Kako ukloniti smolu s odjeće: 7 jednostavnih metoda

Kako Skinuti Smolu Sa Odjeće

Kako Skinuti Smolu Sa Odjeće

Smola može biti prava noćna mora kada se zalijepi za vašu omiljenu odjeću. Ali nemojte očajavati! Postoji nekoliko jednostavnih metoda koje možete isprobati kako biste uklonili smolu sa odjeće i vratili je u besprijekoran izgled.

Prva metoda je korištenje leda. Zamrznite smolu tako da stavite led na nju i pričekate da se stvrdne. Zatim nježno stružite smolu sa površine odjeće pomoću noža ili nečeg sličnog. Ova metoda je vrlo jednostavna i ne oštećuje tkaninu.

Ako nemate led pri ruci, možete koristiti acetone ili alkohol. Navlažite čistu krpu ili pamučnu kuglicu s acetonom ili alkoholom i nježno trljajte smolu dok se ne počne otopiti. Budite oprezni da ne trljate previše čvrsto kako ne biste oštetili tkaninu. Nakon što se smola otopi, operite odjeću u mlakoj vodi kako biste uklonili preostale tragove.

Još jedna metoda je korištenje biljnog ulja. Namočite pamučnu kuglicu u biljno ulje, kao što je maslinovo ulje ili kokosovo ulje, i nježno trljajte smolu dok se ne otopi. Budite strpljivi i lagano trljajte smolu dok ne nestane. Nakon toga, operite odjeću kao i obično.

Međutim, ako smolu ne možete ukloniti ni pomoću leda, acetona ni biljnog ulja, možete isprobati i čišćenje smole sonoma. Nanesite malo sredstva za čišćenje na smolu i nježno trljajte s pamučnom krpom. Pazite da koristite sredstvo za čišćenje koji je prikladan za tkaninu vaše odjeće, kako ne biste oštetili materijal.

Ako imate bijelu odjeću koja je zahvaćena smolom, možete isprobati bijelog octa. Namočite smolu u bijeli ocat i ostavite da se natapa neko vrijeme. Nakon što se smola omekša, nježno je stružite sa površine odjeće. Ocat pomaže u otapanju smole, a istovremeno osvježava tkaninu.

Za oštećenje smole na sintetičkoj odjeći, kao što su najlon ili poliester, možete isprobati sredstvo na bazi ulja, kao što je WD-40. Nanesite malu količinu proizvoda na smolu i nježno trljajte dok se smola ne počne topiti. Zatim operite odjeću kako biste uklonili preostale tragove.

Konačno, ako ništa od ovoga ne uspije, uvijek postoji opcija da potražite profesionalnu pomoć. Obratite se kemičarskom čistaču koji će imati posebne metode za uklanjanje smole sa odjeće bez oštećenja tkanine.

Metoda 1: Koristite led

Jedan od najjednostavnijih načina da uklonite smolu s odjeće je da koristite led. Led će stvrdnuti smolu, čime će biti lakše ukloniti je sa tkanine.

 1. Uzmite nekoliko kockica leda i stavite ih u plastičnu vrećicu.
 2. Mjesto na kojem se nalazi smola stavite na led i pustite da smola stoji na ledu oko 10-15 minuta.
 3. Kada se smola stvrdne, koristite tupi predmet poput kreditne kartice ili stražnjeg dijela noža da je ogrebete s površine odjeće. Budite pažljivi kako ne biste oštetili tkaninu.
 4. Nakon što većina smole bude uklonjena, operite odjeću prema uputama na etiketi.
You might be interested:  Kako Se Koristi Nim U Prahu

Ukoliko smola ne izađe u potpunosti prilikom prvog pokušaja, ponovite postupak korištenja leda sve dok ne bude potpuno uklonjena.

Koristite ovu metodu s oprezom na osjetljivim tkaninama. U slučaju da niste sigurni kako bi određeni materijal mogao reagirati na led, prvo isprobajte na manje vidljivom dijelu odjeće.

Metoda 2: Upotrijebite otapalo za smolu

Ako smola nije u potpunosti uklonjena hladnom metodom, možete pokušati upotrijebiti otapalo za smolu. Ova metoda zahtijeva malo pažnje i opreza, ali može biti vrlo učinkovita.

