Kako se zvalo prvo računalo? Povijest prvog računalstva

Kako Se Zvalo Prvo Računalo

Kako Se Zvalo Prvo Računalo

Računalstvo je danas neizostavan dio naše svakodnevice. Koristimo računala za komunikaciju, rad, zabavu i istraživanje. No, jeste li se ikada zapitali kako je sve počelo? Kako su ljudi stvorili prve strojeve koji su mogli obavljati matematičke i logičke operacije?

Prvo računalo, kojeg danas nazivamo “računalom”, bilo je mnogo drugačije od modernih uređaja koje danas koristimo. Razvoj prvog računalstva seže u 19. stoljeće, kada su matematičari i izumitelji eksperimentirali s mehaničkim mašinama koje bi mogle rješavati složene matematičke probleme.

Jedan od najpoznatijih izumitelja u povijesti računalstva je Charles Babbage, koji je 1822. godine predstavio “razlikovni stroj”, prvi mehanički pokušaj računala. Ovaj stroj koristio je ručno unosne kartice i mehaničke dijelove za obavljanje matematičkih operacija. Iako stroj nikada nije bio u potpunosti izgrađen, Babbageov rad bio je temelj za razvoj kasnijih računalnih sustava.

Ubrzo nakon Babbageovog pronalaska, počeli su se pojavljivati ​​i drugi izumitelji i matematičari koji su nastavili raditi na razvoju računalstva. Godine 1837., Ada Lovelace, poznata kao prva programerka, opisala je Babbageov stroj kao “Analitički stroj” koji bi mogao obavljati složene matematičke i logičke operacije. Ovo je bio još jedan važan korak u razvoju prvog računala.

Život i rad pionira računalstva ostavili su trajan utjecaj na našu današnju tehnološku kulturu. Bez njihovih inovacija, ne bismo imali moderne računalne sustave koji nam olakšavaju život i omogućavaju napredak u različitim područjima znanosti i tehnologije.

Kako se zvalo prvo računalo?

Kako se zvalo prvo računalo?

Prvo računalo nazivalo se “ENIAC” (Elektronički numerički integrirani automatski računalo). Ovo računalo je konstruirano i izgrađeno tijekom Drugog svjetskog rata, između 1943. i 1946. godine.

ENIAC je bio ogroman stroj veličine sobe, i sastojao se od preko 17 000 vakuumskih cijevi, 70 000 otpornika, 10 000 kondenzatora, 1 500 releja i 6 000 rukom izrađenih prekidača. Težio je više od 30 tona i zauzimao prostor od 167 m². ENIAC je bio prilično spor i zahtijevao je mnogo vremena za programiranje i izvršavanje računskih operacija.

ENIAC je bio osmišljen da obavlja računske operacije za vojsku, kao što su izračuni potrebnih parametara za balističke projektila. Iako je bio prilično ograničen u svojim mogućnostima u odnosu na moderna računala, ENIAC je bio revolucionarni koncept u svom vremenu i otvorio je vrata razvoju računalne tehnologije.

Povijest prvog računalstva

Početak razvoja računalstva

Razvoj računalstva započeo je tijekom 19. stoljeća. Tada su znanstvenici počeli razmišljati o tome kako bi mogli automatizirati računanje i obradu podataka. Prvi koraci u razvoju računalstva bili su vezani uz mehaničke uređaje koji su bili zasnovani na principima matematike.

Charles Babbage i Ada Lovelace

Charles Babbage, engleski matematičar i izumitelj, smatra se pionirom računalstva. On je osmislio prvu ideju za mehaničko računalo nazvano “razlika stroj”. Ovo računalo bilo je sposobno izvoditi složene matematičke izračune. Ada Lovelace, britanska matematičarka, smatra se prvim programerom. Ona je surađivala s Babbageom i razvila prvi opis programa za Babbageovo mehaničko računalo, što je postavilo temelje za razvoj modernih računalnih programa.

