Kako spriječiti mačku da piša svuda? - Korisni savjeti

Kako Spriječiti Mačku Da Zapišava

Kako Spriječiti Mačku Da Zapišava

Ako imate mačku koja se neprestano mokri po kući, to može biti vrlo frustrirajuće iskustvo. Bez obzira jeste li novi vlasnik mačke ili imate iskustva s kućnim ljubimcima, može biti teško utvrditi uzrok ove neželjene navike. Međutim, postoje razne strategije koje možete isprobati kako biste pronašli rješenje i vratili mir u svoj dom.

Jedan od prvih koraka u borbi protiv mačjeg mokrenja po kući je posjeta veterinaru. Ponekad ovaj problem može biti simptom nekog zdravstvenog problema, poput infekcije mokraćnog sustava ili problema s bubrezima. Stoga je važno isključiti moguće zdravstvene uzroke prije prelaska na rješavanje ponašajnog problema.

Nakon pregleda kod veterinara, možete početi razmišljati o promjenama u okruženju vaše mačke. Postavljanje više mačjih posuda na različitim mjestima u kući može pomoći u olakšavanju pristupa vašoj mački kada joj je to potrebno. Također je važno redovito čistiti mačje posude i koristiti bezmirisni deterdžent kako biste izbjegli neugodne mirise koji mogu odbiti vašu mačku.

Pored toga, provjerite je li mačkin okoliš dovoljno stimulirajući. Mačke vole istraživati ​​i igrati se, stoga osigurajte im dovoljno igračaka i mogućnost za vježbanje. Također, razmislite o postavljanju visokih mjesta, poput mačjeg tornja, na koje se vaša mačka može popeti i promatrati svoje okruženje. Ovo može pomoći u stvaranju sigurnog i zadovoljavajućeg okruženja za vašu mačku.

Uz strogo praćenje tih strategija, može biti korisno koristiti proizvode koji odvraćaju mačke od mokrenja na određenim područjima. Postoje mnoge vrste sprejeva i raspršivača s mirisima koji mačke ne vole, a mogu biti učinkoviti u sprječavanju mačje neželjene navike. Također, izbjegavajte fizičko kažnjavanje svoje mačke, jer to može samo pogoršati situaciju i negativno utjecati na vaš odnos s njom.

Ukratko, ako želite spriječiti mačku da piša svuda po kući, važno je utvrditi uzrok ovog problema. Posjetite veterinara kako biste isključili moguće zdravstvene probleme, nadopunite okolinu vaše mačke igračkama i visokim mjestima, redovito čistite mačje posude i razmislite o korištenju proizvoda koji odvraćaju mačke od mokrenja na neželjenim mjestima. Sa strpljenjem i dosljednošću, možete prevladati ovu neugodnu naviku i uspostaviti mir u svom domu.

Zašto mačke pišaju svuda?

Mačke mogu pišati svuda iz raznih razloga. Ovo ponašanje može biti frustrirajuće za vlasnike, ali važno je pokušati razumjeti zašto mačka to radi kako bi se pronašlo rješenje za problem.

Jedan od razloga zašto mačke pišaju svuda može biti zdravstveni problem. Ukoliko primijetite da mačka piša izvan svoje posude, trebali biste je odvesti veterinaru radi pregleda. Neki zdravstveni problemi kao što su infekcija mokraćnih puteva ili problema s bubrezima mogu uzrokovati da mačka piša na neprikladnim mjestima.

Drugi razlog zašto mačke pišaju svuda može biti stres ili strah. Mačke su vrlo osjetljive životinje i promjene u okolišu ili rutini mogu izazvati stres. To može rezultirati ponašanjem kao što je pišanje izvan posude. U takvim slučajevima, važno je pružiti mački ljubav, pažnju i siguran prostor kako bi smanjili stres.

Također, mačke mogu pišati svuda zbog teritorijalnog ponašanja. Pišanje može biti način obilježavanja teritorija i komuniciranja s drugim mačkama. Ako primijetite da mačka piša na određenim mjestima poput vrata ili prozora, to može biti znak teritorijalnog ponašanja. Vlasnicima se preporučuje da osiguraju dovoljno posuda s pijeskom i da čiste mjesto gdje mačka piša kako bi uklonili miris teritorijalnog obilježavanja.

