Kako se riješiti herpesa na usnama preko noći - savjeti i trikovi

Kako Se Riješiti Herpesa Na Usnama Preko Noci

Kako Se Riješiti Herpesa Na Usnama Preko Noci

Herpes na usnama je često neugodno stanje koje mnogi ljudi iskusuju. Iako nije opasan po život, može uzrokovati nelagodu, bol i smanjiti samopouzdanje. Srećom, postoje načini kako se riješiti herpesa na usnama brzo i učinkovito.

Jedan od trikova je korištenje leda. Led ima protuupalna svojstva i može smanjiti oticanje i bolnost herpesa. Stavite komadić leda u čistu krpu i nježno pritisnite na zahvaćeno područje nekoliko minuta, nekoliko puta dnevno. Ovo će pomoći u ublažavanju simptoma i smanjiti trajanje herpesa.

Drugi savjet je korištenje prirodnih lijekova poput ulja čajevca ili ekstrakta propolisa. Ulje čajevca ima antibakterijska svojstva i može smanjiti razmnožavanje virusa. Nanesite malu količinu ulja čajevca na herpes i ostavite da se osuši. Ekstrakt propolisa također ima antivirusna svojstva i može se nanijeti direktno na herpes.

Na kraju, važno je ojačati imunološki sistem kako biste smanjili rizik od ponovne pojave herpesa. Pazite na zdravu prehranu bogatu vitaminima i mineralima, redovito vježbajte i vodite računa o dobrom snu. Također, izbjegavajte stresne situacije koje mogu pogoršati herpes.

Uz primjenu ovih savjeta i trikova, možete se riješiti herpesa na usnama brzo i učinkovito. Međutim, ako imate česte ili ozbiljne napade herpesa, obratite se svom ljekaru kako biste dobili odgovarajući tretman i medicinske savjete.

Prirodni lijekovi za liječenje herpesa na usnama

 • Med: Med je poznat po svojim antibakterijskim i ljekovitim svojstvima. Može se nanijeti izravno na herpes na usnama kako bi se smanjio svrab i ubrzao proces zacjeljivanja.
 • Čaj od limuna: Limun je bogat vitaminom C i ima antivirusna svojstva. Napravite čaj od iscijeđenog soka limuna i nanesite ga na zahvaćeno područje pomoću pamučne kuglice nekoliko puta na dan.
 • Aloe vera: Gel aloe vere ima protuupalna i antivirusna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i ubrzavanju zacjeljivanja herpesa na usnama. Nanesite svježi gel aloe vere na zahvaćeno područje nekoliko puta na dan.
 • Eterično ulje čajevca: Eterično ulje čajevca ima antivirusna svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju herpesa na usnama. Pomiješajte nekoliko kapi ulja čajevca s baznim uljem poput maslinovog ili bademovog ulja i nanesite na zahvaćeno područje.
 • Sok od cikle: Sok od cikle je prirodni izvor betalaina, koji može pomoći u podršci imunološkom sustavu i borbi protiv virusa herpesa. Pijte svježe iscijeđeni sok od cikle nekoliko puta na dan kako biste pojačali imunološki sustav.

Uz korištenje prirodnih lijekova, važno je da obdržavate dobru higijenu i izbjegavate diranje ili češanje herpesa na usnama kako biste spriječili širenje infekcije. Također, izbjegavajte dijeljenje predmeta poput ruža za usne, pribora za jelo ili ručnika s drugima kako biste izbjegli kontakt s infekcijom. Ako simptomi herpesa na usnama potraju ili se pogoršaju, preporučljivo je konzultirati liječnika kako bi se utvrdila najbolja moguća terapija.

