Kako Se Rade Palačinke - Najbolji Recepti i Saveti

Kako Se Rade Palačinke

Kako Se Rade Palačinke

Palačinke su jedno od omiljenih jela u mnogim domovima širom svijeta. Ove lagane i ukusne palačinke mogu se jesti kao doručak, večera ili desert, a mogu se puniti raznim sastojcima kao što su voće, džem, čokolada ili sir. Bez obzira na to kako preferirate jesti palačinke, njihova priprema može biti pravi mali ritual u kuhinji.

Postoji mnogo različitih recepata za palačinke, ali najbolji recepti su često i najjednostavniji. Ključna stvar za savršene palačinke je pravilan omjer sastojaka kao što su brašno, mlijeko, jaja i malo soli. Važno je da se smjesa dobro izmiješa kako bi se izbjegli grudvice. Mješavinu možete obogatiti i dodatkom vanilin šećera ili cimeta za ukusan dodatak aromi.

Nakon što napravite smjesu, vrijeme je za pečenje palačinki. Najbolje je koristiti dobro zagrijanu tavicu ili palačinkaru sa malo ulja ili maslaca kako bi se palačinke pekle ravnomjerno. Tijekom pečenja, potrebno je paziti da temperatura ne bude previsoka kako palačinke ne bi izgorjele ili postale suviše smeđe. Kada se počnu pojavljivati maleni mjehurići na površini, vrijeme je za okretanje palačinki. To može biti malena vještina koju ćete brzo savladati vježbom.

Kada su sve palačinke ispečene, možete ih poslužiti kako god želite. Mogu se preliti sirupom od javorovog ili agavinog sirupa, posuti šećerom u prahu ili napuniti omiljenim nadjevom. Kombinacije su beskrajne i samo vaša mašta je granica. Palačinke se mogu poslužiti tople ili hladne, a odličan su izbor za pripremu za goste ili za ugodno obiteljsko druženje. Uživajte u pripremi i uživajte u konzumiranju ovih omiljenih poslastica!

Kako se prave najbolje palačinke

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 2 šolje mleka
  • 2 kašike rastopljenog putera
  • 1 kašičica vanilin šećera

Postupak:

Postupak:

  1. U većoj posudi pomešati brašno, šećer i so.
  2. U drugu posudu razbiti jaja, dodati mleko i dobro umutiti.
  3. Dodati rastopljeni puter i vanilin šećer u posudu sa jajima i mlekom, pa ponovo dobro promešati.
  4. Polako dodavati mlečnu smesu u posudu sa suvim sastojcima, mešajući dok ne dobijete glatko testo bez grudvica.
  5. U tiganju zagrejati malo ulja ili putera.
  6. U tiganj sipati malu količinu testa, okretati tiganj da bi se testo ravnomerno rasporedilo, i peći palačinku sa obe strane dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  7. Palačinku izvaditi iz tiganja i staviti na tanjir.
  8. Ponoviti postupak sa preostalim testom, ponovno podmazujući tiganj po potrebi.
  9. Servirati toplo sa omiljenim nadevima i prelivima.

Saveti:

  • Ako želite da palačinke budu još mekanije, možete dodati malo gazirane vode u testo.
  • Da biste sprečili lepljenje palačinki, možete koristiti teflonski tiganj ili premazati običan tiganj sa malo ulja ili putera.
  • Palačinke možete služiti sa raznim nadevima i prelivima, kao što su džem, šećer u prahu, sirup, voće, čokolada, sladoled i slično.
  • Možete eksperimentisati s ukusima dodajući cimet, vanilu, limunovu koru ili kakao prah u testo.
You might be interested:  Kako Dobiti Ispis Poziva T Com

Sastojci koje trebate

  • 250 g brašna
  • 2 jaja
  • 500 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja

Priprema tijesta za palačinke

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 2 jaja
  • 2 šolje mlijeka
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja

Postupak:

  1. U većoj posudi pomiješajte brašno i so.
  2. U drugoj posudi umutite jaja.
  3. Dodajte mlijeko u posudu sa jajima i dobro izmiješajte sve sastojke.
  4. Postepeno dodajte smjesu od jaja i mlijeka u posudu sa brašnom, neprekidno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica.
  5. Dodajte ulje u smjesu i ponovo promiješajte da se sve sjedini.
  6. Pustite smjesu da odstoji 15-20 minuta kako bi se svi sastojci sjedinili.

