Kako smanjiti visok broj otkucaja srca - Savjeti i tehnike

Kako Smanjiti Veliki Broj Otkucaja Srca

Kako Smanjiti Veliki Broj Otkucaja Srca

Visok broj otkucaja srca (povišen puls) može biti uzrokovan različitim faktorima, kao što su stres, tjeskoba, fizička aktivnost ili određene zdravstvene komplikacije. Ako primijetite da vam je srčani ritam ubrzan i želite smanjiti taj problem, postoje nekoliko jednostavnih tehnika i savjeta koje možete primijeniti.

Jedan od najučinkovitijih načina za smanjenje visokog broja otkucaja srca je duboko disanje. Duboko disanje može pomoći smiriti tijelo i um te smanjiti stres i anksioznost, što je često povezano s ubrzanim pulsom. Jednostavno sjednite udobno, zatvorite oči i koncentrirajte se na svoje disanje. Udišite polako kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdišite kroz usta. Ponovite ovaj proces nekoliko puta dok ne osjetite da vam se srčani ritam smiruje.

Jedna od tehnika koja može pomoći u smanjenju visokog broja otkucaja srca je vježba. Vježba može poboljšati vaše kardiovaskularno zdravlje i sniziti krvni tlak, što može dovesti do smanjenja pulsa. Redovita tjelesna aktivnost, poput hodanja, trčanja ili plivanja, može biti vrlo korisna u održavanju zdravog srca. Preporuča se vježbati barem 30 minuta dnevno, pet dana u tjednu. Međutim, prije započinjanja bilo kakvog vježbanja, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da je to sigurno za vas.

Drugi savjet koji može biti koristan u smanjenju visokog broja otkucaja srca je smanjenje unosa kofeina. Kofein je stimulans koji može povećati puls i uzrokovati ubrzanje srca. Ako imate problema s visokim brojem otkucaja srca, razmislite o smanjenju ili izbjegavanju pijenja kave, energetskih napitaka i drugih namirnica koje sadrže kofein. Zamjena čajem od biljke poput kamilice ili mente može biti alternativa koja vas može smiriti i opustiti.

U zaključku, visok broj otkucaja srca može biti neugodan simptom koji može biti uzrokovan različitim čimbenicima. Međutim, primjenom jednostavnih tehnika kao što su duboko disanje, redovita tjelesna aktivnost i smanjenje unosa kofeina, možete smanjiti puls i poboljšati opće zdravlje srca. Važno je napomenuti da je uvijek najbolje konzultirati se sa svojim liječnikom prije primjene bilo kakve promjene u vašoj rutini kako biste bili sigurni da je to prikladno za vas i vaše zdravstveno stanje.

Contents

Kako smanjiti visok broj otkucaja srca

Visok broj otkucaja srca, poznat i kao tahikardija, može biti uzrokovan različitim faktorima kao što su stres, anksioznost, tjelesna aktivnost, konzumacija određene hrane i pića ili nekih lijekova. U većini slučajeva, tahikardija nije opasna i može se kontrolirati uz pomoć odgovarajućih tehnika i promjena u načinu života.

Evo nekoliko savjeta kako smanjiti visok broj otkucaja srca:

 1. Duboko disanje: Uz pomoć dubokog disanja, možete smanjiti stres i opustiti srce. Duboko udahnite kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi i polako izdahnite kroz usta. Ponovite ovaj proces nekoliko puta.
 2. Fizička aktivnost: Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u jačanju srca i smanjenju broja otkucaja. Pokušajte se baviti aerobnim vježbama poput trčanja, hodanja ili plivanja nekoliko puta tjedno.
 3. Smanjenje unosa kofeina: Kofein može povećati broj otkucaja srca, pa je preporučljivo smanjiti unos kave, čaja i drugih napitaka koji sadrže kofein.
 4. Opustite se: Pronađite metode za opuštanje poput meditacije, yoga ili masaže. Ove tehnike opuštaju tijelo i um te smanjuju stres, što može smanjiti broj otkucaja srca.
 5. Pazite na prehranu: Izbjegavajte hranu koja može potaknuti tahikardiju, kao što su masna hrana, slatkiši i brza hrana. Umjesto toga, birajte zdrave namirnice poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina.
 6. Izbjegavajte alkohol i duhan: Alkohol i duhan mogu utjecati na rad srca i povećati broj otkucaja. Pokušajte izbjeći konzumaciju alkohola i prestati pušiti kako biste smanjili rizik od tahikardije.
 7. Smanjite stres: Pronađite načine da smanjite stres u svakodnevnom životu, kao što su vježbe opuštanja, druženje s prijateljima i obavljanje aktivnosti koje vas vesele.
You might be interested:  Kako Poloziti Vozacki Ispit Iz Prve

