Kako se igra Bela u 5 koraka | Pravila igre i strategija | Bela.hr

Kako Se Igra Bela

Kako Se Igra Bela

Bela je jedna od najpopularnijih tradicionalnih kartaških igara u Hrvatskoj. Igra se sa 32 karte, a cilj je osvojiti što više bodova i pobijediti protivničku ekipu. Ova igra kombinira strategiju, sretne karte i taktiku, te pruža igračima izazov i zabavu. U ovom članku saznat ćete kako se igra Bela u samo 5 koraka, upoznati se s pravilima igre i dobiti neke osnovne strategije.

Prva stvar koju trebate učiniti je podijeliti igračima karte. Svaki igrač dobiva osam karata, a preostalih osam karata čini “slagalica” koja je okrenuta prema dolje. Nakon dijeljenja karata, počinje prva faza igre koja se naziva “prijave”. Svaka ekipa može prijaviti svoje karte i broj bodova koje vjeruje da može osvojiti.

Sljedeći korak je odrediti “trumpf” boju koja će biti najjača u toj rundi. Prva osoba koja je zadnja uzela kartu u drugoj fazi igre je ta koja bira “trumpf” boju. “Trumpf” boja se može koristiti za preuzimanje karata drugih boja.

Druga faza igre je igra karata. Svaki igrač igra po jednu kartu, pokušavajući preuzeti što više karata i osvojiti bodove. U Beli postoje određeni načini kako se mogu osvojiti dodatni bodovi, kao što su “Povlaka” (kada osvojite sve karte jedne boje) ili “Meld” (kada imate određene karte u ruci).

Konačni korak je zbrajanje bodova. Nakon što su sve karte odigrane, igrači zbrajaju svoje bodove i bilježe ih. Tim koji je osvojio više bodova od protivnika pobjeđuje. Na kraju se mogu zbrajati bodovi iz svih rundi kako bi se odlučila ukupna pobjednička ekipa.

Bela je igra koja zahtijeva strategiju, taktiku i razmišljanje. Pametna upotreba karata i dobra komunikacija između suigrača ključni su za uspješnu igru. Sada kada znate osnove igre Bela, vrijeme je da saznate više o pravilima i razvijete svoju strategiju kako biste postali majstor ove popularne kartaške igre.

Kako se igra Bela u 5 koraka

Kako se igra Bela u 5 koraka

Korak 1: Priprema

Prije nego što započnete igru, trebate pripremiti špil karata. Bela se igra sa standardnim špilom od 32 karte, koji uključuje sve karte od 7 do asa u četiri boje (herc, karo, pik, tref). Nakon što pripremite špil, dogovorite se o bodovima koje će se koristiti tijekom igre.

Korak 2: Podjela karata

Podjela karata započinje tako da svaki igrač dobije 5 karata. Prva tri kruga podjele karata započinju s igračem lijevo od dijelitelja, a zatim se smjer podjele karata mijenja. Nakon što svaki igrač dobije 5 karata, slijedi dodatna podjela od tri karte, tako da svaki igrač ima ukupno 8 karata.

Korak 3: Licitanje

Nakon podjele karata, igrači mogu započeti licitanje. Cilj licitiranja je ponuditi najmanje bodova koje ćete osvojiti tijekom igre. Licitiranje započinje igračem s lijeve strane dijelitelja, a svaki igrač može povećati prethodnu licitaciju ili proći. Licitiranje završava kada svi igrači dođu do konsenzusa o broju bodova koji će biti osvojeni. Igrač koji je napravio posljednju licitaciju postaje međunarodni partner i zajedno s partnerom se bori protiv ostalih igrača.

Korak 4: Igranje karata

Nakon licitiranja, igrač koji je napravio posljednju licitaciju (međunarodni partner) započinje igru tako da odabere bilo koju kartu iz svoje ruke i odigra je na stol. Ostali igrači slijede redoslijed u smjeru kazaljke na satu i igraju odgovarajuću kartu iz svoje ruke, poštujući pravila igre. Cilj igre je osvojiti runde tako da osvojite što više bodova izbačenih karata iz svake runde.

You might be interested:  Zašto Se Jetrica Stavljaju U Mlijeko

Korak 5: Bodovanje i završetak igre

Na kraju svake runde, igrači zbrajaju bodove izbačenih karata. Ako su igrači međunarodni partneri, bodovi se zbrajaju zajedno. Bodovanje može biti zajedničko ili individualno, ovisno o dogovoru. Igra završava kada je postignut dogovoreni broj bodova.

