Kako se igra poker: pravila, strategije i savjeti | [имя_сайта]

Kako Se Igra Poker

Kako Se Igra Poker

Poker je popularna kartaška igra koja se igra širom svijeta. Ne samo da je igra zabavna, već može biti i pravi izazov za igrače koji se nadmeću za pobjedu. U ovom članku ćemo vam detaljno objasniti pravila pokera, podijeliti neke strategije koje vam mogu pomoći da pobijedite, i pružiti vam korisne savjete kako da poboljšate svoju igru.

Pravila pokera su relativno jednostavna, ali igra može biti vrlo složena. Osnovna ideja je skupiti najjaču moguću kombinaciju karata. Igra se sa standardnim špilom od 52 karte, a svaki igrač dobiva određeni broj karata koje mora koristiti za sastavljanje svoje kombinacije. Postoji nekoliko različitih varijacija pokera, ali najpopularnije su Texas Hold’em, Omaha i Seven Card Stud.

Da biste postali uspješan poker igrač, važno je razumjeti različite strategije koje možete primijeniti tijekom igre. Ključno je pratiti protivnike, analizirati njihove poteze i procijeniti njihove ruke. Također je važno znati kada blefirati i kada se povući. Strateško razmišljanje i pravilno procjenjivanje situacija mogu biti ključni za postizanje uspjeha u pokeru.

Savjet: Ako ste početnik, preporučuje se da prvo naučite osnove igre i da ga igrate s prijateljima ili na online platformama koje nude besplatnu verziju pokera. Vježba je ključna za postizanje uspjeha, pa svakako iskoristite svaku priliku za igranje i poboljšanje svoje igre.

Osnovna pravila igre pokera

Poker je popularna kartaška igra koja se igra s 52 karte. Igra se s ciljem da se sakupi što bolja kombinacija karata od ostalih igrača. Osnovna pravila igre pokera su sljedeća:

 1. Igra se obično igra s 2 do 10 igrača.
 2. Igrači na početku dobivaju po 2 karte, koje se nazivaju “ruka”.
 3. Postoje nekoliko vrsta pokera, ali najčešća je Texas Hold’em.
 4. Nakon što je podijeljeno prvo krug karata, slijedi krug klađenja.
 5. Igrači se mogu odlučiti za jedno od tri moguća poteza tijekom klađenja: kucanje, podizanje ili odustajanje.
 6. Nakon prvog kruga klađenja, slijedi “flop” – izlaganje 3 zajedničke karte na stol.
 7. Slijedi drugi krug klađenja.
 8. Nakon drugog kruga klađenja, dolazi četvrta zajednička karta, nazvana “turn”.
 9. Slijedi treći krug klađenja.
 10. Zadnja zajednička karta, nazvana “river”, se izlaže na stolu.
 11. Slijedi zadnji krug klađenja.
 12. Igrači pokazuju svoje karte i uspoređuju kombinacije.
 13. Igrač s najboljom kombinacijom karata osvaja pot.

Ovi su samo osnovni principi igre pokera. Postoje mnoge varijacije i dodatna pravila koja mogu biti primijenjena, ovisno o vrsti igre. Također se preporučuje da se igrači upoznaju s rangiranjem kombinacija karata kako bi bolje razumjeli tko ima najbolje karte.

Vrste pokera i njihove razlike

Postoji mnogo vrsta pokera koje igraju širom svijeta. Svaka vrsta pokera ima svoja pravila, strategije i razlike. U nastavku su navedene neke od najpopularnijih vrsta pokera i njihove glavne karakteristike:

1. Texas Hold’em

Texas Hold’em je jedna od najpopularnijih vrsta pokera i često se igra u kasinima i na turnirima. Kod Texas Hold’ema igrači dobivaju dva privatna “ruke” karti, a zatim se dijele pet “pupova” na sredini stola koje koriste svi igrači. Cilj je sastaviti najbolju ruku od svojih dviju privatnih karti i pet zajedničkih.

