Kako spojiti pojačivač Wi-Fi signala: savjeti i trikovi

Kako Spojiti Pojačivač Wifi Signala

Kako Spojiti Pojačivač Wifi Signala

Ako imate kućnu mrežu i primjećujete da je Wi-Fi signal slab ili nestabilan, možete razmotriti mogućnost korištenja pojačivača signala. Pojačivači Wi-Fi signala su uređaji koji omogućavaju bolju pokrivenost Wi-Fi signala i jačanje signala na većim udaljenostima od rutera.

Jedan od savjeta za poboljšanje Wi-Fi signala je pravilno postavljanje rutera. Ruter treba biti postavljen na središnje mjesto u kući ili stanu kako bi signal bio ravnomjerno raspoređen. Također, izbjegavajte postavljanje rutera blizu metala ili drugih uređaja koji mogu ometati signal.

Još jedna opcija za poboljšanje Wi-Fi signala je upotreba pojačivača signala ili repetitora. Repeatitori se instaliraju između rutera i uređaja koji koriste Wi-Fi. Oni prihvaćaju Wi-Fi signal od rutera i ponovno ga emitiraju, pomažući da se signal širi dalje i pokriva veće prostorije.

Uz pravilno postavljanje rutera i korištenje pojačivača signala, možete osigurati stabilan i jak Wi-Fi signal u svim dijelovima vašeg doma. Sada kada znate neke savjete i trikove, vrijeme je da se pobrinete za kvalitetu vaše Wi-Fi mreže.

Contents

Kako spojiti pojačivač Wi-Fi signala

Ako imate problema s lošim Wi-Fi signalom u vašem domu ili ureda, možete razmisliti o korištenju pojačivača Wi-Fi signala. Pojačivač je uređaj koji se koristi za povećanje dometa i snage Wi-Fi signala, a time i poboljšanje brzine i stabilnosti bežične veze.

1. Pronađite optimalnu lokaciju

Prvi korak u spajanju pojačivača Wi-Fi signala je pronalaženje optimalne lokacije za postavljanje uređaja. Najbolje mjesto je obično sredina između vašeg postojećeg bežičnog usmjerivača i područja s lošim signalom. Možete koristiti mobilni uređaj ili laptop kako biste provjerili snagu signala u različitim dijelovima prostora i pronašli mjesto s najboljim signalom.

2. Priključite pojačivač

Nakon što pronađete optimalnu lokaciju, priključite pojačivač Wi-Fi signala u utičnicu u blizini. Osigurajte da ga priključite na ispravan način i provjerite ima li svjetlo koje označava da je uređaj uključen.

3. Povežite se s pojačivačem

Kada je pojačivač priključen, možete se povezati s njim putem Wi-Fi mreže. Uključite Wi-Fi na mobilnom uređaju ili laptopu i pronađite bežičnu mrežu koja odgovara nazivu pojačivača. Povežite se na tu mrežu i unesite pristupnu lozinku ako je potrebno. Nakon uspješnog povezivanja, trebali biste imati poboljšani signal i bolju bežičnu vezu.

4. Provjerite postavke

Nakon što se povežete s pojačivačem Wi-Fi signala, preporučujemo da provjerite postavke na svom usmjerivaču kako biste osigurali da je pojačivač konfiguriran ispravno. Možete provjeriti postavke Wi-Fi kanala, sigurnosnih protokola i drugih relevantnih opcija za optimizaciju signala i poboljšanje performansi.

5. Testirajte signal

Nakon što ste spojili pojačivač Wi-Fi signala i provjerili postavke, preporučujemo da testirate signal kako biste provjerili poboljšava li se brzina i stabilnost veze. Možete pokrenuti brzi test internetske veze ili provjeriti snagu signala putem mobilnog uređaja ili laptopa. Ako primijetite značajno poboljšanje, pojačivač je uspješan u povećanju razine signala i poboljšanju bežične veze.