Ukoliko mačka piša na određenom mjestu izvan posude, važno je očistiti to mjesto temeljito kako bi se uklonio miris mokraće. Miris mokraće može stimulirati mačku da ponovno piša na istom mjestu. Također, važno je osigurati čistu i pristupačnu posudu s pijeskom za mačku. U nekim slučajevima, posuda s pijeskom može biti preblizu hrane ili vode ili može biti previše prljava, što odbija mačku da je koristi.

You might be interested:  Kako Je Umrla Princeza Diana

Pregled razloga zbog kojih mačke pišaju svuda:

 1. Zdravstveni problemi
 2. Stres i strah
 3. Teritorijalno ponašanje
 4. Neprikladna posuda s pijeskom

Ako se problem sa pišanjem izvan posude nastavi, preporučuje se posjet veterinaru kako bi se utvrdio pravi uzrok problema. Veterinar može preporučiti promjene u prehrani, lijekove ili druge tretmane koji će pomoći mački da se vrati u normalno ponašanje.

Anksioznost kod mačaka i njen utjecaj na mjesto mokrenja

Anksioznost je vrlo čest problem kod mačaka koji može utjecati na njihovo ponašanje, uključujući i mjesto mokrenja. Mačke koje pate od anksioznosti mogu imati tendenciju da pišaju svuda po kući, umjesto da koriste svoj WC ili mačji pijesak.

Razlozi anksioznosti kod mačaka mogu biti različiti, uključujući promjene u okruženju, nedostatak stimulacije, nedostatak sigurnosti ili prisutnost drugih životinja u kući. Anksioznost također može biti uzrokovana zdravstvenim problemima, kao što su urinarna infekcija ili bubrežni kamenci.

Kako prepoznati anksioznost kod mačke?

Kako prepoznati anksioznost kod mačke?

 • Pišanje izvan mačjeg WC-a: Ako primijetite da vaša mačka neprestano piša po cijeloj kući, umjesto da koristi svoj WC, to može biti znak anksioznosti.
 • Prekomjerno lizanje: Mačke često lizanjem iskazuju stres. Ako primijetite da vaša mačka neprestano liže svoje tijelo ili svoju dlaku, to može biti znak anksioznosti.
 • Skrivanje: Mačke koje pate od anksioznosti mogu često tražiti skrovište i izbjegavati interakciju s vlasnicima.
 • Apatija ili agresija: Anksiozna mačka može biti apatična ili pokazivati agresivno ponašanje prema drugim životinjama ili ljudima.

Kako se nositi s anksioznošću kod mačaka?

Ako primijetite bilo koji od simptoma anksioznosti kod svoje mačke, važno je zatražiti pomoć veterinara kako bi se isključili mogući zdravstveni problemi. Veterinar će moći pravilno dijagnosticirati anksioznost i preporučiti odgovarajuće tretmane.

Jedna od strategija za smanjenje anksioznosti kod mačaka je pružanje sigurnog i stimulativnog okruženja. To može uključivati ​​stvaranje skrovišta za mačku, kao što su visoki regali ili kutije s rupama, igračke za mačke i redovnu interakciju s vlasnikom.

Dodatni tretmani, kao što su feromonski difuzori ili lijekovi protiv anksioznosti, također mogu biti korisni u smanjenju simptoma. Međutim, upotreba ovih tretmana treba biti dogovorena s veterinarem, kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost.

Uz pravilnu njegu i tretman, anksioznost kod mačaka može se kontrolirati, što će smanjiti poteškoće s mjestom mokrenja u kući.

Prevencija neželjenog mokrenja kod mačaka

Izbjegavanje stresa kod mačaka

Stres je jedan od glavnih uzroka neželjenog mokrenja kod mačaka. Kako biste smanjili stres kod vaše mačke, važno je osigurati mirno i sigurno okruženje. Evo nekoliko načina kako to postići:

 • Stvorite siguran prostor za mačku u kući, sa skrovitim mjestima na kojima se može odmarati.
 • Izbjegavajte promjene u rutini i okolinu koje bi mogle izazvati stres.
 • Osigurajte dovoljno vremena za igru i fizičku aktivnost kako bi mačka iskoristila svoju energiju.

Redovito čišćenje mačjeg WC-a

Mačke su izuzetno čiste životinje i ne žele koristiti prljav WC. Redovito čistite mačji WC kako biste spriječili da se mačka odluči mokriti na drugim mjestima u kući. Također, odaberite prikladnu vrstu pijeska za mačku, jer neki mirisi mogu odbijati vašu mačku od korištenja WC-a.