2. Omaha

Omaha je slična Texas Hold’emu, ali igrači dobivaju četiri privatne karte umjesto dva. Kod Omaha pokera, igrači moraju koristiti dvije svoje privatne karte i tri zajedničke karte da bi sastavili najbolju ruku. Ova vrsta pokera zahtijeva upotrebu strategije i razmišljanja o mogućnostima.

3. Seven Card Stud

Seven Card Stud je tradicionalna vrsta pokera koja je bila popularna prije pojave Texas Hold’ema. Kod Seven Card Studa, igrači dobivaju sedam karti, od čega su četiri vidljive za sve i tri privatne. Igrači moraju koristiti pet najboljih karti od svojih sedam kako bi sastavili najbolju ruku. Ova vrsta pokera zahtijeva strpljenje i pažljivo praćenje karti protivnika.

4. Five Card Draw

Five Card Draw je jednostavna vrsta pokera u kojoj igrači dobivaju pet privatnih karti. Nakon ulaganja, igrači mogu zamijeniti bilo koju kartu i cilj je sastaviti najbolju moguću ruku od pet karata. Ova vrsta pokera često se igra kod kuće i među prijateljima.

You might be interested:  Kako Se Udebljati Brzo

5. Razz

Razz je varijacija pokera u kojoj je cilj dobiti najlošiju moguću ruku. Kod Razz pokera, as je niska karta, a flush i straight se ne računaju protiv igrača. Ova vrsta pokera zahtijeva drugačiju strategiju od ostalih, jer igrači moraju težiti dobivanju najslabijih karata.

6. Caribbean Stud

Caribbean Stud je popularna vrsta pokera koja se često igra u kasinima. Igrači igraju protiv djelitelja, a ne protiv drugih igrača. Cilj je sastaviti bolju ruku od djelitelja. Ova vrsta pokera ima fiksne uloge i dodatne mogućnosti klađenja.

7. Open Face Chinese Poker

Open Face Chinese Poker je inovativna vrsta pokera koja se igra s tri igrača. Svaki igrač dobiva 13 karti, a zatim ih mora rasporediti u tri ruke: prednju, srednju i stražnju. Ruke se otvaraju redom, a cilj je sastaviti najbolje ruke od tri do pet karata.

8. Badugi

Badugi je azijska vrsta pokera u kojoj je cilj dobiti najnižu nenakupljivu (lošu) ruku. Igrači dobivaju četiri karata i mogu zamijeniti bilo koju kartu kako bi poboljšali svoju ruku. Ova vrsta pokera zahtijeva razumijevanje ruku i strategiju zamjene karata.

Ove vrste pokera su samo neke od mnogih vrsta koje se igraju širom svijeta. Svaka ima svoje specifičnosti i pravila, pa je važno upoznati se s njima prije početka igre.

Kako se odigrava ruka pokera

Prije početka igre

Da biste započeli igru pokera, potrebno je odabrati dilera. Nakon toga, svakom igraču se dijele karte. Obično se igrači slažu da prvi dalje dijeljuje osoba s lijeve strane dilera, a nakon svake ruke uloga dilera se mijenja u smjeru kazaljke na satu.

Postavljanje uloga

Čim su podijeljene karte, igrači moraju postaviti svoje uloge. Postoje različiti načini postavljanja uloga, ali najčešći su “veliki blind” (veći ulog) i “mali blind” (manji ulog). Veliki blind postavlja osoba s lijeve strane dilera, a mali blind osoba lijevo od velikog blinda.

Rasprava o ulozima

Nakon postavljanja uloga, igrači mogu odlučiti hoće li se složiti s ulogom drugog igrača (call), uložiti više novca (raise) ili odustati od ruke (fold). Ova faza se naziva “rasprava o ulozima” i igrači imaju priliku reagirati na uloge drugih igrača.

Igranje karte

Kada su ulozi rezoluirani, diler “gore” (“flop”) dijeli tri zajedničke karte, okrenute prema gore, na sredinu stola. Nakon toga slijedi još jedna faza rasprave o ulozima.

Nakon završetka druge faze ulaganja, diler “otkriva” (“turn”) četvrtu zajedničku kartu. Ponovno slijedi faza rasprave o ulozima.

