Kako se moli Isusova krunica: Savjeti, prakse i značaj

Kako Se Moli Isusova Krunica

Kako Se Moli Isusova Krunica

Molitva Isusove krunice je jedna od najpoznatijih katoličkih molitvi koja se često prakticira među vjernicima. Ova molitva se sastoji od određenog broja slavljenja i molitvi, kojima se prisjećamo i ponavljamo događaje iz Isusovog života i muke. Isusova krunica je također poznata kao Krunica Božjeg milosrđa, jer je usredotočena na Božje milosrđe i Isusovu žrtvu za naše spasenje.

Da bismo se pravilno pomolili Isusovu krunica, trebamo slijediti određene korake i prakse. Prvo, trebamo se smjestiti na udobno mjesto i pripremiti se za molitvu. Možemo zapaliti svijeću ili uključiti tiho glazbu kako bismo stvorili atmosferu prikladnu za molitvu.

Zatim možemo uzeti krunica u ruke i započeti moli molitve. Obično se počinje s otajstvom (događajem iz Isusovog života i muke) za taj dan, a zatim se prelazi na molitvu Očenaš, Deset Očenaša (sastoji se od slavljenja i molitve upućene Isusu) i Zdravo Marijo. Nakon toga slijede molitve za posebne nakane, kao što su molitve za Božje milosrđe i obraćenje grešnika.

Molitva Isusove krunice ima važan značaj u kršćanskom životu. Ona nas povezuje s Isusom, donosi nam Božje milosrđe i pomaže nam da rastemo u našem duhovnom životu. Ova molitva nas podsjeća na Isusovu ljubav prema nama i njegovu žrtvu za naše spasenje. Također nas uči poniznosti, povjerenju i zahvalnosti prema Bogu. Molitva Isusove krunice je snažan duhovni alat koji nas vodi bliže Bogu i jača našu vjeru.

Contents

Savjeti za molitvu Isusove krunice

Molitva Isusove krunice je važan duhovni oblik molitve u katoličkoj tradiciji. Ovdje su neki savjeti koji vam mogu pomoći da dublje doživite ovu molitvu:

1. Stvorite miran prostor

Kada započinjete moliti Isusovu krunica, pokušajte odabrati miran prostor gdje možete biti sami i koncentrirani. To može biti kapela, crkva ili vaš kućni oltar. Stvaranje mirnog okruženja pomaže vam da se fokusirate na molitvu i da istinski uronite u nju.

2. Usredotočite se na otajstva

Isusova krunica se sastoji od pet otajstava – radosna, žalosna, slavna, svjetlosna i otajstva prema odabiru pojedinca. Prije molitve razmislite o otajstvu koje ćete moliti kako biste unaprijedili svoj duhovni doživljaj. Meditirajte o Isusovoj ljubavi i žrtvi koja je povezana s tim otajstvom.

3. Sporo i s poštovanjem izgovarajte molitvu

Kada molite Isusovu krunica, važno je izgovarati molitve polako i s poštovanjem. Pokušajte zamahnuti krunicom između svakog zrna i usredotočite se na riječi dok ih izgovarate. Ova metoda molitve pomaže vam usredotočiti se na Isusa i njegovu prisutnost u vašem životu.

4. Koristite Isusovu krunica u svojoj svakodnevnoj molitvi

Nemojte ograničavati molitvu Isusove krunice samo na posebne prigode ili događaje. Uvrstite je u svoju svakodnevnu molitvu i redovito je prakticirajte. Molitva Isusove krunice može biti moćan način osnaživanja vašeg odnosa s Bogom i produbljivanja vaše vjere.

5. Iskoristite liturgijsko kalendarsko vrijeme

Molitva Isusove krunice može biti snažnija ako je molite u skladu s liturgijskim kalendarskim vremenom. Na primjer, u vrijeme korizme, možete moliti žalosna otajstva koja su povezana s Isusovom mukom i smrću. Molitva u skladu s Crkvenom liturgijom može vas još više povezati s duhovnom dimenzijom Isusove krunice.

6. Dijelite molitvu s drugima

Nemojte zaboraviti podijeliti svoju molitvu Isusove krunice s drugima. Možete se pridružiti zajednici koja se redovito okuplja za molitvu Isusove krunice ili jednostavno podijeliti svoje iskustvo s obitelji i prijateljima. Podijeljena molitva može biti izvor podrške i ohrabrenja u vašem duhovnom putovanju.

You might be interested:  Kako Iskopati Kurje Oko

S ovim savjetima, nadamo se da ćete moći dublje doživjeti molitvu Isusove krunice i da će vam to pomoći u vašem duhovnom rastu i odnosu s Bogom.

