Kako se dobije meningitis | Simptomi, prevencija i liječenje

Kako Se Dobije Meningitis

Kako Se Dobije Meningitis

Meningitis je upala ovojnice koja pokriva mozak i kičmenu moždinu. To je ozbiljno zdravstveno stanje koje može izazvati ozbiljne komplikacije i čak smrt. Meningitis se može dobiti iz različitih razloga.

Ova bolest može biti uzrokovana bakterijama, virusima, gljivicama ili parazitima koji invadiraju tijelo i ulaze u krvotok. Najčešći uzrok meningitisa su bakterijske infekcije, koje se obično prenose kapljicama iz nosa ili grla zaražene osobe.

Simptomi meningitisa mogu se razlikovati ovisno o vrsti uzročnika i individualnoj osjetljivosti organizma. Uobičajeni simptomi uključuju visoku temperaturu, jake glavobolje, ukočenost vrata, osjetljivost na svjetlost, mučninu i povraćanje. U težim slučajevima, može doći do konfuzije, gubitka svijesti i epileptičnih napadaja.

Prevencija meningitisa uključuje cijepljenje protiv najčešćih uzročnika infekcije, kao što su pneumokoki i meningokoki. Izbjegavanje bliskog kontakta sa zaraženom osobom i pridržavanje higijenskih mjera također može smanjiti rizik od infekcije. U slučaju sumnje na meningitis, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć. Liječenje obično uključuje primjenu antibiotika ili antivirusnih lijekova, kao i terapiju za ublažavanje simptoma i prevenciju komplikacija.

Ukratko, meningitis je ozbiljna bolest koja zahtijeva brzu dijagnozu i odgovarajuće liječenje. Važno je educirati se o simptomima i prevenciji kako bi se smanjio rizik od infekcije i osiguralo pravovremeno liječenje.

Što je meningitis?

Meningitis je upala ovojnice koje pokriva mozak i kičmenu moždinu, koje zajedno čine centralni nervni sistem. Ova upala može biti izazvana različitim uzrocima, uključujući bakterijske, virusne i gljivične infekcije.

Meningitis može biti vrlo ozbiljno stanje koje zahtijeva hitno liječenje. Bez odgovarajuće brige, meningitis može dovesti do komplikacija kao što su gubitak sluha, epilepsija, moždani udar ili čak smrt.

Postoji nekoliko vrsta meningitisa, uključujući:

 • Bakterijski meningitis: ovo je najopasniji oblik meningitisa i može se brzo razviti, ugrožavajući život pacijenta. Najčešći uzročnici bakterijskog meningitisa su bakterije poput Neisseria meningitidis, Streptococcus pneumoniae ili Haemophilus influenzae.
 • Virusni meningitis: virusni meningitis je najčešći oblik meningitisa. Obično je blaži od bakterijskog meningitisa i može se samostalno riješiti bez liječenja. Uzročnici virusnog meningitisa su virusi poput enterovirusa, herpes simplex virusa ili virusa ospica.
 • Gljivični meningitis: ovo je rijedak oblik meningitisa koji se najčešće javlja kod osoba s oslabljenim imunološkim sistemom. Gljivični meningitis može biti uzrokovan gljivicama poput Cryptococcus neoformans.

Simptomi meningitisa mogu se razlikovati ovisno o vrsti infekcije i dobi osobe. Opći simptomi meningitisa uključuju glavobolju, ukočenost vrata, visoku temperaturu, mučninu i povraćanje.

Prevencija meningitisa uključuje cijepljenje protiv bakterija koje mogu uzrokovati bakterijski meningitis, kao i održavanje higijene ruku i izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju meningitis ili druge respiratorne infekcije.

Liječenje meningitisa obično uključuje primjenu antibiotika u slučaju bakterijskog meningitisa, antivirusnih lijekova za virusni meningitis, i antifungalnih lijekova za gljivični meningitis. Također se mogu propisati lijekovi za ublažavanje simptoma i podršku oporavku.