Konačno, diler “otkriva” (“river”) petu i posljednju zajedničku kartu. Igrači tada imaju posljednju priliku za raspravu o ulozima prije nego što svi otvore karte koje imaju na rukama.

Odabir pobjednika

Igrač koji ima najbolju kombinaciju od pet karata (između zajedničkih i individualnih karata) pobjeđuje. Pobjednik osvaja pot koji se sastoji od svih uloga koje su postavljeni tijekom te ruke igre. Ako su dvije ili više kombinacija jednake, pot se dijeli između pobjednika.

Započinjanje nove ruke

Nakon što se odabere pobjednik, ulozi se skupljaju i nova ruka pokera započinje. Diler se mijenja i proces se ponavlja dok se ne ispuni željeni broj ruku ili dok igrači ne odluče završiti igru.

Različite uloge igrača u pokeru

Poker je igra koja zahtijeva različite strategije i taktike kako bi se ostvarili uspjesi. Jedan od ključnih faktora koji utječu na uspjeh svakog igrača su uloge koje oni preuzimaju za stolom. Postoje nekoliko različitih uloga koje igrači mogu preuzeti u pokeru, a svaka od njih zahtijeva drugačiji pristup i strategiju.

1. Dealer

Dealer je igrač koji dijeli karte i odgovoran je za vođenje igre. Ova uloga je rotirajuća i mijenja se nakon svake ruke. Dealer ima ogromnu prednost jer zadnji odlučuje o svojoj akciji, što mu daje veći uvid u ponašanje ostalih igrača. Dealer također ima mogućnost da pritisne gumbe za vrijeme igre kako bi promijenio dinamiku stola.

2. Big Blind

Big Blind je igrač koji je obavezan staviti ulog prije nego što se podijele karte. Ova uloga je obično duplo veća od uloga malog blinda. Big Blind je jedan od posljednjih koji donosi odluku o svojoj akciji tijekom prve runde ulaganja, što mu daje prednost da vidi ponašanje drugih igrača prije nego donese odluku.

3. Small Blind

Small Blind je igrač koji je obavezan staviti ulog prije nego što se podijele karte. Ova uloga je obično manja od uloga big blinda. Small Blind je prvi koji donosi odluku o svojoj akciji tijekom prve runde ulaganja, ali ima najlošiju poziciju jer je prvi koji je suočen s odlukom.

4. Srednji i kasni položaj

Igrači koji se nalaze između blinda i dealera smatraju se da su u srednjem ili kasnom položaju. Ti igrači imaju prednost što mogu vidjeti ponašanje većine drugih igrača prije donošenja odluke. Ova pozicija omogućava igračima da imaju veći uvid u snagu ruke protivnika i donesu bolje odluke o svojoj akciji.

5. Loose igrači

Loose igrači karakteriziraju se time da koriste veći broj ručnih karata i igraju više ruku čak i s manje jakim rukama. Oni često koriste agresivan stil igre s ciljem da pritisnu ostale igrače i prisile ih na odustajanje. Igrati protiv lose igrača može biti izazovno jer teže možete procijeniti snagu njihove ruke.

You might be interested:  Kako Smanjiti Plak U Arterijama

6. Tight igrači

Tight igrači su oprezniji i selektivniji u odabiru ruku koje igraju. Oni češće odustaju od ruku i čekaju jake kombinacije prije nego što se uključe u igru. Igranje protiv tight igrača može biti predvidljivo jer je veća vjerojatnost da imaju jaku ruku kad ulože novac u pot. Međutim, tight igrači se često smatraju stabilnim igračima s manjim rizikom.

7. Agresivni igrači

Agresivni igrači su oni koji često dižu i povećavaju uloge i koriste agresivan stil igre. Oni često koriste priliku za pritisak na protivnike i pokušavaju ih natjerati da odustanu. Agresivni igrači mogu biti teški za igrati protiv njih jer je teško procijeniti snagu njihove ruke, ali mogu biti ranjivi ako ih uspijete natjerati da odustanu od ruke.

