Kako se moli jedna desetica krunice - Koraci i smjernice

Kako Se Moli Jedna Desetica Krunice

Kako Se Moli Jedna Desetica Krunice

Molitva je važan dio vjere i duhovnog života. Krunica je jedna od najpoznatijih katoličkih molitvi koja se moli uz pomoć krunice. Krunica je sastavljena od nekoliko molitava, a jedan ciklus molitve krunice naziva se jedan desetica. Moleći jednu deseticu, kršćani se usredotočuju na određene događaje iz života Isusa i Marije.

Molitvu krunice možete moli na različite načine, ovisno o vašim osobnim preferencijama i duhovnoj praksi. Ovaj članak će vam predstaviti osnovne korake i smjernice kako se moli jedna desetica krunice.

1. Uzmite krunice u ruke i započnite s molitvom znaka križa. Ovo je simbol naše vjere i poziv da se ponizimo pred Bogom.

2. Na prvoj zrnci izmolite Očenaš. Ova molitva je osnovna molitva kršćana i izražava našu predanost Bogu kao Ocu.

3. Na tri zrnca izmolite Zdravo, Marijo. Ove molitve su posvećene Mariji, majci Isusa, koja se smatra zaštitnicom vjernika.

4. Nakon toga izmolite Slava Ocu. Ovo je molitva kojom dajemo slavu Bogu kao Trojstvu.

Ponavljajte ove korake izmjenjujući Očenaš, tri Zdravo, Marijo i Slava Ocu dok ne izmolite sve desetine. Također je bitno usredotočiti se na događaj iz života Isusa i Marije tijekom svake desetice. To može biti muka, smrt ili uskrsnuće Gospodina, ili posebni događaj iz Marijina života poput njezina ukazanja.

Molitva krunice je praksa koja pomaže kršćaninu produbiti svoj odnos s Bogom i osnažiti duhovni život. Kroz ovu molitvu, vjernik izražava svoju predanost i ljubav prema Isusu i Mariji, te traži njihovu pomoć i zaštitu u svakodnevnim životnim izazovima.

Kako se pravilno moli jedna desetica krunice

Desetica krunice je molitva koja se sastoji od deset Zdravomarija koje se mole uz Gospinu molitvu Oče naš i Slava Ocu. Evo koraka i smjernica kako se pravilno moli jedna desetica krunice:

 • Počnite držeći krunica u ruci. Obična krunica ima sedamdeset sedam kuglica, dok je mala krunica obično kraća i ima samo deset kuglica.
 • 1. korak: Držeći prvu kuglicu izgovorite molitvu Oče naš.
 • 2. korak: Na sljedećih tri kuglice izgovorite tri Zdravomarije dok razmišljate o misteriju iz Gospinih otajstava. Postoje četiri misterija: svjetla, tajne, boli i slave. Izaberite misterij o kojem želite razmišljati prije početka molitve desetice krunice.
 • 3. korak: Na četvrtoj kuglici izgovorite Slava Ocu.
 • 4. korak: Ponavljajte korake 2 i 3 za preostalih šest kuglica dok ne završite s deset Zdravomarija.
 • 5. korak: Nakon molitve deset Zdravomarija, zazovite Gospinu molitvu Oče naš i Slava Ocu. To je završna molitva desetice krunice.

Molitva desetica krunice je jednostavan i moćan način za povezivanje s Bogom i Djevicom Marijom. Može se moliti samostalno ili u zajednici drugih vjernika. Uvijek je važno moliti s vjerom i kontemplacijom, duboko uranjajući u svaku molitvu i otajstvo. Kroz molitvu desetica krunice, vjernici izražavaju svoju predanost, zahvalnost i ljubav prema Bogu i Djevici Mariji.

Odaberite mirno mjesto za molitvu

Kada počnete sa molitvom desetice krunice, važno je odabrati mirno mjesto u kojem se možete koncentrirati i biti usredotočeni na molitvu. Ovo će vam pomoći da se lakše povežete s Bogom i dublje uronite u meditaciju.

Odaberite prostoriju ili kutak u vašem domu gdje ćete biti pošteđeni buke i ometanja. Možete napraviti mali oltar s krunicom, ikonom ili drugim predmetima koji vam pomažu u molitvi. Ovo će vam stvoriti posebno i sveto okruženje za molitvu.

Također možete odabrati prirodno mjesto u prirodi za molitvu. To može biti vrt, šuma, plaža ili bilo koje drugo mjesto koje vas umiruje i nadahnjuje. Pokušajte odabrati mjesto koje je udaljeno od gužvi i buke kako biste imali miran i neometan prostor za molitvu.

