Kako se crta ruža: vodič za početnike

Kako Se Crta Ruža

Kako Se Crta Ruža

Crteži cvijeća su omiljena tema mnogih umjetnika i ljubitelja umjetnosti. Jedna od najpopularnijih cvjetnih motiva je svakako ruža. Ruža je prepoznatljiva po svojoj ljepoti i simbolizira ljubav, strast i otpornost. Ako želite naučiti kako nacrtati ružu, bez obzira na to jeste li početnik ili iskusni umjetnik, ovaj vodič će vas korak po korak voditi kroz proces stvaranja vlastitog crteža ruže.

Prvi korak u crtanju ruže je nacrtati osnovni oblik cvijeta. To može biti u obliku jednog ovala ili kružnice. Zatim, crtajući iz središta cvijeta, dodajte latice. Ruže obično imaju pet velikih latica koje su raspoređene u krug. Nacrtajte ih polukružno oko osnovnog oblika cvijeta. Budite opušteni i ne brinite se ako nisu savršeno simetrične – ruže u prirodi dolaze u različitim oblicima i veličinama.

Kada ste završili s crtanjem glavnih latica, vrijeme je da dodate detalje. Ruže imaju mnogo manjih latica unutar središta cvijeta. Možete ih crtati kao male poluovalne ili polukružne oblike, postupno se smanjujući prema središtu. Također, dodajte nekoliko linija kako biste naglasili teksturu latica i stvorili iluziju dubine. Ne bojte se eksperimentirati i dodavati svoj vlastiti stil u crtež.

Da biste unijeli još više detalja u crtež, možete koristiti sjenčanje kako biste stvorili iluziju sjene i svjetla. Odaberite izvor svjetlosti i sjenčajte latice u skladu s tim. Također, možete dodati male kapljice rose na latice kako biste dodali dodir stvarnosti i stvorili još veći osjećaj ljepote.

Konačni korak u crtanju ruže je završiti nacrt s crtežom stabljike i listova. Stabljika može biti ravna ili zakrivljena, a listovi trebaju biti izduženi i s naznakom vena. Možete koristiti zelenu boju kako biste dodali boju cvijetu i stvorili kontrast između latice i lišća. Kada završite sa svim detaljima, možete dodati boje po želji, koristeći bojice, flomastere ili akvarel.

Izrađivanje vlastitog crteža ruže može biti izazovno, ali uz praksu, strpljenje i ovaj vodič za početnike, svatko može naučiti kako stvoriti prekrasan crtež. Neka vaša kreativnost cvjeta dok crtanje ruže postaje vaša omiljena umjetnička vještina.

Kako crtanje ruže: početnički vodič

Korak 1: Priprema

Prije nego što započnete s crtanjem ruže, trebate pripremiti potrebne materijale.

Evo što će vam trebati:

 • Papir za crtanje
 • Olovka ili olovka za crtanje
 • Gumica
 • Bojice ili kist s bojama

Korak 2: Crtanje kontura

Za početak, nacrtajte krug na vrhu papira. Ovo će biti osnova za cvijet. Zatim nacrtajte male valovite linije

unutar kruga koje će predstavljati latice ruže.

Korak 3: Dodavanje latica

Kada završite s konturama, nacrtajte još nekoliko slojeva latica oko kruga. Latica obično ima petnaestak,

ali možete prilagoditi broj prema želji.

Korak 4: Detalji ruže

Nakon dodavanja latica, možete dodati druge detalje poput trna i listova.

You might be interested:  Koji Bluetooth Zvucnik Kupiti

Nacrtajte nekoliko trnja duž stabljike i listova sa strane cvijeta.

Korak 5: Bojanje

Korak 5: Bojanje

Za kraj, možete obojiti cvijet u željenim bojama. Ruže su često crvene, ali možete ih obojiti i u druge boje

kao što su ružičasta, bijela ili ljubičasta. Koristite bojice ili kist s bojom kako biste pružili životnost svom crtežu.

Sada kada znate osnove, možete pokušati crtati ruže i eksperimentirati s različitim stilovima.

Vježbajte redovito i uskoro ćete postati majstor u crtanju ruža!

Odabir pravih materijala

Papir

Prvi korak u crtanju prekrasne ruže je odabir pravog papira. Preporučuje se korištenje debele i glatke vrste papira kako bi se izbjeglo pucanje boje ili agresivno upijanje boje kojom crtate ružu.

Kistovi

Kada je u pitanju odabir kistova, najbolje je koristiti kistove s finim vrhovima. Ovi kistovi omogućuju veću kontrolu linija i finih detalja u vašem crtežu ruže. Kistovi koji se preporučuju za crtanje ruže su tanki i precizni.

