Kako se igra Domino - sve što trebate znati | Naziv stranice

Kako Se Igra Domino

Kako Se Igra Domino

Domino igra je stara i popularna igra širom sveta, koja se igra sa specijalnim pločicama. Igra je jednostavna za naučiti i pruža mnogo zabave za sve uzraste. U ovoj igri, cilj je postavljati pločice na stol na način da se podudaraju brojevi na krajevima već postavljenih pločica.

Da biste igrali domino, potrebno je najmanje dvoje igrača, a maksimalan broj igrača može biti do četiri. Svaki igrač počinje sa jednom rukom od pločica, a ostatak pločica može biti postavljen na sredinu stola kao “grob”.

Igra se odvija tako što se redom igrači nadmeću da dodaju pločice na stol. Pločice moraju biti postavljene tako da se na krajevima pločica podudaraju brojevi. Na primer, ako jedna pločica ima broj 3 na jednom kraju, druga pločica koja se postavlja mora imati broj 3 ili 0 na jednom kraju.

Igra se nastavlja dok god igrači imaju pločice u rukama. Cilj je osloboditi se svih pločica iz ruke prvi. Ako nijedan igrač ne može da postavi pločicu, moguće je povući pločicu iz “groba” ili preskočiti red. Pobednik je igrač koji prvi isprazni svoju ruku.

Kako se igra Domino – sve što trebate znati

Opis igre

Opis igre

Domino je popularna igra koja se igra sa specifičnim komadima ploče. Svaki komad ima dvije polovice, sa svake strane je brojčana vrijednost. Cilj igre je da se postave svi komadi na stol tako da se brojevi na susjednim komadima podudaraju.

Priprema

Da biste igrali domino, trebat će vam komadi ploče. Ploča domino se sastoji od ukupno 28 komada, a svaki ima brojeve od 0 do 6. Komadi se postavljaju licem prema dolje i dobro promiješaju. Zatim se svaki igrač uzme određeni broj komada za početak igre.

Igranje

Igrači redom stavljaju po jedan komad ploče na stol, usklađujući brojeve sa već postavljenim komadima. Ako igrač nema komad koji se uklapa, mora uzeti jedan komad iz spilta. Cilj je da se oslobode svi komadi za pobjedu. Igrač koji prvi iskoristi sve svoje komade je pobjednik.

Bodovanje

Kada igra završi, bodovi se računaju prema broju preostalih komada u rukama igrača. Igraju se više rundi i zbrajaju se bodovi kako bi se odredio ukupni pobjednik.

Strategija

Igranje domino zahtijeva razmišljanje i planiranje strategije. Važno je paziti na preostale komade u rukama protivnika i pokušati predvidjeti koje će komade sljedeći odigrati. Također je važno razmotriti moguće poteze i postaviti komade koji će otežati protivniku i dati vam prednost u igri.

Zaključak

Domino je izazovna i zabavna igra koja zahtijeva vještinu, taktiku i strategiju. Igranje domino može biti odličan način za provođenje vremena s prijateljima i porodicom.

Priprema za igru

Prije nego što započnete s igrom Domino, trebat će vam sljedeće:

  • Dominos set – standardni set ima 28 pločica.
  • Stol ili ravna površina za igranje.
  • Minimalno dva igrača, maksimalno četiri.
You might be interested:  Kako Programirati Daljinski Za Garažna Vrata

Domino pločice su obično bijele s crnim točkicama, ali mogu biti i različitih boja i dizajna.

Jednom kada imate sve što vam treba za igru Domino, slijedite ove korake kako biste se pripremili za igru:

  1. Svi igrači trebaju sjesti oko stola ili ravne površine.
  2. Igrači trebaju dobiti podjednak broj pločica iz kompleta. Ako igrate s dva igrača, svaki igrač treba dobiti 7 pločica. Ako igrate s više igrača, svaki igrač treba dobiti manji broj pločica kako bi se podijelile sve pločice ravnomjerno.
  3. Pločice treba držati licem prema dolje tako da ostali igrači ne vide koje pločice imate.

