Kako spriječiti trudnoću nakon seksa - Savjeti i metode

Kako Spriječiti Trudnoću Nakon Sexa

Kako Spriječiti Trudnoću Nakon Sexa

Trudnoća nakon seksa može biti neželjena, bez obzira na to da li je došlo do neželjenog odnosa ili jednostavno zbog neplaniranog deteta. U oba slučaja, važno je biti svestan i informisan o metodama koje mogu pomoći u sprečavanju trudnoće.

Jedna od najefikasnijih metoda za sprečavanje trudnoće nakon seksa je hitna kontracepcija, poznata i kao pilula za hitnu kontracepciju. Ova pilula može se koristiti do 72 sata nakon seksualnog odnosa i može sprečiti trudnoću inhibirajući ovulaciju ili sprečavajući implantaciju oplođenog jajašca u materici.

Takođe možete koristiti i kontracepcijske metode kao što su kondomi, dijafragme ili intrauterini ulošci. Ove metode pomažu u sprečavanju trudnoće blokiranjem sperme ili sprečavanjem implantacije oplođenog jajašca. Važno je koristiti ove metode pravilno i redovito kako bi bile efikasne.

Uz sve ove metode, važno je imati na umu da nijedna metoda nije 100% efikasna u sprečavanju trudnoće. Ako postoji zabrinutost za trudnoću nakon seksa, najbolje je konsultovati se sa lekarom kako bi se dobio profesionalni savet i odgovarajuće metode kontracepcije.

Contents

Kontracepcija – vaša najbolja zaštita

Kontracepcija je važan aspekt seksualnog zdravlja i reproduktivnih prava. Omogućuje vam da sami odlučujete o planiranju obitelji i sprječavate neželjene trudnoće. Postoji mnogo različitih metoda kontracepcije koje možete odabrati, ovisno o vašim potrebama i životnom stilu.

1. Hormonska kontracepcija

 • Pilula – oralna kontracepcija koja sadrži hormone estrogen i progestin. Trebate uzimati jednu tabletu svaki dan kako biste održali učinkovitost.
 • Kontracepcijski flaster – flaster koji se ljepljuje na kožu i otpušta hormone u tijelo. Trebate zamijeniti flaster svakih sedam dana.
 • Kontracepcijski prsten – fleksibilan prsten koji se umetne u rodnicu i otpušta hormone. Morate zamijeniti prsten svakih tri do četiri tjedna.
 • Kontracepcijska injekcija – injekcija hormona koja se primjenjuje svaka tri mjeseca.

2. Prezervativ

Prezervativ je jedan od najčešćih i najjednostavnijih metoda kontracepcije. Pruža zaštitu od neželjene trudnoće i spolno prenosivih infekcija. Muški prezervativ se nosi na penisu tijekom odnosa, dok se ženski prezervativ postavlja u rodnicu prije seksa.

3. Intrauterini uređaj (IUD)

IUD je mali uređaj koji se umetne u maternicu kako bi spriječio trudnoću. Postoji hormonalni i nehormonalni IUD. Hormonalni IUD oslobađa hormone koji sprječavaju ovulaciju, dok nehormonalni IUD stvara neprijateljsko okruženje za spermu i jajašce.

4. Kirurški zahvat

Ako želite trajno spriječiti trudnoću, možete razmotriti kirurške opcije poput vasektomije za muškarce ili tubalne ligacije za žene. Ove procedure su sterilizacijske i treba ih izvesti iskusni kirurg.

5. Prirodne metode kontracepcije

Također postoje prirodne metode kontracepcije koje se oslanjaju na praćenje menstrualnog ciklusa i plodnih dana. Međutim, ove metode nisu uvijek pouzdane i mogu biti manje djelotvorne od drugih metoda kontracepcije.

6. Noodpil

Noodpil je hitna kontracepcijska pilula koja se uzima nakon nezaštićenog seksa kako bi se spriječila trudnoća. Važno je napomenuti da je noodpil hitna mjera i ne treba je samostalno koristiti kao redovitu metodu kontracepcije.

