Kako se računa trudnoća: Korak po korak vodič

Kako Se Računa Trudnoća

Kako Se Računa Trudnoća

Trudnoća je jedno od najfascinantnijih iskustava u životu žene. Kako bi se lakše pratila trudnoća i dobili precizni podaci o trajanju i razvoju bebe, važno je znati kako se računa trudnoća. U ovom korak po korak vodiču, objasnit ćemo kako izračunati trajanje trudnoće i što očekivati u svakom tromjesečju.

Jedan od prvih koraka u računanju trudnoće je utvrđivanje datuma prvog dana zadnje menstruacije. Ovaj datum je ključan za određivanje gestacijske dobi. Nakon toga, možete koristiti kalkulator trudnoće ili računati gestacijsku dob ručno.

Trudnoća se obično dijeli na tri tromjesečja, svaki sa svojim specifičnostima i razvojem fetusa. U prvom tromjesečju, od 1. do 12. tjedna, fetus se razvija brzo, a žena može primijetiti simptome kao što su umor, mučnina i osjetljivost dojki. U drugom tromjesečju, od 13. do 27. tjedna, fetus raste i razvija se, a žena može osjetiti povećanu energiju i kretanje bebe. U trećem tromjesečju, od 28. tjedna do poroda, fetus dovršava svoj razvoj i žena može iskusiti nelagode kao što su nesanica i oticanje.

Uživajte u ovom posebnom razdoblju i ne zaboravite se posavjetovati s liječnikom ili primaljom za dodatne informacije i podršku!

Contents

Kalendar za računanje trudnoće

Kako koristiti kalendar za računanje trudnoće?

Da biste koristili kalendar za računanje trudnoće, potrebno je znati datum vašeg posljednjeg menstrualnog ciklusa. Na temelju tog podataka, možete odrediti kada možete očekivati da započne vaša sljedeća menstruacija, kao i kada biste mogli zatrudnjeti.

Kako izračunati početak trudnoće?

Da biste izračunali početak trudnoće, trebate znati datum prvog dana vašeg posljednjeg menstrualnog ciklusa. Oduzmite 3 mjeseca od tog datuma, a zatim dodajte 7 dana. Na primjer, ako je prvi dan vašeg posljednjeg menstrualnog ciklusa bio 1. siječnja, izračunajte 3 mjeseca unatrag (listopad, rujan, kolovoz) i dodajte 7 dana. To znači da bi vaša trudnoća mogla započeti oko 8. listopada.

Kako koristiti kalendar za određivanje termina poroda?

Za određivanje termina poroda koristite datum svog posljednjeg menstrualnog ciklusa. Dodajte 9 mjeseci i 7 dana tog datuma kako biste dobili približan datum termina poroda. Dakle, ako je datum vašeg posljednjeg menstrualnog ciklusa bio 1. siječnja, dodajte 9 mjeseci (rujan) i 7 dana. To znači da možete očekivati da roditeljstvo započne oko 8. listopada sljedeće godine.

Kako koristiti kalendar za praćenje razvoja trudnoće?

Kalendar za praćenje razvoja trudnoće omogućuje vam praćenje promjena i napretka u vašoj trudnoći. Obično se temelji na tjednima trudnoće. Možete koristiti kalendar da biste pratili rast vašeg djeteta, promjene u vašem tijelu i važne preglede i testove. Također možete provjeravati kada se očekuje da ćete osjetiti pokrete bebe ili kada će se pojaviti određeni simptomi trudnoće.

Korisni savjeti

 • Vodite evidenciju svojih menstrualnih ciklusa kako biste lakše izračunali početak trudnoće i termin poroda.
 • Pitajte svog ginekologa za dodatne informacije i savjete o računanju trudnoće.
 • Pridržavajte se zdravog načina života tijekom trudnoće i redovito posjećujte prenatalne preglede.