8. Pasivni igrači

Pasivni igrači su oni koji rijetko dižu uloge ili koriste agresivan stil igre. Oni su obično pasivni i čekaju da drugi igrači pokrenu akciju. Igranje protiv pasivnih igrača može biti lakše jer su skloni odustajanju od ruku i rijetko koriste blufiranje.

9. Blufferi

Blufferi su igrači koji koriste blufiranje kao svoju strategiju. Oni često koriste visoke uloge i agresivan stil igre kako bi uvjerili protivnike da imaju jaku ruku, iako njihova ruka zapravo nije jaka. Blfferi mogu biti vrlo uspješni ako uspiju uvjeriti protivnike da odustanu, ali i vrlo ranjivi ako ih protivnik prozre.

Povzetak različitih uloga igrača u pokeru
Uloga Definicija Prednosti Slabosti
Dealer Igrač koji dijeli karte i vodi igru Uvid u ponašanje ostalih igrača Nema obveznu ulogu
Big Blind Igrač koji mora staviti veći ulog prije dijeljenja karata Vidi ponašanje drugih igrača prije svoje akcije Jedan od prvih koji donosi odluku
Small Blind Igrač koji mora staviti manji ulog prije dijeljenja karata Jedan od prvih koji donosi odluku Loša pozicija
Srednji i kasni položaj Igrači između blinda i dealera Vidi ponašanje većine igrača Nema posebne prednosti ili slabosti
Loose igrači Igrači koji igraju više ruku s manje jakim kombinacijama Agresivan stil igre Protivnici teže procjenjuju snagu ruke
Tight igrači Igrači koji selektivno igraju jake ruke Manji rizik Predvidljivo ponašanje
Agresivni igrači Igrači koji često dižu i povećavaju uloge Prisiljava protivnike na odustajanje Teže procjenjuju snagu ruke
Pasivni igrači Igrači koji rijetko dižu uloge Lakše predvidjeti ponašanje Pasivno ponašanje
Blufferi Igrači koji koriste blufiranje kao strategiju Uvjeravaju protivnike u lažnu jaku ruku Prozirni ako protivnici otkriju bluff

Strategije za pobjedu u pokeru

Poker je igra sa skrivenom strategijom, ali postoji nekoliko osnovnih strategija koje vam mogu pomoći da povećate svoje šanse za pobjedu. Evo nekoliko strategija koje biste trebali imati na umu prilikom igranja pokera:

1. Odaberite pravu ruku

Jedna od najvažnijih strategija u pokeru je odabir prave ruke za igru. Važno je naučiti koje su kombinacije karata jake i koje vam donose najveće šanse za pobjedu. Ako dobijete slabu ruku, bolje je odustati nego nastaviti igrati i riskirati gubitak novca.

2. Upravljajte svojim ulaganjima

Upravljanje svojim ulaganjima je ključno u pokeru. Važno je razumno ulagati svoj novac i prilagoditi se protivnicima. Ako je vaša ruka jaka, možete staviti veće uloge kako biste povećali dobitak. Ako je ruka slabija, bolje je smanjiti uloge ili odustati od igre.

3. Bluffirajte pametno

Bluffiranje je važan dio poker strategije, ali važno je koristiti ga pametno. Bluffirajte samo kada imate dobro razloga za to i kada ste sigurni da protivnik može odustati. Pretjerano bluffiranje može biti opasno, pa budite oprezni i procijenite situaciju prije nego što odlučite bluffirati.

4. Analizirajte protivnike

Pratite ponašanje vaših protivnika tijekom igre. Pokušajte uočiti njihove obrasce i navike kako biste mogli procijeniti njihove karte i postupke. To vam može pomoći donijeti bolje odluke i poboljšati svoje šanse za pobjedu.

5. Budite strpljivi

Strpljenje je također važna strategija u pokeru. Ne žurite s odlukama i budite strpljivi prilikom čekanja jače ruke. Uz strpljenje, možete izbjeći donošenje brzih i loših odluka koje vode do gubitka novca.

6. Učite i razvijajte se

Nikada ne prestajte učiti i razvijati se kao igrač pokera. Istražujte nove strategije, pratite trendove i analizirate svoju igru. Također je korisno proučavati ponašanje drugih igrača i učiti iz njihovih poteza. S vremenom ćete postati bolji i iskusniji igrač pokera.

