Kako skinuti gel nokte: Savjeti i trikovi za lako uklanjanje gela sa noktiju

Kako Skinuti Gel Nokte

Kako Skinuti Gel Nokte

Gel nokti su popularan način ulepšavanja noktiju koji traje dugo i pruža sjajan izgled. Međutim, kada je vreme da uklonite gel sa noktiju, to može biti izazovno i zahteva određenu pažnju i tehniku. U ovom članku ćemo vam pružiti nekoliko saveta i trikova o tome kako lako skinuti gel nokte i sačuvati zdravlje vaših prirodnih noktiju.

Pre nego što počnemo, važno je napomenuti da je najbolje da se gel skida u salonu za manikir, gde stručnjaci mogu pravilno ukloniti gel bez oštećenja vaših noktiju. Međutim, ukoliko želite da sami skinete gel kod kuće, evo nekoliko korisnih saveta.

Jedan od najvažnijih koraka pri skidanju gela sa noktiju je da pravilno pripremite nokte pre procesa. Ovo uključuje skraćivanje dužine noktiju, blago turpijanje površine gela i uklanjanje sjaja sa gela kako bi acetona mogao lakše prodreti i otopiti gel.

Kada su vam nokti pripremljeni, sledeći korak je upotreba acetona za uklanjanje gela. Možete koristiti vatom natopljenu acetonom i omotati nokat aluminijskom folijom kako bi se gel bolje rastopio. Ostavite da acetone deluje nekoliko minuta, a zatim pažljivo uklonite gel sa nokta.

Nakon što uklonite gel, važno je da negujete nokte kako bi se oporavili od tretmana. Koristite hidratantne kreme i ulja za nokte kako biste vratili vlagu i snagu vašim prirodnim noktima. Takođe, odmorite nokte od gela neko vreme kako bi se oporavili pre nego što ponovo stavljate gel na njih.

Pregled i priprema

Prije nego što krenete sa skidanjem gela sa noktiju, važno je da se pravilno pripremite i pregledate stanje vaših noktiju. Ovo je jedan od ključnih koraka kako bi se izbjegle neželjene posljedice i oštećenja noktiju.

Pregledajte stanje noktiju

Pažljivo pregledajte svoje nokte kako biste utvrdili da li ima oštećenja, pucanja ili infekcija. Ako primijetite bilo kakve nepravilnosti, preporučuje se da se obratite stručnjaku za nokte kako biste dobili savjet i nadoknadili bilo kakva oštećenja.

Dobro operite ruke

Preporučuje se da temeljito operete ruke prije nego što krenete sa skidanjem gela sa noktiju. Na taj način ćete osigurati da su vaše ruke čiste i da se izbjegne unošenje bilo kakve nečistoće ili bakterija u proces skidanja gela.

Opremite se potrebnim alatima

Da biste uspješno skinuli gel sa noktiju, bitno je da pripremite sve potrebne alate. Evo nekih od alata koji vam mogu biti potrebni:

 • Aceton ili gel za skidanje gela
 • Aluminijumska folija
 • Manikir štapić ili ravna metalna lopatica
 • Noktni turpija
 • Noktni polišpan

Pripremite područje za rad

Da biste izbjegli nered tokom procesa skidanja gela, preporučuje se da pripremite područje za rad. Postavite sve potrebne alate na čistu površinu i osigurajte da imate dovoljno prostora za rad. Također, možete staviti staru krpu ili papir kako biste zaštitili površinu od mogućeg oštećenja ili prolijevanja acetona.

Uklanjanje gornjeg sloja gela

Jedan od prvih koraka u procesu uklanjanja gela sa noktiju je uklanjanje gornjeg sloja gela.

Da biste to učinili, slijedite ove korake:

 1. Izvadite šmirglu za nokte i blago izgrebite gornji sloj gela. Ovo će pomoći da se razbije sjaj gela i omogućiti da sredstvo za uklanjanje gela bolje djeluje.
 2. Napravite kupku za ruke tako da napunite posudu toplom vodom i dodate malo tekućeg sapuna. Potopite ruke u kupku i ostavite ih da se natapaju oko 10 minuta. Topla voda će pomoći da se omekša gel.
 3. Nakon namakanja uklonite ruke iz kupke i osušite ih ručnikom.
 4. Uzmite pilicu za nokte i nježno istrljajte gornji sloj gela. Budite pažljivi da ne oštetite prirodni nokat ispod gela.
You might be interested:  Guščja Mast Kako Koristiti

Uklanjanje gornjeg sloja gela je važan korak u procesu uklanjanja gela sa noktiju. Pravilno uklanjanje gela omogućava da se nokti zadrže zdravi i sprečava oštećenje prirodnih noktiju. Nastavite na sljedeći korak za daljnje uklanjanje gela sa noktiju.

