Kako se crta vuk: Korak po korak vodič za crtanje vuka

Kako Se Crta Vuk

Kako Se Crta Vuk

Vukovi su divlje životinje koje oduvijek intrigiraju ljude. Njihova snaga, hrabrost i ljepota često su motivacija za umjetnike da ih crtaju. Ako želite naučiti kako crtati vuka korak po korak, slijedite ovaj vodič.

Prvi korak u crtanju vuka je nacrtati njegovu osnovnu konturu. Počnite s nacrtavanjem ovalnog oblika za glavu vuka. Zatim, dodajte dva manja ovala s obje strane za uši. Slijedi nacrtivanje dugog, zakrivljenog tijela vuka.

Nakon toga, dodajte detalje na vukovu glavu. Nacrtajte oči u obliku badema i unutar svake oči nacrtajte manje kružiće za zjenice. Dodajte nos, usta i jedno uho koje je malo okrenuto prema natrag. Ne zaboravite nacrtati malu njušku i obojiti je crnom bojom.

Sljedeći korak je nacrtati vukovu dlaku. Koristite duguljaste i zakrivljene crte kako biste stvorili efekt dlake na tijelu vuka. Nacrtajte kratke i srednje velike krivulje duž tijela vuka koje će predstavljati dlaku.

Završni korak je dodavanje detalja i sjena na vukovom tijelu. Dodajte male oznake i linije duž tijela kako biste naglasili strukturu dlake. Dodajte sjene na određenim mjestima kako biste postigli trodimenzionalni efekt.

Ovaj vodič vam može pomoći da naučite crti vuka korak po korak. S vježbom i strpljenjem, uskoro ćete biti u mogućnosti crtati vukove bez ikakvih problema. Sada je vrijeme da zgrabite olovku i papir i započnete sa crtanje vuka!

Vuk – tajanstvena i divlja životinja

Vukovi su tajanstvene i divlje životinje koje su poznate po svojoj inteligenciji i prilagodljivosti. Ovi sisavci su članovi porodice pasa koji žive u različitim delovima sveta.

Karakteristike vuka:

 • Vukovi su srednje velike životinje sa gustim krznom i jakim mišićima.
 • Imaju izuzetno dobar sluh, vid i miris, što im pomaže u lovu i snalaženju u divljini.
 • Vukovi su veoma socijalne životinje i žive u čoporu, koji često predvodi alfa par.
 • Komunikacija među vukovima se odvija putem raznih zvukova, kao što su zavijanje, lajanje i cviljenje.

Značaj vuka u ekosistemu:

Vuk igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže u ekosistemu. Kao vrhunski predator, vuk reguliše brojnost drugih vrsta, kao što su srne i zecovi.

Suočavanje s izazovima:

Vukovi se suočavaju s brojnim izazovima, uključujući gubitak staništa i sukob s ljudima. Lov na vukove, uništavanje njihovih staništa i bolesti ugrožavaju populacije vukova u mnogim delovima sveta.

You might be interested:  Kako Izdresirati Zmaja 3 Na Hrvatskom

Zabrana lova na vukove:

Da bi se zaštitila ova prelepa životinja, mnoge zemlje su uvele zabranu lova na vukove. Cilj je očuvanje vrste i održavanje ravnoteže u prirodi.

Zaključak:

Vukovi su fascinantne životinje koje zavređuju našu pažnju i zaštitu. Njihova važnost u očuvanju prirode i ekosistema je neosporiva. Uživajte u lepoti i tajanstvenosti vuka, ali uvek budite odgovorni prema ovoj divljoj životinji.

Osobine vuka koje ga čine jedinstvenim

Vukovi su divlje životinje koje žive u čoporima i često su prisutni u mitologiji, bajkama i folkloru. Oni imaju neke izvanredne osobine koje ih čine jedinstvenim:

 1. Vukovi su izuzetno društvene životinje i žive u čoporima. Čopor može imati više od 10 jedinki, a članovi čopora su organizovani prema hijerarhijskoj strukturi. Vukovi su veoma lojalni jedni prema drugima i sarađuju kako bi preživeli.
 2. Vukovi su izvrsni lovci. Imaju izuzetno razvijena čula, naročito sluh i miris. Njihovi oštri zubi i jake čeljusti čine ih sposobnim da uhvate i ubiju plen. Vukovi love različite vrste životinja, od manjih sisavaca do većih grabežljivaca poput jelena i bizona.
 3. Vukovi su veoma inteligentni. Oni prave razne strategije u lovu i komunikaciji. Koriste različite zvukove, pokrete tela i mirise da bi se sporazumeli sa članovima čopora. Takođe su vrlo snalažljivi kada je u pitanju pronalaženje hrane i prilagođavanje različitim uslovima životne sredine.
 4. Vukovi su otporni i izdržljivi. Mogu preći velike udaljenosti u potrazi za hranom i teritorijom. Takođe su prilagođeni raznim klimatskim uslovima, od hladnih planinskih regiona do vrućih pustinjskih područja. Vukovi mogu preživeti i bez hrane nekoliko dana.
 5. Vukovi su izuzetno brižni roditelji. Mužjak i ženka zajedno odgajaju mladunce i pažljivo brinu o njima. Oni ih hrane, čuvaju i uče kako da love i opstanu u divljini. Mladunci ostaju sa roditeljima i ostalim članovima čopora dok ne postanu samostalni.