Slijedeći ove savjete i tehnike, možete smanjiti visok broj otkucaja srca i poboljšati svoje zdravlje. Međutim, ako imate ozbiljnije simptome ili brige oko svog srca, uvijek se posavjetujte sa stručnjakom za zdravlje.

Tehnike disanja za smanjenje otkucaja srca

 • Duboko disanje: Duboko disanje može pomoći u smanjenju otkucaja srca tako što usporava vaše disanje i opušta tijelo. Sjednite u udoban položaj, zatvorite oči i usredotočite se na vaše disanje. Polako udahnite kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ponavljajte ovaj proces nekoliko minuta dok ne osjetite opuštanje.
 • 4-7-8 tehnika disanja: Ova tehnika disanja može pomoći u usporavanju otkucaja srca i smanjenju stresa. Sjednite u udoban položaj i opustite se. Zatvorite usta i udahnite kroz nos brojeći do četiri. Zadržite dah brojeći do sedam, a zatim polako izdahnite kroz usta brojeći do osam. Ponavljajte ovaj proces nekoliko puta dok vam srčani ritam ne postane sporiji.
 • Disanje putem trbuha: Ova tehnika disanja može pomoći u aktiviranju parasimpatičkog živčanog sustava i smanjenju otkucaja srca. Lezite na leđa ili sjednite u udoban položaj. Stavite jednu ruku na trbuh. Usporite disanje i osjetite kako se trbuh polako podiže i spušta s svakim udahom i izdahom. Ponavljajte ovu tehniku nekoliko minuta za opuštanje i smanjenje otkucaja srca.

Redovita tjelovježba za kontrolu srčanog ritma

Različite vrste redovite tjelovježbe mogu biti vrlo korisne za kontrolu srčanog ritma i smanjenje broja otkucaja srca. Ovdje su neki važni savjeti kako uključiti redovitu tjelovježbu u svoju rutinu.

1. Aerobna tjelovježba

Aerobna tjelovježba, poput trčanja, plivanja, brzog hodanja ili biciklizma, može pomoći u smanjenju broja otkucaja srca i jačanju srčanog mišića. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene aerobne tjelovježbe svaki tjedan.

2. Snaga i otpor

Trening snage i otpora može pomoći u izgradnji mišića, što može poboljšati srčanu funkciju. Koristite slobodne tegove, vlastitu tjelesnu težinu ili vježbe s otporom kako biste jačali mišiće i poboljšavali srčane funkcije.

3. Intervalni trening

Intervalni trening kombinira razdoblja intenzivne tjelovježbe s razdobljima manjeg intenziteta ili odmora. Ova vrsta treninga može pomoći u poboljšanju srčane funkcije i kontroli srčanog ritma. Primjer intervalnog treninga može biti trčanje na traci, gdje se jedan minut trči brzo, a zatim jedan minut hodanja ili trčanja lagano.

4. Joga i meditacija

Joga i meditacija mogu pomoći u smanjenju stresa, što može pozitivno utjecati na srčani ritam. Ove aktivnosti mogu smanjiti tjeskobu i poboljšati cjelokupno zdravlje srca.

5. Ples

Plesanje je zabavan način da se uključite u tjelovježbu i istovremeno poboljšate srčani ritam. Plesanje može smanjiti krvni tlak i povećati cirkulaciju, čime se jača srčani mišić.

Važno je naglasiti da je uvijek najbolje konzultirati se sa svojim liječnikom ili stručnjakom prije nego što započnete bilo koji program tjelovježbe, posebno ako imate već postojeće srčane probleme.

Uravnotežena prehrana kao ključ za zdravlje srca

Uravnotežena prehrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca i smanjenju otkucaja srca. Pravilna prehrana može pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka, smanjenju rizika od srčanih bolesti i održavanju zdrave težine.

