Kako suziti hlače u struku: savjeti i trikovi

Kako Suziti Hlače U Struku

Kako Suziti Hlače U Struku

Imate omiljene hlače, ali postale su malo široke u struku i želite ih suziti? Ne brinite, postoji nekoliko jednostavnih savjeta i trikova koje možete primijeniti kod kuće kako biste vrlo lako suzili hlače u struku. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni krojač, ovi savjeti će vam pomoći u rješavanju tog problema i poboljšanju vaše odjevne kombinacije.

Jedan od najjednostavnijih načina za sužavanje hlača u struku je korištenje šivaće igle i konca. Prevrnite hlače naopako i pripazite da su poravnate. Zatim koristite iglu i konac da biste sašili novi šav na unutarnjoj strani struka. Pazite da šav bude ravno i da pridržava tkaninu čvrsto, ali ne previše zategnuto.

Uz šivaću iglu i konac, možete koristiti i gumu sa kopčom koja će vam pomoći da suzite struk hlača. Jednostavno umetnite gumu u struk hlača i zategnite je koliko je potrebno kako biste postigli željenu širinu. Zatim kopčom pričvrstite gumu kako bi ostala na mjestu. Ova metoda je posebno korisna ako želite smanjiti samo djelić struka hlača.

Ako niste sigurni u svoje vještine šivanja ili jednostavno nemate vremena da se bavite smanjivanjem hlača, možete se obratiti profesionalnom krojaču koji će to učiniti za vas. Oni će imati stručno znanje i iskustvo da prilagode hlače tako da odgovaraju vašem tijelu savršeno.

Contents

Suzenje hlača u struku: savjeti i trikovi

Kada su vam hlače preširoke u struku, postoji nekoliko jednostavnih načina da ih suzite sami kod kuće. Ovo su neki od savjeta i trikova koje možete koristiti:

 1. Upotreba kaiša: Ako su vam hlače samo malo preširoke, možete koristiti kaiš kako biste ih držali čvrsto stegnute oko struka.
 2. Prišivanje elastične trake: Ukoliko želite trajno suziti hlače, možete prišiti elastičnu traku na unutrašnjoj strani struka. Ovo će omogućiti da se hlače prilagode vašem struku, ali će i dalje biti udobne za nošenje.
 3. Prilagođavanje šavova: Još jedan način da suzite hlače je da prilagodite šavove duž struka. Možete skratiti struk šavom ili ga ušiti tako da bude manji.
 4. Korištenje igala i konca: Ako nemate elastičnu traku, možete koristiti iglu i konac kako biste privremeno suzili hlače. Jednostavno ušijte nekoliko šavova duž struka kako biste smanjili širinu hlača.

Ako se odlučite sami suziti hlače, važno je da budete pažljivi i precizni kako biste postigli željeni rezultat. Također, uvijek možete potražiti pomoć profesionalnog krojača ako niste sigurni kako sami prilagoditi svoje hlače.

Primjeri načina sužavanja hlača u struku:
Način sužavanja Nivo težine
Korištenje kaiša Jednostavno
Prišivanje elastične trake Srednje
Prilagođavanje šavova Srednje
Korištenje igala i konca Jednostavno

Bez obzira na način sužavanja koji odaberete, slijedite upute pažljivo i redovno provjeravajte veličinu i udobnost hlača dok ih prilagođavate. Na taj način ćete biti sigurni da će vaše hlače savršeno odgovarati vašem struku i biti udobne za nošenje.

Klekničke spajalice i elastične trake

Ako želite suziti hlače u struku, klekničke spajalice i elastične trake su odlične opcije. Ove jednostavne tehnike mogu vam pomoći da prilagodite veličinu struka svojih hlača po vašim potrebama.

You might be interested:  Kako Se Igra Poker

Klekničke spajalice

Klekničke spajalice su jednostavne metalne ili plastične kopče koje se mogu koristiti za sužavanje hlača u struku. Evo kako ih možete koristiti:

 1. Stavite hlače na sebe kako biste odredili koliko treba suziti struk.
 2. Zaokružite višak materijala oko struka i pričvrstite ga klekničkom spajalicom.
 3. Provjerite kako hlače stoje i prilagodite sužavanje po potrebi.
 4. Kada ste zadovoljni rezultatom, možete zašiti višak materijala ili jednostavno ostaviti klekničke spajalice zakačene.

