Kako smanjiti plak u arterijama: prirodne metode i savjeti | Saznajte više o zdravlju srca i krvnih sudova

Kako Smanjiti Plak U Arterijama

Kako Smanjiti Plak U Arterijama

Plak u arterijama je nakupljanje masnih naslaga i drugih tvari u stijenkama arterija, što može dovesti do suženja i blokade protoka krvi. Ovo stanje, poznato i kao ateroskleroza, može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Srećom, postoje prirodni načini za smanjenje plaka u arterijama i očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova.

Jedna od najvažnijih metoda za smanjenje plaka u arterijama je promjena načina života. Redovita tjelesna aktivnost, zdrava prehrana i kontrola tjelesne težine mogu pomoći u smanjenju rizika od ateroskleroze. Tjelesna aktivnost pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka, smanjenju razine kolesterola i jačanju srčanog mišića.

Prehrana igra ključnu ulogu u sprečavanju nakupljanja plaka u arterijama. Preporučuje se konzumiranje hrane s visokim udjelom vlakana, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica. Također je važno izbjegavati hranu bogatu zasićenim i trans mastima, poput prerađenih namirnica, masnoća životinjskog porijekla i slatkiša.

Uz promjene u načinu života, postoji nekoliko prirodnih lijekova koji mogu pomoći u smanjenju plaka u arterijama. Neke od tih metoda uključuju konzumiranje đumbira, češnjaka, kurkume i zelenog čaja. Ove namirnice imaju antioksidativna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upala, snižavanju kolesterola i sprečavanju oštećenja arterija.

U zaključku, plak u arterijama može biti ozbiljan zdravstveni problem, ali postoje prirodne metode i savjeti koji mogu pomoći u njegovom smanjenju. Promjene u načinu života, zdrava prehrana i prirodni lijekovi mogu biti korisni i doprinijeti očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Važno je konzultirati se s liječnikom prije promjene načina života ili početka bilo koje nove terapije.

Contents

Kako smanjiti plak u arterijama

Plak u arterijama, poznat i kao ateroskleroza, je nakupljanje masnih ćelija, holesterola i drugih naslaga na unutrašnjim zidovima arterija. Ovaj plak može s vremenom ometati protok krvi i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su srčani udar i moždani udar. Srećom, postoje prirodne metode i savjeti koji vam mogu pomoći da smanjite plak u arterijama i održite srce i krvne sudove zdravima.

Prehrana

Pravilna prehrana igra ključnu ulogu u prevenciji i smanjenju plaka u arterijama. Evo nekoliko namirnica koje biste trebali uključiti u svoju prehranu:

 • Riba bogata omega-3 masnim kiselinama: Losos, tunjevina i skuša su odlični izvori omega-3 masnih kiselina koje pomažu smanjiti upalu i poboljšati zdravlje srca.
 • Češnjak: Češnjak je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima koja mogu pomoći u smanjenju plaka u arterijama. Dodajte ga svježem ili kuhanom obroku za dodatne zdravstvene beneficije.
 • Orašasti plodovi: Bademi, orasi i lješnjaci su bogati zdravim mastima, vlaknima i antioksidansima koji pomažu očistiti arterije i smanjiti rizik od srčanih bolesti.
 • Zeleni čaj: Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u sprečavanju oksidacije kolesterola i smanjenju nakupljanja plaka u arterijama.

Fizička aktivnost

Redovita fizička aktivnost također može pomoći u smanjenju plaka u arterijama. Vežbanje poboljšava cirkulaciju krvi, jača srce i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Pokušajte svakodnevno izdvojiti najmanje 30 minuta za neku vrstu aerobnog vežbanja kao što su trčanje, hodanje ili biciklizam.

Kontrola stresa

Dugotrajni stres može negativno utjecati na zdravlje srca i povećati rizik od plaka u arterijama. Pronalaženje načina za kontrolu stresa, poput meditacije, dubokog disanja ili yoga, može pomoći u održavanju zdravlja srca.

Napotci za smanjenje plaka u arterijama:

 1. Izbjegavajte unos štetnih masnoća i trans masti.
 2. Razmislite o dodatku prehrani koji sadrži omega-3 masne kiseline.
 3. Redovito pratite krvni tlak i razinu kolesterola kod svog liječnika.
 4. Izbjegavajte pušenje i konzumiranje alkohola u velikim količinama.
 5. Održavajte zdravu tjelesnu težinu i promovirajte dobar san.
Savjeti za smanjenje plaka u arterijama:
Redovito vježbajte aerobne aktivnosti.
Jedite hranu bogatu antioksidansima poput bobičastog voća i tamne čokolade.
Izbjegavajte prženu hranu i unesite više svježeg povrća i voća u svoju prehranu.
Uključite zdrave izvore vlakana poput cjelovitih žitarica i mahunarki.