Poseban naglasak na voće i povrće

 • Voće i povrće su bogati hranjivim tvarima, vlaknima i antioksidansima koji su važni za zdravlje srca.
 • Pokušajte konzumirati najmanje 5 porcija voća i povrća svakodnevno.
 • Odaberite razne boje i vrste voća i povrća kako biste dobili širok spektar hranjivih tvari.

Unos masti

 • Izbjegavajte trans masne kiseline koje se nalaze u prženoj hrani, brzoj hrani i konditorskim proizvodima.
 • Preferirajte nezasićene masti koje se nalaze u maslinovom ulju, orašastim plodovima, avokadu i ribi.
 • Pokušajte ograničiti unos zasićenih masti koje se nalaze u crvenom mesu, masnom mlijeku i mliječnim proizvodima.
 • Zamijenite masno meso peradi, ribom ili grahom kako biste smanjili unos zasićenih masti.

Konzumacija cjelovitih žitarica

 • Odaberite cjelovite žitarice kao što su smeđa riža, ječam, zob, quinoa i integralni kruh.
 • Cjelovite žitarice su bogate vlaknima i hranjivim tvarima koje mogu pomoći u snižavanju kolesterola i održavanju zdravog srca.

Smanjenje unosa soli

 • Prekomjerni unos soli može povećati krvni tlak i povećati rizik od srčanih bolesti.
 • Pokušajte smanjiti unos soli tako da izbjegavate visoko obrađenu hranu i dodajte manje soli u pripremi hrane.
 • Koristite začine i bilje za dodavanje okusa hrani umjesto soli.

Kontrola unosa šećera

 • Prekomjeran unos šećera može povećati rizik od pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti.
 • Izbjegavajte visokokaloričnu hranu i pića koja su bogata šećerom kao što su gazirana pića, slatkiši i kolači.
 • Umjesto toga, konzumirajte voće kao zdravu alternativu šećerima.

Redoviti unos omega-3 masnih kiselina

 • Riba poput lososa, tune i sardina su bogate omega-3 masnim kiselinama koje mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.
 • Pokušajte konzumirati ribu najmanje 2 puta tjedno.
 • Ako ne volite ribu, možete uzimati dodatke prehrani s omega-3 masnim kiselinama.

Uravnotežena prehrana zajedno s redovitom tjelesnom aktivnošću može pomoći u održavanju zdravlja srca i smanjenju otkucaja srca. Vaš liječnik ili nutricionist mogu vam pružiti konkretnije smjernice u vezi prehrane i savjete kako prilagoditi prehranu vašim individualnim potrebama.

Smanjenje stresa kroz metode opuštanja

Kada želite smanjiti stres i umiriti srčane otkucaje, metode opuštanja mogu biti vrlo korisne. Ove tehnike mogu pomoći da se opustite i smanjite stresne reakcije u tijelu.

Duboko disanje

Jedna od najjednostavnijih tehnika opuštanja je duboko disanje. Ovakvo disanje uključuje duboko i sporije udisanje i izdisanje koje pomaže usporiti srčane otkucaje i smiriti vaš um. Sjednite udobno i zatvorite oči. Lagano udahnite kroz nos i brojite do četiri, zadržite dah nekoliko trenutaka, a zatim polako izdahnite kroz usta i ponovno izbrojite do četiri. Ponavljajte ovaj proces nekoliko minuta svaki put kada osjetite stres.

You might be interested:  Kako Poboljšati Rad Bubrega

Progresivno opuštanje mišića

Progresivno opuštanje mišića

Progresivno opuštanje mišića je tehnika koja uključuje svjesno opuštanje svake mišićne skupine u tijelu. Počnite s vrhom glave i polako se spuštajte prema dolje, koncentrirajući se na svaku grupu mišića. Zategnite mišićnu skupinu na nekoliko sekundi, a zatim je opustite. Fokusirajući se na taj osjećaj opuštanja, možete smanjiti stres i napetost u tijelu.

Meditacija

Meditacija je tehnika koja vam može pomoći da se fokusirate na trenutak i umirite um. Sjednite udobno, zatvorite oči i usredotočite se na svoj dah ili ponavljajte umirujuću riječ ili frazu. Ako vam misli lutaju, nježno ih vratite na trenutak meditacije. Redovita meditacija može smanjiti stres i poboljšati vaše emocionalno stanje.

