Kako napraviti jabučni ocat na YouTubeu

Kako Se Pravi Jabučni Ocat Youtube

Kako Se Pravi Jabučni Ocat Youtube

Da li ste ikada želeli da napravite svoj sopstveni jabučni ocat kod kuće? Sada to možete lako naučiti gledajući nekoliko korisnih tutorijala na YouTubeu. Jabučni ocat je veoma popularan kao dodatak u kuhinji jer može biti koristan za salate, marinade i praćenje pića. Ali zašto kupovati jabučni ocat kada ga možete napraviti sami?

Pravljenje jabučnog octa kod kuće je jednostavan proces i ne zahteva mnogo vremena. Sve što vam je potrebno su jabuke, voda i nekoliko osnovnih kuhinjskih alata. Proces fermentacije jabuke u ocat je prilično zanimljiv i može biti odličan način da naučite nešto novo o hemiji i mikroorganizmima.

Na YouTubeu možete pronaći mnogo tutorijala koji će vam pokazati korak po korak kako napraviti jabučni ocat. Možete pogledati nekoliko različitih videa kako biste dobili različite tehnike i savete od stručnjaka. Neki ruski kanali su postali veoma popularni za pravljenje jabučnog octa, iako su naši domaći Youtuberi takođe snimili nekoliko korisnih videa na ovu temu.

Contents

Potrebni sastojci za domaći jabučni ocat

  • 4-5 jabuka
  • 1 šolja šećera
  • voda
  • stakleni sud
  • gaza ili platno

Napomena: Kada pravite domaći jabučni ocat, obavezno koristite organske jabuke kako biste izbjegli prisustvo pesticida i drugih hemikalija.

Jabučni ocat možete napraviti kod kuće sa samo nekoliko sastojaka.

  1. Korak – Priprema jabuka:

Operite jabuke pa ih isjecite na male komadiće. Odstranite sjemenke i peteljke.

  1. Korak – Fermentacija:

Stavite jabuke u stakleni sud. Dodajte šećer i dovoljno vode da prekrije jabuke. Pokrijte stakleni sud gazom ili platnom i osigurajte gumicom.

  1. Korak – Miješanje:

Svakodnevno miješajte smjesu jabuka preko prvih nekoliko dana. To će pomoći u cirkulaciji zraka i ubrzanju fermentacije.

  1. Korak – Filtriranje:

Nakon otprilike tri do četiri sedmice, smjesa će izgledati mutno i imati jak miris. Procijedite tekućinu kroz gazu ili platno kako biste odvojili ostatke jabuka. Dobijeni sirup stavite u čistu staklenku.

  1. Korak – Druga fermentacija:

Zatvorite staklenku i ostavite je na tamnom mjestu tokom još četiri do šest sedmica. Tokom ovog perioda, jabučni ocat će produbiti svoj okus i postati sve kiselog.

Napomena: S vremena na vrijeme provjeravajte svoj ocat i uklonite bilo kakve plijesni koje se mogu formirati na površini. Ako primijetite bilo kakve čudne mirise ili boje, ocat bi mogao biti pokvaren i trebali biste ga odbaciti.

You might be interested:  Kako Napraviti Preljev Za Kosu

Nakon šest sedmica, domaći jabučni ocat je spreman za korištenje. Možete ga koristiti u salatnim prelivima, umacima, marinadama ili kao dodatak pićima. Uživajte u svom domaćem jabučnom octu!

Korak po korak vodič za izradu jabučnog octa

Korak 1: Priprema potrebnih sastojaka

Za izradu jabučnog octa će vam trebati sljedeći sastojci:

  • 5-6 zrelih jabuka
  • 1-2 žlice šećera
  • Voda

Korak 2: Priprema jabuka

Jabuke operite i narežite na manje komade. Uklonite sjemenke i stabljiku.