Tablica: Osnovne informacije o prirodnim lijekovima za liječenje herpesa na usnama

Prirodni lijek Svojstva Kako koristiti
Med Antibakterijsko, ljekovito Nanesite izravno na herpes na usnama
Čaj od limuna Antivirusno, bogat vitaminom C Napravite čaj od limuna i nanesite na zahvaćeno područje
Aloe vera Protuupalno, antivirusno Nanesite svježi gel aloe vere na zahvaćeno područje
Eterično ulje čajevca Antivirusno Pomiješajte s baznim uljem i nanesite na zahvaćeno područje
Sok od cikle Podrška imunološkom sustavu Pijte svježe iscijeđen sok od cikle
You might be interested:  Koji Fakultet Odabrati Kviz

Topli oblozi za smanjenje otoka

Jedna od učinkovitih metoda za smanjenje otoka uzrokovanog herpesom na usnama je primjena toplih obloga na zahvaćeno područje. Toplina pomaže poboljšati cirkulaciju krvi, ubrzava proces zacjeljivanja i smanjuje otok.

Da biste napravili topli oblog, slijedite ove korake:

 1. Uzmite čistu, mekanu tkaninu i namočite je u toplu vodu.
 2. Odobrite tkaninu da se malo ohladi kako ne biste spalili kožu.
 3. Pažljivo nanesite tkaninu na zahvaćeno područje herpesa na usnama.
 4. Držite oblog na mjestu 10 do 15 minuta.

Tijekom primjene obloga možete osjetiti blago peckanje ili toplinu na koži. To je normalno i ukazuje na to da toplina djeluje na otok.

Možete provesti ovaj postupak nekoliko puta dnevno kako biste postigli najbolje rezultate. Uz pravilnu njegu i liječenje, otok uzrokovan herpesom može se smanjiti u roku od nekoliko dana.

VAŽNO: Prije primjene toplih obloga uvijek osigurajte da je tkanina čista i da je uvjetno topla, a ne previše vruća kako biste izbjegli opekline.

Prehrana koja pomaže u borbi protiv herpesa

Herpes simplex virus je virus koji uzrokuje infekciju kože i sluznice, uključujući i herpes na usnama. Prehrana igra važnu ulogu u održavanju jakog imunološkog sustava i borbi protiv herpesa. Ovdje su neka namirnice koje mogu pomoći u suzbijanju herpesa.

1. Hrana bogata lizinom

Lizin je aminokiselina koja ima protuupalno djelovanje i može pomoći u sprečavanju razmnožavanja herpes virusa. Namirnice koje su bogate lizinom uključuju jaja, ribu, perad, mahunarke (grašak, leća), orašaste plodove (bademe, lješnjake) i sjemenke (sezamove, suncokretove).

2. Hrana bogata antioksidansima

Antioksidansi pomažu u jačanju imunološkog sustava i sprečavanju štete uzrokovane slobodnim radikalima. Voće kao što su borovnice, jagode, maline i agrumi te povrće kao što su kelj, brokula i paprike bogati su antioksidansima i mogu pomoći u smanjenju simptoma herpesa.

3. Hrana bogata vitaminom C

Vitamin C igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv infekcija, uključujući herpes. Agrumi, paprike, jagode i kupus su neke od namirnica koje su bogate ovim važnim vitaminom.

4. Hrana bogata cinkom

Cink je mineral koji može pomoći u dugotrajnoj borbi protiv herpesa. Hrana bogata cinkom uključuje meso, plodove mora, sjemenke bundeve i grah.

5. Hrana bogata vitaminom E

Vitamin E je antioksidans koji pomaže u borbi protiv infekcija. Hrana bogata vitaminom E uključuje orašaste plodove, sjemenke, špinat i avokado.

Važno je napomenuti da prehrana može biti korisna kao dodatak liječenju herpesa, ali nije zamjena za medicinske tretmane. Ako imate herpes na usnama, svakako se posavjetujte s liječnikom o najboljim načinima liječenja.

Korištenje antivirusnih masti i kreme

 • Zašto koristiti antivirusne masti i kreme?

Kada se suočite s herpesom na usnama, antivirusne masti i kreme mogu biti vrlo korisne. One sadrže aktivne sastojke koji su dizajnirani da suzbiju virus herpesa i smanje simptome.

 • Kako koristiti antivirusne masti i kreme?