Tjelesna aktivnost

Redovita tjelesna aktivnost, poput šetanja, trčanja, plesanja ili vježbanja, može biti izuzetno učinkovita u smanjenju stresa. Kada se fizički aktivirate, tijelo otpušta endorfine, prirodne kemikalije za smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja. Pronađite aktivnost koju volite i uključite je u svoju svakodnevnu rutinu kako biste smanjili stres i poboljšali opće zdravlje.

Opće smjernice

 • Redovito prakticirajte tehnike opuštanja kako biste smanjili stres u svakodnevnom životu.
 • Pronađite miran prostor i vrijeme kada možete neometano prakticirati opuštanje.
 • Pokušajte nekoliko različitih tehnika opuštanja kako biste pronašli onu koja vam najbolje odgovara.
 • Prije nego što počnete s opuštanjem, obavijestite svoje bližnje tako da ne budu uznemireni ili zabrinuti.
 • Ako se osjećate preopterećeno ili imate kronične probleme s visokim brojem otkucaja srca, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Zaključak

Smanjenje stresa ključno je za održavanje zdravog srca i smanjenje visokog broja otkucaja srca. Metode opuštanja, poput dubokog disanja, progresivnog opuštanja mišića, meditacije i tjelesne aktivnosti, mogu biti učinkovite tehnike za smanjenje stresa i poboljšanje općeg blagostanja. Uz redovitu praksu, ove tehnike mogu postati sastavni dio vaše svakodnevne rutine i pomoći vam u održavanju emocionalne i fizičke ravnoteže.

Izbjegavanje stimulansa koji povećavaju broj otkucaja srca

Izbjegavanje kofeina

Kofein je stimulans koji se često nalazi u kafi, čaju, energetskim pićima i drugim napicima. On može povećati broj otkucaja srca i izazvati ubrzanje pulsa. Ako želite smanjiti visok broj otkucaja srca, pokušajte izbjegavati ili smanjiti unos kofeina u svoju prehranu.

Uzdržavanje od pušenja

Pušenje cigareta i drugih duhanskih proizvoda može povećati broj otkucaja srca i izazvati probleme s cirkulacijom. Ako pušite, razmislite o tome da prestanete kako biste smanjili rizik od srčanih bolesti i regulirali broj otkucaja srca.

Izbjegavanje alkohola

Alkohol može imati različite učinke na srce, uključujući povećanje broja otkucaja srca. Pokušajte izbjegavati prekomjernu konzumaciju alkohola ili smanjiti unos kako biste održali zdrav broj otkucaja srca.

Smanjenje stresa

Stres može dovesti do povećanja broja otkucaja srca. Pokušajte pronaći načine za smanjenje stresa u svakodnevnom životu, kao što su vježbanje, meditacija ili druge tehnike opuštanja. Održavanje ravnoteže između posla i odmora također može pomoći.

Pravilna prehrana

Odabir zdrave prehrane bogate povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima može pomoći u održavanju zdravog srca i reguliranju broja otkucaja srca. Također je važno izbjegavati prejedanje i konzumirati umjerene količine hrane kako biste održali zdravu težinu.

Redovito vježbanje

Vježbanje je važno za održavanje zdravog srca i regulaciju broja otkucaja srca. Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u jačanju srčanog mišića i poboljšanju cirkulacije. Pokušajte uključiti aerobne vježbe poput hodanja, trčanja, plivanja ili bicikliranja u svoju rutinu vježbanja.

Održavanje zdrave tjelesne težine

Povećanje tjelesne težine može opteretiti srce i povećati broj otkucaja srca. Pokušajte održavati zdravu tjelesnu težinu kroz uravnoteženu prehranu i redovito vježbanje kako biste smanjili stres na srcu i regulirali broj otkucaja srca.

Konzultacija s liječnikom

Ako imate visok broj otkucaja srca koji se ne smanjuje uz pomoć ovih savjeta i tehnika, važno je potražiti savjet od svog liječnika. On može provesti pregled srca i preporučiti daljnje korake kako biste održali zdravlje srca.

Kontrola tjelesne težine za regulaciju srčanog ritma

Regulacija tjelesne težine je ključni element u održavanju zdravog srčanog ritma. Prekomjerna tjelesna težina stavlja veći teret na srce, što može rezultirati visokim brojem otkucaja srca.

Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste kontrolirali tjelesnu težinu i regulirali srčani ritam:

 • Prikladna prehrana: Hranite se uravnoteženo i izbjegavajte prejedanje. Pokušajte jesti manje obroke više puta dnevno umjesto jednog obilnog obroka. Uvrstite u svoju prehranu svježe voće i povrće, nemasno meso, cjelovite žitarice i smanjite unos šećera i zasićenih masti.
 • Fizička aktivnost: Redovita tjelesna aktivnost pomaže u sagorijevanju kalorija i održavanju zdrave tjelesne težine. Pokušajte svakodnevno izdvojiti vrijeme za vježbanje. Hodanje, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla su odlični načini za održavanje zdravog srčanog ritma.
 • Eliminacija loših navika: Prestanite pušiti i smanjite unos alkohola. Pušenje i prekomjerni unos alkohola mogu negativno utjecati na srčani ritam i zdravlje općenito.
 • Praćenje tjelesne težine: Redovito se vagajte kako biste pratili svoju tjelesnu težinu. Ako primijetite da se tjelesna težina povećava, poduzmite odgovarajuće korake kako biste je kontrolirali, kao što su prilagodba prehrane i povećanje tjelesne aktivnosti.

Jedna od metoda koju možete koristiti kako biste pratili svoju tjelesnu težinu i regulirali srčani ritam je vođenje dnevnika prehrane i tjelesne aktivnosti. Zapisivanje što jedete i koliko vježbate može vam pomoći u praćenju napretka i identificiranju područja koja zahtijevaju promjene.

Važno je napomenuti da je svaka osoba jedinstvena i da je regulacija tjelesne težine individualan proces. Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili pitanja, uvijek se posavjetujte sa stručnjakom, poput liječnika ili nutricionista, kako biste dobili prilagođene savjete i smjernice.

Pridržavanje zdravih rutina spavanja za optimalno srce

1. Održavajte redoviti raspored spavanja

Da biste održali zdravo srce, važno je pridržavati se redovitog rasporeda spavanja. Pokušajte ići na spavanje i buditi se u isto vrijeme svaki dan, čak i vikendima. Ovo će pomoći u regulaciji vašeg unutarnjeg sata i pružiti odmor i obnovu tijelu.

You might be interested:  Što Saditi Uz Papriku

2. Izbjegavajte stimulanse prije spavanja

Kako biste smanjili broj otkucaja srca prije odlaska na spavanje, izbjegavajte konzumiranje stimulansa, poput kofeina i nikotina, najmanje 4-6 sati prije spavanja. Ovi stimulansi mogu povećati vašu razinu budnosti i otežati vam da zaspite.

3. Stvorite udobno okruženje za spavanje

Osigurajte da vaše spavaće okruženje bude ugodno i poticajno za spavanje. Održavajte sobu tamnom, tiho i hladnom. Također, provjerite je li vaš madrac udoban i podržava pravilnu posturu tijekom spavanja.

4. Izbjegavajte teške obroke prije spavanja

Pokušajte izbjegavati teške obroke i prejedanje prije spavanja. Prevelika količina hrane u želucu može otežati vašem tijelu da se odmori tijekom noći i utjecati na vaš broj otkucaja srca.

5. Opustite se prije spavanja

Mirne aktivnosti prije spavanja, poput čitanja, slušanja umirujuće glazbe ili meditacije, mogu pomoći vašem tijelu da se opusti i pripremi za san. Pokušajte izbjegavati stresne situacije i intenzivne fizičke aktivnosti neposredno prije odlaska na spavanje.

6. Redovito vježbajte

Vježba može pomoći u održavanju zdravog srca i smanjivanju broja otkucaja srca. No, izbjegavajte intenzivnu tjelovježbu neposredno prije spavanja jer može povećati vašu razinu budnosti i otežati vam da zaspite. Pokušajte vježbati najmanje 2-3 sata prije spavanja.

7. Ograničite upotrebu elektroničkih uređaja prije spavanja

Oslobodite se navike gledanja televizije, korištenja pametnih telefona i ostalih elektroničkih uređaja neposredno prije spavanja. Plava svjetlost koju emitiraju ovi uređaji može poremetiti vaš prirodni ciklus spavanja i povećati razinu budnosti.

8. Konzultirajte se s liječnikom

Ako imate problema s povišenim brojem otkucaja srca tijekom spavanja, važno je konzultirati se s kardiologom ili spavaćim liječnikom. Oni mogu provesti detaljne pretrage i preporučiti odgovarajući tretman ili prilagodbe u vašem načinu života kako bi se smanjio broj otkucaja srca tijekom spavanja.

