Kako skinuti mrežicu sa kuhane šunke - saveti i trikovi | NazivSajta

Kako Skinuti Mrežicu Sa Kuhane Šunke

Kako Skinuti Mrežicu Sa Kuhane Šunke

Ako vam je mrežica na kuhanoj šunki izazvala glavobolju i ne znate kako je skinuti bez gubljenja previše mesa, ne brinite! U ovom članku pružamo vam nekoliko jednostavnih saveta i trikova koji će vam pomoći da skinete mrežicu sa kuhane šunke bez previše muke.

Prvi korak je pažljivo uklanjanje ambalaže sa šunke. Zatim, postavite šunku na čistu radnu površinu i pripremite se za skidanje mrežice. Ako želite da sačuvate maksimalno meso, potrebno je koristiti oštar nož. Uzimajući nož u ruku, lagano zarežite mrežicu dužinom šunke, vodeći računa da ne zasečete previše duboko i ne oštetite meso.

Nakon što ste zarezali mrežicu, lagano je podignite sa šunke. Možda će biti potrebno da nežno pomerite prste ispod mrežice kako biste je olabavili. Ako primetite da se mrežica ne skida lako, možete koristiti kuhinjske pincete ili čak čačkalicu kako biste je polako otpustili sa mesa.

Poslednji korak je pažljivo odstranjivanje mrežice sa šunke. Držite mrežicu čvrsto i povucite je prema dole, istovremeno rotirajući šunku prema vama. Ovo će omogućiti da mrežica sklizne sa šunke bez oštećenja mesa. Nakon što ste uspešno skinuli mrežicu, možete slobodno rezati i poslužiti kuhani šunku, spremnu za uživanje!

Važno je da budete strpljivi i precizni prilikom skidanja mrežice sa kuhane šunke. Uz ove jednostavne savete i trikove, rešavanje ovog problema će postati lako i efikasno. Obratite pažnju na svaki korak i uspešno ćete skinuti mrežicu sa šunke, ostavljajući meso netaknuto i spremno za posluživanje.

Contents

Kako skinuti mrežicu sa kuhane šunke

Da biste lako skinuli mrežicu sa kuhane šunke, slijedite sljedeće korake:

 1. Prvo, osigurajte da je šunka potpuno ohlađena. Mrežica će biti čvrsto pritisnuta uz meso, što olakšava njeno uklanjanje.
 2. Započnite uklanjanje mrežice tako da presijecate niz jedan od krajeva šunke. Možete koristiti oštar nož kako biste napravili rez koji je dovoljno dubok da se oljušti mrežicu.
 3. Nakon što napravite rez, uhvatite krajeve mrežice i povucite prema sebi. Mrežica će se početi odvajati od šunke, a možete je lako ukloniti.
 4. Ponovite postupak presijecanja i povlačenja mrežice na svim stranama šunke dok je ne uklonite u potpunosti.

Uživajte u vašoj kuhanoj šunki bez mrežice!

Saveti za lako uklanjanje mrežice sa kuhane šunke

Mrežica na kuhanoj šunki često može biti izazov prilikom rezanja i posluživanja. Uklanjanje mrežice može biti neugodno i vremenski zahtevno, ali uz nekoliko korisnih saveta, možete ovaj postupak učiniti mnogo jednostavnijim.

Savet 1: Rashladite šunku pre uklanjanja mrežice

Pre nego što krenete sa uklanjanjem mrežice, preporučuje se da rashladite kuvanu šunku u frižideru. Hladna šunka će biti čvršća i lakše ćete je rezati. Takođe, hladna šunka će ređe “pucati” prilikom uklanjanja mrežice.

Savet 2: Koristite oštar nož

Da biste lakše uklonili mrežicu sa kuhane šunke, preporučuje se upotreba oštrog noža. Oštar nož će glatko proći kroz mrežicu, umesto da je razdvaja ili cepa. Takođe, oštar nož će omogućiti preciznije i ravnomernije sečenje šunke.

You might be interested:  Koji Je Mjesec Listopad

Savet 3: Počnite od kraja šunke

Kada počinjete sa uklanjanjem mrežice, najbolje je da počnete od kraja šunke. Ovaj deo šunke je često manje sočan i mekaniji, što olakšava rezanje. Takođe, odsecanje mrežice sa kraja šunke omogućava vam da bolje kontrolišete rezanje i da izbegnete oštećenje ostatka šunke ili vaših ruku.