Da biste koristili antivirusne masti i kreme, slijedite ove korake:

 1. Operite ruke sapunom i vodom prije nanošenja masti ili kreme. Ovo je važno kako biste spriječili širenje virusa na druge dijelove tijela.
 2. Nanesite malu količinu masti ili kreme na sterilnu vatu ili čistu prst.
 3. Nježno nanesite mast ili kremu na zahvaćeno područje usana.
 4. Ponovite postupak nekoliko puta dnevno, prema uputama na pakiranju proizvoda.
 • Koje su najpopularnije antivirusne masti i kreme?

Na tržištu postoji nekoliko antivirusnih masti i krema koje se koriste za liječenje herpesa na usnama. Neki od popularnih proizvoda uključuju:

Ime proizvoda Aktivni sastojak
Zovirax Aciklovir
Compeed Transparentni flasteri s hidrokoloidnom tehnologijom
Herpangin Lizin

Važno je napomenuti da se svaki proizvod može razlikovati po sastojcima i načinu primjene. Prije upotrebe bilo kojeg proizvoda, uvijek pažljivo pročitajte upute i obratite se ljekarniku ili liječniku za dodatne savjete.

Izbjegavanje stvari koje mogu pogoršati herpes

Izbjegavanje stvari koje mogu pogoršati herpes

 • Izbjegavaj dodirivanje zahvaćenog područja: Tijekom aktivne faze herpesa na usnama, važno je izbjegavati dodirivanje zahvaćenog područja. Herpes se širi putem kontakta, pa diranje može doprinijeti širenju infekcije na druge dijelove tijela ili na druge ljude.
 • Izbjegavaj dijeljenje predmeta: Kako bi se spriječilo prijenos virusa, trebali biste izbjegavati dijeljenje predmeta kao što su četkice za zube, ruževi za usne, ručnici ili pribor za jelo s drugima, posebno tijekom aktivne faze herpesa. Virus se može prenijeti s predmeta na kožu i ponovno izazvati herpes ili inficirati druge ljude.
 • Izbjegavaj izlaganje sunčevim zrakama: Jakim sunčevim zrakama se povezuje s pogoršanjem herpesa na usnama. U vrijeme aktivne faze herpesa izbjegavaj izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana i koristi zaštitne faktore kako bi se zaštitio/a od sunčevih zraka.
 • Izbjegavaj stres: Stres može pogoršati aktivnost herpesa i izazvati nove izbijanja. Pokušaj pronaći načine za smanjenje stresa, kao što su vježbanje, meditacija ili tehnike opuštanja, kako bi izbjegao/a pogoršanje herpesa.
 • Izbjegavaj dodirivanje drugih dijelova tijela: Prilikom dodirivanja zahvaćenog područja herpesa, izbjegavaj dodirivanje drugih dijelova tijela, kao što su oči ili genitalije. Virus može biti prenesen na druga područja tijela i izazvati nove infekcije.
 • Izbjegavaj korištenje kozmetike na zahvaćenom području: Tijekom aktivne faze herpesa, izbjegavaj nanošenje kozmetičkih proizvoda na zahvaćeno područje. Kozmetika može iritirati kožu i pogoršati simptome herpesa.
You might be interested:  Kada Je Nastao Internet

Napomena: Ovi savjeti mogu pomoći u smanjenju simptoma herpesa i sprječavanju širenja infekcije. Međutim, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom kako bi se dobio stručni savjet o liječenju i upravljanju herpesom.

Kako spriječiti širenje herpesa na druge dijelove tijela

Herpes na usnama je vrlo zarazan virus koji se širi putem kontakta s tekućinom iz herpesnih plikova. Kako biste spriječili širenje herpesa na druge dijelove tijela, važno je slijediti nekoliko koraka:

1. Izbjegavanje dodirivanja herpesnih plikova

Jedan od najvažnijih načina za sprječavanje širenja herpesa je izbjegavanje dodirivanja herpesnih plikova rukama. Dodirivanje plikova može prouzročiti širenje virusa na druge dijelove tijela, kao što su oči, nos ili genitalije. Ako dodirnete herpesne plikove, odmah operite ruke toplom vodom i sapunom.

2. Izbjegavanje poljupca i oralnog seksa

Poljupci i oralni seks mogu također prouzročiti širenje herpesa na druge dijelove tijela. Kada imate aktivni herpes na usnama, trebali biste izbjegavati bilo kakav oralni kontakt s drugim osobama, kako biste spriječili prijenos virusa.

