Kako se dobije streptokok u trudnoći: simptomi, prevencija i lečenje

Kako Se Dobije Streptokok U Trudnoći

Kako Se Dobije Streptokok U Trudnoći

Streptokok je vrsta bakterije koja može izazvati različite infekcije, uključujući i one koje se javljaju tokom trudnoće. Trudnice su posebno osetljive na streptokok, jer slabljenje imunološkog sistema može povećati rizik od infekcija. U ovom članku ćemo pogledati kako se streptokok može preneti na trudnicu, simptome koji se javljaju, kao i moguće načine prevencije i lečenja.

Streptokok se obično prenosi putem kapljica koje se šire kada zaražena osoba kašlje, kija ili govori. Takođe se može preneti i putem direktne kontaminacije, na primer, dodirivanjem površina koje su zagađene bakterijom. Trudnice mogu dobiti streptokok od zaražene osobe u svojoj okolini, kao što su partner, deca ili druge osobe s kojima su često u kontaktu.

Simptomi streptokoka u trudnoći mogu varirati i zavise od tipa infekcije. U nekim slučajevima, žene mogu imati manje ili nimalo simptoma, dok u drugim slučajevima mogu se javiti simptomi kao što su groznica, bol u grlu, umor, glavobolja ili osip. U najtežim slučajevima, streptokok može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su upala pluća ili sepse.

Prevencija: Da biste smanjili rizik od dobijanja streptokoka u trudnoći, važno je pridržavati se higijenskih mera kao što su redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom, izbegavanje kontakta s osobama koje su zaražene i izbegavanje deljenja ličnih predmeta poput četkica za zube. Takođe je važno imati redovne ginekološke preglede kako bi se što ranije otkrile moguće infekcije.

Lečenje streptokoka u trudnoći obično uključuje primenu antibiotika kako bi se suzbile bakterije. Važno je da se lečenje započne što je pre moguće kako bi se sprečile moguće komplikacije. U nekim slučajevima, može biti potrebna hospitalizacija trudnice kako bi se adekvatno lečila i pratila infekcija.

Contents

Streptokok u trudnoći: simptomi, prevencija i lečenje

Šta je streptokok u trudnoći?

Streptokok je bakterija koja može izazvati različite infekcije kod trudnica. Najčešći tip streptokoka koji se javlja tokom trudnoće je Grupa B streptokoka (GBS). Ova bakterija se prirodno nalazi u crevima i genitalnom traktu kod mnogih žena, ali može izazvati probleme kada se prenese na bebu tokom porođaja.

Koji su simptomi streptokoka u trudnoći?

Većina trudnica ne pokazuje simptome streptokoka i neće ni primetiti da su zaražene. Međutim, neke žene mogu razviti simptome kao što su vaginalna infekcija, urinarna infekcija ili upala materice. Ako se infekcija prenese na bebu, mogu se javiti ozbiljni zdravstveni problemi kao što su sepsa, pneumonija ili meningitis.

Kako se prenosi streptokok na bebu tokom porođaja?

Grupa B streptokoka se može preneti na bebu tokom porođaja. Bakterija može biti prisutna u vaginalnom kanalu ili u crevima trudnice. Kada se beba prolazi kroz porođajni kanal, može se zaraziti ovom bakterijom. Zbog toga se preporučuje testiranje trudnica na GBS između 35. i 37. nedelje trudnoće.

Kako se leči streptokok u trudnoći?

Ako se utvrdi prisustvo GBS kod trudnice, lečenje se obično sprovodi antibioticima. Antibiotici se daju intravenski tokom porođaja kako bi se smanjio rizik od prenošenja bakterije na bebu. U slučaju da trudnica ima simptome infekcije, dodatni antibiotici mogu biti potrebni za lečenje infekcije. Važno je da trudnice prate lekarske savete i redovno se testiraju na prisustvo GBS.

You might be interested:  Knedla U Grlu Kako Se Rijesiti

Kako se može sprečiti infekcija streptokokom u trudnoći?

Prevencija infekcije streptokokom u trudnoći se može postići rutinskim testiranjem trudnica na GBS. Ako se otkrije prisustvo bakterije, mogu se preduzeti određene mere kako bi se smanjio rizik od prenošenja na bebu. To može uključivati primenu intravenskih antibiotika tokom porođaja ili ranije planiranje carskog reza za trudnice sa visokim rizikom. Redovno praćenje i testiranje trudnica igraju ključnu ulogu u prevenciji i lečenju infekcije streptokokom.