You might be interested:  Što Vidjeti U Rimu

Uzroci i simptomi meningitisa

Uzroci

Meningitis je upala moždanih ovojnica, koje štite mozak i leđnu moždinu. Ova infekcija obično nastaje usled bakterijskih ili virusnih infekcija. Među najčešćim uzrocima meningitisa su:

 • Bakterijski uzroci: Neisseria meningitidis, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae
 • Virusni uzroci: Enterovirusi, Herpes simplex virus, Varicella-zoster virus

Simptomi

Simptomi meningitisa obično se pojavljuju iznenada i mogu biti različiti, ali su neki od najčešćih:

 • Povišena temperatura – groznica
 • Glavobolja – intenzivna i konstantna
 • Ukočenost vrata – nemogućnost spuštanja brade na grudni koš
 • Osip – mrlje ili crvenilo kože koje ne blijede kada se pritisnu
 • Mučnina i povraćanje
 • Poremećaj svijesti – pospanost, dezorijentacija
 • Osjetljivost na svjetlost – fotofobija
 • Povećana srčana frekvencija
 • Povećana disajna frekvencija

Simptomi se često javljaju naglo i brzo se mogu pogoršati, stoga je važno da se odmah potraži medicinska pomoć ukoliko se posumnja na meningitis.

Dijagnoza meningitisa

Da bi se postavila dijagnoza meningitisa, važno je prepoznati simptome bolesti i provesti određene dijagnostičke testove. Ovdje su neki od najčešćih načina dijagnosticiranja meningitisa:

 1. Fizički pregled: Liječnik će pregledati pacijenta i provjeriti znakove upale i iritacije, kao što su osjetljivost vrata, grčevi mišića, izbočenje fontanele kod dojenčadi itd.

 2. Krvni testovi: Krvni testovi mogu se koristiti za pronalazak prisutnosti bakterijske ili virusne infekcije i za procjenu razine bijelih krvnih stanica. Također se može provesti test na upalne markere poput C-reaktivnog proteina (CRP) i prokalcitonina.

 3. Analiza cerebrospinalne tekućine: Najpouzdanija metoda za dijagnosticiranje meningitisa je analiza cerebrospinalne tekućine, koja je tekućina koja okružuje mozak i kralježničnu moždinu. Liječnik će uzeti uzorak cerebrospinalne tekućine iz lumbalne regije kralježnice i provjeriti prisutnost infekcije, stanje stanica i druge parametre.

 4. Brzi testovi: Postoji nekoliko brzih testova koji mogu pomoći u identifikaciji specifičnih uzročnika meningitisa, kao što su bakterije ili viruse. Ovi testovi koriste PCR metodu (polimerazna lančana reakcija) ili testove na antitijela.

 5. Snimanje magnetskom rezonancom (MRI) ili kompjutorskom tomografijom (CT): U nekim slučajevima, liječnik može naručiti MRI ili CT snimanje glave kako bi se isključile druge moguće uzroke simptoma.

U dijagnostici meningitisa važno je uzeti u obzir kliničku sliku pacijenta, rezultate testova i druge faktore. Pravovremena i ispravna dijagnoza ključni su za uspješno liječenje i sprječavanje komplikacija.

Liječenje meningitisa

Meningitis je ozbiljno stanje koje zahtijeva brzo i odgovarajuće liječenje. Glavni ciljevi liječenja meningitisa su kontrolirati infekciju, ublažiti simptome i spriječiti komplikacije.

Liječenje antibioticima

Kada se sumnja na meningitis, pacijentu se odmah propisuju antibiotici. Ovi lijekovi su ključni u liječenju bakterijskog meningitisa. Antibiotici se obično daju intravenozno kako bi omogućili brzo djelovanje i bolje apsorpciju lijeka.

Simptomatsko liječenje

Uz antibiotike, pacijenti s meningitisom često trebaju i simptomatsko liječenje kako bi se ublažili simptomi i povećao komfor. To može uključivati primjenu protuupalnih lijekova za smanjenje vrućice i ublažavanje boli, te ispijanje puno tekućine kako bi se spriječila dehidracija.

Hospitalizacija

Hospitalizacija

Većina slučajeva meningitisa zahtijeva hospitalizaciju kako bi se pacijent mogao nadzirati i pružiti mu odgovarajuća njega. U bolnici se mogu provesti dodatni testovi, kao što je lumbalna punkcija, te pružiti potrebna podrška, kao što je intravenozna tekućina ili kisik.

Komplikacije

Komplikacije

Kod nekih pacijenata moguća su i komplikacije povezane s meningitisom, poput razvoja otoka mozga ili krvarenja u mozgu. U tim slučajevima može biti potrebna kirurška intervencija kako bi se riješili ovi problemi.

