Kako sniziti temperaturu kod djece: najbolji savjeti i trikovi | Naziv Sajta

Kako Sniziti Temperaturu Kod Djece

Kako Sniziti Temperaturu Kod Djece

Povišena temperatura kod djece često je zabrinjavajući simptom koji može ukazivati na prisutnost bolesti. Visoka temperatura može biti znak infekcije, prehlade ili drugog zdravstvenog problema. Važno je brzo reagirati i pokušati sniziti temperaturu kako bi dijete osjetilo olakšanje i ublažilo simptome.

Jedan od najboljih načina za snižavanje temperature kod djece je pružiti im odgovarajuću tekućinu kako bi ostali hidrirani. Voda je uvijek dobar izbor, ali također možete pokušati s voćnim sokovima ili juhama. Također je važno osigurati da dijete bude ugodno odjeveno i da temperatura prostorije nije previše visoka.

Uz to, možete primijeniti hladne obloge na djetetovo tijelo kako biste mu pomogli da se rashladi. Možete koristiti hladne ručnike ili komade tkanine natopljene hladnom vodom i staviti ih na čelo, vrat i druge dijelove tijela. Ova jednostavna tehnika može pružiti privremeno olakšanje i pomoći u snižavanju temperature.

Kada je temperatura visoka, često je potrebno dati djetetu i antipiretik (lijek protiv povišene temperature) kao što je paracetamol ili ibuprofen. Međutim, prije nego što to učinite, svakako se posavjetujte s pedijatrom kako biste dobili prave doze i upute.

Važno je napomenuti da je u slučaju visoke temperature i drugih zabrinjavajućih simptoma uvijek najbolje potražiti savjet od stručnjaka. Pedijatar će moći pregledati dijete i pružiti najbolje moguće liječenje i rješenja. Samoobrada ili ignoriranje simptoma mogu pogoršati stanje djeteta.

U zaključku, briga o visokoj temperaturi kod djece zahtijeva pravovremene mjere i pažnju. Hidracija, prikladna odjeća, hladni oblozi i antipiretici mogu biti korisni u snižavanju temperature. Međutim, treba imati na umu da je uvijek najbolje zatražiti savjet od pedijatra kako bi se osiguralo adekvatno liječenje i briga o djetetu.

Contents

Kako sniziti temperaturu kod djece: najbolji savjeti i trikovi

Kada je dijete bolesno i ima visoku temperaturu, roditelji su zabrinuti i traže načine kako da je snize. Ovdje su neki od najboljih savjeta i trikova koji mogu biti od pomoći:

1. Dajte djetetu dovoljno tečnosti

Važno je osigurati da dijete pijucka dovoljno tečnosti kako bi ostalo hidrirano. Možete ponuditi vodu, voćne sokove ili čajeve kako biste ga ohrabrili da pije. Izbjegavajte gazirane i kofeinske napitke, jer mogu izazvati daljnju dehidraciju.

2. Koristite rashladne obloge

Možete koristiti rashladne obloge ili hladne obloge kako biste snizili temperaturu djeteta. Stavite ih na čelo, pazuhe i prepone kako bi pomogle u rashlađivanju tijela. Također možete koristiti i hladne kupke kao način za snižavanje temperature.

3. Održavajte svježu i prozračnu sobu

Držite sobu u kojoj se dijete nalazi svježom i prozračnom. Otvorite prozore kako bi cirkulirao svježi zrak. Također možete koristiti ventilatore kako biste pomogli u snižavanju temperature prostora.

4. Medicinski tretmani

Ako se temperatura djeteta ne snizi ili se pogorša, važno je potražiti medicinsku pomoć. Ljekar može propisati antipiretike ili druge lijekove koji će pomoći u snižavanju temperature.

5. Pobrinite se za udobnost djeteta

Dajte djetetu lagane i prozračne odjeće kako bi mu bilo udobno. Također ga možete umotati u lagani pokrivač ili ćebe kako bi mu bilo toplo, ali ne previše vruće.

6. Redovito mjerite temperaturu

Redovito mjerite temperaturu djeteta kako biste pratili njeno stanje. Možete koristiti termometar kako biste precizno izmjerili temperaturu.

Važno je zapamtiti da se informacije i savjeti u ovom članku daju samo u informativne svrhe. Ako ste zabrinuti zbog visoke temperature kod djeteta, obratite se ljekaru radi daljnjeg savjeta i tretmana.

