Kako Se Radi Rakija Mastika | Tradicionalni Recepti i Postupak

Kako Se Radi Rakija Mastika

Kako Se Radi Rakija Mastika

Rakija mastika je jedna od najpopularnijih vrsta rakije u Hrvatskoj. Izrađuje se od smole drveta lentisk, poznatog i kao mastika. Ova tradicionalna rakija ima dugu istoriju i duboko je ukorijenjena u kulturi mnogih mediteranskih zemalja.

Proces proizvodnje rakije mastike zahtijeva strpljenje i pažnju. Prvo se moraju skupiti smole drveta lentisk, koje se nalazi u borovim šumama obalnih područja. Nakon što su smole skupljene, moraju se čuvati u tamnim i suvim prostorima kako bi se odležale.

Da bi se rakija mastika napravila, smole se moraju destilirati. Princip destilacije je pretvaranje tekućine u pare, a zatim ponovno hlađenje pare kako bi se dobio konačan produkt – rakija. Ovaj postupak se obavlja u tradicionalnim bakrenim kotlovima koji su posebno dizajnirani za destilaciju rakije mastike.

Nakon što je vrenje završeno, rakija mastika je spremna za flaširanje i konzumiranje. Ova rakija ima jedinstvenu aromu koja podsjeća na smolu i mediteranske začine. Ona se često poslužuje kao aperitiv ili digestiv i koristi se u mnogim tradicionalnim jelima i kolačima.

Proizvodnja rakije mastike je umjetnost koja se prenosi s generacije na generaciju. Spremanje ove rakije zahtijeva strpljenje, ali je rezultat vrijedan truda. Ako imate priliku probati rakiju mastiku, ne propustite je – ova jedinstvena rakija će vas očarati svojim ukusom i mirisom.

Što je rakija mastika?

Rakija mastika je tradicionalno hrvatsko alkoholno piće koje se proizvodi destilacijom maslinovog glicerina. Naziv “mastika” dolazi od grčke riječi “mastiche” što znači “žvakaća guma”, zbog karakterističnog mirisa i okusa koji podsjeća na gumeni balon ili žvakaću gumu.

Ova rakija ima dugu tradiciju u hrvatskoj kulturi i često se koristi kao aperitiv ili digestiv. Proizvodnja rakije mastika uglavnom se odvija u obalnim regijama Hrvatske gdje su masline glavni poljoprivredni proizvod.

Proces proizvodnje rakije mastika

Proces proizvodnje rakije mastika uključuje nekoliko koraka:

 1. Fermentacija: Masline se ubiraju i gnječe kako bi se dobila masa. Ta masa se ostavlja nekoliko dana kako bi se prirodno fermentirala i pretvorila u mošt.
 2. Destilacija: Mošt se destilira u posebnim instrumentima, poput kazana za destilaciju, kako bi se izdvojio alkohol iz maslina. Destilacija se obično provodi nekoliko puta kako bi se postigao željeni okus i jačina rakije.
 3. Starenje: Nakon destilacije, rakija se stari u drvenim bačvama kako bi se razvilo bogatstvo okusa i aroma. Ovaj proces obično traje nekoliko godina.
 4. Pakiranje: Nakon starenja, rakija mastika se pakira u boce ili druge spremnike spremna za prodaju i konzumaciju.

Karakteristike rakije mastika

Rakija mastika ima svoje karakteristične osobine:

 • Prozirna je i ima svijetlu boju.
 • Ima specifičan miris i okus koji podsjeća na gumeni balon ili žvakaću gumu.
 • Jačina rakije varira, ali obično se kreće između 40% i 45% alkohola.
 • Može se konzumirati samostalno, kao aperitiv ili digestiv, ili se može koristiti u pripremi raznih koktela i kulinarskih jela.

Kulturna važnost rakije mastika

Rakija mastika ima značajan kulturni značaj u Hrvatskoj. Ovo piće često se povezuje s mediteranskim načinom života i tradicijom maslinarstva. Lokalni proizvođači rakije često se ponose svojim prirodnim proizvodima i tradicionalnim postupcima proizvodnje.

Osim što je vrlo ukusna, rakija mastika često se koristi i u kulinarstvu kao dodatak jelima ili kao sastojak u pripremi deserata. Također je popularna kao suvenir za strane posjetitelje koji žele ponijeti komadić hrvatske kulture sa sobom.

Povijest proizvodnje i tradicionalne metode

Mastika je tradicionalno alkoholno piće koje se proizvodi i konzumira u Balkanskim zemljama već stoljećima. Vjeruje se da je prva proizvodnja mastike započela u 15. stoljeću, a da su je donijeli Osmanlije tijekom njihove vladavine. Ovo piće ima dugu tradiciju u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji.