Prirodne metode i savjeti

Pazite na prehranu

Prva i najvažnija metoda za smanjenje plaka u arterijama je pravilna prehrana. Ograničite unos zasićenih masti, trans masti i kolesterola. Umjesto toga, povećajte unos voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe bogate omega-3 masnim kiselinama i biljnih proteina.

Redovito vježbajte

Fizička aktivnost ima pozitivan učinak na vaše srce i krvne sudove. Redovito vježbanje može smanjiti razinu kolesterola i krvni tlak te poboljšati cirkulaciju krvi. Pokušajte svakodnevno vježbati barem 30 minuta, kao što su lagane šetnje, plivanje, biciklizam ili joge.

You might be interested:  Kako Smiriti Alergijski Kašalj

Kontrolirajte stres

Stres može negativno utjecati na zdravlje vašeg srca. Pokušajte pronaći načine kako se opustiti i smanjiti stres. Odmorite se, meditirajte, vježbajte duboko disanje ili se bavite hobijem koji vam donosi radost. Važno je pronaći načine koji vam odgovaraju i redovito ih prakticirati.

Podrška dodatnim prirodnim suplementima

Uz pravilnu prehranu, dodatni prirodni suplementi mogu pomoći u smanjenju plaka u arterijama. Neke od opcija uključuju omega-3 masne kiseline, koenzim Q10, vitamin C i E, ekstrakt biljke glog i češnjak. Prije uzimanja bilo kakvih dodataka, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Prestanite pušiti

Pušenje cigareta može oštetiti vaše arterije i ubrzati nakupljanje plaka. Ako pušite, razmislite o tome da prekinete s ovim štetnim navikama. Pitajte svog liječnika za podršku i pomoć kako biste prestali pušiti.

Redoviti pregledi

Redoviti pregledi i posjete liječniku mogu vam pomoći u otkrivanju i praćenju zdravstvenih problema vezanih uz srce i krvne sudove. Liječnik će vam moći pružiti najbolje savjete i upute vezane za vaše specifične potrebe.

Prirodne namirnice koje potiču zdravlje srca
Povrće Voće Riba Cjelovite žitarice
Brokula Jabuke Tuna Kinoa
Špinat Narandže Losos Zob
Mrkva Grejpfrut Sardine Ječam

Zajedno sa zdravom prehranom i načinom života, ove namirnice mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova. Uključite ih u svoju prehranu što je češće moguće i uživajte u njihovim brojnim zdravstvenim prednostima.

Znakovi i posljedice plaka u arterijama

Plak u arterijama je nakupina masnih tvari, kolesterola, kalcija i drugih elemenata koji se talože na unutarnjim zidovima arterija. Ova nakupina može uzrokovati sužavanje arterija ili čak potpunu blokadu, što ometa normalnu cirkulaciju krvi i dovodi do raznih zdravstvenih problema.

Znakovi plaka u arterijama

 • Bol u prsima – jedan od glavnih znakova suženja arterija i srčanih problema je bol u prsima, koja se obično javlja tijekom fizičke aktivnosti ili emocionalnog stresa.
 • Umor i nedostatak energije – sužene arterije otežavaju protok krvi i snabdijevanje tkiva kisikom i hranjivim tvarima, što može uzrokovati umor i nedostatak energije.
 • Kratkoća daha – smanjeni protok krvi kroz sužene arterije može uzrokovati nedostatak kisika u plućima, što dovodi do kratkoće daha, posebno prilikom tjelesne aktivnosti.
 • Kardiovaskularni problemi – sužene arterije povećavaju rizik od srčanog udara, moždanog udara, visokog krvnog tlaka i drugih kardiovaskularnih bolesti.
 • Problemi s probavom – avaskularnost crijeva može biti uzrokovana suženim arterijama koje ne mogu pružiti dovoljnu količinu kisika i hranjivih tvari crijevnim stanicama. To može rezultirati probavnim smetnjama kao što su bolovi u trbuhu, proljev ili konstipacija.

