Kako spremiti medvjeđi luk za zimu | Recepti za pripremu medvjeđeg luka za dugotrajno čuvanje

Kako Spremiti Medvjeđi Luk Za Zimu

Kako Spremiti Medvjeđi Luk Za Zimu

Medvjeđi luk je divlja biljka koja raste na livadama i u šumama, a poznata je po svojim ljekovitim svojstvima i izraženom okusu. Da biste uživali u ovom osvježavajućem zelenilu tijekom zime, možete ga sačuvati na jednostavan način. Postoji nekoliko načina sušenja, kiseljenja i zamrzavanja medvjeđeg luka kako biste ga imali na dohvat ruke za kulinarske avanture. Ako želite naučiti kako spremiti medvjeđi luk za zimu, slijedite ove recepte za pripremu medvjeđeg luka za dugotrajno čuvanje.

Prvo što trebate napraviti je sakupiti svjež medvjeđi luk. Kada sakupljate medvjeđi luk, obratite pažnju na njegovo lišće i izgled. Najbolje vrijeme za sakupljanje je rano proljeće, kada su lukovice mlade i sočne. Budite oprezni jer medvjeđi luk može biti vrlo sličan otrovnim biljkama, pa je najbolje biti siguran u svoje znanje prije nego što se odlučite za berbu.

Nakon što sakupite medvjeđi luk, možete ga pripremiti na nekoliko načina. Ako želite sušiti medvjeđi luk, prvo ga operite i pažljivo osušite. Zatim odvojite lukovice od lišća i stavite ih na sušilicu u jednom sloju. Sušite luk na temperaturi od oko 40 do 45 stupnjeva Celzijevih sve dok ne postane hrskav. Sušeni medvjeđi luk možete koristiti kao začin ili ga dodavati u razne umake, juhe ili variva.

Drugi način pripreme medvjeđeg luka za zimu je kiseljenje. Nakon što operete i osušite luk, možete ga staviti u staklenke i preliti ga otopinom octa, soli, šećera i vode. Ostavite staklenke na hladnom i tamnom mjestu nekoliko tjedana kako bi luk dobio pravilan okus. Kiseljeni medvjeđi luk možete poslužiti kao prilog uz meso ili ga koristiti kao začin u salatama i sendvičima.

Zadnji način pripreme medvjeđeg luka za zimu je zamrzavanje. Nakon pranja i sušenja, nasjeckajte lukovice i stavite ih u plastične vrećice za zamrzavanje. Dobro zatvorite vrećice i stavite ih u zamrzivač. Zamrznuti medvjeđi luk možete koristiti u brojnim jelima poput umaka, pirea i variva.

Contents

Kako spremiti medvjeđi luk za zimu

Medvjeđi luk je poznata biljka koja se često koristi u kulinarstvu zbog svog karakterističnog mirisa i okusa. Jedan od načina da se osigura svježina i dostupnost medvjeđeg luka tijekom zime je da se pripremi za dugotrajno čuvanje.

Priprema medvjeđeg luka za dugotrajno čuvanje

Evo nekoliko koraka kako spremiti medvjeđi luk za zimu:

  1. Berba medvjeđeg luka: Medvjeđi luk treba brati u rano proljeće, prije nego što počne cvjetati. Važno je pažljivo odabrati samo zdrave i čvrste listove biljke.
  2. Pranje i sušenje: Operite medvjeđi luk u hladnoj vodi kako biste uklonili nečistoće. Nakon pranja, stavite ga na čistu kuhinjsku krpu ili papirnate ručnike kako bi se dobro osušio.
  3. Rezanje i sortiranje: Režite listove medvjeđeg luka na manje komade i sortirajte ih po veličini. Odbacite eventualne oštećene ili trule dijelove.
  4. Posušivanje: Listove medvjeđeg luka treba sušiti na suhom i tamnom mjestu nekoliko dana dok ne postanu hrskavi. Pazite da ih ne pretrpate da bi se osigurala optimalna cirkulacija zraka.
  5. Pakiranje: Suhe listove medvjeđeg luka stavite u čiste i suhe staklenke s poklopcima. Možete ih pohraniti u logove ili na police u tamnoj, suhoj i laganoj prostoriji.