Kada je temperatura kod djece opasna

Kada je temperatura kod djece opasna

Temperatura kod djece je prirodni odbrambeni mehanizam organizma i obično je reakcija na infekciju ili bolest. U većini slučajeva, blaga povišena temperatura nije opasna i može se smanjiti uz pomoć odgovarajućeg tretmana. Međutim, u određenim situacijama, temperatura može biti opasna i zahtijevati hitnu medicinsku intervenciju.

Kada se temperatura smatra opasnom?

Visoka temperatura (hipertermija) kod djece se smatra opasnom kada prelazi 38,5°C.

Postoje neki faktori koji mogu ukazivati na ozbiljniji problem i zahtijevaju hitnu medicinsku pažnju:

 • Mala beba: Kod novorođenčadi i dojenčadi mlađe od 3 mjeseca, temperatura veća od 38°C može biti znak infekcije koja zahtijeva brzu intervenciju.
 • Povišena temperatura iznad 40°C: Visoka temperatura može biti znak ozbiljnije infekcije, kao što je meningitis. Ovaj slučaj zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.
 • Dugotrajna povišena temperatura: Ako je temperatura visoka duže od tri dana ili se stalno vraća nakon tretmana, važno je potražiti medicinsku pomoć. Ovo može ukazivati na prisutnost infekcije koja zahtijeva dodatno liječenje.
 • Pored povišene temperature, prisustvo drugih simptoma: Ako dijete osim visoke temperature ima i druge simptome, kao što su povraćanje, osip, teško disanje ili promjene svijesti, hitno je potrebno obezbijediti medicinsku intervenciju.
You might be interested:  Kako Dati Otkaz Primjer

U svakom od ovih slučajeva, važno je pravovremeno potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok povišene temperature i započelo adekvatno liječenje.

Simptomi visoke temperature kod djece

Kada dijete ima visoku temperaturu, to može biti znak bolesti ili infekcije. Visoka temperatura kod djece obično prati druge simptome i može biti znak da tijelo djeteta pokušava boriti se protiv infekcije.

Evo nekoliko uobičajenih simptoma visoke temperature kod djece:

 • Povećanje tjelesne temperature: Normalna temperatura tijela kod djece je obično između 36,5°C i 37,5°C. Visoka temperatura se smatra kada temperatura prelazi 38°C.
 • Pojačano znojenje: Dijete može se početi znojiti više nego obično kada ima visoku temperaturu.
 • Crvenilo i vruća koža: Dijetova koža može postati crvena i osjećati vruće kada ima visoku temperaturu.
 • Umor i slabost: Dijete može postati umorno ili iscrpljeno kada ima visoku temperaturu.
 • Gubitak apetita: Visoka temperatura može smanjiti apetit djeteta i uzrokovati gubitak interesa za hranu.
 • Bolovi u mišićima i zglobovima: Dijete može osjećati bolove u mišićima i zglobovima kada ima visoku temperaturu.
 • Glavobolja: Visoka temperatura može uzrokovati glavobolje kod djece.
 • Gubitak tekućine: Visoka temperatura može uzrokovati pojačano znojenje i povećati gubitak tekućine iz tijela djeteta.

U slučaju da dijete ima visoku temperaturu i bilo koji od ovih simptoma, važno je pratiti temperaturu, pružiti djetetu adekvatnu njegu i konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok temperature i primijenio odgovarajući tretman.

Kako mjeriti temperaturu kod djece

Kada dijete pokazuje znakove povišene temperature, važno je pravilno izmjeriti temperaturu kako bi se procijenilo koliko je visoka. Evo nekoliko koraka kako pravilno izmjeriti temperaturu kod djece:

 1. Koristite termometar: Kupite digitalni termometar dizajniran posebno za mjerenje temperature djece. Termometar bi trebao biti siguran i higijenski, tako da se lako čisti između korisnika.
 2. Odaberite metodu mjerenja: Kod djece se temperatura može mjeriti na nekoliko načina. Najčešći su mjerenje u ustima, mjerenje ispod pazuha i mjerenje u rektumu. Odlučite se za metodu koja je primjerena dobi djeteta i najudobnija za dijete i vas.
 3. Pripremite dijete: Prije mjerenja temperature, pokušajte smiriti dijete i objasniti mu što ćete raditi. Ako je potrebno, koristite igru ili priču kako biste pomogli djetetu da se opusti.
 4. Mjerite temperaturu: Slijedite upute na termometru za odabranu metodu mjerenja. Držite termometar tamo gdje je potrebno prema uputi, obično nekoliko minuta. Budite pažljivi da termometar bude sigurno postavljen i da se dijete ne povrijedi dok ga mjerite.
 5. Zabilježite rezultat: Kada završite s mjerenjem, zapišite rezultat. To će vam pomoći pratiti temperaturu djeteta tijekom vremena i vidjeti jesu li lijekovi ili druge intervencije potrebne.

