Kako ukloniti žvaku s odjeće - Savjeti i trikovi

Kako Skinuti Žvaku Sa Odjeće

Kako Skinuti Žvaku Sa Odjeće

Često se događa da se žvakaća guma zalijepi na odjeću, što može biti prilično frustrirajuće. Međutim, postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da uklonite žvaku s odjeće bez oštećenja materijala.

Jedan od najjednostavnijih načina za uklanjanje žvake sa odjeće je zamrzavanje. Stavite komad odjeće sa zalijepljenom žvakaćom gumom u zamrzivač na nekoliko sati. Nakon što se žvaka stvrdne, možete je jednostavno oguliti s odjeće. Iako je ovaj postupak učinkovit, može biti potrebno malo strpljenja pri čekanju da se žvaka stvrdne dovoljno da je možete otkinuti. Također, budite oprezni prilikom oguljivanja da ne oštete tkaninu.

Još jedan trik koji može pomoći ukloniti žvaku s odjeće je korištenje maslaca ili ulja. Nanesite malu količinu maslaca ili ulja na mjesto gdje je žvaka zalijepljena. Ostavite da se upije neko vrijeme, a zatim nježno trljajte mjesto. Maslac ili ulje trebali bi omekšati žvaku i olakšati njezino uklanjanje s odjeće. Nakon što se žvaka ukloni, operite odjeću kako biste uklonili maslac ili ulje s tkanine.

Važno je napomenuti da pri korištenju ovih trikova trebate biti oprezni i provjeriti postupak na manje vidljivom dijelu odjeće kako biste bili sigurni da neće oštetiti materijal. Također, vrijedi napomenuti da što prije počnete s postupkom uklanjanja žvake, veća je vjerojatnost da ćete je uspješno ukloniti bez trajnih mrlja ili oštećenja tkanine.

Ako se žvaka uporno ne želi odlijepiti ili vas brine da biste mogli oštetiti odjeću, možda je najbolje potražiti pomoć stručnjaka. Kemijsko čišćenje ili savjet od profesionalca može biti najsigurniji način da se riješite žvake bez rizika da oštete materijal.

Slijedeći ove savjete i trikove, možete se riješiti žvake s odjeće i vratiti joj originalni izgled bez previše muke ili stresa. Važno je samo provjeriti postupak na manje vidljivom dijelu odjeće i biti strpljiv prilikom uklanjanja žvake. Sada kad znate kako ukloniti žvaku s odjeće, ne morate brinuti ako se ovaj problem ponovi.

Korak po korak: Kako ukloniti žvaku s odjeće

Korak 1: Zamrzavanje

Jedan od najjednostavnijih načina da se ukloni žvakaća guma sa odjeće je zamrzavanje. Evo kako to učiniti:

 1. Stavite odjeću s žvakaćom gumom u plastičnu vrećicu.
 2. Stavite vrećicu u zamrzivač na 1-2 sata.
 3. Nakon što se žvakaća guma zamrzne, izvadite odjeću iz vrećice.
 4. Koristite nešto oštro (npr. nož ili češalj) da biste nježno ostrugali zamrznutu žvakaću gumu s odjeće.

Korak 2: Toplina

Ako ne želite zamrzavati odjeću ili nemate zamrzivač na raspolaganju, možete koristiti toplinu da biste uklonili žvakaću gumu. Slijedite ove korake:

 1. Stavite odjeću sa žvakaćom gumom u vrećicu od plastike.
 2. Stavite vrećicu u zamrzivač na 15-30 minuta.
 3. Nakon što se žvakaća guma zamrzne, izvadite odjeću iz vrećice.
 4. Izvadite malu zdjelicu s kipućom vodom.
 5. Pažljivo držite rubove odjeće iznad pare iz zdjele i nježno trljajte žvakaću gumu s nečim toplim (npr. ručnikom ili spužvom) dok se ne omekša i počne odvajati od odjeće.
 6. Budite pažljivi da ne spalite sebe ili odjeću tijekom ovog postupka.