Nakon što ste svi dobili pločice, spremni ste započeti igru Domino!

Pravila igre

Domino je društvena igra koja se igra s pločicama pravokutnog oblika. U igri dominiraju brojevi koji su prikazani na pločicama, a cilj igre je osloboditi se svih pločica i osvojiti što manje bodova.

Priprema

Da biste igrali domino, najprije trebate miješati sve pločice licem prema dolje i svakom igraču podijeliti određeni broj pločica. Broj igrača može varirati, ali obično se igra s 2, 3 ili 4 igrača. Ako se igra s 2 igrača, svakom igraču se podijele po 7 pločica. Ako se igra s 3 ili 4 igrača, svakom igraču se podijele po 5 pločica. Preostale pločice stavljaju se na stol licem prema dolje i to je “stock” ili banka.

Igranje

Igra počinje igračem koji ima dvojku (pločica s dvama brojevima 2). Ako nitko ne ima dvojku, igrač s najvećim brojem na pločici počinje igru. Igrač postavlja prvu pločicu na stol. Zatim se igra redom u smjeru kazaljke na satu.

Sljedeći igrač može staviti pločicu na stol samo ako jedan od njenih krajnjih brojeva odgovara broju na pločici koja se već nalazi na stolu. Ako igrač ne može odigrati pločicu, on mora izvući pločicu iz banka dok ne pronađe pločicu koju može odigrati. Ako više nema pločica u banci, igrač prelazi na sljedećeg igrača.

Cilj igre je osloboditi se svih pločica. Igra završava kada jedan od igrača nema pločica ili kada nijedan igrač ne može odigrati pločicu. Tada se računaju bodovi.

Bodovanje

Kada se igra završi, svaki igrač broji ukupan zbroj brojeva na preostalim pločicama u svojoj ruci. Tih brojeva se bilježe kao bodovi. Cilj igre je imati što manje bodova. Pobjednik je igrač s najmanjim brojem bodova.

Broj igrača

Domino se može igrati s 2 do 4 igrača.

Pri igri sa 2 igrača, svaki igrač dobiva po 7 pločica.

Kod igre sa 3 ili 4 igrača, svaki igrač dobiva po 5 pločica.

Igrači mogu sjediti za stolom tako da ili sjede jedan nasuprot drugoga (2 igrača) ili sjede naizmjence (3 ili 4 igrača).

Podjela pločica

Prije nego što započnete igru domino, potrebno je podijeliti pločice igračima. Broj pločica koje se dijele svakom igraču ovisi o broju igrača i vrsti domino igre.

Klasična podjela pločica

U klasičnoj verziji domino igre, svaki igrač dobiva sedam pločica. Ako je u igri manje od četiri igrača, pločice se uzimaju iz špila s viškom, dok se u slučaju da ima više od četiri igrača koristi drugi špil.

Podjela pločica u drugim verzijama

U nekim varijantama domino igre, broj pločica koje igrači dobivaju može varirati. Na primjer, u verziji koja se igra s dvostrukim špilom može biti dovoljno da svaki igrač dobije samo pet pločica.

Svaka podijeljena pločica treba biti postavljena licem prema dolje i igrači ih ne smiju gledati prije početka igre. Nakon što su pločice podijeljene, igrači mogu započeti s postavljanjem pločica i odabiranjem prvog igrača koji će krenuti s igrom.

Potezi

1. Raspored dominosa

Početak igre se obično događa tako da se sve dominose pomiješaju i svakom igraču se podijeli određeni broj dominosa. Broj dominosa koji se dijeli igračima ovisi o broju igrača i pravilima igre. Svaki igrač treba postaviti svoje dominose ispred sebe, tako da ostale igrače ne mogu vidjeti njihove dominose.

You might be interested:  Kako Skinuti Mrežicu Sa Kuhane Šunke

2. Prvi potez

Prvi potez obično igrač koji ima domino sa najvišom vrijednošću broja (najviša vrijednosti su dvostruki brojevi poput 6-6 ili 5-5). Taj igrač postavlja svoj domino u sredinu stola. Ako niti jedan igrač nema dvostruki broj, onda prvi potez može napraviti igrač sa dominosom koji ima najviši zbroj na brojevima na dominosu. Na primjer, 4-4 bi bio veći od 3-3.