Uvijek se savjetujte s pedijatrom ili zdravstvenim stručnjakom ako ste zabrinuti zbog temperature djeteta ili niste sigurni kako pravilno izmjeriti temperaturu. Oni će vam pružiti dodatne savjete i smjernice za postupanje u slučaju povišene temperature.

Najbolji savjeti za snižavanje temperature kod djece

1. Pijte puno tečnosti

Kada dijete ima povišenu temperaturu, vrlo je važno da pije dovoljno tečnosti kako bi se izbjegla dehidracija. Ponudite djetetu vodu, razrijeđeni sok ili biljni čaj. Osigurajte da pije male gutljaje često tokom dana.

2. Hladite dijete

Koristite hladne obloge ili mokre ručnike kako biste ohladili dijete. Možete staviti hladne obloge na čelo, ruke ili noge kako biste smanjili temperaturu. Također možete koristiti ventilator ili klima uređaj kako biste stvorili ugodnu temperaturu u sobi gdje se dijete nalazi.

3. Održavajte sobu ugodno svježom

Držite sobu u kojoj se dijete nalazi dobro provjetrenom. Možete otvoriti prozor ili koristiti ventilator kako biste osigurali protok svježeg zraka. Izbjegavajte pregrijavanje prostorije i držite je na temperaturi koja je ugodna za dijete.

4. Koristite lagane slojeve odjeće

Obucite dijete u lagane pamučne slojeve odjeće koji će mu omogućiti da se osuši i hladi. Izbjegavajte prekrivanje djeteta teškim pokrivačima ili odjećom koja ga može dodatno zagrijati.

5. Dajte djetetu lijekove za snižavanje temperature

Ako je temperatura djeteta visoka i ne pada prirodnim putem, posavjetujte se s ljekarnikom ili ljekarom o davanju odgovarajućeg lijeka za snižavanje temperature. Uvijek pažljivo pročitajte uputstva i slijedite doziranje.

6. Pratite temperaturu

Koristite termometar za redovno praćenje temperature djeteta. Ako temperatura ne pada ili je vrlo visoka, bez obzira na primijenjene metode snižavanja temperature, odmah se obratite ljekaru.

7. Pružite djetetu dodatni odmor

Kada dijete ima povećanu temperaturu, važno je da mu pružite dovoljno odmora kako bi se oporavilo. Osigurajte mirnu i tihi prostor koji će pomoći djetetu da se što prije oporavi.

8. Posavjetujte se s ljekarom

Ako je temperatura djeteta visoka, traje duže od nekoliko dana ili je praćena drugim simptomima, posavjetujte se s ljekarom. Ljekar će moći pružiti pravilan savjet i odgovarajući tretman ako je potrebno.

Savjet Opis
Pijte puno tečnosti Kako biste izbjegli dehidraciju, dajte djetetu tečnost kao što je voda ili razrijeđeni sok.
Hladite dijete Stavite hladne obloge ili mokre ručnike kako biste smanjili temperaturu djeteta.
Održavajte sobu ugodno svježom Provjetrite sobu i držite je na ugodnoj temperaturi kako bi dijete bilo udobno.
Koristite lagane slojeve odjeće Obucite dijete u lagane pamučne slojeve odjeće kako bi se lakše ohladilo.
Dajte djetetu lijekove za snižavanje temperature Uz konsultaciju s ljekarnikom ili ljekarom, dajte djetetu odgovarajući lijek za snižavanje temperature.
Pratite temperaturu Koristite termometar za praćenje temperature i obratite se ljekaru ako temperatura ne pada ili je vrlo visoka.
Pružite djetetu dodatni odmor Osigurajte djetetu dovoljno odmora kako bi se što prije oporavilo.
Posavjetujte se s ljekarom Ako temperatura djeteta traje više od nekoliko dana ili je praćena drugim simptomima, posavjetujte se s ljekarom.
You might be interested:  Što Danas Za Ručak

