Kako se piše pismo: Savjeti i pravila za pisanje pisma na hrvatskom jeziku

Kako Se Piše Pismo

Kako Se Piše Pismo

Pisanje pisma je umjetnost koja zahtijeva vještinu i pažnju prema detaljima. Bez obzira na to jeste li iskusni pisac ili tek započinjete svoju pisarsku avanturu, pravila za pisanje pisma na hrvatskom jeziku su važna i trebali biste ih naučiti. U ovom članku pružamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da napišete savršeno pismo na hrvatskom jeziku.

Jedan od ključnih savjeta je da budete jasni i koncizni. Pismo treba biti dovoljno detaljno da iznesete sve informacije, ali istovremeno i dovoljno kratko da ne gubite pažnju čitatelja. Važno je prenijeti svoje misli na jasan i razumljiv način, koristeći pravopisno i gramatički ispravne rečenice.

Također, važno je da pismo bude prilagođeno primatelju. Razmislite o stilu i tonu pisma koji želite koristiti, ovisno o odnosu i prigodi. Ako je vaša publika formalna, koristite pristojan i profesionalan stil pisanja; ako je opuštena, možete biti malo opušteniji i koristiti neformalniji ton.

Na kraju, ne zaboravite ispravno završiti pismo. Ovisno o odnosu s primateljem, možete koristiti različite završne fraze poput “S poštovanjem” ili “Lijep pozdrav”. Vjerodostojnost i pristojnost vaše završne fraze značajno će utjecati na cjelokupni dojam koji ostavljate svojim pismom.

Pisanje pisma na hrvatskom jeziku može biti izazovno, ali uz pravila i savjete, možete napisati izvanredno pismo koje će ne samo prenijeti poruku, već i ostaviti pozitivan dojam. Slijedite ove savjete i pravila i postanite majstori pisanja pisma na hrvatskom jeziku!

Pravila za adresiranje pisma

Kada šaljete pismo na hrvatskom jeziku, važno je pravilno adresirati omotnicu kako bi se osigurala ispravna dostava. Ovdje su neka pravila koja trebate slijediti pri adresiranju pisma:

1. Pisanje primateljeve adrese

Primateljeva adresa treba biti jasno napisana na omotnici. Poželjno je koristiti blok slova i crne boje kako bi adresa bila lako čitljiva. Slijedite ove smjernice dok pišete primateljevu adresu:

 • Napišite primateljevo puno ime, uključujući srednje ime ako je poznato.
 • Navedite primateljevu ulicu i broj kuće.
 • Zapišite poštanski broj i mjesto primatelja.
 • Osigurajte da adresa bude napisana na hrvatskom jeziku.

2. Pisanje pošiljateljeve adrese

Također je važno uključiti svoju adresu kao pošiljatelja na omotnici. Adresa pošiljatelja treba biti napisana na poleđini omotnice, na gornjem lijevom dijelu. Evo nekoliko smjernica za pisanje svoje adrese:

 • Navedite svoje puno ime i prezime kao pošiljatelja.
 • Odmah ispod imena navedite svoju ulicu i kućni broj.
 • Zapišite poštanski broj i mjesto na kojem se nalazite.
 • Ne zaboravite uključiti državu ako šaljete pismo izvan Hrvatske.

3. Upotreba posebnih oznaka za dostavu

Ako pismo trebate poslati na posebnu adresu ili koristiti nazivne oznake za dostavu, budite sigurni da ih jasno označite na omotnici. Primjerice, možete koristiti oznake poput “Hitno”, “Pošiljka s potvrdom o primitku” ili “Airmail”. Te oznake treba staviti na sredinu omotnice, iznad primateljeve adrese.

You might be interested:  Kako Provjeriti Radni Staž

Pravila za naslov pisma

Kada pišete naslov pisma, važno je slijediti određena pravila kako bi se osigurala jasnoća i profesionalnost. Evo nekoliko pravila koja biste trebali slijediti prilikom pisanja naslova pisma na hrvatskom jeziku:

 1. Pisanje po sredini: Naslov pisma treba biti napisan po sredini papira, tako da je centriran i lako vidljiv.
 2. Koristite velika slova: Naslov pisma treba biti napisan velikim slovima kako bi bio istaknut i lako uočljiv. Možete koristiti velika slova za svaku riječ ili samo prvu riječ u naslovu.
 3. Kratko i jasno: Naslov pisma bi trebao biti kratak i jasan, sažimajući glavnu svrhu ili temu pisma. Trebali biste izbjegavati dugo i konfuzno naslove koji mogu izgubiti pažnju čitatelja.
 4. Upotreba poglavlja ili potpoglavlja: Ako je vaše pismo složeno i ima više sekcija ili tema, možete koristiti poglavlja ili potpoglavlja kako biste organizirali naslov pisma. Ovo će pomoći čitatelju da brže pregleda i razumije strukturu pisma.