Kada odaberete mirno mjesto za molitvu, bit će vam lakše usredotočiti se i primiti snagu i utješu koju vam Bog želi dati.

Držite krunice na odgovarajući način

Prilikom moljenja jedne desetice krunice, važno je pridržavati se odgovarajućeg načina držanja krunica. Ovaj čin ima duhovni značaj i trebali bismo mu pristupiti s poštovanjem i sviješću.

1. Budite pažljivi prema krunici

1. Budite pažljivi prema krunici

Krunice često imaju posebno značenje i vrijednost za ljude. One mogu biti obiteljsko nasljeđe, poklon voljene osobe ili predmet posebnog duhovnog značaja. Stoga, uvijek budite pažljivi prema krunici i rukujte njome s ljubavlju i pažnjom.

2. Držite krunice na početku molitve

Kada počinjete moliti jednu deseticu krunice, držite krunice u svojim rukama dok izgovarate početnu molitvu, kao što je “Oče naš” ili “Vjerovanje”. To je trenutak kada se povezujete s molitvenim lancem i usmjeravate svoje misli prema molitvi.

3. Koristite palac za prelaženje kuglica

Pri prelaženju kuglica prstima, koristite palac da gurate kuglicu prema sljedećoj. Ovaj pokret trebao bi biti glatki i neometan, kako biste se lakše koncentrirali na molitvu.

4. Obratite pažnju na kuglice s posebnim značajem

Krunice često imaju kuglice različite boje, koje označavaju posebne molitve ili događaje u Isusovom životu. Obratite pažnju na ove kuglice i usredotočite se na njih dok izgovarate odgovarajuće molitve.

5. Čuvajte krunice na sigurnom mjestu

Kada završite s moljenjem jedne desetice krunice, pažljivo je položite na sigurno mjesto. To može biti posebna kutija za krunice, ormarić ili mjesto koje vam je duhovno značajno. Na taj način čuvate krunice od oštećenja i pokazujete poštovanje prema njima.

Slijedeći ove smjernice, možete pristupiti molitvi jedne desetice krunice s poštovanjem i duhovnom sviješću. Neka vam molitva bude izvor mira i utjehe u vašem duhovnom životu.

Započnite molitvu s križem i vjerovanjem

Kako biste započeli molitvu jedne desetice krunice, morate započeti s križem i vjerovanjem. Križ je temeljna kršćanska oznaka vjere i podsjeća nas na Isusovu žrtvu na križu za naše grijehe.

Križ

 • Uzmite križ u svoje ruke i držite ga blizu srca.
 • Poljubite ili dotaknite križ kao znak poštovanja i ljubavi prema Isusu.
 • Možete reći kratku molitvu, poput “U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.”

Vjerovanje

Vjerovanje

Nakon što započnete s križem, nastavite s izgovaranjem Vjerovanja. Vjerovanje je izjava vaše vjere u Boga i temeljni dio katoličke vjere.

 1. Ispovijedam da je Bog Otac, svemogući Stvoritelj neba i Zemlje…
 2. …i u Isusa Krista, jedinorođenog Sina Božjega, koji je za nas ljude i našu spasenje sišao s nebesa…
 3. I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca, koji proizlazi iz Oca i Sina…

Izgovaranje Vjerovanja pomaže nam usredotočiti se na našu vjeru i otvara naše srce Bogu prije nego što započnemo moliti desetice krunice.

Molite prva tri zrna moli oče

Molite oče, nakon što ste izmolili križić, na prvom zrnu izgovorite sljedeće riječi:

 • 1. Oče naš – Oče naš koji si na nebesima, sveti se ime tvoje, dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji.

Nakon što ste izgovorili Oče naš, molite:

 • 2. Vjerovanje – Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje.

Nakon što ste izgovorili Vjerovanje, molite:

 • 3. Slava oče – Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu, kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

Nakon što ste izgovorili Slavu Ocu, nastavite s molitvom krunice. Ovo su prva tri zrna molitve krunice koja se izgovaraju nakon križića.

Privežite dva zrna na slavni dio

Molitva jedne desetice krunice sastoji se od 10 zrna, a svako zrno predstavlja određenu molitvu ili razmišljanje. Međutim, u jednom dijelu desetice postoje dva zrna koja su posebno važna i kojima je potrebno posvetiti posebnu pažnju. Ova dva zrna su dio koji nas podsjeća na slavni dio molitve.

Prvo zrno: Slava Ocu

Prvo zrno nakon zrna kojim se izgovara Otajstvo predstavlja molitvu “Slava Ocu” (Glorija Patri). Ova molitva je usmjerena Bogu Ocu i izražava našu zahvalnost i slavu koju mu iskazujemo. Izgovaramo je s ljubavlju i poniznošću, priznavajući Božju veličinu i vlast.