Slijedeći ove korake, možete uspješno spojiti pojačivač Wi-Fi signala i poboljšati brzinu i stabilnost bežične veze u vašem domu ili ureda.

Kako odabrati pravi pojačivač

Kada se odlučite za kupovinu pojačivača wi-fi signala, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora kako biste odabrali pravi uređaj za vaše potrebe. Evo nekoliko savjeta i trikova koji će vam pomoći u odabiru:

You might be interested:  Lenor Perlice Kako Koristiti

1. Snaga signala

Jedan od glavnih faktora koje trebate uzeti u obzir je snaga signala koju želite postići s pojačivačem. Ako želite pokriti veći prostor, trebat će vam jači pojačivač. Provjerite tehničke specifikacije uređaja i usporedite snagu signala kako biste napravili informirani izbor.

2. Kompatibilnost s vašim ruterom

Prije nego što kupite pojačivač, provjerite je li kompatibilan s vašim trenutnim ruterom. Neki pojačivači mogu biti kompatibilni samo s određenim vrstama rutera ili mrežnih standarda. Pazite da uređaj koji odaberete podržava iste standarde kao i vaš ruter kako biste osigurali kompatibilnost i optimalnu učinkovitost.

3. Brzina prijenosa podataka

Brzina prijenosa podataka važan je faktor za većinu ljudi koji žele pojačati wi-fi signal. Ako želite bržu vezu, provjerite brzinu prijenosa podataka koju uređaj podržava. Neki pojačivači mogu pružiti veće brzine od drugih, pa se informirajte o tehničkim specifikacijama prije kupovine.

4. Broj antena

Još jedan faktor koji može utjecati na performanse pojačivača je broj antena koje uređaj ima. U pravilu, veći broj antena omogućuje bolje pokrivanje i jači signal. Ako želite najbolju moguću kvalitetu signala, razmotrite pojačivač s više antena.

5. Jednostavnost instalacije

Često je važno odabrati pojačivač koji je jednostavan za instalaciju i postavljanje. Ako ste tehnički manje vješti, možda ćete htjeti odabrati uređaj koji ima jednostavno sučelje i korisnički priručnik koji vam može pomoći s postavljanjem.

Nadamo se da će vam ovi savjeti i trikovi pomoći u odabiru pravog pojačivača wi-fi signala koji će zadovoljiti vaše potrebe i poboljšati vaše iskustvo s bežičnim internetom.

Kako instalirati pojačivač

Kako instalirati pojačivač

Korak 1: Postavite pojačivač na odgovarajuće mjesto

Prvo što trebate učiniti je odabrati mjesto za postavljanje pojačivača Wi-Fi signala. Idealno mjesto je ono koje je blizu postojećeg rutera, ali se nalazi izvan njegova dosega. Na taj način će pojačivač uhvatiti slab Wi-Fi signal i proširiti ga na područje koje nije dovoljno pokriveno.

Korak 2: Priključite pojačivač na struju

Nakon što odaberete pravo mjesto, priključite pojačivač u utičnicu. Provjerite je li utičnica uključena i da li postoji odgovarajući izvor napajanja u blizini. Osigurajte da nigdje na spoju ne postoje oštećenja i da je sve čvrsto priključeno.

Korak 3: Povežite pojačivač s postojećim Wi-Fi mrežom

Kada je pojačivač uključen, uparite ga s postojećom Wi-Fi mrežom. To možete učiniti pritiskom na tipku za povezivanje (WPS) na obje jedinice – vašem ruteru i pojačivaču. Pojačivač će zatim automatski tražiti i povezati se s vašom mrežom.

Korak 4: Provjerite povezanost

Nakon što ste povezali pojačivač s mrežom, provjerite je li pojačivač pravilno povezan. Možete to učiniti pomoću aplikacije za upravljanje mrežom ili pristupanjem postavkama na računalu. Provjerite je li signal dovoljno snažan na mjestu koje želite pokriti i provjerite je li veza stabilna i neprekidna.