Tabela za praćenje trudnoće

Tjedan trudnoće Razvoj bebe Promjene u tijelu
1. Jajna stanica se implantira u maternicu. Može doći do blagog krvarenja iz rodnice.
2. Embrion se razvija. Povećanje osjetljivosti grudi.
3. Embrion se nastavlja razvijati i rasti. Umor i promjene raspoloženja.
4. Oblikuju se vitalni organi. Povećan apetit i učestalo mokrenje.

Računanje trudnoće prema posljednjem menstrualnom ciklusu

Da biste precizno odredili trajanje trudnoće, važno je uzeti u obzir posljednji datum vašeg menstrualnog ciklusa. Ovo je ključni podatak na temelju kojeg se računa koliko ste dugo trudni.

Evo koraka kako da izračunate trajanje svoje trudnoće koristeći informacije o svom posljednjem menstrualnom ciklusu:

 1. Započnite bilježiti prvi dan posljednjeg menstrualnog ciklusa. To je prvi dan vaše posljednje menstruacije.
 2. Izračunajte koliko dana traje vaš menstrualni ciklus. To je broj dana od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana sljedeće menstruacije.
 3. Izračunajte dan ovulacije. Ovulacija se obično događa oko 14. dana menstrualnog ciklusa, ali može varirati ovisno o duljini ciklusa i individualnim faktorima.
 4. Započnite računanje trudnoće od prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. To je dan kada ste počeli bilježiti.
You might be interested:  Kako Nadoplatiti Bon Telemach

Evo primjera kako izračunati trajanje trudnoće:

Prvi dan posljednjeg menstrualnog ciklusa Duljina menstrualnog ciklusa Dan ovulacije Trajanje trudnoće
1. siječnja 2022. 28 dana 14. siječnja 2022. 2 tjedna

U ovom primjeru, trajanje trudnoće bilo bi 2 tjedna, izračunato od prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa.

Imajte na umu da je ovo samo jedan način za računanje trajanja trudnoće i da se može razlikovati za svaku ženu. Najtočnije informacije o trajanju trudnoće mogu vam dati liječnici na temelju ultrazvučnog pregleda i drugih dijagnostičkih metoda.

Računanje trudnoće prema datumu oplodnje

Kada se oplodi jajašce, počinje proces trudnoće. Da biste izračunali tačan datum trudnoće prema datumu oplodnje, potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora.

Oplođenje

Oplođenje se dešava kada spermatozoid oplodi jajašce. Ovaj proces se obično događa u jajovodu, nekoliko sati nakon snošaja.

Datum oplodnje

Datum oplodnje je dan kada se dogodilo oplođenje jajašca. Ovaj datum se ne može tačno utvrditi, ali se može proceniti na osnovu menstrualnog ciklusa.

Da biste izračunali datum oplodnje, trebate uzeti u obzir sledeće korake:

 1. Započnite od prvog dana poslednje menstrualne periode.
 2. Oduzmite 14 dana od ukupnog broja dana u vašem menstrualnom ciklusu.
 3. Datum koji dobijete je približan datum oplodnje.

Na primer, ako je vaš menstrualni ciklus redovno trajao 28 dana, tada bi približan datum oplodnje bio 14. dan ciklusa.

Trudnoća

Trudnoća traje oko 40 sedmica, počevši od prvog dana poslednje menstrualne periode. Međutim, pravi početak trudnoće je datum oplodnje.

Tokom trudnoće, beba se razvija i raste u materici. Redovne posete lekaru i prenatalna nega su važni kako bi se osiguralo da je trudnoća zdrava i da se beba pravilno razvija.

Imajte na umu da je ovo samo približan način za računanje trudnoće prema datumu oplodnje. Precizniji datum trudnoće može biti utvrđen ultrazvučnom analizom.

Računanje termina porođaja

Računanje termina porođaja je važan korak u praćenju trudnoće i pripremi za dolazak bebe. Termin porođaja određuje se na osnovu početka poslednje menstruacije i trajanja menstrualnog ciklusa.

Da biste izračunali očekivani datum porođaja, pratite ove korake:

1. Odredite prvi dan poslednje menstruacije

Zapamtite datum kada je počela vaša poslednja menstruacija. To je prvi dan menstrualnog ciklusa.