Korištenje medvjeđeg luka za kuhanje tijekom zime

Medvjeđi luk se može koristiti na razne načine tijekom zime:

  • Koristite ga kao začin u juhama, umacima, varivima i umacima.
  • Dodajte ga u salate i sendviče da im doda svježinu i aromu.
  • Koristite ga kao nadjev za pite, palačinke i quiche.
  • Možete napraviti i umak od medvjeđeg luka koji možete koristiti kao dodatak raznim jelima.

Recept za umak od medvjeđeg luka
Sastojci Upute
2 šalice sušenog medvjeđeg luka Začinite sušeni medvjeđi luk na maslinovom ulju i dodajte sol i papar po ukusu.
1/2 šalice maslinovog ulja Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Sol i papar po ukusu Čuvajte umak u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 1 mjesec.
You might be interested:  Kako Koristiti Psyllium Ljuskice Za Mršavljenje

Koristite ovaj umak od medvjeđeg luka kao dodatak jelima po želji za dodatnu aromu i okus. Uživajte u svojoj pripremi medvjeđeg luka za zimu!

Recepti za pripremu medvjeđeg luka za dugotrajno čuvanje

1. Kiseljenje medvjeđeg luka

Da biste pripremili medvjeđi luk za dugotrajno čuvanje, prvi korak je kiseljenje. Evo jednostavnog recepta za kiseljenje medvjeđeg luka:

  1. Operite medvjeđi luk i odstranite sve suhe i oštećene dijelove.
  2. Isecite medvjeđi luk na manje komade i stavite ih u staklene tegle.
  3. Dodajte sol i šećer u tegle sa medvjeđim lukom. Možete dodati i začine po želji, poput bibera, korijandera ili senfa u zrnu.
  4. Preliti tegle hladnom vodom i dobro zatvoriti poklopcem.
  5. Tegle sa medvjeđim lukom ostavite na sobnoj temperaturi 2-3 dana kako bi se stvorila fermentacija.

2. Konzerviranje kiselog medvjeđeg luka

Da biste medvjeđi luk sačuvali za dugotrajno čuvanje, potrebno je da ga konzervirate. Evo recepta za konzerviranje kiselog medvjeđeg luka:

  1. Nakon što je medvjeđi luk prošao proces fermentacije, tegle sa lukom stavite u lonac sa vrućom vodom. Pazite da voda ne prelazi nivo tegli, a poklopci tegli budu potopljeni.
  2. Zagrijte lonac sa vodom do vrenja, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte luk u teglama 10-15 minuta.
  3. Izvadite tegle iz vode i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
  4. Nakon što su se tegle ohladile, provjerite da li su dobro zatvorene prije nego što ih odložite na tamno i hladno mjesto za dugotrajno čuvanje.

3. Upotreba konzerviranog medvjeđeg luka

Konzervirani medvjeđi luk možete koristiti na različite načine u svojim jelima. Evo nekoliko ideja:

  • Dodajte konzervirani medvjeđi luk u sendviče, hamburgere ili wrapove za dodatnu hrskavost i pikantnost.
  • Konzervirani medvjeđi luk možete koristiti i kao dodatak u salatama, juhama ili varivima za bogatiji ukus.
  • Isprobajte konzervirani medvjeđi luk sa sirom i krekere za jednostavan i ukusan zalogaj.

Uživajte u pripremi i upotrebi konzerviranog medvjeđeg luka za dugotrajno čuvanje!

Kada je pravo vrijeme za branje medvjeđeg luka?

Medvjeđi luk ili medvjeđi češnjak (Allium ursinum) je samonikla biljka koja raste u šumskim područjima. Može se naći u većini europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku. Ova biljka je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i ukusnim listovima koji se koriste u kulinarstvu.

Pravo vrijeme za branje medvjeđeg luka je u rano proljeće, obično od ožujka do svibnja. U tom razdoblju biljka počinje rasti i listovi postaju najhranjiviji. Važno je upamtiti da medvjeđi luk ima vrlo kratak vegetacijski period, stoga je bitno iskoristiti priliku i brati ga kad je najbolji.