Drugo zrno: Gospodine, smiluj se

Drugo zrno nakon “Slava Ocu” je molitva “Gospodine, smiluj se” (Kyrie eleison). Ova molitva nas podsjeća na našu ljudsku slabost i potrebu za Božjim milosrđem. Izgovaramo je ponizno i iskreno, prepoznajući svoje greške i tražeći Božje oproštenje i milost.

Privezivanje ova dva zrna na slavni dio desetice krunice je vrlo važno jer nam pomaže biti svjesni Božje prisutnosti, veličine i milosrđa tijekom molitve. Ova dva zrna nas podsjećaju na našu vjeru i osnažuju naš odnos s Bogom, čineći našu molitvu dubljom i bogatijom.

Molite pet zrna radosti

Krunica je molitveni alat koji se koristi u katoličkoj vjeri. Sastoji se od niza kuglica koje se koriste za brojanje molitava. Jedna radosna tajna u krunici sastoji se od pet zrna radosti, koja se koriste za meditaciju o radosnom dijelu Isusovog života. Evo kako se molite pet zrna radosti:

 1. Najava anđela Gabrijela

  Molite se Očenaš, zatim recite Zdravo Marijo za svako zrno, a zatim dodajte sljedeću molitvu: “Anđele Gospodnji, navijestio Mariji; i ona je začela od Duha Svetoga”.

 2. Posjeta Elizabeti

  Molite se Očenaš, zatim recite Zdravo Marijo za svako zrno, a zatim dodajte sljedeću molitvu: “Blagoslovljena si među ženama i blagoslovljen je plod utrobe tvoje”.

 3. Rođenje Isusa u Betlehemu

  Molite se Očenaš, zatim recite Zdravo Marijo za svako zrno, a zatim dodajte sljedeću molitvu: “Koji si rođen u Betlehemu, Isuse, donesi nam milost, blagoslov i spasenje.”

 4. Isusov odlazak u Hram

  Molite se Očenaš, zatim recite Zdravo Marijo za svako zrno, a zatim dodajte sljedeću molitvu: “Koji si se prikazao u Hramu, Isuse, daruj nam poslušnost i čistu ljubav prema Bogu.”

 5. Isusov pronalazak u Hramu

  Molite se Očenaš, zatim recite Zdravo Marijo za svako zrno, a zatim dodajte sljedeću molitvu: “Koji si se pronašao u Hramu, Isuse, poučeni tvojim uzorom, tražimo te u tvojoj Crkvi.”

Nakon što završite molitvu pet zrna radosti, možete nastaviti s ostalim dijelovima krunice, poput tajne svjetla, tajne tame i tajne slave. Krunica je predivan način da se promišlja o životu i muci Isusa Krista, te da se produbi veza s Bogom.

Molite pet zrna tuge

Kada dođete do petog zrna krunice, molite pet zrna tuge. Pet zrna tuge su molitve koje se mole za pokajanje i oproštenje grijeha.

1. Zrno tuge – Ispovijedajte svoje grijehe

Na prvom zrnu tuge, zatvorite oči i iskreno ispovjedite sve svoje grijehe. Zamolite Boga za oproštenje i odlučite se da ćete se truditi ne ponavljati iste grijehe u budućnosti.

2. Zrno tuge – Odlučite se za pokoru

Na drugom zrnu tuge, odlučite se za vrstu pokore koju želite ponuditi Bogu kao izraz žaljenja za svoje grijehe. To može biti post, odricanje od nečega što vam je posebno drago ili neka druga dobra djela koja vam teže padaju. Ponudite svoju pokoru Bogu u molitvi.

3. Zrno tuge – Ispovijedajte ljude

Na trećem zrnu tuge, razmislite o ljudima koje ste povrijedili svojim riječima ili djelima. Ispovjedite se tim ljudima, izrazite iskreno žaljenje i zatražite njihovo oproštenje. Bilo da je riječ o prijateljima, članovima obitelji ili drugim osobama, ispričajte se i nastojte obnoviti svoje odnose s njima.

4. Zrno tuge – Praštajte drugima

Na četvrtom zrnu tuge, ponovno razmislite o svim situacijama u kojima su vam drugi nanijeli bol ili vas povrijedili. Odlučite se oprostiti im, bez obzira na to jesu li vam tražili oproštenje ili ne. Molite Bogu da vam pomogne da pronađete snagu da oprostite i izgradite mostove pomirenja s drugima.

