Kako spriječiti psa da zapišava - Savjeti i trikovi

Kako Spriječiti Psa Da Zapišava

Kako Spriječiti Psa Da Zapišava

Ako imate psa koji redovno zapišava po kući, to može biti frustrirajuće i neugodno iskustvo. No, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili da vaš pas obavlja nuždu unutar kuće.

Jedna od najvažnijih stvari je pravilno odgojiti psa i naučiti ga da obavlja nuždu vani. Važno je uspostaviti rutinu za izvođenje psa na šetnju u redovitim intervalima, posebno nakon obroka ili dugih perioda neaktivnosti. Također, koristite pozitivno pojačanje i nagradite psa kada obavi nuždu vani, kako biste ga motivirali da to ponavlja.

Također je važno osigurati da pas ima dovoljno prilika za mokrenje i odstranjivanje. Ako pas zapišava u kući, možda ga ne izvodite dovoljno često ili ne ostavljate dovoljno vremena za njegovo obavljanje nužde. Uz to, uvijek provjerite je li posuda s vodom dostupna vašem psu kako bi izbjegli dehidraciju, jer nedostatak vode može uzrokovati češće mokrenje.

U nekim slučajevima, pas može zapišavati po kući zbog stresa ili tjeskobe. Ako primijetite da se to događa samo u određenim situacijama, razmislite o mogućim uzrocima i pokušajte pronaći način kako umanjiti stres vašeg psa. To može uključivati ​​uvođenje rutine ili kreiranje sigurnog i udobnog prostora za psa unutar kuće.

Uz pravilni odgoj, dosljednost i ljubaznost, možete postići da vaš pas prestane zapišavati po kući. Ne zaboravite da je potrebno vrijeme i strpljenje kako biste postigli željene rezultate.

Napomena: Ako problem perzistira ili je povezan s bilo kojim drugim zdravstvenim ili ponašajalnim simptomima, preporučljivo je konzultirati se s veterinarom kako biste isključili moguće zdravstvene probleme.

Savjeti za sprječavanje uriniranja pasa

 • Redovito šetajte psa: Dovoljno fizičke aktivnosti pomoći će psu da troši energiju i smanji potrebu za čestim mokrenjem.
 • Urinite psa prije šetnje: Prije nego što krenete u šetnju, osigurajte da pas obavi nuždu kako bi se izbjegli incidenti tijekom šetnje.
 • Koristite oznake za teritorij: Označite određena područja u dvorištu ili okolini kao mjesto gdje je dozvoljeno mokrenje. Tako će pas znati gdje može obaviti nuždu.
 • Održavajte rutinu obroka: Hranjenje psa uvijek u isto vrijeme može pomoći u reguliranju njegove potrebe za mokrenjem.
 • Koristite trening u kući: Ako imate problema s uriniranjem u zatvorenom prostoru, možete koristiti trening u kući kako biste psa podučili da obavlja nuždu samo na određenim mjestima.
 • Konzultirajte veterinara: Ako i dalje imate probleme sa psom koji često mokri, posjetite veterinara kako bi se isključili mogući medicinski uzroci.

Psi su društvene životinje

Psi su društvene životinje koje već tisućama godina žive blisko uz ljude. Oni su poznati po svojoj sposobnosti da se povežu s ljudima i drugim životinjama na dubljoj emocionalnoj razini. Ova karakteristika čini pse jednim od najpopularnijih kućnih ljubimaca širom svijeta.

Psi imaju snažnu potrebu za društvenim kontaktom i interakcijom s drugim bićima. Oni su izuzetno lojalni i predani svojim vlasnicima, te često tuguju kada su odvojeni od njih. Stoga je važno osigurati da psi dobiju dovoljno socijalizacije i društvene interakcije kako bi bili sretni i zdravi.

Kada je riječ o društvenoj hijerarhiji, psi se također prilagođavaju i pokazuju različite oblike ponašanja. Oni se često naslanjaju na svoje vlasnike ili vođe čopora kako bi se osjećali sigurno i zaštićeno. Uz to, psi često koriste svoje društvene vještine kako bi uspostavili komunikaciju s drugim psima.