2. Izračunajte trajanje menstrualnog ciklusa

2. Izračunajte trajanje menstrualnog ciklusa

Proverite prosečno trajanje vašeg menstrualnog ciklusa. Obično traje 28 dana, ali može biti kraći ili duži. Broj dana od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana sledeće menstruacije predstavlja dužinu vašeg ciklusa.

3. Oduzmite 3 meseca i dodajte 7 dana

Nakon što odredite prvi dan poslednje menstruacije i trajanje menstrualnog ciklusa, oduzmite 3 meseca od datuma i dodajte 7 dana. Na primer, ako je prvi dan poslednje menstruacije bio 1. januara i vaš ciklus traje 28 dana, očekivani datum porođaja bi bio 8. oktobar.

4. Proverite sa lekarom

Uvek je važno proveriti izračunati datum sa lekarom. Lekar će vam pružiti tačniju procenu i pratiti napredak vaše trudnoće.

Pravilno računanje termina porođaja omogućava vam bolje planiranje i pripremu za dolazak bebe. Takođe vam pruža vreme da se pripremite mentalno, fizički i emocionalno za majčinstvo.

Kako izračunati termin porođaja prema datumu začeća

Da biste izračunali termin porođaja prema datumu začeća, najbolje je da koristite metodu koja se naziva Naegeleovom metodom. Ova metoda je vrlo jednostavna i široko se koristi u medicini.

 1. Odgovarajući datum začeća treba da bude unesen u kalendar. Ako ga ne znate, možete ga izračunati oduzimanjem 266 dana od poslednjeg dana menstrualnog ciklusa ili dodavanjem 280 dana na datum početka poslednje menstruacije.
 2. Kada dobijete pravi datum začeća, dodajte 7 dana na taj datum. Ovo je zbog činjenice da mnoge žene ne znaju tačan dan začeća, pa se 7 dana dodaje kao faza začeća.
 3. Zatim, oduzmite 3 meseca od rezultujućeg datuma. To je zbog činjenice da je standardni menstrualni ciklus 28 dana, što je ekvivalentno 3 meseca.

Na taj način ćete dobiti približan datum termina porođaja koji možete koristiti kao orijentir za planiranje i pripremu.

Međutim, važno je napomenuti da ova metoda nije apsolutno precizna, jer se termin trudnoće može razlikovati kod svake žene. Za preciznije informacije o terminu porođaja, trebali biste se posavetovati sa svojim lekarom ili babicom.

Kako izračunati termin porođaja prema veličini fetusa

Kada žena sazna da je trudna, jedno od prvih pitanja koja će se postaviti je kada će se beba roditi. Termin porođaja se može izračunati prema veličini fetusa. Evo korak po korak vodiča kako to učiniti:

 1. Mjerite dužinu fetusa: Da biste izračunali termin porođaja prema veličini fetusa, prva stvar koju morate učiniti je izmjeriti dužinu fetusa. To možete učiniti ultrazvukom ili mjeriti trbuh.
 2. Koristite kalkulator trudnoće: Zatim možete koristiti kalkulator trudnoće koji će vam pomoći izračunati očekivani datum porođaja na temelju veličine fetusa. Unesite podatke o dužini fetusa u kalkulator i dobit ćete procijenjeni termin porođaja.
 3. Konzultirajte se s liječnikom: Naposlijetku, uvijek je najbolje konzultirati se sa svojim liječnikom ili babicom kako biste provjerili točnost izračuna termina porođaja. Oni će moći kombinirati rezultate ultrazvuka i drugih medicinskih informacija kako bi dobili najprecizniju procjenu termina porođaja.
You might be interested:  Kako Muskarci Vode Ljubav Kada Vole

Imajte na umu da je procjena termina porođaja samo približan datum i da se stvarni datum može razlikovati. Mnoge žene rađaju prije ili poslije očekivanog termina porođaja. Važno je biti spreman za bilo koji eventualni scenarij i imati otvorenu komunikaciju sa svojim zdravstvenim timom.