Kako se dobije streptokok u trudnoći

Streptokok je bakterija koja se može prenositi sa osobe na osobu, a može doći do infekcije i tokom trudnoće. Najčešće se javlja kao grupa B streptokoka (GBS) i može se preneti na novorođenče tokom porođaja.

Simptomi streptokoka u trudnoći

 • Povišena temperatura
 • Bol u grlu
 • Crvenilo kože
 • Otežano disanje
 • Mučnina i povraćanje

Simptomi streptokoka mogu varirati i zavisiti od tipa infekcije i zahvaćenog područja tela. U trudnoći, infekciju streptokokom mogu pratiti simptomi slični drugim infekcijama.

Prevencija streptokoka u trudnoći

Da bi se smanjio rizik od infekcije streptokokom tokom trudnoće, preporučuju se sledeće mere prevencije:

 1. Redovno pranje ruku
 2. Održavanje higijene intimnih delova tela
 3. Izbegavanje bliskog kontakta sa osobama koje imaju infekciju streptokokom
 4. Redovne posete lekaru i praćenje zdravlja tokom trudnoće

Lečenje streptokoka u trudnoći

Ako se utvrdi prisustvo streptokoka tokom trudnoće, lekar može preporučiti lečenje antibioticima kako bi se sprečilo širenje infekcije na novorođenče tokom porođaja. Važno je slediti uputstva lekara i uzimati propisane lekove u skladu sa preporukama.

Preventivne mere Simptomi Lečenje
Pranje ruku Povišena temperatura Antibiotici
Higijena intimnih delova Bol u grlu
Izbegavanje bliskog kontakta Crvenilo kože
Redovne posete lekaru Otežano disanje
Mučnina i povraćanje

Simptomi streptokoka u trudnoći

Streptokok je bakterija koja može uzrokovati različite infekcije u trudnica. Simptomi streptokoka u trudnoći mogu varirati ovisno o vrsti infekcije, ali neki od najčešćih simptoma uključuju:

 • Visoku temperaturu
 • Bol u grlu
 • Bolovi u mišićima
 • Gnojni iscjedak iz vagine
 • Česte mokrenje
 • Bolovi u donjem dijelu trbuha

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite svom ljekaru kako biste dobili pravilan dijagnozu i liječenje. Nepravilno liječenje ili neliječena infekcija streptokokom može dovesti do ozbiljnih komplikacija, poput sepse ili infekcije kod novorođenčeta.

Streptokok se može prenijeti s osobe na osobu putem kapljica iz zraka, dodirivanjem kontaminiranih površina ili tijekom seksualnog kontakta. Trudnice su posebno osjetljive na infekciju streptokokom zbog promjena koje se događaju u tijelu tijekom trudnoće, poput smanjenja imunološkog odgovora.

Prevencija infekcije streptokokom u trudnoći uključuje:

 1. Održavanje dobrog higijenskog stanja (redovito pranje ruku)
 2. Isključivanje seksualnih odnosa s partnerom koji ima simptome infekcije streptokokom
 3. Konzumiranje zdrave prehrane koja jača imunološki sustav
 4. Redovite prenatalne preglede kako bi se pravovremeno prepoznala i liječila infekcija

U slučaju dijagnoze infekcije streptokokom, ljekar će najčešće propisati antibiotike koji su sigurni za trudnice. Važno je pridržavati se uputa ljekara i završiti cijeli tijek antibiotika kako bi se osiguralo potpuno i učinkovito liječenje.

Vrsta streptokoka Simptomi Liječenje
Grupa B streptokoka (GBS) Često nema simptoma, ali može uzrokovati ozbiljne infekcije kod novorođenčadi Antibiotici tijekom porođaja
Grupa A streptokoka Angina, impetigo, erizipela Antibiotici (u težim slučajevima)
Streptokok pneumonije Pneumonija, upala pluća Antibiotici

Uz pravilan tretman i prevenciju, većina infekcija streptokokom u trudnoći može se uspješno kontrolirati i izliječiti. Važno je redovito pratiti zdravlje i poslušati upute svog ljekara kako biste osigurali zdravu trudnoću i siguran porođaj.