Da biste pravilno ubrali medvjeđi luk, slijedite ove korake:

  1. Pažljivo pronađite područje u šumi gdje raste medvjeđi luk. Obratite pozornost na sjenovita i vlažna mjesta, jer je to idealno okruženje za njegov rast.
  2. Koristite oštar nož ili škare za rezanje listova. Pazite da ne oštetite lukovicu koja se nalazi u tlu, jer će to utjecati na daljnji rast biljke.
  3. Odaberite samo mlade listove koji su svijetlo zelene boje. Oni će imati najbolji okus i hranjive tvari.
  4. Pripazite da ne uberete previše listova s jedne biljke. Ostavite dovoljno lišća da biljka može nastaviti rasti i obnavljati se.

Nakon što povratite medvjeđi luk, možete ga koristiti svježeg u raznim jelima ili ga pripremiti za dugotrajno čuvanje.

Važno je napomenuti da priroda ima važnu ulogu u određivanju najboljeg vremena za branje medvjeđeg luka. Ako niste sigurni jesu li uvjeti povoljni za branje, možete se posavjetovati s lokalnim stručnjacima za biljke ili pratiti lokalne običaje.

Kako pripremiti medvjeđi luk za dugotrajno čuvanje?

Medvjeđi luk je biljka koja raste u divljini i ima izuzetno ljekovita svojstva. Da biste mogli koristiti medvjeđi luk tijekom cijele godine, možete ga pripremiti za dugotrajno čuvanje. Evo koraka koje trebate slijediti:

Korak 1: Priprema medvjeđeg luka

Prvo, trebate pripremiti medvjeđi luk za preradu. Sakupite svježe listove medvjeđeg luka i operite ih pažljivo pod tekućom vodom. Ako su listovi prljavi, koristite meku četku za čišćenje kako biste uklonili prljavštinu. Nakon što ste ih oprali i osušili, možete nastaviti s daljnjom pripremom.

Korak 2: Sušenje medvjeđeg luka

Nakon pranja i sušenja listova medvjeđeg luka, trebate ih sušiti kako bi se produžio njihov rok trajanja. Najbolji način za sušenje medvjeđeg luka je prirodno sušenje na zraku. Rasprostrite listove na ravnoj površini ili objesite ih naopako na suhom i tamnom mjestu s dobrom ventilacijom. Nakon nekoliko dana, listovi će se potpuno osušiti i postati krhki.

Korak 3: Pakiranje i čuvanje

Kad su listovi medvjeđeg luka potpuno suhi, možete ih staviti u staklenke ili hermetički zatvorene spremnike za dugotrajno čuvanje. Pazite da su posude suhe i čiste kako biste spriječili pojavu plijesni. Možete koristiti također i vrećice za vakuumsko pakiranje kako biste produžili svježinu medvjeđeg luka.

Korak 4: Čuvanje medvjeđeg luka

Idealno mjesto za čuvanje medvjeđeg luka je u hladnoj i tamnoj prostoriji, poput podruma. Temperatura bi trebala biti oko 10-15°C. Također, trebali biste izbjegavati izlaganje medvjeđeg luka izravnoj sunčevoj svjetlosti kako biste sačuvali njegove ljekovite sastojke. Redovito provjeravajte stanje medvjeđeg luka i uklonite sve pokvarene ili pljesnive listove.

Sljedeći ove korake osigurat će vam svježinu i kvalitetu medvjeđeg luka tijekom cijele godine. Možete ga koristiti u raznim jelima ili kao dodatak vašem zimskom jelovniku za poboljšanje imuniteta i zdravlja.

You might be interested:  Kako Dobiti Crvenu Boju

Najbolji način konzerviranja medvjeđeg luka

Kako bi produžili vijek trajanja medvjeđeg luka i imali ga dostupnog tijekom cijele zime, važno je pravilno konzervirati ovu biljku. Postoji nekoliko načina na koje možete sačuvati medvjeđi luk, ali najefikasnije su sušenje, zamrzavanje i konzerviranje u ulju.

Sušenje medvjeđeg luka

Jedan od najpopularnijih načina konzerviranja medvjeđeg luka je sušenje. Sušenje provodi ovu biljku od vlage i produžava njen rok trajanja. Evo kako možete sušiti medvjeđi luk:

  1. Izrežite stabljike medvjeđeg luka na manje komade.
  2. Rasporedite komade medvjeđeg luka na pleh obložen papirom za pečenje.
  3. Osušite luk na suncu ili u dehidratoru dok ne postane krhak.
  4. Usitnite suhe komade u prah i čuvajte u staklenim posudama.