Elektronički računalni strojevi

Tijekom 20. stoljeća razvijeni su prvi elektronički računalni strojevi. Jedan od najpoznatijih je ENIAC, elektronički numerički integrator i računalo, koji je izgrađen tijekom Drugog svjetskog rata radi potreba vojnih izračuna. ENIAC je bio ogromna konstrukcija koja je koristila vakumske cijevi i prekidače za izvođenje računskih operacija.

Razvoj osobnih računala

Nakon razvoja elektroničkih računalnih strojeva, slijedilo je vrijeme razvoja osobnih računala. Prvi osobni računalni strojevi bili su poput primitivnih kalkulatora i koristili su se uglavnom u poslovnim okruženjima. Međutim, s razvojem tehnologije, osobna računala postala su sve manja, pristupačnija i raznolikija po svojim mogućnostima.

Današnje stanje računalstva

Današnje računalstvo se neprestano razvija i napreduje. Računalni strojevi postaju sve brži i moćniji, a mogućnosti koje pružaju su gotovo neograničene. Računalstvo je postalo sastavni dio svih aspekata našeg života, od poslovnih i znanstvenih primjena do komunikacije i zabave. Devolucionaran napredak prvog računalstva dovelo je do digitalne revolucije koja je utjecala na sve sfere društva.

You might be interested:  Kako Koristiti Sumpor U Prahu

Mehanički štitovi

Mehanički štitovi su pioniri računalne tehnologije

Mehanički štitovi su bili prvi pokušaji stvaranja računala. Oni su se koristili za mehaničko izračunavanje matematičkih operacija.

Karakteristike mehaničkih štitova

Mehanički štitovi su bili sastavljeni od raznih dijelova koji su se koristili za izvršavanje računskih operacija. Ovi strojevi su koristili dijelove poput zupčanika, poluga i kotača za obavljanje izračuna.

Povijest mehaničkih štitova

Prvi poznati mehanički štit, poznat kao “Pascaline”, napravio je Blaise Pascal u 17. stoljeću. Ovaj stroj je koristio kombinaciju kotača i zupčanika za izvođenje osnovnih matematičkih operacija. Kasnije su se pojavili i drugi mehanički štitovi poput “Arithmomètre” razvijenog od strane Thomasa de Colmara.

Primjena mehaničkih štitova

Mehanički štitovi su bili korisni za ubrzavanje matematičkih izračuna. Oni su se koristili u računovodstvu, znanstvenim istraživanjima i drugim područjima gdje su bile potrebne brze i točne matematičke operacije.

Slučajevi upotrebe mehaničkih štitova

Evo nekoliko primjera slučajeva upotrebe mehaničkih štitova:

 • Izračunavanje poreza i financijskih podataka
 • Determiniranje matematičkih modela
 • Izračunavanje tablica trigonometrijskih funkcija

Zaključak

Mehanički štitovi su bili prvi koraci u razvoju računalne tehnologije. Iako su ograničeni u svojim mogućnostima i komplicirani za upotrebu, oni su postavili temelje za daljnji napredak u računalstvu.

Elektronički računari

1. ENIAC (Elektronički numerički integrator i računar)

ENIAC je bio jedan od prvih elektroničkih računara koji su izgrađeni. Bio je dizajniran da obavlja kompleksne matematičke operacije. ENIAC je bio ogroman, težak više od 27 tona, a sastojao se od desetina hiljada elektronskih cijevi. Bio je veoma spor u poređenju sa današnjim računarima, ali je bio revolucionaran u svom vremenu.

2. UNIVAC (Universal Automatic Computer)

UNIVAC je bio jedan od prvih komercijalnih elektroničkih računara. Bio je sposoban da obavlja širok spektar računarskih operacija i bio je korišten u raznim aplikacijama kao što su vojni, naučni i poslovni. UNIVAC je bio osnova za razvoj modernih elektroničkih računara.

3. IBM 360

IBM 360 je bio jedan od najuspešnijih i najuticajnijih serija elektroničkih računara ikada proizvedenih. Bio je prvi računar koji je proizveden u većem broju i koristio je koncepte kompatibilnosti i modularnosti. IBM 360 je bio široko korišten u raznim sektorima ekonomije i igrao je ključnu ulogu u popularizaciji računara u poslovnim okruženjima.