Ukratko, vukovi su životinje koje se ističu svojim društvenim ponašanjem, lovom, inteligencijom, izdržljivošću i brižnim roditeljstvom. Njihove nevjerojatne osobine čine ih jedinstvenim i fascinantnim stvorenjima u životinjskom carstvu.

Alati i materijali koje trebate pripremiti

Prije nego što počnete crtati vuka, potrebno je pripremiti određene alate i materijale koji će vam biti potrebni za crtanje. Evo popisa osnovnih stvari koje biste trebali pripremiti:

 • Papir
 • Grafitna olovka
 • Gumica za brisanje
 • Lenjir
 • Crni flomaster ili crni marker

Iako ovi osnovni materijali su dovoljni da započnete crtanje vuka, uvijek možete dodati dodatne alate ili materijale prema svojim preferencijama.

Uz to, također ćete trebati pristup nekim dodatnim materijalima kao što su:

 1. Slika ili fotografija vuka koju ćete koristiti kao referencu
 2. Bojice ili pastele, ako želite obojiti svoj crtež
 3. Šestar, ukoliko želite preciznije nacrtati neke dijelove vuka

Ova dodatna oprema nije obavezna, ali može vam pomoći da unesete više detalja i boje u vaš crtež. Ako želite napredniji nivo crtanja, možete koristiti i druge tehničke alate kao što su različite vrste olovaka, kistovi ili tintni flomasteri.

Sada kada imate sve ove alate i materijale spremljene, možete početi s crtanje vuka koristeći korak-po-korak vodič koji će vam pomoći da nacrtate vuka sa lakoćom.

Korak 1: Nacrtajte osnovne konture tijela vuka

Za početak, trebate nacrtati osnovne konture tijela vuka. Evo koraka kako to učiniti:

 1. Započnite s crtanje glave: Nacrtajte ovalnu oblik za glavu vuka na vrhu papira. Dodajte dvije male uzdužne zakrivljene linije za prednje noge.
 2. Nacrtajte tijelo: Dodajte veliki ovalni oblik u nastavku glave vuka za tijelo. Na desnoj strani, dodajte još jedan manji oval za zadnje noge.
 3. Nacrtajte rep: Na stražnjem dijelu tijela, nacrtajte duguljasti oblik za rep vuka. Možete dodati nekoliko zakrivljenih linija da biste prikazali detalje na repu.
 4. Dodajte uši i šape: Na vrhu glave, nacrtajte dvije trokutaste uši. Zatim dodajte kratke zakrivljene linije ispod glave za prednje šape vuka.
 5. Dodajte oči, nos i usta: Nacrtajte dvije okrugle oči između ušiju. Dodajte nosni vrh u obliku trougla i male zakrivljene linije za usta.
You might be interested:  Kako Odčepiti Odvod U Zidu

Ovo su osnovne konture tijela vuka koje trebate nacrtati u prvom koraku. Sada možete nastaviti s dodavanjem detalja i završiti crtež vuka. Slijedite ostale korake u vodiču kako biste dovršili sliku vuka.

Korak 2: Dodajte detalje glave i njuške

 • Korak 1: Počnite crtati osnovni oblik tijela vuka koristeći krive linije.
 • Korak 2: Sada ćemo dodati detalje glave i njuške. Nacrtajte trokutastu njušku na vrhu tijela. Dodajte oči iznad njuške, koristeći dvije male kružne linije.
 • Korak 3: Nacrtajte male zakrivljene linije unutar očiju kako biste prikazali sjaj i izraz lica vuka.
 • Korak 4: Dodajte uši na vrh glave vuka. Uši mogu biti malo zakrivljene i trokutaste, s malim detaljima unutar njih kako bi izgledale realistično.
 • Korak 5: Nacrtajte male pravokutne zube ispod njuške. Dodajte jezik unutar njuške koristeći zakrivljene linije i detalje kako bi izgledao više stvaran.
 • Korak 6: Na kraju, dodajte nekoliko vlasova kose oko glave i ušiju kako biste stvorili teksturu vuka.

Sada ste dovršili drugi korak u crtanju vuka! Sljedeći korak bit će dodavanje detalja tijela i repa.

Korak 3: Nacrtajte krzno i rep vuka

Korak 3.1: Nacrtajte krzno

Da biste nacrtali krzno vuka, koristite oštar olovku ili marker kako biste stvorili male brkove koji se preklapaju. Neka brkovi budu različitih duljina i raspoređeni po cijelom tijelu vuka. Jako je važno pratiti oblik tijela i krzna kako biste postigli realističan izgled.

