Kako su vam počeli trudovi? - saveti, simptomi i pripreme

Kako Su Vam Poceli Trudovi

Kako Su Vam Poceli Trudovi

Ako ste trudni ili se pripremate za porođaj, verovatno želite da znate kako će početi vaši trudovi. Trudovi su kontrakcije materice koje vode ka otvaranju grlića materice i porođaju. Taj proces može biti zastrašujuć za mnoge žene, ali je prirodan i očekivan tok događaja.

Da biste se pripremili za početak trudova, važno je da razumete simptome i znake koji ukazuju da se porođaj približava. Nekoliko nedelja do nekoliko dana pre početka trudova, možete primetiti neke promene u telu kao što su povećana nelagodnost u donjem delu leđa, grčevi u karlici, otežano disanje i često mokrenje.

Kada trudovi počnu, možete osetiti kontrakcije koje su pravilne i postepeno jače. Možete osetiti bol u donjem delu stomaka ili leđima, kao i pritisak na bešiku i creva. Važno je naučiti kako da se nosite sa bolom i kako da se opustite tokom trudova. Dobra tehnika je da duboko dišete i fokusirate se na neku pozitivnu sliku ili misao.

Contents

Kako se pripremiti za početak trudova?

Kako se pripremiti za početak trudova?

Ako ste trudni i bliži ste terminu porođaja, važno je da se pripremite za početak trudova kako biste se osećali mirno i spremno za taj važan događaj. Evo nekoliko saveta kako se pripremiti za početak trudova:

1. Edukacija o trudovima

Da biste se pripremili za trudove, važno je da se educirate o tome kako trudovi izgledaju i kako se odvijaju. Pročitajte knjige o trudovima, pohađajte kurseve za roditelje i razgovarajte sa stručnjacima koji vam mogu pružiti više informacija. Što više znate o procesu trudova, to ćete se osećati pripremljenije i manje anksiozno.

2. Fizička priprema

Fizička priprema za trudove može uključivati vežbe opuštanja i disanja koje vam mogu pomoći da se nosite sa bolovima trudova. Takođe možete raditi vežbe istezanja i jačanja koje će vam pomoći da ostanete u formi tokom trudnoće. Redovita fizička aktivnost može pozitivno uticati na tok trudova i oporavak nakon porođaja.

3. Priprema mentala

Priprema mentala za trudove uključuje prihvatanje realnosti da će doći do promena i fizičkih bolova. Važno je da budete spremni da se suočite sa tim bolovima i da imate strategije za njihovo ublažavanje. Takođe može biti korisno vizualizirati pozitivan porođaj i koristiti afirmacije kako biste održali pozitivan mindset.

4. Pakovanje torbe za porođaj

Preporučuje se da pakujete torbu za porođaj nekoliko nedelja pre termina kako biste bili spremni kad trudovi počnu. U torbu stavite sve što će vam biti potrebno u bolnici, uključujući odeću, pelene, hranu i potrepštine za vas i bebu.

5. Komunikacija sa partnerom

Razgovarajte sa svojim partnerom o očekivanjima i ulogama tokom trudova. Važno je da se oboje osećate podržano i da znate kako možete pružiti podršku jedno drugome. Dogovorite se oko događanja u slučaju da trud počne i imajte plan B za svaki slučaj.

6. Informišite se o mogućnostima olakšavanja trudova

Postoji mnogo načina na koje se mogu olakšati trudovi, uključujući korišćenje disanja, masaže, tople kupke, akupunkture i drugih alternativnih metoda. Informišite se o tim mogućnostima i razgovarajte sa svojim lekarom ili babicom o tome koje su vam opcije dostupne.

7. Podrška od strane babice ili doule

Razmislite o angažovanju babice ili doule koja će vas podržavati tokom trudova. One su stručnjaci u praćenju i podršci trudnica i mogu vam pomoći da se osećate sigurno i podržano tokom celog procesa porođaja.