Posljedice plaka u arterijama

Plak u arterijama može imati ozbiljne posljedice na zdravlje. Neki od najčešćih problemi povezani s plakom u arterijama uključuju:

 1. Angina pektoris – to je iznenadna bol ili nelagoda u prsima koja se pojavljuje kada srčani mišić ne dobiva dovoljno kisika.
 2. Miokardni infarkt (srčani udar) – to je stanje koje se javlja kada protok krvi kroz arteriju koja opskrbljuje srčani mišić potpuno prestane.
 3. Moždani udar – sužene arterije mogu blokirati protok krvi u mozgu, što dovodi do iznenadne prekida opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i može uzrokovati moždani udar.
 4. Periferna arterijska bolest – suženje arterija u nogama može uzrokovati bol, trnci i slabost u nogama i nogama, a u težim slučajevima može dovesti do gangrene i amputacije.

Zato je važno prepoznati znakove plaka u arterijama i poduzeti mjere kako bi se smanjio rizik od daljnjih komplikacija. Redoviti pregledi, zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i prestanak pušenja mogu pomoći u održavanju arterija čistima i zdravima.

Kako spriječiti nastanak plaka

Pridržavajte se zdrave prehrane

Odabir pravih namirnica ključan je faktor u sprečavanju nastanka plaka u arterijama. Izbjegavajte hranu bogatu zasićenim mastima i kolesterola, kao što su maslac, masno meso, prerađeni proizvodi i slatkiši. Umjesto toga, pokušajte uvrstiti u svoju prehranu namirnice koje su bogate vlaknima i antioksidansima, kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi i riba.

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Prekomjerna tjelesna težina može povećati rizik od nastanka plaka u arterijama. Redovito vježbanje i održavanje zdrave prehrane mogu vam pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i smanjenju rizika od plaka.

Redovito vježbajte

Fizička aktivnost ima brojne koristi za zdravlje srca i krvnih sudova. Redovito vježbanje može povećati protok krvi, ojačati srce i spriječiti taloženje plaka u arterijama. Preporučuje se najmanje 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti pet puta tjedno.

Izbjegavajte pušenje

Pušenje cigareta je jedan od vodećih faktora rizika za srčane bolesti. Pušenje oštećuje unutarnji sloj arterija, čineći ih osjetljivijima na taloženje plaka. Ako pušite, razmislite o prestanku, a ako ne pušite, izbjegavajte izlaganje duhanskom dimu.

Kontrolirajte stres

Dugotrajni stres može imati negativan utjecaj na zdravlje srca i povećati rizik od plaka u arterijama. Pronađite načine za smanjenje stresa koji vam odgovaraju, kao što su vježbe opuštanja, meditacija ili bavljenje hobijima.

Redovito provjeravajte krvni tlak i kolesterol

Visok krvni tlak i povišene razine kolesterola mogu povećati rizik od nastanka plaka u arterijama. Redovito provjeravajte ove vrijednosti i slijedite preporuke liječnika ako su izvan normalnih vrijednosti.

Dijeta za smanjenje plaka
Hrana koja se preporučuje Hrana koju treba izbjegavati
Voće i povrće Masno meso
Cjelovite žitarice Zasićene masti
Orašasti plodovi Prerađeni proizvodi
Riba Slatkiši

Prehrana za čišćenje arterija

Jedan od važnih načina održavanja zdravlja srca i krvnih sudova je održavanje arterija čistima. Zdrave arterije su ključne za normalno funkcionisanje srca i pravilan protok krvi. Prehrana igra veliku ulogu u očuvanju zdravih arterija. Evo nekoliko namirnica koje mogu pomoći u čišćenju arterija:

1. Sočivo

1. Sočivo

Sočivo je bogato vlaknima koja mogu smanjiti nivo holesterola u krvi. Konzumiranje sočiva može pomoći u čišćenju arterija i održavanju zdravlja srca.

2. Masna riba

Masna riba poput lososa, skuše i sardine sadrži omega-3 masne kiseline koje mogu smanjiti upalu i poboljšati zdravlje srca. Konzumiranje masne ribe barem dva puta sedmično može pomoći u održavanju arterija čistima.

You might be interested:  Kako Se Crta Vuk

3. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je bogato zdravim masnoćama koje mogu smanjiti nivo lošeg holesterola u krvi. Može se koristiti kao zamjena za druge vrste masti i ulja u ishrani kako bi se održala zdrava srca.

4. Orasi

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i antioksidantima koji mogu pomoći u smanjenju upale i održavanju zdravih arterija. Dodavanje oraha u ishranu može imati blagotvoran uticaj na zdravlje srca.

5. Avokado

Avokado je voće bogato zdravim mononezasićenim mastima koje mogu smanjiti nivo lošeg holesterola u krvi. Redovno konzumiranje avokada može pomoći u čišćenju arterija i poboljšanju zdravlja srca.

