Kako Smiriti Alergijski Kašalj - Prirodni načini i preporuke

Kako Smiriti Alergijski Kašalj

Kako Smiriti Alergijski Kašalj

Alergijski kašalj je čest simptom koji se javlja kod ljudi koji pate od alergija na različite tvari kao što su polen, prašina, grinje ili životinjska dlaka. Ovaj kašalj može biti vrlo iritantan i ometati svakodnevne aktivnosti. Srećom, postoji nekoliko prirodnih načina da se smiri alergijski kašalj i ublaže njegovi simptomi.

Jedan od najefikasnijih načina je izbjegavanje alergena koji izazivaju kašalj. To može značiti izbjegavanje polena tokom sezonskih alergija ili čišćenje doma kako bi se smanjila izloženost prašini i grinjama. Također je važno držati prozore zatvorenim tokom visokog nivoa polena. Osim toga, treba izbjegavati životinje koje mogu izazvati alergijske reakcije.

Pored izbjegavanja alergena, postoje i neki prirodni lijekovi koji mogu pomoći u smirivanju alergijskog kašlja. Med je jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova za alergije. Može se uzimati oralno ili može biti dodatak čaju. Propolis također može biti efikasan u smirivanju kašlja.

Drugi prirodni način da se smiri alergijski kašalj je vlaženje vazduha. Suhi vazduh može pogoršati simptome kašlja, pa je važno koristiti ovlaživače vazduha ili držati posude sa vodom u prostorijama. Pored toga, inhaliranje pare može ublažiti iritaciju u grlu i olakšati disanje.

Contents

Kako smiriti alergijski kašalj – saveti i prirodni metodi

1. Izbegavanje alergena

Izuzetno je važno izbegavati kontakt sa supstancama koje mogu izazvati alergijske reakcije. Ukoliko je poznato da ste alergični na određene materijale kao što su kućna prašina, polen ili dlake kućnih ljubimaca, trudite se da održavate čistoću doma, redovno usisavajte i provetrite prostorije. Takođe, izbegavajte boravak na otvorenom u vreme kada je koncentracija alergena najviša.

2. Pijenje dovoljno tečnosti

Pijenje dovoljno tečnosti može pomoći u ublažavanju simptoma alergijskog kašlja. Voda i biljni čajevi mogu pomoći u hidrataciji sluzokože grla i smanjenju iritacije koja izaziva kašalj.

3. Korišćenje solne inhalacije

Solna inhalacija je prirodna metoda koja može umanjiti simptome alergijskog kašlja. Možete inhalirati fiziološki rastvor ili napraviti sopstvenu solnu inhalaciju kod kuće, tako što ćete rastvoriti kašičicu soli u šolji tople vode i postaviti lice iznad pare koja se izdiže iz šolje. Ova metoda pomaže u otvaranju disajnih puteva i smanjenju kašlja.

4. Korišćenje ljekovitih biljaka

Određene biljke mogu pomoći u smirivanju alergijskog kašlja. Na primer, prirodni sirup od gaveza može umanjiti iritaciju i suvoću grla. Takođe, ekstrakt koprive se pokazao kao koristan u smanjenju alergijskih simptoma, uključujući kašalj.

5. Konsultacija sa lekarom

Ukoliko se simptomi alergijskog kašlja ne smiruju ili se pogoršavaju, važno je zakazati pregled kod lekara. Lekar može preporučiti odgovarajući tretman, uključujući lekove ili druge terapije koje će pomoći u smirivanju kašlja i ublažavanju alergijskih simptoma.

Simptomi alergijskog kašlja

Alergijski kašalj je simptom koji se javlja kao odgovor na izloženost alergenima.

Iako se simptomi mogu razlikovati kod različitih ljudi, postoje neki zajednički znakovi koji mogu ukazivati na alergijski kašalj:

 • Suze i svrbež očiju – Osobe s alergijskim kašljem često imaju upalu i svrbež očiju, koje su rezultat izloženosti alergenima poput peludi ili prašine.
 • Kratak dah – Alergijski kašalj može biti praćen otežanim disanjem i osjećajem nedostatka zraka.
 • Curenje nosa i kihanje – Alergijski kašalj često ide zajedno s simptomima poput curenja nosa, kihanja i začepljenosti nosa.
 • Uporna iritacija grla – Osobe koje pate od alergijskog kašlja mogu doživljavati stalnu iritaciju i svrbež u grlu, što često dovodi do neproduktivnog kašlja.
You might be interested:  Kako Se Crta Slon

Kod alergijskog kašlja, simptomi su obično sezonski i javljaju se u određeno doba godine kada su alergeni najviše prisutni. Ipak, u nekim slučajevima simptomi mogu biti prisutni tijekom cijele godine, posebno kada je osoba izložena alergenima unutar prostora, poput prašine ili dlaka kućnih ljubimaca.