You might be interested:  23 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

Proizvodnja mastike započinje odaberom svježeg voća, najčešće grožđa, koje se zatim fermentira. Glavna tvar koja se nalazi u voću je šećer, a prirodnim procesom fermentacije šećera dolazi do stvaranja alkohola. Nakon fermentacije, dobiveni alkohol se destilira kako bi se dobio rakija visoke čistoće.

Proces destilacije se provodi u tradicionalnim kazanima, koji su rađeni od bakra. Bakar je odabran zbog svojih povoljnih toplinskih svojstava i reakcija s nečistoćama u alkoholu, što rezultira čistom i kvalitetnom rakijom. Destilacija se provodi nekoliko puta kako bi se postigao željeni okus i kvaliteta mastike.

Nakon destilacije, rakija se spušta na određeni postotak alkohola i zatim se stari u drvenim bačvama. Starenje može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina i ova faza razvoja okusa smatra se izuzetno važnom. Tijekom starenja, rakija dobiva dublju boju i složenije arome.

Najpoznatiji proizvođači mastike koriste tradicionalne metode i recepte koji se prenose s generacije na generaciju. Ti recepti su često obiteljska tajna koja se čuva s velikom pažnjom. Kvaliteta mastike ovisi o odabiru voća, procesu fermentacije, destilaciji i starenju u bačvama.

Tradicionalni postupak proizvodnje mastike
Korak Opis
1 Odabir svježeg voća
2 Fermentacija voća
3 Destilacija alkohola
4 Starenje u drvenim bačvama

Mastika je jedno od najomiljenijih alkoholnih pića na Balkanu i igra važnu ulogu u kulturi i tradiciji ovog područja. Njena bogata povijest proizvodnje i tradicionalnih metoda čini je posebnom i cijenjenom među ljubiteljima rakije.

Odabrana sirovina za rakiju mastiku

Za proizvodnju rakije mastike koriste se određene vrste grožđa koje imaju karakterističan miris i okus. Najčešće se kao sirovina koristi autohtona sorta grožđa poznata kao “mastiška”.

Mastiška sorta grožđa je tipična za područje Skadarskog jezera u Crnoj Gori. Grožđe ove sorte ima tanku kožicu koja sadrži posebne arome koje su karakteristične za rakiju mastiku. Također, plodovi ove sorte imaju specifičnu slatkoću i kiselost koja je idealna za fermentaciju i destilaciju.

Radi postizanja najkvalitetnijeg rezultata, važno je koristiti zdrave i zrele plodove grožđa. Grožđe se najčešće bere ručno, da bi se sprečilo oštećenje plodova i oksidacija soka.

Tradicionalni recepti za proizvodnju rakije mastike mogu varirati, ali uvijek je važno koristiti svježe i kvalitetne plodove grožđa. Nakon berbe, plodovi se prvo odvajaju od peteljki, a zatim se melju kako bi se otpustio sok. Nakon toga, sok se ostavlja da fermentira, obično u posebnim drvenim bačvama, gdje se postepeno pretvara u alkohol.

Kada je proces fermentacije završen, alkoholni sok se destilira kako bi se dobila čista rakija mastika. Destilacija se obično obavlja u specijalnim bakrenim kazanima ili kotlovima, gdje se zagrijava sok i isparava alkohol, a zatim se kondenzira u tekućinu.

Konačni proizvod, rakija mastika, ima karakterističnu aromu i okus koji dolaze od autohtonih sorti grožđa. Ova rakija je popularna u Crnoj Gori i širem regionu, kako zbog svojih jedinstvenih karakteristika, tako i zbog tradicije i kulture proizvodnje.

Recept za pripremu rakije mastike

Recept za pripremu rakije mastike

Rakija mastika je tradicionalno alkoholno piće koje se pravi od smole jadranskog bora. Ovaj recept će vam pokazati kako napraviti domaću rakiju mastiku koristeći tradicionalne metode.