Pravila igre i strategija

Pravila igre

Bela je popularna kartaška igra koja se igra u Hrvatskoj. Igra se sa 32 karte, a cilj igre je osvojiti što više bodova. Igra se u parovima, pri čemu se često igrači između sebe dogovaraju o značenju određenih karata ili kombinacija karata. Svaki od igrača započinje sa po tri karte, a igra se nastavlja tako da se dodaju nove karte i bodovi se osvajaju dok se karte iscrpe.

Strategija

Da biste postigli dobre rezultate u igri Bela, važno je razviti strategiju koja će vam pomoći da osvojite što više bodova. Evo nekoliko korisnih savjeta:

 1. Učite iz odigranih karata – pažljivo pratite karte koje su već odigrane i pokušajte zaključiti koje karte vaši protivnici još uvijek imaju u rukama. Na taj način možete bolje planirati svoje poteze i osvojiti potrebne bodove.
 2. Budite fleksibilni – pripremite se na promjene tijekom igre. Karte koje su vam se činile važnima na početku igre možda više neće biti korisne kasnije. Prilagodite se situaciji i mijenjajte strategiju kako biste ostvarili što bolji rezultat.
 3. Komunicirajte sa svojim partnerom – Bela je timska igra, stoga je važno komunicirati sa svojim partnerom. Dogovarajte se o taktikama i komunicirajte preko karata kako biste postigli bolji rezultat kao ekipa.
 4. Ispitajte protivnike – pokušajte procijeniti stil igre vaših protivnika i iskoristite to u svoju korist. Ako primijetite da vole odigravati određene karte ili kombinacije karata, možete koristiti tu informaciju kako biste planirali svoje poteze i iznenadili ih.
 5. Budite taktični s bodovima – bodovi su ključni u igri Bela. Pokušajte osvojiti što više bodova dok vaši protivnici osvajaju manje. Budite oprezni ako se bližite kraju igre i pokušajte postići što veći broj bodova kako biste osigurali pobjedu.

Slijedeći ove strategije i pridržavajući se pravila igre, možete postići dobre rezultate u igri Bela. Uživajte u igri i sretno!

Bela.hr – stranica za ljubitelje igre Bela

Što je Bela.hr?

Bela.hr je stranica namijenjena ljubiteljima igre Bela. Ovdje možete pronaći pravila igre Bela, kao i strategije za poboljšanje vaše igre.

Pravila igre Bela

 • Igra se s 32 karte (bez 2, 3, 4, i 5)
 • Cilj igre je osvojiti što više bodova u timu
 • Igrač koji prvi skupi 151 bod osvaja rundu
 • Bela je glavna karta u igri i nosi dodatne bodove
 • Postoje različite varijacije igre Bela, ali osnovna pravila su ista

Strategija za igru Bela

Strategija za igru Bela ovisi o partneru i protivnicima, ali neki opći savjeti su:

 1. Komunicirajte s partnerom putem značajnih pokreta i šifri kako biste prenijeli informacije o kartama
 2. Pratite karte koje su već bacane kako biste pokušali zaključiti koje su karte još uvijek u igri
 3. Pokušajte predvidjeti protivnikove poteze i prilagodite svoju strategiju prema tome
 4. Pazite na bele karte jer one donose dodatne bodove
 5. Potrudite se da ostanete fleksibilni i prilagodljivi u toku igre

Zaključak

Bela.hr je stranica koja pruža sve informacije potrebne ljubiteljima igre Bela. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni igrač, ovdje ćete pronaći pravila i strategije koje će vam pomoći da poboljšate svoju igru i uživate u Beli sa svojim prijateljima.

Priprema za igru

Prije početka igre Bela, potrebno je osigurati sljedeće:

 1. Standardni francuski špil karata, koji se sastoji od 32 karte, uključujući karte vrijednosti 7, 8, 9, 10, Dečko (Ten), Dama (Queen), Kralj (King) i Kec (Ace).
 2. Stol za igru i prostor za igrače.
 3. Timovi – Bela se igra u 2 tima, pri čemu svaki tim čine 2 igrača. Tako da je potrebno imati 4 igrača kako bi se igra mogla podijeliti.
 4. Utvrđivanje timova – Utvrđuje se redoslijed timova na temelju dogovora ili dodijeljenih brojeva.
You might be interested:  Kako Vratiti Boju Na Mobitelu

Nakon što se osigura sve što je potrebno, igrači mogu započeti igru Bela i uživati u izazovnim trenucima i strategijama koje ova igra donosi.