 1. Korak 1: Nabavite otapalo za smolu. Možete koristiti komercijalno dostupne proizvode koje možete pronaći u trgovinama ili pokušati koristiti domaće proizvode kao što je alkohol ili aceton.
 2. Korak 2: Prije uporabe otapala, provjerite etiketu proizvoda i slijedite upute za uporabu. Nekim otapalima može biti potrebno razrjeđivanje vodom ili miješanje s drugim tvarima, stoga je važno biti pažljiv.
 3. Korak 3: Pripremite odjeću tako da postavite karton ili neki drugi materijal ispod smole kako biste spriječili da se otapalo proširi na druge dijelove odjeće.
 4. Korak 4: Umočite čistu tkaninu ili spužvu u otapalo za smolu i nježno trljajte smolu s odjeće. Pridržavajte se smjera vlakana i nemojte previše jakno trljati kako biste izbjegli oštećenje tkanine.
 5. Korak 5: Ponavljajte korak 4 sve dok smola potpuno ne nestane s odjeće.
 6. Korak 6: Nakon što uklonite smolu, operite odjeću u toploj vodi s deterdžentom da biste uklonili ostatke otapala. Provjerite etiketu odjeće kako biste saznali optimalne uvjete pranja.
 7. Korak 7: Na kraju temeljito osušite odjeću prije nego je spremite.

Uvijek provjeravajte upute proizvođača prije uporabe bilo kojeg otapala za smolu i uvijek radite u dobro prozračenom prostoru kako biste izbjegli udisanje štetnih para. Ako niste sigurni kako pravilno koristiti otapalo za smolu, uvijek biste trebali konzultirati stručnjaka ili otići do kemijskog čistača kako biste se dodatno savjetovali.

Metoda 3: Isprobajte deterdžent za suđe

Deterdžent za suđe je još jedan učinkovit proizvod koji se može koristiti za uklanjanje smole s odjeće. Deterdženti za suđe su dizajnirani da razgrađuju masnoće i ulja, pa mogu biti vrlo korisni i za uklanjanje smole.

Evo kako možete koristiti deterdžent za suđe za uklanjanje smole sa svoje odjeće:

 1. Namočite zahvaćeni dio odjeće u mlaku vodu.
 2. Nanesite malu količinu deterdženta za suđe na mrlju od smole.
 3. Blago utrljajte deterdžent u tkaninu koristeći četkicu ili svoje prste.
 4. Pustite deterdžent da djeluje na mrlju nekoliko minuta.
 5. Isperite odjeću pod mlazom hladne vode.
 6. Provjerite je li mrlja od smole nestala. Ako je potrebno, ponovite postupak.
 7. Nakon što se mrlja potpuno ukloni, operite odjeću u perilici kao i obično.

UPOZORENJE: Prije upotrebe deterdženta za suđe obavezno provjerite etiketu odjeće kako biste bili sigurni da nećete oštetiti tkaninu. Također, uvijek slijedite upute na bočici deterdženta za suđe i koristite ga s oprezom kako biste izbjegli iritaciju kože.

Metoda 4: Primijenite alkohol

Kada smola zaglavi na odjeći, alkohol može biti vrlo učinkovit uklanjač. Ovaj postupak koristi alkohole poput trljanja alkohola ili izopropilnog alkohola za razbijanje smole i omogućavanje lako uklanjanje.

 1. Pomiješajte jednake dijelove trljanja alkohola i vode. Možete koristiti bocu s raspršivačem kako biste lakše raspršili tekućinu na mrlju smole.
 2. Nanesite mješavinu alkohola i vode izravno na mrlju smole na odjeći. Pazite da dobro pokrijete cijelu mrlju.
 3. Pustite da mješavina alkohola i vode djeluje na smolu oko 5-10 minuta. To će pomoći omekšati smolu i olakšati njeno uklanjanje.
 4. Koristeći čistu tkaninu ili spužvu, nježno trljajte mrlju smole. Smola bi trebala početi izlaziti na tkaninu.
 5. Kada uklonite većinu smole s odjeće, isperite područje hladnom vodom kako biste uklonili preostale ostatke alkohola i smole.
 6. Ako ima preostalih tragova smole, ponovite postupak primjene alkohola i trljanja dok smola potpuno ne nestane.
 7. Nakon uklanjanja smole, pustite odjeću da se osuši na zraku ili je operite na uobičajeni način.
You might be interested:  Rogač Kako Se Jede

