Kako spasiti presoljeno jelo - Savjeti i trikovi

Kako Spasiti Presoljeno Jelo

Kako Spasiti Presoljeno Jelo

Jeste li ikada imali situaciju kada ste previše posolili jelo i ne znate kako da ga spasite? Možda ste dodali previše soli prilikom kuhanja ili ste previdjeli količinu soli koju većina recepata preporučuje. Bez obzira na razlog, presoljeno jelo može biti neugodno za jelo i veoma delikatan problem koji treba riješiti.

Srećom, postoji nekoliko trikova i savjeta koje možete primijeniti kako biste spasili presoljeno jelo i vratili mu ravnotežu okusa. Prvi korak je da ne paničite i da ne bacite jelo. U većini slučajeva, postoji način da se ispravi situacija i uživate u ukusnom obroku.

Jedna od najjednostavnijih metoda je dodavanje neutralnih sastojaka koji mogu ublažiti slanost. Na primjer, možete dodati više tekućine poput vode, juhe ili mlijeka kako biste razrijedili intenzitet soli. Također, možete dodati kiselu komponentu poput limunovog soka ili octa kako bi se izbalansirao okus. Važno je da ove sastojke dodajete postepeno i kušate jelo kako biste se uvjerili da ste postigli željeni rezultat.

Još jedna metoda koju možete koristiti je dodavanje slatkog sastojka poput šećera ili meda. Oni mogu ublažiti slanost jela i dodati malo slatkoće koja će uravnotežiti okus. Opet, treba biti pažljiv s količinom koju dodajete kako ne biste prekomjerno zasladili jelo.

Ako imate vremena i dovoljno sastojaka, možete pokušati napraviti više jela bez soli i pomiješati ih s presoljenim jelom. Na primjer, ako ste napravili prekiseli umak ili juhu, možete ga pomiješati s obrokom kako biste smanjili slanost. Također, možete iskoristiti komade povrća, mesa ili tjestenine koji nisu presoljeni i kombinirati ih s jelo kako bi se ravnoteža okusa vratila.

Koristite krompir za smanjenje slanosti

Ako ste slučajno preterali sa solju prilikom spremanja jela, ne očajavajte! Postoji jedan trik koji vam može pomoći da smanjite slanost jela – upotreba krompira.

Krompir je posebno efikasan u apsorbovanju viška soli i može pomoći da jelo postane manje slano. Evo nekoliko načina kako da ga koristite:

Krompir u supi

Ako ste napravili supu koja je preslana, dodajte nekoliko oljuštenih krompira u supu i kuvajte ih dok ne omekšaju. Krompir će apsorbovati višak soli iz supe, a vi možete izvaditi krompir i baciti ga pre nego što poslužite supu.

Krompir u đuveču

Ako vam đuveč postane preslan, dodajte nekoliko sečenih krompira u jelo i kuvajte ih zajedno sa ostatkom sastojaka. Krompir će apsorbovati višak soli, a možete ga izvaditi pre nego što poslužite đuveč.

Krompir kao prilog

Krompir kao prilog

Ako ste napravili jelo koje je preslano, možete napraviti krompir kao prilog i poslužiti ga sa jelom. Kuvani krompir će pomoći da neutrališe slanost jela i ublaži ukus soli.

You might be interested:  Kako Se Riješiti Mušica U Kući

Napomena: Uvek se preporučuje da postepeno dodajete so tokom kuvanja, kako biste izbegli preterivanje. Međutim, ako se desi da preterate, krompir je odlično rešenje.

Koristite dodatne sastojke za razblaživanje slanosti

Ako je vaše jelo presoljeno, postoji nekoliko dodatnih sastojaka koje možete koristiti kako biste razblažili slanost i popravili okus.

1. Sirovi krumpir

Sirovi krumpir može biti izvrstan sastojak za smanjenje slanosti u jelima. Jednostavno ogulite nekoliko krumpira, narežite ih na manje komade i dodajte u jelo. Krumpir će upiti višak soli i smanjiti intenzitet slanog okusa.