Povijest i značaj Isusove krunice

Isusova krunica je molitveno sredstvo koje se koristi u katoličkoj vjeri. Povezuje se s Isusovim životom, patnjom i uskrsnućem, te se koristi kao način da se vjernici usredotoče na Isusa Krista i otvore se Njegovoj prisutnosti.

Povijest Isusove krunice seže unatrag u 13. stoljeće, kada je sveti Dominik Guzman, osnivač dominikanskog reda, primio viziju od Blažene Djevice Marije. Prema toj viziji, Djevica Marija mu je pokazala kako moli krunicu i predala mu je tu molitvu kao sredstvo borbe protiv hereze i zaštite vjere.

Isusova krunica se sastoji od pet desetica, pri čemu se svaka desetica sastoji od jednog “otaca” i 10 “Zdravo Marija”. Očev molimo na križu, a svaki Zdravo Marijo pomislimo na jednu muku Isusovu.

Značaj Isusove krunice je višestruk. Prvo, kroz molitvu krunice vjernici mogu meditirati o Isusovom životu, uključujući Njegovo rođenje, javno služenje, muku, smrt i uskrsnuće. Ovo je važno za produbljivanje vjere i povezanosti s Isusom.

Drugo, molitva krunice je način da se vjernici usredotoče na molitvu i prisutnost Božju. Ponavljanje molitve Zdravo Marijo u isusovoj krunici pomaže vjernicima da se urone u molitvu, preplave se Božjom ljubavlju i izgrade intimniji odnos s Isusom.

Treće, Isusova krunica je moćno sredstvo za zaštitu od zla i duhovne borbe. Molitva krunice donosi mir duši, oslobađa od napasti i pomaže u suočavanju s teškoćama i iskušenjima života.

Ukratko, Isusova krunica je molitveno sredstvo koje ima duboku povijest i značaj u katoličkoj vjeri. Kroz molitvu krunice, vjernici mogu produbiti svoj odnos s Isusom, uroniti u molitvu i naći zaštitu od zla. To je važan dio kršćanskog duhovnog života i prakse.

Materijali i izrada Isusove krunice

Za izradu Isusove krunice potrebni su određeni materijali. Tradicionalno, krunica je izrađena od drva, često od maslinovog drva ili ružinog drveta. Međutim, danas se mogu pronaći krunice izrađene od različitih materijala poput stakla, metala ili plastike.

Također, za izradu krunice potrebni su i drugi materijali kao što su perle ili kuglice koje predstavljaju svaku molitvu i okrugli kamenčići koji označavaju Očenaš. Ovisno o preferencijama, krunica može sadržavati i druge elemente poput križa ili medaljona s likom Isusa ili Djevice Marije.

Postoje različiti načini izrade Isusove krunice, a mnogi od njih se temelje na tradicionalnim tehnikama. Jedna od takvih tehnika je pletenje krunice od konca. Ova tehnika uključuje pletenje perli ili kuglica na konac s posebnim uzorcem koji omogućuje lako brojanje molitvi. Također možete odabrati tehniku izrade krunice koristeći metalne kuglice ili perle koje su pričvršćene na žicu ili lančić.

U posljednje vrijeme, popularnost je stekla i ideja izrade Isusove krunice od narukvice. Ova moderna verzija krunice omogućuje nošenje krunice kao modni dodatak, ali ipak omogućuje pravilno moljenje i brojanje molitvi.

Važno je napomenuti da materijali i izrada nisu presudni za pravilno i ispravno moljenje Isusove krunice. Ono što je najvažnije je prava nakanu i koncentracija tokom molitve. Bez obzira na materijale i izradu, Isusova krunica će imati duhovnu vrijednost ako se koristi s iskrenim srcem i predanošću u molitvi.

Pravilan položaj ruku i prakse za molitvu

Pravilan položaj ruku tijekom molitve Isusove krunice izuzetno je važan kako bi se pravilno usredotočili i otvorili srce molitvi. Evo nekoliko praksi i smjernica za ispravan položaj ruku tijekom molitve:

1. Položaj ruku prekriženih na prsima

Jedan od najčešćih praksa tijekom molitve Isusove krunice je prekrižiti ruke na prsima. Ovo je položaj koji potiče koncentraciju i unutarnji mir. Ruke se prekrižavaju tako da se desna ruka stavi na lijevo rame, a lijeva ruka na desno rame.