Tipske odredbe:

  • Kada mješate smjesu, uvijek koristite žicu ili viljušku kako biste dobili glatku konzistenciju.
  • Ako smjesa postane pregusta, možete dodati malo mlijeka kako biste je razrijedili.
  • Nakon što smjesa odstoji neko vrijeme, može postati gusta. U tom slučaju, dodajte malo vode ili mlijeka i dobro promiješajte.

Tijesto za palačinke je sada spremno za pečenje!

Miješanje tijesta i odmor

Kada pripremate smjesu za palačinke, prva stvar koju trebate učiniti je miješanje tijesta. Miješanje tijesta je vrlo važan korak jer će utjecati na teksturu i okus vaših palačinki. Evo nekoliko koraka koje biste trebali slijediti:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Možete dodati i druge suhe sastojke kao što su cimet ili vanilin šećer za dodatni okus.
  2. Napravite malu udubinu u sredini suhe smjese i ulijte jaja, mlijeko i otopljenu maslac u nju. Ovo će vam pomoći da lakše pomiješate sastojke bez stvaranja grudica.
  3. Pomiješajte sve sastojke zajedno dok ne dobijete glatku smjesu. Možete koristiti žicu za mućenje ili pjenjaču kako biste osigurali da nema grudica.

Nakon što ste miješali smjesu, morate je pustiti da odmori prije nego što počnete peći palačinke. Odmor tijesta je bitan korak jer će omogućiti brašnu da apsorbira tekućinu i da se sastojci povežu. Preporučuje se odmor tijesta najmanje 30 minuta, ali ako imate više vremena, možete ga pustiti da odmara i do sat vremena.

Tijekom odmora tijesta, možda ćete primijetiti da se smjesa zgusnula ili je postala malo gušća. To je normalno i možete dodati malo mlijeka ili vode da razrijedite tijesto prije nego što ga počnete peći.

Savjet: Ako želite još mekše palačinke, možete dodati malo gazirane vode tijekom miješanja tijesta. To će stvoriti mjehuriće zraka u tijestu i učiniti ga još lakšim.

Zagrijavanje tave

Prije nego što počnete peći palačinke, bitno je pravilno zagrijati tavu. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti kako biste postigli savršeno zagrijavanje tave:

  1. Korak 1: Odaberite pravu tavu – idealna tava za palačinke trebala bi biti ravna, neprijanjajuća i srednje veličine. Preporučuje se upotreba tavu promjera od 20 do 25 centimetara.

  2. Korak 2: Pripremite tavu – prije nego što započnete zagrijavanje tave, operite je vodom i deterdžentom. Zatim ju dobro osušite kako biste uklonili sve ostatke sapuna.

  3. Korak 3: Upotrijebite pravu temperaturu – da biste spriječili da se palačinke zalijepe ili izgore, važno je postići pravu temperaturu. Postavite štednjak na srednje jaku temperaturu kako biste predvenuli pregrijavanje tave.

  4. Korak 4: Provjerite temperaturu – kako biste bili sigurni da je tava pravilno zagrijana, možete provjeriti spuštanjem par kapi vode na površinu tave. Ako se kapi brzo prelijevaju ili isparavaju, tava je dovoljno vruća za pečenje palačinki.

  5. Korak 5: Namastite tavu – prije nego što stavite tijesto za palačinke na zagrijanu tavu, važno je nanijeti tanki sloj masti ili ulja na površinu tave. To će spriječiti da se palačinke zalijepe i olakšati okretanje.

Slijedeći ove korake za zagrijavanje tave, osigurat ćete da vaše palačinke budu savršeno pečene i da se ne lijepe za površinu tave.

You might be interested:  Koji Je Mjesec Listopad

Pečenje palačinki

Nakon što su svi sastojci izmešani i smesa za palačinke spremna, vreme je

da ih ispečete. Evo nekoliko koraka koje treba slediti kako bi vaše

palačinke bile savršene:

  1. Ugrejte tiganj na srednjoj vatri. Preporučuje se upotreba tiganja za

    palačinke sa neprianjajućim premazom.