4. Intel 4004

Intel 4004 bio je prvi mikroprocesor koji je ikada proizveden. Bio je veoma mali, ali je bio revolucionaran jer je integrisao sve ključne komponente računara na jednom čipu. Intel 4004 je bio temelj za razvoj modernih mikroprocesora i otvorio je put za razvoj prenosnih računara i drugih personalnih elektroničkih uređaja.

5. IBM Personal Computer

IBM Personal Computer, ili jednostavno IBM PC, bio je računar koji je popularizirao računare za ličnu upotrebu. Bio je prvi računar koji je imao standardne komponente koje su omogućavale jednostavnu nadogradnju i zamjenu. IBM PC je postao standardna platforma za PC računare i dao je početak era personalnih računara.

6. Superkompjuteri

Superkompjuteri su najsnažniji računari koji se trenutno koriste. Oni su sposobni da obavljaju ogromne količine računarskih operacija u veoma kratkom vremenskom periodu. Superkompjuteri su korišteni u raznim naučnim i industrijskim aplikacijama, kao što su simulacije, pronalaženje novih lekova i analiza velikih skupova podataka.

ENIAC – prvo univerzalno računalo

ENIAC (Elektronički numerički integriranjem kompjuter) je bio prvo univerzalno računalo koje je razvijeno tijekom Drugog svjetskog rata. Konstruiran je s ciljem da izračunava složene matematičke operacije brže i preciznije od ljudskih računanjem. ENIAC je bio ogroman stroj veličine sobe i sastojao se od tisuća elektroničkih cijevi koje su radile kao prekidači za mijenjanje struje.

ENIAC je bio dostojanstven po svom vremenu jer je mogao obavljati četiri osnovne matematičke operacije: zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje, kao i funkcije trigonometrije, kvadratnog korijena i kvadriranja. Bio je vrlo brz u usporedbi s ručnim računom i mogao je obavljati zadatke za nekoliko minuta koji bi inače trajali sate ili dane.

ENIAC je razvila tim znanstvenika iz Sjeveroameričke ratne komisije na Sveučilištu Pennsylvania i izgrađen je u Pennova Sveučilišna školi za inženjering i primijenjene znanosti. Njegova izgradnja započela je 1943. godine i trajala je gotovo tri godine. ENIAC je pušten u rad 1946. godine i bio je u upotrebi sve do 1955. godine.

ENIAC se koristio za razne svrhe, uključujući izračune za vojne i znanstvene projekte. Pomogao je u razvoju nuklearnog programa Sjedinjenih Američkih Država i bio je dragocjen alat za izračunavanje putanja projektila. ENIAC je također koristio za istraživanje meteorologije, evolucije atoma i drugih znanstvenih područja.

ENIAC je bio veliki korak naprijed u razvoju računalne tehnologije i otvorio put drugim univerzalnim računalima koja su se kasnije razvila. Unatoč svojoj golemoj veličini i težini, ENIAC je bio temelj novog doba računala i početak računalne revolucije.

Razvoj tranzistora

Tranzistor je elektronička komponenta koja se koristi za kontrolu i pojačavanje električnih signala. Razvoj tranzistora je bio ključan trenutak u povijesti računalstva.

You might be interested:  Kako Napraviti Speed Kod Kuce

Tranzistor je prvi put razvijen 1947. godine u Bellovim laboratorijima u SAD-u. Pioneeri tranzistora su bili William Shockley, John Bardeen i Walter Brattain. Njihov rad je dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1956. godine.

Prvi tranzistori su bili napravljeni od poluvodičkih materijala, kao što su germanij i silicij. Ovi rani tranzistori su bili veliki i nestabilni, ali su omogućili zamjenu velikih i neefikasnih elektroničkih cijevi koje su se koristile tada. Tranzistori su također bili mnogo jeftiniji za proizvodnju od cijevi.

