Kako skuhati jaja da se lako gule - savjeti i trikovi

Kako Skuhati Jaja Da Se Lako Gule

Kako Skuhati Jaja Da Se Lako Gule

Svi smo se susreli s problemom da se jaja teško ili čak nemoguće ogule nakon što ih skuhate. S obzirom na to da su jaja jednostavan i brz obrok, jelo ili samo zdravi snack, bilo bi korisno znati nekoliko trikova kako ih skuhati tako da se lako oljušte.

Prvi trik je da se jaja ohlade prije nego što ih ogulite. Nakon što ih skuhate, prebacite ih u posudu s hladnom vodom i ostavite ih nekoliko minuta. Hladna voda će ohladiti jaja i omogućiti im da se skuhaju ravnomjerno, što olakšava guljenje.

Drugi trik je dodavanje soli u vodu prilikom kuhanja jaja. Sol pomaže da se jaja lakše ogule jer mijenja pH vrijednost ljuske i olakšava odvajanje ljuske od bjelanjka. Dodajte jednu ili dvije čajne žličice soli u vodu prije nego što stavite jaja.

Treći trik je korištenje starog, tj. ne tako svježeg jaja. Stara jaja su lakša za guljenje jer su njihove ljuske malo odvojenije od bjelanjka. Ako imate stara jaja koja već nije preporučeno jesti sirova, iskoristite ih za kuhanje i lakše guljenje.

Kombinacija ovih trikova može vam pomoći da skuhate jaja koja se lako ogule. Isprobajte ih i uživajte u svježim, jednostavnim i zdravim jelima s lako oljuštenim jajima.

Odabir pravih jaja

Da biste dobili savršeno skuhana jaja koja se lako gule, bitan je i odabir pravih jaja. Evo nekoliko savjeta kako odabrati najbolja jaja:

1. Svježina jaja

Svježa jaja su ključ za uspješno kuhanje. Svježa jaja imaju čvrsto bjelančevine i visoko podignut žumanjak. Da biste provjerili svježinu jaja, možete koristiti sljedeće metode:

 • Provjerite datum isteka: Na većini pakiranja jaja nalazi se datum isteka. Odaberite jaja koja su još uvijek svježa i nećete pogriješiti.
 • Plutajući test: Stavite jaje u staklenku s vodom. Ako se jaje prevrne na jednu stranu, najvjerojatnije je svježe. Ako plutaju na površini, vjerojatno su starija.
 • Pazite na pukotine: Izbjegavajte jaja koja imaju pukotine ili oštećenja ljuske, jer takva jaja mogu biti manje svježa.

2. Vrsta jaja

Pored svježine, vrsta jaja također može utjecati na kvalitetu kuhanih jaja. Postoje razne vrste jaja na tržištu:

 • Pileća jaja: Najčešće vrste jaja koje se koriste u kuhanju. Imaju neutralni okus i svestranu upotrebu.
 • Pačja jaja: Imaju bogatiji okus od pilećih jaja i često se koriste u kulinarskim jelima.
 • Gusja jaja: Imaju jači okus od pilećih jaja i često se koriste za pečenje i izradu tijesta.

3. Izvor jaja

Odabir jaja od pouzdanog izvora također je važan faktor za dobivanje kvalitetnih jaja. Ako imate priliku, odaberite jaja od lokalnih, organskih farmi ili odgajivača koji se brinu o dobrobiti svojih životinja. Takva jaja često imaju bolji okus i kvalitetu.

Sada kada znate kako odabrati prava jaja, možete sigurno kuhati jaja koja će se lako guliti i biti ukusna. Ne zaboravite da je uvijek važno provjeriti svježinu i kvalitetu jaja prije kuhanja kako biste dobili najbolje rezultate.