Sastojci:

 • Smola jadranskog bora
 • Voda
 • Šećer

Postupak:

 1. Sakupite smolu jadranskog bora. Najbolje je to učiniti u proljeće ili jesen kada je smola bogata.
 2. Izrežite smolu na manje komade i stavite je u veliku staklenu posudu.
 3. Dodajte vodu u staklenu posudu, dovoljno da potopite smolu. Ostavite da stoji 24 sata.
 4. Nakon 24 sata, zagrijte smjesu smole i vode na laganoj vatri. Miješajte dok se smola potpuno ne otopi.
 5. Kada se smola otopi, uklonite posudu s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
 6. Kada je smjesa ohlađena, procijedite je kroz cijedilo kako biste uklonili ostatke smole.
 7. Dodajte šećer u visokom omjeru – otprilike 1 kilogram šećera na 1 litru tekućine. Promiješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
 8. Prebacite smjesu u veliku staklenu posudu koja je hermetički zatvorena.
 9. Čuvajte posudu na tamnom i hladnom mjestu najmanje 40 dana.
 10. Nakon 40 dana, rakija mastika je spremna za konzumaciju.

Savjeti:

 • Molim vas, budite pažljivi prilikom rukovanja smolom jadranskog bora, jer može biti ljepljiva i teško se uklanja sa površina.
 • Preporučuje se korištenje staklene posude za pripremu rakije mastike, jer plastika može reagirati s sastojcima.
 • Čuvajte rakiju mastiku na tamnom i hladnom mjestu kako bi se postigao najbolji okus i kvaliteta.

Sada kada znate kako pripremiti domaću rakiju mastiku, možete uživati u ovom tradicionalnom alkoholnom piću zajedno s prijateljima i obitelji. Uživajte u svakom gutljaju!

Postupak destilacije rakije mastike

Destilacija rakije mastike je složen i precizan proces koji zahtijeva posebnu pažnju i stručnost kako bi se postigli kvalitetni rezultati. U nastavku su opisani koraci koji se slijede pri destilaciji rakije mastike:

 1. Priprema sirovine: Sirovina za destilaciju rakije mastike su bobice mastika, koje se pažljivo beru s drveća. Bitno je izabrati bobice koje su zrele, zdrave i bez oštećenja.
 2. Maceracija: Bobice mastike se sitno zdrobe kako bi se otpustila aroma i okus. Zatim se stave u specijalnu posudu (kazan) s vodom i ostave da odstoje nekoliko dana.
 3. Destilacija: Nakon maceracije, smjesa se stavlja u destilacijski aparat (kotao), gdje se zagrijava. Destilacija se provodi postupno, pri čemu se izdvajaju različite frakcije alkohola i aromatičnih spojeva.
 4. Glava, srce i rep: Destilacija se obavlja u tri faze: glavi, srcu i repu. Glava sadrži štetne spojeve i prvi dio destilata, koji se odvoji. Srcem se smatra najkvalitetniji dio destilata, koji je bogat aromom i okusom mastike. Rep je zadnji dio destilata i sadrži lošiji okus i aromu.
 5. Zrenje: Nakon destilacije, rakija mastika se pohranjuje u drvene bačve ili staklenke kako bi odlezala neko vrijeme. Tijekom zrenja, rakija stječe na kvaliteti i okusu.
You might be interested:  Kako Poboljšati Rad Bubrega

Destilacija rakije mastike je vještina koja se prenosi s generacije na generaciju. Svaki proizvođač ima svoje tajne i tehnike destilacije, ali opći postupak ostaje isti. Kvaliteta rakije mastike ovisi o odabiru sirovine, preciznosti u destilaciji i vještini proizvođača.

Kontrola kvalitete i proces starenja rakije mastike

Kontrola kvalitete rakije mastike

Kako bi se osigurala visoka kvaliteta rakije mastike, važno je provesti nekoliko kontrola tijekom procesa proizvodnje. Ovdje su neki od najvažnijih faktora koje treba kontrolirati:

 • Sirovina: Kvalitetna mastika koristi se kao sirovina za proizvodnju rakije. Važno je odabrati svježe i zrele plodove mastike kako bi se postigao bogat okus i aroma.
 • Fermentacija: Praćenje procesa fermentacije je ključno za kontrolu kvalitete rakije mastike. Temperature i vremenski period fermentacije trebaju biti optimalni kako bi se postigao željeni okus i miris.
 • Destilacija: Proces destilacije igra važnu ulogu u dobivanju visokokvalitetne mastike. Temperatura destilacije i tehnika destilacije trebaju biti pravilno kontrolirani kako bi se odvojile nečistoće i dobila čista rakija mastika.

Proces starenja rakije mastike

Starenje rakije mastike odvija se nakon dovršetka procesa destilacije. Tijekom ovog procesa, rakija mastika stavlja se u posebne bačve ili posude kako bi se razvili okusi i mirisi.

Proces starenja obično traje nekoliko godina, tijekom kojeg se rakija mastika postupno mijenja. Tijekom starenja, alkohol i druge tvari reagiraju s drvenim bačvama, što rezultira promjenama u okusu i mirisu rakije.