Bitno je napomenuti da klekničke spajalice mogu biti vidljive ako ih ne pokrijete gornjom odjećom ili remenom. Također, ako koristite ovu metodu na hlačama koje nemaju dovoljno viška materijala, postoji mogućnost da se materijal istegne ili pukne.

Elastične trake

Elastične trake su još jedan popularan način za sužavanje hlača u struku. Evo kako ih možete koristiti:

 1. Izrežite elastičnu traku na duljinu koja odgovara vašem struku. Pazite da traka ne bude previše napeta kako bi bilo moguće savijati i protezati.
 2. Provjerite jesu li elastične trake dovoljno široke da drže hlače, ali ne previše široke da ne bi bile vidljive.
 3. Stavite elastičnu traku oko struka hlača i pričvrstite je sigurnosnim špenadlama ili iglama.
 4. Isprobajte hlače i provjerite jesu li udobne i pravilno prilagođene.
 5. Kada ste zadovoljni rezultatom, možete zašiti elastičnu traku na mjestu ili jednostavno ostaviti sigurnosne špenadle ili igle za pričvršćivanje.

Elastične trake su vrlo praktične jer vam omogućuju lako mijenjanje veličine struka prema potrebi. Također možete odabrati elastičnu traku u boji ili uzorku koji se uklapa s vašom odjećom.

Uz ove trikove i tehnike, možete lako suziti hlače u struku i uživati u udobnosti i stilu koji vam najbolje odgovara.

Upotreba kajša i remena

Kada imate hlače koje su široke u struku, korištenje kajša ili remena može biti vrlo korisno. Ovi dodaci ne samo da će vam pomoći da suzite hlače u struku, već će također dodati modni detalj vašem izgledu.

Evo nekoliko savjeta o tome kako pravilno koristiti kajševe i remene:

Kajševi:

 1. Odaberite kajš u boji koja se slaže s bojom vaših hlača ili odjeće. Ako su vam hlače svijetle, možete odabrati neutralne boje poput smeđe ili crne.

 2. Provucite kajš kroz petlje na hlačama i pravilno ga zategnite. Pazite da kajš ne bude previše labav ili pretijesan.

 3. Ako je kajš predug, možete ga presaviti i provući kroz petlje kako biste skratili duljinu.

 4. Dodajte remenčić na kajš kako biste dodatno ukrasili svoj izgled.

Remeni:

 1. Odaberite remen koji je napravljen od kvalitetnih materijala poput kože ili platna. Ovi materijali su izdržljivi i pružaju dobru potporu.

 2. Provucite remen kroz petlje na hlačama i pravilno ga zategnite. Pripazite da ne zategnete previše kako biste izbjegli nelagodu.

 3. Ako je remen predug, možete ga rezati na odgovarajuću duljinu i dodati novu rupu.

 4. Dodajte ukrasni remen kako biste istaknuli svoj stil.

Kajševi i remeni su izvrsni dodaci koji ne samo da će vam pomoći da suzite hlače u struku, već će također poboljšati vaš izgled. Odaberite onaj koji vam najviše odgovara i budite kreativni s modnim kombinacijama!

Promjena šavova i umetanje elastičnih traka

Ako želite suziti hlače u struku, promjena šavova i umetanje elastičnih traka je jedan od najjednostavnijih načina. Ovaj postupak ne zahtijeva puno vremena i specijalnih alata, a možete ga obaviti kod kuće.

Što će vam trebati:

 • Šivaći pribor (šivaći stroj, igle, konac)
 • Elastična traka
 • Škare
 • Mjerna traka
 • Markirne oznake

Kako suziti hlače u struku koristeći ovu tehniku:

 1. Prvo, izmjerite svoju struk kako biste odredili koliko trebate suziti hlače.
 2. Obratite pažnju na šavove na stražnjem dijelu hlača. Obično se šavovi nalaze na obje strane stražnjeg dijela hlača.
 3. Pažljivo odrežite šavove koristeći škare i ostavite dovoljno prostora za novi šav.
 4. Pomoću šivaćeg stroja ili ručno, sašijte novi šav na stražnjem dijelu hlača. Pripazite da novi šav bude ravno i da se poklapa s postojećim šavovima.
 5. Nakon što ste završili s novim šavom, izmjerite elastičnu traku koja će odgovarati vašoj veličini struka.
 6. Umetnite elastičnu traku unutar stražnjeg dijela hlača između dva šava. Pričvrstite traku iglama kako biste je držali na svom mjestu.
 7. Sašijte elastičnu traku na hlačama koristeći šivaći stroj ili ručno. Osigurajte da elastična traka bude ravna i dobro pričvršćena.
 8. Provjerite jesu li hlače dovoljno suzene i prilagodite prema potrebi.