You might be interested:  Kako Zaraditi Od Kuce

Pravilan način kuhanja jaja

Odabir jaja

Jedan od ključnih faktora za pravilno kuhanje jaja je odabir svježih jaja. Svježa jaja su čvršća i lakše se kuhaju. Ako niste sigurni u svježinu jaja, postoji jednostavan trik: stavite jaje u posudu s vodom. Ako se jaje sinkronizira i leži na dnu, onda je svježe. Ako stoji vertikalno, još uvijek je upotrebljivo, ali nije najsvježije. Ako pluta, najbolje je ne koristiti takvo jaje jer je već pokvareno.

Pravilno pokretanje kuhanja

Nakon što ste odabrali svježa jaja, vrijeme je da započnete s kuhanjem. Evo koraka za pravilno kuhanje jaja:

 1. Stavite jaja u posudu za kuhanje.
 2. Prelijte jaja hladnom vodom tako da ih potpuno prekrijete.
 3. Stavite posudu s jajima na štednjak i podesite srednju jakost vatre.
 4. Kuhajte jaja dok voda ne proključa.
 5. Kad je voda proključala, smanjite temperaturu vatre na nisku i kuhajte jaja još 9-12 minuta, ovisno o tome koliko željeni stupanj kuhinjavanja želite. Veće jaje treba više vremena za kuhanje.
 6. Nakon što prođe odgovarajuće vrijeme kuhanja, uklonite posudu s vatre i iscijedite vodu iz posude.
 7. Prelijte jaja hladnom vodom kako biste ih brzo ohladili i spriječili daljnje kuhanje.

Jelo jaja

Evo nekoliko ideja kako možete koristiti kuhana jaja:

 • Izravno ih konzumirajte tako što ćete ih oguliti i posoliti prema ukusu.
 • Izradite salatu od jaja dodavanjem povrća, majoneze i začina.
 • Koristite ih za pripremu sendviča ili wrapa.
 • Dodajte ih juhama, prilogama ili sendvičima.
 • Napravite hranjivi doručak dodavanjem jaja uz poznate namirnice kao što su hrenovke i slanina.

Conclusio

Sada kada znate pravilan način kuhanja jaja, možete uživati u savršeno kuhanim jajima koja se lako guljenju. Zapamtite da je odabir svježih jaja ključan korak za uspjeh. Isprobajte ove savjete i trikove i uživajte u savršenom jelu jaja!

Preduvjeti za lako guljenje

Da biste kuvali jaja koja će se lako guliti, trebate se pridržavati nekoliko preduvjeta:

Koristite stara jaja

Stara jaja se lakše ljušte jer se unutrašnja membrana odvoji od ljuske tokom vremena. Ako koristite svježa jaja, može biti teže guliti ih bez da oštetite bjelanjak.

Isporučite jaja na sobnoj temperaturi

Jaja koja su na sobnoj temperaturi kuhaju se ravnomjernije, što olakšava guljenje. Preporučuje se da jaja izvadite iz frižidera najmanje 15 minuta prije nego što ih skuhate.

Koristite dovoljno vode i posudu odgovarajuće veličine

Za kuvanje jaja lako ljuštenih, koristite dovoljno vode da prekrije jaja za oko 2 cm. Posuda treba biti dovoljno velika da jaja mogu plivati ​​u vodi, što pomaže u ravnomjernom kuhanju.

Dodajte sirće ili sol u vodu za kuvanje

Da biste olakšali guljenje jaja, možete dodati malo sirćeta ili soli u vodu za kuvanje. Kiselina iz sirćeta može pomoći u odvajanju unutrašnje membrane od ljuske, dok sol može pomoći u sprečavanju pucanja ljuske tokom kuvanja.

Ohladite jaja prije guljenja

Kada su jaja gotova kuvana, odmah ih stavite pod hladnu vodu ili potopite u posudu s ledenom vodom kako bi se ohladili. Hlađenje jaja može pomoći u sužavanju prostora između ljuske i bjelanjka, što olakšava guljenje.

Slijedeći ove preduvjete, možete postići lako guljenje jaja bez ikakvih problema. Sada kad znate kako pripremiti jaja za lako guljenje, vrijeme je da se upustite u pripremu vaših omiljenih jela s kuvanim jajima!