3. Zamjena dominoa

Ako igrač nema domino koji odgovara broju ili boji dominosa na stolu, mora izvući novi domino iz hrpe. Ako je hrapa prazna, mora čekati da njegov ili njen potez preskoči.

4. Igranje dominosa

Igrači igraju dominos jedan po jedan, nastojeći povezati dominose da odgovaraju boji ili broju dominosa na stolu. Dominos se može igrati samo jednom i mora biti postavljen okomito ili vodoravno na stol. Ako igrač ne može igrati dominos, on ili ona mora izvući novi dominos iz hrpe ili preskočiti.

5. Osvojene pločice

Ako je igrač stavio dominos na stol i preostali broj brojeva na dominosu je djeljiv sa 5, tada igrač osvaja pločicu. Ove pločice mogu se koristiti za dodatne bodove na kraju igre.

6. Završetak igre

Igra završava kada je jedan od igrača potrošio sve dominose iz ruke ili kada niti jedan igrač ne može igrati dominos. Nakon završetka igre, igrači broje bodove na svojim dominosima. Najmanji broj bodova je obično pobjednik igre.

Bodovanje

Bodovanje u igri Domino je relativno jednostavno. Cilj svakog igrača je prvi postići dogovoren broj bodova ili sakupiti najviše bodova do kraja igre. Na kraju svake partije, igrači broje bodove na svojim pločicama i dodaju ih na svoj ukupni rezultat.

Za bodovanje se koristi ploča s brojevima na kojoj se zapisuju bodovi. Na ploči se mogu koristiti tablice ili listovi na kojima se unose imena igrača i njihovi bodovi.

Pri bodovanju, računaju se bodovi s obje strane svake pločice koju je igrač pridružio lancu. Ako je pridružena pločica s jednakim brojevima s obje strane, tada se računa samo jednom.

Ako je igrač prekršio pravilo pridruživanja pločica ili nije mogao odigrati, tada mu se boduje prekršaj i gubi red za igranje.

Igrač koji prvi završi svi svoje pločice dobiva dodatni bonus bodova koji se zbrajaju na njegov ukupni rezultat.

Bodovi
Broj pločica Bodovi
25
1 20
2 15
3 10
4+ 5

Ako se dogovorite da igra traje određeni broj krugova, tada pobjednik postaje igrač s najmanjim ukupnim brojem bodova na kraju dogovorenog broja krugova.

Strategija igre

Dominio je igra strategije, u kojoj je potrebno pažljivo planirati svoje poteze kako bi se postigla pobjeda. Evo nekoliko strategija koje vam mogu pomoći u uspjehu:

1. Razvrstavanje dominosa

Jedna od ključnih strategija je razvrstavanje dominosa prema njihovim brojevima. Pokušajte grupirati dominose s istim brojevima zajedno kako biste dobili bolji pregled nad svojim pločicama i strategijom igre.

2. Blokiranje protivnika

2. Blokiranje protivnika

Važno je razmišljati i o blokiranju protivnika. Ako primijetite da protivnik ima dominose koji nije uspjio odigrati, možete iskoristiti priliku i postaviti pločicu koja će im onemogućiti da nastave s igrom. To može biti odlična taktika koja vam može donijeti prednost.

3. Planiranje narednih poteza

Vodite računa o mogućim narednim potezima. Analizirajte postojeće dominose na stolu i pokušajte procijeniti koje će se pločice moći odigrati u sljedećim potezima. Planiranje prijevremenih poteza može vam pomoći da steknete prednost u igri.

You might be interested:  Fra Ivo Pavić Zašto Ljudi Padaju

4. Pazite na bodove

Bodovi su ključni u igri dominia. Pokušajte birati dominose koji će vam donijeti najviše bodova, ali istovremeno vodite računa o tome što ostavljate protivnicima. Nekada je bolje odabrati dominantu s manje bodova kako bi ona bila nepoželjna za protivnika.