U slučaju dugotrajnih ili težih simptoma alergijskog kašlja, preporučljivo je posjetiti liječnika kako bi se utvrdila točna dijagnoza i odabrala odgovarajuća terapija. Važno je pravilno upravljati alergijskim kašljem kako bi se ublažili simptomi i poboljšala kvaliteta života.

Uzroci alergijskog kašlja

Alergijski kašalj je simptom alergijske reakcije organizma na specifične alergene. Postoji nekoliko uobičajenih uzroka alergijskog kašlja:

 • Prašina i grinje: Inhalacija prašine i izloženost grinjama može izazvati alergijsku reakciju u nekih ljudi. Prašina i grinje mogu biti prisutne u tepisima, posteljini i namještaju.
 • Pollen: Cvjetni pelud je uobičajeni alergen koji uzrokuje alergijski kašalj kod mnogih ljudi. Cvjetni pelud se može širiti zrakom tijekom cvjetanja biljaka.
 • Kućni ljubimci: Dlaka, perje i sline kućnih ljubimaca mogu izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih ljudi. Alergijski kašalj može se javiti nakon izlaganja kućnim ljubimcima.
 • Plijesni: Plijesan je gljiva koja može izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Plijesan može biti prisutna u vlažnim i tamnim prostorima kao što su kupaonice i podrume.
 • Kemijske tvari: Izlaganje određenim kemijskim tvarima, poput deterdženata, dezodoransa ili čistača, može izazvati alergijske reakcije i alergijski kašalj kod nekih ljudi.

Ako imate alergijski kašalj, važno je identificirati izvor alergena kako biste mogli poduzeti odgovarajuće korake za njihovo izbjegavanje i smanjenje simptoma kašlja.

Prevencija alergijskog kašlja

Alergijski kašalj može biti veoma neprijatan i ometati svakodnevne aktivnosti. Međutim, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od alergijskog kašlja.

Izbegavajte alergene

Izbegavajte alergene

 • Izbegavajte kontakt sa biljkama i cvetnim polenom koji mogu izazvati alergijske reakcije. Ako ste alergični na određenu vrstu polena, izbegavajte boravak na otvorenom u vreme kada je koncentracija polena najveća.
 • Redovno čistite svoj dom kako biste smanjili prisustvo kućnih alergena, kao što su prašina, grinje, buđ ili kućni ljubimci.
 • Ako ste alergični na određene hrane, izbegavajte njihovu konzumaciju kako biste sprečili alergijske reakcije.

Vodite računa o higijeni

 • Redovno perite ruke kako biste uklonili potencijalne alergene sa kože.
 • Nosite maske za lice kada ste izloženi alergenima, kao što su polen, prašina ili hemijski iritanti.
 • Pri pranju veša koristite deterdžente bez mirisa i nežne na koži kako biste izbegli alergijske reakcije.

Poboljšajte kvalitet vazduha u svom domu

 • Koristite filtere za vazduh u svom domu kako biste uklonili alergene iz vazduha.
 • Redovno provetravajte prostorije kako biste uneli svež vazduh i izbegli zadržavanje alergena u zatvorenim prostorima.
 • Držite vlagu u domu na optimalnom nivou kako biste sprečili rast buđi, koja može izazvati alergijske reakcije.

Uz pridržavanje ovih preventivnih mera, možete smanjiti rizik od alergijskog kašlja i poboljšati kvalitet svog života.

Prirodni lekovi za alergijski kašalj

Prirodni lekovi za alergijski kašalj

1. Med

Med je jedan od najčešće korišćenih prirodnih lekova za alergijski kašalj. On ima protivupalna svojstva koja mogu smanjiti upalu grla i olakšati kašalj. Pokušajte da uzimate jednu kašiku meda nekoliko puta dnevno ili ga dodajte u toplo mleko ili čaj.

2. Đumbir

Đumbir je biljka koja ima antihistaminska i protivupalna svojstva. Može se konzumirati u obliku čaja tako što ćete iseckati svež koren đumbira i sipati vrelu vodu preko njega. Pustite da odstoji nekoliko minuta, procedite i pijte dok je čaj topao.

3. Luk i beli luk

Luk i beli luk su namirnice koje imaju antialergijska i protivupalna svojstva. Možete ih dodavati u svoje obroke ili ih konzumirati sirove kako bi pomogli u smanjenju simptoma alergijskog kašlja.