6. Cimet

Cimet je začin koji može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola i šećera u krvi. Dodavanje cimeta u ishranu može biti korisno za održavanje zdravih arterija.

7. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji mogu smanjiti nivo lošeg holesterola i poboljšati zdravlje srca. Redovno konzumiranje zelenog čaja može pomoći u održavanju arterija čistima.

8. Crvena paprika

8. Crvena paprika

Crvena paprika sadrži antioksidante i vitamin C koji mogu pomoći u očuvanju zdravih arterija. Dodavanje crvene paprike u ishranu može imati pozitivan uticaj na zdravlje srca.

9. Integralne žitarice

Integralne žitarice poput zobenih pahuljica i smeđeg riža bogate su vlaknima koja mogu smanjiti nivo lošeg holesterola i održavati arterije čistima. Redovno konzumiranje integralnih žitarica može pomoći u očuvanju zdravlja srca.

10. Koštunjavo voće

Koštunjavo voće poput badema, lješnika i indijskih oraščića bogato je zdravim mastima, vlaknima i antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola i čišćenju arterija.

Uključivanje ovih namirnica u ishranu može biti korisno za čišćenje arterija i održavanje zdravlja srca. Međutim, važno je imati na umu da zdrava ishrana treba biti dio cjelokupnog zdravog načina života koji uključuje redovnu fizičku aktivnost i izbjegavanje pušenja.

Fizička aktivnost za zdravlje srca

Redovna fizička aktivnost ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova. Održavanje aktivnog načina života može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, kao što su ateroskleroza i visok krvni pritisak.

Koristi fizičke aktivnosti za srce

Fizička aktivnost ima brojne koristi za zdravlje srca. Evo nekoliko glavnih:

 • Jača srčani mišić, što poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje rizik od srčanog udara.
 • Pomaže u kontroli težine, što smanjuje opterećenje srca i krvnih sudova.
 • Smanjuje loš kolesterol (LDL) i povećava dobar kolesterol (HDL), što smanjuje rizik od ateroskleroze.
 • Poboljšava regulaciju krvnog pritiska i smanjuje rizik od hipertenzije.
 • Poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu, smanjujući rizik od moždanog udara.

Vrste fizičke aktivnosti koje koriste srcu

Da biste održavali zdravlje srca, preporučuje se kombinacija aerobnih vježbi, vježbi snage i fleksibilnosti.

 1. Aerobne vježbe, kao što su trčanje, hodanje, biciklizam ili plivanje, poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju srce i pluća, te smanjuju rizik od srčanih bolesti.
 2. Vježbe snage, poput podizanja utega ili korištenja sopstvene težine, jačaju mišiće i kosti, a također pomažu u održavanju zdrave težine.
 3. Vježbe fleksibilnosti, kao što su istezanje ili joga, poboljšavaju pokretljivost mišića i zglobova.

Kako sigurno započeti fizičku aktivnost

Prije nego započnete bilo koju vrstu fizičke aktivnosti, posebno ako niste bili aktivni neko vrijeme ili imate bilo kakve zdravstvene probleme, važno je konzultovati se sa svojim ljekarom ili stručnim trenerom. Oni će vam dati smjernice o tome koje vježbe su najbolje za vas i kako bezbjedno započeti vježbanje.

Odgovarajuća fizička aktivnost može biti ključni faktor u održavanju i poboljšanju zdravlja srca. Redovno vježbanje će pojačati vaše srce, smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati vaš opšti nivo zdravlja i blagostanja.

Prirodni lijekovi protiv plaka u arterijama

Plak u arterijama je nakupljanje masnih tvari, kolesterola, kalcija i drugih tvari na unutarnjoj stijenci arterija. To može uzrokovati sužavanje arterija i smanjenje protoka krvi, što povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. No, postoji nekoliko prirodnih lijekova koje možete isprobati kako biste smanjili plak u arterijama i održali zdravlje srca i krvnih sudova.

1. Ishrana bogata vlaknima

Ishrana bogata vlaknima može pomoći u regulaciji kolesterola i smanjenju nakupljanja plaka u arterijama. Vlakna se nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama. Pokušajte uključiti ove namirnice u svoju svakodnevnu prehranu kako biste smanjili rizik od plaka u arterijama.