Nakon završetka starenja, rakija se filtrira kako bi se uklonile eventualne nečistoće i sedimenti. Nakon toga, rakija mastika je spremna za flaširanje i konzumaciju.

Važno je napomenuti da je proces starenja rakije mastike kontinuiran i treba vremena kako bi se postigao željeni rezultat. Svaki proizvođač ima svoje metode starenja, što rezultira različitim okusima i mirisima kod različitih vrsta mastike.

Proces starenja rakije mastike
Faza Trajanje Napomena
Prvo starenje 1-2 godine Rakija odležava u hrastovim bačvama
Konačno starenje 5-10 godina Rakija se prenosi u staklene posude kako bi se postigao vrhunski kvalitet

Tradicionalni načini konzumacije rakije mastike

Mastika s ledom

Tradicionalni način konzumacije rakije mastike je da se poslužuje s ledom. Led se stavi u čašu, a zatim se prelije rakijom mastikom. Ovaj način konzumacije ističe osvježavajući okus rakije i dodaje notu hladnoće.

Mastika kao aperitiv

Rakija mastika se također često poslužuje kao aperitiv prije obroka. Ovaj način konzumacije se obično prakticira tako što se mala količina rakije mastike slije na dlan i lagano se popije. To pomaže u podizanju apetita i pripremi okusa za jelo koje slijedi.

Mastika s vodom

Još jedan tradicionalni način konzumacije rakije mastike je da se miješa s gaziranom ili običnom vodom. Ovo razrjeđuje jačinu rakije i omogućava nježniju konzumaciju. Obično se koristi omjer jedan dio rakije mastike prema tri dijela vode. Ovaj način konzumacije omogućava da se više uživa u kompleksnosti okusa rakije mastike.

Mastika uz kavu

Mnogi ljudi uživaju u kombinaciji rakije mastike s kavom. Rakija mastika se dodaje u šalicu crne kave kako bi se dodala dublja aroma i okus. Ova kombinacija je popularna među ljubiteljima jakih i intenzivnih okusa.

Mastika kao digestiv

Rakija mastika se često konzumira kao digestiv nakon obroka. Ova tradicionalna praksa pomaže u probavi i osvježava nepce nakon jela. Obično se poslužuje u manjoj količini zbog jakosti rakije mastike.

Najpoznatije marke rakije mastike danas

1. Zadarovska mastika

Zadarovska mastika je jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih marki rakije mastike u Hrvatskoj. Ova rakija je proizvedena prema tradicionalnom receptu i postupku, koristeći isključivo prirodne sastojke. Zadarovska mastika ima bogatu i intenzivnu aromu, koja dolazi od biljke anisa koja se koristi u proizvodnji. Ova marka rakije mastike je popularna među ljubiteljima jakih alkoholnih pića i često se koristi kao baza za koktele.

You might be interested:  Kako Otključati Perilicu Rublja Gorenje

2. Dubrovačka mastika

Dubrovačka mastika je još jedna vrlo poznata marka rakije mastike u Hrvatskoj. Ova rakija je proizvedena u oblasti Dubrovnika, koja je poznata po svojoj bogatoj tradiciji proizvodnje rakije. Dubrovačka mastika ima karakterističan okus i miris, sa slatkim notama anisa i drugih aromatičnih biljaka. Ova marka rakije mastike je popularna kao digestiv i često se poslužuje nakon obroka u restoranima i barovima Dubrovnika.

3. Šibenčanka mastika

Šibenčanka mastika je marka rakije mastike koja je proizvedena u Šibeniku, gradu na obali Jadranskog mora. Ova rakija ima blagi i osvježavajući okus, sa bogatim aromama anisa i drugih biljaka. Šibenčanka mastika se često koristi kao osnova za razna alkoholna pića i koktele, zbog svog prijatnog i uravnoteženog okusa.

4. Imotska mastika

Imotska mastika je marka rakije mastike koja je proizvedena u Imotskom kraju, u unutrašnjosti Dalmacije. Ova rakija ima jak i intenzivan okus, sa istaknutim notama anisa i drugih biljaka. Imotska mastika se tradicionalno proizvodi u ovom području već stoljećima i često se koristi kao aperitiv ili digestiv u domaćinstvima u ovoj regiji.

5. Pelješka mastika

Pelješka mastika je marka rakije mastike koja je proizvedena na poluostrvu Pelješac, u južnom dijelu Hrvatske. Ova rakija ima nježan i osvježavajući okus, sa blagim notama anisa. Pelješka mastika se često koristi kao aperitiv, pogotovo u ljetnim mjesecima, zbog svog osvježavajućeg i lagog karaktera.