Korak 5: Prilagodite postavke pojačivača

Nakon povezivanja i provjere povezanosti, možda ćete htjeti prilagoditi neke postavke pojačivača. To može uključivati promjenu imena mreže i lozinke, podešavanje rasporeda pristupa i kontrolu propusnosti. Posjetite upute za svoj specifični pojačivač za detaljnije informacije o postavkama.

Korak 6: Testirajte signal

Na kraju, testirajte signal i provjerite je li pojačivač uspjeh. Pokušajte pristupiti Wi-Fi mreži s uređaja na području koje je bilo slabije pokriveno. Ako signal sada dolazi jači i stabilniji, uspješno ste instalirali pojačivač.

Za dodatnu pomoć i informacije, uvijek se možete obratiti stručnjaku ili konzultirati korisnički priručnik svojeg pojačivača.

Kako postaviti optimalnu lokaciju

Kada postavljate pojačivač Wi-Fi signala, važno je odabrati optimalnu lokaciju kako biste osigurali najbolji mogući signal. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

1. Provedite test brzine

Provedite test brzine na različitim mjestima u svom domu kako biste utvrdili koja je lokacija trenutnog rutera najbolja. Ovo će vam pomoći u identifikaciji područja koja imaju slab signal i koja bi mogla trebati pojačanje.

2. Istražite postavljanje

Istražite najbolja mjesta za postavljanje pojačivača Wi-Fi signala. Idealno mjesto je ono koje je blizu trenutnog rutera, ali i u području koje ima slab signal. Važno je izbjegavati prepreke poput zidova i metala koji mogu ometati signal.

3. Postavite pojačivač

Postavite pojačivač Wi-Fi signala na odabrano mjesto. Provjerite je li postavljen na stabilnoj površini i da nema prepreka koje bi mogle blokirati signal.

4. Provjerite signal

Nakon postavljanja pojačivača, provjerite signal na različitim uređajima u različitim dijelovima doma. Ako primijetite poboljšanje signala, znate da je odabrana lokacija optimalna. Ako nije bilo poboljšanja, možda ćete trebati isprobati drugu lokaciju.

5. Podesite pojačivač

Nakon što pronađete optimalnu lokaciju, provjerite postavke pojačivača. Možda ćete trebati promijeniti kanal signala ili postavke na uređajima koji koriste Wi-Fi kako biste se osigurali da sve radi optimalno.

Slijedeći ove korake možete postaviti optimalnu lokaciju za svoj pojačivač Wi-Fi signala i poboljšati pokrivenost internetskim signalom u svom domu.

Kako povezati pojačivač s postojećom mrežom

Ako želite poboljšati Wi-Fi signal u svom domu, možete koristiti pojačivač Wi-Fi signala. Evo nekoliko koraka kako se povezati pojačivač s postojećom mrežom:

 1. Pronađite pravo mjesto za postavljanje pojačivača. Prije nego što započnete s postavljanjem pojačivača, trebate pronaći mjesto u svom domu gdje ćete ga postaviti. Idealno mjesto je ono koje je blizu postojeće usmjerivača, ali također i na dovoljnoj udaljenosti da biste poboljšali pokrivenost Wi-Fi signala.
 2. Priključite pojačivač na struju. Nakon pronalaska pravog mjesta, priključite pojačivač u utičnicu u blizini. Osigurajte da je utičnica ispravno napajana i da ima dovoljno snage za rad pojačivača.
 3. Prijavite se na postavke pojačivača. Kako biste povezali pojačivač s postojećom mrežom, trebat ćete pristupiti postavkama pojačivača. To možete učiniti putem bežičnog uređaja (npr. laptopa ili pametnog telefona) koji je već povezan s postojećom mrežom.
 4. Pronađite odjeljak za postavljanje mreže. Nakon što pristupite postavkama pojačivača, trebate pronaći odjeljak za postavljanje ili konfiguraciju mreže. Ova opcija može biti nazvana “Povezivanje s postojećom mrežom” ili nešto slično.
 5. Odaberite svoju postojeću mrežu. Nakon što pronađete odjeljak za postavljanje mreže, trebate odabrati svoju postojeću mrežu iz popisa dostupnih mreža. Ovo je obično naznačeno SSID-om (nazivom) vaše postojeće mreže.
 6. Unesite zaporku svoje mreže. Nakon što odaberete svoju mrežu, trebat će vam unijeti zaporku za svoju postojeću mrežu. Ovo je ista zaporka koju koristite za povezivanje s postom mrežom.
 7. Spremite postavke. Nakon što unesete zaporku svoje mreže, trebat ćete spremiti postavke i pričekati da se pojačivač poveže s postojećom mrežom. Taj proces može potrajati nekoliko minuta, ovisno o brzini vaše mreže.
 8. Provjerite povezanost. Nakon što se pojačivač uspješno poveže s postojećom mrežom, provjerite povezanost putem bežičnog uređaja. Uvjerite se da ima bolji signal i da funkcionira bez problema.
You might be interested:  Kako Vratiti Whatsapp Poruke Na Novom Telefonu

Nakon što uspješno povežete pojačivač s postojećom mrežom, možete uživati u poboljšanom Wi-Fi signalu u svom domu. Imajte na umu da je važno redovito provjeravati povezanost i, ako je potrebno, ažurirati postavke pojačivača kako biste se uvjerili da uvijek imate najbolju moguću povezanost.

Kako povećati brzinu Wi-Fi signala

Ako imate problema s brzinom Wi-Fi signala u vašem domu ili uredu, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste poboljšali vezu. Ovdje su neki savjeti i trikovi koji će vam pomoći povećati brzinu Wi-Fi signala.

Položaj usmjerivača

Jedan od najvažnijih faktora koji utječu na brzinu Wi-Fi signala je položaj usmjerivača. Usmjerivač treba biti smješten na centralnom mjestu u prostoru kako bi signali mogli širiti ravnomjerno. Također, izbjegavajte postavljanje usmjerivača u blizini metalnih površina, jer one mogu blokirati signale.

Podešavanje antena

Ako vaš usmjerivač ima vanjske antene, pokušajte ih podešavati kako biste poboljšali brzinu Wi-Fi signala. Isprobajte različite kutove i položaje antena kako biste pronašli optimalni raspored. Također, ako vaš usmjerivač ima mogućnost podešavanja snage signala, pokušajte je povećati kako biste poboljšali brzinu.

Oslobađanje protoka

Jedan od razloga za sporu brzinu Wi-Fi signala može biti preopterećenost mreže. Ako imate previše uređaja spojenih na Wi-Fi, to može usporiti brzinu. Pokušajte isključiti nepotrebne uređaje kako biste oslobodili protok za one koji su vam zaista potrebni. Također, provjerite koristite li Wi-Fi zahtjevne aplikacije koje mogu opteretiti vašu mrežu.

Unaprijedite kodiranje

Da biste poboljšali brzinu Wi-Fi signala, možete pokušati unaprijediti kodiranje. Pristupnike možete konfigurirati za korištenje WPA2 šifriranja, koje je brže od starijih verzija. Također, pokušajte isključiti WPS (Wi-Fi Protected Setup) ako ga ne koristite, jer može smanjiti brzinu Wi-Fi signala.

Koristite repetitore

Ako imate veliki dom ili ured, jedan usmjerivač možda nije dovoljan da pokrije cijelo područje i pruži jak i stabilan Wi-Fi signal. U tom slučaju, možete koristiti repetitore kako biste proširili pokrivenost Wi-Fi signala. Repetitori rade tako da ponavljaju signal s usmjerivača, omogućujući vam da se povežete iz udaljenijih dijelova prostora.