Upotreba acetona

 • Što je aceton?

  Aceton je jak otapalo koje se često koristi za uklanjanje gela sa noktiju. On pomaže u razbijanju slojeva gela i omogućava jednostavno uklanjanje sa noktiju.

 • Kako pravilno koristiti aceton za uklanjanje gela sa noktiju?

  Evo koraka koje možete slijediti za pravilno korištenje acetona za uklanjanje gela sa noktiju:

  1. Otvorite prozor ili radite u dobro prozračenom prostoru kako biste izbjegli udisanje jakog mirisa acetona.
  2. Pripremite dovoljno komada pamučnih kuglica i folije za svaki nokat.
  3. Namakajte pamučnu kuglicu u aceton.
  4. Stavite namočenu pamučnu kuglicu na svaki nokat i zamotajte ga folijom tako da kuglica ostane na mjestu.
  5. Ostavite folije na noktima 10-15 minuta kako bi aceton mogao omekšati i otopiti gel.
  6. Nježno uklonite folije i pamučnu kuglicu sa svakog nokta.
  7. Upotrijebite drveni ili plastični štapić za nokte kako biste nježno gurnuli gel sa noktiju. Ako je potrebno, ponovite postupak za potpuno uklanjanje gela.
 • Kako pripremiti acetonom natopljene pamučne kuglice?

  Evo koraka koje možete slijediti da pripremite acetonom natopljene pamučne kuglice:

  1. Nanesite nekoliko kapi acetona na sredinu pamučne kuglice.
  2. Pažljivo pritisnite pamučnu kuglicu kako biste rasporedili aceton po cijeloj površini.
  3. Ponavljajte postupak sve dok pamučna kuglica ne bude dovoljno natopljena acetonom. Pazite da ne pretjerujete s količinom acetona kako ne bi kapao po rukama ili okolnim površinama.
 • Napomena:

  Budite oprezni pri korištenju acetona jer je vrlo jak otapalo i može isušiti kožu i nokte. Ako primijetite da vam je koža nadražena ili isušena nakon upotrebe acetona, nanesite hidratantnu kremu ili ulje kako biste vratili vlagu.

Nanošenje acetona na vatu

Nanošenje acetona na vatu

Ako želite skinuti gel sa noktiju, jedan od najefikasnijih načina je korištenje acetona. Aceton je jak rastvarač koji će omekšati gel i olakšati njegovo uklanjanje sa noktiju. Evo kako možete nanijeti acetona na vatu i koristiti je za uklanjanje gela sa noktiju:

 1. Kupite acetone: Aceton možete kupiti u skoro svakoj drogeriji ili ljekarni. Potražite 100% acetone kako biste bili sigurni da imate dovoljno jak proizvod za uklanjanje gela.
 2. Uzmite pamučnu vatu: Parče pamučne vate ili diskove natopite acetonom. Pazite da upotrebite dovoljno veliku vatru da pokrije celu površinu nokta.
 3. Stavite vatru na nokat: Stavite komad natopljene vate na vrh nokta. Blago pritisnite kako biste se sigurno držali acetona na mestu.
 4. Zamotajte nokat folijom: Da bi se acetion bolje upio i omekšao gel, zamotajte nokat aluminijskom folijom. Držite foliju oko nokta barem 10-15 minuta.
 5. Uklonite gela: Nakon 10-15 minuta, uzmite nokatni štapić ili drvenu potkovicu kako biste nježno uklonili gel sa površine nokta. Gel bi trebao biti omekšan i lako uklonljiv.
 6. Ponovite postupak: Ako na noktu i dalje ima ostatka gela, ponovite postupak nanošenja acetona i zamotavanja nokta folijom. Ponovite korak 5 sve dok ne uklonite sav gel.

Kada završite sa uklanjanjem gela, operite ruke sapunom i vodom kako biste uklonili preostali acetona sa noktiju.

Omotavanje nokta folijom

Omotavanje nokta folijom je jedna od metoda koja se koristi za uklanjanje gela sa noktiju. Ova tehnika je jednostavna i efikasna, ali zahtijeva malo strpljenja i vremena.