2. Položaj ruku spuštenih i sklopljenih

Drugi uobičajeni položaj ruku tijekom molitve Isusove krunice je spuštenih ruku koje su sklopljene ispred tijela. Ovaj položaj može pomoći u fokusiranju na molitvu i dubljem uključivanju u molitveni trenutak s Isusom.

3. Položaj ruku na prutu krunice

Još jedan praksa koja se koristi tijekom molitve Isusove krunice je držanje pruta krunice u rukama. Ruke se drže oko pruta krunice tako da se palac i kažiprst pridrže prut, a ostali prsti blago prekriženi. Ovaj položaj pomaže u fizičkom povezivanju sa svakim zrnom krunice tijekom molitve.

4. Položaj ruku položenih na prsa

Još jedan praksa koju ljudi koriste tijekom molitve Isusove krunice je da ruke polože na svoje prsa, sa dlanovima licem prema gore. Ovaj položaj pomaže u otvaranju srca i primanju Isusove ljubavi i milosti tijekom molitve.

Važno je napomenuti da nema stroge ili jedinstvene prakse koja je ispravna i da svatko može odabrati položaj ruku koji ih najbolje otvara molitvi i usredotočuje um. Ono što je najvažnije je pristupiti molitvi s poštovanjem, poniznošću i iskrenim srcem kako bismo mogli intenzivno doživjeti dubinu Isusove prisutnosti i ljubavi tijekom molitve Isusove krunice.

You might be interested:  Kako Napraviti Sok Od Cikle Bez Sokovnika

Redoslijed molitve Isusove krunice

Molitva Isusove krunice sastoji se od određenog broja molitava koje se ponavljaju u određenom redoslijedu. Ovdje je redoslijed molitve Isusove krunice koji se tradicionalno koristi:

1. Početni križić

Molitvu započinjemo izgovarajući riječi “U Oče naš” i držeći krunični lančić u rukama. Ovom molitvom stavljamo sebe u prisutnost Božju i otvaramo svoje srce za molitvenu praksu.

2. Prva misterija

2. Prva misterija

Nakon početnog križića, krećemo s prvim dijelom krunice koji se naziva “misterija”. Za svaku misteriju promišljamo o životu, muci, smrti i uskrsnuću Isusa Krista. Dijelovi misterije obično prate slijedeći redoslijed:

– Pročitajte ili izgovorite neko kratko svetopisamsko čitanje koje se odnosi na tu misteriju

– Izgovorite “Oče naš”

– Izgovorite 10 “Zdravo Marijo”

– Izgovorite “Slava Ocu”

Nastavite s ovim redoslijedom za svaku od preostalih četiri misterije.

3. Posljednja molitva

Nakon što ste završili sve misterije, izgovorite završnu molitvu koja uključuje “Oče naš” i “Slava Ocu”. Ovom molitvom završavamo molitvu Isusove krunice i zahvaljujemo Bogu na blagoslovima koje smo primili kroz ovu molitvu.

Ovaj redoslijed molitve Isusove krunice može se prilagoditi prema individualnim potrebama i preferencijama, ali obično se održava osnovna struktura i niz molitava. Redovito upražnjavanje molitve Isusove krunice može biti duhovno obnovljujuće iskustvo koje nas približava Isusu i produbljuje našu vjeru.

Kako se fokusirati tijekom molitve

Fokusiranje tijekom molitve može biti izazovno, ali postoje neki savjeti i prakse koji mogu pomoći da ostanete usredotočeni na svoju molitvu. Evo nekoliko korisnih preporuka:

1. Izaberite mirno mjesto

Odaberite mirno mjesto gdje se možete udobno opustiti. To može biti vaša soba, kapela ili neko drugo tiho mjesto gdje možete biti sami sa svojim mislima i molitvom.

2. Eliminirajte ometanja

Pokušajte eliminirati sve ometajuće faktore koji vas mogu odvratiti tijekom molitve. Isključite telefon, televizor ili druge distrakcije kako biste mogli biti potpuno prisutni tijekom molitve.

3. Dišite duboko

Udahnite duboko i polako izdahnite kako biste se smirili i usredotočili na svoju molitvu. Fokus na disanje može pomoći da se osigura opušteno stanje uma i tijela tijekom molitve.

4. Koristite vizualne ili taktičke objekte

Neki ljudi pronalaze korisno korištenje vizualnih ili taktičkih objekata tijekom molitve da bi im pomogli da se koncentriraju. To može biti slika Isusa ili svetog predmeta poput krunice ili križa.

5. Slušajte molitvenu glazbu

Molitvena glazba može pomoći da se stvori miran i duhovan okoliš za molitvu. Odaberite molitvene pjesme koje vam pomažu usredotočiti se na Boga i njegovu prisutnost tijekom molitve.