Tabela najpoznatijih marki rakije mastike u Hrvatskoj
Marka Lokacija proizvodnje Okus i aroma
Zadarovska mastika Zadar Bogat i intenzivan okus sa aromama anisa
Dubrovačka mastika Dubrovnik Slatki okus sa notama anisa i drugih biljaka
Šibenčanka mastika Šibenik Osvježavajući okus sa aromama anisa
Imotska mastika Imotski Jak i intenzivan okus sa notama anisa i drugih biljaka
Pelješka mastika Pelješac Nježan okus sa blagim notama anisa

Legalni i regulatorni aspekti proizvodnje rakije mastike

Rakija mastika je tradicionalno alkoholno piće koje se proizvodi u određenim regionima Balkana, uključujući i Hrvatsku. Kao takvo, proizvodnja rakije mastike podliježe određenim legalnim i regulatornim aspektima koji su postavljeni kako bi se osigurala sigurnost i kvaliteta proizvoda.

Regulativa proizvodnje

Proizvodnja rakije mastike u Hrvatskoj regulirana je različitim zakonima i propisima. Osoba koja želi proizvoditi rakiju mastiku mora se registrirati kao proizvođač alkohola i postupati u skladu s propisima koji reguliraju proizvodnju, skladištenje i promet alkoholnih pića.

Licenca za proizvodnju

Da bi pojedinac mogao legalno proizvoditi rakiju mastiku u Hrvatskoj, potrebno je dobiti odgovarajuću licencu za proizvodnju alkohola. Ovo uključuje podnošenje zahtjeva i slijedila odgovarajućih postupaka i mjera sigurnosti kako bi se osigurala pravilna proizvodnja rakije mastike.

Kvaliteta i sigurnost

Legalni aspekti proizvodnje rakije mastike također se odnose na kvalitetu i sigurnost proizvoda. Proizvođači moraju slijediti određene standarde i postupke kako bi se osigurala kvaliteta proizvoda i izbjegli rizici po zdravlje potrošača. Ovo uključuje upotrebu kvalitetnih sastojaka, pravilno skladištenje i praćenje procesa proizvodnje.

Tržište i porezi

Rakija mastika podliježe određenim poreznim obvezama. Proizvođači moraju registrirati svoj proizvod i plaćati odgovarajuće poreze kako bi se proizvodi legalno plasirali na tržište. Ovi porezi često se temelje na količini proizvedene rakije mastike i mogu značajno utjecati na cijenu proizvoda.

Kontrole i nadzor

Država provodi redovne kontrole i nadzor proizvodnje rakije mastike kako bi osigurala da proizvođači poštuju zakonske propise i standarde. To uključuje uzimanje uzoraka za analizu kvalitete i sigurnosti proizvoda. Proizvođači koji krše zakon mogu se suočiti s kaznama ili gubitkom licence za proizvodnju.

Legalni i regulatorni aspekti Opis
Regulativa proizvodnje Propisi koji reguliraju proizvodnju rakije mastike
Licenca za proizvodnju Potrebna licenca za legalnu proizvodnju rakije mastike
Kvaliteta i sigurnost Standardi i postupci za osiguravanje kvalitete i sigurnosti proizvoda
Tržište i porezi Porezne obveze i regulacija tržišta
Kontrole i nadzor Kontrole i nadzor proizvodnje radi usklađenosti sa zakonskim propisima

FAQ:

Koje su osnovne sirovine potrebne za pravljenje rakije mastike?

Osnovne sirovine za pravljenje rakije mastike su smola, voda, šećer i kvasac.

Koliko vremenski traje postupak pravljenja rakije mastike?

Postupak pravljenja rakije mastike traje oko 10 dana.

Kako se priprema smola za pravljenje rakije mastike?

Da biste pripremili smolu za pravljenje rakije mastike, potrebno je smolu otopiti u vodi i ostaviti je da se ohladi.

Koje su moguće varijacije recepta za rakiju mastiku?

Varijacije recepta za rakiju mastiku mogu uključivati dodavanje različitih začina i biljaka kako bi se dobila različita aroma.

Koliko je jak alkohol u rakiji mastici?

Alkohol u rakiji mastici obično ima jakost od 40 do 45 posto.

Koja je razlika između rakije i mastike?

Rakija je tradicionalno voćno piće koje se pravi destilacijom voća, dok je mastika tradicionalno piće koje se pravi destilacijom smole iz zrele plodove stabla smole.