Kada potražiti ljekarsku pomoć

U većini slučajeva, prehlada i blagi porast temperature kod djece obično nisu ozbiljni i prolaze sami od sebe uz odgovarajuću njegu kod kuće. Međutim, postoje situacije u kojima je potrebno potražiti ljekarsku pomoć. U nastavku su navedeni slučajevi kada je važno zatražiti medicinsku pomoć:

Visoka temperatura koja ne pada

Ako temperatura vašeg djeteta traje duže od tri dana ili se ne smanjuje čak ni nakon korištenja preporučenih lijekova, trebali biste se posavjetovati s ljekarom. To može biti znak neke ozbiljnije infekcije ili bolesti, poput upale pluća ili meningitisa, koje zahtijevaju liječničku intervenciju.

Teškoće u disanju

Ako primijetite da vaše dijete ima poteškoća s disanjem, kao što su probleme s disanjem ili otežano disanje, odvedite ga kod ljekara. To može ukazivati na bronhitis, upalu pluća ili astmu, što zahtijeva odgovarajuću dijagnozu i liječenje.

Osip koji ne nestaje

Ako primijetite da se na tijelu vašeg djeteta pojavljuje osip koji ne nestaje ili se pogoršava, trebali biste zatražiti ljekarsku pomoć. To može biti znak alergijske reakcije ili neke druge kožne infekcije koja zahtijeva stručnu dijagnozu i liječenje.

Dehidracija

Ako primijetite da vaše dijete pokazuje znakove dehidracije, kao što su suha usta, rijedak urin, slabost i umor, odmah se obratite ljekaru. Dehidracija može biti ozbiljan problem posebno kod male djece i zahtijeva brzu intervenciju kako bi se izbjegle komplikacije.

 • Urgentina stanja kada treba hitno potražiti ljekarsku pomoć su:
  • Teškoće u disanju
  • Visoka temperatura koja ne pada i traje duže od tri dana
  • Stalno povraćanje i/ili proljev
  • Osip koji prelazi na veći dio tijela
  • Poteškoće s mokrenjem ili bol prilikom mokrenja
  • Jake glavobolje ili bol u stomaku

Važno je da naučite prepoznati kada je potrebno potražiti ljekarsku pomoć i da se ne ustručavate tražiti savjet stručnjaka ako imate bilo kakve sumnje u vezi s zdravljem vašeg djeteta.

Tri trika za brzo snižavanje temperature kod djece

1. Korištenje hladne obloge

Kada dijete ima visoku temperaturu, može biti vrlo korisno primijeniti hladne obloge kako bi se temperatura brzo snizila. Da biste napravili hladnu oblogu, prvo natopite čistu krpu u hladnoj vodi. Zatim lagano iscijedite višak vode i stavite oblogu na čelo djeteta. Ostavite oblogu na čelu 10-15 minuta, a zatim je zamijenite svježom i hladnom. Ponavljajte postupak dok temperatura ne počne padati.

2. Osigurajte dovoljno tekućine

Kada dijete ima visoku temperaturu, važno je osigurati dovoljno tekućine kako bi se spriječila dehidracija. Povećajte unos vode i drugih tekućina kao što su juhe, voćni sokovi i elektroliti kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu. Omogućite djetetu da pije male gutljaje tekućine redovito tijekom dana kako bi se hidratacija održavala.

3. Topla kupka s jabučnim octom

Topla kupka s jabučnim octom može pomoći u smanjenju temperature kod djece. Napunite kadu toplom vodom i dodajte oko dvije žlice jabučnog octa. Sjednite dijete u kadu i ostavite ga da se namoči oko 10-15 minuta. Jabučni ocat ima svojstva koja mogu pomoći da se temperatura tijela vrati u normalu.

Važno je imati na umu da ovi trikovi mogu privremeno sniziti temperaturu kod djece, ali je uvijek važno konzultirati se s liječnikom ako temperatura ostaje visoka ili se pogoršava, ili ako dijete ima druge simptome koji su zabrinjavajući.

Prirodni lijekovi za snižavanje temperature kod djece

1. Hidracija

Najvažniji korak u borbi protiv temperature kod djece je održavanje hidracije tijela. Dajte djetetu dovoljno tekućine kako biste spriječili dehidraciju. Idealno je ponuditi vodu, voćne sokove i biljne čajeve koji su bogati antioksidansima.

