Kako smanjiti otok na koljenu: korisni savjeti i trikovi

Kako Skinuti Otok Sa Koljena

Kako Skinuti Otok Sa Koljena

Koljeno je jedan od najvažnijih zglobova u tijelu, ali može biti podložno ozljedama koje mogu dovesti do otoka. Oticanje koljena može biti uzrokovano raznim faktorima kao što su ozljede, upala ili bolesti. Bez obzira na uzrok, otok može biti bolan i ograničavajući.

Srećom, postoje neki korisni savjeti i trikovi koje možete primijeniti kako biste smanjili otok na koljenu i poboljšali oporavak. Jedan od načina je primjena hladnih obloga na zahvaćeno područje. Hladnoća može suziti krvne žile i smanjiti upalu i otok. Možete koristiti hladne ručnike ili ledene pakete, ali pazite da ne stavljate izravno na kožu.

Pored hladnih obloga, možete primijeniti i tople obloge na koljeno kako biste poboljšali cirkulaciju i ubrzali proces ozdravljenja. Toplina može opustiti mišiće i smanjiti bol. Možete koristiti tople ručnike ili toplu vodu u obliku kupki. Uvijek provjerite temperaturu kako biste izbjegli opekline.

Da biste smanjili otok na koljenu, važno je i pridržavati se odmora i izbjegavati prekomjerno opterećenje zahvaćenog zgloba. Nije preporučljivo vježbati ili raditi aktivnosti koje mogu izazvati dodatnu traumatizaciju zgloba. Tijekom odmora možete poduprijeti koljeno jastukom ili elastičnim zavojem kako biste smanjili pritisak na područje otoka.

Pomoću ovih korisnih savjeta i trikova, možete ubrzati proces smanjenja otoka na koljenu i poboljšati oporavak. Međutim, ako otok ne nestane ili se pogorša, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje.

Upotreba leda

Ledeni oblozi su vrlo korisni za smanjenje otoka na koljenu. Hladnoća iz leda pomaže u smanjenju upale i otoka na zahvaćenom području. Evo nekoliko načina na koje možete koristiti led za smanjenje otoka:

1. Led u obliku paketa

Najjednostavniji način je umotati led u tanku krpu ili ručnik i staviti ga na zahvaćeno koljeno. Držite led na koljenu 10-15 minuta. Ponavljajte ovo nekoliko puta dnevno kako biste maksimizirali učinak.

2. Led u obliku kupke

Druga mogućnost je napuniti lavor ili veću posudu hladnom vodom i dodati led. Umaknite koljeno u ovu kupku i držite ga tamo 10-15 minuta. Ova metoda je posebno korisna ako vam je cijelo koljeno natečeno.

3. Koristite smrznutu hranu

Ako nemate dostupan led, možete koristiti smrznutu hranu poput graška ili borovnica kao alternative. Umotajte smrznutu hranu u tanku krpu i stavite je na koljeno. Držite je na zahvaćenom području 10-15 minuta.

Važno je napomenuti da izravno držanje leda na koži može izazvati ozebline. Osigurajte da ledeni oblog bude umotan u krpu ili ručnik kako biste izbjegli direktni kontakt s kožom. Također se preporučuje da ledeni oblog ne držite na koljenu dulje od 15 minuta.

You might be interested:  Kada Se Bere List Smokve Za Caj

Uz redovitu primjenu leda, možete vidjeti smanjenje otoka na koljenu i brži oporavak. Međutim, ako otok ne prolazi ili se pogoršava, uvijek se posavjetujte s liječnikom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i terapiju.

Povišenje noge

Povišenje noge je jedna od najjednostavnijih i najučinkovitijih tehnika za smanjenje otoka na koljenu. Ova tehnika pomaže poboljšati cirkulaciju te smanjiti otok tako da se tekućina lakše izlučuje iz područja koljena.

Evo nekoliko načina kako povišenje noge može biti izvedeno:

1. Lezite na krevet ili na pod

Lezite na udobnu površinu kao što je krevet ili pod. Zatim podignite nogu koja je zahvaćena otokom i stavite je na jastuk ili neki drugi predmet kako bi bila povišena iznad razine srca.

Ova tehnika omogućuje da gravitacija pomogne u izlučivanju viška tekućine iz područja koljena.

2. Koristite jastuk ili valjak

2. Koristite jastuk ili valjak

Ako nemate mogućnost ležanja, možete iskoristiti jastuk ili valjak kako biste povišili nogu. Jednostavno stavite jastuk ili valjak pod petu noge koja je zahvaćena otokom kako bi se noge držale u povišenom položaju.