You might be interested:  Mislav Bago Kako Je Umro

Važno je napomenuti da je prevencija meningitisa također izuzetno važna, posebno kod djece i tinejdžera. Cijepljenje može pomoći u sprečavanju nekih vrsta meningitisa, pa je važno pratiti preporuke stručnjaka i osigurati redovite vakcinacije.

Komplikacije meningitisa

 • Zapršlja – upala mekog tkiva oko kičmene moždine i mozga. Ova komplikacija može dovesti do trajnih oštećenja centralnog nervnog sistema, uključujući paralizu, problem sa govorom i gubitak sluha.
 • Hidrocefalus – nakupljanje viška cerebrospinalne tečnosti u mozgu, što može dovesti do povećanja pritiska unutar glave i oštećenja mozga. Hidrocefalus se često javlja kao posledica meningoencefalitisa, oblika meningitisa koje takođe utiče na mozak.
 • Septički šok – ozbiljno stanje koje nastaje kada bakterijska infekcija ulazi u krvotok i izaziva opasno nizak krvni pritisak. Septički šok može dovesti do zatajenja organa i smrtnog ishoda.
 • Oštećenje sluha – meningitis može uzrokovati oštećenje sluha, pa čak i potpuni gubitak sluha kod nekih pacijenata. Ovo je posebno često kod djece.
 • Oštećenje vida – kod nekih pacijenata, meningitis može uzrokovati oštećenje vida ili potpuni gubitak vida.
 • Mentalne promjene – meningitis može uzrokovati promjene u mentalnom stanju, uključujući konfuziju, promjene raspoloženja, anksioznost i depresiju.
 • Epilepsija – neki pacijenti mogu razviti epilepsiju kao komplikaciju meningitisa. Epilepsija je neurološki poremećaj koji uzrokuje ponavljajuće epileptične napade.
 • Smrt – ako se meningitis ne dijagnosticira na vreme i ne liječi adekvatno, može dovesti do smrtnog ishoda.

Prevencija meningitisa

Meningitis je vrlo ozbiljno stanje koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija i čak smrti. Srećom, postoje neki koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od dobivanja meningitisa.

1. Cijepljenje

Preporučuje se cijepljenje protiv meningitisa kako bi se smanjio rizik od infekcije. Dostupna su različita cjepiva za različite vrste meningitisa, uključujući bakterijski meningitis (npr. Meningokokna bakterija) i virusni meningitis. Obratite se svom liječniku ili lokalnoj klinici kako biste saznali više o cijepljenju protiv meningitisa i provjerili je li potrebno cijepiti se.

2. Higijena

Dobra higijena može pomoći u sprečavanju širenja infekcije koja može dovesti do meningitisa. Operite ruke temeljito sapunom i toplom vodom prije jela, nakon korištenja WC-a i nakon kašljanja, kihanja ili dodira nosa. Također biste trebali izbjegavati dijeljenje posuđa, čaša i pribora za jelo sa zaraženom osobom.

3. Izbjegavanje bliskog kontakta s oboljelim osobama

Meningitis se može lako prenijeti putem respiratornih kapljica koje se oslobađaju prilikom kašljanja, kihanja ili razgovora. Kako biste smanjili rizik od infekcije, izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje su bolesne od meningitisa. Također biste trebali izbjegavati dijeljenje osobnih predmeta, poput ručnika i četkica za zube, s oboljelim osobama.

4. Povećanje imuniteta

Jake imunološke reakcije mogu pomoći u borbi protiv infekcija koje mogu uzrokovati meningitis. Kako biste ojačali imunitet, važno je voditi zdrav stil života, uključujući redovitu tjelovježbu, zdravu prehranu, dovoljno sna i smanjenje stresa. Obratite se svom liječniku kako biste dobili preporuke o tome kako ojačati svoj imunološki sustav.

Uzimanje ovih mjera predostrožnosti može pomoći u smanjenju rizika od dobivanja meningitisa. Međutim, važno je imati na umu da nijedna mjera nije sto posto sigurna, stoga je važno znati prepoznati simptome meningitisa i odmah potražiti medicinsku pomoć ako sumnjate da ste zaraženi.

Tko je najviše izložen riziku od meningitisa?