4. Probiotici

Probiotici su korisne bakterije koje mogu poboljšati imuni sistem i smanjiti simptome alergijskog kašlja. Možete ih konzumirati putem probiotičkih suplemenata ili hrane kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus.

5. Biljni čajevi

Biljni čajevi kao što su kamilica, maslačak, nana i kopriva mogu pomoći u smirivanju kašlja i olakšavanju simptoma alergije. Napravite čaj od željene biljke i pijte ga nekoliko puta dnevno.

Lekoviti biljni čajevi za alergijski kašalj:
Kamilica
Maslačak
Nana
Kopriva

6. Losioni od aloe vere

Aloe vera je biljka poznata po svom protivupalnom dejstvu. Možete koristiti losione od aloe vere na grlu i grudima kako biste smirili kašalj. Ovi losioni mogu hidrirati kožu i smanjiti svrab i iritaciju.

Promjena životnog stila za smirivanje alergijskog kašlja

1. Čišćenje i ventilacija doma

Redovito čišćenje doma može smanjiti prisutnost alergena koji uzrokuju alergijski kašalj. Koristite usisavač s HEPA filtrom za uklanjanje prašine, dlaka kućnih ljubimaca i drugih alergena s podova i tepiha. Održavajte čistoću jastuka, deka i posteljine kako biste smanjili prisutnost grinja i drugih alergena u spavaćoj sobi.

Redovito provjetravanje doma može također pomoći u smanjenju koncentracije alergena u zraku. Otvorite prozore svakodnevno kako biste omogućili cirkulaciju svježeg zraka.

You might be interested:  Kako Zaustaviti Metastaze Na Jetri

2. Izbjegavanje izloženosti alergenima

Pokušajte identificirati koji su alergeni okidači za vaš alergijski kašalj i izbjegavajte ih što je više moguće. Na primjer, ako ste alergični na pelud, izbjegavajte boravak na otvorenome tijekom sezone cvjetanja biljaka koje vas uzrokuju alergijske simptome. Provjerite lokalne prognoze peludi kako biste saznali koje su biljke trenutno u cvatu.

Ukoliko ste alergični na kućnu prašinu, smanjite njenu koncentraciju u domu. Perite posteljinu na visokim temperaturama kako biste ubili grinje, izbjegavajte tepihe i dekoracije koje skupljaju prašinu, te redovito brišite površine u domu kako biste uklonili nakupljenu prašinu.

3. Hidratacija i vlaženje zraka

Dehidracija može iritirati dišne putove i pogoršati alergijski kašalj. Stoga je važno redovito se hidratizirati pijenjem dovoljno vode tijekom dana. Hidratacija može pomoći u smanjenju upale u dišnim putovima i olakšanju simptoma kašlja.

Također, vlaženje zraka u svojem domu može smanjiti iritaciju dišnih puteva. Koristite ovlaživač zraka ili stavite posudu s vodom na radijator kako biste povećali vlažnost zraka u prostoriji.

4. Uravnotežena prehrana

Odabir uravnotežene prehrane bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima može podržati zdravlje imunološkog sustava i smanjiti upalu u dišnim putovima. Uključite više voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki i masne ribe u svoju prehranu. Smanjite unos prerađene hrane, rafiniranog šećera i zasićenih masti koje mogu pogoršati upalu i imunološku reakciju.

5. Redovita tjelesna aktivnost

Redovita umjerena tjelesna aktivnost može poboljšati opće zdravlje i podržati imunološki sustav. Tjelesna aktivnost također može pomoći u smanjenju stresa, koji može pogoršati simptome alergijskog kašlja. Odaberite aktivnosti koje neće izazivati alergijske reakcije, poput šetnje ili plivanja u zatvorenom bazenu.

6. Smanjenje stresa

Stres može pogoršati simptome alergijskog kašlja i oslabiti imunološki sustav. Pronađite tehnike opuštanja koje vam odgovaraju, poput meditacije, joge, dubokog disanja ili slušanja opuštajuće glazbe. Također je važno odvojiti vrijeme za sebe kako biste smanjili stres i opustili se.

Promjena životnog stila može pomoći u smirivanju alergijskog kašlja i smanjenju alergijskih simptoma. Uz pravilno upravljanje alergijama i odgovarajuću terapiju, možete poboljšati kvalitetu svog života i smanjiti nelagodu uzrokovanu alergijskim kašljem.

Smirujući čajevi za alergijski kašalj

Alergijski kašalj može biti vrlo neugodan i uporan simptom koji se javlja kao reakcija na alergene u zraku. Srećom, postoje mnogi prirodni načini za smirivanje alergijskog kašlja, a jedan od njih su i razni biljni čajevi.