Priprema za početak trudova je važan deo trudničkog putovanja. Uz ove savete, nadamo se da ćete se osećati sigurno i spremno za dolazak vaše bebe. Srećno!

Kako znati kada su počeli trudovi?

Jedan od najvažnijih trenutaka u toku trudnoće je početak trudova. Ovo je znak da je porođaj počeo i da će uskoro beba stići na svet. Međutim, kako možete znati kada su trudovi počeli? U nastavku teksta saznajte simptome i savete kako prepoznati prave trudove.

You might be interested:  Kako Se Rijesiti Ušiju

Tok trudova

Tok trudova može se razlikovati od žene do žene, ali postoje neki zajednički simptomi koji ukazuju na početak trudova. Prvi znakovi obično uključuju bol u donjem delu stomaka, slično grču ili jakim menstrualnim bolovima. Takođe, mogu se javiti bolovi u leđima ili karlici.

Kako prepoznati prave trudove?

Kada se trudovi prvi put jave, može biti teško razlikovati ih od lažnih ili trening trudova. Međutim, postoje neki znaci koji ukazuju na to da su trudovi pravi:

 • Trudovi postaju sve jači i češći tokom vremena;
 • Trudovi prate ostale simptome porođaja, kao što su otvaranje grlića materice ili pucanje vodenjaka;
 • Trudovi ne prestaju kada se opustite ili promenite položaj;
 • Trudovi izazivaju intenzivan i nepravilan osećaj pritiska u karlici;
 • Trudovi prate krvarenje ili gubitak sluznog čepa.

Ukoliko imate bilo koje od ovih simptoma, verovatno su počeli pravi trudovi i trebali biste se spremati za odlazak u porodilište.

Kako se pripremiti za trudove?

Pre početka trudova, bitno je da se dobro pripremite kako biste se što bolje nosili sa ovim intenzivnim iskustvom. Evo nekoliko saveta kako se pripremiti za trudove:

 1. Proučite proces porođaja i saznajte što više o tome šta možete očekivati;
 2. Zapamtite da svaka trudnoća i svaki porođaj su jedinstveni, stoga ne upoređujte svoje iskustvo sa drugima;
 3. Redovno vežbajte tokom trudnoće kako biste ojačali mišiće koji će biti angažovani tokom porođaja;
 4. Razgovarajte sa vašim lekarom i postavite sva pitanja koja imate u vezi sa trudovima i porođajem;
 5. Pripremite torbu za porodilište unapred sa svim neophodnim stvarima;
 6. Razmislite o porođaju uz podršku doule ili članova porodice;
 7. Pratite svoje telo i slušajte svoje instinkte tokom trudova.

Početak trudova je uzbudljiv trenutak i znak da se blizi susret sa vašom bebom. Spremite se na vreme i budi spremni na sve što dolazi, jer svaki porođaj je jedinstveno iskustvo.

Kako ublažiti bolove tokom trudova?

1. Udoban položaj

Kada su trudovi u toku, vrlo je važno da pronađete udoban položaj koji vam pomaže da ublažite bolove. Možete isprobavati različite položaje, kao što su stajanje, hodanje, ljuljanje, ili se osloniti na jastuke za podršku. Krenite s onim što vam najviše odgovara i eksperimentirajte dok ne pronađete najbolju opciju za ublažavanje bolova.

2. Masaža

Masaža leđa i karlice može pomoći u ublažavanju bolova tokom trudova. Zamolite svog partnera, babicu ili nekoga od osoba iz vaše podrške da vam pruži masažu. Fokusirajte se na područja koja osjećate najviše napetosti i uglavnom pritiskajte svojim dlanovima ili vršcima prstiju kako biste umanjili bol i napetost.

3. Topla voda

Kupka u toploj vodi ili tuširanje može biti vrlo korisno za ublažavanje bolova tokom trudova. Topla voda opušta mišiće i pomaže smanjiti napetost. Probajte se opustiti u toploj vodi i toplota će vam pomoći ublažiti bolove.