3. Podignite noge dok sjedite

Ako nemate mogućnost ležanja, možete podići noge dok sjedite. Koristite stolicu ili neki drugi predmet na kojemu možete osloniti noge i podignite noge tako da su u povišenom položaju iznad razine srca.

Važno je napomenuti da je potrebno održavati povišena stopala najmanje 20-30 minuta kako bi tehnika imala učinak na smanjenje otoka. Tijekom tog vremena možete se opustiti, čitati knjigu ili gledati televiziju kako biste što ugodnije proveli vrijeme i pustili da se tekućina izlučuje iz područja koljena.

Komprimiranje zavojem

Jedan od načina smanjenja otoka na koljenu je komprimiranje zavojem. Ova tehnika pomaže u smanjenju otoka tako što pruža podršku i pritisak na područje koljena.

Evo koraka kako pravilno primijeniti zavoj:

 1. Očistite i dezinficirajte područje oko koljena.
 2. Uzmite elastični zavoj i držite ga na početku koljena.
 3. Lagano obmotajte zavoj oko koljena, vodeći računa da niste previše stegnuli.
 4. Nastavite obmotavanje zavoja prema gore, prelazeći na područje iznad i ispod koljena.
 5. Zavoj treba biti čvrst, ali ne toliko da ometa cirkulaciju krvi.
 6. Završite obmotavanje zavoja iznad koljena.
 7. Zavoj zavežite kako biste ga osigurali na mjestu.

Imajte na umu da je važno konzultirati se s liječnikom prije primjene kompresijskog zavoja kako biste bili sigurni da je ova tehnika prikladna za vašu ozljedu.

Izvođenje lagane vježbe koljena

Kako bi smanjili otok na koljenu, možete izvoditi lagane vježbe koje će pomoći u jačanju mišića i poboljšanju cirkulacije. U nastavku su opisane neke jednostavne vježbe koje možete izvoditi kod kuće:

1. Vježba istezanja koljena

 • Sjednite na stolac s ravnom podlogom.
 • Ispružite nogu s otokom i držite je ravno ispred sebe.
 • Blago povucite nožne prste prema sebi kako biste osjetili istezanje na stražnjem dijelu koljena.
 • Držite ovu poziciju 10-15 sekundi, a zatim opustite nogu.
 • Ponovite vježbu 5-10 puta.

2. Vježba fleksije koljena

 1. Lezite na leđa na ravnu površinu.
 2. Savijte zdravu nogu u koljenu i držite stopalo čvrsto na podu.
 3. Lagano savijte nogu s otokom u koljenu prema prsima koliko god je moguće bez izazivanja boli.
 4. Držite ovu poziciju 10-15 sekundi, a zatim polako ispružite nogu natrag.
 5. Ponovite vježbu 5-10 puta s obje noge.

3. Vježba hodanja po petama

 • Stojte uspravno s ravnim leđima.
 • Podignite se na prste i držite se na tom položaju 5 sekundi.
 • Lagano se spustite na pete, pazeći da održavate ravnotežu.
 • Ponovite ove korake 10-15 puta.

4. Vježba podizanja nožnih prstiju

 1. Stojte uspravno s ravnim leđima.
 2. Lagano podignite svih 10 nožnih prstiju s poda, držeći se na tom položaju 5 sekundi.
 3. Lagano spustite nožne prste na pod.
 4. Ponovite ove korake 10-15 puta.

Vježbe možete izvoditi nekoliko puta dnevno kako biste postigli optimalne rezultate. Međutim, uvijek se posavjetujte s liječnikom ili fizioterapeutom prije početka bilo kakvih vježbi kako biste bili sigurni da su prikladne za vaše stanje.

You might be interested:  Kako Dobiti Crvenu Boju

Masaža sa zagrijavajućim uljem

Jedna od tehnika koja može pomoći u smanjenju otoka na koljenu je masaža s zagrijavajućim uljem. Ova tehnika pomaže povećati protok krvi i smanjiti upalu, što može dovesti do smanjenja otoka.

Evo koraka za izvođenje masaže sa zagrijavajućim uljem:

 1. Pripremite zagrijavajuće ulje. Možete koristiti ulje s mentolom, eukaliptusom ili đumbirom, jer ova ulja imaju zagrijavajući učinak.
 2. Prvo, lagano zagrijte ulje u zdjelici. Pazite da ne bude previše vruće kako ne bi izgorjelo kožu.
 3. Nanesite malu količinu ulja na dlanove i zagrijte ga trljanjem ruku zajedno.
 4. Laganim, kružnim pokretima masirajte područje oko koljena. Počnite s gornjim dijelom noge i polako se spustite prema koljenu. Pripazite da ne vršite prejak pritisak na područje s otokom.
 5. Nastavite masažu oko koljena barem 5-10 minuta. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta dnevno kako biste postigli najbolje rezultate.