Boje

Boje su ključne za crtanje prekrasne ruže. Preporučuje se korištenje akrilnih boja jer su one bogate pigmentima i lako se nanose. Odaberite boje koje su najbliže prirodnim bojama ruže – crvene, roze, bijele i zelene.

Paleta za miješanje boja

Paleta za miješanje boja je izuzetno korisna prilikom crtanja ruže jer vam omogućuje da pomiješate različite boje i stvorite željeni nijansu. Preporučuje se upotreba palete od stakla ili plastike koja je jednostavna za čišćenje i omogućuje vam lako miješanje boja.

Pomažuće olovke

Pomažuće olovke su važan alat prilikom crtanja ruže. One vam pomažu da izradite osnovne obrise i poziciju latica prije nego što počnete s nanošenjem boje. Preporučuje se korištenje olovke koja ima lako izbrisivu tintu kako biste mogli ispraviti linije po potrebi.

Priprema platna ili papira

Pre nego što počnete crtati ružu, važno je pripremiti platno ili papir na kojem ćete raditi. Ova priprema pomaže da vaša slika ispada bolje i da boje lakše prianjaju.

Šta vam je potrebno:

 • Platno ili papir
 • Podloga za zaštitu površine
 • Stabilizator
 • Sredstvo za pripremu platna/papira (ako je potrebno)

Kako pripremiti platno ili papir:

1. Na ravnu površinu postavite podlogu koja će zaštiti površinu na kojoj radite.

2. Ako koristite platno, poželjno je da ga prethodno izravnate. Sve neravnine možete lagano pritisnuti dlanom ili koristiti glačalo na niskoj temperaturi.

3. Ako krpom pređete preko platna ili papira, uklonit ćete višak vlakana ili prašine.

4. Za dodatnu stabilnost, možete koristiti stabilizator. Stabilizator se obično koristi na platnu kako bi se sprečilo uvijanje ili pucanje materijala tokom rada.

5. Ako je potrebno, možete koristiti sredstvo za pripremu platna ili papira. Ovo sredstvo se koristi za poboljšanje upijanja boje i olakšava nanošenje boja.

6. Kada završite sa pripremom platna ili papira, budite sigurni da je površina čista i suva pre nego što počnete crtati ružu.

Sada kada ste pripremili platno ili papir, spremni ste za naredni korak – crtanje ruže.

Crtanje osnovnih oblika

Da biste naučili kako crtati ružu, prvo morate naučiti kako crtati osnovne oblike. Ovi osnovni oblici će vam pomoći da formirate ružu korak po korak.

Krug

Krug je osnovni oblik koji ćete često koristiti prilikom crtanja ruže. Evo kako možete nacrtati krug:

 1. Prvo povucite vertikalnu crtu kako biste označili sredinu kruga.
 2. Zatim povucite horizontalnu crtu koja preseca vertikalnu liniju, stvarajući “plus” znak.
 3. Potom povucite krug oko tačke gde se linije sijeku. Možete koristiti kompas ili neki drugi alat za crtanje kruga.

Ellipsa

Ellipsa je drugi osnovni oblik koji će vam biti potreban za crtanje ruže. Evo kako možete nacrtati ellipsu:

 1. Povucite dvije kratke paralelne horizontalne linije.
 2. Zatim povucite dvije duže paralelne linije iznad i ispod kratkih linija.
 3. Povežite svaku kratku liniju sa odgovarajućom dugom linijom na krajevima, stvarajući ovalni oblik.

Trokut

Trokut je također koristan oblik za crtanje ruže. Evo kako možete nacrtati trokut:

 1. Povucite dvije horizontalne linije koje se sijeku pod oštrim uglom.
 2. Na sredini vertikalne linije povucite treću liniju koja se spaja sa krajevima horizontalnih linija, stvarajući trougao.
You might be interested:  Kako Provaliti U Instagram

Sada kada znate kako nacrtati osnovne oblike, možete početi sa crtanje ruže korak po korak. Slijedite uputstva u ostalim sekcijama vodiča za početnike kako biste stvorili prekrasnu ružu!

Dodavanje latica

Koraci za dodavanje latica na crtež ruže

Koraci za dodavanje latica na crtež ruže

 1. Nacrtaj prvu laticu: Počni iscrtavanjem jedne latica u središtu cvijeta. Latica treba izgledati kao mala zakrivljena linija. Možeš koristiti olovku ili marker za crtanje.
 2. Dodaj ostale latice: Nacrtaj još nekoliko latica oko prve latice. Latice trebaju izgledati kao da rastu iz središta cvijeta i lagano se preklapaju jedna s drugom.
 3. Prilagodi veličinu i oblik latice: Ako želiš, možeš prilagoditi veličinu i oblik svake latice da dodatno naglasi izgled ruže. Možeš crtati latice malo veće ili manje, zakrivljenije ili ravno, kako god želiš.