Zamrzavanje medvjeđeg luka

Zamrzavanje medvjeđeg luka je još jedan popularan način konzerviranja ove biljke. Zamrzavanje zadržava svježinu i okus medvjeđeg luka. Slijedite ove korake kako biste zamrznuli medvjeđi luk:

  1. Izrežite listove medvjeđeg luka na manje komade.
  2. Blanširajte komade luka u kipućoj vodi 2-3 minute.
  3. Ohladite luk u ledenoj vodi kako biste zaustavili kuhanje.
  4. Sušite luk i stavite ga u hermetički zatvorene vrećice ili posude prikladne za zamrzavanje.

Konzerviranje medvjeđeg luka u ulju

Ovo je treći način konzerviranja medvjeđeg luka koji je vrlo praktičan i omogućuje vam da ga koristite kao dodatak raznim jelima. Evo kako možete konzervirati medvjeđi luk u ulju:

  1. Izrežite stabljike medvjeđeg luka na manje komade.
  2. Zagrijte maslinovo ulje u tavi, dodajte luk i kratko pirjajte.
  3. Stavite pirjani medvjeđi luk u sterilizirane staklenke.
  4. Pokrijte luk sa zagrijanim uljem, ostavljajući malo prostora na vrhu.
  5. Zatvorite staklenke i pohranite ih na hladnom i tamnom mjestu.

Pažnja: Pri konzerviranju medvjeđeg luka, uvijek koristite svježe i zdrave biljke. Provjerite i slijedite upute o sigurnom rukovanju hranom kako biste osigurali dugotrajnost i sigurnost konzerviranog medvjeđeg luka.

Kombinirajte ove metode konzerviranja kako biste imali različite opcije i imali medvjeđi luk dostupnim tijekom cijele zime. Na taj način ćete moći uživati ​​u okusu i koristima medvjeđeg luka bez obzira na sezonu.

Kako spremiti medvjeđi luk u tegle?

Jedan od načina da sačuvate medvjeđi luk za duže vreme je da ga spremite u tegle. Evo nekoliko koraka koje možete pratiti da biste uspešno sačuvali medvjeđi luk:

1. Priprema medvjeđeg luka

Prvo što trebate uraditi je temeljito oprati medvjeđi luk i dobro ga osušiti. Zatim morate odvojiti listove od korena i iseći ih na manje komade.

2. Dezinfekcija tegli

Pre nego što stavite medvjeđi luk u tegle, važno je da ih dobro dezinfikujete. Operite tegle i poklopce toplom vodom i sapunom, a zatim ih potopite u ključalu vodu na nekoliko minuta. Ovo će pomoći da se uklone sve bakterije i spore koje mogu prouzrokovati kvarenje medvjeđeg luka.

3. Slaganje medvjeđeg luka u tegle

Nakon što ste pripremili medvjeđi luk i dezinfikovali tegle, vreme je da ga stavite u tegle. Možete složiti komade medvjeđeg luka jedan na drugi, ostavljajući malo prostora na vrhu svake tegle. Takođe možete dodati začine po želji, kao što su biber ili lovorov list, za dodatni ukus.

4. Prelijevanje vrućim rastvorom

Nakon što ste složili medvjeđi luk u tegle, zagrejte dovoljno vode da prelijete preko njih. Vruću vodu možete prethodno prokuvati da biste bili sigurni da je dezinfikovana. Pažljivo prelijte vruću vodu preko luka u teglama, ostavljajući malo prostora na vrhu. Poklopite tegle čvrsto.

5. Sterilizacija tegli

Da biste bili sigurni da su tegle sterilne i da će sadržaj ostati svež, možete ih sterilizovati. Postavite tegle u veliki lonac i prelijte vruću vodu preko njih. Pokrijte lonac i kuvajte tegle na laganoj vatri oko 10-15 minuta. Ovo će pomoći da se unište sve bakterije i spore.

6. Čuvanje medvjeđeg luka u tegle

Kada ste završili sa sterilizacijom tegli, ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon što su se ohladile, proverite da li su poklopci čvrsto zatvoreni. Čuvajte tegle u hladnom i tamnom prostoru, poput podruma ili ostave. Medvjeđi luk može da se čuva na ovaj način nekoliko meseci.

Pratite ove korake i imaćete ukusan i svež medvjeđi luk za upotrebu tokom cele zime!