Kako se sprečava dobijanje streptokoka u trudnoći

 • Redovna higijena: Redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom može pomoći u sprečavanju infekcije streptokokom. Takođe je važno izbegavati dodirivanje lica, nosa i očiju neopranim rukama.
 • Izbegavanje bliskog kontakta sa zaraženim osobama: Osobe sa aktivan streptokokom treba izbegavati kako bi se smanjio rizik od prenosa infekcije.
 • Jačanje imuniteta: Održavanje zdravog načina života, redovno vežbanje, pravilna ishrana i dovoljno sna mogu pomoći u jačanju imunog sistema i smanjenju rizika od infekcija, uključujući i streptokok u trudnoći.
 • Pridržavanje uputstava lekara: Pravovremeno uzimanje propisanih lekova i antibiotika može biti važno u prevenciji i lečenju infekcija streptokokom u trudnoći.

Lečenje streptokoka u trudnoći

Lečenje streptokoka u trudnoći ima za cilj smanjenje rizika od prenosa infekcije na novorođenče, prevenciju komplikacija kod majke i bebe, kao i olakšanje simptoma kod trudnice.

Antibiotici

U slučaju prisustva streptokoka u trudnice, najčešće se preporučuje terapija antibioticima. Ovi lekovi se koriste za uništavanje bakterija i sprečavanje njihovog daljeg razmnožavanja. Važno je da trudnica uzima antibiotike u propisanoj dozi i trajanju kako bi se postigao optimalan terapijski efekat.

You might be interested:  Najmoćniji Prirodni Antibiotik Koji Ubija Sve Bakterije

Tip antibiotika koji će biti propisan zavisiće od vrste streptokoka, njihove osetljivosti na određene lekove, kao i individualnih karakteristika trudnice. Važno je napomenuti da je neophodno završiti celokupan tretman antibioticima, čak iako se simptomi infekcije povuku pre nego što završite sa terapijom.

Kontrola infekcije

Pored terapije antibioticima, važno je preduzeti i mere za kontrolu infekcije kako bi se sprečilo dalje širenje streptokoka. Ove mere uključuju:

 • Redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom.
 • Korišćenje dezinfekcionih sredstava za čišćenje površina koje dolaze u kontakt sa trudnicom.
 • Nošenje zaštitnih rukavica prilikom dolaska u kontakt sa telesnim tečnostima trudnice.
 • Izolacija trudnice od osoba sa infekcijom streptokokom.

Praćenje trudnoće

Trudnice koje su bile pozitivne na streptokok treba redovno pratiti tokom trudnoće kako bi se pravovremeno otkrile eventualne komplikacije. Praćenje trudnoće uključuje redovne posete lekaru, laboratorijske preglede i ultrazvučne preglede kako bi se utvrdilo da li postoje bilo kakve promene ili komplikacije.

Ukoliko se pojave simptomi infekcije tokom trudnoće, važno je odmah se obratiti lekaru radi pravilne dijagnoze i odgovarajuće terapije.

Posljedice nelečenog streptokoka u trudnoći

Nelečen streptokok u trudnoći može imati ozbiljne posledice kako po majku tako i po plod. Ovde su neke od mogućih komplikacija koje se mogu javiti ako se infekcija ne tretira:

Rizik od rane plodove vode

Streptokok može uzrokovati infekciju u plodovoj vodi, što može dovesti do preranog pucanja vodenjaka. Ovo može izazvati rani porođaj i povećati rizik od komplikacija za bebu.

Infekcija pluća kod bebe

Kada se beba izloži streptokoku tokom porođaja, postoji rizik da će razviti infekciju pluća, poznatu kao sepsa novorođenčeta. Ova infekcija može biti ozbiljna i zahteva odgovarajući tretman.

Sindrom dišnih puteva kod bebe

Streptokok u plućima novorođenčeta može uzrokovati sindrom respiratornih puteva, koji može dovesti do problema s disanjem i smanjene kisikove opskrbe. Ova stanja zahtevaju nadzor i tretman u neonatalnoj jedinici intenzivne nege.

Meningitis

Streptokok može dovesti do infekcije meninga, tankog tkiva koje obavija moždane ovojnice. Meningitis je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Prevencija i rano otkrivanje streptokoka u trudnoći su ključni za sprečavanje ovih posledica. Trudnice bi trebale redovno prisustvovati prenatalnim pregledima i biti pažljive u identifikaciji simptoma i znakova streptokoka kako bi što pre potražile lekarsku pomoć.