Praćenje zdravstvenog stanja mačke

Neželjeno mokrenje može biti simptom zdravstvenog problema kod mačaka, kao što su infekcija urinarnog trakta ili problemi s bubrezima. Redovito provjeravajte zdravstveno stanje mačke s veterinarom i rješavajte sve zdravstvene probleme kako bi se spriječilo neželjeno mokrenje.

Korištenje mirisa kako bi se spriječilo mokrenje na neželjenim mjestima

Mačke imaju određene mirise koji ih privlače na određena područja. Korištenje mirisa koji se ne sviđaju mačkama može ih spriječiti da mokre na neželjenim mjestima. Na primjer, možete koristiti miris citronela ili limete kako biste odbili mačku od određenih područja u kući.

Treniranje mačke

Treniranje mačke može biti vrlo korisno za sprječavanje neželjenog mokrenja. Korištenje pozitivnih nagrada kao što su pohvale i poslastice za pravilno korištenje WC-a može potaknuti mačku da se navikne na pravilan način obavljanja nužde. Također, možete ograničiti pristup mačke određenim područjima u kući kako biste spriječili neželjeno mokrenje.

Priprema okoliša za mačku

Osigurajte mjesto za mačju “WC” i spavanje

Mačke vole imati svoj vlasni prostor za obavljanje nužde. Osigurajte dovoljno veliku i pristupačnu mačju posudu za pijesak na mirnom mjestu u vašem domu. Neka posuda bude na dovoljnoj udaljenosti od mjesta gdje mačka spava i obavlja druge aktivnosti.

Postavite više mjesta za odmor i grebanje

Mačke vole spavati na različitim mjestima i biti u visini. Osigurajte im nekoliko udobnih mjesta za odmor, kao što su mačji krevetići, jastuci ili visoki regali. Također, postavite nekoliko grebalica po kući kako bi mačka mogla na njima oštriti svoje kandže.

You might be interested:  Kako Se Rade Palačinke

Održavajte higijenu

Čiste mačke su sretne mačke. Redovito čistite mačju posudu za pijesak kako bi se izbjegao neugodan miris i mačka će biti zadovoljnija. Također, često perite posteljinu na kojoj mačka spava kako bi ostala čista i svježa.

Izbjegavajte stresne situacije

Stres može dovesti do problema s ponašanjem mačke, uključujući i mokrenje po cijelom domu. Izbjegavajte glasne zvukove, prekomjernu promjenu rutine ili situacije koje mogu uzrokovati anksioznost kod mačke.

Pratite zdravlje mačke

Ponekad mokrenje po cijelom domu može biti simptom zdravstvenog problema kod mačke. Redovito vodite svoju mačku kod veterinara kako bi se osigurali da nema zdravstvenih problema koji utječu na njezino ponašanje.

Kako pravilno hraniti mačku

Dosadašnja prehrana mačke

Prehrana mačke igra ključnu ulogu u njenom zdravlju i dobrobiti. Mačke su mesojedi, što znači da im je potrebna visokokvalitetna hrana bogata proteinima.

Mnogi vlasnici mačaka hranili su svoje kućne ljubimce konzerviranom hranom. Međutim, važno je napomenuti da veliki broj konzerviranih mačjih hrana sadrži veliku količinu žitarica i drugih aditiva koji nisu prirodna hrana za mačke.

Prilagođena prehrana mačke

Da biste pravilno hranili svoju mačku, trebali biste se pobrinuti da u njenom jelovniku dominira kvalitetna hrana koja zadovoljava njene prehrambene potrebe. Evo nekoliko korisnih smjernica koje će vam pomoći prilikom odabira hrane za vašu mačku:

 1. Pazite na sastojke: Pročitajte deklaraciju hrane kako biste provjerili je li protein glavni sastojak, a ne žitarice ili aditivi. Pravilna prehrana trebala bi sadržavati meso, perad ili ribu kao glavni izvor proteina.
 2. Odaberite hranu s visokim udjelom proteina: Mačkama je potrebno više proteina nego drugim životinjama. Idealno je da hrana sadrži između 30% i 45% proteina. Ovo će podržati zdrav rast i održavanje mišićne mase mačke.
 3. Izbjegavajte žitarice i aditive: Žitarice kao što su pšenica, kukuruz ili soja nisu prirodna hrana za mačke i mogu uzrokovati probavne smetnje. Također izbjegavajte dodatke kao što su umjetni okusi, boje ili konzervansi.
 4. Pružite mački dovoljno tekućine: Mačke imaju tendenciju da ne piju dovoljno vode, stoga je važno osigurati im hidrataciju kroz hranu. Možete hraniti mokrom hranom koja sadrži više tekućine ili im uvijek imati dostupnu svježu vodu.