Korak 3: Fermentacija

Stavite narezane jabuke u veću staklenu posudu i dodajte šećer. Zatvorite posudu poklopcem ili gazom kako bi se zrak mogao cirkulirati. Ostavite da stoji na sobnoj temperaturi najmanje 3-4 tjedna. Jabuke će tijekom tog vremena fermentirati i pretvoriti se u jabučno vino.

Korak 4: Prebacivanje u drugu posudu

Kada je fermentacija završena, procijedite tekućinu iz posude u drugu staklenu posudu. Pazite da ne prebacite talog koji se stvorio na dno prvobitne posude.

Korak 5: Druga fermentacija

Pokrijte drugu posudu gazom i ostavite je na sobnoj temperaturi još 3-4 tjedna. Tijekom tog vremena, octobakterije će pretvoriti jabučno vino u jabučni ocat.

Korak 6: Filtriranje i skladištenje

Nakon završne fermentacije, ocijedite jabučni ocat kroz filtar kako biste uklonili talog. Prebacite ocat u staklenu bocu i čvrsto zatvorite. Skladištite na tamnom i hladnom mjestu.

Savjeti:

  • Koristite organske jabuke kako biste izbjegli pesticidnu kontaminaciju.
  • Ako primijetite da se na površini octa stvaraju plijesni ili neugodan miris, bocu biste trebali baciti i izraditi novi jabučni ocat.

Koje su prednosti domaćeg jabučnog octa?

Jabučni ocat ima mnoge prednosti za naše zdravlje i koristi se i u mnogim kućanskim poslovima. Evo nekih prednosti domaćeg jabučnog octa:

1. Prirodan i neprerađen proizvod

Domaći jabučni ocat je prirodan proizvod dobijen od fermentisanih jabuka. Ne sadrži dodatke ili hemikalije, kao što su veštački boje ili konzervansi, koji se mogu naći u komercijalnim octima.

2. Izvor probiotika

Jabučni ocat sadrži probiotske kulture koje su dobre za našu crevnu floru. Ovi probiotici pomažu u održavanju zdrave probave i jačaju naš imunološki sistem.

3. Pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi

Jabučni ocat može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi. Studije su pokazale da konzumiranje jabučnog octa može pomoći u smanjenju apsorpcije šećera iz hrane i poboljšanju insulinske osetljivosti.

4. Smanjuje apetit

Redovno konzumiranje jabučnog octa može da pomogne u smanjenju apetita i kontroli telesne težine. Ocat može da poveća osećaj sitosti, što može dovesti do manjeg unosa kalorija.

5. Koristi se za prirodnu negu kože i kose

Jabučni ocat se takođe koristi u kozmetičke svrhe. Može se koristiti za balansiranje pH vrednosti kože, čišćenje, smanjenje akni i peruti, kao i za poboljšanje zdravlja kose.

6. Koristi se u kućanskim poslovima

Domaći jabučni ocat je odličan za upotrebu u kućnim poslovima. Može se koristiti za čišćenje površina, odstranjivanje mrlja sa odeće, davanje sjaja posuđu i čišćenje stakla.

Zbog ovih mnogobrojnih prednosti, domaći jabučni ocat je popularan u mnogim domovima i koristi se kako za poboljšanje zdravlja, tako i za održavanje čistoće i lepote u kući.

Kako koristiti jabučni ocat u domaćinstvu?

  • Čišćenje površina:

    Jabučni ocat je izvrstan prirodni čistač za mnoge površine u domaćinstvu. Možete ga koristiti za čišćenje stakla, ogledala, pločica, sudopera itd. Jednostavno nanesite malu količinu octa na krpu i obrišite površinu. Ocat će ukloniti nečistoće i ostaviti blistav sjaj.

  • Uklanjanje neprijatnih mirisa:

    Jabučni ocat ima sposobnost neutraliziranja neprijatnih mirisa. Možete ga koristiti za uklanjanje mirisa iz frižidera, tepiha, cipela itd. Pomiješajte jabučni ocat s vodom u omjeru 1:1, stavite u sprej bočicu i raspršite po površini koju želite osvježiti. Ocat će neutralizirati miris i ostaviti ugodan miris.