Evo primjera naslova pisma koji poštuju ova pravila:

Naslov pisma Ispis
Poziv na sastanak POZIV NA SASTANAK
Prijava za posao PRIJAVA ZA POSAO
Reklamacija proizvoda REKLAMACIJA PROIZVODA

Slijedeći ova pravila za naslov pisma, osiguravate da vaša poruka bude jasna, profesionalna i lako razumljiva. Uz pravilan naslov, čitatelj će brže shvatiti svrhu pisma i bit će motiviran da pročita dalje.

Kako započeti pismo

Započinjanje pisma je važan korak u pisanju jer prvo što će osoba primijetiti je uvodni dio pisma. Ovaj dio treba dati dobar prvi dojam i zainteresirati primatelja da nastavi čitati dalje.

Evo nekoliko savjeta kako započeti pismo na pravi način:

 1. Započnite s pozdravom: Uvijek počnite s prikladnim pozdravom. Ako znate ime osobe kojoj pišete, upotrijebite “Poštovani” i ime te prezime. Ako ne znate ime osobe, možete koristiti “Poštovani/a” ili “Dragi/a”. Ako je pismo neformalno, možete koristiti i neku drugu vrstu pozdrava, kao što je “Bok” ili “Pozdrav”.
 2. Iskažite svrhu pisma: Nakon pozdrava, odmah iskažite svrhu pisma. Recite zašto pišete i što želite postići. Na primjer, možete reći “Pišem vam u vezi ponude za suradnju” ili “Želio/la bih izraziti zahvalu za pomoć koju ste mi pružili”.
 3. Izrazite svoje osjećaje ili interese (opcionalno): Ako želite, možete izraziti svoje osjećaje ili interese vezane uz temu pisma. Na primjer, možete napisati “Jako sam uzbuđen/a zbog ove suradnje” ili “Zanima me vaše mišljenje o ovom pitanju”. Ovo će pomoći u stvaranju osobnog ton pisma.
 4. Izrazite zahvalu ili kompliment (opcionalno): Ako je primjereno, možete izraziti zahvalu ili kompliment primatelju pisma. Na primjer, možete napisati “Hvala vam na vašem vremenu i pažnji” ili “Obavijestili su me o vašem izvrsnom radu i želio/la bih vas pohvaliti”. Ovo će dodati prijateljsku i ljubaznu notu pismu.
 5. Predstavite se (ako je potrebno): Ako primatelju pisma nije poznato tko ste, možete se kratko predstaviti. Napišite svoje ime i prezime te, po potrebi, naziv tvrtke ili organizacije koju predstavljate. Na primjer, možete napisati “Moje ime je Ivan Ivanović i radim u tvrtki XYZ kao voditelj marketinga”.

Slijedeći ove savjete, možete započeti svoje pismo na pravi način i ostaviti dobar prvi dojam na primatelja. Važno je biti jasan, ljubazan i pristojan u uvodnom dijelu pisma.

Savjeti za jasan i razumljiv stil pisanja

Pisanje jasnim i razumljivim stilom ključno je za to da vaše pismo bude efektivno i da poruka bude dobro razumljena. Ovdje su neki savjeti za postizanje jasnog i razumljivog stila pisanja.

1. Koristite jednostavan jezik

Izbjegavajte korištenje suvišnih ili kompliciranih riječi. Koristite jednostavan jezik kako biste olakšali čitatelju razumijevanje vaše poruke. Ako je moguće, koristite konkretnije riječi umjesto apstraktnih pojmova.

2. Budite kratki i koncizni

Pripazite na duljinu svojih rečenica i odlomaka. Pokušajte izbjegavati pretjerano dugačke rečenice i razlomke. Budite jasni i koncizni, izbjegavajte nepotrebno korištenje riječi ili ponavljanje istih ideja.

3. Organizirajte svoje misli

Prije nego što počnete pisati, razmislite o poruci koju želite prenijeti. Organizirajte svoje misli tako da imate jasnu strukturu pisma. Koristite odlomke i naslove kako biste organizirali informacije i olakšali čitanje.

You might be interested:  Što Su Društvene Mreže

4. Koristite prikladne primjere ili ilustracije

Ako želite objasniti neki koncept ili ideju, koristite primjere ili ilustracije kako biste to učinili jasnijim. Primjeri mogu pomoći čitatelju da bolje razumije vašu poruku i da se lakše poveže s njom.

5. Izbjegavajte suvišno tehnički ili stručni jezik

Ako pišete pismo koje će čitati širi krug ljudi, izbjegavajte korištenje suvišno tehničkog ili stručnog jezika. Pokušajte koristiti jezik koji je razumljiv i pristupačan svima.