Važno je napomenuti da prije izvođenja ove masaže trebate se konzultirati s liječnikom kako biste bili sigurni da je ova tehnika prikladna za vaše stanje. Masaža sa zagrijavajućim uljem može biti korisna, ali važno je slijediti odgovarajuće upute i biti pažljiv prilikom izvođenja masaže.

Konzumiranje protuupalne hrane

Da biste smanjili otok na koljenu, možete isprobati konzumiranje hrane koja ima protuupalno djelovanje. Ova hrana pomaže u smanjenju upale u tijelu i može olakšati simptome otoka.

1. Voće i povrće

Voće i povrće bogato antioksidansima ima snažno protuupalno djelovanje. Preporučuje se konzumiranje raznolikog voća i povrća svakodnevno kako biste unijeli dovoljno antioksidansa. Posebno su korisni agrumi, bobičasto voće, špinat, kelj i paprika.

2. Masna riba

Masna riba poput lososa, tune, sardine i skuše bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju snažno protuupalno djelovanje. Preporučuje se konzumiranje masne ribe barem dva puta tjedno kako biste iskoristili ove zdrave masnoće.

3. Đumbir

Đumbir je korijen biljke koji se često koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Ima snažno protuupalno djelovanje i može pomoći u smanjenju otoka. Možete ga koristiti u svježem ili suhom obliku, dodavati ga jelima ili pripremati đumbirov čaj.

4. Kurkuma

Kurkuma je začin koji se koristi u indijskoj kuhinji, a ima snažno protuupalno djelovanje. Glavni sastojak kurkume, kurkumin, može pomoći u smanjenju upale u tijelu. Kurkumu možete dodavati jelima ili pripremati napitke s kurkuminom.

5. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je bogato antioksidansima i zdravim masnoćama. Ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju otoka. Preporučuje se korištenje maslinovog ulja umjesto drugih vrsta ulja u kuhanju i pripremi hrane.

6. Zeleni čaj

Zeleni čaj bogat je antioksidansima koji imaju protuupalno djelovanje. Može pomoći u smanjenju otoka i poboljšanju općeg zdravlja. Preporučuje se konzumiranje najmanje jedne šalice zelenog čaja svakodnevno.

Konzumiranje ove protuupalne hrane može pomoći u smanjenju otoka na koljenu i ublažavanju simptoma. Međutim, uvijek se savjetujte s liječnikom ili nutricionistom prije nego započnete bilo kakvu novu prehranu ili dodatak prehrani.

Korištenje prirodnih antiinflamatornih lijekova

Kurkuma

Jedan od najpoznatijih prirodnih antiinflamatornih lijekova je kurkuma. Kurkuma se tradicionalno koristi u indijskoj kuhinji, ali također ima snažna protuupalna svojstva. Glavna komponenta kurkume, kurkumin, ima dokazana protuupalna svojstva. Može se konzumirati u prahu, dodavati u hrani ili uzeti kao dodatak prehrani u kapsulama.

Đumbir

Đumbir je također snažan antiinflamatorni lijek koji se koristi u tradicionalnoj medicini. Komponente đumbira, posebno gingerol, imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju otoka na koljenu. Đumbir se može dodavati u hrani, koristiti kao začin ili konzumirati kao čaj.

Ananas

Ananas sadrži enzim bromelain koji ima protuupalna svojstva. Bromelain može pomoći u smanjenju upale i otoka na koljenu. Možete jesti svježi ananas ili uzimati dodatak prehrani koji sadrži bromelain. Međutim, raspravite o tome s liječnikom prije nego što uzmete dodatak prehrani.

Zeleni čaj

Zeleni čaj poznat je po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Zahvaljujući prisutnosti polifenola, zeleni čaj može pomoći u smanjenju upale i otoka na koljenu. Možete konzumirati zeleni čaj svakodnevno kako biste iskoristili ove blagodati.

You might be interested:  Što Se Izlaže U Prirodoslovnom Muzeju

Boswellia

Boswellia, također poznat kao tamjan, biljka je koja se tradicionalno koristi u ayurvedskoj medicini za liječenje upala. Ekstrakt boswellia sadrži spojeve koji mogu smanjiti upalu u tijelu. Može se uzimati kao dodatak prehrani u kapsulama.