6. Koristite molitvene tekstove

Čitanje molitvenih tekstova ili citata iz Biblije može pomoći da ostanete fokusirani tijekom molitve. Odaberite tekstove koji će ozračiti vašu molitvu i pomoći vam uspostaviti vezu s Bogom.

7. Vježbajte redovito

Kao i bilo koja druga vještina, fokusiranje tijekom molitve zahtijeva vježbu. Redovito prakticiranje molitve pomoći će vam da postanete sve bolji u usredotočavanju i održavanju prisutnosti tijekom molitve.

Zapamtite da svatko ima svoj stil molitve i ono što može funkcionirati za jednu osobu možda neće za drugu. Važno je eksperimentirati i pronaći ono što vam najbolje odgovara. Vjera i strpljenje su ključni faktori pri pronalaženju prakse koja će vam pomoći fokusirati se tijekom molitve.

Duševni i duhovni efekti molitve Isusove krunice

Duševni efekti molitve Isusove krunice

Molitva Isusove krunice može imati mnogobrojne duševne efekte na osobu koja je redovito prakticira. Evo nekoliko od njih:

 • Duševni mir: Molitva Isusove krunice može donijeti unutarnji mir i spokoj duše. Kroz ponavljanje molitvi i koncentraciju na Isusa, osoba se može osloboditi stresa i briga, te se povezati s Božjom prisutnošću.
 • Osjećaj povezanosti s Bogom i Isusom: Kroz molitvu Isusove krunice, osoba može razviti dublji odnos s Bogom i Isusom te osjetiti Njihovu blizinu i ljubav.
 • Jačanje vjere: Redovito prakticiranje molitve Isusove krunice može pomoći u jačanju vjere i povjerenja u Božji plan.
 • Ohrabrivanje i utjeha: Molitva Isusove krunice može pružiti utjehu u teškim trenucima i ohrabriti osobu da se suoči s izazovima života.

Duhovni efekti molitve Isusove krunice

Pored duševnih efekata, molitva Isusove krunice također može imati dublje duhovne efekte na osobu.

 • Povećanje duhovne osjetljivosti: Molitva Isusove krunice može otvoriti srce i um osobe za duhovne dimenzije i Božju prisutnost u svakodnevnom životu.
 • Rast u svetosti: Kroz redovitu molitvu Isusove krunice, osoba može rasti u svetosti i sve više sličiti Isusu Kristu.
 • Unutarnja preobrazba: Molitva Isusove krunice može potaknuti unutarnju preobrazbu i promjenu srca, te potaknuti osobni rast i razvoj.
 • Iskustvo Božje blizine: Kroz molitvu Isusove krunice, osoba može doživjeti dublje ispunjenje i blizinu s Bogom i Isusom.
You might be interested:  Uzmi Sve Što Ti Život Pruža

Zbog ovih duševnih i duhovnih efekata, molitva Isusove krunice je vrijedna praksa koju bi svi vjernici trebali considerirati uključiti u svoj svakodnevni život.

Savjeti za održavanje redovite molitve

Jedan od najvažnijih aspekata održavanja redovite molitve je uspostavljanje rituala i rutine. Evo nekoliko savjeta za održavanje redovite molitve:

1. Odredite vrijeme i mjesto za molitvu

 • Odaberite određeno vrijeme u danu koje će biti rezervirano samo za molitvu.
 • Izaberite mirno mjesto bez ometanja, gdje možete biti sami sa svojim mislima i molitvom.

2. Pripremite se za molitvu

 • Izmijenite odjeću ili stavite odjeću koja je prikladna za molitvu.
 • Umirite svoj um i fokusirajte se objektivno na molitvu.

3. Koristite Isusovu krunicu

 • Imajte Isusovu krunicu pri ruci kako biste je mogli redovito koristiti za molitvu.
 • Udaljite se od svakodnevnih briga i usredotočite se na molitvu kroz krunu.

4. Postavite ciljeve

 • Postavite si ciljeve koliko puta želite moliti Isusovu krunicu svaki dan.
 • Redovito postavljanje i ostvarivanje ciljeva će Vam pomoći da održite disciplinu i dosljednost u molitvi.

5. Vodite dnevnik molitve

 • Zapisujte svoje misli i osjećaje tijekom molitve kako biste pratili svoj duhovni rast.
 • Ovo će Vam pomoći da bolje razumijete svoju molitvu i ostanete motivirani.