Nakon završetka ovog postupka, vaše hlače će biti sužene u struku i bit će vam prikladne za nošenje. Ovaj jednostavan trik omogućuje vam da prilagodite veličinu hlača prema vašim željama i potrebama.

Savjeti za prilagođavanje većih hlača

Kupnja prave veličine

Jedan od prvih koraka u prilagođavanju većih hlača je odabir prave veličine. Važno je da hlače budu dovoljno široke u struku kako bi se moglo izvršiti prilagođavanje. Pokušajte pronaći hlače koje vam dobro pristaju u ostalim dijelovima tijela, kao što su kukovi i bedra.

You might be interested:  Kako Skinuti Video S Youtubea

Podešavanje elastičnog pojasa

Ako su hlače prevelike u struku, jedan od najjednostavnijih načina da ih prilagodite je dodavanje ili smanjenje elastičnih traka na pojasevima. Ovaj postupak obično zahtijeva malo šivenja, ali je vrlo učinkovit u sužavanju hlača u struku.

Korigiranje šavova

Ako su hlače prilično velike, može biti potrebno korigirati šavove. To je posao koji može biti malo složeniji, ali će vam pomoći da hlače bolje pristaju vašem tijelu. Razmotrite mogućnost ispravljanja bočnih šavova ili dodavanja novih šavova radi sužavanja struka.

Kraći hlače

Ako su hlače duže od naših potreba, možete ih skratiti kako bi se bolje prilegale. Skraćivanje hlača obično uključuje rezanje viška tkanine i ponovno šivanje ruba. Uz pravilnu prilagodbu duljine, možete postići ravnotežu između sužavanja struka i duljine hlača koje su vam potrebne.

Prikrivanje suvišne tkanine

Ako su hlače dovoljno široke u struku, ali vam još uvijek predstavljaju problem, možete razmisliti o prikrivanju suvišne tkanine. To možete postići prišivanjem pojasa koji je širi od pojasa na hlačama. Ovaj trik će vam pomoći da skrenete pažnju sa suvišne tkanine i istodobno postignete bolje prileganje hlača u struku.

Profesionalna krojačka usluga

Ako se ne osjećate sigurno u prilagođavanju hlača sami, uvijek možete potražiti pomoć profesionalnog krojača. Oni imaju iskustva u prilagođavanju odjeće i mogu vam pomoći da postignete najbolje rezultate.

Nadam se da su vam ovi savjeti korisni i da će vam pomoći da suzite veće hlače u struku. Slijedite ove korake pažljivo i uskoro ćete imati hlače koje savršeno pristaju vašem tijelu!

Korištenje šivaćeg stroja

1. Priprema stroja

Prvo što trebate učiniti je pripremiti šivaći stroj za rad. Evo koraka koje trebate slijediti:

 1. Provjerite je li stroj pravilno priključen u struju.
 2. Provjerite je li stroj ispravno namješten i postavljen na stabilnu površinu.
 3. Umetnite iglu u stroj i pričvrstite je na pravilan način.
 4. Napunite spremnik šivaćeg stroja koncem.
 5. Podesite postavke šivaćeg stroja prema materijalu s kojim ćete raditi.

2. Pružanje tkanine

Kada je stroj spreman, trebate pružiti tkaninu koju želite suziti u struku. Evo kako to možete učiniti:

 • Pripremite tkaninu tako da je poravnate i izgladite kako biste uklonili bore.
 • Pazite na to da će tkanina biti podložena šivanju na pravilan način.
 • Pomaknite tkaninu ispod stopice stroja i spustite stopicu kako bi je pričvrstili na mjesto.