Ispravna socijalizacija i društvena interakcija za psa su izuzetno važni kako bi se osjećao sigurno i ugodno u različitim situacijama. To uključuje susrete s drugim psima i ljudima, izloženost različitim zvukovima i okolinama, kao i učenje osnovnih komandi poslušnosti.

Zbog svoje prirode kao društvenih životinja, važno je da vlasnici pasa pruže dovoljno vremena, pažnje i interakcije kako bi njihovi psi bili sretni. Redovito igranje, šetnje i treninzi igraju ključnu ulogu u održavanju emocionalnog blagostanja pasa.

Uz to, važno je osigurati sigurno i poticajno okruženje za pse, u kojem mogu razviti svoje društvene vještine i interakciju s drugima. Također je važno paziti na znakove stresa ili nelagode kod pasa i pružiti im potrebnu podršku i pažnju.

Prednosti društva pasa:
1. Povećava emocionalno blagostanje vlasnika
2. Smanjuje osjećaj usamljenosti
3. Podstiče fizičku aktivnost
4. Poboljšava socijalne vještine vlasnika
5. Pruža ljubav i podršku

Ukratko, psi su društvene životinje koje teže bliskom društvenom kontaktu. Njihova priroda je takva da su najbolje u društvu drugih bića. Stoga je važno pružiti svojim psima dovoljno socijalizacije, društvene interakcije i pažnje kako bi bili sretni i zadovoljni.

You might be interested:  Kako Izgleda Pregled Ergometrija

Prednosti socijalizacije

Vjerovatno je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svog psa da ga socijalizirate. Socijalizacija je postupak upoznavanja i navikavanja vašeg psa na druge pse, ljude, životinje, različite situacije i okruženja. Ova vrsta izloženosti pomaže psu da se osjeća sigurno, samouvjereno i pripremljeno za razne situacije s kojima će se susretati tijekom svog života.

Prednosti socijalizacije uključuju:

 • Poboljšana samouvjerenost: Socijalizacija pomaže psima da se osjećaju sigurno i samouvjereno u različitim situacijama. Kada su izloženi različitim ljudima, psima i okruženjima od rane dobi, oni se uče nositi s novim situacijama s manje tjeskobe i straha.
 • Manje agresije: Socijalizacija s drugim psima i ljudima pomaže psima da nauče kako se pravilno ponašati u društvu. Kada su psa izloženi različitim situacijama i uče se kontrolirati svoje ponašanje, manje je vjerojatno da će razviti agresivno ili neželjeno ponašanje.
 • Bolja komunikacija: Socijalizacija omogućuje psima da razviju vještine komunikacije s drugim psima i ljudima. Kroz interakciju s drugima, psi uče čitati tjelesne jezike, signale i nijanse ponašanja, što im omogućuje da se uspješno komuniciraju i razumiju druge.
 • Podrška u svakodnevnim situacijama: Kada je pas socijaliziran, lakše se nosi s raznim svakodnevnim situacijama kao što su susreti s drugim psima, prolazak pored drugih ljudi ili prilazak gužvama. Socijalizirani psi su bolje pripremljeni za život i imaju veću vjerojatnost da će se mirno i kontrolirano ponašati u takvim situacijama.

Važno je započeti socijalizacijski proces što je prije moguće, najbolje dok je štene još u ranoj dobi. Međutim, i odraslim psima može biti korisno pružiti socijalizaciju kako bi se poboljšalo njihovo ponašanje i osjećaj sigurnosti. Također je važno voditi postupak socijalizacije postupno i pažljivo, pružajući psu nagrade i poticaje kako bi stekao pozitivno iskustvo u novim situacijama.