Evo koraka kako pravilno obmotati nokte folijom:

 1. Korak 1: Pripremite materijale: acetonsko sredstvo za uklanjanje gela, foliju, tupu drvenu ili plastičnu štapić, blok za poliranje noktiju i vatu.
 2. Korak 2: Skratite nokte na željenu dužinu i skinite svaku dodatnu dekoraciju sa noktiju, poput ljepila, naljepnica ili sjajeva.
 3. Korak 3: Upotrijebite blok za poliranje noktiju kako biste uklonili gornji sloj gela sa noktiju. Ovo će omogućiti da acetonsko sredstvo prodre dublje i brže djeluje na gel.
 4. Korak 4: Natopite vatu u acetonskom sredstvu za uklanjanje gela i stavite je na vrh svakog nokta. Vatu možete držati na mjestu prstom ili je možete pričvrstiti pomoću trake ili papirnate trake.
 5. Korak 5: Izrežite komade folije, dovoljno velike da obuhvate cijeli nokat. Omotajte foliju oko prsta kako bi vata ostala na mjestu. Ponovite ovaj korak za svaki nokat.
 6. Korak 6: Ostavite foliju na noktima 10-15 minuta kako bi acetonsko sredstvo moglo djelovati na gel. Ovo vrijeme može varirati ovisno o vrsti gela i debljini sloja koji se uklanja.
 7. Korak 7: Nakon 10-15 minuta, pažljivo uklonite foliju s noktiju. Gel bi trebao biti mekan i lagano se skidati pomoću tupog drvenog ili plastičnog štapića. Ako je gel još uvijek tvrd, ostavite foliju na noktima još nekoliko minuta.
 8. Korak 8: Nakon uklanjanja gela, nokte temeljito operite i osušite. Možete upotrijebiti i malo ulja za njegu noktiju kako biste nahranili nokte i održali ih hidratiziranim.
You might be interested:  Kako Provjeriti Radni Staž

Nakon završetka ovih koraka, vaši nokti će biti spremni za novu manikuru. Bitno je napomenuti da je uklanjanje gela sa noktiju proces koji može oštetiti vaše prirodne nokte. Stoga je važno provoditi postupak pažljivo i ne zaboraviti njegovati nokte nakon uklanjanja gela kako biste ih održali zdravim i snažnim.

Pustiti gel da se stapa

Kako biste lakše skinuli gel sa noktiju, možete iskoristiti tehniku stapanja gela. Ova tehnika omogućava da gel postane mekaniji i lakši za skidanje, bez upotrebe agresivnih hemikalija.

Evo kako možete pustiti gel da se stapa:

 1. Korak 1: Napunite malu posudu toplom vodom. Voda treba biti dovoljno topla da omekša gel, ali ne prevruća da ne oštetite nokte.
 2. Korak 2: Potopite nokte u posudu sa toplom vodom. Pazite da nokti budu potpuno uronjeni u vodu.
 3. Korak 3: Držite nokte u vodi oko 10-15 minuta. Ovo će pomoći da se gel omekša i lagano odvoji od prirodnog nokta.
 4. Korak 4: Nakon što ste držali nokte u vodi, koristite drveni štapić ili metalnu turpiju da pažljivo gurnete gel sa nokta. Budite oprezni da ne oštetite prirodni nokat.
 5. Korak 5: Nakon što ste uklonili većinu gela, koristite turpiju ili blok za poliranje kako biste izravnali površinu nokta. Ovo će vam pomoći da uklonite preostale ostatke gela.

Važno je napomenuti da ovaj metod može zahtevati više vremena i strpljenja u odnosu na korišćenje acetona ili drugih hemikalija. Međutim, prednost ove tehnike je što je mnogo blaža za vaše nokte i kožu oko njih.

Ako niste sigurni kako pravilno primeniti ovu tehniku, preporučljivo je potražiti stručnu pomoć od kozmetičara ili manikira, kako biste izbegli oštećenje nokta ili kože.

Brisanje gela

Da biste uklonili gel sa noktiju, slijedite ova uputstva:

 1. Dobro operite ruke sapunom i toplom vodom kako biste uklonili sve nečistoće s površine noktiju.
 2. Namazite okolnu kožu oko noktiju debelim slojem vazelina kako biste je zaštitili od acetona.
 3. Uzmite aluminiumsku foliju i izrežite je na manje komade dovoljno velike da prekriju cijeli nokat.
 4. Natopite pamučnu blazinicu acetonom i stavite je na vrh nokta.
 5. Omotajte komad folije oko nokta kako biste čvrsto pričvrstili blazinicu i acetona na mjestu.
 6. Ponavljajte ovaj postupak za svaki nokat.
 7. Neka acetona djeluje na noktu najmanje 10-15 minuta.
 8. Nakon što je gel omekšao, uklonite foliju i lagano odgurnite gel od površine nokta pomoću drvene štapiće ili pincete.
 9. Ako je potrebno, ponovite postupak za ostatak gela.
 10. Kada ste uklonili sav gel, operite ruke sapunom i toplom vodom te ih dobro osušite.

Napomena: Ako imate osjetljivu kožu ili ste alergični na acetone, može biti korisno koristiti alternative za uklanjanje gela kao što su posebni gel za uklanjanje ili ulja za uklanjanje gela.

