Kako spremiti kaki za zimu: 5 jednostavnih načina

Kako Spremiti Kaki Za Zimu

Kako Spremiti Kaki Za Zimu

Kaki je ukusan i hranjiv voćka koja se često konzumira sirova, ali također može biti sjajan sastojak za različite zimske recepte. Ako imaš višak kaki voća ili želiš uživati ​​u njegovom okusu tijekom hladnih zimskih mjeseci, postoji nekoliko jednostavnih načina kako ga možeš spremiti za zimu.

1. Smrzavanje

Jedan od najjednostavnijih načina za spremanje kaki za zimu je zamrzavanje. Prvo, očisti i oguli kaki voće. Zatim ga nareži na komade ili kolutiće prema željenim dimenzijama. Stavite ih na pladanj ili ravnu površinu obloženu pergamentnim papirom i stavite ih u zamrzivač. Nakon što se komadići kaki voća zamrznu, možeš ih premjestiti u vrećice za zamrzavanje ili plastične posude kako bi ih lakše skladištio.

2. Sušenje

Drugi način za spremanje kaki voća za zimu je sušenje. Da bi sušio kaki, trebaš prvo oguliti i narezati voće. Zatim, rasporedi kriške na pleh prekriven papirom za pečenje i ostavi ih nekoliko sati u pećnici na vrlo niskoj temperaturi. Možeš također koristiti dehidrator, ako ga imaš. Provjeri suhoću voća povremeno, dok ne dobiješ željenu teksturu.

3. Izrada džema ili umaka

Za ljubitelje slatkih i ukusnih zimskih dodataka, kaki džem ili umak su odličan izbor. Očisti i oguli kaki voće, zatim ga izmiksaj ili usitni nožem. Stavite pripremljeni kaki u posudu za kuhanje zajedno s šećerom, limunovim sokom i vodom. Kuhaj na laganoj vatri oko 30 minuta, dok smjesa ne postane gusta. Ostavi je da se ohladi i prelij je u staklenke. Džem ili umak od kaki voća možeš koristiti kao namaz, dodatak jelima ili desertima tokom cijele zime.

4. Kaki pire

Još jedan način za spremanje kaki za zimu je napraviti pire. Nakon što oguliš i očistiš kaki voće, usitni ga u blenderu ili ga zgnječi vilicom. Ako želiš dodati slatkoću, možeš dodati malo meda ili šećera po ukusu. Nakon što pire postane gladak, premjesti ga u staklenke ili plastične posude i spremi ga u zamrzivač. Kaki pire možeš kasnije koristiti kao zaseban desert ili dodatak drugim jelima.

5. Kandiranje

Zadnji način za spremanje kaki za zimu je kandiranje. Za kandiranje kaki voća, prvo ga nareži na komade i stavi ih u vruću vodu na nekoliko minuta. Zatim ih prebaci u posudu s hladnom vodom. Ponovi ovaj postupak još nekoliko puta kako bi uklonio gorak okus iz kaki voća. Nakon toga, stavi kaki komade u ključanu vodu i kuhaj ih 3-5 minuta. Nakon kuhanja, procijedi vodu i prelij kaki komade sirupom od šećera. Ostavi ih da se suše na rešetki najmanje 24 sata ili dok ne postanu ljepljivi. Kandirano kaki možeš koristiti kao dodatak kolačima ili poslužiti kao zimska poslastica.

Sada kada znaš pet jednostavnih načina kako spremiti kaki voće za zimu, možeš uživati u njegovom ukusu tijekom cijele zime. Bilo da se odlučiš za zamrzavanje, sušenje, izradu džema ili umaka, pravljenje pirea ili kandiranje, kaki će dodati raznovrsnost i slatkost tvom zimskom meniju.