Uloga pravilne prehrane

Uloga pravilne prehrane

Pravilna prehrana ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja i dobrobiti pasa. Hranjenje psa visokokvalitetnom hranom koja sadrži sve potrebne hranjive tvari pomaže u održavanju optimalnog zdravlja, jačanju imunološkog sustava i prevenciji mnogih bolesti.

Izbalansirana prehrana

Izbalansirana prehrana osigurava optimalan unos svih hranjivih tvari koje pas treba. To uključuje proteine, ugljikohidrate, masti, vitamine i minerale. Proteini su važni za izgradnju i održavanje mišića, ugljikohidrati pružaju energiju, masti su važne za zdravlje kože i dlake, a vitamini i minerali podržavaju normalno funkcioniranje tijela. Također je važno osigurati da pas dobiva dovoljno vode tijekom dana.

Kvalitetna hrana

Odabir visokokvalitetne hrane za psa ključno je za pravilnu prehranu. Visokokvalitetna hrana sadrži visoki udio proteina životinjskog podrijetla, kvalitetne ugljikohidrate i zdrave masti. Također je važno izbjegavati hranu koja sadrži puno nepotrebnih aditiva, konzervansa i niske kvalitete sastojaka.

Prilagodba prehrane

Prehrana pasa treba biti prilagođena njihovoj dobi, veličini, aktivnosti i zdravstvenom stanju. Štenci, odrasli psi i stariji psi imaju različite prehrambene potrebe i trebaju hranu koja je prilagođena njihovoj fazi života. Također je važno pratiti tjelesnu kondiciju psa i prilagoditi količinu hrane kako bi se održala zdrava tjelesna težina.

Dodaci prehrani

Ponekad se može preporučiti dodavanje dodataka prehrani kako bi se osigurala potpuna prehrana. To može uključivati dodavanje omega-3 masnih kiselina za zdravlje kože i dlake, probiotika za zdravu probavu ili dodataka vitamina i minerala ako postoji nedostatak u prehrani. Prije uzimanja dodataka prehrani, uvijek se savjetujte s veterinarom o pravilnoj uporabi i doziranju.

Redovna prehrana

Redovit raspored hranjenja važan je za psa. Hrana bi trebala biti dostupna u određeno vrijeme, a ostatak hrane treba ukloniti kako bi se spriječilo da se pokvari. Prekomjerno hranjenje može dovesti do pretilosti i drugih zdravstvenih problema, stoga je važno pratiti tjelesnu težinu psa i prilagoditi količinu hrane prema potrebi.

Hranjive tvari Uloga Izvori
Proteini Izgradnja i održavanje mišića Meso, riba, jaja
Ugljikohidrati Pružanje energije Pirinač, krumpir, povrće
Masti Zdravlje kože i dlake Riba, maslinovo ulje, sjemenke
Vitamini Podrška normalnom funkcioniranju tijela Svježe voće i povrće
Minerali Podrška normalnom funkcioniranju tijela Meso, riba, mliječni proizvodi

Zdrava prehrana je ključna za održavanje zdravlja i dobrobiti pasa. Pravilna prehrana osigurava pravilan razvoj i održavanje tijela pasa, jačanje imunološkog sustava i prevenciju bolesti. Uz pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i redovite veterinarske preglede, pas će imati sretan i zdrav život.

Posebnosti u treniranju

Pasmine koje zahtijevaju posebnu pažnju

Neke pasmine pasa imaju posebnosti koje mogu utjecati na proces treniranja. Evo nekoliko primjera:

 • Jack Russell terijeri: Ove energične pasmine često imaju tendenciju da budu nemirni i da lako izgube fokus. Treniranje s ovom pasminom zahtijeva dosljednost i strpljenje kako bi se postigla željena ponašanja.

 • Border koliji: Ova pasmina je vrlo inteligentna i aktivna, ali može biti sklonija neposluhu ili odlasku za mirisom. Potrebno je pružiti im dovoljno mentalne i fizičke stimulacije kako bi bili usredotočeni na treniranje.