Metoda kontracepcije Prednosti Mane
Pilula Efikasna, jednostavna za korištenje Zahtijeva redovito uzimanje
Prezervativ Zaštita od spolno prenosivih infekcija Mora se pravilno koristiti
IUD Dugotrajna zaštita, neovisna o svakodnevnim rutinama Krvari ili bolnost nakon umetanja
Kirurški zahvat Trvano i pouzdano Nepovratno, zahtijeva kirurški postupak

Ne zaboravite da je važno konzultirati se sa stručnjakom ili ginekologom prije nego što odaberete metodu kontracepcije. Oni će vam pomoći odabrati najbolju opciju prema vašim potrebama i zdravstvenom stanju.

Prekid snošaja – djelotvornost i rizici

Djelotvornost prekida snošaja

Prekid snošaja, također poznat kao metoda povlačenja ili “izbacivanje”, je jedan od najstarijih metoda kontracepcije koju ljudi koriste. Ova metoda uključuje trenutak kada muškarac izvuče penis iz vagine prije ejakulacije kako bi spriječio ulazak sjemene tekućine u grlić maternice.

Iako se prekid snošaja može činiti jednostavnom i jeftinom metodom kontracepcije, ipak nije dovoljno pouzdan. U stvarnosti, ova metoda ima visok postotak neuspjeha i ne preporučuje se kao jedini oblik kontracepcije. Prekid snošaja ima stopu neuspjeha od oko 20%, što znači da 1 od 5 žena koje koriste ovu metodu mogu zatrudnjeti. Također, ova metoda ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

You might be interested:  Kako Nadoplatiti Bon Telemach

Rizici i nedostaci prekida snošaja

Postoje neki rizici i nedostaci povezani s prekidom snošaja kao metodom kontracepcije. Neki od njih uključuju:

 • Nedostatak pouzdanosti – Prekid snošaja ima visok postotak neuspjeha.
 • Iznenadna ejakulacija – Muškarci mogu nekontrolirano ejakulirati prije nego što se povuku, što može dovesti do trudnoće.
 • Pre-ejakulacija – Pre-ejakulacija, tekućina koja izlazi prije ejakulacije, može sadržavati spermije i dovesti do trudnoće.
 • Stres i pritisak – Prekid snošaja može biti stresan za parove i izvor pritiska koji može utjecati na seksualno zadovoljstvo.
 • Nezaštićenost od spolno prenosivih bolesti – Prekid snošaja ne pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti, što može izložiti partnere rizicima.
 • Pozitivna trudnoća – Ako je žena u plodnim danima, prekid snošaja ne jamči zaštitu od trudnoće.

Alternativni oblici kontracepcije

Kako bi se spriječila trudnoća nakon seksa, preporučuje se korištenje drugih oblika kontracepcije koji su učinkovitiji od prekida snošaja i pružaju dodatnu zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Neki od najčešćih oblika kontracepcije uključuju:

 1. Oralne kontraceptivne pilule – Hormonalna metoda koja sprječava ovulaciju.
 2. Kontracepcijski prsten – Fleksibilan prsten koji se umeće u vaginu i otpušta hormone koji sprječavaju ovulaciju.
 3. Intrauterini uložak – Mali uređaj koji se umeće u maternicu i sprječava implantaciju oplođene jajne stanice.
 4. Kondom – Bariera kontracepcija koja sprječava ulazak spermija u vaginu i pruža zaštitu od spolno prenosivih bolesti.
 5. Spirala – Fleksibilni uređaj koji se umeće u maternicu i sprječava implantaciju oplođene jajne stanice.
 6. Kontracepcijske injekcije – Hormonalne injekcije koje sprečavaju ovulaciju.
 7. Prirodno planiranje obitelji – Metoda koja uključuje praćenje plodnih dana kako bi se izbjegla spolna aktivnost tijekom tog vremena.