1960-ih godina, razvijen je tranzistor u planarnoj tehnologiji, koja je omogućila integraciju više tranzistora na jednom čipu silicija. Ovo je omogućilo razvoj mikroprocesora, koji je bio ključan za razvoj modernih računala. Integrisani krugovi sa milijunima tranzistora postali su standard za moderne računalne komponente.

Danas, tranzistori se koriste u svim elektroničkim uređajima, uključujući računalima, telefonima, televizorima i mnogim drugim uređajima. Razvoj tranzistora je bio jedan od najvažnijih trenutaka u povijesti tehnologije i omogućio je razvoj modernog računalstva.

Prvi osobni računari

Prvi osobni računari su se pojavili u 70-im godinama 20. stoljeća. Ovi računari su se razlikovali od ranijih računara po tome što su bili namijenjeni individualnoj upotrebi, a ne samo većim organizacijama.

Jedan od najpoznatijih prvih osobnih računara je Altair 8800 koji je predstavljen 1975. godine. Altair je koristio Intel 8080 procesor i bio je dostupan kao kit koji je korisnik sam trebao sastaviti. Ovaj računar je bio prilično skup i nije bio lako dostupan širokom krugu ljudi.

Nakon Altair računara, počeli su se pojavljivati i drugi osobni računari kao što su Apple I i Apple II. Apple II je bio jedan od prvih računara koji je dolazio s ugrađenim grafičkim sučeljem i podrškom za boju, što ga je učinilo popularnim za kućnu upotrebu.

Ubrzo nakon Apple II, počeli su se pojavljivati i drugi računari kao što su Commodore PET, TRS-80 i IBM PC. IBM PC je postao posebno popularan i promijenio je industriju računalstva. IBM PC je bio otvoreni sustav koji je omogućavao korisniku da samostalno mijenja i nadograđuje hardver.

Prvi osobni računari su bili primitivni po današnjim standardima, ali su imali ogroman utjecaj na razvoj računalne tehnologije. Oni su omogućili široko rasprostranjenu dostupnost računara i otvorili su vrata za daljnje inovacije i razvoj. Bez prvih osobnih računara, moderno računalstvo ne bi bilo ono što je danas.

Računalne mreže i internet

Mreže i njihova povijest

Mreže se koriste za povezivanje računalnih sustava i omogućavanje razmjene podataka među njima. Koncept mreža postoji već dugi niz godina, ali prve kompjuterske mreže bile su ograničene i lokalizirane. Međutim, s razvojem tehnologije, stvorena je globalna mreža poznata kao Internet, koja je postala ključna za komunikaciju i razmjenu informacija diljem svijeta.

Internet i njegov utjecaj

Internet je globalna mreža koja omogućava povezivanje milijuna računala širom svijeta. On je revolucionirao način na koji ljudi komuniciraju, pristupaju informacijama i obavljaju poslove. S Internetom je moguće pretraživati ​​web stranice, slati e-mailove, razgovarati s drugim ljudima preko raznih platformi za chat i još mnogo toga.

Internet je također pružio nove mogućnosti za poslovanje, marketing i obrazovanje. Ljudi mogu jednostavno poslovati preko Interneta, prodavati proizvode i usluge, dostupan je ogroman izvor informacija i mogućnosti udaljenog učenja.

Struktura interneta i mreže

Internet je složena mreža koja se sastoji od mnogo manjih mreža i čvorova koji su povezani zajedno. Internet funkcionira na principu razmjene podataka putem IP protokola (Internet Protocol) koji koristi TCP/IP protokol za prenos podataka.

Mreže se mogu podijeliti na lokalne mreže (LAN) koje su ograničene na određeno područje, i šire mreže (WAN) koje povezuju više LAN mreža na većim udaljenostima. Internet je globalna mreža koja se sastoji od svih tih manjih mreža koje su povezane zajedno.

Važan element Interneta su ruteri, koji usmjeravaju podatke kroz mreže, i serveri, koji čuvaju i pružaju različite usluge kao što su web stranice, e-mail serveri i druge. Kroz Internet se također prenose različiti protokoli, poput HTTP protokola za prenos web stranica i FTP protokola za prijenos datoteka.