6. Povežite se s drugima

6. Povežite se s drugima

 • Pronađite grupu ili zajednicu koja dijeli vašu vjeru kako biste se redovito sastajali i molili zajedno.
 • Podrška i zajedničko iskustvo mogu biti vrlo motivirajući za održavanje redovite molitve.

Isusova krunica kao sredstvo duhovne povezanosti

Isusova krunica je molitvena praksa koja ima dugu povijest u kršćanstvu. Koristi se kao sredstvo duhovne povezanosti s Isusom Kristom i kao način da se prodre u dublje razumijevanje Njegove muke, smrti, uskrsnuća i veličanstvenih djela.

Molitvena praksa

Kako bih se molio Isusovu krunici, treba mi:

 1. Isusova krunica: To je posebna vrsta molitvenog lanca, sa petom Isusovom slikom koje se odnose na pet događaja iz Njegovog života – Očenaš, Pobožnost Presvetom Srcu, Presveto tijelo, Spasenje i Kruna Slave.

 2. Zbirka molitvi: Za svaki događaj u Isusovu životu, koristimo odgovarajuću molitvu. Rekavanjem ovih molitvi, postajemo svjesni Njegove prisutnosti i ulazimo u dublje duhovno iskustvo.

Značaj Isusove krunice

Isusova krunica ima važnu ulogu u duhovnom životu vjernika. Kroz molitvu Isusove krunice, može se postići:

 • Dublje razumijevanje: Kroz molitvu Isusove krunice, imamo priliku prodrijeti u misterije Isusovog života i bolje razumjeti Njegovu ljubav prema nama.

 • Duhovna povezanost: Kroz redovitu molitvu Isusove krunice, možemo se povezati s Isusom Kristom na poseban način. Ta povezanost može ojačati našu vjeru i pomoći nam u našem duhovnom rastu.

 • Mir u srcu: Molitva Isusove krunice može donijeti mir u naša srca i pomoći nam da se nosimo sa životnim izazovima i poteškoćama. Kroz molitvu, možemo pronaći utjehu i snagu koja dolazi samo od Boga.

Zaključak

Isusova krunica je vrijedan alat koji nam pomaže u duhovnoj povezanosti s Isusom Kristom. Kroz ovu molitvenu praksu, možemo razvijati dublje razumijevanje Njegove ljubavi i milosti. Činjenjem molitve Isusove krunice redovitom praksom, možemo osjetiti Njegovu prisutnost i mir u našim životima.

FAQ:

Što je Isusova krunica?

Isusova krunica je molitveni niz koji se koristi u katoličkoj tradiciji. Sastoji se od pet desetki i pet prošlih muka, a koristi se kao način molitve i meditacije. Glavni fokus molitve Isusove krunice je meditacija na muke i smrt Isusa Krista.

Kako se moli Isusova krunica?

Da biste započeli moliti Isusovu krunu, prvo se trebate prekrižiti, a zatim možete uzeti krunicu u ruke. Započnite s izgovaranjem Apostolskog vjerovanja, a zatim proučite pet desetaka i pet prošlih muka. Tijekom molitve možete se usredotočiti na određene otajstva ili razmišljati o mukama Isusa.

Koje su koristi moljenja Isusove krunice?

Molitva Isusove krunice može donijeti duhovne koristi. Može vam pomoći da se povežete s Isusom Kristom, da produbite svoju vjeru i da pronađete utjehu u molitvi. Također može pomoći u razvijanju unutarnjeg mira i povećanju povjerenja u Božju prisutnost u vašem životu.

Koliko dugo traje molitva Isusove krunice?

Vrijeme potrebno za molitvu Isusove krunice može varirati ovisno o brzini izgovaranja molitve. U prosjeku, molitva cijele krunice može trajati oko 20 do 30 minuta. Međutim, možete prilagoditi trajanje molitve prema vlastitim potrebama i vremenskim ograničenjima.

Koje su najčešće greške pri molitvi Isusove krunice?

Neki od uobičajenih previda prilikom moljenja Isusove krunice uključuju brzu i površnu molitvu, nedostatak fokusiranosti na otajstva ili muke Isusa, te manjak prisutnosti srca u molitvi. Važno je imati duhovnu svijest tijekom molitve i biti prisutan u trenutku kako biste doista iskusili plodove molitve Isusove krunice.

Koje molitve se izgovaraju prilikom moljenja Isusove krunice?

Prilikom moljenja Isusove krunice izgovara se Oče naš na velikom zrnu i deset puta Zdravo Marijo na malim zrnima. Nakon toga izgovara se Slava Ocu, te Zdravo Kraljice na završetku krunice.