Evo nekoliko smirujućih čajeva koje možete isprobati kako biste ublažili simptome alergijskog kašlja:

Kamilica

Kamilica je poznata po svom umirujućem učinku na tijelo. Također ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju oticanja sluznice dišnih putova. Pijte čaj od kamilice nekoliko puta dnevno kako biste smirili iritaciju i smanjili kašalj.

Kopriva

Kopriva je biljka koja sadrži spojeve koji mogu blokirati oslobađanje histamina u tijelu, što je glavni uzrok alergijskih simptoma. Čaj od koprive može pomoći u smanjenju upale i olakšavanju kašlja. Pijte čaj od koprive svakodnevno kako biste umirili alergijski kašalj.

Menta

Menta je biljka koja ima blagotvoran učinak na disajne putove i može pomoći u ublažavanju simptoma alergijskog kašlja. Pijte čaj od mente kako biste smanjili kašalj i oticanje dišnih putova.

Đumbir

Đumbir ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti upalu u dišnim putovima i smanjiti kašalj. Možete napraviti čaj od svježeg đumbira ili koristiti đumbirov prah. Dodajte malo meda i limuna kako biste poboljšali okus i smirili kašalj.

Limun i med

Kombinacija limuna i meda može biti vrlo učinkovita u ublažavanju simptoma alergijskog kašlja. Limun ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju infekcija, dok med ima umirujući učinak na iritirane dišne puteve. Iscijedite svježi limun i pomiješajte ga s medom. Dodajte vruću vodu i promiješajte kako biste napravili prirodni sirup. Pijte ga nekoliko puta dnevno kako biste smirili kašalj i olakšali disanje.

Uz konzumaciju ovih smirujućih čajeva, važno je također izbjegavati alergene koji mogu izazvati kašalj. Održavanje čistog i zraka u prostorijama, redovito pranje posteljine i čišćenje filtara klima uređaja mogu pomoći u smanjenju izloženosti alergenima. Također, konzultirajte se s liječnikom kako biste dobili adekvatnu dijagnozu i preporuke za ublažavanje simptoma alergijskog kašlja.

Fizičke vežbe za olakšanje alergijskog kašlja

Alergijski kašalj može biti veoma neprijatan i nepodnošljiv. Međutim, postoji nekoliko fizičkih vežbi koje mogu pomoći u olakšanju simptoma kašlja kod alergijskih reakcija. Vežbanje ima pozitivan uticaj na disajne puteve i može smanjiti upalu i iritaciju.

1. Disanje dubokim udahom

Vežbe disanja mogu pomoći u relaksiranju disajnih puteva i smanjenju kašlja. Duboki udasi i lagani izdasi pomažu u otvaranju pluća i smanjenju upale. Sedite uspravno i udahnite polako i duboko kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ponovite ovo nekoliko puta.

2. Vežbe disanja uz zadržavanje daha

Vežbe disanja uz zadržavanje daha mogu pomoći u jačanju respiratornih mišića i poboljšanju cirkulacije. Sedite uspravno i udahnite duboko kroz nos, zatim zadržite dah nekoliko sekundi i polako izdahnite kroz usta. Ponovite nekoliko puta.

You might be interested:  Kako Da Prokulice Ne Budu Gorke

3. Fizičke vežbe sa razvlačenjem

Fizičke vežbe sa razvlačenjem, poput istezanja, mogu pomoći u otvaranju disajnih puteva i smanjenju kašlja. Razmotajte se dole na pod, potiskujući dlanove naprijed, sve dok ne osetite blago razvlačenje na grudima. Zadržite ovu poziciju nekoliko sekundi, a zatim se polako vratite u početni položaj. Ponovite nekoliko puta.

4. Hodanje na svežem vazduhu

Hodanje na svežem vazduhu može pomoći u disanju čistog vazduha i smanjiti iritaciju disajnih puteva. Pokušajte svakodnevno provoditi neko vreme napolju u prirodi, u parku ili na obali jezera ili mora. Duboko dišite svež vazduh i pokušajte se opustiti.

5. Pilates ili yoga vežbe

Pilates ili yoga vežbe mogu pomoći u jačanju mišića dišnog sustava i poboljšanju disanja. Ove vežbe pomažu u opuštanju i smanjenju stresa, što može doprineti smanjenju kašlja kod alergijskih reakcija. Pokušajte pronaći lokalni studio gde možete pohađati grupe za pilates ili yoga.

Važno je naglasiti da pre bilo kakvih fizičkih vežbi, trebate se posavetovati sa lekarom ili stručnjakom za vežbe. Oni će moći da vam preporuče vežbe koje su najbolje prilagođene vašem stanju i mogu vam dati specifične upute kako pravilno izvoditi vežbe.