2. Zdrave masti

Umjesto zasićenih masti, koje mogu povećati rizik od plaka u arterijama, pokušajte konzumirati zdrave masti poput maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i ribe bogate omega-3 masnim kiselinama. Ove masti mogu pomoći u smanjenju upale i održavanju zdravlja arterija.

3. Antioxidansi

Antioxidansi su važni za održavanje zdravlja arterija i smanjenje plaka. Voće i povrće bogato antioksidansima, poput bobičastog voća, špinata, karfiola i paprike, mogu pomoći u smanjenju upale i sprječavanju nakupljanja plaka u arterijama.

4. Vježbanje

Redovito vježbanje može pomoći u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova te smanjiti rizik od plaka u arterijama. Pokušajte uključiti aerobne vježbe poput trčanja, hodanja ili vožnje bicikla u svoju svakodnevnu rutinu. Također se preporučuje vježbanje snage kako biste ojačali mišiće i podržali zdravlje arterija.

5. Biljni čajevi

Prirodni biljni čajevi poput zelenog čaja i čaja od đumbira mogu pomoći u smanjenju plaka u arterijama. Ovi čajevi sadrže antioksidanse i protuupalne spojeve koji mogu poboljšati zdravlje krvnih sudova i smanjiti rizik od plaka.

Primer menija za zdravlje srca
Doručak Činija zobene kaše s bobičastim voćem i orašastim plodovima
Ručak Pileća salata s avokadom i maslinovim uljem
Večera Riba pečena na žaru s povrćem
Užina Voćna salata s orašastim plodovima

Sve ove prirodne metode i lijekovi mogu pomoći u smanjenju plaka u arterijama i održavanju zdravlja srca i krvnih sudova. Ipak, uvijek se savjetujte sa svojim ljekarom prije nego što počnete koristiti bilo koji prirodni lijek ili mijenjate svoju ishranu ili rutinu vježbanja.

Zdrav životni stil za zdravlje srca i krvnih sudova

Zdrav način života igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Održavanje zdravih navika može pomoći u sprečavanju nakupljanja plaka u arterijama i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

You might be interested:  28 Tjedan Trudnoće Koji Je To Mjesec

Redovito vježbajte

Redovita tjelesna aktivnost ima mnoge prednosti za zdravlje srca. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene aerobne vježbe tjedno ili 75 minuta intenzivne aerobne vježbe. Vježbe poput hodanja, trčanja, plivanja, biciklizma ili plesa mogu pomoći u jačanju srca, smanjenju razine kolesterola i smanjenju rizika od plaka u arterijama.

Održavajte zdravu prehranu

Hrana koju jedete igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Preporučuje se konzumacija uravnotežene prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, masnim ribama, orašastim plodovima i sjemenkama. Izbjegavajte unos masne hrane, prerađenih namirnica i višak soli.

Kontrolirajte težinu

Povećana tjelesna težina može povećati rizik od srčanih bolesti. Važno je održavati zdravu tjelesnu težinu putem pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti.

Prestanite pušiti

Pušenje je jedan od glavnih uzroka srčanih bolesti. Prestanak pušenja može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti i smanjenje plaka u arterijama. Potražite stručnu pomoć i podršku kako biste uspješno prestali pušiti.

Kontrolirajte krvni tlak

Povišeni krvni tlak može oštetiti srce i krvne žile. Redovito mjerenje krvnog tlaka i praćenje preporuka liječnika može pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka.

Upravljajte stresom

Dugotrajni stres može negativno utjecati na zdravlje srca. Pronalaženje načina za upravljanje stresom, poput meditacije, joge ili terapije, može pomoći u očuvanju zdravlja srca.

Važno je imati na umu da se ovi savjeti odnose na održavanje zdravlja srca i krvnih sudova. Uvijek se obratite svom liječniku za dijagnozu, liječenje i savjete prilagođene vašem individualnom zdravlju.

Redovne provjere zdravlja srca i krvnih sudova

1. Posjet kardiologu

Posjeta kardiologu je prvi korak u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova. Kardiolog je specijalist koji se bavi dijagnozom i liječenjem bolesti srca i krvnih sudova. Redovne posjete kardiologu omogućuju ranu dijagnozu potencijalnih problema i pružaju mogućnost za praćenje zdravlja srca.

2. EKG (elektrokardiogram)

EKG je neinvazivni test koji mjeri električnu aktivnost srca. On može otkriti nepravilnosti u ritmu srca, promjene u provođenju električnih impulsa ili znakove prethodnih srčanih oštećenja. EKG je brz i jednostavan test koji se može obaviti u ordinaciji kardiologa.