Jednostavan primjer dnevnog jelovnika za mačku

Jednostavan primjer dnevnog jelovnika za mačku

Evo primjera dnevnog jelovnika za mačku kojim možete zadovoljiti njene prehrambene potrebe:

Doručak Užina Ručak Večera
Mokra hrana s piletinom Poslasticu mogu biti suhe grickalice za mačke Konzervirano meso s povrćem Mokra hrana s lososom

Važno je naglasiti da se individualne prehrambene potrebe mačaka mogu razlikovati ovisno o dobi, veličini, aktivnosti i zdravstvenom stanju. Ako imate bilo kakve sumnje oko prehrane svoje mačke, uvijek je najbolje konzultirati se s veterinarom.

Kontroliši teritoriju mačke

Kontrolisanje teritorije mačke može biti korisno u sprečavanju nemarnog uriniranja mačke po kući. Evo nekoliko savjeta kako to postići:

Teritorija kroz krevete i deke

Jedan od načina da mačka oseća kontrolu nad svojom teritorijom je da je dopustite da se pentra po krevetima i dekama po kući. Postavite posebne prostirke na krevete ili fotelje kako bi mačka imala svoj miris na tim mestima. Takođe, redovno perite prostirke i deke kako bi se održao čist miris mačke.

Veranda ili terasa

Ako imate verandu ili terasu, možete je koristiti kao prostor samo za vašu mačku. Postavite kutiju za pijesak, ležaljke i igračke kako bi mačka imala ugodan prostor. Takođe, možete postaviti mreže kako bi mačka bila sigurna i ne bi pokušala pobjeći.

Razmislite o korištenju ograda

Ako živite u kući, možete razmotriti postavljanje ograde kako bi vaša mačka imala kontrolisan prostor za kretanje. Ograda može pomoći u sprečavanju mačke da luta u tuđem dvorištu i sprečiti susrete sa drugim životinjama.

Igračke i mačke drvo

Možete postaviti igračke i mačje drvo po kući kako bi mačka imala mesta za igranje i oštriti kandže. Ova mesta će joj pomoći da se oseća sigurno i kontrolisano.

Redovna socijalizacija

Redovna socijalizacija sa vašom mačkom može pomoći u jačanju veze i poverenja. Pomaže joj da se oseća sigurno i kontrolisano u svom okruženju. Takođe, redovno se igrajte sa njom i pružajte joj dovoljno pažnje kako bi se osećala zadovoljno i ne bi poništavala teritoriju.

Kontrola teritorije može biti ključna u sprečavanju nemarnog mokrenja mačke po kući. Isprobajte ove savjete i prilagodite ih potrebama vaše mačke kako bi pomogli uspostavljanju balansa i kontrole.

Poštivaj rutinu mačke

Mačke su vrlo naviknute na rutinu i preferiraju da imaju stabilan raspored aktivnosti. Kada je rutina poremećena, mogu se pojaviti problemi sa nepravilnim mokrenjem.

You might be interested:  Što Je Preneseno Značenje

Evo nekoliko korisnih savjeta kako poštovati rutinu mačke i spriječiti je da piša svuda:

 • Redovito hranite mačku u isto vrijeme svaki dan kako biste održali stabilnu rutinu. Mjerenje obroka može pomoći u sprečavanju prejedanja.
 • Osigurajte da

  mačka uvijek ima pristup svježoj vodi. Redovito mijenjajte vodu kako

  bi bila ukusna i čista za piće.

 • Stvarajte redovitu rutinu za igru, vježbanje i pažnju. Mačke trebaju svoju svakodnevnu dozu tjelesne aktivnosti i mentalne stimulacije.
 • Održavajte konzistentan raspored čišćenja mačjeg WC-a. Redovito uklanjajte izmet i mijenjajte pijesak barem jednom tjedno.
 • Omogućite mački siguran i miran prostor u kojem se može opustiti. Osigurajte udobno mjesto za spavanje i izbjegavajte prometna područja.

Kada se pridržavate rutine mačke, ona će biti sretnija i manje sklona pišanju svuda po kući. Ako problem s nepravilnim mokrenjem i dalje postoji, posavjetujte se s veterinarom kako biste utvrdili moguće medicinske uzroke ili tražite pomoć stručnjaka za ponašanje mačaka.