4. Disanje

Kontrolisano disanje može biti izuzetno korisno za ublažavanje bolova tokom trudova. Fokusirajte se na duboko disanje i produžavajte izdisaj. Ovo će vam pomoći da se opustite i ublažite bolove.

5. Podrška i tehnike relaksacije

Uz podršku babice, partnera, ili drugih osoba iz vaše podrške, možete naučiti tehnike relaksacije i mentalne pripreme koje vam mogu pomoći da se opustite i ublažite bolove tokom trudova. Ove tehnike mogu uključivati meditaciju, vizualizaciju, afirmacije ili jednostavno osjećajem povezanosti i podrške osoba oko vas.

6. Alternativne metode

Uz tradicionalne metode ublažavanja bolova, kao što su lijekovi protiv bolova, postoje i alternative koje biste mogli istražiti. Neki ljudi pronalaze olakšanje uz upotrebu akupunkture, akupresure, hipnoze ili homeopatskih lijekova. Prije korištenja ovih metoda, obavezno se posavjetujte sa svojim ljekarom kako biste bili sigurni da su sigurne i prikladne za vas i vašu bebu.

Koliko traju trudovi – normalno trajanje i kako ih ubrzati?

Trudovi su fizičke kontrakcije materice koje pomažu u otvaranju grlića materice i guranju bebe kroz porođajni kanal. Trajanje trudova može varirati kod svake žene i svake trudnoće, ali postoji nekoliko općih smjernica o tome koliko trudovi obično traju.

Normalno trajanje trudova

Normalno trajanje trudova podijeljeno je u tri faze: otvaranje, guranje i izbacivanje posteljice. Svaka od tih faza ima svoje karakteristike i očekivano trajanje.

 1. Prva faza – otvaranje: Ova faza traje najduže i obično traje između 6 i 12 sati. Može biti podijeljena na tri podfaze, koje se nazivaju latentna, aktivna i tranzicijska faza. U latentnoj fazi trudovi su često nepravilni i osjećaju se kao bolovi u donjem dijelu leđa i trbuhu. Aktivna faza karakterizira povećanje intenziteta i učestalosti trudova, dok je tranzicijska faza najintenzivnija i može biti praćena snažnim pritiskom ili potrebom za guranjem.

 2. Druga faza – guranje: Ova faza započinje kada je grlić materice u potpunosti proširen (10 centimetara) i traje između 1 i 3 sata. Tijekom ove faze žena osjeća pritisak i potrebu za guranjem kako bi gurnula dijete kroz porođajni kanal.

 3. Treća faza – izbacivanje posteljice: Nakon što se dijete rodi, treća faza započinje i može trajati između 5 i 30 minuta. Tijekom ove faze, materica se nastavlja s kontrakcijama kako bi izbacila posteljicu iz tijela.

Kako ubrzati trudove?

Ako su trudovi sporiji ili traje dulje nego što se očekivalo, postoje neke metode koje mogu pomoći ubrzavanju procesa i poticanju kontrakcija. Međutim, važno je napomenuti da uvijek trebate konzultirati svog liječnika ili babicu prije nego što pokušate ubrzati trudove.

 • Pokretanje ili hodanje: Fizička aktivnost poput hodanja može potaknuti trudove i potaknuti njihovo ubrzanje.
 • Stimulacija bradavica: Nježno masiranje ili stimulacija bradavica može potaknuti otpuštanje oksitocina, hormona koji potiče trudove.
 • Topla kupka: Topla kupka može opustiti mišiće i potaknuti kontrakcije.
 • Akupunktura: Ova tradicionalna kineska terapija može pomoći u poticanju trudova.
 • Homeopatski lijekovi: Neke homeopatske tvari, poput caulophylluma, mogu se koristiti za indukciju trudova.
You might be interested:  Kako Prepoznati Žiro Račun

U svakom slučaju, važno je slijediti upute i savjete svog liječnika ili babice kako biste osigurali sigurnost i dobrobit kako za vas tako i za vaše dijete tijekom porođaja.

Da li je moguće planirati početak trudova?