Korak 3.2: Nacrtajte rep

Za nacrtanje repa vuka, započnite crtanjem deblje linije koja se sužava prema vrhu. Zatim dodajte više linija koje će predstavljati krzno na repu. Možete crtati ravne ili valovite linije kako biste dobili prirodan izgled repa. Nakon što završite s crtanjem linija, možete dodati još nekoliko malih crtanih dlaka na kraju repa kako biste ga dodatno detaljnije prikazali.

Kada završite s crtanjem krzna i repa vuka, možete dodati i dodatne detalje kako biste ga učinili autentičnim. Možete dodati sjajeći duh na očima, zube ili druge detalje po vašem izboru. Važno je pratiti korak po korak vodič i prilagoditi svoj crtež prema njemu kako biste postigli najbolje rezultate.

Korak 4: Dodajte završne detalje i sjene

Da bi vuk izgledao stvarno živopisno, potrebno je dodati završne detalje i sjene. Ovi dodaci će vuku dati dubinu i teksturu, čineći ga još realističnijim.

You might be interested:  Kako Muskarci Vode Ljubav Kada Vole

Dodajte detalje

Započnite dodavanjem detalja na vukovom licu. Nacrtajte male kose linije oko očiju i nosa kako biste naglasili njegove karakteristike. Također možete dodati i nekoliko dlačica na ušima kako biste im dali pokret i prirodan izgled. Obratite pažnju na detalje na vukovoj njušci, kao što su nabori kože, oči i obrve.

Nakon toga, pređite na vukovu dlaku. Dlake su smeđe i tamne boje, pa dodajte ove nijanse crtanjem kratkih i krivudavih linija koje prate oblik tijela vuka. Ovo će stvoriti iluziju teksture vukove dlake.

Dodajte sjene

Sada je vrijeme da dodate sjene kako biste vuku dali još dubine. Naoružajte se olovkom i nježno dodirujte područja koja su manje osvijetljena. Ovo može uključivati donji dio dlake, ispod brade i trbuh. Koristite svjetlije sive tonove kako biste postupno tamnili sjene. Pripazite da ne pretjerate s tamnim bojama i da ih ravnomjerno rasporedite kako bi sjene izgledale prirodno.

Nadamo se da ste uživali u ovom vodiču za crtanje vuka! Sada kada je vuk dovršen, možete ga obojiti ili dodati neke pozadinske detalje kako biste stvorili prekrasnu umjetničku sliku vuka. Sretno sa svojim crtežom!

FAQ:

Kako crtanje vuka korak po korak?

Crtanje vuka korak po korak može se izvesti na nekoliko načina. Jedan način je početak s iscrtavanjem osnove vuka, a zatim dodavanjem detalja poput glave, tijela, repa i nogu. Drugi način je početak s konturama tijela vuka, a zatim izgradnja ostalih dijelova. Važno je koristiti pravilne proporcije i razumijevanje anatomije vuka prilikom crtanja.

Jesu li potrebne posebne vještine za crtanje vuka?

Da bi se pravilno nacrtala vuk, korisno je imati osnovno znanje o crtanjem i perspektivi. Poznavanje anatomije vuka također može biti korisno kako bi se postigla vjerodostojnost u crtežu. Ipak, s vježbom i strpljenjem, svatko može naučiti crtati vuka korak po korak.

Koje su boje koje se koriste za crtanje vuka?

Boje koje se koriste za crtanje vuka mogu varirati ovisno o stilu crtanja i osobnim preferencijama umjetnika. Međutim, za realističan prikaz vuka, često se koriste sive, smeđe i crne boje. Sjena i svjetlost također igraju važnu ulogu u postizanju trodimenzionalnog izgleda vuka.

Koliko dugo treba vježbati da bi se naučilo crtati vuka?

Vrijeme koje je potrebno za naučiti crtati vuka ovisi o stupnju angažmana i vještini pojedine osobe. Neki ljudi mogu brzo naučiti, dok će drugima trebati više vremena. Redovito vježbanje i istrajnost su ključni. Početak s jednostavnim crtežima vuka i postupno napredovanje u težini može biti koristan pri pridobivanju vještina za crtanjem vuka.

Koji su najbolji alati za crtanje vuka?

Alati koje koristite za crtanje vuka mogu varirati ovisno o vašim preferencijama. No, neki od osnovnih alata uključuju olovku ili olovku za crtanje, gumicu za brisanje, oštaroljeni olovku i papir. Također, mogu biti korisni razni grafitni olovke za stvaranje različitih tonaliteta i sjena.

Kakva je svrha ovog korak po korak vodiča za crtanje vuka?

Svrha ovog vodiča je pomoći ljudima da nauče kako crtati vuka korak po korak. Vodič pruža detaljne upute i ilustracije koje će vam omogućiti da precizno nacrtate vuka.