2. Topli oblozi

Topli oblozi mogu smanjiti temperaturu i ublažiti nelagodu kod djeteta. Koristite tople ručnike ili toplu vodu za izradu obloga. Neka dijete leži na leđima i stavite topli oblog na čelo, grudi ili trbuh. Ovo će pomoći u ublažavanju groznice.

3. Hladni oblozi

Hladni oblozi također mogu pomoći u snižavanju temperature kod djece. Koristite hladne ručnike ili vrećice smrznutih povrća obloge. Stavite oblog na čelo, vrhove ramena i zglobove kako biste brzo smanjili temperaturu.

4. Kupka s mlakom vodom

Kupka s mlakom vodom je učinkovit način za smanjenje temperature kod djece. Napunite kadu mlakom vodom i uronite dijete u nju. Voda ne smije biti previše hladna ili previše vruća. Ovo će pomoći u rashlađivanju tijela i smanjenju temperature.

5. Odjeća i okolina

Dijete treba biti udobno odjeveno kako bi tijelo lakše reguliralo temperaturu. Odaberite laganu odjeću od prirodnih materijala kao što su pamuk ili lan. Održavajte sobnu temperaturu prijatnom, ali ne pretoplom. Redovito provjetravajte prostoriju kako biste osigurali svjež zrak za dijete.

Često postavljana pitanja o snižavanju temperature kod djece
 1. Koliko vremena treba ostaviti oblog na djetetovom čelu?
 2. Idealno je ostaviti tople ili hladne obloge na djetetovom čelu 10 do 15 minuta, pa zatim pauzirati 30 minuta prije ponovnog korištenja.

 3. Mogu li prirodni lijekovi sami sniziti temperaturu kod djece?
 4. Prirodni lijekovi mogu pomoći u smanjenju temperature kod djece, ali uvijek je važno konzultirati se s pedijatrom za pravilan tretman i doziranje.

 5. Koliko tekućine dijete treba konzumirati tijekom temperature?
 6. Dijete treba piti dovoljno tekućine tijekom groznice kako bi spriječilo dehidraciju. Nudeći vodu, voćne sokove i biljne čajeve, osiguravate dovoljnu hidraciju tijela.

You might be interested:  Kako Izračunati Postotak Od Dva Broja

Kombinacija ovih prirodnih lijekova može pomoći u snižavanju temperature kod djece. Međutim, uvijek je najbolje konzultirati se s pedijatrom kako biste dobili najbolje savjete i tretman za dijete.

Prevencija visoke temperature kod djece

 1. Mjerenje temperature – Jedan od prvih koraka u prevenciji visoke temperature kod djece je redovito mjerenje temperature tijela. To se može obaviti toplomjerom koji se postavlja ispod pazuha ili na čelo. Važno je imati točan i pouzdan toplomjer kako bi se pravilno pratila temperatura djeteta.
 2. Pravilno odijevanje – Odabir odjeće za dijete je također važan faktor u prevenciji visoke temperature. Preporučuje se odijevanje djeteta u slojevima kako bi mu bilo lako skinuti ili dodati odjeću prema potrebi. Također je važno koristiti lagane i prozračne materijale koji omogućavaju znojenje i smanjuju rizik od pregrijavanja.
 3. Pravilan unos tekućine – Važno je osigurati da dijete redovito unosi dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija. Preporučuje se davanje vode ili blagih sokova, izbjegavajući gazirane napitke i prevelik unos šećera. Također je važno poticati dijete da pije tekućinu tijekom cijelog dana, a ne samo kada je žeđno.
 4. Izbjegavanje izlaganja suncu – Visoke temperature često dolaze s jakim suncem, pa je važno izbjegavati izlaganje djece suncu tijekom najtoplijeg dijela dana (obično od 10 do 16 sati). Kada dijete mora biti na suncu, preporučuje se korištenje zaštitne odjeće, šešira i krema za sunčanje visokog zaštitnog faktora.
 5. Pravilna ventilacija prostorija – Osiguravanje dobre ventilacije prostorija u kojima dijete boravi također je važno za sprečavanje visoke temperature. Prostorije treba redovito provjetravati otvaranjem prozora i vrata kako bi se osigurao protok svježeg zraka. Korištenje ventilatora ili klima uređaja također može pomoći u održavanju ugodne temperature.