  • Omekšavanje rublja:

    Jabučni ocat može poslužiti kao prirodni omekšivač za rublje. Dodajte oko 1/4 šalice octa u posljednje ispiranje pri pranju rublja. Ocat će pomoći u uklanjanju ostatka deterdženta, amekejstija rublje i ostaviti ga mekanim na dodir.

  • Uklanjanje kamenca i mrlja:

    Jabučni ocat može biti vrlo efikasan u uklanjanju kamenca i tvrdokornih mrlja. Možete ga koristiti za čišćenje kupaonskih površina, slavina, posuđa itd. Nanesite ocat na mjesto s kamencom ili mrljama, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite vodom. Ocat će pomoći u omekšavanju i uklanjanju mrlja.

  • Njega kose:

    Jabučni ocat može biti koristan i za njegu kose. Možete ga koristiti kao prirodni regenerator za kosu. Pomiješajte 1-2 žlice octa s vodom, nanesite na kosu nakon pranja i ostavite nekoliko minuta prije ispiranja. Ocat će pomoći u ravnoteži pH vrijednosti kose, uklanjanju ostataka proizvoda i dodavanju sjaja.

You might be interested:  Kako Otopiti Bijelu Čokoladu

Recepti za jela s jabučnim octom

1. Salata od povrća s jabučnim octom

Jednostavan recept za ukusnu salatu od povrća s jabučnim octom:

  • Nasjeckajte razno povrće po želji (npr. rajčice, krastavce, papriku, luk).
  • Pripremite preljev od jabučnog octa, maslinovog ulja, soli i papra. Promiješajte dobro.
  • Preliti preljevom preko povrća i dobro promiješati.

2. Piletina marinirana u jabučnom octu

Svježa ideja za mariniranje piletine:

  • Izmiješajte jabučni ocat, med, sojin umak, češnjak, sol i papar.
  • Marinirajte piletinu u ovoj smjesi najmanje jedan sat (ili preko noći za intenzivniji okus).
  • Pecite piletinu na roštilju ili u tavi dok ne postane lijepo zlatno smeđa.

3. Vinaigrette salata s jabučnim octom

Klasični recept za francusku vinaigrette salatu s jabučnim octom:

  • Pomiješajte jabučni ocat, senf, sol, papar, malo šećera i sitno nasjeckan luk.
  • Uz pomoć štapića za miješanje, polako dodajte maslinovo ulje dok se smjesa ne emulgira.
  • Preliti preljevom preko zelene salate i dobro promiješati.

4. Kiseli krastavci s jabučnim octom

4. Kiseli krastavci s jabučnim octom

Brzi recept za domaće kisele krastavce s jabučnim octom:

  1. Izrežite svježe krastavce na tanke kolutove.
  2. Pomiješajte jabučni ocat, vodu, sol, šećer i nasjeckani kopar.
  3. Stavite krastavce u staklenku i prelijte octenom smjesom.
  4. Zatvorite staklenku i ostavite je u hladnjaku najmanje 24 sata prije posluživanja.

5. Marinirani patlidžan s jabučnim octom

Recept za jednostavan i osvježavajući marinirani patlidžan:

  1. Narežite patlidžan na tanke ploške i posolite ih. Ostavite da odstoje oko 20 minuta.
  2. Isperite ploške patlidžana i ocijedite višak vode.
  3. Pomiješajte jabučni ocat, maslinovo ulje, češnjak, bosiljak i sol.
  4. Stavite patlidžan u marinadu i ostavite da se marinira najmanje jedan sat prije posluživanja.