Korak 3: Kemijsko sredstvo za uklanjanje mrlja

Ako zamrzavanje ili toplina ne uspiju, možete koristiti kemijsko sredstvo za uklanjanje mrlja. Evo kako to učiniti:

 1. Nanesite malu količinu kemijskog sredstva za uklanjanje mrlja na žvakaću gumu i okolno područje odjeće.
 2. Pričekajte nekoliko minuta da se sredstvo za uklanjanje mrlja upije u gumu.
 3. Koristite čistu krpu ili spužvu da biste nježno trljali žvakaću gumu s odjeće, povremeno premazujući sredstvom za uklanjanje mrlja.
 4. Nastavite trljati dok se žvakaća guma potpuno ne ukloni sa odjeće.
 5. Operite odjeću kako biste uklonili ostatke kemijskog sredstva za uklanjanje mrlja.
You might be interested:  Kako Piti Željezo I Vitamin C
Napomena:
Uvijek pročitajte upute na kemijskom sredstvu za uklanjanje mrlja i slijedite ih pažljivo. Testirajte sredstvo na manje vidljivom području odjeće prije nego što ga nanesete na cjelokupnu mrlju. Ako se odjeća ne može prati, obavezno posjetite profesionalnog kemijskog čistača.

Metoda zamrzavanja za uklanjanje žvake

Žvakaća guma na odjeći može biti frustrirajuća i teška za uklanjanje. Međutim, postoji jednostavan trik koji koristi zamrzavanje kako bi se olakšalo uklanjanje žvake s odjeće.

Što ćeš trebati?

Što ćeš trebati?

 • Plastična vrećica
 • Zamrzivač
 • Metalna kašika ili plastična lopatica

Koraci za uklanjanje žvake:

 1. Stavi odjeću s žvakom u plastičnu vrećicu.
 2. Zatvori vrećicu tako da žvakaća guma bude unutra.
 3. Stavi vrećicu u zamrzivač na jedan do dva sata.
 4. Nakon što je odjeća dovoljno zamrznuta, izvadi je iz zamrzivača.
 5. Koristeći metalnu kašiku ili plastičnu lopaticu, pažljivo skrati žvaku sa zamrznute odjeće.
 6. Ako je potrebno, ponovi postupak zamrzavanja i skidanja žvake dok se potpuno ne ukloni sa odjeće.
 7. Nakon uklanjanja žvake, operi odjeću prema uputama na etiketi.

Zamrzavanje žvake čini je krhkom i lakšom za uklanjanje s odjeće. Ova jednostavna metoda može biti vrlo učinkovita u spašavanju vaše omiljene odjeće od žvakećih mrlja.

Korištenje krpice i maslaca za uklanjanje žvake

Za uklanjanje žvake sa odjeće jedan od najučinkovitijih trikova je korištenje krpice i maslaca. Evo kako to možete učiniti:

 1. Uzmite komad krpice ili tkaninu koja je dovoljno čvrsta da izdrži trenje.
 2. Nanesite malu količinu maslaca direktno na žvaku.
 3. Nježno trljajte žvaku krpom u smjeru suprotnom od tkanine.
 4. Ponavljajte postupak trljanja dok se žvaka ne počne odvajati od odjeće.
 5. Ako je potrebno, možete dodati još malo maslaca kako biste olakšali proces uklanjanja.
 6. Kada se žvaka potpuno odvoji od odjeće, očistite ostatke maslaca s krpom i operite odjeću na uobičajen način.

Napomena: Važno je da budete pažljivi dok trljate žvaka s odjeće kako ne biste oštetili tkaninu. Također, prije nego što upotrijebite ovu metodu, preporučuje se da napravite test na manje vidljivom dijelu odjeće kako biste bili sigurni da maslac neće ostaviti mrlje.

Korištenje krpice i maslaca za uklanjanje žvake je jednostavan i jeftin trik koji je često vrlo učinkovit. Isprobajte ga sljedeći put kada se susretnete s ovim problemom i iznenadit ćete se koliko je lako riješiti žvaku sa odjeće!

Upotreba alkohola za uklanjanje žvake

Alkohol je jedan od najučinkovitijih načina za uklanjanje žvake s odjeće. Evo nekoliko koraka kako ga koristiti:

 1. Uzmite komad pamučne tkanine i natopite ga s malom količinom alkohola.
 2. Nježno tapkajte natopljeni pamučni komad na žvaku koja se nalazi na odjeći. Pripazite da ne trljate, jer to može samo proširiti fleku.
 3. Ponavljajte postupak tapkanja dok se žvaka ne počne rastapati i odvajati od tkanine. Budite strpljivi i nježni prilikom uklanjanja.
 4. Kada se većina žvake ukloni, uz pomoć pincete ili ruku, pažljivo uklonite preostale dijelove žvake.
 5. Nakon što uklonite žvaku, provjerite odjeću da biste vidjeli jesu li ostali tragovi. Ako je potrebno, ponovite postupak prema potrebi.