Testiranje na streptokok u trudnoći

Testiranje na streptokok u trudnoći je važan deo prenatalne nege i rutinski se sprovodi kako bi se rano otkrio streptokokna infekcija kod trudnica. Ova vrsta testiranja pomaže u sprečavanju prenosa infekcije na novorođenče tokom porođaja.

Koji testovi se koriste?

Glavni test koji se koristi za otkrivanje streptokoka u trudnoći je vaginalni i analni bris. Ovaj test se obično sprovodi u trećem trimestru trudnoće, obično između 35. i 37. nedelje.

Prilikom testiranja, medicinski radnik će pažljivo uzeti bris sa unutrašnjosti vagine i anusa pomoću sterilnog pamučnog štapića. Ova uzorka će se zatim poslati u laboratoriju na analizu.

Koje su indikacije za testiranje?

Koje su indikacije za testiranje?

Testiranje na streptokok u trudnoći se uglavnom preporučuje svim trudnicama bez obzira na simptome. Međutim, neke specifične indikacije za testiranje uključuju:

 • Prethodna infekcija streptokokom kod trudnice
 • Prenos streptokoka na prethodno rođeno dete
 • Prenatalni skrining testovi koji ukazuju na prisustvo infekcije streptokokom
 • Priprema za planiranje carskog reza

Kako se pripremiti za testiranje?

Priprema za testiranje na streptokok u trudnoći je jednostavna. Evo nekoliko koraka koji se obično preporučuju:

 1. Nemojte koristiti vaginalete, sprejeve ili kreme 24 sata pre testiranja.
 2. Nemojte imati seksualne odnose 24 sata pre testiranja.
 3. Obavestite svog lekara o svim simptomima koji ukazuju na moguću infekciju.

Šta ako test bude pozitivan?

Ako test na streptokok bude pozitivan, lekar će vam preporučiti lečenje antibioticima kako biste smanjili rizik od prenosa infekcije na bebu tokom porođaja. Antibiotici se obično primenjuju intravenozno tokom porođaja.

Takođe je važno napomenuti da je testiranje na streptokok u trudnoći samo jedan deo prenatalne nege. Redovne posete lekaru, praćenje simptoma i pridržavanje svih drugih saveta lekara takođe su ključni za zdravlje vas i vaše bebe.

Saveti za trudnice sa streptokokom

1. Redovno se pregledajte

Trudnice koje su pozitivne na prisustvo streptokoka treba redovno da se pregledaju kako bi se pravovremeno otkrila moguća infekcija ili komplikacija. Pregledi treba da uključuju analizu urina, merenje temperature i proveru drugih simptoma.

2. Izbegavajte kontakt sa obolelim osobama

Kako biste smanjili rizik od prenošenja streptokoka, izbegavajte kontakt sa osobama koje su bolesne ili imaju simptome infekcije. Držite se podalje od ljudi koji kašlju, kijaju ili imaju povišenu temperaturu.

You might be interested:  Kako Muskarci Vode Ljubav Kada Vole

3. Obavezno se pridržavajte higijene

Redovno pranje ruku sapunom i vodom je neophodno kako biste sprečili širenje infekcije streptokokom. Uvek imajte sa sobom antibakterijski gel za čišćenje ruku i koristite ga nakon svakog kontakta sa drugim ljudima.

4. Izbegavajte nezaštićeni seks

Streptokok se može preneti putem seksualnog kontakta, stoga je važno da izbegavate nezaštićeni seks tokom trudnoće, posebno ako ste već pozitivni na prisustvo bakterije. Koristite kondom kako biste smanjili mogućnost prenosa infekcije.

5. Obratite pažnju na simptome

Trudnice koje su pozitivne na prisustvo streptokoka treba da budu svesne mogućih simptoma infekcije ili komplikacija i da odmah potraže medicinsku pomoć ukoliko primete bilo kakve promene. Simptomi mogu uključivati povišenu temperaturu, bolove u stomaku, bol prilikom mokrenja ili vaginalno krvarenje.

6. Pratite savete lekara

Redovno se konsultujte sa svojim lekarom i pratite sve preporuke koje vam on da. Važno je da se pridržavate propisane terapije i da se javljate na zakazane preglede kako biste održali kontrolu nad infekcijom i sprečili komplikacije.