Primjer dodavanja latica na crtež ruže

Evo primjera kako može izgledati crtež ruže s dodanim laticama:

 • Prva latica: iscrtana je zakrivljena linija u središtu cvijeta.
 • Ostale latice: dodane su još četiri latice oko prve latice, lagano se preklapajući.
 • Veličina i oblik svake latice je prilagođen prema želji autora crteža.

Sada kada si dodao latice, tvoj crtež ruže izgleda još realističnije! Možeš dalje nastaviti s crtanje ostalih dijelova ruže kako bi dovršio crtež cvijeta.

Stvaranje privlačnih nijansi boje

Da biste stvorili privlačne nijanse boje za vašu ružu, možete koristiti kombinaciju različitih boja i tehnika bojenja. Evo nekoliko savjeta kako postići željene efekte:

1. Kombinacija primarnih boja

Možete kombinirati primarne boje poput crvene, plave i žute kako biste dobili različite nijanse boje. Dodavanjem više crvene dobivate topliju nijansu, plava može stvoriti hladnu nijansu, dok žuta doprinosi svijetlim i vedrim tonovima.

2. Korištenje nijansi iste boje

Za stvaranje dubine i dimenzionalnosti, možete kombinirati različite nijanse iste boje. Na primjer, možete koristiti svjetliju nijansu crvene za laticu unutarnjeg dijela ruže, dok tamnija nijansa crvene može se koristiti za vanjske latice.

3. Dodavanje bijele boje

Bijela boja se može koristiti za stvaranje svjetlinu i highlights. Možete ga dodati u središte ruže kako biste stvorili iluziju svjetlosti i postizali strukturu cvijeta.

4. Kombinacija suptilnih nijansi

Možete koristiti suptilne nijanse boje kako biste postigli prijelaz između različitih dijelova ruže. Na primjer, možete koristiti svjetliju nijansu crvene boje za središnji dio latica, dok tamnija nijansa može se koristiti za vrhove latica.

5. Korištenje tehnika bojenja

Pomoću tehničkih tehnika bojenja, poput senčenja, grubog crtanja i mrlja, možete dodati teksturu i dubinu svakom dijelu ruže. Ove tehnike će pomoći da vaša ruža izgleda realističnije i privlačnije.

Poigravajte se različitim kombinacijama boja i tehnika kako biste stvorili jedinstvene i privlačne nijanse boje za vašu ružu. Ne bojte se eksperimentirati i prilagoditi boje prema vašim željama i viziji.

Detalji poput stabljike i lišća

Kada crtaš ružu, važno je obratiti pažnju na detalje poput stabljike i lišća. Ovo su neki koraci koje možeš pratiti kako bi crtanje izgledalo realistično i impresivno.

Stabljika

Stabljika ruže je duga, tanka i zelena. Može biti ravna ili blago zakrivljena, ovisno o perspektivi. Evo kako je možeš nacrtati:

 1. Prvo nacrtaj okomitu crtu koja će predstavljati glavnu stabljiku. Možeš je povući ravnom linijom ili dodati nekoliko zakrivljenih linija kako bi izgledala prirodnije.
 2. Zatim dodaj manje izboje na glavnu stabljiku. Izboji su tanke, zakrivljene linije koje izlaze iz glavne stabljike i predstavljaju manje grane.
 3. Nakon što nacrtaš izboje, dodaj listove. Listovi trebaju biti ovalnog oblika i mogu biti različitih veličina. Smjesti ih duž stabljike i izboja kako bi izgledali prirodno.
 4. Zadnji korak je dodavanje detalja na stabljiku kao što su male linije i nabori. To će dati dodatnu dimenziju stabljici i učiniti je realističnijom.

Lišće

Lišće ruže dodaje puno elegancije i ljepote crtežu. Evo kako ga možeš nacrtati:

 • Nacrtaj nekoliko ovalnih oblika različitih veličina. Oni će predstavljati lišće ruže.
 • Zatim dodaj detalje na lišću. To možeš učiniti crtanjem manjih linija unutar ovala kako bi lišće izgledalo prirodno.
 • Dodaj peteljku na svako lišće. Peteljka je tanka i zakrivljena linija koja izlazi iznad lišća i povezuje se sa stabljikom ruže.
 • Nakon što crtaš lišće, postavi ih uz stabljiku i izboje ruže. Možeš ih rasporediti ravnomjerno ili ih postaviti na određene dijelove stabljike kako bi dobili željeni izgled.
You might be interested:  Kako Do Malog Lošinja

Prilikom crtanja ruže fokusiraj se na detalje, budi strpljiv i vježbaj. S vremenom ćeš postati sve bolji i tvoji crteži će izgledati sve realističnije. Sretno!