3. Šivanje tkanine

Sada kada je tkanina pričvršćena, možete započeti s šivanjem. Ovdje je nekoliko ključnih koraka za sužavanje hlača u struku:

 1. Uključite stroj i podesite brzinu šivanja na željenu razinu.
 2. Držite tkaninu lagano dok šivate i pripazite da se ne zgužva ili zaplete.
 3. Šivajte pravilno po označenoj liniji kako biste osigurali ravno i čvrsto šivanje.
 4. Nakon što ste završili šivanje, odrežite višak konca i izglačajte šav ako je potrebno.

4. Provjera sužavanja

Kada ste završili sa šivanjem, trebate provjeriti jesu li hlače sužene na željenu mjeru. Ovdje su koraci za provjeru sužavanja:

 1. Pokušajte obući hlače i provjerite jesu li vam udobne i pravilno sužene u struku.
 2. Ako su hlače još uvijek prevelike, možete ponoviti postupak sužavanja.
 3. Ako su hlače previše uske, možete probiti šav i prilagoditi ga prema potrebi.
 4. Kada ste zadovoljni sužavanjem, možete završiti šivanje i pričvrstiti šav kako bi bio siguran.

Sada kada znate kako koristiti šivaći stroj za sužavanje hlača u struku, možete to jednostavno napraviti kod kuće. Slijedite ove korake i uživajte u prilagođenim hlačama koje će vam savršeno pristajati!

Suzenje hlača s kopčom ili gumicom

Savjeti za suzenje hlača s kopčom

Savjeti za suzenje hlača s kopčom

Ako želite suziti hlače s kopčom u struku, slijedite ove korake:

 1. Mjerite svoj struk kako biste odredili koliko materijala trebate ukloniti.
 2. Otvorite unutarnju stranu struka hlača i pronađite šav koji povezuje kopču s tkaninom.
 3. Odvezite konac koji drži šav kopče i nježno odstranite kopču.
 4. Odrežite višak tkanine duž šava kopče, pazeći da ne odrežete previše.
 5. Spojite kopču natrag na hlače šivanjem ili pomoću stroja za šivanje.
 6. Isprobajte hlače kako biste provjerili jesu li struk suženi prema želji. Ukoliko su još uvijek preširoke, ponovite postupak.
 7. Zakopčajte kopču i nosite svoje sužene hlače s ponosom!

Savjeti za suzenje hlača s gumicom

Ako želite suziti hlače s gumenom trakom, slijedite ove korake:

 1. Mjerite svoj struk kako biste odredili koliko gumenog materijala trebate dodati ili ukloniti.
 2. Obilježite mjesto na gumenom dijelu hlača gdje želite suziti struk.
 3. Stavite gumenu traku na ravnu površinu i pričvrstite je špenadlom na obilježeno mjesto.
 4. Ušijte gumenu traku na hlače koristeći stroj za šivanje ili ručno šivanje, s time da zadržite elastičnost trake.
 5. Isprobajte hlače kako biste provjerili jesu li struk suženi prema želji. Ukoliko su još uvijek preširoke, ponovite postupak s dodavanjem ili uklanjanjem gumenog materijala.
 6. Uživajte u svojim suženim hlačama s gumicom koje će vam savršeno pristajati!
You might be interested:  Kako Izgleda Pregled Kod Infektologa

Pomoć šnajdera ili krojačice

Ako ste nesigurni u vezi sažimanja hlača u struku ili nemate vještine za rad s iglom i koncem, možete potražiti pomoć profesionalnog šnajdera ili krojačice. Oni imaju iskustva u obavljanju ovakvih zadataka i mogu vam pomoći da suzite hlače na precizan način.

Kada se odlučite za ovu opciju, evo nekoliko koraka koje možete očekivati:

 1. Pronađite lokalnog šnajdera ili krojačicu: Provjerite lokalne preporuke i recenzije kako biste pronašli pouzdanog stručnjaka u vašem području.
 2. Donesite hlače na mjerenje: Donesite hlače koje želite suziti u struku kako bi šnajder mogao uzeti točne mjere i procijeniti količinu materijala koja će biti potrebna.
 3. Razgovarajte o vašim željama i preferencijama: Raspravljajte o tome koliko biste željeli da se hlače suze, kako biste dobili željeni rezultat. Možete se također posavjetovati s šnajderom o mogućim promjenama dizajna koje biste željeli izvršiti.
 4. Dogovorite cijenu i rok: Razgovarajte o cijeni usluge i vremenskom roku za izvršenje posla. Budite svjesni da se ovi faktori mogu razlikovati ovisno o količini posla i složenosti zadataka.
 5. Ostavite hlače kod šnajdera: Ostavite hlače kod šnajdera kako bi mogli početi s radom. Možda ćete dobiti potvrdu o preuzimanju, što je dobro zadržati za vlastitu evidenciju.
 6. Pokupite sužene hlače: Nakon što završi posao, šnajder će vas obavijestiti da su hlače spremne za preuzimanje. Provjerite rezultat i prilagodite ih po potrebi.

Pomać šnajdera ili krojačice vam može biti korisna ako nemate vještine ili izbor alata za obavljanje ovakvih zadataka sami. Također, stručnjaci će vas moći savjetovati o najboljem načinu sužavanja hlača u struku kako biste dobili najbolje rezultate.

Varijante sužavanja hlača u struku

Ako želite suziti hlače u struku, postoje nekoliko varijanti koje možete isprobati. Evo nekoliko savjeta i trikova koji vam mogu pomoći u tom procesu.

1. Korištenje pojasova

Jedan od najjednostavnijih načina sužavanja hlača u struku je korištenje pojasova. Možete odabrati široki ili tanji pojas koji će vam pomoći da zategnete hlače na željenom mjestu.

2. Korištenje gumica

Ako želite dodatnu fleksibilnost prilikom sužavanja hlača u struku, možete koristiti gumice. Jednostavno ušijte gumice u unutrašnju stranu hlača kako biste dobili elastičan pojas koji će se prilagoditi vašem tijelu.

3. Ušivanje ili skraćivanje hlača

Ako želite trajno suziti hlače u struku, možete ih ušiti ili skratiti. Ovaj postupak se preporučuje ako želite savršeno prilagođene hlače koje će vam savršeno stajati. Najbolje je potražiti pomoć profesionalnog krojača kako biste osigurali točne mjere i pravilan postupak ušivanja ili skraćivanja.

4. Elastične trake

Još jedna opcija je korištenje elastičnih traka. Ove trake se mogu ušiti na stražnju stranu hlača kako bi se dodatno suzile u struku, a istovremeno omogućile udobnost i fleksibilnost.

5. Proširenje hlača

Ako se hlače jako steže u struku, možda je najbolje rješenje proširenje hlača. To se može postići dodavanjem dodatnih komada tkanine na stranama ili uvođenjem V-izreza na stražnjoj strani hlača.

Ovo su samo neke od mogućnosti koje možete isprobati kako biste suzili hlače u struku. Prije nego što se odlučite na određenu metodu, dobro je razmisliti o vrsti tkanine i strukturi hlača kako biste osigurali najbolje i najtrajnije rezultate.

FAQ:

Koje su najčešće metode sužavanja hlača u struku?

Najčešće metode sužavanja hlača u struku su šivanje ili pričvršćivanje elastične trake ili dodavanje kopči.

Trebam li posebno znanje za sužavanje hlača u struku?

Da biste sami suzili hlače u struku, potrebno je osnovno znanje o šivanju i rukovanju šivaćim strojem. Ako nemate iskustva, možda je bolje posjetiti krojača.

Koliko košta sužavanje hlača u struku kod krojača?

Cijena sužavanja hlača u struku kod krojača može varirati ovisno o složenosti posla i regiji, ali prosječno se kreće od 50-100 kuna.

Mogu li sam/a suziti hlače u struku bez korištenja šivaćeg stroja?

Da, postoje i metode sužavanja hlača u struku koje ne zahtijevaju korištenje šivaćeg stroja, kao što je upotreba elastične trake ili kopči za pritezanje.

Kako odabrati pravu veličinu elastične trake za sužavanje hlača?

Da biste odabrali pravu veličinu elastične trake za sužavanje hlača, trebate je izmjeriti oko svoje struk i odabrati traku koja je nešto kraća od te duljine kako bi pružila dovoljno otpora i suženja.

Koje su najbolje metode za sužavanje hlača u struku?

Najbolje metode za sužavanje hlača u struku su: dodavanje vezica ili elastičnog traka, uklanjanje pojasa i dodavanje kopči.