Važno je napomenuti da svaki par mora pronaći najprikladniju metodu kontracepcije koja odgovara njihovim potrebama. Korištenje pouzdane metode kontracepcije može pomoći parovima da spriječe neželjene trudnoće i ostanu zaštićeni od spolno prenosivih bolesti. Uvijek se savjetujte s liječnikom ili ginekologom kako biste pronašli najbolju metodu kontracepcije za sebe.

Kalendar metoda – praćenje plodnih dana

Kalendar metoda je jedna od metoda prirodne kontrole rađanja koja se zasniva na praćenju plodnih i neplodnih dana u menstrualnom ciklusu žene. Ova metoda se oslanja na činjenicu da je žena najplodnija tijekom određenih dana u svom ciklusu.

Kako funkcionira kalendar metoda?

Da bi se koristila kalendar metoda, žena mora pratiti svoj menstrualni ciklus, posebno trajanje svog ciklusa i početak menstruacije. Ovo se može učiniti korištenjem kalendara ili posebnih aplikacija. Glavni koraci su:

 1. Označavanje prvog dana menstruacije u kalendaru.
 2. Praćenje trajanja menstrualnog ciklusa tijekom nekoliko mjeseci kako bi se dobio prosjek.
 3. Izračunavanje plodnih i neplodnih dana. Plodni dani su dani kada je najveća vjerojatnost trudnoće, dok su neplodni dani dani kada je manja vjerojatnost trudnoće.

Kako se izračunavaju plodni i neplodni dani?

Da bi se izračunali plodni i neplodni dani, žena mora uzeti u obzir trajanje svog najkraćeg i najdužeg ciklusa. Općenito, plodni dani su obično 5 dana prije očekivanog ovulacijskog dana i samo jedan dan nakon ovulacije. Ostali dani se smatraju neplodnim.

Na primjer, ako je najkraći ciklus 26 dana, a najduži ciklus 30 dana, koristeći kalendar metodu možete zaključiti da su ženini plodni dani između 17. i 21. dana ciklusa, dok ostali dani nisu plodni.

Važnost stalnog praćenja

Važnost stalnog praćenja

Kako bi kalendar metoda bila učinkovita, važno je pažljivo i redovito pratiti menstrualni ciklus. Kako bi se izbjegla trudnoća, partneri bi također trebali koristiti dodatne oblike kontracepcije, poput kondoma, tijekom plodnih dana. Treba napomenuti da ova metoda nije 100% pouzdana i može biti manje učinkovita kod žena s nepravilnim menstrualnim ciklusom.

Zaključak

Kalendar metoda može biti jednostavan način za praćenje plodnih dana i pomoć u izbjegavanju trudnoće, ali zahtijeva pažljivo praćenje menstrualnog ciklusa. Ako ste zainteresirani za korištenje ove metode, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili detaljnije upute i procijenili njezinu pouzdanost.

Korištenje barijera – kondomi i dijafragme

Korištenje barijera, kao što su kondomi i dijafragme, jedan je od načina spriječavanja trudnoće nakon seksualnog kontakta. Ove metode su dostupne bez recepta i mogu biti vrlo učinkovite ako se pravilno koriste.

Kondomi

Kondomi su tanki lateks ili poliuretanski omotači koji se postavljaju na penis prije seksualnog kontakta. Oni služe kao barijera između sperme i vaginalnih tekućina, sprječavajući tako oplodnju jajašca. Osim što sprječavaju neplaniranu trudnoću, kondomi također pružaju zaštitu od seksualno prenosivih infekcija, uključujući HIV.