Odabir partnera i protivnika

U igri bele, igrači se dijele u parove, odnosno partneri. Partneri sjede jedan nasuprot drugom za stolom, dok su dva preostala igrača protivnici. Odabir partnera i protivnika obično se događa na početku igre, prije nego što se krenu dijeliti karte.

Obično se partneri odabiraju na način da svaki igrač baci po jednu kartu, a onaj tko ima najvišu kartu postaje prvi igrač, a drugi s njim postaje njegov partner. Preostala dva igrača postaju protivnici. Međutim, ova metoda odabira partnera nije jedini način i igrači mogu dogovoriti način odabira koji im najviše odgovara.

Odabir partnera je važan jer će partneri tijekom igre surađivati i pokušati pobijediti protivnički par. Dobar odabir partnera može biti ključan za konačni rezultat.

Strategija odabira partnera može ovisiti o raznim faktorima, kao što su iskustvo i znanje o igri, sposobnost predviđanja poteza protivnika, kemija između igrača i slično. Ponekad je dobro odabrati igrača koji igra slično kao i vi, kako biste se mogli bolje razumjeti tijekom igre. Također, može biti korisno odabrati igrača koji ima dobro poznavanje karata i vještinu u prepoznavanju protivničkih poteza.

Važno je napomenuti da odabir partnera neće uvijek biti moguć, posebno ako igrate sa slučajno odabranim protivnicima. U takvim slučajevima, možete se osloniti na vlastite vještine i strategije kako biste dobili igru.

Miješanje i dijeljenje karata

Miješanje i dijeljenje karata su važni koraci u igri Bela. Evo kako se to radi:

 1. Miješanje karata: Kartama moraju biti dobro promiješane prije početka igre. To se može postići tako da jedan igrač preuzme sve karte i temeljito ih promiješa. Ovo osigurava da su karte nasumično raspoređene i da nitko ne zna koju kartu će dobiti.
 2. Dijeljenje karata: Nakon što su karte dobro promiješane, trebate omogućiti svakom igraču da dobije određeni broj karata. U igri Bela, obično se koriste standardni francuski špil karata s 52 karte. Uobičajeno je da se dijele po 5 karata svakom igraču, počevši od igrača s desne strane djelitelja. To znači da prvi igrač s lijeve strane djelitelja dobiva zadnju kartu.

Dijeljenje karata je važan korak u igri Bela jer određuje koje karte svaki igrač ima na raspolaganju tijekom igre. Ravnomjerno raspoređivanje karata osigurava da svi igrači imaju jednake šanse za pobjedu.

Povlačenje talona

Nakon što su igrači dobili po pet karata, ostatak karata stavlja se na sredinu stola, lice prema dolje. Taj spil karata zove se talon.

Prvi igrač koji igra talon je onaj koji pobijedi u licitaciji. Tada on povlači gornju kartu iz talona i može je koristiti za zamjenu s jednom od svojih karata iz ruke. Zamijenjena karta stavlja se na dno talona.

Nakon što je prvi igrač povukao kartu iz talona, ostali igrači mogu povlačiti karte iz talona. Kada igrač povuče kartu, zamjenjuje je s jednom od svojih karata iz ruke. Zamijenjena karta stavlja se na dno talona.

Igrač može povući samo jednu kartu iz talona za vrijeme jedne runde. Kada je talon prazan, igrači više ne mogu povlačiti karte iz talona.

Cilj igre

Cilj igre u Beli je osvojiti što više bodova u svakoj rundi kako bi se postigao ukupni broj bodova potreban za pobjedu. Igra se obično igra do 501 bod, i tada je potrebno prva ekipa ili igrač dostići ili preći taj broj bodova kako bi pobijedili.

Skupljanje bodova i osvajanje ruku

Kada se igra igra Bela, igrači skupljaju bodove tokom svake ruke. Cilj je osvojiti što više bodova u ruci, kako bi se pobedilo. Ovde ćemo objasniti kako se bodovi računaju i kako se osvajaju ruke.

Bodovi

U igri Bela, svaka karta ima određenu vrednost. Slede detalji o vrednostima karata:

 • Kralj: 4 boda
 • Dama: 3 boda
 • Zandar: 2 boda
 • Desetka: 10 bodova
 • Asovi: 11 bodova
 • Kraljevi: 10 bodova
 • Dame: 9 bodova
 • Zandari: 8 bodova
 • Pik Desetka: 3 boda
 • Tref Desetka: 3 boda
 • Karo Desetka: 3 boda
 • Herc Desetka: 3 boda
You might be interested:  Kako Skinuti Otok Sa Koljena

Ovo su osnovne vrednosti karata u igri Bela, ali postoje i posebne bodovne kombinacije koje igrači mogu postići, kao što su “belo”, “belo štih”, “četiri asa” i “četiri kralja”. Te posebne kombinacije nose dodatne bodove i dodaju zanimljivost igri.