Upotreba medvjeđeg luka u kuhinji

Kako bi iskoristili sve prednosti medvjeđeg luka, možete ga dodati u različita jela. Evo nekoliko načina kako možete koristiti medvjeđi luk u kuhinji:

1. Salate:

Medvjeđi luk se odlično slaže sa svježim povrćem u salatama. Možete ga dodati u zelene salate, grašak salate, salate od mrkve, salate od rajčice i mnoge druge. Samo narežite medvjeđi luk na male komadiće i dodajte ga u salatu.

2. Juhe:

Medvjeđi luk može biti odličan dodatak juhama. Dodajte ga u pileću juhu, povrtnu juhu, juhu od bundeve ili bilo koju drugu juhu po vašem izboru. Medvjeđi luk će dodati poseban okus i aromu juhi.

3. Umaci:

Medvjeđi luk možete koristiti i u umacima. Dodajte ga u umake za tjesteninu, umake za meso ili umake za ribu. Medvjeđi luk će obogatiti okus umaka i učiniti ga još ukusnijim.

4. Marinade:

4. Marinade:

Medvjeđi luk može biti odličan sastojak za marinade. Dodajte ga u marinadu za meso, ribu ili povrće kako biste mu dali dodatnu aromu i okus. Ostavite da se marinira neko vrijeme prije pečenja ili pečenja na roštilju.

5. Domaći sir:

Jedan od tradicionalnih načina korištenja medvjeđeg luka je u izradi domaćeg sira. Možete dodati sitno nasjeckan medvjeđi luk u mlijeko prilikom pripreme sira. To će dati siru poseban okus i miris.

You might be interested:  Kako Prebaciti Podatke Sa Huawei Na Xiaomi

6. Pohovani medvjeđi luk:

Medvjeđi luk možete pohati i koristiti kao prilog uz glavno jelo ili kao hrskavi snack. Nasjeckajte medvjeđi luk na manje komade, umačite u smjesu od jaja i brašna, pa pržite u vrućem ulju dok ne postane hrskav.

7. Pestoi:

Medvjeđi luk može biti odličan sastojak u pesto sosu. Pomiješajte nasjeckani medvjeđi luk sa pinjolama, maslinovim uljem, parmezanom i malo soli. Koristite ovaj pesto kao preljev za tjesteninu, rižoto ili salate.

Kao što možete vidjeti, medvjeđi luk je veoma svestran sastojak i može se koristiti na mnogo načina u kuhinji. Isprobajte neka od ovih ideja kako biste iskoristili sve njegove prednosti i dodali posebnu notu svom kuhanju.

Recepti za jela s medvjeđim lukom

1. Salata s medvjeđim lukom

Medvjeđi luk je izvrstan sastojak za osvježavajuću salatu. Evo jednostavnog recepta:

  • Očistite listove medvjeđeg luka i operite ih pod hladnom vodom.
  • Iscijedite malo limunovog soka preko listova i lagano promiješajte da se sok ravnomjerno rasporedi.
  • U zdjeli pomiješajte medvjeđi luk s cherry rajčicama i komadićima avokada.
  • Dodajte maslinovo ulje, sol i papar po ukusu, te nježno promiješajte.
  • Poslužite svježu salatu sa sirom po izboru.

2. Juha od medvjeđeg luka

Medvjeđi luk daje poseban okus toplim juhama. Isprobajte ovaj jednostavan recept:

  • Nasjeckajte luk i češnjak i stavite ih u veliki lonac s malo maslaca ili ulja.
  • Dinstajte luk i češnjak dok ne postanu mekani i staklasti.
  • Dodajte očišćene listove medvjeđeg luka i dinstajte nekoliko minuta da se omekšaju.
  • Dodajte povrtnu ili pileću juhu, sol i papar po ukusu.
  • Kuhajte juhu na laganoj vatri 20-30 minuta da se okusi sjedine.
  • Miksajte juhu štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka.
  • Servirajte juhu vruću s kriškama kruha ili šlagom od vrhnja.

3. Pesto s medvjeđim lukom

Pesto od medvjeđeg luka je ukusan dodatak mnogim jelima. Evo brzog recepta:

  • Izmiksajte listove medvjeđeg luka, pinjole, parmezan, maslinovo ulje i sol u blenderu ili multipraktiku.
  • Miksajte dok ne dobijete glatku pastu.
  • Koristite pesto s medvjeđim lukom kao umak za tjesteninu, namaz na kruhu ili dodatak salatama.