 • Chihuahueći: Iako su chihuahueći mali psi, mogu biti vrlo tvrdoglavi i dominantni. Ključno je pristupiti njihovom treniranju s pozitivnim pojačanjem i konzistentnošću kako bi se izbjegli problematični obrasci ponašanja.

 • Dalmatinci: Dalmatinci mogu biti vrlo energični i zahtijevaju puno fizičke aktivnosti. Treniranje ove pasmine treba uključivati ​​dodatno vrijeme za vježbu i igru kako bi se osigurala poslušnost.

Sukob s lošim navikama

Kada se trenira pas, često se suočava s različitim lošim navikama koje mogu otežati proces. Evo nekoliko primjera sukoba s lošim navikama i kako ih prevladati:

 1. Povlačenje na povodniku: Ako pas povlači na povodniku tijekom šetnje, korisno je koristiti tehniku “stani i čekaj” kako bi se pas naučio zadržati i pratiti korake voditelja.

 2. Lajanje na strance: Ako pas laje na strance, potrebno je raditi na uvjetovanju pozitivnog ponašanja s nagradama kako bi se pas naučio biti miran i držati se naredbi.

 3. Uništavanje namještaja: Ako pas ima naviku uništavanja namještaja, važno je pružiti mu dovoljno igračaka za žvakanje i otkriti temeljni uzrok težnje za žvakanjem kako bi se riješio problem.

Ispravna uporaba pojačanja

Pravilna upotreba pojačanja ključna je u procesu treniranja pasa. Evo nekoliko savjeta za ispravnu upotrebu pojačanja:

 • Koristite pozitivno pojačanje: Umjesto kažnjavanja pasa za neželjeno ponašanje, fokusirajte se na nagrađivanje željenog ponašanja kako biste upotpunili pozitivno iskustvo pasa.

 • Koristite raznolikost nagrada: Pas će biti motiviraniji za suradnju ako mu ponudite različite vrste nagrada poput hrane, igračaka ili pohvala.

 • Pojačajte odmah nakon željenog ponašanja: Kako bi pas jasnije povezao nagradu s određenim ponašanjem, bitno je nagraditi ga odmah nakon izvršenja željenog zadatka.

 • Budite dosljedni: Pojačanje treba biti dosljedno primijenjeno kako bi se održala konzistentnost u treniranju. Nepravilna ili nepostojana upotreba pojačanja može dovesti do nedosljednih rezultata.

You might be interested:  Kako Zaraditi Na Instagramu

Kastracija i sterilizacija pasa

Kastracija i sterilizacija su medicinski postupci koji se često primjenjuju na psima radi sprječavanja razmnožavanja. Ovi postupci mogu imati brojne prednosti kako za psa, tako i za vlasnika. U nastavku ćemo istražiti neke od glavnih razloga za kastraciju ili sterilizaciju psa.

1. Sprječava neželjene trudnoće

Jedan od glavnih razloga za kastraciju ili sterilizaciju pasa je sprečavanje neželjenih trudnoća. Kada se pas kastrira ili sterilizira, uklanjaju se ili onesposobljavaju reproduktivni organi, čime se sprječava mogućnost parenja i oplodnje.

2. Smanjuje rizik od raznih bolesti

Kastracija ili sterilizacija može smanjiti rizik od određenih bolesti kod pasa. Na primjer, kod ženskih pasa, kastracija može smanjiti rizik od infekcija maternice, piometre i raka jajnika. Kod muških pasa, kastracija može smanjiti rizik od raka prostate.

3. Smanjuje agresivno ponašanje

Kastracija ili sterilizacija može smanjiti agresivno ponašanje kod pasa. Hormoni vezani uz reprodukciju mogu utjecati na ponašanje pasa. Kastracija ili sterilizacija smanjuje razinu tih hormona, što može rezultirati manjom agresivnošću.

4. Smanjuje označavanje teritorija

Muški psi često označavaju teritorij uriniranjem kako bi označili svoj teritorij. Kastracija može smanjiti ili eliminirati ovu naviku kod muških pasa.