Internet danas

Danas je Internet postao nezaobilazan dio našeg života. Sve veći broj ljudi koristi Internet za posao, obrazovanje, komunikaciju, zabavu i druge svakodnevne aktivnosti. Tehnologija je napredovala tako da su brze veze širokopojasnog Interneta postale dostupne gotovo svugdje, što je omogućilo preuzimanje i strujanje sadržaja poput videozapisa i glazbe u realnom vremenu.

Također, Internet ima veliku ulogu u društvenim mrežama i digitalnom marketingu, što je omogućilo ljudima da se povežu i komuniciraju na novi način. Internet je postao velika platforma za izražavanje mišljenja, dijeljenje sadržaja i stvaranje online zajednica.

Mobilno računarstvo

Mobilno računarstvo je grana računarstva koja se bavi proučavanjem, razvojem i primjenom mobilnih uređaja kao što su pametni telefoni, tableti i nosivi uređaji. Ova tehnologija omogućava ljudima da budu stalno povezani i koriste računalne usluge u pokretu.

Povijest mobilnog računarstva

Razvoj mobilnog računarstva započeo je 1970-ih godina kada su prvi prenosni računari postali dostupni. Ti uređaji su bili veliki i nepraktični za nošenje, ali su predstavljali prve korake u pružanju računalnih mogućnosti izvan ureda.

You might be interested:  Koji Nespresso Aparat Kupiti

Pravi proboj dogodio se s pojavom pametnih telefona krajem 20. stoljeća. Prvi pametni telefon, IBM Simon, predstavljen je 1992. godine i imao je mogućnosti kao što su slanje i primanje e-mailova, faksiranje, kalendari i kontakte. Od tada, mobilni uređaji su postali sve manji, snažniji i s više značajki, postajući važan dio svakodnevnog života.

Prednosti mobilnog računarstva

Mobilno računarstvo donosi mnoge prednosti i mogućnosti. Evo nekoliko ključnih prednosti mobilnog računarstva:

 • Mobilnost: Mobilni uređaji omogućuju korisnicima pristup informacijama u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu.
 • Povezanost: Mobilno računarstvo omogućuje korisnicima da ostanu povezani s drugim ljudima putem telefonskih poziva, poruka, društvenih mreža i drugih komunikacijskih kanala.
 • Multimedijske mogućnosti: Pametni telefoni i tableti omogućuju korisnicima slanje i primanje multimedijalnih sadržaja poput fotografija, videozapisa i glazbe.
 • Aplikacije: Mobilno računarstvo omogućuje korisnicima preuzimanje i korištenje raznih aplikacija koje pružaju različite usluge i funkcionalnosti.
 • Praktičnost: Mobilni uređaji su mali, lagani i jednostavni za nošenje, što ih čini praktičnim za svakodnevnu upotrebu.

Primjena mobilnog računarstva

Mobilno računarstvo ima široku primjenu u mnogim sektorima društva. Evo nekoliko primjera kako se mobilno računarstvo koristi:

 1. Zdravstvo: Mobilne aplikacije omogućuju pacijentima pristup zdravstvenim informacijama, praćenje stanja zdravlja, zakazivanje pregleda i komunikaciju s medicinskim osobljem.
 2. Trgovina i uslužne djelatnosti: Mobilne aplikacije omogućuju korisnicima brzu i jednostavnu kupovinu proizvoda i usluga, kao i pristup informacijama o proizvodima i uslugama.
 3. Edukacija: Mobilne aplikacije i platforme omogućuju učenicima pristup obrazovnim sadržajima, testiranje znanja i komunikaciju s nastavnicima i kolegama.
 4. Poslovne usluge: Mobilne aplikacije omogućuju poslovnim korisnicima pristup poslovnim alatima i informacijama, kao i upravljanje poslovnim procesima na daljinu.

Budućnost mobilnog računarstva

Mobilno računarstvo ima svijetlu budućnost s konstantnim razvojem hardvera, softvera i telekomunikacijskih tehnologija. Očekuje se da će mobilni uređaji postati još moćniji, fleksibilniji i prilagođeniji korisnikovim potrebama. Također se očekuje povećana integracija mobilnog računarstva s drugim tehnologijama poput umjetne inteligencije, interneta stvari i proširene stvarnosti.