Sada kada znate kako izračunati termin porođaja prema veličini fetusa, možete se osjećati sigurnije i informiranije o svom trudničkom putovanju.

Faze trudnoće

Faze trudnoće

1. Prva faza – konceptus

Konceptus je početak trudnoće kada se oplođeno jaje implantira u zid materice. Ovo se obično događa oko sedam dana nakon začeća. Tokom ove faze, telo počinje proizvoditi horomone koji su neophodni za podršku trudnoće i rast embrija.

2. Druga faza – embrionalni razvoj

U ovoj fazi embrij se razvija i formira osnovne organe i strukture. To uključuje razvoj srca, mozga, pluća i drugih vitalnih organa. Embrij se takođe povezuje sa posteljicom, koja mu obezbeđuje hranu i kiseonik.

3. Treća faza – fetalni razvoj

U ovoj fazi embrio se pretvara u fetus, koji nastavlja da raste i razvija se. Organi i sistemi se dalje razvijaju, a fetus postaje sve više prepoznatljiv kao beba. Tokom ove faze, možete osetiti i prve pokrete fetusa.

4. Četvrta faza – priprema za porođaj

U poslednjoj fazi trudnoće, telo se priprema za porođaj. Kontrakcije postaju češće i jače, cerviks se otvara i maternica se širi kako bi omogućila prolazak bebe. Ova faza obično traje do 40. nedelje trudnoće, ali može početi i ranije ili kasnije.

5. Peta faza – porođaj

Porođaj se dešava kada beba izlazi iz materice i ulazi u svet. Ovo je intenzivan proces u kojem se kontrakcije maternice koriste kako bi pomogle bebi da prođe kroz porođajni kanal. Porođaj može trajati nekoliko sati ili čak dana, ali na kraju, kada beba rodi, trudnoća se zvanično završava.

Prva faza trudnoće: od začeća do kraja prvog trimestra

Prva faza trudnoće obuhvaća period od začeća do kraja prvog trimestra. Ova faza je od ključne važnosti za razvoj embriona i formiranje osnovnih organskih sistema, te začeće se smatra početkom trudnoće.

Neki od važnih događaja u prvoj fazi trudnoće uključuju:

 • Začeće – Do začeća dolazi kada se sperma susretne s jajnom ćelijom i formira zigot. Ova faza se obično dešava u jajovodu.
 • Implantacija – Zigot se kreće prema materici i usađuje se u sluznicu materice. Ovaj proces se obično dešava nakon 6-12 dana od začeća.
 • Razvoj embriona – Nakon usađivanja u sluznicu materice, zigot se počinje razvijati. U ovoj fazi se formiraju osnovni organi i strukture embriona.
 • Formiranje posteljice – Embrion izlučuje hormon hCG koji stimuliše razvoj posteljice, koja će služiti kao veza između majke i fetusa. Posteljica će pružiti ishranu i kiseonik fetus.
 • Početak prvog trimestra – Prva faza trudnoće završava kada se završava 12. nedelja gestacije, što označava početak drugog trimestra.

Prva faza trudnoće je veoma važna i zahteva posebnu pažnju. Trudnica treba da vodi računa o ishrani, dovoljnom unosu vitamina i minerala, izbegava štetne supstance poput alkohola i cigareta, te pridržava se preporuka lekara. Redovne posete ginekologu su takođe veoma važne u ovoj fazi trudnoće kako bi se pratio razvoj embriona i osiguralo da sve proteče normalno.

Druga faza trudnoće: drugi trimestar

Razdoblje od 13. do 27. tjedna trudnoće

Drugi trimestar trudnoće obuhvaća razdoblje od 13. do 27. tjedna trudnoće. Ovo je najugodniji period trudnoće jer simptomi mučnine i umora obično nestaju, a trudnice se obično osjećaju energičnije i ugodnije u svojoj koži.