Napomena: Budite oprezni prilikom korištenja alkohola na osjetljivim tkaninama, kao što su svila ili vuna. Prije nego što koristite alkohol, provjerite etiketu odjeće kako biste bili sigurni da se alkohol neće oštetiti.

Primjena acetona za uklanjanje žvake

Kada žvaka ostane zalijepljena za odjeću, često je teško ukloniti je samo vodom ili sapunom. Međutim, jedan od efikasnih načina za uklanjanje žvake je primjena acetona.

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti da biste uklonili žvaku sa odjeće pomoću acetona:

 1. Proverite oznake na etiketi odjeće: Neki materijali, kao što su acetat i modacril, mogu biti oštećeni acetonom. Provjerite etiketu odjeće i osigurajte da je materijal siguran za upotrebu acetona.
 2. Testirajte aceton na neupadljivom dijelu odjeće: Prije nego što počnete koristiti aceton, testirajte ga na neupadljivom dijelu odjeće kako biste provjerili da neće oštetiti boju ili teksturu materijala.
 3. Nalijte malu količinu acetona na čistu krpu: Natopite čistu krpu malom količinom acetona. Pazite da ne natopite previše kako biste izbjegli oštećenje materijala.
 4. Trapezoidno trljanje: Blago trljajte trapericu s natopljenom krpom ili četkicom. Aceton će omekšati žvaku i olakšati njeno uklanjanje.
 5. Uklonite žvaku iz odjeće: Kad je žvaka postala mekana, možete je pažljivo ukloniti s odjeće koristeći krpu ili prste. Pripazite da ne oštetite ili razmažete žvaku na drugim dijelovima odjeće.
 6. Isperite odjeću: Nakon uklanjanja žvake, operite odjeću kako biste uklonili preostali aceton i ostatke žvake. Možete koristiti toplu vodu i sapun za pranje.
 7. Osjetljive tkanine: Ako je vaša odjeća izrađena od osjetljivih tkanina poput svile ili vune, preporučuje se da je odnesete profesionalnom čistaču kako biste izbjegli oštećenja.
You might be interested:  Doppler Karotida Kako Se Radi

Aceton je jak otapalo, pa ga treba koristiti s oprezom. Pročitajte upute proizvođača i uvijek ga koristite u dobro provjetrenom prostoru.

Kako ukloniti osušenu žvaku s odjeće

Kada žvakaća guma završi na odjeći i osuši se, može biti teško ukloniti je. Međutim, postoje neki trikovi i savjeti koje možete isprobati kako biste uklonili osušenu žvaku s odjeće.

1. Led metoda

 • Stavite komad odjeće s osušenom žvakom u plastičnu vrećicu i zatvorite je dobro.
 • Stavite vrećicu u zamrzivač i ostavite je nekoliko sati ili preko noći.
 • Kad je žvakaća guma zamrznuta, izvadite odjeću iz vrećice i koristite čvrsti predmet poput plastične kartice ili nožića za uklanjanje žvake.
 • Lagano stružite žvaku s odjeće dok se potpuno ne ukloni.

2. Toplinska metoda

 • Stavite komad odjeće s osušenom žvakom u plastičnu vrećicu i zatvorite je dobro.
 • Stavite vrećicu s odjećom u zamrzivač na nekoliko minuta kako bi žvakaća guma postala tvrda.
 • Upotrijebite peglu za peglanje i stavite komad tanke tkanine (poput krpe za kućanstvo ili papira za pečenje) preko mjesta s žvakom na odjeći.
 • Na umjerenoj temperaturi peglajte preko tanke tkanine, pomicajući peglu naprijed-natrag, sve dok se žvakaća guma ne počne topiti.
 • Kad se žvakaća guma počne topiti, isključite peglu i koristite plastičnu karticu ili nožić da je uklonite s odjeće.