Meningitis je zarazna bolest koja može utjecati na bilo koju osobu, bez obzira na dob ili spol. Međutim, neki pojedinci su izloženiji riziku od razvoja meningitisa od drugih. Evo nekoliko skupina ljudi koji su najviše izloženi riziku od meningitisa:

 • Novorođenčad i dojenčad: Bebe imaju često nezreli imunološki sustav što ih čini osjetljivijima na infekcije i razvoj meningitisa.
 • Djeca predškolske dobi: Djeca koja su izložena gužvama u vrtićima ili dječjim domovima imaju veći rizik od zaraze meningitisom.
 • Adolescenti i mladi odrasli: Osobe u ovim dobima često prakticiraju ponašanja koja povećavaju izloženost infekcijama, kao što su dijeljenje čaša i cigareta, poljupci i tjelesni kontakti.
 • Stariji odrasli: Starije osobe imaju slabiji imunološki sustav i često pate od drugih osnovnih zdravstvenih stanja koja ih čine osjetljivijima na infekcije.
 • Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom: Osobe koje boluju od bolesti koje oslabljuju njihov imunološki sustav, poput HIV/AIDS-a, kemoterapije ili transplantacije organa, su pod povećanim rizikom od meningitisa.
 • Osobe žive u bliskom kontaktu: Osobe koje žive u zajednicama gdje se lako širi infekcija, kao što su vojni regruti, studenti koji dijele sobe u internatima ili zatvorenici, imaju veći rizik od razvoja meningitisa.
You might be interested:  Što Mačke Ne Vole

Važno je spomenuti da iako su ove skupine ljudi izložene većem riziku od razvoja meningitisa, to ne znači da će doista i oboljeti od ove bolesti. Redovito pranje ruku, održavanje higijene i cijepljenje su ključni koraci u prevenciji meningitisa za sve ljude, bez obzira na njihov rizik.

Meningitis kod djece

Meningitis je ozbiljno oboljenje koje može utjecati na sve uzraste, uključujući i djecu. Ova upala može biti izazvana virusima, bakterijama ili gljivicama, a najčešće je uzrokovana bakterijom Neisseria meningitidis. Meningitis može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su oštećenje mozga, gluhoća, mentalne poteškoće ili čak smrt. Zato je bitno prepoznati simptome kod djece i pravovremeno se obratiti liječniku.

Simptomi meningitisa kod djece

 • Povišena tjelesna temperatura
 • Glavobolja
 • Mučnina i povraćanje
 • Ukočen vrat
 • Odbijanje hrane i pića
 • Poremećaj svijesti
 • Izražena pospanost ili nemogućnost buđenja
 • Ispucala koža ili osip koji ne blijedi kada se pritisne čaša na njega

Prevencija meningitisa kod djece

Prevencija meningitisa kod djece je moguća putem vakcinacije. Postoje različite vakcine koje mogu zaštititi dijete od nekoliko najčešćih uzročnika meningitisa. Zato je važno redovno vakcinisati djecu prema rasporedu preporučenom od strane stručnjaka.

Liječenje meningitisa kod djece

Liječenje meningitisa kod djece obično uključuje primjenu antibiotika, te hospitalizaciju radi praćenja stanja i pružanja adekvatne njege. Važno je da roditelji odmah reagiraju i odvedu dijete doktoru ukoliko primijete simptome meningitisa, kako bi se bolest što prije dijagnosticirala i liječenje započelo.

FAQ:

Koja je definicija meningitisa?

Meningitis je upala meninge, membrana koje prekrivaju mozak i kičmenu moždinu. To je ozbiljno zdravstveno stanje koje zahtijeva hitno liječenje.

Koji su simptomi meningitisa?

Simptomi meningitisa uključuju visoku temperaturu, glavobolju, ukočenost vrata, povraćanje, osip na koži, konfuziju i osjetljivost na svjetlost.

Kako se prenosi meningitis?

Meningitis se obično prenosi kapljičnim putem, kada zaražena osoba kihne ili kašlje. Također se može prenijeti i direktnim kontaktom s tekućinom iz nosa ili grla zaražene osobe.

Kako se može spriječiti meningitis?

Meningitis se može spriječiti cijepljenjem. Važno je pridržavati se higijenskih mjera kao što su redovito pranje ruku, izbjegavanje bliskog kontakta s zaraženim osobama i izbjegavanje dijeljenja osobnih predmeta.