Napomena: Pri korištenju alkohola za uklanjanje smole s odjeće uvijek je važno napraviti test na neupadljivom dijelu tkanine kako biste provjerili da se alkohol neće oštetiti tkaninu ili uzrokovati promjene boje. Također, radite u dobro prozračenom prostoru i izbjegavajte kontakt alkohola s očima i otvorenim plamenom.

Metoda 5: Preporučuje se ulje za uklanjanje smole

Jedna od najefikasnijih metoda za uklanjanje smole s odjeće je korištenje ulja. Ulje poput biljnog ulja ili maslinovog ulja može pomoći razbiti smolu i olakšati njen uklanjanje.

Evo kako možete koristiti ulje za uklanjanje smole sa svoje odjeće:

 1. Nanesite malu količinu ulja izravno na mjesto na kojem se nalazi smola. Pazite da ne pretrpate previše, jer pretjerana količina ulja može dodatno zaprljati odjeću.
 2. Nježno izmasirajte ulje u tkaninu koristeći kružne pokrete. To će pomoći da se ulje veže sa smolom i razbije je.
 3. Pustite ulje da djeluje na smolu najmanje 10 minuta. To će omogućiti ulju da omekša smolu i olakša njezino uklanjanje.
 4. Nakon što je prošlo 10 minuta, koristite plastični ili drveni predmet, poput strugalice za smolu ili paleta za mješalicu, da pažljivo ogrebete smolu s površine odjeće. Pripazite da ne oštetite tkaninu.
 5. Nakon što uklonite što je više moguće smole, operite odjeću na uobičajen način koristeći deterdžent za pranje rublja. Provjerite upute na etiketi odjeće kako biste bili sigurni da se može prati na uobičajen način.

Frequency of Use
Metoda Učestalost korištenja
Metoda 1 Povremeno
Metoda 2 Povremeno
Metoda 3 Povremeno
Metoda 4 Povremeno
Metoda 5 Preporučeno
Metoda 6 Povremeno
Metoda 7 Povremeno

Napomena: Prije upotrebe ulja za uklanjanje smole provjerite etiketu odjeće i pažljivo pročitajte upute o njezi tkanine. Neki materijali, poput osjetljivih tkanina ili kože, možda neće dobro reagirati na upotrebu ulja.

Metoda 6: Koji je najbolji način za uklanjanje smole?

Metoda 6: Koji je najbolji način za uklanjanje smole?

Kada je u pitanju uklanjanje smole s odjeće, jedna od najučinkovitijih metoda je upotreba alkohola.

Evo kako možete koristiti alkohol za uklanjanje smole:

 1. Navlažite malu krpu ili vatu s malom količinom alkohola.
 2. Lagano trljajte smolu s tkanine koristeći krpu ili vatu.
 3. Ponavljajte postupak sve dok se smola potpuno ne ukloni.
 4. Nakon uklanjanja smole, operite odjeću prema uputama za pranje.

Alkohol se može koristiti za uklanjanje smole s većine vrsta tkanina, ali uvijek provjerite upute za njegu odjeće kako biste bili sigurni da je sigurno koristiti alkohol na određenom materijalu.

U slučaju kada nemate alkohol pri ruci, možete koristiti i trljanje ledom kako biste stvrdnuli smolu i zatim je pažljivo uklonili sa odjeće.