3. Kisela otopina

 • Pomiješajte jednak omjer kiseline (npr. ocat ili limunov sok) i vode.
 • Namočite mali komad čiste tkanine u kiselu otopinu i nježno trljajte osušenu žvaku na odjeći.
 • Nastavite trljati dok se žvakaća guma ne počne otapati i odvajati od tkanine.
 • Nakon što se žvakaća guma ukloni, operite odjeću kao i obično.

Važno je da budete pažljivi prilikom uklanjanja osušene žvake s odjeće kako ne biste oštetili materijal. Ako je potrebno, ponovite postupak ili potražite profesionalnu pomoć za uklanjanje žvake.

Korištenje abrazivnog sredstva za uklanjanje žvake

Abrazivna sredstva su vrlo efikasna u uklanjanju žvake s odjeće. Ona sadrže čestice koje imaju sposobnost fizičkog uklanjanja žvake s tkanina.

Kako koristiti abrazivna sredstva za uklanjanje žvake

Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da uklonite žvaku s odjeće korištenjem abrazivnih sredstava:

 1. Priprema: Prije nego što počnete, provjerite etiketu odjeće kako biste bili sigurni da abrazivna sredstva neće oštetiti materijal. Osim toga, pripremite komad papira ili kartona koji će vam poslužiti kao podloga za rad.
 2. Nanesite abrazivno sredstvo: Nanesite malu količinu abrazivnog sredstva izravno na žvaku koja se nalazi na odjeći. Pazite da ne preterate s količinom kako ne biste oštetili tkaninu.
 3. Trljajte laganim pritiskom: Upotrijebite prst ili čistu krpom i nježno trljajte abrazivno sredstvo po žvaki. Pritiskajte i trljajte dok se žvaka ne počne razbijati i odvajati od tkanine.
 4. Uklonite žvaku: Kada se žvaka počne odvajati od tkanine, pažljivo je uklonite prstima ili uz pomoć plastičnog nožića. Ako je potrebno, ponovite postupak dok potpuno ne uklonite žvaku.
 5. Operite odjeću: Nakon uklanjanja žvake, operite odjeću na uobičajen način kako biste uklonili preostale tragove abrazivnog sredstva.

Važno je napomenuti da prilikom korištenja abrazivnih sredstava trebate biti pažljivi i nježni kako ne biste oštetili tkaninu. Ako niste sigurni da li je abrazivno sredstvo sigurno za upotrebu na određenom materijalu, uvijek testirajte na manje vidljivom dijelu odjeće prije nego što ga koristite na vidljivoj površini.

Uz pravilno korištenje abrazivnih sredstava, možete lako ukloniti žvaku s odjeće i vratiti joj izgled kao prije.

Kako izbjeći oštećenje tkanine prilikom uklanjanja žvake

Ako se žvaka zalijepila na odjeću ili tkaninu, važno je postupiti pažljivo kako biste izbjegli oštećenje tkanine tijekom uklanjanja. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti na najbolji mogući način:

1. Nemojte trljati žvaku

Kada primijetite žvaku na odjeći, nemojte je trljati ili gnječiti jer to može samo pogoršati situaciju i dublje utisnuti žvaku u tkaninu.

You might be interested:  Kako Se Dobije Streptokok U Trudnoći

2. Preporučene metode uklanjanja

Postoji nekoliko metoda koje se preporučuju za uklanjanje žvake s odjeće:

 • Korištenje leda: Stavite kockicu leda na žvaku kako biste je zamrznuli, a zatim je nježno strugajte plastičnim ili drvenim predmetom poput lopatice za maslac ili kartonske četkice za zube.
 • Korištenje topline: Postavite odjeću u zamrzivač na nekoliko sati kako biste stvrdnuli žvaku, a zatim je nježno strugajte. Možete koristiti i sušilo za kosu kako biste zagrijali žvaku, ali pazite da ne pregrijete tkaninu.
 • Korištenje otapala: Ako su gore navedene metode neuspješne, možete isprobati otapalo poput alkohola ili aceton. Nanesite malu količinu otapala na žvaku i nježno je strugajte. Pazite da ne koristite previše otapala i da provjerite je li tkanina otporna na takve tvari.

3. Testirajte na skrivenom dijelu tkanine

Prije nego što primijenite bilo koju metodu uklanjanja žvake na tkanini, preporučuje se testiranje na skrivenom dijelu tkanine kako biste provjerili je li tkanina otporna na odabrane metode ili otapala. Na taj način ćete izbjeći oštećenje tkanine ili promjenu boje.