Kako koristiti kondom:

 • Pažljivo izvadite kondom iz pakiranja, pazeći da ga ne oštetite noktima ili oštrim predmetima.
 • Provjerite orijentaciju kondoma – treba biti okrenut prema vanjskoj strani, s rezervoarom na vrhu.
 • Stisnite vrh kondoma prstima kako biste osigurali da nema zraka unutra.
 • Razvalite kondom na penis, vodeći računa da bude potpuno rastegnut i pokriva cijeli penis.
 • Nakon ejakulacije, izvadite penis dok je još u erekciji, držeći kondom pri vrhu kako biste spriječili ispadanje sperme.
 • Pažljivo odvezite kondom i bacite ga u smeće. Nemojte ga ispirati niz WC školjku.

Dijafragme

Dijafragme su fleksibilne šalice koje se postavljaju u vaginu da bi blokirale ulazak sperme u maternicu. Dijafragme moraju biti pravilno umetnute prije seksualnog kontakta kako bi bile učinkovite.

Kako koristiti dijafragmu:

 1. Operite ruke sapunom i vodom prije rukovanja dijafragmom.
 2. Nanesite spermicidnu kremu na unutarnju površinu dijafragme.
 3. Udobno se smjestite – može biti korisno sjediti ili staviti noge na stolicu ili krevet.
 4. Držeći dijafragmu između palca i kažiprsta, umetnite je duboko u vaginu, postavljajući ju preko vrata maternice.
 5. Provjerite jesu li rubovi dijafragme sakriveni iza pubične kosti i imajte osjećaj da je pravilno postavljena.
 6. Unutar 6 sati nakon seksa, ali prije nego što dijafragmu izvadite, primijenite dodatnu dozu spermicidne kreme u vaginu.
 7. Nakon 6-8 sati nakon seksa, oprezno izvadite dijafragmu prstima. Operite je sapunom i vodom i pohranite na sigurno mjesto.
You might be interested:  Kako Znati Da Si Blokiran Na Whatsapp

Važno je imati na umu da niti kondomi niti dijafragme nisu 100% učinkoviti u sprječavanju trudnoće. Redovita uporaba ove metode je ključna za najbolje rezultate. Ako imate bilo kakve nedoumice ili pitanja, uvijek je najbolje konzultirati se s medicinskim stručnjakom.

Oralna kontracepcija – pilule kao siguran izbor

Kako djeluju oralne kontraceptivne pilule?

Oralna kontraceptivna sredstva, poznata i kao kontracepcijske pilule, su visoko učinkovita metoda kontracepcije koja sprječava trudnoću. Ove pilule sadrže kombinaciju hormona estrogena i progesterona ili samo progesterona. Kada se redovito uzimaju prema uputama, ove pilule sprečavaju ovulaciju, tj. oslobađanje jajašca iz jajnika, čime se sprječava oplodnja spermija.

Različite vrste oralnih kontraceptivnih pilula

Postoji nekoliko vrsta oralnih kontraceptivnih pilula, a najčešće su dostupne u obliku mjesečnih pakiranja. Neki od popularnih brendova uključuju Yaz, Yasmin, Diane-35 i Microgynon. Ove pilule se mogu razlikovati po koncentraciji hormona i načinu uzimanja. Važno je bilježiti pravilan uzorak uzimanja pilula kako bi se osigurala pravilna kontracepcijska zaštita.

Prednosti oralne kontracepcije

 • Visoka razina pouzdanosti, ako se redovito uzima prema uputama.
 • Pomaže regulirati menstrualne cikluse i smanjiti simptome PMS-a.
 • Može smanjiti rizik od nekih vrsta raka, kao što su rak jajnika i rak maternice.
 • Može smanjiti rizik od cisti na jajnicima, endometrioze i benignih dojkih tumora.

Nuspojave oralne kontracepcije

Oralne kontraceptivne pilule mogu imati neke nuspojave, iako se kod većine žena smatraju sigurnim i dobro podnošljivim. Nuspojave mogu uključivati mučninu, glavobolje, povećanu osjetljivost dojki i promjene raspoloženja. U rijetkim slučajevima, oralne kontracepcije mogu povećati rizik od krvnih ugrušaka, posebno kod pušača i žena starijih od 35 godina.