Prevencija visoke temperature kod djece iznimno je važna jer može smanjiti rizik od ozbiljnijih zdravstvenih problema. Redovito praćenje temperature, pravilno odijevanje, unos tekućine i izbjegavanje izlaganja suncu ključni su koraci u zaštiti djece od pregrijavanja. Također je važno osigurati dobru ventilaciju prostorija kako bi se osigurao protok svježeg zraka. Ukoliko dijete ima visoku temperaturu, važno je potražiti savjet od pedijatra kako bi se poduzele odgovarajuće mjere.

Naziv Sajta

Kako sniziti temperaturu kod djece: najbolji savjeti i trikovi

Visoka temperatura kod djece može biti zastrašujuća za roditelje. Međutim, postoje mnogi korisni savjeti i trikovi koji vam mogu pomoći da snizite temperaturu vašeg djeteta. U nastavku su navedeni najbolji načini kako se nositi s visokom temperaturom kod djece:

 1. Dajte djetetu dovoljno tekućine: Važno je da dijete ostane hidrirano kako bi tijelo moglo oboriti temperaturu. Možete mu ponuditi vodu, voćne sokove ili nezaslađeni biljni čaj.
 2. Održavajte adekvatnu temperaturu u prostoriji: Osigurajte da soba u kojoj se dijete nalazi bude dovoljno rashlađena, ali ne prehladna. Možete koristiti ventilator ili klima uređaj kako biste snizili temperaturu u prostoriji.
 3. Koristite hladne obloge: Navlažite ručnik hladnom vodom i nanesite ga na čelo, vrat i područje pazuha djeteta. Ovo će pomoći da se tijelo rashladi i smanji temperaturu.
 4. Dajte paracetamol ili ibuprofen prema uputama liječnika: Ovi lijekovi mogu pomoći u snižavanju temperature kod djece, ali uvijek se posavjetujte s liječnikom prije davanja bilo kakvih lijekova.
 5. Osigurajte odgovarajući odmor i spavanje: Djetetu treba dovoljno odmora kako bi se oporavilo od visoke temperature. Osigurajte mu udoban i miran prostor za spavanje.

Važno je da se ne paničite ako dijete ima visoku temperaturu, već da primijenite ove savjete i pratite njegovo stanje. Ako se simptomi pogoršaju, svakako se obratite liječniku.

Savjeti za snižavanje temperature kod djece Triki za snižavanje temperature kod djece
 • Održavajte adekvatnu temperaturu u prostoriji
 • Dajte djetetu dovoljno tekućine
 • Koristite hladne obloge
 • Kupanje u mlakoj vodi
 • Korištenje ventilatora ili klima uređaja
 • Prigušivanje svjetla u sobi

FAQ:

Koji su najbolji načini za smanjenje temperature kod djece?

Postoji nekoliko najboljih načina za smanjenje temperature kod djece. Prvo, možete dati djetetu acetaminofen ili ibuprofen prema uputama ljekara. Također je važno da djetetu pružite dovoljno tečnosti i da ga oblačite laganom odjećom kako bi se rashladio. Također možete koristiti hladne obloge ili kupke kako biste smanjili temperaturu.

Kako mogu smanjiti temperaturu kod svog djeteta bez upotrebe lijekova?

Postoje nekoliko načina da se smanji temperatura kod djeteta bez upotrebe lijekova. Možete pokušati oblačiti ga laganom odjećom i održavati temperaturu prostorije ugodnom. Također možete koristiti hladne obloge ili obloge od vlažnih ručnika kako biste rashladili dijete. Dajte djetetu dovoljno tečnosti da se hidrira i odmarajte ga dok se temperatura ne stabilizuje.

Koliko dugo treba trajati temperatura kod djeteta?

Nema konkretnog vremenskog okvira koliko dugo treba trajati temperatura kod djeteta, jer to zavisi o uzroku temperature. Temperatura obično traje nekoliko dana, ali ako traje duže od tri dana ili ako dijete ima visoku temperaturu koja ne pada ni nakon primjene lijekova, trebate se obratiti ljekaru.

Da li je normalno da dijete ima temperaturu kad je bolesno?

Da, normalno je da dijete ima temperaturu kada je bolesno. Temperatura je znak da tijelo dijete pokušava boriti se protiv infekcije. Međutim, ako temperatura postane vrlo visoka ili traje duže vrijeme, trebate se obratiti ljekaru.