4. Operite odjeću prema uputama proizvođača

Nakon što ste uspješno uklonili žvaku s odjeće, preporučljivo je oprati odjeću prema uputama proizvođača kako biste uklonili eventualne ostatke otapala ili mrlje koje su se mogle pojaviti tijekom postupka uklanjanja.

Slijedeći ove savjete, trebali biste uspješno ukloniti žvaku s odjeće bez oštećenja tkanine. U slučaju da se žvaka i dalje ne može ukloniti ili da se izazove veća šteta na odjeći, preporučuje se posjet profesionalnom kemičarskom čistaču.

Dodatni savjeti i trikovi za uklanjanje žvake sa odjeće

Ako se žvaka zalijepi na odjeću, ne očajavajte. Postoji nekoliko dodatnih savjeta i trikova koji vam mogu pomoći da je uklonite bez ostavljanja mrlja ili oštećenja tkanine.

Savjet 1: Upotreba leda

Jedan od najjednostavnijih načina da se žvaka odstrani sa odjeće je da je zamrznete i zatim je jednostavno odstranite. Evo kako to možete uraditi:

 1. Uzmite kocku leda i stavite je na žvaku.
 2. Sačekajte nekoliko minuta da se žvaka ohladi i stvrdne.
 3. Koristite tupi predmet, poput stražnje strane noža ili kreditne kartice, da polako odstranite žvaku sa tkanine.
 4. Ako je potrebno, ponovite postupak dok potpuno ne odstranite žvaku.

Savjet 2: Upotreba maslaca ili ulja

Ako nemate led pri ruci, možete isprobati ovaj trik sa maslacem ili uljem:

 1. Uzmite malu količinu maslaca ili ulja i nanesite ga na žvaku.
 2. Pažljivo utrljajte maslac ili ulje oko žvake i sačekajte nekoliko minuta.
 3. Koristite tupi predmet da polako odstranite žvaku sa tkanine.
 4. Nakon uklanjanja žvake, operite odjeću u vrućoj vodi sa deterdžentom kako biste uklonili tragove maslaca ili ulja.

Savjet 3: Korištenje alkohola

Ako se žvaka zalijepi na sintetičke materijale, poput poliestera, možete pokušati koristiti alkohol:

 1. Navlažite pamučnu blazinicu ili krpu sa malo alkohola.
 2. Blago trljajte žvaku dok se ne omekša.
 3. Koristite tupi predmet da polako odstranite žvaku sa tkanine.
 4. Nakon uklanjanja žvake, operite odjeću u vrućoj vodi sa deterdžentom.

Sada kada znate ove dodatne savjete i trikove, možete bez problema ukloniti žvaku sa odjeće. Uvijek budite oprezni i pažljivi kako ne biste oštetili tkaninu i redovito perite odjeću kako biste održavali njen izgled i čistoću.

FAQ:

Kako ukloniti žvaku s odjeće?

Žvakaća guma se lako može ukloniti s odjeće pomoću leda. Stavite kockicu leda na žvaku kako bi je stvrdnuli, a zatim ga možete jednostavno odstraniti.

Koje su još metode za uklanjanje žvake s odjeće?

Pored leda, možete probati koristiti i otapala poput alkohola ili aceton, koje će omekšati žvaku i olakšati njezino uklanjanje. Također, možete isprobati i metode poput zagrijavanja žvake sušilom za kosu ili upotrebe maslaca ili maslinovog ulja.

Kako ukloniti tragove žvake s tkanine?

Ako je žvaka ostavila tragove na tkanini, poput mrlje, možete ih pokušati ukloniti pomoću nekih kućnih sredstava. Na primjer, možete probati slijevati toplu vodu preko mrlje i istrljati je sapunom za pranje rublja. Također, možete koristiti i otopinu octa i vode ili peroksid vodik.

Što ako ne uspijem ukloniti žvaku s odjeće?

Ako isprobate sve metode i žvakica se i dalje ne uklanja s odjeće, možete pokušati potražiti pomoć profesionalca ili koristiti neke komercijalne proizvode za uklanjanje mrlja. Također, uvijek je dobra ideja provjeriti upute za održavanje odjeće i konzultirati se s prodavačem za dodatne savjete.