Kako započeti s oralnom kontracepcijom?

Da biste započeli s oralnom kontracepcijom, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom ili ginekologom. Oni će vam postavljati pitanja o vašem zdravlju i povijesti bolesti kako bi vam preporučili najprikladniju vrstu i dozu oralnih kontraceptiva. Važno je slijediti upute za uzimanje pilula i redovito posjećivati ​​svog liječnika kako bi se pratilo vaše zdravlje i učinkovitost pilula.

Važno je napomenuti:

Oralne kontracepcijske pilule ne pružaju zaštitu od spolno prenosivih bolesti (STI). Ako želite dodatnu zaštitu od STI-a, preporučuje se korištenje kondoma zajedno s oralnom kontracepcijom. Također je važno redovno provjeravati upute i slijediti upute na pakiranju pilula kako bi se osigurala najveća učinkovitost.

Intrauterini uložak (IUD) – dugotrajna zaštita

Intrauterini uložak (IUD) je jedna od dugotrajnih metoda kontracepcije koja pruža vrlo visoku zaštitu od neželjene trudnoće. Ova metoda se također naziva i “spirala”.

IUD je mali uređaj koji se umetne u maternicu. Obično je izrađen od plastike ili bakra. Ima oblik slova T, s vrpcom ili nitima koje vire iz cerviksa, što omogućava jednostavno uklanjanje uređaja u slučaju potrebe.

Postoje dvije vrste intrauterinih uložaka: hormonski IUD i bakreni IUD. Hormonski IUD oslobađa progestin, hormon sličan progesteronu, koji sprečava trudnoću na nekoliko načina. Bakreni IUD, s druge strane, koristi bakar kao oblik kontracepcije jer bakar otežava spermijima kretanje i oplodnju jajne stanice.

Prednosti IUD-a

 • IUD pruža dugotrajnu zaštitu, ovisno o vrsti, i može trajati od 3 do 10 godina.
 • Ova metoda kontracepcije može biti vrlo pouzdana i jednostavna za upotrebu.
 • IUD ne utječe na seksualno zadovoljstvo i ne zahtijeva svakodnevnu upotrebu kao neke druge kontracepcijske metode.
 • Može se koristiti kao hitna kontracepcija ako se postavi unutar 5 dana nakon nezaštićenog seksa.

Rizici i nuspojave

IUD je općenito siguran i učinkovit način kontracepcije, ali kao i svaka druga metoda, postoji mogućnost nuspojava. Neki od mogućih rizika i nuspojava uključuju:

 • Bol ili nelagoda tijekom postavljanja ili uklanjanja IUD-a.
 • Povećan rizik od infekcija, osobito u prvih nekoliko tjedana nakon postavljanja.
 • Povećan rizik od ispadanja ili perforacije maternice, iako su ti rizici vrlo rijetki.
 • Mogućnost promjena menstrualnog ciklusa ili povećanje obilnosti i trajanja menstruacije.

Kako se koristi IUD

IUD mora biti postavljen od strane medicinskog stručnjaka. Postupak uključuje umetanje IUD-a u maternicu kroz cerviks. Postavljanje može biti neugodno ili bolno, ali to obično traje samo kratko vrijeme.

Nakon postavljanja IUD-a važno je povremeno provjeravati nit ili vrpcu koja vire iz cerviksa kako biste bili sigurni da je IUD i dalje na svom mjestu.

Zaključak

Intrauterini uložak (IUD) je dugotrajna i vrlo učinkovita metoda kontracepcije koja pruža visoku razinu zaštite od neželjene trudnoće. Iako postoji mogućnost nuspojava, za većinu žena IUD je siguran i pouzdan način zaštite.