Planiranje početka trudova nije u potpunosti moguće jer je to prirodan proces koji se događa kada je telo spremno da započne porođaj. Međutim, postoje neke metode i strategije koje možete isprobati kako biste pokušali ubrzati dolazak trudova.

Fizičke aktivnosti i vežbe

Fizičke aktivnosti i vežbe mogu biti korisne u pripremi tela za porođaj. Vežbe poput šetnje, plivanja i vežbi istezanja mogu pomoći u poboljšanju snage i fleksibilnosti, što može olakšati proces porođaja. Takođe, trbušni mišići i mišići karlice mogu se jačati vežbama za jačanje.

Akupunktura

Akupunktura je alternativna terapija koja se temelji na ubadanju tankih igala u određene tačke tela kako bi se povećao protok energije. Neki stručnjaci sugerišu da akupunktura može pomoći u stimulisanju kontrakcija materice i ubrzavanju dolaska trudova. Pre upotrebe akupunkture, trebali biste se posavetovati s medicinskim stručnjakom.

Seks

Odvojeno ili zajedno, seks može biti način da se pokuša ubrzati dolazak trudova. Svađa sperme sadrži prostaglandine, jedinjenje koje može pomoći u sazrevanju grlića materice i izazivanju kontrakcija. Osim toga, orgazam može izazvati kontrakcije materice.

Masaža

Masaža tela može pomoći opuštanju mišića, smanjenju napetosti i povećanju cirkulacije. Masaža karlice i donjeg dela leđa može posebno biti korisna za pripremu tela za porođaj. Takođe možete tražiti od partnera da vam učini masažu.

Iako ove metode mogu biti korisne u pripremi tela za porođaj, važno je da se posavetujete s medicinskim stručnjakom pre nego što ih isprobate. Takođe je važno da imate realna očekivanja i da budete spremni prihvatiti činjenicu da trudovi mogu krenuti bilo kada kada je telo spremno za to.

Saveti za pripremu porodilišta i pakiranje torbe za bolnicu

Priprema porodilišta

Priprema porodilišta je važan korak kako biste se osjećali sigurno i udobno tokom boravka u bolnici. Evo nekoliko saveta za pripremu porodilišta:

 • Obavijestite bolnicu o svom dolasku: Preporučuje se da unapred obavestite bolnicu o datumu očekivanog dolaska kako bi se osigurali da su vam na raspolaganju mesto i usluge koje vam trebaju.
 • Pripremite dokumenta: Ponesite sa sobom sve potrebne dokumente kao što su lična karta, zdravstvena knjižica i druge važne informacije koje će vam biti potrebne prilikom prijave u bolnicu.
 • Pregledajte bolničku politiku: Pročitajte i upoznajte se sa bolničkom politikom u vezi sa porođajem i pravilima koja treba poštovati tokom boravka u bolnici.
 • Organizujte prevoz: Osigurajte da imate dostupan prevoz koji će vas odvesti do bolnice kada krenu trudovi.

Pakiranje torbe za bolnicu

Pravilno pakiranje torbe za bolnicu je ključno kako biste imali sve što vam je potrebno tokom porođaja i boravka u bolnici. Evo nekoliko stvari koje biste trebali spakovati:

 • Liar: Ponesite udoban liar ili pidžamu koja će vam biti prikladna tokom porođaja i boravka u bolnici.
 • Pribor za ličnu higijenu: Uključite u svoju torbu pribor za ličnu higijenu kao što su četkica za zube, pasta, šampon, sapun i ostali higijenski proizvodi.
 • Položajna jastuka: Položajni jastuk može biti od velike pomoći tokom trudova i porođaja kako biste se osećali udobno i podržano.
 • Garderoba: Spakujte dovoljno čistih i udobnih donjih delova garderobe, čarapa i brushaltera za vreme boravka u bolnici.
 • Podloga za menjanje: Spakujte podlogu za menjanje i pelene za bebu.
 • Dokumenta: Ponesite sve neophodne dokumente kao što su knjižica zdravstvenog osiguranja, dokumenti za prijavu bebe i druge potrebne informacije.