Osvajanje ruku

Da biste osvojili ruku u igri Bela, morate sakupiti što više bodova u toj ruci. To se postiže igranjem karata i predstavljanjem jačih karata od protivnika. Svaka ruka ima jedan pobednik, a taj pobednik dobija bodove koji su sakupljeni u toj ruci.

Pravila o pobeđivanju ruke su sledeća:

 1. Igrač koji odigra najjaču kartu u boji koja je započeta pobedjuje ruku.
 2. Ako se u ruci igraju adut karte, najjača adut karta pobedjuje ruku.
 3. Ako se u ruci igraju adut karte, ali nema adut karata, onda najjača karta u boji koja je započeta pobedjuje.
 4. Ako se u ruci igraju adut karte i nema adut karata ni u jednoj ruci, onda prva karta koja je odigrana u toj ruci pobedjuje.
 5. Pobednik preuzima sve karte iz ruke i dodaje svoj skor u bodove.

Ove su osnovne smernice o tome kako se osvajaju ruke u igri Bela. Važno je biti pažljiv i dobro razmisliti o kartama koje imate i kako ih igrate, kako biste maksimizirali bodove i pobedili protivnike.

Tri osnovne boje u igri

U igri Bela postoje tri osnovne boje, koje su ključne za određivanje jačine i bodovanje karata. Ove boje su: karo, herc i pik. Tref nije prisutan u igri Bela.

Karo je jedna od osnovnih boja i obično se označava crvenom bojom. Karte u ovoj boji su najjače karte u igri i donose najviše bodova. Jači od karata u kari su samo sve četiri dvadesetice i sve četiri desetke.

Herc je također jedna od osnovnih boja i obično se označava crvenom bojom. Karte u ovoj boji su srednje jakosti i donose umjerene bodove. Jače od karata u hercu su karte u kari i sve četiri dvadesetice, dok su jače od njih samo sve četiri desetke.

Pik je treća osnovna boja i obično se označava crnom bojom. Karte u ovoj boji su najslabije u igri i donose najmanje bodova. Jače od karata u piku su karte u kari, hercu i sve četiri dvadesetice. Desetke su jače od svih karata u piku.

FAQ:

Koje su osnovne informacije o igri Bela?

Igra Bela je popularna kartaška igra koja se igra u parovima. Cilj igre je skupljati bodove osvajanjem karata u rukama, te pronalaženjem aduta. Igra se s 32 karte, a svaka karta ima svoju vrijednost i snagu.

Kako se igra Bela?

Bela se igra u 5 koraka. Prvo, dogovara se koja ekipa će biti prva koja će pokušati skupiti dovoljno bodova. Drugi korak je odabir aduta, treći korak je igra ruka po ruka, četvrti korak je bodovanje, a peti korak je izračunavanje ukupnih bodova i proglas pobjednika.

Koja je strategija u igri Bela?

Strategija u igri Bela ovisi o brojnim faktorima, kao što su karte u ruci, adut, bodovanje protivnika i dosadašnji tijek igre. Općenito, važno je pratiti karte koje su već izašle, pokušati osvojiti aduta i izbjegavati gubitak bodova. Također, komunikacija i suradnja s partnerom može biti ključna za uspjeh.

Koja je vrijednost karata u igri Bela?

U igri Bela, karte imaju različitu vrijednost. Adut je najjača karta i nosi 20 bodova, dok sve ostale karte imaju vrijednost prema brojnosti (as = 11 bodova, 10-ka = 10 bodova, itd.). Važno je znati da je vrijednost karata drugačija za igrače i protivnike, što utječe na bodovanje.

Kako izračunavaju bodovi u igri Bela?

Bodovanje u igri Bela može biti malo složeno, ali osnovno pravilo je da se bodovi dodjeljuju za osvojene karte i izjavljene adute. Ovisno o odabranim adutima, tu su i bonusi i posebni uvjeti za bodovanje. Nakon što se izračunaju bodovi za svaku rundu, zbrajaju se i računa se ukupan broj bodova za ekipu.

Kako se igra Bela?

Bela je kartaška igra koja se igra s 32 karte. Na početku svaka ekipa dobiva po 8 karata, a cilj igre je osvojiti što više bodova. Igra se u nekoliko rundi, a svaka runda ima određeni broj bodova koji se dijele po pravilima igre.