Dodavanje soli u vodu

Dodavanje soli u vodu prilikom kuhanja jaja može olakšati guljenje njihovih ljuski. Evo nekoliko razloga zašto je dodavanje soli u vodu korisno:

 1. Povećava temperaturu ključanja: Dodavanjem soli u vodu pomaže da se temperatura ključanja vode poveća. Kada se voda brže zagrije, jaja se ravnomjerno skuhaju, čime se olakšava guljenje ljuske.
 2. Smanjuje rizik od pucanja jaja: Sol također pomaže u smanjenju rizika od pucanja jaja tijekom kuhanja. Sol proizvodi efekt sličan omotaču oko jaja, pomažući u održavanju njihove integriteta dok se kuhaju.

Evo kako možete koristiti sol prilikom kuhanja jaja:

 1. Priprema: Napunite lonac dovoljnom količinom vode da jaja budu potpuno potopljena.
 2. Dodavanje soli: Dodajte dvije žlice soli u vodu i dobro promiješajte.
 3. Kuhanje jaja: Stavite jaja u vodu i pustite da voda ključa. Kuhajte jaja prema željenoj teksturi – tvrdo, srednje ili meko kuhano, ovisno o preferencijama.
 4. Ohlađivanje i guljenje: Nakon kuhanja, ohladite jaja u hladnoj vodi i lagano ih lupite o tvrdu površinu kako biste olakšali guljenje ljuske.

Dodavanje soli u vodu prilikom kuhanja jaja može biti koristan trik za olakšavanje guljenja ljuske. Isprobajte ovu metodu sljedeći put kada budete kuhali jaja i uživajte u lakšem guljenju!

You might be interested:  Što Vidjeti U Parizu

Upotreba octa za lakše guljenje

Guljenje kuvanih jaja može biti izazov, ali postoji trik koji može olakšati ovu zadatku. Jedan od trikova je upotreba octa, koji može omogućiti lakše guljenje jaja.

Evo koraka koje možete slediti da biste koristili ocat za lakše guljenje jaja:

 1. Skuvajte jaja u uobičajenom postupku.
 2. Nakon što su se jaja ohladila, napravite male pukotine na ljusci jaja laganim lupkanjem o tvrdu površinu, kao što je sto.
 3. U velikoj posudi pripremite vodu i dodajte malu količinu octa. Količina octa zavisi od broja jaja, ali oko 2 supene kašike octa na svaki litar vode je dovoljno.
 4. Spuštajte jaja u posudu sa octom i vodom.
 5. Ostavite jaja u rastvoru sa octom i vodom oko 10-15 minuta. Ocat će pomoći da se ljuska jaja omekša.
 6. Nakon 10-15 minuta, uzmite jaja iz posude i pažljivo ogulite ljusku.

Ovaj trik sa octom pomaže da se ljuska jaja lakše odvoji od belanca, čineći proces guljenja mnogo manje frustrirajućim. Pokušajte ovaj trik sledeći put kada kuvate jaja i videćete razliku!

Ohlađivanje jaja prije guljenja

Kako bi vam lakše i brže guljenje jaja, preporučuje se ohlađivanje jaja nakon što su skuhana. Evo nekoliko načina kako da ohladite jaja prije nego ih počnete guliti:

Hladna voda

Hladna voda

Jaja možete ohladiti stavljajući ih u posudu s hladnom vodom. Procijedite vodu iz lonca nakon kuhanja i stavite jaja pod hladnu vodu iz slavine. Dodajte led ako želite dodatno ohladiti jaja. Pustite jaja da odstoje u hladnoj vodi najmanje 10 minuta prije nego ih počnete guliti.

Hladna kupka

Druga opcija je staviti jaja u posudu s hladnom vodom i dodati kocke leda ili smrznutu hladnu vodu. Ova hladna kupka brže će ohladiti jaja u usporedbi s običnom hladnom vodom. Pustite jaja da odstoje u hladnoj kupki najmanje 5 minuta prije nego ih počnete guliti.