Ne zaboravite da se posavetujete sa svojim lekarom ili babicom kako biste dobili tačnije informacije o tome šta je potrebno poneti u torbi za bolnicu. Srećan porođaj!

Kako partner može pomoći tokom trudova?

Kada žena ulazi u fazu truda, partner može igrati ključnu ulogu u podršci i pomoći. Evo nekoliko načina na koje partner može biti od pomoći tokom trudova:

 • Prisutnost i podrška: Jedna od najvažnijih stvari koje partner može pružiti je emocionalna podrška. Partner treba biti prisutan i pokazati podršku i ohrabrenje.
 • Komunikacija: Partner treba biti dobar slušač i pažljivo slušati šta žena govori. Važno je komunicirati otvoreno i podržavajuće, iskazujući ljubav i podršku kroz reči i gestove.
 • Pomažite kod disanja: Partner može pomoći ženi da se koncentriše na pravilno disanje. Možete zajedno naučiti tehnike disanja tokom trudova i partner može je podsećati da diše duboko i ravnomerno tokom kontrakcija.
 • Masaža i fizička podrška: Partner može pružiti masažu za ublažavanje bolova tokom trudova. Takođe, partner može biti tu da pridržava ženu tokom kontrakcija i pomaže joj da pronađe udoban položaj za porođaj.
 • Podrška prema željama žene: Važno je da partner poštuje i podržava želje žene u vezi sa porođajem. Partner treba biti informisan o planovima porođaja i biti spreman da podrži odluke žene tokom trudova.
 • Praznite mokraćni mjehur: Partner može da pomogne ženi da često prazni mokraćni mjehur tokom trudova kako bi se osiguralo da beba ima dovoljno prostora za kretanje i da se smanje nelagodnosti.
 • Podrška u hranjenju i hidrataciji: Partner može biti od pomoći u pružanju hrane i pića ženi tokom trudova kako bi održala energiju i hidrirala se.
 • Praksa tehnika opuštanja: Možete zajedno praktikovati tehnike opuštanja kao što su meditacija, duboko disanje ili vizualizacija. Partner može pomagati ženi da se fokusira na opuštanje i smanjenje stresa.
 • Biti prisutan tokom porođaja: Partner je obično dozvoljen da bude prisutan tokom porođaja. Važno je da partner bude podrška ženi i da je ohrabruje tokom celog procesa porođaja.
You might be interested:  Kako Smanjiti Oticanje Nogu

Važno je da partner bude informisan o procesu porođaja i da se oseća pripremljeno za ulogu podrške. Partner može biti neophodna podrška tokom trudova i imati ključnu ulogu u stvaranju sigurnog i podržavajućeg okruženja tokom porođaja.

Kako se oporaviti od trudova nakon porođaja?

1. Povećajte unos tečnosti

Nakon porođaja, važno je da ostanete hidrirani. Povećajte unos vode i drugih tečnosti kako biste sprečili dehidraciju i pomogli telu da se oporavi.

2. Odmorite se

2. Odmorite se

Tokom prvih nedelja nakon porođaja, vaše telo se oporavlja od trudova. Važno je da se odmorite i dopustite svom telu da se oporavi. Pokušajte da spavate kad god je to moguće i ne uzimajte previše obaveza.

3. Pravilna ishrana

Pravilna ishrana je ključna za oporavak nakon porođaja. Pokušajte da se hranite uravnoteženo i da unosite dovoljno vitamina, minerala i proteina. Takođe je važno da izbegavate nezdravu hranu koja može negativno uticati na oporavak.

4. Postepeno vraćanje fizičkoj aktivnosti

Nakon porođaja, važno je da se postepeno vraćate fizičkoj aktivnosti. Počnite sa laganim vežbama kao što su šetnje i joge, a zatim postepeno povećavajte intenzitet vežbanja. Obratite se svom lekaru ili fizioterapeutu za preporuke o tome kada i kako započeti vežbanje nakon porođaja.