Savet 4: Strateški sečite i odstranite mrežicu

Kada sečete mrežicu, koristite kombinaciju sečenja i odstranjivanja. Ne samo da sečete mrežicu, već je i odstranjujete dok rezanje napreduje. Ovo će vam pomoći da lakše održavate stabilnost pri sečenju i brže uklonite celu mrežicu sa šunke.

Savet 5: Pomoću viljuške podignite mrežicu

Ako vam je teško da odvojite mrežicu od šunke sa nožem, možete koristiti viljušku kako biste je podigli. Viljuška će vam pružiti dodatnu kontrolu i pomoći vam da lakše odvojite mrežicu od šunke.

Savet 6: Konzervirajte mrežicu za ukrašavanje

Ako želite sačuvati mrežicu i koristiti je za ukrašavanje kuvane šunke, preporučuje se da je pažljivo odvojite od šunke i sačuvate je za kasniju upotrebu. Mrežica može biti korisna za ukrašavanje šunke ili drugih mesa, dodajući vizuelni element i unoseći autentičnost u vaše jelo.

Uz ove savete, uklanjanje mrežice sa kuhane šunke će biti jednostavniji i brži postupak. Primenite ih sledeći put kada se budete suočili sa ovim zadatkom i uživajte u glatkom i jednostavnom rezanju šunke.

Trikovi za brzo i precizno skidanje mrežice sa šunke

Ako želite brzo i precizno skinuti mrežicu sa kuhane šunke, evo nekoliko trikova koji će vam pomoći:

1. Potopite šunku u hladnu vodu

Pre nego što počnete skidati mrežicu, potopite kuvanu šunku u hladnu vodu. Ovo će pomoći u opuštanju mrežice i olakšati njen uklanjanje.

2. Pažljivo zasecite mrežicu

Koristite oštar nož da pažljivo zasečete mrežicu duž jednog boka šunke. Pokušajte ne oštetiti šunku ispod mrežice.

3. Pažljivo odvojte mrežicu od šunke

3. Pažljivo odvojte mrežicu od šunke

Nakon što ste zasekli mrežicu, pažljivo je odvojite od šunke prstima ili pincetom. Pokušajte ne povređivati šunku prilikom skidanja mrežice.

4. Ponovite postupak na drugoj strani

Kada ste skidali mrežicu sa jedne strane, ponovite isti postupak na drugoj strani šunke. Ovaj put će vam biti lakše jer ste već navikli na proces.

5. Uživajte u šunki bez mrežice

Nakon što ste uspešno skinuli mrežicu sa šunke, možete je bezbedno servirati i uživati u svakom zalogaju. Bon appétit!

Kako pravilno pripremiti šunku pre skidanja mrežice

Pre skidanja mrežice sa kuhane šunke, važno je pravilno pripremiti šunku kako bi se obezbedila lakša i efikasnija procedura skidanja mrežice. U nastavku su navedeni koraci koje trebate pratiti da biste pravilno pripremili šunku:

1. Hlađenje šunke

Iako se šunka prodaje hladno ili već ohlađena, preporučljivo je ostaviti je u frižideru najmanje nekoliko sati prepručavljivo hlađenje da bi se obezbedila čvrsta konzistencija šunke. Ovo će vam omogućiti sigurno i lako skidanje mrežice.

2. Priprema radne površine

Pre skidanja mrežice, pripremite radnu površinu tako da je čista i sterilna. Prebacite šunku na radnu površinu, pobrinite se da deo šunke kojeg želite odstraniti bude lako dostupan.

3. Oštrite nož

Pripremite oštro kuhinjsko sečivo ili nož s dobro naoštrenom oštricom. Oštar nož će vam omogućiti precizno skidanje mrežice sa šunke bez oštećenja mesa.

4. Skidanje mrežice

Pažljivo počnite od ivice šunke i postepeno odsecajte mrežicu nožem. Budite oprezni da ne odstranite previše mesa zajedno s mrežicom. Ako primetite neku oštećenu ili poderanu mrežicu, možete je jednostavno odseći i odvojiti od ostatka šunke.