3. Korištenje herpesnih flastera

Za sprečavanje širenja herpesa na druge dijelove tijela, možete koristiti herpesne flastere koji sadrže antivirusni lijek. Ti flasteri pomažu u sprečavanju virusa da se širi na nova područja kože i ubrzavaju proces zacjeljivanja herpesnih plikova.

4. Izbjegavanje dijeljenja osobnih predmeta

Virus herpesa može se prenijeti putem osobnih predmeta kao što su ručnici, četkice za zube, čaše i pribor za jelo. Kako biste spriječili prijenos virusa, trebali biste izbjegavati dijeljenje ovih predmeta s drugim ljudima, posebno tijekom aktivne infekcije herpesom na usnama.

5. Izbjegavanje dodira sa sluznicama

Da biste spriječili širenje herpesa na druge dijelove tijela, trebali biste izbjegavati dodirivanje herpesnih plikova ili tekućine koja iz plikova curi rukama i nakon toga dodira sluznice, kao što su oči, nos ili genitalije. Virus herpesa može uzrokovati infekciju na tim područjima i dalje se širiti na druge dijelove tijela.

Pridošli savjeti i mjere opreza mogu pomoći u sprečavanju širenja herpesa na druge dijelove tijela. Ako imate herpesne plikove na usnama, važno je biti pažljiv i poduzeti korake kako biste spriječili širenje virusa i zaraze drugih dijelova tijela ili drugih osoba.

Savjeti za njegu usana tijekom herpesa

Kada imate herpes na usnama, važno je brinuti se za usne kako biste ubrzali proces zacjeljivanja i smanjili nelagodu. Evo nekoliko savjeta za njegu usana tijekom herpesa:

1. Izbjegavajte dodirivanje usana

Kada imate herpes na usnama, važno je izbjegavati dodirivanje usana kako biste spriječili širenje virusa na druge dijelove tijela ili na druge ljude. Držite ruke podalje od usana koliko god je to moguće.

2. Nemojte lizati ili gristi usne

Lizanje ili grizenje usana može pogoršati stanje herpesa i produžiti vrijeme zacjeljivanja. Ove radnje mogu prenijeti više virusa na usne i ometati proces zacjeljivanja. Pokušajte izbjegavati te navike kako biste ubrzali proces.

3. Koristite kremu ili mast za herpes

Postoje razne kreme i masti koje se mogu koristiti za liječenje herpesa na usnama. Ove kreme obično sadrže antivirusne sastojke koji mogu pomoći u suzbijanju virusa i ubrzati proces zacjeljivanja. Primjena kreme ili masti prema uputama može biti korisna.

4. Održavajte hidrataciju usana

Tijekom herpesa, usne su često suhe i ispucane. Redovita hidratacija usana može pomoći ublažavanju nelagode i zacjeljivanju. Koristite balzam za usne koji ne sadrži iritantne sastojke i nanosite ga redovito tijekom dana.

You might be interested:  Kako Se Riješiti Gljivica Nakon Antibiotika

5. Izbjegavajte stvaranje kraste

Kada se herpes na usnama zacjeljuje, može doći do stvaranja kraste. Pokušajte izbjegavati čupanje ili grebanje kraste jer to može uzrokovati ožiljke ili produžiti vrijeme zacjeljivanja. Ako se krasta ne odljepljuje prirodno, pokušajte nanijeti kremu za mekšanje i pričekajte da se sama odljušti.

6. Izbjegavajte izlaganje sunčevim zrakama

Sunčeve zrake mogu pogoršati herpes na usnama i može uzrokovati iritaciju. Pokušajte izbjegavati izlaganje direktnim sunčevim zrakama tijekom aktivne faze herpesa na usnama. Ako je izlaganje sunčevim zrakama neizbježno, upotrijebite zaštitu od sunca na usnama s visokim faktorom zaštite.

7. Operite ruke prije i poslije doticanja usana

Brisanje ili dodirivanje usana često je automatska radnja koju često ne primijetimo. Međutim, tijekom herpesa, važno je oprati ruke prije i poslije doticanja usana kako biste spriječili širenje virusa na druge dijelove tijela ili na druge ljude.