2. Limun

Sok limuna može biti još jedan djelotvoran sastojak za ublažavanje slanosti. Iscijedite nekoliko limuna i dodajte sok postupno u jelo dok ne postignete željeni okus. Limun će uravnotežiti slanost i donijeti svježinu jelima.

3. Kiselo vrhnje ili pavlaka

Ako je jelo presoljeno, možete dodati malo kiselog vrhnja ili pavlake kako biste ublažili slanost. Dodajte postupno, kušajte jelao i dodajte više prema potrebi. Kiselo vrhnje ili pavlaka će donijeti kremastu teksturu i smanjiti intenzitet slanog okusa.

4. Svježa rajčica

Svježa rajčica može biti odličan sastojak za razblaživanje slanosti u jelima. Iscijedite rajčicu i dodajte sok ili narezane komade u jelo. Rajčica će donijeti slatkoću i svježinu te smanjiti slanost jela.

Uz ove dodatne sastojke, vaše presoljeno jelo bit će brzo popravljeno i dobit će novu ravnotežu okusa. Slobodno eksperimentirajte s omjerima kako biste postigli željeni okus.

Povećajte količinu ostalih sastojaka

Jedan od načina da spasite presoljeno jelo je povećanje količine ostalih sastojaka u receptu. Na taj način možete razblažiti previše soli i smanjiti njen intenzitet. Evo nekoliko savjeta o tome kako to postići:

 • Dodajte više tekućine: Ako je jelo previše slano, dodajte više tekućine, kao što je voda, bujon ili paradajz sos. Ovo će razblažiti slanost i promiješati ukus jela.
 • Dodajte više povrća ili mesa: Povećajte količinu povrća ili mesa kako biste razrijedili slanost. Dodavanje veće količine drugih sastojaka pomoći će balansiranju ukusa jela.
 • Dodajte više začina i začinskih biljaka: Koristite veću količinu začina i začinskih biljaka kako biste prikrili previše soli. Arome drugih začina i biljaka mogu prevladati slanost jela.

Važno je napomenuti da ovi trikovi mogu promijeniti ukus jela, pa budite oprezni prilikom doziranja ostalih sastojaka. Preporučuje se dodavanje sastojaka postepeno i kušanje jela tokom procesa kako biste postigli željeni ukus.

Koristite kis ili limunov sok za balansiranje slanosti

Kada presolite jelo, jedan od najjednostavnijih načina za smanjivanje slanosti je dodavanje kisa ili limunovog soka. Kiselina u kisu i limunovom soku pomaže u neutralizaciji slanog ukusa.

Evo nekoliko načina kako možete koristiti kis ili limunov sok za balansiranje slanosti:

1. Dodajte malo kisa ili limunovog soka u jelo

Ako ste presolili juhu, umak ili neko drugo jelo, dodajte malo kisa ili limunovog soka kako biste smanjili slanost. Počnite s malom količinom i kratko promiješajte. Ako je jelo i dalje presoljeno, možete dodati još kisa ili limunovog soka po ukusu.

2. Napravite sos od kisa ili limunovog soka

Ukoliko ne želite direktno dodati kis ili limunov sok u jelo, možete napraviti sos od kisa ili limunovog soka koji ćete koristiti za balansiranje slanosti. Pomiješajte kis ili limunov sok s malo vode i po ukusu dodajte začine po izboru. Zatim, prelijte preko presoljenog jela ili koristite kao dodatak uz jelo.

3. Jedite hranu koja sadrži prirodnu kiselinu

Ako nemate kis ili limun pri ruci, možete konzumirati hranu koja sadrži prirodnu kiselinu kako biste smanjili slanost jela. Na primjer, krastavci, krastavčići ili kiseli kupus mogu biti odličan izbor. Jednostavno dodajte nekoliko kriški krastavaca ili malo kiselog kupusa uz presoljeno jelo.

You might be interested:  Kako Izračunati Indeks Tjelesne Mase

Ukoliko nijedan od ovih trikova ne uspije smanjiti slanost jela do željene razine, možete pokušati dodavanje drugih sastojaka koji će balansirati ukus, kao što su šećer ili kisela pavlaka. Važno je samo paziti da ne pretjerate s količinom drugih sastojaka kako ne biste promijenili cjelokupni ukus jela.