Friziranje jaja

Ukoliko imate više vremena, možete ohladiti jaja u frižideru. Stavite ih u plastičnu vrećicu i stavite u jedan od odjeljaka za jaja u frižideru. Ostavite jaja u frižideru barem 1 sat prije nego ih počnete guliti. Ohlađena jaja će se lakše guliti jer će se unutrašnja membrana jaja odvojiti od ljuske.

Bez obzira na metod ohlađivanja koji koristite, jaja će biti lakša za guljenje i neće se skuvati tako ako ih gulite dok su još topla. Dodatno, ohlađena jaja će biti ukusnija jer će biti svježija i imati gušći bijeli dio.

Pravilno guljenje jaja

Guljenje jaja može biti pravi izazov, ali s nekoliko trikova i tehnika možete olakšati ovaj proces. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pravilno oljuštite jaja:

1. Započnite s kuhanjem jaja

Da biste lakše gulili jaja, prvo ih trebate pravilno skuhati. Stavite jaja u posudu s vodom i stavite je na štednjak. Kada voda proključa, smanjite vatru i kuhajte jaja otprilike 8-10 minuta.

2. Ohladite jaja

Nakon što ste kuhali jaja, odmah ih stavite u posudu s hladnom vodom kako bi se brzo ohladila. Hladna voda će pomoći u odvajanju ljuske od jajeta i olakšati guljenje.

3. Lagano razbijte ljusku

Da biste olakšali guljenje, lagano razbijte ljusku jaja o tvrdu površinu, poput radne površine ili stola. Neka se ljuska dobro raspukne, ali pripazite da ne razbijete samu jajnu ljusku.

4. Oljuštite jaje pod mlazom vode

Nakon što ste razbili ljusku, držite jaje pod mlazom hladne vode. Voda će otopiti tanki film između ljuske i jajeta, što će olakšati guljenje. Možete koristiti i prste ili malu četkicu da biste nježno skinuli ljusku jajeta.

5. Korištenje soli

Ako imate problema s guljenjem jaja, možete dodati malo soli u vodu tijekom kuhanja. Sol će pomoći da se ljuska odvoji od jajeta i olakša guljenje nakon kuhanja.

6. Korištenje čačkalice

Ako imate poteškoća s guljenjem jaja, možete koristiti čačkalicu ili malu žlicu da biste nježno podigli ljusku i oljuštili jaje. Pripazite da ne oštetite samu koru jajeta prilikom korištenja ove tehnike.

Pomoću ovih tehnika i trikova možete pravilno oljuštiti jaja i uživati u savršenim tvrdo kuhanim jelima ili ukusnim jajima. Sada kada znate kako pravilno guliti jaja, možete se veseliti bezbrižnom kuhanju i uživanju u jajima bez komplikacija!

Alternativni trikovi za lako guljenje

Sok od limuna

Jedan od najčešće korištenih trikova za lako guljenje jaja je korištenje soka od limuna. Preporučuje se dodati nekoliko kapi soka od limuna u vodu prije nego što stavite jaja da se kuhaju. Kisela svojstva limuna pomažu u razbijanju ljuske jajeta i olakšavaju guljenje.

You might be interested:  Kako Očistiti Indukcijsku Ploču

Priprema jaja na pari

Drugi način da olakšate guljenje jaja je da ih pripremite na pari umjesto da ih kuhate u vodi. Stavite jaja u parnu posudu iznad kipuće vode i kuhajte ih na pari oko 10-12 minuta. Nakon što su jaja skuhana, struktura ljuske će biti mekša i lakše ćete je guliti.

Hladno ispiranje

Nakon što skuhate jaja, odmah ih stavite pod hladnu tekuću vodu. Hladna voda će pomoći da se ljuska odvoji od jajeta, olakšavajući guljenje. Možete također upotrijebiti ledenu vodu za još bolje rezultate.