8. Održavajte opću higijenu

Tijekom herpesa, važno je održavati opću higijenu kako biste spriječili širenje virusa na druge dijelove tijela ili na druge ljude. Redovito perite lice i usne blagim sapunom i vodom, a zatim nježno osušite čistim ručnikom. Izbjegavajte dijeljenje ručnika ili predmeta za osobnu njegu s drugima.

Savjeti za njegu usana tijekom herpesa
Izbjegavajte dodirivanje usana
Nemojte lizati ili gristi usne
Koristite kremu ili mast za herpes
Održavajte hidrataciju usana
Izbjegavajte stvaranje kraste
Izbjegavajte izlaganje sunčevim zrakama
Operite ruke prije i poslije doticanja usana
Održavajte opću higijenu

Kada se obratiti liječniku zbog herpesa na usnama

Kada se pojavi herpes na usnama, većina ljudi pokušava samostalno se nositi s ovom infekcijom. Međutim, u određenim situacijama važno je potražiti pomoć od liječnika. Evo nekoliko slučajeva u kojima se preporučuje posjetiti stručnjaka:

 • Ako se herpes često pojavljuje ili se ne povlači nakon nekoliko tjedana.
 • Ako se simptomi herpesa pogoršaju ili postanu teži.
 • Ako herpes utječe na vaše oči – ovo je hitan slučaj i trebali biste odmah posjetiti oftalmologa.
 • Ako imate oslabljen imunološki sustav zbog drugih zdravstvenih stanja, poput HIV-a, kemoterapije ili autoimune bolesti.
 • Ako je osoba koja je usnama zaražena herpesom trudna, trebaju se posavjetovati s liječnikom kako bi se utvrdile moguće komplikacije.

Kada se obratite liječniku, on će moći pružiti odgovarajuću dijagnozu i preporučiti najbolji tretman za vaš slučaj. Ovisno o ozbiljnosti i učestalosti vaših herpesa na usnama, liječnik vam može propisati antivirusne lijekove za brže liječenje i prevenciju budućih izbijanja. Također može dati korisne savjete o tome kako spriječiti i smanjiti rizik od infekcije herpesom na usnama.

U nekim posebnim situacijama, vaš liječnik može preporučiti i konzultacije s drugim stručnjacima, poput dermatologa ili imunologa, kako bi se osiguralo sveobuhvatno i pravilno liječenje herpesa na usnama.

FAQ:

Koji su uzroci pojave herpesa na usnama?

Herpes na usnama uzrokuje virus herpes simplex, i najčešće se pojavljuje kada je imunološki sustav oslabljen ili kada je organizam izložen stresu. Može se javiti i zbog izlaganja jakom suncu, hladnoći ili upalu usana.

Kako prepoznati herpes na usnama?

Herpes na usnama obično se prepoznaje po karakterističnim mjehurićima koji su ispunjeni tekućinom i pojavljuju se na koži usana. Ovi mjehurići obično su crvene boje i mogu biti praćeni osjećajem svrbeža ili pečenja na zahvaćenom području.

Kako se mogu riješiti herpesa na usnama preko noći?

Iako nije moguće potpuno se riješiti herpesa na usnama preko noći, postoje neki savjeti i trikovi koji mogu ublažiti simptome i ubrzati proces zacjeljivanja. Možete primijeniti kremu ili mast za liječenje herpesa, koristiti ledene obloge ili ispirati zahvaćeno područje ljekovitim biljem poput kamilice. Također je važno izbjegavati dodirivanje ili češanje herpesa kako biste spriječili širenje infekcije.

Jesu li prirodni lijekovi učinkoviti protiv herpesa na usnama?

Prirodni lijekovi poput meda, aloe vere ili ulja čajevca mogu imati blagotvoran učinak na herpes na usnama. Međutim, važno je napomenuti da nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili njihovu djelotvornost. Ako imate herpes na usnama, najbolje je konzultirati se s liječnikom ili farmaceutom kako biste dobili savjet o najprikladnijem tretmanu za vas.