Oprati i isušiti previše slanu hranu

Ako ste slučajno dodali previše soli u jelo, možete ispraviti situaciju pranjem hrane. Ovaj postupak pomaže u uklanjanju viška soli, ali pazite da ne izgubite važne hranjive tvari u procesu.

 • 1. Operite hranu: Ako je moguće, operite namirnice pod mlazom vode kako biste uklonili višak soli. Primjerice, možete isprati previše slanu ribu ili povrće pod tekućom vodom nekoliko minuta.
 • 2. Isušite hranu: Nakon pranja, stavite namirnice na papirnati ručnik ili kuhinjski ručnik kako biste ih osušili. Papirnati ručnik će upiti višak tekućine i pomoći u uklanjanju soli s površine hrane.
 • 3. Provjerite okus: Nakon isušivanja, provjerite okus hrane da vidite je li još uvijek previše slana. Ako je potrebno, možete ponoviti postupak pranja i sušenja dok ne postignete željeni okus.

Važno je imati na umu da će pranje i sušenje hrane ukloniti samo dio soli. Ako je jelo i dalje presoljeno nakon ovog postupka, možete pokušati razrijediti sol dodavanjem nekih neutralnih sastojaka kao što su kuhano povrće, tjestenina ili riža.

Dodajte šećer za neutraliziranje slanosti

Kada je jelo presoljeno, jedan od najjednostavnijih načina da ga popravite jest da dodate šećer. Šećer ima moć da neutralizira slanost i uravnoteži okus jela. Evo kako to možete učiniti:

 1. Uzmite malu kašiku i dodajte malu količinu šećera u jelo.
 2. Promiješajte jelo kako biste se osigurali da se šećer ravnomjerno rasporedi.
 3. Prekušajte jelo i, ako je potrebno, ponovite postupak dodavanja šećera dok ne postignete željeni okus.

Napomena: Budite oprezni prilikom dodavanja šećera, posebno u slatkim jelima poput deserta. Dodajte šećer postepeno i okusavajte dok ne postignete ravnotežu između slanosti i slatkoće.

Uz šećer, možete isprobati i druge sastojke koji mogu pomoći u neutraliziranju slanosti jela. Na primjer, sok od limuna ili limete može dodati kiselost koja će uravnotežiti slanost. Također, možete dodati više povrća ili proteina kako biste razrijedili slanu okus.

Primjer:

Evo primjera kako možete dodati šećer za neutraliziranje slanosti:

Sastojak Količina
Presoljeno jelo
Šećer 1 mala kašika
Promiješajte
Provjerite okus
Ako je potrebno, dodajte još šećera

Koristeći ovaj primjer, možete podesiti količinu šećera prema vašem ukusu i vrsti jela.

Koristite kiselo mlijeko ili vrhnje za smanjenje slanosti

Ako ste presolili jelo i trebate ga spasiti, kiselo mlijeko ili vrhnje mogu biti odličan saveznik. Kiselo mlijeko i vrhnje imaju sposobnost smanjenja slanosti hrane i mogu poboljšati okus vašeg jela.

Evo nekoliko načina kako koristiti kiselo mlijeko ili vrhnje za smanjenje slanosti:

 1. Dodajte malu količinu kiselog mlijeka ili vrhnja u jelo i dobro promiješajte. Ako je jelo vrlo slano, možete dodati malo više vrhnja ili kiselog mlijeka po ukusu.
 2. Možete dodati i kiselo mlijeko ili vrhnje u umake ili juhe kako biste smanjili slanost. Samo pazite da ne preterate s količinom kako ne biste promijenili konzistenciju jela.
 3. Ako dodatak kiselog mlijeka ili vrhnja nije dovoljan da smanji slanost, možete pokušati dodati malo šećera ili meda kako biste balansirali okus.
You might be interested:  Kako Otključati Perilicu Rublja Gorenje

Na primjer, ako vam je juha preslana, možete dodati malo kiselog vrhnja da ublažite slanost. Pomiješajte juhu s kiselim vrhnjem dok ne postignete željeni okus.