5. Pratite poteze protivnika

Nikad nemojte zaboraviti pratiti poteze protivnika. Njihove odluke i postavljanje dominia može vam otkriti njihovu strategiju. Pokušajte iskoristiti ove informacije kako biste bolje planirali svoje poteze i stekli prednost.

Uz ove strategije i malo sreće, možete postati majstor igre dominio. Isprobajte svoju taktiku i uživajte u ovoj tradicionalnoj igri.

Poznate varijacije igre

  • Standardna igra: Ovo je najpoznatija i najčešće igrana varijacija Domino igre. U ovoj varijaciji igrači uzimaju po nekoliko dominica i pokušavaju da ih iskoriste na što efikasniji način kako bi pobijedili protivnike.
  • Blokiranje: U ovoj varijaciji igre, ukoliko igrač nema mogućnost da odigra domin na osnovu već postavljenih dominica, on mora izvući dodatne dominice sa gomile dok ne bude u mogućnosti da igra. Cilj igre je blokirati protivnike i natjerati ih da izvlače nove dominice što više puta.
  • Crna ili bila igra: U ovoj varijaciji igre dominice se postavljaju na način da se crne strane dominica dodiruju, dok se bijele strane dominica ne dodiruju. Ova varijacija igre dodaje dodatan izazov za igrače i zahtijeva naprednije planiranje i strategiju.
  • Plavi ili crveni domin: U ovoj varijaciji igre dominice su podijeljene u dvije grupe, plave i crvene. Igrači mogu igrati samo domin s istom bojom. Ova varijacija dodaje element timskog natjecanja i može biti izuzetno zabavna kada se igra u većem društvu.

Ovo su samo neke od najpoznatijih varijacija igre Domino. Postoji mnogo drugih varijacija koje se igraju širom svijeta, svaka s vlastitim pravilima i specifičnostima. Neke od njih su regionalne i često se igraju samo u određenim dijelovima svijeta.

FAQ:

Kako se igra domino?

Domino je društvena igra u kojoj se koriste pločice s brojevima na njima. Svaki igrač dobiva određeni broj pločica, a cilj je prvi se riješiti svih pločica tako da se brojevi na krajevima spoje s brojevima na pločicama na stolu. Igra se može igrati u parovima ili pojedinačno.

Koliko pločica ima u jednoj igri domino?

U jednoj igri domino obično se koristi set od 28 pločica. Svaka pločica ima dva kraja, a na svakom kraju se nalazi od 0 do 6 točaka označenih brojevima. Brojevi na krajevima pločica se koriste za spajanje pločica tijekom igre.

Kako se dijeli pločice u igri domino?

Prilikom dijeljenja pločica u igri domino, svaki igrač dobiva određeni broj pločica. Uobičajeno je da u igri s dvoje igrača svaki igrač dobije po 7 pločica. U igri s više igrača, broj pločica po igraču može biti manji, ovisno o broju igrača.

Koji su osnovni pravila igre domino?

Osobna pravila igre domino mogu se razlikovati, ali postoje neka osnovna pravila koja vrijede za većinu verzija igre. Pravila obično uključuju slaganje pločica tako da se brojevi na krajevima pločica podudaraju, preskakanje svog reda ako nemate pločicu koju možete odigrati i pobjednika koji je prvi iskoristio sve svoje pločice.

Koja je svrha igre domino?

Glavna svrha igre domino je biti prvi igrač koji će se riješiti svih svojih pločica. Igra zahtijeva strategiju, taktiku, a ponekad i sreću. Cilj je iskoristiti svoje pločice na najefikasniji način kako biste postigli svoju svrhu i pobijedili u igri domino.

Koje su osnovne pravila igre Domino?

Osnovna pravila igre Domino su da svaki igrač dobije određeni broj Dominica, obično sedam, koji se slažu tako da se spoje iste vrijednosti na Dominu. Cilj igre je osloboditi se svih Dominica. Također, postoji pravilo da se ako nema mogućnosti za igranje Dominica, igrač mora uzeti novi Domin