You might be interested:  Uzmi Sve Što Ti Život Pruža

Njega noktiju nakon uklanjanja gela

Nakon što uklonite gel sa noktiju, važno je posvetiti se njihovoj njezi kako biste ih držali zdravima i lijepima. Evo nekoliko korisnih savjeta za njegu noktiju nakon uklanjanja gela:

1. Hidratacija noktiju

Uklanjanje gela može ostaviti vaše nokte suhim i oslabljenim. Važno je redovito hidratizirati nokte kako biste ih održali hidratiziranim i snažnim. Možete koristiti specijalne hidratantne kreme ili ulja za nokte koje će vratiti vlagu u vaše nokte. Nanesite ove proizvode na nokte i masirajte ih nekoliko minuta kako biste poboljšali cirkulaciju krvi.

2. Jačanje noktiju

Nakon uklanjanja gela, nokti mogu biti oslabljeni i lomljivi. Da biste ih ojačali, redovito koristite proizvode za jačanje noktiju. Ovi proizvodi obično sadrže sastojke poput keratina i vitamina koji pomažu da nokti postanu jači i manje skloni lomljenju. Nanesite ove proizvode na čiste i suhe nokte prema uputama na pakiranju.

3. Zaštita noktiju

Nokti su izloženi raznim oštećenjima i traumama svakodnevnim aktivnostima. Da biste ih zaštitili od oštećenja, preporučuje se nošenje rukavica pri radu s kemikalijama ili prilikom obavljanja kućanskih poslova koje mogu nepovoljno utjecati na nokte. Osim toga, izbjegavajte upotrebu noktiju kao alata za otvaranje ili čišćenje predmeta kako biste izbjegli lomljenje i oštećenje noktiju.

4. Uravnotežena prehrana

Zdravi nokti počinju iznutra. Važno je osigurati dovoljnu prehranu kako biste dobili sve potrebne hranjive tvari za zdravlje noktiju. Pokušajte uključiti hranu bogatu keratinom, kao što su jaja, riba, orašasti plodovi i povrće, u svoju prehranu kako biste dobili potrebne proteine za rast i zdravlje noktiju.

5. Pridržavajte se dobrih higijenskih navika

Redovita higijena noktiju važna je za održavanje njihovog zdravlja. Pazite da redovito perete i čistite nokte kako biste uklonili prljavštinu i bakterije. Također, izbjegavajte grickanje noktiju kako biste spriječili oštećenje i infekcije. Održavanje čistoće noktiju pomoći će u njihovom zdravom rastu i izgledu.

Slijedeći ove savjete, možete osigurati da vaši nokti ostanu zdravi i lijepi nakon uklanjanja gela. Bitna je redovita njega i pravilna zaštita kako biste imali jaku i lijepu bazu za svoje nokte.

FAQ:

Koliko vremena treba da se gel skine sa noktiju?

Vreme potrebno za skidanje gela sa noktiju može varirati, ali u proseku je potrebno oko 20-30 minuta.

Koje sastojke treba koristiti za skidanje gela sa noktiju?

Da biste skinuli gel sa noktiju, treba vam acetonsko ulje, acetonsko rastvarač ili acetonske krpice.

Da li postoji prirodni način da skinem gel sa noktiju?

Nažalost, prirodni način da se gel skine sa noktiju ne postoji. Morate koristiti acetonske proizvode ili otići kod profesionalca kako biste ga uklonili.

Kako da izbegnem oštećenje noktiju pri skidanju gela?

Da biste izbegli oštećenje noktiju, možete koristiti blagu hidratantnu kremu ili ulje pre i posle skidanja gela. Takođe je važno da ne koristite oštre predmete prilikom skidanja gela i da ne gurate ili čupkate gel sa noktiju.

Koliko često mogu koristiti gel na noktima?

Gel na noktima je siguran za korišćenje, ali se preporučuje da između svakog nanošenja gela ostavite najmanje dve nedelje kako bi nokti mogli da se oporave.

Kako pravilno skinuti gel nokte kod kuće?

Za skidanje gel noktiju kod kuće, potrebno je prvo namočiti pamučnu vatu acetonom. Nakon toga, trebate staviti vatu na nokat i omotati ga aluminijskom folijom. Ostavite da djeluje oko 15-20 minuta. Nakon toga, gel će se omekšati i moći ćete ga lagano skinuti sa nokta pomoću drvenog štapića. Nakon uklanjanja gela, trebate hidratizirati nokte i kožicu oko nokta kremom ili uljem.

Koje su alternative acetona za skidanje gel noktiju?

Ako nemate acetona pri ruci, alternativa može biti izbjeljivač ili toplija voda. Ipak, treba biti pažljiv s ovim alternativama jer izbjeljivač može ošteti nokte i kožicu, dok toplija voda neće biti toliko učinkovita kao acetona. Ako je moguće, svakako koristite acetonom jer je najbolja opcija za skidanje gela s noktiju.