5. Održavanje higijene

Nakon što ste skinuli mrežicu, obavezno operite nož kako biste uklonili preostale tragove mrežice. Održavanje higijene je važan faktor kako bi se sprečilo eventualno prenošenje bakterija na šunku ili druge namirnice.

Sada, kada ste pripremili šunku, slobodno je možete iseći na kriške ili dalje koristiti prema vašim potrebama. Pravilna priprema šunke pre skidanja mrežice omogućava lakše i brže skidanje mrežice, a rezultat je lepo pripremljena šunka koja će biti spremna za serviranje ili dalju obradu.

Različite tehnike za skidanje mrežice sa kuhane šunke

Skidanje mrežice sa kuhane šunke može biti izazovno bez pravilne tehnike. Evo nekoliko različitih tehnika koje možete koristiti kako biste uspešno uklonili mrežicu sa vaše kuhane šunke.

Metoda 1: Klasično odstranjivanje mrežice

Jedan od najčešćih načina skidanja mrežice sa kuhane šunke je klasično odstranjivanje. Evo koraka koje možete pratiti:

 1. Postavite šunku na dasku za sečenje ili čvrstu površinu.
 2. Pažljivo zasecite mrežicu uzdužno sa donje strane šunke koristeći oštar nož. Pazite da ne povredite šunku ispod mrežice.
 3. Zatim, zasecite mrežicu oko oboda šunke.
 4. Kada ste zasekli mrežicu duž cele šunke, pažljivo je odstranite sa šunke.

Metoda 2: Uklanjanje mrežice uz pomoć folije

Još jedna jednostavna tehnika za skidanje mrežice sa kuhane šunke je uz pomoć folije. Evo kako to možete uraditi:

 1. Zasecite mrežicu na jednom kraju šunke i pažljivo je uklonite.
 2. Zatim, uz pomoć folije, omotajte šunku tako da je cela pokrivena folijom.
 3. Držite foliju na mestu i okrećite šunku dok mrežica ne sklizne sa šunke i ostane na foliji.
You might be interested:  Kada Je Dan Očeva

Metoda 3: Korišćenje kuhinjskih rukavica

Ako imate kuhinjske rukavice, možete iskoristiti njihovu površinu za skidanje mrežice sa kuhane šunke. Postupak je sledeći:

 1. Obucite kuhinjske rukavice i pažljivo uhvatite mrežicu na jednom kraju šunke.
 2. Držeći rukavicu čvrsto, polako povlačite mrežicu naniže duž cele šunke.
 3. Ponovite postupak sa druge strane šunke dok ne uklonite celu mrežicu.

Nakon što uklonite mrežicu sa kuhane šunke, možete je iseći na tanje ili deblje kriške po želji i poslužiti.

Opcionalni trikovi
Trikovi Opis
Kuvarski termometar Koristite kuvarski termometar kako biste proverili da li je šunka potpuno kuvana pre nego što skidate mrežicu. Unutrašnja temperatura šunke treba biti najmanje 70°C.
Sečenje krajeva Ako je šunka veća i ima krajeve koji nisu pokriveni mrežicom, možete prvo odseći krajeve pre nego što skidate mrežicu.
Sečenje na mesarskom pultu Ako imate pristup mesarskom pultu, možete staviti šunku na mesarski pult i pažljivo je odstraniti sa strane pomoću noža.

Nadam se da će vam ove tehnike pomoći da uspešno skinete mrežicu sa kuhane šunke i uživate u ukusnom obroku!

Koraci za sigurno uklanjanje mrežice sa šunke

Ako ste kupili kuhano šunku i želite ukloniti mrežicu prije posluživanja, slijedite ove korake kako biste to sigurno i jednostavno obavili:

 1. Operite ruke: Prije nego što počnete rukovati hranom, uvijek je važno prati ruke sapunom i toplom vodom kako biste spriječili mogućnost kontaminacije.
 2. Pripremite alat: Pripremite oštar nož i čistu ploču za rezanje na kojoj ćete raditi. Oštar nož će vam pomoći u preciznom rezanju mrežice.
 3. Odmaknite mrežicu: Pažljivo uzimajte mrežicu iz kutija i lagano je odmaknite od šunke. Pazite da ne povučete previše sile kako ne biste oštetili šunku.
 4. Izrežite mrežicu: Postavite šunku na ploču za rezanje i lagano povucite mrežicu prema dolje. Koristite nož kako biste rezali mrežicu oko rubova šunke. Pripazite da ne zarežete samu šunku.
 5. Uklonite mrežicu: Nakon što ste izrezali mrežicu oko šunke, pažljivo je uklonite sa šunke. Polako povlačite mrežicu dok je držite čvrsto i pazeći da ne oštetite rubove šunke.
 6. Režite šunku: Nakon što ste sigurno uklonili mrežicu, možete slobodno rezati šunku na željene komade i poslužiti.