6. Julienne salata s jabučnim octom

Svježa i hrskava salata sa šarenim povrćem:

  1. Narežite mrkvu, papriku i krastavac na tanke štapiće.
  2. Pomiješajte jabučni ocat, limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar.
  3. Dodajte povrće u preljev i dobro promiješajte.
  4. Poslužite salatu odmah ili ostavite da stoji neko vrijeme kako bi okusi proželi povrće.

Jabučni ocat kao prirodna kozmetička sredstva

Prirodna alternativa za njegu kože i kose

Jabučni ocat je od davnina korišten kao prirodni proizvod za njegu kože i kose. Njegove blagotvorne osobine pomažu u rješavanju različitih problema s kožom i kosom, bez potrebe za upotrebom kemikalija ili umjetnih sastojaka.

Čišćenje kože

Jabučni ocat može se koristiti za čišćenje kože, posebno za masnu i problematičnu kožu sklonoj aknama. Njegova kiselost pomaže u balansiranju pH vrijednosti kože i suzbijanju viška sebuma. Jednostavno nanesite malu količinu jabučnog octa na blazinicu i nježno očistite lice, izbjegavajući područje očiju.

Prirodni tonik za lice

Jabučni ocat može se koristiti kao prirodni tonik za lice, koji pomaže u zatvaranju pora i obnavljanju kože. Pomiješajte ravne dijelove jabučnog octa i vode, nanesite na lice pomoću blazinice i ostavite da se osuši. Redovita upotreba ovog tonika pomoći će vam u održavanju zdrave, svježe i sjajne kože.

Jačanje kose

Jabučni ocat može se koristiti za jačanje kose i uklanjanje mrlja. Dodajte žlicu jabučnog octa u čašu vode i nakon pranja kose isperite njome kosu. Jabučni ocat pomaže u regeneraciji kose, poboljšava njezinu strukturu i čini je mekšom i sjajnijom.

Osvježavajući tretman za stopala

Ako imate umorna i suha stopala, jabučni ocat može biti izvrstan tretman za osvježenje. Dodajte šalicu jabučnog octa u bazen s toplom vodom i uronite stopala na nekoliko minuta. Jabučni ocat će pomoći u omekšavanju kože, uklanjanju neugodnih mirisa i ublažavanju iritacija.

Napitak za detoksikaciju tijela

Jabučni ocat može se koristiti i kao sastojak u napicima za detoksikaciju tijela. Pomiješajte žlicu jabučnog octa s čašom vode i dodajte malo meda ili limuna po želji. Ovaj napitak pomaže u detoksikaciji tijela, poboljšava probavu i pomaže u održavanju zdrave težine.

You might be interested:  Kako Se Kuhaju Hrenovke

Recept za prirodni tonik za lice
Sastojci Količina
Jabučni ocat Ravne žlice
Voda Ravne žlice

Napomena: Prije korištenja jabučnog octa kao kozmetičkog sredstva, uvijek je važno prvo testirati proizvod na malom području kože kako biste bili sigurni da nećete imati alergijske reakcije.

Jabučni ocat i njegova uloga u zdravom načinu života

Što je jabučni ocat?

Jabučni ocat je vrsta octa koji se dobiva fermentacijom jabučnog soka. Jabučni ocat je poznat po svojim mnogobrojnim zdravstvenim i kulinarskim koristima. Može se koristiti u raznim receptima, kao i u svakodnevnoj uporabi za poboljšanje zdravlja i wellnessa.

Koristi jabučnog octa za zdravlje

Jabučni ocat ima brojne koristi za zdravlje. Neka od koristi uključuju:

  • Pomaže u regulaciji krvnog tlaka
  • Poboljšava probavu i smanjuje probavne smetnje
  • Pomaže u mršavljenju i regulaciji tjelesne težine
  • Pomaže u smanjenju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom
  • Jača imunološki sustav i pomaže u borbi protiv infekcija

Kako koristiti jabučni ocat?

