji i sigurniji u svoje vještine. Ne bojte se eksperimentirati i prilagođavati svoj stil, jer svaki crtač ima svoj jedinstveni način izražavanja.

Crtanje konjskih nogu

Za crtanje konjskih nogu potrebno je razumjeti strukturu i proporcije konjskog tijela. Noge konja su sastavljene od nekoliko osnovnih dijelova: bedro, potkoljenica i kopito.

Korak 1: Nacrtajte bedro

Prvo je potrebno nacrtati bedro, koji je najdeblji dio noge. Nacrtajte ga kao duguljasti oblik, blago zakošen prema dolje. Pripazite da mu duljina bude proporcionalna sa ostatkom tijela.

Korak 2: Nacrtajte potkoljenicu

Potkoljenica konja je vitka i duža od bedra. Nacrtajte je kao tanju liniju koja se kreće prema kopitu. Pripazite na proporcije i duljinu potkoljenice u odnosu na bedro.

Korak 3: Nacrtajte kopito

Na kraju, nacrtajte kopito na dnu noge. Kopito je hrpa koža i nokat koji štiti konju nogu. Nacrtajte ga kao ravnu liniju koja se spušta prema dolje. Možete dodati i nekoliko detalja kao male linije kako biste prikazali nabor i teksturu.

Uz praksu i upornost, možete naučiti crtati konjske noge i druge dijelove konja s vještinom i preciznošću. Slijedite ove korake i uskoro ćete biti spremni crtati konje u različitim pozama i izražavati njihovu snagu i ljepotu.

Dodavanje repa i grive

Nakon što ste nacrtali osnovni oblik konja, vrijeme je da dodate rep i grivu kako biste mu dali dodatni karakter i realnost. Evo kako to možete učiniti:

1. Rep

Rep konja može biti dugačak i pun ili kraći i tanji, ovisno o vrsti konja kojeg crtate. Evo kako možete dodati rep:

 1. Nacrtajte dugi, zakrivljeni luk na stražnjoj strani konja. Ovaj luk će biti osnova za rep.
 2. Dodajte dodatne linije duž luka kako biste stvorili teksturu repa.
 3. Ako želite da vaš rep ima volumen, možete dodati neke kovrče ili raščešljati krajeve repa.

2. Griva

Griva je složenija od repa i može biti različita ovisno o vrsti konja. Griva se obično sastoji od dugih, valovitih pramenova koji padaju preko vrata konja. Evo kako možete dodati grivu:

 1. Nacrtajte dugi, valoviti luk iznad vrata konja. Ovaj luk predstavlja osnovu za grivu.
 2. Dodajte još nekoliko valovitih i zakrivljenih linija unutar luka kako biste stvorili pramenove grive.
 3. Pazite da pramenovi ne budu previše ravni ili uniformni, jer često griva ima prirodan i neuredan izgled.

Sada kada ste dodali rep i grivu, možete dodatno detaljizirati crteže konja, poput očiju, ušiju, nogu i drugih detalja. Slobodno eksperimentirajte s različitim stilovima i teksturama kako biste stvorili jedinstveni i realistični crtež konja.

Crtanje manje realističnog konja

Ako želite crtati manje realističnog konja, možete koristiti pojednostavljene oblike i stilizovane linije. Ovo vam omogućava da izražavate karakter konja na kreativan način. Evo nekoliko savjeta i tehnika:

 1. Počnite s osnovnim oblicima: Nacrtajte oblik glave konja koristeći jednostavne geometrijske oblike poput kruga i pravougaonika. Dodajte trougao za gornji deo tela i kratak pravougaonik za rep.
 2. Izrazite izgled konja: Dodajte detalje koji će prikazivati karakter konja, kao što su izražajne oči, griva, uši i nosnici. Možete dodati i njegove karakteristične crte kao što su brkovi ili zmajevit rep.
 3. Koristite stilizovane linije: Umesto da koristite realistične proporcije i detalje, možete crtati stilizovane linije kako biste postigli unikatan izgled vašeg konja. Na primer, možete koristiti kružne linije umesto ravno izvučenih linija.
 4. Odaberite boje po želji: Budite kreativni kada je u pitanju bojenje vašeg konja. Možete koristiti klasične boje kao što su braon ili crna, ili dodati svetle ili neobične boje kako biste stvorili interesantan efekat.
You might be interested:  Kako Se Koristi Fiziološka Otopina Za Nos

Crtanje manje realističnog konja vam daje slobodu da koristite svoju maštu i eksperimentišete s različitim stilovima. Nemojte se plašiti da isprobate nove tehnike i prilagodite svoj crtež prema sopstvenom stilu.