Nakon što ste uklonili mrežicu sa šunke, pažljivo spremanje i čuvanje šunke u hladnjaku je važno kako biste osigurali njenu svježinu i sigurnost za daljnju upotrebu.

Uživajte u svojoj ukusnoj kuhanoj šunki bez mrežice! Bon appétit!

Kako izbeći oštećenje šunke prilikom skidanja mrežice

Kada skidate mrežicu sa kuhane šunke, važno je biti pažljiv da ne oštetite samu šunku. Evo nekoliko saveta i trikova kako izbeći oštećenje šunke prilikom skidanja mrežice:

 1. Podmazivanje mrežice: Pre nego što skidate mrežicu, možete je lagano podmazati biljnim uljem ili nekim drugim sličnim sastojkom. Ovo će pomoći da se mrežica lakše skine, bez da se šunka ošteti.
 2. Pažljivo rukovanje: Držite šunku stabilno dok skidate mrežicu. Pazite da ne pritiskate previše jako ili da ne koristite oštre predmete poput noža kako biste skidali mrežicu. Koristite blage pokrete i budite pažljivi da ne povučete previše jako ili naglo, kako ne biste oštetili šunku.
 3. Koristite pomoćna sredstva: Ako imate problema sa skidanjem mrežice, možete koristiti pomoćna sredstva kao što su gumene rukavice ili pinceta. Ovo će vam omogućiti da bolje držite mrežicu i da je lakše skidate sa šunke.
 4. Postupno skidanje: Ako je mrežica veoma čvrsta ili se teško skida, možete je skidati postupno. Umesto da pokušavate da je skinete odjednom, probajte da je postepeno odvajate sa manjim delovima šunke. Na taj način ćete smanjiti rizik od oštećenja šunke.
 5. Pazite na kosti: Ako šunka ima kosti, budite posebno pažljivi prilikom skidanja mrežice oko ovih delova. Kosti mogu biti osetljive i lako se mogu oštetiti prilikom skidanja mrežice. Pokušajte da skidate mrežicu pažljivo oko kostiju, koristeći blage pokrete.

Ako pažljivo pratite ove savete, možete izbeći oštećenje šunke prilikom skidanja mrežice. Uživajte u svojoj preukusnoj šuni bez ikakvih problema!

Saveti za lako čišćenje posle skidanja mrežice sa šunke

Ovde su neki praktični saveti za lako čišćenje posle skidanja mrežice sa šunke:

 • Voda i sunđer: Nakon što ste skinuli mrežicu sa šunke, operite je brzim prolaskom kroz vodu i koristite sunđer da uklonite ostatke masnoće.
 • Meka četkica: Ukoliko su se neki delovi šunke zalepili na mrežicu, možete koristiti meku četkicu (na primer, četkicu za zube) da ih očistite nežnim trljanjem.
 • Soda bikarbona: Ako primetite da mrežica ostavlja fleke na šunki, napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na fleke. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim isperite.
 • Vlažna krpa: Nakon što ste oprali mrežicu, prebrišite je vlažnom krpom kako biste uklonili sve ostatke masnoće i ostataka mesa.
You might be interested:  Kako Poboljšati Rad Bubrega

Sledeći ove savete, lako ćete očistiti mrežicu sa šunke i ostaviti je spremnu za upotrebu ili serviranje. Ako primetite bilo kakvu oštećenu ili nečistu mrežicu, najbolje je baciti je i koristiti novu.

NazivSajta – vaša stranica za kulinarstvo i recepte

Kako skinuti mrežicu sa kuhane šunke – saveti i trikovi

Na NazivSajta je briga o detaljima uvek na prvom mestu, pa smo za vas pripremili jednostavan savet kako da lako skinete mrežicu sa kuhane šunke. Sledite ove korake i uživajte u pripremanju ukusnih jela.