5. Zrno tuge – Usredotočite se na pozitivno

Na petom zrnu tuge, zahvalite Bogu za sve dobro u vašem životu. Usredotočite se na pozitivne stvari i blagoslove koje imate. Zamolite Boga za snagu da prevladate tugu i da budete sretni unatoč teškoćama koje možda susrećete. Vjerujte da Bog uvijek ima plan za vas i da će vas voditi prema sreći i ispunjenju.

Molite pet zrna tuge sa iskrenom željom za pokajanjem, oproštenjem, obnovom odnosa i smirenjem srca. Ove molitve mogu vam pomoći da se dublje povežete s Bogom i da pronađete mir i radost u vlastitom duhovnom putovanju.

Zavrsite molitvu Bezgrjesnim Zracem

Molitvu Bezgrjesnim Zracem možete završiti čitanjem sljedećih molitava:

 1. Molitva Srcu Isusovu:

  O Isuse, milosrdan Spasitelju, zahvaljujem Ti za dar ovoga svetog trenutka i milosti koje mi daješ preko Bezgrješnog Zraka. Ujedini moju molitvu s nebeskom svečanom misom, koja se slavi na sve strane svijeta, te ispuni moje srce i sve potrebe moje duše, po svoj svojoj svemoći.

 2. Molitva Bezgrješnom Srcu Marijinom:

  O Marijo, Bezgrješno Srce, Majko milosrđa, pomozi mi da duboko prodre u misterij Božjeg milosrđa. Pomozi mi da živim svjesno primanje milosti po Bezgrješnom Zracu. Oslobodi me od svojih slabosti i grijeha. Ujedini moj život s djelima Tvojeg Bezgrješnog Srca i dopusti mi da budem sudionik u širenju Božjeg milosrđa na svijetu. Amen.

 3. Molitva sv. Faustine Kowalske:

  Božansko Srce Isusovo, iz kojega istječe bujica milosrđa za nas, uzdam se u Tebe. Ti podariš Svojim milosrđem sve što hoćeš, neka se i na mene isto izlijeva Tvoje milosrđe. Kroz Bezgrješni Zrak koje proistječe iz Tvog Srca, budi namilošrdan prema meni i prema cijelom svijetu. Isus, uzdam se u Tebe!

Nakon što izmolite ove molitve, završite s kortizmom:

Isuse, uzdam se u Tebe.

Na kraju, recite tri puta sljedeću molitvu:

 • O Isuse, smiluj mi se i pokaži mi svoje milosrđe!
 • O Isuse, smiluj mi se i budi mi milosrdan!
 • O Isuse, smiluj mi se i daj mi milosrđe!

Hvala Ti, Isuse, za dar ovoga svetog trenutka i milosti koje si mi udijelio po Bezgrješnom Zracu. Amen.

FAQ:

Koje su smjernice za molitvu jedne desetice krunice?

Smjernice za molitvu jedne desetice krunice uključuju: uzimanje krunice u ruke, polaganje palca na prvu zrnu, izgovaranje Oče naše, izgovaranje deset Zdravomarija, izgovaranje Slava Ocu i prelaženje na sljedeće zrno. Tako se ponavlja sve dok se ne završe sva zrna.

Koliko dugo traje molitva jedne desetice krunice?

Molitva jedne desetice krunice traje samo nekoliko minuta, obično oko pet minuta. To je relativno kratka molitva koju mnogi vjernici prakticiraju svakodnevno kao dio svoje duhovne prakse.

Koje su koristi od molitve jedne desetice krunice?

Molitva jedne desetice krunice ima mnoge koristi, uključujući: fokusiranje na molitvu i odvraćanje pažnje od svakodnevnih briga, intenziviranje odnosa s Bogom i Marijom, rast vjere i duhovnog života, ispunjenje duše mirom i blagoslovom.

Kako se izgovara molitva jedne desetice krunice?

Molitva jedne desetice krunice izgovara se korak po korak. Prvo se izgovara Oče naše, a zatim deset Zdravomarija. Nakon toga slijedi izgovaranje Slava Ocu. Potom se prelazi na sljedeće zrno i ponavlja se isti postupak sve dok se ne završe sva zrna. Može se izgovarati naglas ili tiho u srcu.

Da li je ispravno moli jedna desetica krunice?

Da, moli jedna desetica krunice sasvim je ispravna praksa molitve. Iako je uobičajeno moliti pet desetica krunice, nije neophodno. Možete moliti samo jednu deseticu kao kratku molitvu za određenu nakanu ili duhovnu potrebu. To je osobna praksa i ovisi o vama i vašoj vjerskoj predanosti.