Zaključak

Pridržavanje zdravih rutina spavanja može igrati ključnu ulogu u održavanju zdravog srca. Redoviti raspored spavanja, izbjegavanje stimulansa prije spavanja, osiguravanje udobnog spavaćeg okruženja i opuštanje prije spavanja samo su neke od mjera koje možete poduzeti kako biste smanjili broj otkucaja srca i osigurali zdrav san.

Konzultiranje stručnjaka za dodatnu podršku i savjete

Kada se suočite s visokim brojem otkucaja srca, važno je potražiti stručno mišljenje i podršku od svog liječnika ili kardiologa. Oni će moći procijeniti vaše zdravstveno stanje i pružiti vam savjete i smjernice kako smanjiti visoke otkucaje srca. Također, mogu vam preporučiti odgovarajući tretman ili terapiju ako je to potrebno.

Prilikom posjeta stručnjaku, bitno je da im ispričate sve simptome koje osjećate te da budete otvoreni i iskreni o svom zdravlju. Oni će vas vjerojatno pitati o vašoj povijesti bolesti, medicinskim stanjima koja imate i vašim životnim stilovima kako bi dobili cjelokupnu sliku vašeg zdravlja.

Nakon što je izvršena procjena stanja i postavljena dijagnoza, vaš liječnik vam može preporučiti nekoliko strategija kako smanjiti visok broj otkucaja srca. To mogu uključivati promjene u prehrani, povećanje tjelesne aktivnosti, smanjenje stresa, prestanak pušenja i ograničavanje upotrebe stimulansa kao što su kofein i alkohol.

Također, važno je redovito pratiti svoje zdravstveno stanje i dogovarati redovite posjete kod svog liječnika ili kardiologa. Oni će moći pratiti vaš napredak i pružiti vam dodatnu podršku i savjete u slučaju da se simptomi pogoršaju ili ako iskusite bilo kakve nove simptome.

Ako se ne osjećate ugodno u vezi s odabranim liječnikom ili kardiologom, slobodno potražite drugo mišljenje ili konzultaciju. Vaše zdravlje je najvažnije, stoga je važno biti u dobrim rukama i osigurati da primate pravilnu skrb i podršku.

Uz stručnu podršku i promjene u načinu života, možete smanjiti visok broj otkucaja srca i poboljšati svoje zdravlje. Ne oklijevajte potražiti stručno znanje i pomoć kako biste ostvarili optimalno zdravlje.

FAQ:

Koje su neke tehnike disanja za smanjenje visokog broja otkucaja srca?

Jedna tehnika disanja koja pomaže smanjenju visokog broja otkucaja srca je duboko disanje. Udahnite polako i duboko kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ponavljajte ovu vježbu nekoliko minuta kako biste se opustili i smanjili broj otkucaja srca.

Koje namirnice mogu pomoći u smanjenju visokog broja otkucaja srca?

Određene namirnice mogu pomoći u smanjenju visokog broja otkucaja srca. Neki od primjera su avokado, orašasti plodovi, losos, tamna čokolada, zeleni čaj i špinat. Ove namirnice sadrže hranjive tvari poput omega-3 masnih kiselina, magnezija i antioksidansa koji mogu pomoći u održavanju zdravog srca i reguliranju otkucaja srca.

Koji su neki načini za smanjenje stresa i tjeskobe koji mogu dovesti do visokog broja otkucaja srca?

Postoji nekoliko načina za smanjenje stresa i tjeskobe koji mogu dovesti do visokog broja otkucaja srca. Neki od tih načina uključuju meditaciju, duboko disanje, vježbanje, yoga, masažu i slušanje opuštajuće glazbe. Također je važno voditi zdrav način života, pravilno se hraniti, spavati dovoljno i izbjegavati prekomjerno konzumiranje alkohola i kofeina.

Kada trebam potražiti medicinsku pomoć za visok broj otkucaja srca?

Ako često imate visok broj otkucaja srca koji se ne smanjuje ili se javljaju drugi simptomi poput vrtoglavice, kratkog daha, bolova u prsima ili gubitka svijesti, trebali biste odmah potražiti medicinsku pomoć. To može biti znak ozbiljnijeg problema sa srcem i važno je dobiti stručno mišljenje i dijagnozu od liječnika.