Izvršite ažuriranje usmjerivača

Redovito provjeravajte ažuriranja firmvera za vaš usmjerivač, jer ažuriranja mogu poboljšati rad usmjerivača i povećati brzinu Wi-Fi signala. Posjetite web stranicu proizvođača usmjerivača i preuzmite najnovije ažuriranje firmvera.

Slijedeći ove savjete i trikove, možete poboljšati brzinu Wi-Fi signala i uživati ​​u brzom i stabilnom bežičnom internetu.

Kako poboljšati kvalitetu Wi-Fi signala

Prije nego počnete s rješavanjem problema

Da biste poboljšali kvalitetu Wi-Fi signala, prvo morate razumjeti što uzrokuje probleme s mrežom. Evo nekoliko stvari koje biste trebali provjeriti prije nego počnete rješavati problem:

 • Provjerite da je vaš router ispravno povezan i postavljen. Jeste li ga pravilno spojili na modem?
 • Potvrdite da vaš router radi s najnovijim firmwareom. Provjerite proizvođačevu web stranicu za ažuriranja.
 • Provjerite da se na mreži ne koriste drugi uređaji koji mogu interferirati s Wi-Fi signalom, poput bežičnih telefona ili mikrovalnih pećnica.
 • Pokušajte resetirati router kako biste osvježili mrežne postavke.

Pozicioniranje rutera

Pozicioniranje rutera može igrati ključnu ulogu u poboljšanju kvalitete Wi-Fi signala. Evo nekoliko savjeta:

 • Postavite router na središnje mjesto u svom domu, idealno na području koje se najčešće koristi za bežično surfanje.
 • Izbjegavajte postavljanje rutera blizu zidova, ormara ili drugih prepreka koje mogu ometati signal.
 • Pokušajte usmjeriti antene rutera prema područjima u kojima se često koristite bežični uređaji.
You might be interested:  Kako Napraviti Vrhnje Za Kuhanje

Koristite pojačivač Wi-Fi signala

Ako imate problema s dometom Wi-Fi signala, jedno od rješenja može biti korištenje pojačivača Wi-Fi signala, poznatog i kao extender ili repeater. Evo kako možete koristiti pojačivač:

 1. Postavite pojačivač Wi-Fi signala na mjesto u vašem domu gdje je signal slab, ali još uvijek prisutan.
 2. Povežite pojačivač s vašim postojećim Wi-Fi mrežom. Obično se to može postići pritiskom na WPS gumb na routeru i pojačivaču.
 3. Nakon uspostavljanja veze, pojačivač će proširiti domet vaše Wi-Fi mreže, osiguravajući bolji signali na područjima gdje je inače slabo ili nema signala.

Promjena kanala

Ponekad previše uređaja koristi isti kanal, što može dovesti do preopterećenosti Wi-Fi signala. Da biste riješili taj problem, možete promijeniti kanal na kojem radi vaš Wi-Fi:

 1. Pristupite postavkama rutera putem web preglednika. Obično je adresa za pristup 192.168.0.1 ili 192.168.1.1.
 2. Pronađite postavke za bežičnu mrežu i promijenite kanal na manje prometan kanal.
 3. Spremite postavke i pričekajte da se router ponovno pokrene s novim kanalom.

Koristite Ethernet kabl

Ako imate stolno računalo ili uređaj koji se može povezati putem Ethernet kabla, umjesto bežične veze, razmotrite korištenje kabla. Ovo će pružiti stabilniju vezu i veću brzinu interneta.

Prednosti Nedostaci
Stabilna veza Morate povezati uređaj putem kabla
Brži prijenos podataka Ograničenje kretanja zbog kabla
Niže kašnjenje (latencija)

Poboljšanje kvalitete Wi-Fi signala može biti jednostavno uz malo planiranja i upotrebu pravih alata. Slijedite ove savjete i uživajte u boljim rezultatima internetske veze!