  2. Dodajte malo ulja ili putera na zagrejani tiganj. Rasprostranite ga

    ravnomerno po celoj površini tiganja.

  3. Ulijte malu količinu smese za palačinke na središte tiganja. Količina

    će zavisiti od veličine palačinki koje želite da pravite. Manje

    količine smese će rezultovati manjim palačinkama, dok će veće količine

    napraviti veće palačinke.

  4. Brzo rotirajte tiganj u svim pravcima kako bi se smesa ravnomerno

    rasporedila po površini tiganja.

  5. Pecite palačinku dok ne postane zlatno smeđa sa donje strane. Da biste

    proverili da li je spremna za okretanje, možete lagano podignuti ivice

    palačinke i pogledati da li je lepo zapečena.

  6. Okrenite palačinku pomoću oklagije ili spatule za palačinke. Budite

    pažljivi da je ne pokidate i okrenite je laganim ali čvrstim pokretom.

  7. Pecite palačinku sa druge strane dok ne postane zlatno smeđa i

    potpuno pečena.

  8. Izvadite palačinku iz tiganja i stavite je na tanjir. Prekrijte je

    krpom kako bi ostala topla dok pečete preostale palačinke.

  9. Ponovite postupak sa preostalom smesom za palačinke dok ne ispečete sve.

Kada su sve palačinke pečene, možete ih poslužiti sa omiljenim

filom ili prelivom, kao što su džem, čokoladni sirup, med ili voće.

Punjenje palačinki

Postoji mnogo mogućnosti za punjenje palačinki i ovo su samo neke od njih:

1. Voće

1. Voće

Jedan od najjednostavnijih načina za punjenje palačinki je voće. Možete koristiti bilo koje sveže voće koje volite, poput jagoda, borovnica, malina ili banane. Možete ih isjeckati na komadiće i rasporediti po palačinki ili ih staviti unutra prije nego što je savijete. Također možete dodati malo šećera ili meda kako biste pojačali slatkoću.

2. Čokolada

Ako volite čokoladu, možete koristiti čokoladne komadiće ili čokoladni namaz za punjenje palačinki. Jednostavno rasporedite čokoladu po palačinki prije nego što je savijete i pustite je da se malo otopi od topline. Možete koristiti i razne vrste čokolade, poput tamne, mlečne ili bele čokolade.

3. Sir

Da biste dobili slanu verziju punjenja palačinki, možete koristiti sir. Možete koristiti razne vrste sira, poput feta, mocarele ili cheddara. Jednostavno stavite sir na palačinku prije nego što je savijete i pustite da se malo otopi od topline.

4. Marmelada

Ako volite slatkastu teksturu u punjenju palačinki, možete koristiti marmeladu. Možete koristiti različite vrste marmelade, poput marelice, šljive ili jagode. Jednostavno stavite marmeladu na palačinku prije nego što je savijete i ravnomerno je rasporedite.

5. Sladoled

Ako tražite posebno ukusno i slatko punjenje, možete koristiti sladoled. Možete koristiti razne vrste sladoleda, poput vanile, čokolade ili voćnih ukusa. Jednostavno stavite kuglicu sladoleda na palačinku prije nego što je savijete i pustite da lagano omekša od topline.

Možete kombinovati ove ideje za punjenje palačinki ili eksperimentisati sa drugim sastojcima koje volite. Važno je da budete kreativni i da prilagodite punjenje svojim ukusima i preferencijama.

Dodatne ideje za punjenje

  • Slatke punjenja:

    • Punjenje od čokolade: Možete koristiti čokoladne mrvica, čokoladni namaz ili preliv od čokolade za punjenje palačinki. Takođe možete dodati iseckane banane ili jagode za dodatnu slatkoću i svežinu.
    • Punjenje od voća: Isprobajte kombinacije različitih vrsta voća za punjenje palačinki. Jagode, maline, borovnice i kivi su odličan izbor. Možete dodati i malo šlaga za još veći užitak.
    • Punjenje od pekmeza: Rasporedite sloj omiljenog pekmeza po palačinki i preklopite je. Pekmez od malina, kajsija ili šljiva će dati posebnu aromu vašim palačinkama.
    • Punjenje od oraha: Pomešajte mlevene orahe sa šećerom i cimetom, pa premažite smesu po palačinkama. Možete dodati i malo meda za slatkastu notu.
  • Slana punjenja:

    • Punjenje od sira: Možete koristiti različite vrste sira za punjenje palačinki. Feta, mocarela, kremasti sir ili čedar su odlične opcije. Dodajte iseckano povrće poput paradajza, krastavca ili paprike za svežinu.
    • Punjenje od šunke i sira: Naseckajte šunku i sir na sitne komadiće i rasporedite ih po palačinkama. Možete dodati i malo majoneza ili senfa za dodatni ukus.
    • Punjenje od povrća: Ispecite razno povrće kao što su pečurke, paprika i tikvice, pa ga stavite na palačinke. Možete dodati još neki umak kao što je tzatziki ili humus za dodatni ukus.
    • Punjenje od jaja: Napravite omlet sa sirom ili povrćem i stavite ga na palačinku. Možete dodati i slaninu ili šunku za još veći ukus.
You might be interested:  Kako Smanjiti Oteklinu Zgloba

Za dodatnu inspiraciju probajte kombinovati različite sastojke i napraviti svoje jedinstvene varijacije punjenja palačinki. Neka vaša mašta bude vodič, i uživajte u ovom ukusnom jelu!

Savjeti i trikovi

1. Priprema tijesta

Kada pripremate tijesto za palačinke, važno je paziti na teksturu i konzistenciju. Tijesto treba biti glatko i tečno, ali ne previše rijetko. Ukoliko je tijesto previše gusto, dodajte malo mlijeka ili vode da ga razrijedite.

2. Zgrijavanje tave

Prije nego što počnete peći palačinke, važno je pravilno zgrijati tavu. Najbolje je koristiti tavu s neprijanjajućim premazom i zagrijati je na srednjoj temperaturi. Prije nego što stavite tijesto na tavu, kapnite malo ulja i ravnomjerno ga rasporedite po površini.

3. Pravilno okretanje palačinki

Prilikom okretanja palačinki, koristite tanji i fleksibilni nož ili spatulu kako biste ih bez problema prevrnuli. Okrenite palačinku kada se gornja površina počne zgušnjavati i pojavljuju se mjehurići po cijeloj površini. Budite nježni prilikom okretanja kako biste izbjegli da se palačinka slomi.

4. Zabavne varijacije

Palačinke možete pripremiti na različite načine i dodati različite sastojke kako biste im dali poseban okus. Možete dodati sjeckano voće, čokoladu, orašaste plodove ili druga slatka i slana punjenja. Također, možete koristiti različite vrste brašna, kao što su pšenično, kukuruzno ili integralno brašno, kako biste dodali dodatnu nutritivnu vrijednost palačinkama.

5. Služenje palačinki

Palačinke se obično poslužuju tople i svježe pečene. Možete ih poslužiti s različitim preljevima poput javorovog sirupa, meda, voćnog sosa ili šlaga. Također, možete ih poslužiti uz svježe voće i orašaste plodove kako biste dodali dodatnu svježinu i hrskavost.

Predlozi za preljeve
Slatki preljevi Slani preljevi
Med Sir
Javorov sirup Kiselo vrhnje
Nutella Pršut
Vanilija krem Sirni namaz

FAQ:

Koji su sastojci potrebni za pravljenje palačinki?

Za pravljenje palačinki potrebni su brašno, jaja, mlijeko, šećer, so i ulje.

Kako da napravim palačinke koje će biti savršeno tanke?

Da biste napravili tanke palačinke, potrebno je da imate pravilnu količinu tečnosti u smjesi i da tiganj bude dovoljno zagrijan prije nego što dodate smjesu.

Koliko vremena je potrebno da se palačinke ispeku sa obje strane?

Vrijeme pečenja palačinki zavisi od debljine. Obično je potrebno peći palačinke oko 1-2 minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Koji su najbolji premazi za palačinke?

Najbolji premazi za palačinke su džem, čokoladni namazi, svježe voće, slatka pavlaka ili sirup.

Možeš li dati neki savjet kako da izbjegnem da mi se palačinke lijepite za tiganj?

Da biste izbjegli da se palačinke lijepite za tiganj, pobrinite se da je tiganj dovoljno zagrijan prije nego što dodate smjesu. Također, možete koristiti anti-ljepljivu posudu ili malo ulja pri pečenju.