6. Budite pažljivi u korištenju gramatike i pravopisa

Pripazite na ispravnu upotrebu gramatike i pravopisa kako biste osigurali da vaša poruka bude jasna i razumljiva. Pregledajte svoje pismo prije slanja kako biste ispravili eventualne pogreške.

Slijedeći ove savjete, moći ćete pisati pisma na hrvatskom jeziku na jasan i razumljiv način. Prilagodite svoj stil pisanja ciljnoj publici i nikad ne zaboravite da je jasnoća ključna za uspješno komuniciranje.

Kako organizirati sadržaj pisma

Kada pišete pismo, važno je da sadržaj bude organiziran i jasan kako bi vaša poruka bila razumljiva primatelju. Evo nekoliko savjeta o tome kako možete organizirati sadržaj pisma:

1. Početak pisma

Početak pisma trebao bi sadržavati vašu adresu i datum pisanja pisma. Ove informacije trebaju biti smještene u gornjem desnom kutu pisma.

2. Adresa primatelja

Nakon vaše adrese, trebali biste navesti adresu primatelja pisma. Ta adresa trebala bi biti smještena nešto niže nego vaša adresa.

3. Pozdrav

Nakon adresa, trebali biste uključiti prigodan pozdrav. Uobičajena opcija je “Poštovani” ili “Dragi”. Nakon toga slijedi ime primatelja pisma.

4. Sadržaj pisma

Sadržaj pisma trebao bi biti organiziran u jasne paragrafe. Svaki paragraf treba sadržavati jednu ideju ili temu. Ako imate više tema, možete koristiti brojeve ili oznake kako biste ih organizirali.

5. Završetak pisma

Završetak pisma trebao bi sadržavati prigodan oprost kao što su “S poštovanjem”, “Srdačan pozdrav” ili “Lijep pozdrav”. Nakon toga stavite svoje ime i prezime.

6. Potpis

Nakon imena i prezimena, možete uključiti svoj potpis. To može biti vaš stvarni potpis ili tiskano ime.

Pametno organiziran sadržaj pisma pomaže primatelju da brzo i lako razumije vašu poruku. Držeći se ovih savjeta, moći ćete pisati jasna i organizirana pisma na hrvatskom jeziku.

Kako završiti pismo

Kako završiti pismo

Nakon što ste napisali svoje pismo, vrijeme je da ga završite na pravi način. Završetak pisma je važan dio jer ostavlja posljednji dojam na primatelja pisma. Evo nekoliko savjeta kako završiti pismo na pravilan način:

Pozdravi

Prvo i osnovno, trebate odabrati odgovarajući pozdrav koji odražava vaš odnos s primateljem pisma. Ukoliko je pismo formalno, možete koristiti pozdrav poput “S poštovanjem” ili “Srdačan pozdrav”. Ukoliko je pismo neformalno, možete biti opušteniji u izboru pozdrava, poput “S ljubavlju” ili “Puno pozdrava”.

Ime i prezime

Nakon pozdrava, trebate navesti svoje ime i prezime. To je važno kako bi primatelj pisma znao tko mu šalje poruku. Možete koristiti oblik “S poštovanjem, [Vaše ime i prezime]”.

Dodatak

Nakon imena i prezimena, možete dodati i dodatne informacije, poput svoje adrese, telefonskog broja ili e-mail adrese. Ovo može biti korisno ako želite da primatelj pisma ima način da vas kontaktira ili ako želite podijeliti dodatne informacije.

Potpis

Nakon svih prethodnih koraka, vrijeme je za vaš potpis. Potpis može biti vaše ime napisano ručno ili možete koristiti digitalni potpis ako šaljete pismo putem e-maila. Potpis može biti jednostavno vaše ime i prezime ili možete dodati i svoju funkciju ili titulu, ako je primjereno.

Slijedeći ove korake, možete završiti svoje pismo na pravilan način i ostaviti dobar dojam na primatelja. Pravilan završetak pisma pokazuje vašu pažnju prema detaljima i pruža primatelju dojam da vam je stalo do komunikacije.

Pravila za potpisivanje pisma

Pravila za potpisivanje pisma

Za potpisivanje formalnog pisma na hrvatskom jeziku važno je pridržavati se određenih pravila. Potpisivanje pisma pruža informaciju o autoru pisma i osigurava da se pošiljatelj prepozna. Ovdje su neka pravila koja trebate slijediti prilikom potpisivanja pisma:

You might be interested:  Kako Koristiti Chia Sjemenke

1. Potpis

Svako pismo treba biti potpisano pisanjem vašeg imena ispod teksta pisma. Obično koristite svoje puno ime prilikom potpisivanja formalnih pisama.