Primjer upotrebe kiselog mlijeka ili vrhnja za smanjenje slanosti
Sastojak Količina
Preslano jelo 1 porcija
Kiselo vrhnje 1 žlica

Pri dodavanju kiselog mlijeka ili vrhnja, važno je promiješati jelo kako bi se slanost ravnomjerno rasporedila. Također, budite oprezni da ne dodate previše kiselog mlijeka ili vrhnja, jer to može promijeniti teksturu i okus jela.

Nadam se da vam ovi savjeti pomažu spasiti presoljeno jelo. Sada kad znate da kiselo mlijeko i vrhnje mogu biti odlični saveznici u smanjenju slanosti, možete isprobati ove trikove i uživati u ukusnom jelu bez previše soli.

Ispirajte slanu hranu vodom prije kuhanja

Ispirajte slanu hranu vodom prije kuhanja

Kada je hrana presoljena, jedan od načina da se smanji količina soli je ispiranje hrane vodom prije kuhanja. Ova tehnika je posebno korisna kod slane ribe ili mesa.

Postupak:

 • Uzmite presoljenu hranu (npr. ribu, meso).
 • Stavite je pod mlaz hladne vode.
 • Lagano trljajte hranu prstima kako biste oslobodili višak soli.
 • Nastavite ispirati hranu dok se ne osjeti da je manje slana.

Ukoliko je hrana jako slana, možete je namočiti u hladnoj vodi na nekoliko sati prije ispiranja. Ovo može dodatno pomoći u smanjenju količine soli.

Napomena: Ova tehnika može pomoći u smanjenju količine soli u hrani, ali neće potpuno ukloniti sol. Stoga je važno biti pažljiv pri dodavanju soli pri kuhanju kako biste izbjegli presoljavanje hrane.

FAQ:

Kako spasiti presoljeno jelo?

Ako je jelo previše slano, možete dodati kis ili octa da ublažite slanost. Također možete dodati nekoliko kriški krumpira ili povrća koje će upiti višak soli. Ako je jelo tekuće poput juhe ili umaka, možete dodati više vode ili temeljca kako biste razrijedili slanoću.

Koji su najbolji savjeti za spašavanje presoljenog jela?

Najbolji savjeti za spašavanje presoljenog jela uključuju dodavanje kis ili octa, dodavanje nekoliko kriški krumpira ili povrća kako bi se upila slanost, razrjeđivanje tekućine dodavanjem vode ili temeljca, ili dodavanje kiselog vrhnja ili mliječnih proizvoda kako bi se izbalansirala slanost. Također možete dodati šećer ili limunov sok kako biste ublažili slanoću.

Koje namirnice mogu neutralizirati slanost jela?

Nekoliko namirnica može neutralizirati slanost jela, uključujući kis ili ocat, krumpir ili povrće, kiselo vrhnje ili mliječne proizvode, šećer, limunov sok ili sirće. Ove namirnice će pomoći u balansiranju slanosti i smanjivanju prejake soli.

Kako spriječiti presoljavanje jela?

Da biste spriječili presoljavanje jela, preporučuje se da prilikom kuhanja postepeno dodajete sol i redovito kušate hranu kako biste provjerili okus. Također možete koristiti manje soli ili zamjenske začine kako biste smanjili količinu soli u jelu. Također je važno pažljivo pratiti recepte i upute za kuhanje kako biste izbjegli pretjeranu soljenost.

Može li se presoljeno jelo popraviti?

Da, presoljeno jelo može se popraviti. Postoji nekoliko načina kako to učiniti, uključujući dodavanje neutralizirajućih sastojaka poput kisa ili octa, upijanja soli pomoću krumpira ili povrća, razrjeđivanja tekućine ili dodavanja kiselog vrhnja ili mliječnih proizvoda. Važno je pažljivo uravnotežiti okus dodavanjem malih količina sastojaka i kušanjem jela kako biste postigli željeni okus.