Budućnost računalstva

1. Napredak u umjetnoj inteligenciji

Umjetna inteligencija (UI) je jedno od područja koje će imati najveći utjecaj na budućnost računalstva. Razvoj strojnog učenja i dubokog učenja omogućuje računalima da samostalno uče, analiziraju podatke i donose odluke na temelju njih. U budućnosti, očekuje se da će UI postati još sofisticiraniji i sposobniji prepoznati, razumjeti i obraditi složene obrasce i informacije.

2. Kvantno računarstvo

Kvantno računarstvo je nova paradigma računarstva koja se temelji na principima kvantne mehanike. Umjesto klasičnih bitova, kvantno računanje koristi kvantne bitove ili qubite. Ova tehnologija omogućuje izračunavanje i rješavanje problema koji su trenutno izvan dosega klasičnih računala. Kvantno računarstvo ima potencijal da riješi probleme iz područja kriptografije, optimizacije, složenih simulacija i drugih. U budućnosti, očekuje se da će se kvantne računalne tehnologije razviti do točke gdje će mnogi zadaci biti riješeni veliko brže nego što je danas moguće.

3. Internet of Things (IoT)

Internet stvari (IoT) je koncept koji opisuje mrežu fizičkih uređaja koji su povezani i komuniciraju jedni s drugima putem interneta. Ovaj koncept omogućuje automatizaciju, praćenje i upravljanje različitim uređajima i sustavima. U budućnosti, očekuje se da će se IoT proširiti na različite industrije i sektore, uključujući pametne domove, transport, zdravstvo, poljoprivredu i mnoge druge. To će rezultirati povećanjem povezanosti između ljudi i uređaja, kao i između uređaja samih.

4. Računalstvo u oblaku

Računalstvo u oblaku je model pružanja računalnih resursa preko interneta. Umjesto da koristimo lokalne resurse na svojim računalima, korisnici mogu pristupiti resursima u oblaku putem internetskog preglednika ili druge aplikacije. Ovaj model omogućuje brži pristup podacima i aplikacijama, fleksibilnost u upravljanju resursima i smanjenje troškova održavanja i nadogradnje hardvera. U budućnosti, očekuje se da će računalstvo u oblaku postati još šire prihvaćeno i omogućiti napredak u raznim područjima kao što su istraživanje, razvoj, analitika podataka i druge.

5. Cyber sigurnost

Sa sve većim korištenjem računalne tehnologije, cyber sigurnost je postala ključna tema. U budućnosti, očekuje se da će biti potrebne naprednije sigurnosne mjere kako bi se zaštitili podaci, mreže i sustavi od hakerskih napada i prijetnji. Razvoj kriptografskih algoritama, AI za detekciju i prevenciju napada te razumijevanje ranjivosti sustava bit će ključni elementi za osiguravanje sigurnosti računalstva u budućnosti.

FAQ:

Kako je izgledalo prvo računalo?

Prvo računalo je bilo ogromne veličine, poput sobe, sa složenim mrežama kablova i velikim ručno podešavanim prekidačima. Imalo je vrlo osnovne funkcije i bilo je vrlo sporo u usporedbi s današnjim standardima.

Koje je godine izgrađeno prvo računalo?

Prvo računalo, pod nazivom ENIAC (Elektronski numerički integrirani računar), izgrađeno je i pušteno u rad 1945. godine. Bio je razvijen tijekom Drugog svjetskog rata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tko je izumio prvo računalo?

Prvo računalo je uglavnom dizajnirao i razvio J. Presper Eckert, u suradnji s Johnom W. Mauchlyjem. Radili su na projektu ENIAC tijekom rata za potrebe američke vojske.

Koliko je prvo računalo koštalo?

Izgradnja prvog računala, ENIAC-a, koštala je oko 500 tisuća dolara. To je bio vrlo visok trošak za to vrijeme, ali vrijednost koju je donio u vojnu i znanstvenu uporabu bila je neprocjenjiva.