Završni dodiri i finiširanje

Obojavanje latica

Nakon što ste nacrtali sve latice, vreme je da im pružite živahan izgled bojanjem. Odaberite boju koju želite da koristite za latice, tako da odgovara prirodnim bojama ruže. Za osenčavanje latice, koristite tamniju nijansu iste boje do nežnijih prelaza u svetliju nijansu.

Stvaranje senke

Da biste dodali dubinu i dimenziju cvetu, možete stvoriti senke koristeći tamniju nijansu boje koju koristite za latice. Pažljivo nanesite senke duž ivica latica i u njihovim prelazima.

Dodavanje detalja

Da biste mimikrirali prirodne detalje ruže, možete dodati i druge elemente poput malih trnja, dlačica i izbojaka. Koristite tanak kist i tamniju boju da biste ih nacrtali.

Finiširanje

Kada završite sa crtežom ruže, pregledajte ga da biste se uverili da je sve kako treba. Ako primetite bilo kakve nepravilnosti ili greške, ispravite ih. Možete koristiti beli korektor za prepravke. Nakon toga, pustite da se sve osuši i učvrsti, i vaš crtež ruže je potpuno završen i spreman za izlaganje ili deljenje sa drugima.

Dodatni saveti

 • Koristite svetliju nijansu zelene boje za crtanje stabljike i lišća.
 • Eksperimentišite sa raznim bojama i stilovima da biste pronašli sopstveni jedinstveni način crtanja ruže.
 • Pokušajte da crtate ruže iz različitih uglova i perspektiva kako biste razvili svoju veštinu i kreativnost.

Sada kada znate kako se crta ruža, možete da uživate u stvaranju prelepih cvetnih kompozicija ili jednostavno da koristite ovu veštinu kao relaksaciju i način izražavanja. Srećno crtanje!

Savjeti i trikovi za usavršavanje

Koristite prave boje

Za crtanje ruže je važno koristiti prave boje kako biste postigli željeni rezultat. Koristite crvenu boju za latice, zelenu boju za listove i smeđu boju za stabljiku. Možete koristiti različne nijanse istih boja kako biste dobili više dubine i dimenzionalnosti.

Pazite na proporcije

Kada crtate ružu, važno je obratiti pažnju na proporcije kako biste dobili realističan izgled. Latice ruže treba da budu veće prema dnu i manje prema vrhu, dok bi stabljika trebala biti tanja na vrhu i deblja pri dnu.

Upotrijebite senčenje

Da biste dodali dimenziju i dubinu crtežu ruže, koristite senčenje. Lagano senčenje unutar latica i na stabljici može poboljšati izgled i činiti crtež realističnijim.

Prakticirajte osnovne tehnike crtanja

Dobro poznavanje osnovnih tehnika crtanja može vam pomoći da bolje crtate ruže. Prakticirajte crtanje osnovnih oblika, kao što su krugovi i elipse, jer će vam to pomoći da bolje razumijete strukturu ruže i lakše ih nacrtate.

Pregledna tablica koja sadrži ove informacije:

Savjeti i trikovi za usavršavanje
Koristite prave boje
Pazite na proporcije
Upotrijebite senčenje
Prakticirajte osnovne tehnike crtanja

FAQ:

Koje su osnovne tri korake za crtanje ruže?

Osnovna tri koraka za crtanje ruže su: prvo nacrtajte malu kružnicu koja će predstavljati središte ruže, a zatim nacrtajte latice ruže oko središta, na kraju dodajte stabljiku i listove.

Kako izgleda prvo korak crtanja ruže?

Prvi korak u crtanju ruže je nacrtati malu kružnicu koja će predstavljati središte ruže.

Koje boje se koriste za crtanje ruže?

Boje za crtanje ruže mogu biti različite, ali najčešće se koriste crvena za latice, zelena za listove i smeđa za stabljiku. Naravno, možete koristiti i druge boje prema svojim preferencijama.

Koje su tehnike crtanja ruže pogodne za početnike?

Za početnike su pogodne jednostavnije tehnike crtanja ruže, poput crtanja latice po laticu ili upotrebe osnovnih oblika poput krugova i ovala za nacrtanje ruže.

Koje alate ili materijale trebam koristiti za crtanje ruže?

Da biste nacrtali ružu, trebat će vam olovka za crtanje, gumica za brisanje, papir za crtanje ili blok za bilješke, i možda neki obojani olovke ili flomasteri ako želite dodati boje ruži.