Contents

You might be interested:  Kako Izbaciti Stres Iz Sebe

Sirovi kaki

Sirovi kaki je ukusan i hranjiv plod koji se može konzumirati svež ili se koristiti kao sastojak u raznim receptima. U nastavku su navedeni neki načini kako iskoristiti sirovi kaki:

  • Sirovi kaki možete jednostavno oljuštiti i jesti kao voće.
  • Možete ga dodati u voćnu salatu radi dodatne slatkoće i ukusa.
  • Možete iskoristiti sirovi kaki kao sastojak u smutiju, sa drugim voćem i povrćem po vašem izboru.
  • Možete napraviti sladoled od sirovog kakija – samo zamrznite voće i zatim ga izmiksajte sa malo mleka ili zamrznutog jogurta.
  • Možete napraviti sos od sirovog kakija koji se može koristiti kao dodatak raznim jelima, poput piletine ili svinjetine.

Sirovi kaki je bogat vitaminima A i C, kao i antioksidantima koji su korisni za zdravlje. Uživajte u ovom ukusnom voću na različite načine!

Sušeni kaki

Sušeni kaki je odličan način za konzerviranje ovog voća za zimu. Sušenje kaki-ja omogućava da se sačuva njegov slatki okus i nutritivne vrijednosti. Evo nekoliko jednostavnih načina kako osušiti kaki za zimu:

  1. Operite kaki i izrežite ga na tanke ploške. Uklonite sjemenke ako ih ima.
  2. Rasporedite kaki ploške ravnomjerno na pleh obložen papirom za pečenje.
  3. Stavite pleh s kaki-jem u pećnicu na najnižu temperaturu, oko 50-60°C. Držite vrata pećnice malo odškrinuta kako bi se vlaga mogla isparavati.
  4. Dehidrirajte kaki ploške u pećnici oko 8-10 sati, ili dok ne postanu suhe i hrskave.
  5. Izvadite kaki-s ploške iz pećnice i ostavite ih da se potpuno ohlade prije nego što ih stavite u hermetički zatvorenu posudu za čuvanje.

Sušeni kaki možete koristiti kao zdravu užinu ili dodatak raznim jelima. Oni će ostati svježi i ukusni tijekom cijele zime!

Pire od kake

Kaki je sočan i sladak voćni plod koji se može koristiti na razne načine. Jedan od načina na koje možete iskoristiti kaki je da ga napravite u ukusan pire. Pire od kake može se koristiti kao namaz na kruh, dodatak u kolače ili kao preljev za sladoled. Evo jednostavnog recepata za pripremu pirea od kake.

Sastojci:

Sastojci:

Sastojci:

  • 4 zrele kaki plodovi
  • 2 žlice šećera
  • sok od 1 limuna

Upute:

  1. Kaki plodove oljuštite i uklonite sjemenke.
  2. Izrežite plodove na manje komade i stavite ih u lonac zajedno sa šećerom i sokom od limuna.
  3. Zagrijte smjesu na srednjoj temperaturi dok ne zavrije.
  4. Kada smjesa zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 10-15 minuta dok se kaki ne razmekša i pretvori u pire.
  5. Maknite lonac sa vatre i ostavite da se pire ohladi.

Pire od kake možete poslužiti odmah kada se ohladi ili ga možete spremiti u staklenke i koristiti kasnije. Ovaj ukusni namaz će vam pružiti osvježavajući okus kake od kojeg ćete uživati.

Napomena:
Za ovaj recept možete koristiti bilo koji tip kakija, ali najbolji rezultat dobivate sa zrelim kakijima.

Kaki kompot

Sastojci:

  • 2 kg zrelih kaki plodova
  • 1 l vode
  • 300 g šećera
  • sok od pola limuna
You might be interested:  Kako Izgledaju Uši U Kosi

Postupak:

  1. Kaki plodove temeljito operite i ogulite.
  2. Izrežite plodove na manje komade.
  3. U velikoj posudi, zakuhajte vodu i dodajte šećer. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.
  4. Dodajte kaki i sok od limuna u posudu s vodom i šećerom. Kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta.
  5. Tijekom kuhanja, povremeno promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
  6. Skupa s komadićima kaki plodova, prelijte kompot u sterilizirane staklenke.
  7. Zatvorite staklenke i pasterizirajte ih 15 minuta kako biste osigurali dulje trajanje.
  8. Ohladite staklenke na sobnoj temperaturi prije nego ih spremite na tamno i hladno mjesto.