Jedenje jaja svježe

Jaja koja su svježe i tek skuhana često su teže guliti. Ako želite olakšati taj proces, preporučuje se da jaja skuhate barem jedan tjedan prije nego ih planirate guliti. Tokom tjedna, jaja će izgubiti nešto od vlage i zraka će prodrijeti kroz poroznu ljusku, što će olakšati guljenje.

Dodatno lupanje jaja

Ako koristite ovaj trik, tijekom kuhanja jaja napravite sitne pukotine po cijeloj površini ljuske pomoću žlice ili noža prije nego što stavite jaja kuhati. To će omogućiti da voda lakše prodre ispod ljuske, što će olakšati guljenje jaja.

Trik s sodom bikarbonom

Trik sa sodom bikarbonom je još jedan način da olakšate guljenje jaja. Dodajte malo sode bikarbone u vodu prije nego što stavite jaja kuhati. Sodin bikarbona će pomoći u opuštanju membrane ispod ljuske, olakšavajući guljenje.

Tabela alternativnih trikova za lako guljenje
Trik Opis
Sok od limuna Dodajte nekoliko kapi soka od limuna u vodu da olakšate guljenje
Priprema na pari Kuhajte jaja na pari umjesto u vodi kako bi se olakšalo guljenje
Hladno ispiranje Stavite skuhana jaja pod hladnu vodu da se ljuska lakše odvoji
Jedenje jaja svježe Skuhajte jaja barem jedan tjedan prije nego ih planirate guliti
Dodatno lupanje jaja Napravite sitne pukotine po površini jaja prije kuhanja
Trik s sodom bikarbonom Dodajte sodu bikarbonu u vodu kako biste olakšali guljenje

FAQ:

Kako skuhati jaja da se lako gule?

Jaja je najbolje staviti u hladnu vodu i polako ih pustiti da provre. Nakon toga smanjiti temperaturu i kuhati ih još 8-10 minuta. Kad su gotova, jaja treba odmah staviti u hladnu vodu kako bi se lakše gulila.

Koliko dugo treba kuhati jaja da se lako gule?

Preporučuje se da jaja kuhaju još 8-10 minuta nakon što provre. To će osigurati da su jaja dovoljno skuhana, ali ne i prekuhana, što može dovesti do tvrdog žumanjka i težeg gulanja.

Koje su najbolje metode za kuhanje jaja da se lako gule?

Postoje različite metode koje možete koristiti da biste dobili jaja koja se lako gule. Jedna od njih je da jaja stavite u hladnu vodu i polako ih pustite da provre. Nakon toga smanjite temperaturu i kuhajte ih još 8-10 minuta. Druga metoda je prvo provreti vodu, pa tek onda staviti jaja i kuhati ih 8-10 minuta. Obe metode su učinkovite i rezultiraju lako guljenim jajima.

Zašto je važno staviti jaja u hladnu vodu nakon kuhanja?

Stavljanje kuhanih jaja u hladnu vodu odmah nakon kuhanja ima nekoliko prednosti. Prvo, to pomaže ohladiti jaja i sprječava da se previše skuhaju. Drugo, to pomaže odvojiti ljusku od jaja, čineći je lakšom za guljenje. Treće, to pomaže da se zaustava daljnje kuhanje jaja i sprečava da postanu tvrda.

Postoji li neki trik za lakše guljenje jaja?

Da, postoji nekoliko trikova koje možete koristiti za lakše guljenje jaja. Jedan od njih je dodati malo soli u vodu tijekom kuhanja jaja. Sol će pomoći da se ljuska odvoji od jaja i olakša guljenje. Drugi trik je dodati malo octa u vodu tijekom kuhanja. Kiselina iz octa također će pomoći da se ljuska odvoji od jaja. Također možete pokušati malo protrljati jaje o radnu površinu prije guljenja, što također može olakšati proces.

Koliko vremena treba kuhati jaja?

Jaja se obično kuhaju oko 10-12 minuta. Ako želite tvrdo kuhana jaja, možete ih kuhati i do 15 minuta.