Hitna kontracepcija – što raditi nakon nezaštićenog seksa

Nakon nezaštićenog seksualnog odnosa, moguće je da dođe do neželjene trudnoće. U takvim situacijama, važno je brzo i odgovorno djelovati kako biste spriječili trudnoću. Evo nekoliko metoda hitne kontracepcije koje možete primijeniti:

1. Kontracepcijska pilula za hitnu kontracepciju

 • Jedna od najčešćih metoda hitne kontracepcije je uzimanje kontracepcijske pilule za hitnu kontracepciju, poznate i kao “morning-after pilula”.
 • Ova tableta sadrži hormone koji sprječavaju ovulaciju, sprečavajući tako vezivanje sjemena za jajnu stanicu.
 • Potrebno je uzeti pilulu što je prije moguće nakon nezaštićenog seksualnog odnosa, idealno unutar prvih 72 sata.
 • Ovisno o preparatu, moguće je uzeti jednu ili dvije tablete u određeno vremensko razdoblje.
You might be interested:  Kako Zaraditi Na Internetu

2. Intrauterini uložak (IUD)

 • Intrauterini uložak ili “spirala” može se koristiti kao hitna kontracepcija najkasnije pet dana nakon nezaštićenog seksa.
 • Postupak uvođenja intrauterinog uloška obavlja se od strane stručnjaka i treba ga obaviti u roku od 5 dana kako bi bio učinkovit.
 • Ovaj oblik kontracepcije djeluje sprječavajući oplodnju jajašca i implantaciju oplođene jajne stanice u maternicu.

3. Prirodne metode

 • Jedna od prirodnih metoda za hitnu kontracepciju je upotreba biljaka s kontraceptivnim svojstvima, poput konopljike ili vitexa.
 • Međutim, važno je imati na umu da ove metode nisu 100% pouzdane i može biti potrebna dodatna kontracepcija.

U svakom slučaju, nakon nezaštićenog seksa, važno je konzultirati se s ginekologom ili drugim stručnjakom za reproduktivno zdravlje kako biste razgovarali o najboljoj metodi hitne kontracepcije za vas i kako biste izbjegli neželjenu trudnoću.

Metoda Vrijeme učinkovitosti Nuspojave
Kontracepcijska pilula za hitnu kontracepciju Do 72 sata Povraćanje, mučnina, promjene u krvarenju
Intrauterini uložak (IUD) Do 5 dana Izuzetno rijedak rizik od perforacije maternice, infekcija
Prirodne metode Nije pouzdano Nema poznatih nuspojava

Kombiniranje metoda – višestruka zaštita

Kombiniranje različitih metoda kontracepcije može biti vrlo učinkovito u sprječavanju trudnoće nakon seksa. Kada koristite više metoda istovremeno, povećavate učinkovitost i sigurnost kontracepcije.

Prednosti kombiniranja metoda

 • Povećana sigurnost: Kombiniranjem metoda smanjujete rizik od propusta ili neuspjeha jedne metode. Ako jedna metoda zakaže, druga metoda može pružiti dodatnu zaštitu.
 • Povećana učinkovitost: Kombiniranje metoda može povećati učinkovitost kontracepcije, posebno kada koristite metode s različitim mehanizmima djelovanja.
 • Veća fleksibilnost: Kombiniranje metoda omogućuje vam da prilagodite svoju kontracepcijsku strategiju prema svojim potrebama i željama.

Primirje metoda

Kada se odlučite na kombiniranje metoda, važno je pravilno razumjeti kako svaka metoda djeluje i kako ih pravilno koristiti. Evo nekoliko primjera kombiniranja metoda:

 1. S kondomom i oralnom kontracepcijom: Korištenje kondoma i oralne kontracepcije istovremeno pruža dvostruku zaštitu od trudnoće. Kondom štiti od neželjene trudnoće i spolno prenosivih infekcija, dok oralna kontracepcija sprječava ovulaciju.
 2. Sa spiralom i spermicidom: Kombiniranje spirale i spermicida može pružiti dodatnu sigurnost protiv trudnoće. Spiralom sprečavate implantaciju oplođenog jajašca, dok spermicid ubija spermije i otežava njihov ulazak u maternicu.
 3. Sa kondomima za žene i zaštitom na bazi hormona: Kondomi za žene i kontracepcijske metode na bazi hormona (kao što su vaginalni prsten ili flaster) mogu se kombinirati kako bi se povećala učinkovitost kontracepcije.