5. Pomaže u kontroli populacije pasa

Kastracija i sterilizacija igraju važnu ulogu u kontroli populacije pasa. Prevelik broj pasa može dovesti do problema s prekomjernim razmnožavanjem, napuštenim psima i drugim pitanjima javnog zdravlja. Kastracija i sterilizacija pomažu smanjiti broj neželjenih pasa i kontrolirati populaciju.

U zaključku,

kastracija i sterilizacija su važne opcije za vlasnike pasa koji ne žele da njihovi psi razmnožavaju ili imaju nekontrolirano ponašanje. Ovi postupci mogu imati brojne prednosti, uključujući sprečavanje neželjenih trudnoća, smanjenje rizika od bolesti, smanjenje agresije, smanjenje označavanja teritorija i pomaganje u kontroli populacije pasa.

Dodatne mjere kontrole mokrenja

Pored osnovnih metoda kontrole mokrenja pasa, postoji nekoliko dodatnih mjera koje vlasnici mogu preduzeti kako bi spriječili neželjeno mokrenje:

1. Dodatna obuka

Ako je pas već prošao osnovnu obuku mokrenja na za to predviđenom mjestu, vlasnici mogu razmotriti mogućnost dodatne obuke u kojoj će se pas naučiti da se zadrži duže vrijeme prije nego što mokri. Ova obuka može podrazumijevati češće šetnje, duže šetnje ili postupno produžavanje vremena između mokrenja.

2. Korištenje pelenica

Za pse koji ne mogu izlaziti van ili imaju zdravstvene probleme koji otežavaju zadržavanje urina, vlasnici mogu koristiti pelenice. Pelenice se postavljaju na pod i pas ih koristi za mokrenje. Ovakva mjera može biti privremena ili stalna, ovisno o situaciji.

3. Korištenje ograničenog prostora

Ako pas ima naviku mokrenja po kući, vlasnicima može pomoći da psu pruže ograničen prostor u kojem će se kretati. Na taj način pas će biti manje sklon mokrenju u cijeloj kući, već će tražiti predviđeno mjesto za obavljanje nužde.

4. Redovni obroci

Redovno hranjenje psa može pomoći u regulisanju mokrenja. Vlasnici trebaju paziti da psu daju obrok koji odgovara njegovoj veličini i potrebama. Pored toga, redoviti raspored obroka će omogućiti primjereno izbacivanje urina.

5. Posjećivanje veterinara

Ako pas ima problem s kontrolom mokrenja, može biti korisno posjetiti veterinara kako bi provjerio da li postoji neki zdravstveni problem koji uzrokuje ovu situaciju. Veterinar može preporučiti dodatne mjere, kao što su promjena ishrane ili terapija, kako bi se psi pomoglo da bolje kontroliraju mokrenje.

Vlasnici se trebaju sjetiti da je najvažnije strpljenje i dosljednost u primjeni metoda kontrole mokrenja. Svaki pas je jedinstven i može biti potrebno neko vrijeme da se uspostavi nova rutina. Uz pravilan pristup i podršku, većina pasa može naučiti da kontrolira svoje mokrenje i obavlja nuždu na prikladnom mjestu.

Redoviti veterinarski pregledi

Veterinarski pregledi su važan dio brige o zdravlju vašeg psa. Redoviti posjeti veterinaru mogu pomoći u otkrivanju i prevenciji mogućih zdravstvenih problema prije nego što postanu ozbiljni. Ovdje je nekoliko razloga zašto je važno redovito odvesti svog psa veterinaru:

1. Rani otkrivanje bolesti

1. Rani otkrivanje bolesti

Veterinari su obučeni za primjećivanje znakova bolesti i obavljanje različitih testova kako bi rano otkrili moguće zdravstvene probleme kod pasa. Rana dijagnoza može značiti lakše i jeftinije liječenje, a u nekim slučajevima može spasiti život vašeg psa.