7. Informišite se o preventivnim merama

Upoznajte se sa preventivnim merama koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od infekcije streptokokom. Obratite se svom lekaru ili farmaceutu i pitajte za detaljne informacije o vakcinaciji, unosu antibiotika ili drugim preventivnim merama koje bi bile prikladne za vas.

Simptom Savet
Povišena temperatura Mirujte, pijte puno tečnosti i koristite antipiretike prema uputstvu lekara.
Bolovi u stomaku Odmorite se, izbegavajte tešku hranu i koristite toplu oblogu na bolnom području.
Bol prilikom mokrenja Pijte puno tečnosti,izbegavajte iritantne napitke (kafa, sokovi s mnogo šećera) i posetite lekara ako simptomi ne popuste.
Vaginalno krvarenje Odmah se javite lekaru kako biste proverili uzrok krvarenja i pratili vašu trudnoću.

Šta raditi ako se dobije streptokok u trudnoći

Streptokok je bakterijska infekcija koja se može javiti kod trudnica. Ako ste dobili pozitivan rezultat na testiranju na streptokok, važno je odmah se obratiti svom ginekologu i početi sa odgovarajućim lečenjem.

Lečenje streptokoka u trudnoći

Ako ste dobili pozitivan rezultat na testiranju na streptokok, verovatno će vam biti propisane antibiotike kako biste sprečili prenošenje infekcije na bebu tokom porođaja. Važno je da redovno uzimate propisane antibiotike i pratite uputstva lekara.

Mere prevencije

Da biste smanjili rizik od dobijanja streptokoka u trudnoći, možete preduzeti sledeće mere prevencije:

 • Operite ruke redovno sapunom i toplom vodom, posebno pre jela i nakon korišćenja toaleta.
 • Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome streptokoka, kao što su kašalj, kijanje i grlobolja.
 • Koristite dezinfekciona sredstva za čišćenje površina koje ste često dodiruje, kao što su kvake, tastature i telefoni.

Važno

Streptokok može biti ozbiljan problem za bebu ako se prenese tokom porođaja. Zbog toga je važno da se redovno testirate na streptokok i da se odmah obratite lekaru ako primetite simptome infekcije.

Symptomi infekcije streptokokom:

 • Povišena temperatura
 • Bol u grlu
 • Crvenilo i otok na koži
 • Problemi sa disanjem
 • Umor i malaksalost
 • Bolovi u mišićima i zglobovima

FAQ:

Kako se dobija streptokok u trudnoći?

Streptokok u trudnoći se može dobiti kroz kontakt s osobom koja je već nosilac bakterije, ili kroz dodirivanje kontaminiranih površina. Također se može prenijeti seksualnim putem.

Koji su simptomi streptokoka u trudnoći?

Simptomi streptokoka u trudnoći mogu biti blagi i neprimjetni, ili mogu izazvati upalu mjehura, bolove u trbuhu, peckanje prilikom mokrenja i povećan iscjedak iz rodnice. U rijetkim slučajevima, streptokok u trudnoći može dovesti do ozbiljnijih komplikacija kao što su upala maternice ili infekcija fetusa.

Kako se može prevenirati streptokok u trudnoći?

Preventivne mjere za sprječavanje streptokoka u trudnoći uključuju redovito pranje ruku, izbjegavanje kontakta s osobama koje su već zaražene bakterijom, korištenje kondoma tijekom seksualnog odnosa i redovite posjete ginekologu radi praćenja zdravlja trudnoće.

Kako se liječi streptokok u trudnoći?

Streptokok u trudnoći se liječi antibioticima koji su sigurni za upotrebu tijekom trudnoće. Najčešće se koristi penicilin, ali u slučaju alergije na penicilin, mogu se propisati drugi antibiotici kao što su eritromicin ili klindamicin.

Koji su mogući rizici streptokoka u trudnoći?

Mogući rizici streptokoka u trudnoći uključuju prijevremeni porod, infekciju fetusa, upalu maternice i razvojne probleme kod djeteta. Važno je pravovremeno dijagnosticirati streptokok u trudnoći i započeti s liječenjem kako bi se smanjili rizici i osiguralo zdravlje majke i djeteta.

Koji su simptomi streptokoka u trudnoći?

Simptomi streptokoka u trudnoći mogu uključivati vaginalno krvarenje, bol u donjem dijelu trbuha, peckanje pri mokrenju, svrbež ili nelagodu u području vagine, povećani iscjedak, groznicu i umor.