Jabučni ocat

Jabučni ocat također se smatra prirodnim antiinflamatornim lijekom. Kiseline prisutne u jabučnom octu mogu pomoći smanjiti upalu i otok. Možete konzumirati jabučni ocat dodavanjem žlice u čašu vode i pijuckanjem rješenja nekoliko puta dnevno.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi poput lososa, tuna i sardine, imaju protuupalna svojstva. Konzumacija hrane bogate omega-3 masnim kiselinama može pomoći u smanjenju upale u tijelu. Možete također uzeti dodatak prehrani s omega-3 masnim kiselinama, ali se posavjetujte s liječnikom prije toga.

Zaključak

Prirodni antiinflamatorni lijekovi mogu biti učinkovita opcija za smanjenje otoka na koljenu. Kurkuma, đumbir, ananas, zeleni čaj, boswellia, jabučni ocat i omega-3 masne kiseline sve su biljne opcije koje su poznate po svom protuupalnom djelovanju. Pri konzumaciji bilo kojeg prirodnog lijeka, uvijek se savjetujte sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da je to prikladna opcija za vas.

Odmaranje koljena i izbjegavanje pretjeranog napora

Ako imate otok na koljenu, važno je da odmarate koljeno i da izbjegavate pretjerani napor kako biste mu omogućili oporavak.

Evo nekih korisnih savjeta kako odmoriti koljeno i izbjeći pretjerani napor:

1. Odmor

Dajte svom koljenu dovoljno vremena da se odmori. Izbjegavajte aktivnosti koje bi mogle prekomjerno opteretiti koljeno, poput trčanja, skakanja ili dizanja teških predmeta. Neka koljeno bude u mirovanju što je više moguće.

2. Led

Koristite hladne obloge ili led da biste smanjili otok i ublažili bol. Zamotajte led u ručnik i nanesite ga na oteklo područje koljena 10-15 minuta svaka 2-3 sata. Pazite da ne stavljate led izravno na kožu, već ga zamotajte u ručnik ili krpom.

3. Komprimiranje

Nosite elastični zavoj ili kompresijsku čarapu kako biste smanjili otok i pružili dodatnu podršku koljenu. Komprimiranje može pomoći u smanjenju oteklina i ubrzati proces ozdravljenja.

4. Podizanje noge

Dok se odmarate, podignite nogu kako biste smanjili otok i poboljšali cirkulaciju krvi. Koristite jastuk ili jastučić kako biste podigli nogu iznad razine srca. Ovo će pomoći u smanjenju oteklina i ublažavanju nelagode.

Ova sučelja samo su opće smjernice. Ako se simptomi pogoršaju ili ne nestanu nakon nekoliko dana, svakako se obratite svom liječniku radi daljnje procjene i preporuka.

FAQ:

Koji su najčešći uzroci oteklina koljena?

Najčešći uzroci oteklina koljena su ozljede, upala, artritis, giht i prekomjerno naprezanje koljena.

Kako mogu smanjiti otok na koljenu kod kuće?

Kod kuće možete pokušati smanjiti otok na koljenu primjenom hladnih obloga na koljeno, uzimanjem protuupalnih lijekova, podizanjem noge i odmaranjem koljena. Također je važno izbjegavati pretjerano opterećivanje koljena.

Kada trebam potražiti medicinsku pomoć za otok na koljenu?

Trebate potražiti medicinsku pomoć ako otok na koljenu ne nestaje nakon nekoliko dana, ako je praćen jakom boli ili ako je povezan s ozljedom. Također, ako imate problema s hodanjem ili savijanjem koljena, trebali biste potražiti liječničku pomoć.

Koje vježbe mogu pomoći u smanjenju otoka na koljenu?

Neke vježbe koje mogu pomoći u smanjenju otoka na koljenu su vježbe istezanja, jačanja mišića oko koljena i vježbe niskog utjecaja kao što su plivanje ili biciklizam.

Kako mogu spriječiti oticanje koljena nakon ozljede?

Nakon ozljede koljena, možete spriječiti oticanje tako da primijenite hladne obloge na ozlijeđeno područje, držite nogu podignutom iznad srca, izbjegavajte pretjerano opterećivanje koljena i redovito vježbate kako biste ojačali mišiće oko koljena.

Koji su uzroci oticanja koljena?

Otok koljena može biti uzrokovan raznim faktorima kao što su ozljede, prekomjerno opterećenje, artritis ili stanja poput bursitisa.