Primer crteža manje realističnog konja:

Koloriranje i sjene

Koloriranje

Kada završite sa crtanjem konja, možete početi sa koloriranjem. Koloriranje konja može biti zabavan proces i pružiti vam priliku da dodate boje koje najbolje odgovaraju vašem stilu i viziji.

Morate odlučiti koje boje koristiti za telo konja, grivu, rep i ostale detalje. Možete koristiti olovke, flomastere ili boje za vodene boje, u zavisnosti od vaših želja i raspoloživog materijala.

Budite kreativni i eksperimentišite sa različitim bojama kako biste dodali dubinu i interesantnost vašem crtežu. Takođe, možete koristiti ombre efekte ili kombinovati više boja kako biste postigli željeni izgled i teksturu konjskog krzna.

Sjene

Da biste postigli da vaš crtež konja izgleda realistično, možete dodati sjene kako bi se naglasili oblik i dimenzija konja. Sjene se uglavnom primenjuju na delovima tela koji su zaklonjeni od izvora svetlosti.

Da biste stvorili sjene, možete koristiti tamnije nijanse boje koju ste već koristili za telo konja. Postepeno nanosite boju u područjima gde biste očekivali senke – na donjem delu vrata, ispod brade, u predelu stomaka i nogu, kao i ispod repa i grive.

Kombinujte nijanse boje da biste stvorili glatki prelaz između svetlih i tamnih delova. Ne zaboravite da se sjene postepeno smanjuju kako se približavaju svetlom delu crteža, kako bi se postigao prirodan izgled.

Još jedan koristan trik je da koristite belu olovku ili boju za dodatno isticanje svetlih delova konja, poput vrha nosa, jagodica ili vrhova ušiju. Ovo će dodati površinsku refleksiju i sjaj na crtežu.

Zaključak

Koloriranje i dodavanje sjena su ključni koraci u dovršavanju crteža konja. Važno je da budete strpljivi i pažljivi dok kolorirate i dodajete sjene, kako biste postigli realističan i detaljan izgled. Eksperimentišite, budite kreativni i uživajte u procesu!

FAQ:

Kako mogu naučiti crtati konja?

Da biste naučili crtati konja, možete koristiti različite tehnike crtanja. Prvo, možete početi s jednostavnim kružnim potezima za tijelo konja, a zatim dodavati pojedinosti poput nogu, repa i glave. Također možete koristiti referentne slike konja kako biste stekli bolji uvid u njihovu anatomiju i proporcije. Prakticiranjem i upornost će vam pomoći poboljšati svoje vještine crtanja konja.

Kako nacrtati konjsku glavu?

Da biste nacrtali konjsku glavu, možete početi sa širokim oblikom koji predstavlja čeljust i nos. Zatim dodajte oči, uši i detalje poput brkova i mane. Koristite kružne pokrete kako biste dobili prirodan izgled konjske glave. Pomoću linija možete definirati i oblik glave i izraz konja. Prakticiranjem ove tehnike možete postići realističan izgled konjske glave.

Kako nacrtati konjsko tijelo i noge?

Za crtanje konjskog tijela možete početi s osnovnim oblikom tijela kao što je oval ili elipsa. Zatim dodajte oblik za glavu, vrat i rep. Za noge, možete koristiti duge zakrivljene linije u obliku slova “u” kako biste predstavili prednje i stražnje noge. Dodajte više pojedinosti poput zglobova, kopita i mišića kako biste postigli realističan izgled konjskog tijela. Prakticiranje proporcija i dispozicije također će vam pomoći poboljšati vještine crtanja konjskog tijela i nogu.

Koje su tehnike koje mogu koristiti za bojenje konja?

Postoje različite tehnike koje možete koristiti za bojanje konja. Možete koristiti olovke, bojice, vodene boje ili akvarele. Prvo možete napraviti osnovni sloj sivom bojom ili drugom odgovarajućom bojom za konje. Zatim možete dodati nijanse i detalje s drugim bojama kako biste postigli sjaj i dubinu. Također možete koristiti slojeve boja kako biste postigli više dimenzionalan izgled. Prakticiranje bojenja i korištenje različitih tehnika će vam pomoći da postanete bolji u bojenju konja.