Naravno, ove strategije nisu jedini faktor za pobjedu u pokeru, ali mogu vam pomoći da poboljšate svoje šanse. Uz praksu, iskustvo i dobre odluke, možete postati uspješan poker igrač.

Važni pokeraški termini

Važni pokeraški termini

 • Poker: Kartaška igra u kojoj se igrači klade na svoje karte i pokušavaju osvojiti pot.
 • Igrač: Osoba koja sudjeluje u pokeru i igra za novac ili zabavu.
 • Dealer: Osoba koja dijeli karte i upravlja igrom.
 • Blindovi: Obavezne uloge koje igrači moraju staviti prije nego što se podijele karte.
 • Pot: Sve uloge koje su stavljene u toku jedne ruke, koji pobjednik osvaja.
 • Holecards: Karte koje svaki igrač dobije zatvorene, i koje samo on može vidjeti.
 • Flop: Prve tri zajedničke karte koje se okrenu nakon što se podijele holecards.
 • Turn: Četvrta zajednička karta koja se okrene nakon flopa.
 • River: Peta zajednička karta koja se okrene nakon turna.
 • Showdown: Faza igre u kojoj preostali igrači otkrivaju svoje karte i uspoređuju kombinacije da bi odredili pobjednika.
 • Bluff: Kada igrač izigrava jaku ruku pomoću slabih karata u nadi da će natjerati protivnike da odustanu.
 • All-in: Kada igrač stavi sve svoje čipove u pot.
 • Raise: Povećanje uloge koju je postavio prethodni igrač.
You might be interested:  Kako Pripremiti Čaj Od Kadulje

Imajte ovo na umu kada igrate poker i koristite ove važne pokeraške termine kako biste komunicirali s drugim igračima i razumjeli pravila igre.

Savjeti za uspješno igranje pokera

1. Razumijevanje pravila

Da biste bili uspješni u igranju pokera, prvo morate dobro razumjeti pravila igre. Naučite kako se provode ulaganja, koje su kombinacije karata vrijednije od drugih i kako funkcionira redoslijed igre. Ovo će vam pomoći da donosite bolje odluke za vrijeme igre.

2. Upoznavanje sa strategijama

Poker je igra strategije, stoga je važno upoznati se s različitim strategijama koje možete primijeniti tijekom igre. Naučite kako bluffati, kako čitati protivnike i kako optimizirati ulaganja. Učenje i primjena strategija može značajno poboljšati vašu igru.

3. Upravljanje novcem

Jedan od ključnih faktora za uspješno igranje pokera je dobro upravljanje novcem. Postavite si određeni budžet za igranje i držite se tog limita. Izbjegavajte nekontrolirano klađenje ili pokušaj oporavka izgubljenog novca. Budite strpljivi i pametno upravljajte svojim novcem kako biste ostali u igri što je duže moguće.

4. Posmatranje protivnika

Prilikom igranja pokera, važno je pažljivo posmatrati protivnike i njihove poteze. Pokušajte uočiti obrasce i navike igrača kako biste bolje razumjeli njihov stil igre. Ovo će vam omogućiti da donosite bolje odluke i prilagodite svoju strategiju tijekom igre.

5. Kontrola emocija

Poker je igra u kojoj emocije mogu imati veliki utjecaj. Važno je naučiti kontrolirati emocije i ostati smiren čak i kada se stvari ne odvijaju onako kako ste planirali. Ne dozvolite da vas emocije obuzmu i utječu na vaše odluke tijekom igre.

6. Redovito vježbanje

Kao i svaka druga vještina, i poker zahtijeva vježbu. Redovito igrajte poker kako biste poboljšali svoje strategije i razvili bolje vještine. Također, pratite turnire i profesionalne igrače kako biste stekli nova znanja i ideje za svoju igru.

7. Saznajte kada treba odustati

Ponekad je najbolja odluka u pokeru – odustati od ruke. Naučite prepoznati kada je vrijeme da prekinete igru i sačuvate svoj novac za bolje prilike. Ne žurite s odlukama i uvijek razmotrite sve mogućnosti prije nego što donesete odluku o nastavku igre.