5. Upotrebite pomoćne pomagala

U nekim slučajevima, možda će vam biti potrebna pomoćna pomagala kako biste se oporavili od trudova. Na primer, koristite jastučiće za dojilje kako biste ublažili nelagodnost tokom dojenja. Takođe, možete koristiti pojaseve za podršku karlice kako biste smanjili nelagodnost i poboljšali oporavak.

6. Održavanje higijene

Održavanje higijene nakon porođaja je ključno za sprečavanje infekcija i oporavak. Redovno se tuširajte, koristite čiste uloške i redovno perite intimno područje. Takođe je važno redovno posetiti svog lekara radi pregleda.

7. Tražite podršku

Nakon porođaja, važno je imati podršku. Ne ustručavajte se da tražite pomoć od partnera, porodice, prijatelja ili zdravstvenih radnika. Oni vam mogu pružiti podršku, pomoći vam u obavljanju kućanskih poslova i brinuti o bebi kako biste se vi mogli oporaviti.

Vežbe za oporavak nakon porođaja
Vežba Korist
Šetanje Poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže u oporavku
Kegelove vežbe Jačaju mišiće karlice i pomažu u sprečavanju urinarne inkontinencije
Priklanjanje i istezanje Jača mišiće trupa i poboljšava fleksibilnost
Joga vežbe Pomažu u opuštanju tela i smanjenju stresa
 1. Povećajte unos tečnosti
 2. Odmorite se
 3. Pravilna ishrana
 4. Postepeno vraćanje fizičkoj aktivnosti
 5. Upotrebite pomoćna pomagala
 6. Održavanje higijene
 7. Tražite podršku

FAQ:

Koje su prve naznake početka trudova?

Najčešće prve naznake početka trudova su bolovi u donjem delu stomaka i leđima, kao i pojačana vaginalna sekrecija. Takođe može se javiti i osećaj “teških nogu”.

Koliko dugo traju trudovi?

Dužina trajanja trudova može biti različita za svaku ženu. Prvi trudovi obično traju kraće, oko 30 do 60 sekundi, a razmak između njih je oko 5 do 20 minuta. Kasnije, kada se trudovi pojačaju, mogu trajati duže, oko 60 do 90 sekundi, a razmak između njih se smanjuje na 2 do 5 minuta.

Kako se mogu pripremiti za trudove?

Da biste se pripremili za trudove, važno je redovno vežbati tokom trudnoće, posebno vežbe istezanja i jačanja mišića karlice. Takođe je korisno pohađati časove pripreme za porođaj, gde ćete naučiti tehnike disanja i tehnike opuštanja kojima možete olakšati bol tokom trudova.

Koje su osnovne faze porođaja?

Osnovne faze porođaja su otvaranje, istiskivanje i izbacivanje ploda. U prvoj fazi, otvaranje, grlić materice se postepeno širi. U drugoj fazi, istiskivanje, deo ploda prolazi kroz otvor grlića materice i ulazi u vaginalni kanal. U trećoj fazi, izbacivanje ploda, plod se potpuno izbacuje iz tela.

Kada treba otići u bolnicu tokom trudova?

Opšti savet je da treba otići u bolnicu kada počnu trudovi koji traju oko 60 sekundi i imaju razmak između 2 i 5 minuta. Takođe, treba otići u bolnicu ako primetite krvarenje, ako voda pukne ili ako imate bilo koji drugi simptom koji vam izgleda zabrinjavajući.

Koji su simptomi ranih trudova?

Simptomi ranih trudova mogu uključivati bolove u donjem dijelu leđa, povremene kontrakcije, mučninu i povraćanje.

Kako se pripremiti za trudove?

Da biste se pripremili za trudove, preporučuje se redovita tjelesna aktivnost, vježbanje disanja i opuštanje, kao i izrada plana za porođaj. Također je važno imati sve potrebne stvari spremne za bolnicu i informirati se o postupcima i mogućnostima koje imate tijekom porođaja.