Savjeti:

  • Komadima kaki plodova možete dodati i začine po želji, kao što su cimet ili đumbir.
  • Ovaj kompot možete poslužiti kao osvježavajući napitak ili koristiti kao dodatak raznim desertima.

Nutritivne vrijednosti kaki kompota (na 100 g)
Nutrijenti Vrijednosti
Energetska vrijednost 76 kcal
Ugljikohidrati 18.9 g
Masti 0.1 g
Proteini 0.6 g
Vlakna 0.9 g
Vitamin A 81.6 µg
Vitamin C 14 mg
Kalcij 19 mg
Željezo 0.6 mg

Kaki sladoled

Kaki sladoled je osvježavajući desert koji se priprema od zrelih kakija. Ovo voće ima slatkasti okus i kremastu teksturu, što ga čini savršenim sastojkom za izradu sladoleda.

Sastojci:

  • 4 zrela kaki voća
  • 2 šalice slatkog vrhnja
  • 1 šalica šećera
  • 1 žličica vanilin šećera

Upute:

  1. Oljuštite kaki voće i uklonite sjemenke. Izrežite ga na manje komadiće.
  2. Stavite kaki komade u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. U posebnoj posudi, umutite slatko vrhnje, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete čvrsti vrhnji šlag.
  4. Lagano dodajte smjesu od kaki voća u vrhnje, miješajući dok se sve dobro ne sjedini.
  5. Smjesu ulijte u posudu za sladoled i stavite je u zamrzivač na najmanje 4 sata, ili dok se sladoled potpuno ne stegne.
  6. Prije posluživanja, izvadite sladoled iz zamrzivača i ostavite ga da se malo odmrzne prije nego što ga poslužite.

Kaki sladoled možete poslužiti kao osvježavajući desert, samostalno ili kao dodatak drugim slasticama. Uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom sladoledu sa slatkim okusom kakija!

Kaki marmelada

Marmelade od kaki voća je ukusno, slatko i aromatično jelo koje možete pripremiti za zimu. Kaki voće je bogato vitaminima i vlaknima, tako da je marmelada od kaki voća zdrav izbor.

Sastojci:

  • 1 kg kaki voća
  • 500 g šećera
  • sok od 1 limuna

Postupak:

  1. Očistite kaki voće i izvadite mu košticu.
  2. Stavite kaki voće u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. U velikoj šerpi, pomiješajte kaki pire, šećer i sok od limuna.
  4. Kuhati smjesu na laganoj vatri, povremeno miješajući, oko 45 minuta ili dok se smjesa ne zgusne.
  5. Smjesu prelijte u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite poklopcem.
  6. Potom okrenite staklenke naopako, kako biste stvorili vakuum i povećali rok trajanja marmelade.
  7. Marmelada od kaki voća je spremna za konzumaciju ili skladištenje za zimu.

Serviranje:

Kaki marmelada se može posluživati na tostu, palačinkama ili kao dodatak jelima od mesa, kao što je pečena svinjetina sa slatkim umakom. Također je ukusna kao dodatak kolačima ili sladoledu.

Savjeti:

  • Ključno je koristiti zrelo kaki voće kako biste dobili najbolji okus marmelade.
  • Ako želite intenzivniju boju marmelade, možete dodati nekoliko kapi crvene ili narančaste boje hrane.
  • Staklenke za marmeladu trebaju biti potpuno čiste i sterilne kako biste produžili rok trajanja marmelade.
You might be interested:  Kako Se Crta Konj

Pripremite ukusnu kaki marmeladu i uživajte u slatkim zimskim trenucima sa vašom porodicom i prijateljima!