Prednosti i nedostaci metode uklanjanja smole alkoholom
Prednosti Nedostaci
Učinkovito uklanja smolu s većine tkanina Moguće je oštetiti osjetljive tkanine s jakim alkoholom
Lako dostupan i jeftin Može izazvati blijedenje boje na određenim vrstama tkanina
Brzo djeluje i lako se koristi Moguće je ostaviti mrlje od alkohola na nekim tkaninama
You might be interested:  Ja Živim U Kruzima Koji Se Šire

Metoda 7: Savjeti za sprečavanje smole na odjeći

 • Koristite zaštitnu odjeću ili prekrijte odjeću plastičnom vrećicom ili folijom prilikom boravka u području gdje se nalazi smola.
 • Izbjegavajte dodirivanje površina koje su prekrivene smolom kako biste smanjili mogućnost prijenosa smole na odjeću.
 • Redovito perite odjeću kako biste uklonili ostatke smole ili mrlje koje se već nalaze na odjeći.
 • Ako primijetite smolu na odjeći, odmah je uklonite kako biste spriječili da se smola zalijepi i ostane trajno na materijalu.
 • Prije izlaska u prirodu, provjerite postoji li mogućnost kontakta s površinama koje su prekrivene smolom i izbjegavajte ih ako je moguće.
 • Koristite sprejeve ili losione protiv smole koje možete nanijeti na kožu ili odjeću kako bi se smola lakše uklonila.
 • Uvijek provjerite upute ili savjetujte se s profesionalcem prije korištenja bilo kakvih kemikalija ili sredstava za uklanjanje smole.

FAQ:

Kako se riješiti smole sa odjeće?

Postoji nekoliko jednostavnih metoda kojima možete ukloniti smolu sa odjeće. Evo 7 metoda koje možete isprobati: 1. Zamrzavanje odjeće: stavite odjeću u zamrzivač i pričekajte da se smola stvrdne, a zatim je pažljivo skinite. 2. Upotreba alkohola: natopite pamučnu blazinicu alkoholom i nježno trljajte smolu dok se ne otopi. 3. Korištenje ulja: stavite malo biljnog ulja (kao što je maslinovo ulje) na smolu i ostavite da djeluje nekoliko minuta prije nego što je uklonite. 4. Upotreba octa: natopite pamučnu krpu u alkoholnom octu i trljajte smolu dok se ne otopi. 5. Korištenje sode bikarbone: napravite pastu od sode bikarbone i vode te je nanesite na smolu. Ostavite da djeluje nekoliko minuta prije nego što je uklonite. 6. Upotreba ljepila za odjeću: nanesite malu količinu ljepila za odjeću na smolu, pričekajte nekoliko trenutaka da se osuši, a zatim ga odstranite zajedno sa smolom. 7. Korištenje acetona: natopite pamučnu blazinicu acetonom i nježno trljajte smolu dok se ne otopi.

Kako mogu ukloniti smolu sa tkanine ako nemam zamrzivač?

Ako nemate zamrzivač, možete isprobati druge metode za uklanjanje smole sa odjeće. Jedna od metoda je korištenje alkohola. Natopite pamučnu blazinicu u alkoholu i nježno trljajte smolu dok se ne otopi. Također, možete koristiti ulje poput maslinovog ulja. Nanesite malo ulja na smolu i ostavite da djeluje nekoliko minuta prije nego što je uklonite. Druga metoda je upotreba alkoholnog octa. Natopite pamučnu krpu u alkoholnom octu i trljajte smolu dok se ne otopi.

Kako ukloniti smolu sa osjetljive odjeće?

Uklanjanje smole sa osjetljive odjeće može biti izazovno, ali postoje metode koje možete isprobati. Jedna od njih je korištenje alkohola. Natopite pamučnu blazinicu u alkoholu i nježno trljajte smolu dok se ne otopi. Budite pažljivi prilikom trljanja kako ne biste oštetili tkaninu. Druga opcija je korištenje biljnog ulja poput maslinovog ulja. Stavite malo ulja na smolu i ostavite da djeluje nekoliko minuta prije nego što je pažljivo uklonite. Uvijek je preporučljivo testirati odabranu metodu na manje vidljivom dijelu odjeće prije nego što je primijenite na cijelu površinu kako biste bili sigurni da neće doći do oštećenja.

Kako se smola lijepi za odjeću?

Smola se može zalijepiti za odjeću zbog njene ljepljive teksture. Ona je često prisutna na drveću i može se prenijeti na odjeću kad prođete pokraj nje ili sjedite na njoj.