Posjeti veterinaru

Posjet veterinaru je važan korak u rješavanju problema sa pisanjem mačke po kući. Veterinar će moći utvrditi uzroke ovog ponašanja i pružiti odgovarajuće savjete i terapiju kako bi se riješio problem.

Prilikom posjeta veterinaru, bit će potrebno pružiti sve relevantne informacije o ponašanju mačke i promjenama u okruženju koje su se dogodile prije nego što je problem nastao. Veterinar će zatim obaviti fizički pregled mačke kako bi isključio bilo kakve medicinske probleme koji mogu biti uzrok ponašanja.

Ako veterinar utvrdi da je problem pisanja mačke uzrokovan medicinskim stanjem, bit će potrebno liječenje specifičnog problema. To može uključivati lijekove ili promjene u prehrani mačke.

U slučaju da veterinar ne otkrije nikakve medicinske probleme, moguće je da je ponašanje mačke uzrokovano stresom ili promjenama u okruženju. Veterinar će tada dati savjete o tome kako smanjiti stres i stvoriti prikladno okruženje za mačku.

Važno je redovito posjećivati veterinara kako bi se otkrili eventualni zdravstveni problemi i razgovarali o problemima s pisanjem mačke. Samo stručnjak će moći pružiti detaljne smjernice i terapiju kako bi se riješio ovaj problem. Također, veterinar će provjeriti je li mačka sterilizirana ili kastrirana jer to također može utjecati na ponašanje mačke u određenoj mjeri.

Veterinar je ključna osoba u rješavanju problema s pisanjem mačke po kući. Stoga, posjet veterinaru treba biti prvi korak koji treba poduzeti kako bi se riješio ovaj problem i poboljšao život mačke i vlasnika.

FAQ:

Kako mogu spriječiti mačku da piša svuda po kući?

Da biste spriječili mačku da piša svuda po kući, prvo trebate identificirati razlog zbog kojeg to radi. To može biti stres, nedostatak adekvatne higijene ili znak bolesti. Nakon što identificirate uzrok, možete poduzeti odgovarajuće mjere, kao što su redovito čišćenje mačjeg wc-a, postavljanje dodatnih pladnjeva na različitim mjestima, uvodjenje rutine i igre kako bi se smanjio stres. U nekim slučajevima, možda ćete morati posjetiti veterinara kako biste provjerili je li mačka zdrava.

Kakve su neke učinkovite metode za sprječavanje mačke da piša po namještaju?

Postoji nekoliko učinkovitih metoda koje možete primijeniti kako biste spriječili mačku da piša po namještaju. Jedna od njih je postavljanje mreže preko namještaja kako bi mačka bila fizički spriječena da se popne na njega. Također možete koristiti sprejeve s mirisom citrusa ili lavande na mjestima gdje mačka voli obavljati svoje nužde, jer to su mirisi koje mačke ne vole. Također je važno pružiti mački dovoljno prostora i igračaka kako bi se smanjio stres, jer je stres često uzrok ovakvog ponašanja.

Da li neka vrsta pijeska za mačji wc može pomoći u sprječavanju mačke da piša svuda?

Da, odabir odgovarajućeg pijeska za mačji wc može pomoći u sprječavanju mačke da piša svuda. Mačke imaju različite preferencije kada je u pitanju tekstura pijeska, pa je bitno pronaći onu koja najbolje odgovara vašoj mački. Također, neke vrste pijeska imaju mogućnost zadržavanja mirisa, što može smanjiti privlačnost kuće ili namještaja kao mjesta za obavljanje nužde. Ako imate više mačaka, preporučuje se postavljanje više pladnjeva s pijeskom kako bi mačke imale dovoljno mogućnosti za obavljanje svojih potreba.

Kako mogu očistiti mjesto gdje je mačka pišala?

Ako je mačka pišala na određenom mjestu, važno je temeljito očistiti to područje kako bi se uklonio miris i spriječilo ponovno obavljanje nužde na istom mjestu. Prvo, preporučuje se uklanjanje otvorenih tekućih dijelova mokraće papirnatim ručnicima ili krpom. Zatim, možete koristiti otopinu od jabučnog octa i vode ili specijalizirane proizvode za uklanjanje mrlja od mačjeg urina. Nakon čišćenja, možete nanijeti mirisni sprej koji mačke ne vole na to područje kako bi ih odvratili od ponovnog obavljanja nužde na istom mjestu.