3. Krvni testovi

Krvni testovi mogu pružiti važne informacije o zdravlju srca i krvnih sudova. Na primjer, lipoproteinski profil mjeri razinu lipida u krvi, uključujući kolesterol i trigliceride. Povišene razine ovih tvari mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Također se može provesti test koji mjeri razinu C-reaktivnog proteina, koji može biti indikator upale unutar arterija.

4. Krvni tlak

Mjerenje krvnog tlaka je važan dio provjere zdravlja srca i krvnih sudova. Visok krvni tlak može oštetiti arterije i povećati rizik od srčanih bolesti. Redovito mjerenje krvnog tlaka kod kuće ili kod liječnika može pomoći otkriti visok krvni tlak i kontrolirati ga pravodobnim intervencijama.

5. Ultrazvuk srca

Ultrazvuk srca, poznat i kao ehokardiografija, je neinvazivni test kojim se koristi zvučni valovi za stvaranje slike srca. Ovaj test omogućuje procjenu strukture i funkcije srca, uključujući rad srčanih zalistaka. Ultrazvuk srca može otkriti srčane probleme poput oštećenja zalistaka ili slabog protoka krvi.

6. Koronarna angiografija

Koronarna angiografija je invazivni pregled kojim se koristi kontrastno sredstvo kako bi se jasno prikazale koronarne arterije. Ovaj test se obično koristi kod osoba s visokim rizikom od srčanih bolesti ili simptomima kao što su bol u prsima. Na temelju rezultata koronarne angiografije, liječnik može odlučiti o daljnjem liječenju, kao što je postavljanje stenta ili bypass operacija.

7. Savjeti za zdravlje srca

 • Izbjegavajte pušenje i pasivno pušenje
 • Redovito vježbajte barem 30 minuta dnevno
 • Jedite uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i ribom
 • Kontrolirajte tjelesnu težinu
 • Izbjegavajte prekomjernu konzumaciju alkohola
 • Upravljajte stresom kroz tehnike opuštanja, vježbe disanja ili meditaciju

8. Redovni pregledi i praćenje

Redoviti pregledi i praćenje zdravlja srca i krvnih sudova su ključni za održavanje zdravog srca. Rane dijagnoze i pravodobno liječenje mogu značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti. Uvijek se posavjetujte sa svojim kardiologom ili liječnikom opće prakse kako biste osigurali pravilnu provjeru zdravlja srca i krvnih sudova.

FAQ:

Kako plak utječe na zdravlje srca?

Plak u arterijama može uzrokovati sužavanje krvnih žila i smanjiti protok krvi prema srcu, što može dovesti do srčanih bolesti poput angine pektoris, infarkta miokarda i moždanog udara. Ovo su ozbiljna zdravstvena stanja koja zahtijevaju hitno liječenje.

Koje su prirodne metode za smanjenje plaka u arterijama?

Postoje neke prirodne metode koje mogu pomoći u smanjenju plaka u arterijama. To uključuje zdravu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima poput maslinovog ulja i orašastih plodova. Također je važno vježbati redovito, kontrolirati krvni tlak, prestati pušiti i smanjiti unos alkohola. Ove promjene životnog stila mogu poboljšati zdravlje srca i krvnih žila.

Kako omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju plaka u arterijama?

Omega-3 masne kiseline su zdrave masti koje se nalaze u ribi poput lososa, skuše i tune. One imaju protuupalna svojstva i mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi. Također, omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, jer poboljšavaju zdravlje krvnih žila i sprječavaju stvaranje plaka u arterijama.

Kakva je uloga fizičke aktivnosti u smanjenju plaka u arterijama?

Redovita fizička aktivnost može biti vrlo korisna u smanjenju plaka u arterijama. Vježbanje potiče cirkulaciju krvi i pomaže u održavanju zdravlja krvnih žila. Također može smanjiti rizik od srčanih bolesti, jer pomaže u kontroli težine, smanjenju krvnog tlaka i razini kolesterola. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta intenzivne aerobne aktivnosti tjedno.

Koja hrana treba izbjegavati kako bi se smanjio plak u arterijama?

Da biste smanjili plak u arterijama, trebali biste izbjegavati hranu koja je bogata zasićenim i trans mastima. To uključuje prerađenu hranu, brzu hranu, masno meso, punomasne mliječne proizvode, margarin, prženu hranu i grickalice s visokim udjelom masnoće. Također je važno ograničiti unos soli, šećera i alkohola, jer ove namirnice mogu negativno utjecati na zdravlje srca i krvnih žila.