2. Cijepljenje

Veterinari će vam preporučiti koje cijepljenje su potrebne za vašeg psa i na koji raspored ih treba davati. Cijepljenje je važno za sprečavanje raznih bolesti, uključujući bjesnoću, štenećak i zarazni hepatitis.

3. Prevencija buha i krpelja

Veterinari mogu pružiti savjete o tome kako spriječiti buhe i krpelje na vašem psu. Oni će vam preporučiti odgovarajući proizvod protiv buha i krpelja, kao i naučiti vas kako pravilno primijeniti te proizvode.

4. Rutinsko čišćenje ušiju i zuba

Redovito čišćenje ušiju i zuba je važno za održavanje zdravlja pasa. Veterinari mogu provjeriti uši i zube vašeg psa kako bi uklonili nakupine voska i plaka. Oni će također provjeriti je li prisutna bilo kakva infekcija i pružiti vam savjete o pravilnoj njezi ušiju i zuba.

5. Savjeti za prehranu

Veterinari su stručnjaci za prehranu pasa i mogu vam pružiti savjete o pravilnoj prehrani. Oni će analizirati prehrambene potrebe vašeg psa i preporučiti odgovarajuću hranu koja će mu pružiti sve potrebne hranjive tvari.

You might be interested:  Kako Se Igra Šah

6. Testiranje na parazite

Veterinari mogu provesti testiranje na parazite kao što su srčani crvi, crevni paraziti i paraziti poput trihinela. Rano otkrivanje infekcija parazitima je važno kako bi se spriječili ozbiljni zdravstveni problemi kod pasa.

7. Pravilne rutinske preglede i brigu

Veterinari će pregledati vašeg psa i dati preporuke za njegovu rutinsku njegu. To može uključivati ​​redovito kupanje, čišćenje zubi, redovitu šetnju i vježbanje. Pravilna rutinska briga pomoći će osigurati dug i zdrav život vašeg psa.

Starost Preporučeni interval pregleda
Štenci Jednom mjesečno do 6 mjeseci
Odrasli psi Jednom godišnje
Stariji psi (iznad 7 godina) 2 puta godišnje

Nije dovoljno samo čekati da se vaš pas razboli prije nego što ga odvedete veterinaru. Redoviti pregledi pomažu u očuvanju zdravlja i sreće vašeg ljubimca. Zakažite termin kod svog veterinara danas!

Važnost rutine i strukture

Imati rutinu i strukturu u životu psa ključno je za sprečavanje problema poput nepotrebnog zapišavanja po kući. Psi su urođeno životinje navike i osjećaju se sigurno kada imaju jasnu strukturu u svom svakodnevnom životu.

Evo nekoliko savjeta kako uspostaviti rutinu i strukturu:

Redoviti raspored hranjenja

Odredite fiksne vremenske intervale za hranjenje svog psa. Neka bude isto vrijeme za doručak, ručak i večeru. Ovo će pomoći normalizaciji probave i smanjiti potrebu za zapišavanjem izvan planiranog vremena.

Redovita šetnja

Šetnja je ključna za pravilan razvoj psa, ali također pomaže u uspostavljanju rutine. Odredite redovito vrijeme za šetnje, na primjer ujutro i navečer, kako bi vaš pas znao kada se može očekivati izlazak vani. Tijekom šetnje, pustite psa da se izpiša na određenim mjestima kako bi se izbjeglo zapišavanje po kući.

Pravilan odgoj

Jasno definirajte pravila i granice za svog psa. To uključuje ograničenje pristupa određenim dijelovima kuće, kao i obuku za izvršavanje posjedovanja vanjskih mjesta za nuždu.

Nagrada za pravilno ponašanje

Kada pas se pravilno ponaša i izvršava nuždu vani, nagradite ga. To može biti verbalna pohvala, mali kolačić ili igračka koju voli. Ova pozitivna pojačala pomažu psu da poveže pravilno ponašanje s nagradom i potiču ga da ga ponavlja u budućnosti.