Tijekom drugog trimestra, trbuh će se povećavati kako beba raste. Trudnice mogu primijetiti da se njihov trudnički izgled počinje “popunjavati”, a može se vidjeti i da se dojke mijenjaju. Također se mogu početi osjećati fetalni pokreti, kao što su udarci, guranje i okretanje bebe u maternici.

U drugom trimestru, trudnice obično imaju više energije, tako da je to dobro vrijeme da započnu s fizičkom aktivnošću kao što su šetanje, plivanje ili vježbe disanja. Vježbanje tijekom trudnoće može pomoći u održavanju tijela snažnim i zdravim, ali uvijek je važno posavjetovati se s liječnikom prije početka bilo kakvih novih vježbi.

Promjene u tijelu tijekom drugog trimestra

Tijekom drugog trimestra, tijelo trudnice prolazi kroz niz fizičkih promjena. Evo nekih uobičajenih promjena koje se mogu očekivati:

 • Povećanje težine: Trudnice obično dobivaju na težini tijekom drugog trimestra, ali je važno da povećanje bude umjereno i da se pridržavate savjeta svog liječnika o pravilnoj prehrani i vježbanju.
 • Promjene na koži: Tijekom trudnoće može se primijetiti pojava hiperpigmentacije, strija i akni. Također, može se dogoditi i da se pojave tamne mrlje na licu, koje se nazivaju melasma.
 • Promjene na dojkama: Grudi se mogu povećati i postati osjetljivije. Ovo je normalna promjena zbog pripreme za dojenje.
 • Promjene na noktima i kosi: Neki ljudi primijete da im se nokti i kosa mijenjaju tijekom trudnoće. Nokti mogu postati jači i rasti brže, dok kosa može postati gušća i sjajnija.
You might be interested:  Kada Počinju Godišnja Doba

Posebne brige u drugom trimestru

Tijekom drugog trimestra, važno je nastaviti redovito odlaziti na prenatalne preglede i pratiti razvoj bebe. Također, trebate pratiti svoje tjelesne promjene i prijaviti svaku neuobičajenu bol ili simptom svom liječniku. O nekim posebnim brigama u drugom trimestru, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom u slučaju:

 • Pojava vaginalnog krvarenja
 • Bol u donjem dijelu trbuha
 • Povećanje ili smanjenje fetalnih pokreta
 • Povećanje ili smanjenje količine amnionske tekućine

Njega tijekom drugog trimestra

Tijekom drugog trimestra, važno je nastaviti s pravilnom njegom tijela i zdravom prehranom. Evo nekih savjeta za njegu tijekom drugog trimestra:

 1. Jedite uravnoteženu prehranu koja uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine ​​i zdrave masti.
 2. Pijte dovoljno vode kako biste ostali hidrirani.
 3. Redovito vježbajte kako biste održali tijelo snažnim i zdravim.
 4. Pratite svoje tjelesne promjene i posavjetujte se s liječnikom o svim simptomima ili pitanjima.
 5. Redovito odlazite na prenatalne preglede i slijedite upute svog liječnika.

Zaključak

Drugi trimestar trudnoće je ugodno razdoblje u kojem se tijelo trudnice privikava na promjene koje dolaze s rastom bebe. Važno je pratiti svoje tijelo i redovito odlaziti na preglede kako biste osigurali zdrav razvoj bebe i zdravlje vlastitog tijela.

Treća faza trudnoće: treći trimestar i porođaj

Treći trimestar trudnoće

Treći trimestar trudnoće obuhvata period od 27. do 40. nedelje. U ovoj fazi, vaše telo i telo bebe prolaze kroz neke značajne promene.

Jedna od ključnih karakteristika trećeg trimestra je brz rast bebe. Sada će vaša beba dobijati na težini i veličini, što može rezultirati povećanim nelagodnostima u predelu stomaka i pritiskom na unutrašnje organe.