Kako osigurati sigurnost mreže

Za osiguranje mreže od neovlaštenog pristupa i napada, važno je poduzeti određene korake. Evo nekoliko savjeta za osiguravanje sigurnosti vaše Wi-Fi mreže:

1. Promijenite zadani naziv i lozinku

Kada postavljate novi pojačivač Wi-Fi signala, prvi korak je promijeniti zadani naziv (SSID) i lozinku. Zadani naziv i lozinka mogu biti lako pogodni za napadače, stoga je važno postaviti jedinstvene i jake lozinke koje se sastoje od kombinacije slova, brojeva i posebnih znakova.

2. Omogućite enkripciju

Većina pojačivača Wi-Fi signala podržava različite vrste enkripcije kao što su WPA2 i WPA3. Omogućite enkripciju kako bi se osigurala sigurnost vaše mreže. Također je preporučljivo koristiti kompleksne lozinke za enkripciju kako bi se otežao napadačima pokušaj probijanja sigurnosti mreže.

3. Isključite SSID emitiranje

Isključivanje emitiranja SSID-a može dodatno otežati pronalazak mreže od strane neovlaštenih korisnika. Kada je SSID skriven, korisnik mora ručno unijeti naziv mreže kako bi se povezao s njom.

4. Omogućite MAC filtriranje

MAC filtriranje omogućuje vam da odredite kojim uređajima je dopušteno povezivanje s vašom mrežom. Možete odabrati specificirati MAC adrese uređaja koji će imati dozvolu za pristup mreži, dok će svi drugi biti odbačeni.

5. Ažurirajte firmware uređaja

Redovito provjeravajte i ažurirajte firmware svog pojačivača Wi-Fi signala kako biste dobili najnovije ispravke sigurnosnih propusta. Ažuriranja firmwarea obično rješavaju poznate sigurnosne ranjivosti i poboljšavaju stabilnost uređaja.

Uz pridržavanje ovih savjeta, možete znatno poboljšati sigurnost vaše Wi-Fi mreže i spriječiti neovlaštene pristupe.

FAQ:

Kako mogu poboljšati Wi-Fi signal u svom domu?

Postoji nekoliko načina da poboljšate Wi-Fi signal u svom domu. Možete pokušati povećati snagu rutera, premjestiti ga na bolje mjesto, koristiti umreživače ili proširiti signal pomoću pojačivača signala.

Kakav pojačivač signala trebam kupiti za Wi-Fi?

Kad birate pojačivač signala za Wi-Fi, trebali biste uzeti u obzir nekoliko faktora. Važno je provjeriti kompatibilnost pojačivača sa svojim ruterom, brzinu i pokrivenost koju pojačivač pruža. Također je dobro proučiti recenzije i preporuke drugih korisnika prije nego što napravite svoj izbor.

Kako mogu postaviti pojačivač Wi-Fi signala?

Da biste postavili pojačivač Wi-Fi signala, prvo ga trebate spojiti na struju. Zatim se spojite na pojačivač putem aplikacije ili računala i slijedite upute za povezivanje s vašim ruterom. Nakon što je pojačivač povezan s ruterom, možete ga postaviti na optimalno mjesto kako biste dobili najbolji signal.

Koliko pojačivača Wi-Fi signala mogu koristiti u svom domu?

Broj pojačivača Wi-Fi signala koje možete koristiti u svom domu ovisi o veličini i konfiguraciji vašeg doma. Većina ljudi koristi jedan ili dva pojačivača za poboljšanje signala u različitim sobama. Ako imate veći dom ili posebne potrebe za pokrivanje signala, možda ćete trebati koristiti više pojačivača.

Ima li Wi-Fi pojačivač negativan utjecaj na brzinu interneta?

Wi-Fi pojačivač može imati mali negativan utjecaj na brzinu interneta, jer se signal mora prenijeti s ruterom kroz pojačivač do uređaja. Međutim, većina modernih pojačivača je prilično brza i pruža dovoljno dobre performanse tako da većina korisnika ne primjećuje značajno usporavanje.