4. Popečci od medvjeđeg luka

Popečci od medvjeđeg luka su ukusna i zdrava alternativa tradicionalnim popečcima. Evo kako ih pripremiti:

  • Operite i narežite listove medvjeđeg luka na manje komadiće.
  • Pomiješajte sjeckani medvjeđi luk s jajima, krušnim mrvicama, naribanim sirom, solju i paprom.
  • Oblikujte smjesu u obliku popečaka i stavljajte ih na zagrijanu tavu s malo ulja.
  • Pecite popečke sa svake strane dok ne budu hrskavi i zlatno smeđi.
  • Servirajte popečke od medvjeđeg luka s umakom po želji.

5. Rižoto s medvjeđim lukom

Medvjeđi luk daje poseban okus tradicionalnom rižotu. Isprobajte ovaj recept:

  • Dinstajte nasjeckani luk na maslacu dok ne postane staklast.
  • Dodajte rižu i dinstajte nekoliko minuta da se obloži maslacem.
  • Počnite dodavati povrtnu ili pileću juhu malo po malo, stalno miješajući, dok riža ne postane kremasta i al dente.
  • Kuhajte rižoto još nekoliko minuta da se okusi sjedine.

FAQ:

Kako se sprema medvjeđi luk za zimu?

Za pripremu medvjeđeg luka za zimu, trebate skupiti svježe listove medvjeđeg luka i dobro ih oprati. Zatim ih stavite u staklenke i prelijte ih kipućom vodom. Dodajte malo soli i octa te dobro zatvorite staklenke. Nakon nekoliko dana, medvjeđi luk će biti dovoljno fermentiran i spreman za dugotrajno čuvanje.

Koliko vremena traje proces fermentacije medvjeđeg luka?

Proces fermentacije medvjeđeg luka traje oko nekoliko dana. Nakon što listovi medvjeđeg luka budu stavljene u staklenke s kipućom vodom, solju i octom, potrebno je pričekati nekoliko dana kako bi se medvjeđi luk dovoljno fermentirao i bio spreman za dugotrajno čuvanje.

Koliko dugo može medvjeđi luk ostati svjež i ukusan nakon pripreme za zimu?

Nakon što je medvjeđi luk pripremljen za zimu, može ostati svjež i ukusan nekoliko mjeseci, čak i do godinu dana, ako se pravilno čuva. Važno je čuvati staklenke s medvjeđim lukom na suhom i hladnom mjestu kako bi se održala njegova kvaliteta.

Koje su druge metode pripreme medvjeđeg luka za zimu?

Pored fermentacije, postoji i druga metoda pripreme medvjeđeg luka za zimu. Također ga možete zamrznuti. Prvo operite i narežite listove medvjeđeg luka na manje komade. Zatim ih stavite u plastičnu vrećicu i zatvorite je dobro. Zamrznuti medvjeđi luk može se čuvati u zamrzivaču nekoliko mjeseci, ali gubi nešto od svog okusa i teksture.

Kako mogu koristiti fermentirani medvjeđi luk u jelima?

Fermentirani medvjeđi luk može se koristiti u raznim jelima kao dodatak ili začin. Možete ga dodavati salatama, juhama, umacima, tjestenini ili sendvičima. Njegov blago kiselkasti okus daje poseban okus jelima i čini ih osvježavajućim. Također možete koristiti i tekućinu od fermentiranog medvjeđeg luka za mariniranje mesa ili povrća.

Kako spremiti medvjeđi luk za zimu?

Postoji nekoliko načina pripreme medvjeđeg luka za zimu. Jedan od načina je da luk očistite i operete, zatim ga sitno nasjeckate i stavite u staklenku. Dodajte sol i ulje, dobro promiješajte i zatvorite staklenku. Držite na hladnom i tamnom mjestu.

Koje su druge metode za pripremu medvjeđeg luka za dugotrajno čuvanje?

Još jedna metoda za pripremu medvjeđeg luka za zimu je da ga osušite. Nakon što ga očistite i operete, luk morate ostaviti da se osuši na zraku. Kada luk postane potpuno suh, možete ga spremiti u staklenku ili vrećicu i čuvati na suhom mjestu.