Takođe, u trećem trimestru možete očekivati i sledeće promene:

 • Povećanje broja otkucaja srca i krvnog pritiska
 • Povećanje urinarnih infekcija
 • Problemi sa spavanjem
 • Povećana oteklina
 • Povećana umor i iscrpljenost
 • Pojačana nelagodnost u leđima
 • Česte kontrakcije (Braxton Hicks kontrakcije)

Porođaj

Porođaj predstavlja fizički proces u kojem se beba rađa iz materice majke. Ovaj proces se može podeliti na tri faze: otvaranje grlića materice, izbacivanje bebe i izbacivanje posteljice.

Prva faza porođaja je otvaranje grlića materice. Grlić se postepeno otvara, omogućavajući prolazak bebe kroz porođajni kanal. Ova faza može trajati nekoliko sati ili čak nekoliko dana.

Druga faza porođaja je izbacivanje bebe. U ovoj fazi, beba se gura niz porođajni kanal i izlazi iz majčinog tela. Ova faza može trajati nekoliko minuta do nekoliko sati, u zavisnosti od različitih faktora poput veličine bebe i položaja bebe u materici.

Treća faza porođaja je izbacivanje posteljice. Nakon što se beba rodi, posteljica se odvaja od zida materice i izbacuje se iz majčinog tela. Ova faza traje samo nekoliko minuta.

Porođaj je proces koji može biti fizički i emocionalno težak za majku. Važno je imati podršku i pratiti uputstva medicinskog osoblja tokom ovog procesa.

FAQ:

Kako se može izračunati trajanje trudnoće?

Trajanje trudnoće može se izračunati od prvog dana posljednje menstruacije. Ono obično traje oko 40 tjedana ili 280 dana. Ovo je samo približna procjena, jer trajanje trudnoće može varirati. Precizniji način je ultrazvučni pregled koji se obavlja u ranim fazama trudnoće.

Koje informacije su potrebne za izračunavanje trudnoće?

Za izračunavanje trudnoće korisno je znati datum prvog dana posljednje menstruacije. Također je dobro biti svjestan svojeg prosječnog menstrualnog ciklusa koji može varirati od osobe do osobe. Ta dva podatka pomažu u dobivanju približnog datuma začeća i termina poroda.

Kakva su moguća odstupanja u trajanju trudnoće?

Trajanje trudnoće može varirati od žene do žene. Većina trudnoća traje između 37 i 42 tjedna, ali normalno se smatra bilo koja trudnoća koja traje između 37 i 42 tjedna. Trudnoće koje traju manje od 37 tjedana smatraju se prijevremenima, dok se one koje traju više od 42 tjedna smatraju produljenima.

Mogu li ultrazvučni pregledi pomoći u izračunavanju trudnoće?

Ultrazvučni pregledi mogu biti vrlo korisni za točnije izračunavanje trajanja trudnoće. Oni se obično obavljaju u ranim fazama trudnoće i mogu pružiti precizniju procjenu datuma začeća. Ovaj pregled također pruža informacije o rastu fetusa, veličini maternice i drugim važnim faktorima za praćenje trudnoće.

Postoje li druge metode za izračunavanje trudnoće?

Osobe mogu koristiti i druge metode za praćenje svoje trudnoće. Neki koriste trakače menstrualnog ciklusa ili aplikacije za mobilne uređaje kako bi pratili svoj menstrualni ciklus i dobili procjenu datuma začeća. Međutim, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili babicom kako bi dobili najtočnije informacije o trajanju trudnoće.

Kako se računa trudnoća?

Trudnoća se računa od prvog dana posljednje menstruacije. Tada se smatra da je trudnoća počela iako se zapravo oplodnja jajašca i implantacija embrija događaju kasnije. Računajući od posljednje menstruacije, trudnoća traje 40 tjedana ili 280 dana.

Kako izračunati termin poroda?

Termin poroda se računa na temelju prvog dana posljednje menstruacije. Od tog dana se dodaje 40 tjedana. Na taj način možete dobiti približni datum termina poroda. Ipak, valja napomenuti da svaka trudnoća može biti različita i da je to samo približna procjena. Liječnik će vam na temelju ultrazvučnog pregleda i drugih faktora moći pružiti točniju informaciju o terminu poroda.