Jabučni ocat može se koristiti na različite načine. Neki od načina upotrebe uključuju:

  1. Dodavanje jabučnog octa u salate kao preljev
  2. Miješanje jabučnog octa sa vodom i konzumacija kao piće
  3. Koristiti jabučni ocat za mariniranje mesa
  4. Dodavanje jabučnog octa u peciva i kolače

Uvijek je važno slijediti preporučene smjernice i količine upotrebe jabučnog octa kako bi se osigurala sigurnost i dobili maksimalni zdravstveni učinci.

Hranjiva vrijednost jabučnog octa

Jabučni ocat je niskokaloričan proizvod koji sadrži malo masnoća i proteina, ali bogat je mineralima kao što su kalij, kalcij i magnezij. Također sadrži antioksidante koji mogu imati pozitivan utjecaj na zdravlje.

Hranjiva vrijednost na 100g Količina
Energija 21 kcal
Masti 0g
Proteini 0g
Kalij 73mg
Kalcij 16mg
Magnezij 8mg

Uzimajući u obzir ove hranjive vrijednosti, jabučni ocat je zdrav izbor za dodavanje u prehranu i može biti koristan u zdravom načinu života.

Kako napraviti jabučni ocat bez gljivica

Jabučni ocat je popularna namirnica koja se često koristi u kuhanju i za razne zdravstvene svrhe. Obično se proizvodi fermentacijom jabuka uz dodatak gljivica acetobacter. Međutim, ukoliko želite napraviti jabučni ocat bez gljivica, postoji jednostavan način za to. Evo koraka koje trebate slijediti:

Što vam je potrebno:

  • Jabuke
  • Voda
  • Šećer
  • Staklena posuda s poklopcem
  • Plastična folija

Kako napraviti jabučni ocat bez gljivica:

  1. Korak 1: Operite jabuke i narežite ih na male komade, uklanjajući sjemenke i stabljiku.
  2. Korak 2: Stavite narezane jabuke u staklenu posudu.
  3. Korak 3: Dodajte dovoljno vode da prekrije jabuke u posudi.
  4. Korak 4: Dodajte šećer prema želji. Šećer će pomoći u procesu fermentacije.
  5. Korak 5: Pokrijte posudu plastičnom folijom i pričvrstite je gumicom kako bi se spriječilo ulazak zraka.
  6. Korak 6: Ostavite posudu na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi oko 2-4 tjedna.
  7. Korak 7: Nakon 2-4 tjedna, procijedite tekućinu kako biste odvojili jabučni ocat od jabuka.
  8. Korak 8: Izlijte ocat u staklenu posudu s poklopcem i čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu.

Nakon nekog vremena, ocat će početi dobivati karakteristični kiseli okus. Možete ga koristiti u salatama, marinadama, umacima i drugim jelima. Imajte na umu da proces fermentacije jabuka bez dodavanja gljivica acetobacter može potrajati duže nego fermentacija s gljivicama, pa imajte strpljenja.

FAQ:

Koje sastojke trebam koristiti za izradu jabučnog octa?

Za izradu jabučnog octa trebate koristiti svježe jabuke, šećer i vodu.

Koliko dugo trebam ostaviti jabučni ocat da fermentira?

Proces fermentacije jabučnog octa može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o temperaturi i uvjetima fermentacije.

Kako mogu provjeriti je li moj jabučni ocat spreman?

Da biste provjerili je li vaš jabučni ocat spreman, možete koristiti pH trake ili provjeriti miris octa. Kada pH vrijednost bude oko 2,5-3,5 i octa ima karakterističan kiseli miris, znači da je spreman.

Koliko dugo mogu čuvati domaći jabučni ocat?

Ako se čuva na tamnom i hladnom mjestu, domaći jabučni ocat može trajati najmanje godinu dana. Međutim, kvaliteta octa može se s vremenom promijeniti, pa je najbolje koristiti ga u roku od 6-12 mjeseci.