Slijedeći ove savjete i pružajući psu rutinu i strukturu, možete smanjiti mogućnost da se pas zapišava po kući. Budite strpljivi i dosljedni, a vaš će pas naučiti pravilo i postati poslušniji član obitelji.

FAQ:

Kako spriječiti psa da zapišava po kući?

Postoji nekoliko načina kako spriječiti psa da zapišava po kući. Prvo, bitno je redovito izvoditi psa van i davati mu priliku obaviti svoje potrebe vani. Također, može biti korisno postaviti jasne granice u kući, poput određenih prostorija gdje je dozvoljeno pišati i postaviti podloge za treniranje. Također, bitno je pohvaliti psa kad obavi svoje potrebe vani i ignorirati ga kad to radi po kući. Ako se problem nastavi, možda je potrebno potražiti pomoć veterinara ili stručnjaka za pseće ponašanje.

Kako mogu naučiti psa da piški vani?

Naučiti psa da piški vani može biti proces koji zahtijeva strpljenje i dosljednost. Prvo, bitno je redovito izvoditi psa van, posebno nakon jela ili spavanja. Kad primijetite da se pas ponaša kao da treba pišati, odvedite ga vani na mjesto koje ste odredili za obavljanje nužde. Kad pas obavi svoje potrebe vani, pohvalite ga i nagradite poslasticom. Također, bitno je ignorirati psa kad obavlja nuždu u kući, kako bi shvatio da to nije prihvatljivo ponašanje. Ako se pas nastavi pišati po kući, možda je potrebno potražiti pomoć stručnjaka za pseće ponašanje.

Kako spriječiti štene da piški po kući?

Spriječiti štene da piški po kući može biti izazov, ali postoje neki koraci koje možete poduzeti. Prvo, bitno je osigurati da štene redovito ide van i da ima dovoljno prilika obaviti svoje potrebe. Također, bitno je uspostaviti rutinu hranjenja i izvođenja vani nakon jela. Kad primijetite da štene pokušava pišati po kući, odvedite ga vani na mjesto koje ste odredili za obavljanje nužde. Ako napravi nuždu vani, pohvalite ga i nagradite poslasticom. Također, bitno je održavati čistoću u kući i očistiti mjesto gdje je štene obavilo nuždu, kako ne bi ostao miris koji ga privlači da to ponovi. Ako se problem nastavi, možete potražiti pomoć veterinara ili stručnjaka za pseće ponašanje.

Kako spriječiti psa da zapišava u kući?

Postoji nekoliko načina da spriječite psa da zapišava u kući. Prvo, redovito ga izvodite vani kako bi obavio nuždu. Također, budite dosljedni u tome da ga hvalite i nagrađujete kada obavi nuždu na pravom mjestu. Tako će shvatiti što se od njega očekuje. Također, možete ograničiti pristup određenim dijelovima kuće gdje ne želite da se pas olakšava. Uz to, koristite pomoćna sredstva kao što su pelene za pse ili sprejevi koji odbijaju psa od određenih područja. Ako je problem teži, možda biste trebali razgovarati s veterinarom ili stručnjakom za ponašanje pasa kako biste utvrdili razlog zašto pas zapišava u kući i kako ga riješiti.

Kako mogu naučiti svog psa da čeka da ga izvedem vani da obavi nuždu?

Naučiti psa da čeka da ga izvedete vani za obavljanje nužde može biti proces koji zahtijeva vrijeme i strpljenje. Prvo, morate shvatiti koliko često vaš pas treba obavljati nuždu. Zatim, uspostavite rutinu i redovito ga vodite vani u tim vremenskim razmacima. Kada primijetite da vaš pas pokazuje znakove da treba obaviti nuždu, odmah ga izvedite van i nagradite ga kada to učini na pravom mjestu. Tijekom tog procesa, budite dosljedni i ne dopustite psu da obavlja nuždu unutar kuće. Postepeno će naučiti da čeka da ga izvedete vani kako bi obavio nuždu.