Uz pravilno vođenje lekara i odgovarajuće fizičke vežbe, može se smanjiti intenzitet alergijskog kašlja i poboljšati kvalitet života. Redovno vežbanje može pomoći u jačanju imunog sistema i smanjenju alergijskih reakcija uopće.

Saveti za oporavak od alergijskog kašlja

Alergijski kašalj može biti veoma neugodan i remetiti svakodnevne aktivnosti. Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i oporavku od alergijskog kašlja:

Izbegavajte alergene

 • Izbegavajte kontakt sa alergenima koji izazivaju vaš alergijski kašalj. To može uključivati kućnu prašinu, polen, grinje i životinjsku dlaku. Držite prozore zatvorenim kako biste sprečili ulazak polena u kuću i redovno perite posteljinu i peškire da biste smanjili prisustvo grinja.
 • Ako ste alergični na kućnu prašinu, razmislite o upotrebi posebnih zaštita za jastuke i madrace koji sprečavaju nakupljanje alergena.
 • Ako ste alergični na životinjsku dlaku, držite životinje dalje od spavaće sobe i redovno ih četkajte kako biste smanjili prisustvo alergena.

Koristite pročišćivače vazduha

Pročišćivači vazduha mogu pomoći u filtriranju alergena iz vazduha koje udišete. Ovo može biti posebno korisno ako imate alergijski kašalj zbog polena, kućne prašine ili drugih alergena koji se nalaze u vazduhu.

Pijte puno tečnosti

Piti puno tečnosti, poput vode, biljnih čajeva ili prirodnih sokova, može pomoći u izbacivanju sluzi iz pluća i olakšati kašalj. Takođe, hidratacija je važna za oporavak i zdravlje opšte.

Koristite prirodne lekove

 • Neke biljke i prirodni sastojci mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergijskog kašlja. Na primer, med, đumbir, kurkuma i menta imaju protivupalna svojstva i mogu smanjiti iritaciju grla.
 • Pre upotrebe bilo kojeg prirodnog leka, konsultujte se sa stručnjakom ili farmaceutom kako biste bili sigurni da je siguran za vas i da neće reagovati sa drugim lekovima koje možda uzimate.

Konsultujte se sa lekarom

Ako simptomi alergijskog kašlja ne prolaze ili se pogoršavaju, konsultujte se sa lekarom. Lekar će moći da izvrši pregled, postavi dijagnozu i preporuči adekvatan tretman za vaš alergijski kašalj.

Zapamtite da su ovi saveti samo opšti i da mogu biti efikasni za neke ljude, ali ne i za sve. Vaš lekar je najbolja osoba kojoj se možete obratiti za specifične savete i tretmane koji su najbolji za vaše stanje.

FAQ:

Koji su uzroci alergijskog kašlja?

Alergijski kašalj može biti uzrokovan različitim alergenima, kao što su pelud, prašina, dlake kućnih ljubimaca i razni hemijski sastojci. Takođe, hladan vazduh i zmene temperature mogu izazvati alergijski kašalj kod nekih ljudi.

Kako se može smiriti alergijski kašalj prirodnim putem?

Postoji nekoliko prirodnih načina da se smiri alergijski kašalj. Možete probati inhalaciju pare od kamilice ili eukaliptusa, jer ona može pomoći da se smire iritirane disajne puteve. Takođe, unos meda može imati umirujući efekat na kašalj. Vlaženje vazduha u prostoru takođe može biti od pomoći, pa možete koristiti ovlaživač vazduha ili jednostavno staviti posudu sa vodom u prostoriju.

Koji su drugi načini da se smiri alergijski kašalj?

Pored prirodnih metoda, postoje i neki drugi načini da se smiri alergijski kašalj. Možete koristiti antihistaminike koje vam prepiše lekar kako biste smanjili alergijsku reakciju i time ublažili kašalj. Takođe, možete koristiti i sprejeve za nos koji sadrže kortikosteroidne lekove, jer oni mogu pomoći u smanjenju upale i iritacije disajnih puteva.

Kada treba potražiti lekarsku pomoć za alergijski kašalj?

Ukoliko alergijski kašalj postane dugotrajan ili se pogoršava, trebali biste potražiti lekarsku pomoć. Takođe, ukoliko primetite da vam se javljaju i drugi simptomi kao što su otežano disanje, svrab ili otok lica, trebali biste odmah kontaktirati lekara, jer to može biti znak ozbiljne alergijske reakcije, koja zahteva hitno lečenje.