Kaki pita

Sastojci:

  • 500g kaki voća
  • 200g brašna
  • 150g šećera
  • 100g maslaca
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom.
  2. Dodati rastopljeni maslac.
  3. Dodati brašno, prašak za pecivo i sol.
  4. Dobro izmiješati smjesu.
  5. Oguliti kaki voće i izgnječiti ga vilicom.
  6. Dodati izgnječeno kaki voće u smjesu i sve zajedno dobro promiješati.
  7. Sipati smjesu u nauljeni kalup za pečenje.
  8. Peći na 180 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta.
  9. Pustiti pitu da se ohladi prije serviranja.

Napomena: Kaki pita je ukusna topla ili hladna, po želji se može poslužiti s tučenim vrhnjem ili sladoledom.

Zamrzavanje kak

Postoji nekoliko jednostavnih načina da sačuvate kaki za zimu. Jedan od najjednostavnijih načina je zamrzavanje ovog voća. Zamrzavanje kak vrlo je jednostavno i štedi nam trud tokom zime.

Koraci za zamrzavanje kak

  1. Izaberite zrele i zdrave kaki plodove.
  2. Temeljito operite kaki plodove.
  3. Ogulite i odstranite sjemenke iz kaki plodova, ako želite.
  4. Isecite kaki plodove na komade ili pire, prema želji.
  5. Rasporedite kaki komade ili pire u plastične posude ili zip-lock vrećice.
  6. Zapečatite posude ili vrećice dobro da biste sprečili ulazak zraka.
  7. Stavite posude ili vrećice u zamrzivač.

Kako koristiti zamrznute kaki plodove

Zamrznute kaki plodove možete koristiti na mnogo načina. Evo nekoliko ideja:

  • Dodajte zamrznute kaki komade u smoothieje za dodatni ukus i teksturu.
  • Koristite zamrznute kaki komade kao zamjenu za svježe kaki u receptima za kolače, muffine i pite.
  • Napravite sos od zamrznutog kaki pirea kako biste ga koristili kao preliv ili krema za desert.
  • Koristite zamrznute kaki komade kao osvežavajući dodatak salatama.

Zamrznuti kaki će se moći čuvati do 9-12 mjeseci u zamrzivaču, a zadržaće svoju svježinu i nutritivne vrijednosti. Sada možete uživati u ovom ukusnom voću tokom cijele godine!

FAQ:

Koje su najbolje metode za spremanje kaki za zimu?

Najbolje metode za spremanje kaki za zimu su: sušenje, zamrzavanje, konzerviranje u šećernom sirupu, izrada marmelade i konzerviranje u alkoholu.

Kako sušiti kaki za zimu?

Da biste sušili kaki za zimu, prvo ga ogulite i narežite na tanke kriške. Zatim ga složite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i stavite u pećnicu na najnižu temperaturu. Sušite ga nekoliko sati dok ne postane suho i hrskavo. Možete ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na suhom i tamnom mjestu.

Kako zamrznuti kaki za zimu?

Da biste zamrznuli kaki za zimu, prvo ga ogulite, uklonite sjemenke i narežite na komadiće po želji. Stavite ga u hermetički zatvorenu vrećicu za zamrzavanje i zamrznite. Zamrznuti kaki možete koristiti u voćnim salatama, smutijima ili kao dodatak raznim jelima tijekom zimskih mjeseci.

Kako napraviti kaki marmeladu za zimu?

Za pripremu kaki marmelade za zimu, prvo ogulite kaki i usitnite ga. Stavite ga u lonac zajedno s šećerom i kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi i smjesa ne postane gusta. Potom smjesu izlijte u sterilizirane staklenke i hermetički zatvorite. Kaki marmeladu možete koristiti kao namaz ili dodatak desertima tijekom zimskih mjeseci.