Savjeti za uspješno igranje pokera
Br. Savjet
1. Razumijevanje pravila
2. Upoznavanje sa strategijama
3. Upravljanje novcem
4. Posmatranje protivnika
5. Kontrola emocija
6. Redovito vježbanje
7. Saznajte kada treba odustati

Najbolji online poker sajtovi

1. PokerStars

PokerStars je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih online poker sajtova. Sa velikim brojem igrača i širokim izborom igara, PokerStars nudi izuzetno kvalitetno iskustvo igranja pokera. Sajt nudi razne vrste pokera, uključujući Texas Hold’em, Omaha i Seven Card Stud. Također, PokerStars nudi brojne turnire i freerollove sa velikim nagradnim fondovima.

2. 888poker

888poker je još jedan popularan online poker sajt koji nudi širok spektar igara i turnira. Sajt ima odličan softver i pruža korisnicima glatko iskustvo igranja pokera. Također, 888poker je poznat po velikom broju akcija i bonusa, što privlači igrače svih razina.

3. partypoker

partypoker je jedan od najstarijih online poker sajtova i i dalje je popularan među igračima. Sajt nudi razne vrste igara, uključujući Texas Hold’em, Omaha i Seven Card Stud. partypoker također organizuje razne turnire i promocije za svoje igrače, pružajući im priliku da osvoje velike nagrade.

4. Unibet Poker

Unibet Poker je poznat po svojoj jednostavnoj i prijateljskoj platformi. Sajt nudi razne vrste igara i turnira, uključujući Sit & Go turnire, cash igre i više stolova turnire. Unibet Poker također nudi mobilnu aplikaciju, omogućavajući igračima da igraju poker na svojim mobilnim uređajima.

5. Bet365 Poker

Bet365 Poker je deo poznate kladionice Bet365 i nudi izuzetno kvalitetno iskustvo igranja pokera. Sajt ima odličan softver i nudi razne vrste igara, turnira i promocija. Bet365 Poker je također poznat po svojoj odličnoj korisničkoj podršci i sigurnosti.

Ovo su samo neki od najboljih online poker sajtova dostupnih danas. Uzimajući u obzir svoje preferencije i prioritete, odaberite najbolji sajt koji odgovara vašim potrebama i počnite uživati u svetu online pokera.

FAQ:

Kako se igra poker?

Poker je kartaška igra u kojoj igrači nadmeću jedni protiv drugih s ciljem osvajanja uloga. Igra se s standardnim špilom od 52 karte, a postoje razne varijacije pokera, kao što su Texas Hold’em, Omaha, Seven Card Stud i druge.

Što su pravila pokera?

Pravila pokera se razlikuju ovisno o varijaciji pokera koju igrate, ali općenito, svaki igrač dobiva određeni broj privatnih karata i koristi ih zajedno s odabranim zajedničkim kartama kako bi sastavio najbolju moguću kombinaciju karata. Cilj igre je osvojiti uloge ili žetone od drugih igrača.

Koja je najpopularnija varijacija pokera?

Texas Hold’em je najpopularnija varijacija pokera koja se igra širom svijeta. U ovoj varijaciji, svaki igrač dobiva dvije privatne karte, a zatim se dijele pet zajedničkih karata koje se koriste za formiranje pobjedničke kombinacije.

Koje su neke osnovne strategije u pokeru?

U pokeru postoje brojne strategije koje se mogu primijeniti, ali neki osnovni savjeti uključuju vođenje računa o vlastitom ulogu, analizu protivničkih poteza, promišljanje o vjerojatnostima i usvajanje agresivnog ili pasivnog pristupa igri, ovisno o situaciji.

Kako poboljšati svoju igru u pokeru?

Da biste poboljšali svoju igru u pokeru, preporučuje se redovito prakticiranje, proučavanje strategija, praćenje profesionalnih igrača, sudjelovanje u turnirima i analiza vlastite igre kako biste identificirali slabosti i mogućnosti poboljšanja.