2. Naziv

Ako šaljete pismo u ime tvrtke, organizacije ili institucije, potrebno je potpisati pismo s nazivom tvrtke ili organizacije ispod vašeg imena. Na primjer:

Ivan Horvat

ABC Company d.o.o.

3. Titule

Ako imate neku titulu, poput doktora, profesora ili inženjera, možete dodati titulu ispod svog imena. Na primjer:

Dr. Mirjana Novak

4. Funkcija

Ako pišete pismo kao predstavnik određene funkcije ili pozicije, trebali biste dodati tu funkciju ispod svog imena. Na primjer:

Ivana Savić

Direktorica prodaje

5. Datum

Nakon potpisivanja, napišite trenutni datum ispod vašeg potpisa. Datum možete navesti u obliku dana, mjeseca i godine. Na primjer:

Ivan Horvat

ABC Company d.o.o.

10. svibnja 2021.

6. Pečat

Ako pošiljate službeno pismo ili ste ovlašteni za upotrebu pečata, možete dodati pečat ispod potpisa. Pečat služi kao potvrda autentičnosti pisma. Na primjer:

Ivan Horvat

ABC Company d.o.o.

10. svibnja 2021.

Pečat

Slijedeći ova pravila za potpisivanje pisma, osigurat ćete da pismo bude jasno, profesionalno i prepoznatljivo. Potpisivanje pisma pruža dodatne informacije o autoru i pomaže u uspostavljanju pravilne komunikacije.

Posljednji pregled prije slanja pisma

U pripremi pisma, vrlo je važno provjeriti sve detalje kako bi osigurali da je vaša poruka jasna i profesionalna. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti prije slanja pisma:

1. Provjerite adresu primatelja

Provjerite točnost adrese i poštanskog broja primatelja kako biste bili sigurni da će pismo stići na pravu lokaciju. Također, provjerite je li pravilno napisan naziv mjesta i država. To je posebno važno za međunarodna pisma.

2. Provjerite gramatiku i pravopis

Osigurajte da ste ispravno napisali sva imena, prezimena i naslove. Pregledajte pismo kako biste utvrdili ima li pravopisnih ili gramatičkih grešaka. Možete koristiti pravopisne i gramatičke provjere na računalu kako biste vam pomogle u ovome.

3. Provjerite format i raspored pisma

Pregledajte raspored pisma kako bi bilo lako čitljivo. Provjerite je li pravilno formatirano, s jasnim odlomcima i dovoljno razmaka između svake sekcije. Obratite pažnju na naslove, podnaslove i brojeve stranica ako su primjenjivi.

4. Provjerite sastavnice pisma

Pregledajte sastavnice pisma kako biste bili sigurni da sve potrebne dokumente, popise ili priloge imate u pismu. Provjerite jeste li prikazali sve činjenice i informacije koje su važne za poruku koju pokušavate prenijeti.

5. Provjerite pravila poslovne korespondencije

U poslovnom svijetu, važno je slijediti određena pravila i konvencije. Pregledajte pismo kako biste provjerili jeste li uključili sve relevantne formalnosti, kao što su pozdravi, prisniji pozdravi i potpisi.

6. Pogledajte ponovno svoju namjeru

Na kraju, ponovno pročitajte cijelo pismo kako biste bili sigurni da jasno prenosite svoju namjeru. Proučite svoje izjave i zaključke i provjerite jesu li točni i relevantni za pismo koje šaljete.

Slijedeći ove korake pri pregledu pisma prije slanja, osigurat ćete da vaše pismo bude profesionalno, jasno i bez grešaka. To će vam pomoći ostaviti dobar dojam na primatelja i povećati vjerojatnost da će vaša poruka biti uspješno primljena.

FAQ:

Koje su osnovne komponente pisma na hrvatskom jeziku?

Osnovne komponente pisma na hrvatskom jeziku su pozdravi, tijelo pisma, zaključak i potpis.

Treba li uvođenje na početku pisma biti formalno ili neformalno?

Uvođenje na početku pisma može biti formalno ili neformalno, ovisno o situaciji i prilici za koju je pismo namijenjeno.

Koje je pravilo za korištenje zareznih i točkačkih znakova u pismu?

U pismo se može koristiti zarez kao znak za odvajanje rečenica ili dijelova rečenice. Točkački znak se koristi na kraju rečenica. Važno je pridržavati se pravopisnih pravila i koristiti ove znakove ispravno.

Kako završiti pismo na hrvatskom jeziku?

Pismo na hrvatskom jeziku treba završiti zaključkom i potpisom. Zaključak može biti formalan ili neformalan, ovisno o prilici. Potpis treba biti čitljiv i treba sadržavati ime i prezime osobe koja piše pismo.