Važno napomenuti

Iako kombiniranje metoda može biti vrlo učinkovito, važno je imati na umu da nijedna metoda kontracepcije nije 100% sigurna. Neke metode također pružaju zaštitu od spolno prenosivih infekcija, dok druge samo sprječavaju trudnoću. Uvijek se posavjetujte sa zdravstvenim stručnjakom kako biste pronašli najbolju kombinaciju metoda kontracepcije za svoje potrebe.

FAQ:

Koje su najučinkovitije metode kontracepcije nakon seksa?

Najučinkovitije metode kontracepcije nakon seksa su hitna kontracepcija, poput pilula za dan poslije, koja mora biti uzeta što je prije moguće nakon neprotektiranog spolnog odnosa. Druga opcija je uporaba intrauterinog uloška ili jutarnje poslije pilule.

Koliko je vjerojatno da će pilula za dan poslije spriječiti trudnoću?

Pilula za dan poslije je vrlo učinkovita u sprječavanju trudnoće, posebno ako se uzima što je prije moguće nakon seksualnog odnosa. Ako se uzme unutar prvih 24 sata, šansa za trudnoću je manja od 1%. Međutim, što dulje čekate da je uzmete, manje je učinkovita.

Kako se koristi intrauterini uložak kao metoda kontracepcije nakon seksa?

Intrauterini uložak je mehanička metoda kontracepcije koja se postavlja u maternicu. Može se koristiti nakon seksa kao metoda hitne kontracepcije, ali mora se postaviti od strane stručnjaka što je prije moguće nakon odnosa. Djeluje tako da sprječava oplodnju i pričvršćivanje oplođenog jajašca na zid maternice.

Kakvu ulogu ima jutarnje poslije pilula u sprječavanju trudnoće?

Jutarnje poslije pilule su hitna metoda kontracepcije koja se može koristiti nakon seksa kako bi se spriječila trudnoća. Djeluju tako da prekidaju ili odgađaju ovulaciju, sprječavajući tako susret spermija i jajašca. Ove pilule se moraju uzeti što je prije moguće nakon odnosa kako bi bile učinkovite.

Kako mogu dobiti pilule za dan poslije?

Razne pilule za dan poslije dostupne su u ljekarnama i obično se mogu kupiti bez recepta. Trebate samo otići u najbližu ljekarnu i zatražiti ih. Međutim, uvijek je najbolje konzultirati se s ljekarnikom kako bi dobili prave informacije o svakoj piluli i kako je pravilno koristiti.

Kako spriječiti trudnoću nakon seksa?

Postoje razni načini kako spriječiti trudnoću nakon seksa. Jedan od najefikasnijih načina je korištenje hitne kontracepcije, poznate i kao morning-after pilula, koja se može uzeti unutar 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Međutim, važno je napomenuti da ova vrsta kontracepcije nije 100% efikasna i ne štiti od spolno prenosivih bolesti. Drugi načini spriječavanja trudnoće mogu uključivati redovito korištenje kontraceptiva kao što su kondomi, pilule za kontrolu rađanja, spirale i hormonske injekcije.

Koje su najučinkovitije metode sprečavanja trudnoće nakon seksa?

Najučinkovitije metode sprečavanja trudnoće nakon seksa su hitna kontracepcija, koja se može uzeti unutar 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa, i intrauterini uložak (spirala). Ove metode imaju visoki postotak uspješnosti u sprečavanju trudnoće, ali je važno napomenuti da ni oni nisu 100% efikasni. Također je važno da se konzultirajete s liječnikom ili stručnjakom za reproduktivno zdravlje kako biste saznali više o ovim metodama i odabrali najbolju opciju za sebe.