 1. Prvo, donesite šunku na sobnu temperaturu kako bi bila lakša za rad.
 2. Zatim, pažljivo skinite ambalažu sa šunke bez oštećenja mrežice.
 3. Uzmite oštar nož i lagano zasecite mrežicu duž jedne strane šunke, sledeći pravac linija mrežice.
 4. Postavite šunku na čvrstu površinu sa isečenom stranom okrenutom prema dole.
 5. Držeći šunku čvrsto, povucite mrežicu prema sebi, radeći to polako i pažljivo kako bi izbegli kidanje mrežice.
 6. Ponavljajte postupak skidanja mrežice sa svih strana šunke dok ne bude potpuno uklonjena. Ako primetite da postoji neka teža mrežica koja nije deo prehrambene mrežice, obavezno je uklonite.

Kada završite sa skidanjem mrežice, šunka je spremna za dalju upotrebu u vašim receptima. Uživajte u kuvanju i pripremi ukusnih jela uz NazivSajta – vašu stranicu za kulinarstvo i recepte.

Važno: Pri skidanju mrežice sa kuhane šunke uvek budite pažljivi kako ne biste povredili ruke ili oštetili šunku.

FAQ:

Kako da skinem mrežicu sa kuhane šunke bez problema?

Da biste skinuli mrežicu sa kuhane šunke bez problema, najbolje je da je ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon što se ohladi, pažljivo odrežite konac sa kraja šunke i polako odvijte mrežicu. Ako je mrežica previše čvrsta, možete je malo natopiti vodom kako bi postala elastičnija.

Kakvi su trikovi za skidanje mrežice sa kuhane šunke?

Postoji nekoliko trikova koji mogu olakšati skidanje mrežice sa kuhane šunke. Prvo, možete probušiti mrežicu iglom na nekoliko mesta kako bi se olabavila i lakše se odvijala. Drugi trik je da možete mrežicu namazati malo ulja ili maslaca kako bi postala klizavija. Takođe, možete i provući mrežicu kroz mlaku vodu kako bi postala elastičnija i lakše se skinula.

Koliko dugo treba šunka da se ohladi pre nego što se skine mrežica?

Da biste lakše skinuli mrežicu sa kuhane šunke, najbolje je da je ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta. Ako je šunka još uvek topla, mrežica se može teže skidati i postoji rizik od povrede.

Da li trebam čekati da šunka potpuno ohladi pre nego što se skine mrežica?

Da, preporučljivo je da šunka potpuno ohladi pre nego što se skine mrežica. Ako pokušate da skinete mrežicu dok je šunka još uvek topla, postoji rizik od opekotina. Najbolje je pričekati da se šunka ohladi na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta pre nego što pokušate da skinete mrežicu.

Kako izbjeći da se mrežica zalepi za šunku prilikom skidanja?

Da biste izbegli da se mrežica zalepi za šunku prilikom skidanja, možete prethodno namazati šunku sa malo ulja ili maslaca. To će učiniti mrežicu klizavijom i lakše će se odvijati. Takođe, možete probušiti mrežicu iglom na nekoliko mesta kako bi bila manje čvrsta i lakše se odvijala.

Kako pravilno skinuti mrežicu sa kuhane šunke?

Da biste pravilno skinuli mrežicu sa kuhane šunke, potrebno je prvo rukama lagano povući krajeve mrežice sa suprotne strane od početka mrežice. Zatim, povucite mrežicu prema sebi dok se ne odvoji od šunke. Ponovite isti postupak sa svim krajevima mrežice. Ako je mrežica čvrsto zategnuta, možete koristiti kuhinjske makaze kako biste lakše odvojili mrežicu od šunke.

Koje su još metode za skidanje mrežice sa kuhane šunke?

Pored ručnog skidanja mrežice, postoji još nekoliko metoda za skidanje mrežice sa kuhane šunke. Jedna od njih je da šunku stavite u hladnu vodu na nekoliko minuta, kako biste omekšali mrežicu. Zatim možete lagano povući krajeve mrežice i skinuti je sa šunke. Druga metoda je da koristite toplu vodu. Prelijte šunku toplom vodom i ostavite je nekoliko minuta. Mrežica će postati mekša i lakše će se skinuti sa šunke. Također, možete koristiti i kuhinjske makaze kako biste presekli mrežicu i odvojili je od šunke.