Kako ublažiti bolove u bubrezima: 7 prirodnih načina za ublažavanje simptoma

Kako Ublaziti Bolove U Bubrezima

Kako Ublaziti Bolove U Bubrezima

Bolovi u bubrezima mogu biti izuzetno nelagodni i uticati na vašu svakodnevicu. Bubrezi su vitalni organi koji igraju ključnu ulogu u filtriranju otpadnih proizvoda iz krvi i održavanju ravnoteže tečnosti u telu. Kada se javi problem s bubrezima, poput stvaranja kamena ili infekcije, to može dovesti do jakih bolova i drugih simptoma.

Srećom, postoje prirodni načini da ublažite bolove u bubrezima i olakšate simptome. Ovi prirodni tretmani mogu vam pomoći da se osećate bolje i ubrzaju oporavak. Uz to, ovi tretmani mogu biti od koristi i za prevenciju bubrežnih problema.

Evo sedam prirodnih načina koji vam mogu pomoći ublažiti bolove u bubrezima:

 1. Pijte dovoljno vode: Uzimanje dovoljne količine vode svakodnevno može pomoći u razblaživanju urina i smanjenju rizika od stvaranja kamena u bubregu. Voda takođe pomaže u uklanjanju toksina iz tela i održavanju hidratacije.
 2. Koristite toplinu ili hladnoću: Toplina ili hladnoća mogu vam pomoći da ublažite bol i opustite mišiće. Možete isprobati toplu ili hladnu oblogu na predelu bubrega ili leđa kako biste smanjili bol i nelagodnost.
 3. Pojačajte unos vitamina C: Vitamin C se smatra moćnim antioksidansom koji može pomoći u prevenciji stvaranja kamenja u bubrezima i infekcija. Uzimanje namirnica bogatih vitaminom C, poput citrusnog voća, jagoda i paprike, može vam pomoći u održavanju zdravlja bubrega.
 4. Izbegavajte određene namirnice: Neke namirnice mogu pogoršati simptome bubrežnih problema. Izbegavajte namirnice bogate solju, kofeinom, alkoholom i rafiniranim šećerima. Takođe se preporučuje smanjenje unosa namirnica bogatih proteinima, poput crvenog mesa, jer preteran unos proteina može opteretiti bubrege.
 5. Uživajte u biljnim čajevima: Biljni čajevi mogu imati diuretička svojstva i pomoći u uklanjanju toksina iz tela. Čajevi poput peršuna, koprive, maslačka i hibiskusa mogu biti posebno korisni za zdravlje bubrega.
 6. Vodite računa o ishrani: Uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem, celim zrnima i zdravim mastima može pomoći u očuvanju zdravlja bubrega. Održavanje zdrave telesne težine i redovito vežbanje takođe mogu imati pozitivan uticaj na vaše bubrege.
 7. Konsultujte se sa lekarom: Ako imate jake i uporne bolove u bubrezima, važno je da potražite savet od doktora. Oni mogu razmotriti vaše simptome, postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman.

Uzimanje ovih prirodnih mera može vam pomoći da ublažite bolove u bubrezima i očuvate zdravlje vaših bubrega. Međutim, uvek je važno da se konsultujete sa stručnjakom pre nego što započnete bilo koji novi tretman ili menjate svoj režim ishrane.

Najvažnija stvar o bolovima u bubrezima

Bolovi u bubrezima mogu biti vrlo neugodni i utjecati na vašu svakodnevnu aktivnost. Bubreg je vitalni organ vašeg tijela koji ima važnu ulogu u filtriranju krvi i uklanjanju otpada i viška tekućine iz tijela. Kada se javi bol u bubrezima, to može biti znak ozbiljnog problema.

Simptomi bolova u bubrezima

 • Bol u donjem dijelu leđa, obično na jednoj strani tijela
 • Često mokrenje
 • Bolno mokrenje
 • Poteškoće u mokrenju
 • Krv u urinu
 • Povišena temperatura

Mogući uzroci bolova u bubrezima

Uzrok Opis
Bubrežni kamenac Nastaje kada se mineralne tvari u urinu kristaliziraju i stvaraju čvrste naslage u bubrezima. Kada kamenac krene kroz mokraćovod, može uzrokovati jaku bol.
Infekcija bubrega Infekcija bubrega može uzrokovati upalu i bol. Najčešći uzrok infekcije je bakterija koja ulazi u mokraćovode i doseže bubrege.
Upala bubrega Upala bubrega (pijelonefritis) može uzrokovati bol u lumbalnoj regiji, poteškoće pri mokrenju i opću nelagodu.
You might be interested:  Kako Sniziti Temperaturu Kod Djece

Ako imate simptome bolova u bubrezima, važno je da odmah potražite medicinsku pomoć. Liječnik će moći utvrditi uzrok problema i preporučiti adekvatno liječenje.

Kako prepoznati bolove u bubrezima

Problemi s bubrezima mogu biti vrlo neugodni i bolni. Pravilna dijagnoza je ključna za pravilan tretman, stoga je važno prepoznati simptome koji ukazuju na probleme s bubrezima. Evo nekoliko znakova koje trebate obratiti pažnju:

Bol u donjem dijelu leđa

Ako osjetite jaku bol u donjem dijelu leđa, posebno na jednoj strani, to može biti znak problema s bubrezima. Ova bol može biti konstantna ili povremena, ali često se pogoršava tijekom mokrenja ili kretanja.

Promjene u mokrenju

Promjene u mokrenju

Ako primijetite promjene u svom uobičajenom obrascu mokrenja, to može biti znak problema s bubrezima. Na primjer, često mokrenje ili smanjeno mokrenje mogu biti simptomi koji se često javljaju kod problema s bubrezima.

Krv u urinu

Jedan od najozbiljnijih simptoma koji ukazuju na mogući problem s bubrezima je prisutnost krvi u urinu. Ako primijetite bilo kakvu promjenu boje urina ili primijetite krv, odmah se obratite svom liječniku.

Otežano disanje

Problemi s bubrezima mogu uzrokovati zadržavanje tekućine u tijelu, što može dovesti do otežanog disanja. Ako primijetite da vam je disanje otežano, posebno uz druge simptome poput oticanja nogu ili lica, to može ukazivati na probleme s bubrezima. Obratite se svom liječniku odmah.

Ostali simptomi koji mogu ukazivati na probleme s bubrezima uključuju:

 • Umor i slabost
 • Otečeni zglobovi
 • Visoki krvni tlak
 • Gubitak apetita
 • Problemi s koncentracijom

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio pravilan uzrok i pružio odgovarajući tretman. Rano otkrivanje i dijagnoza problema s bubrezima mogu pomoći u sprečavanju daljnjih komplikacija i poboljšati vaše zdravlje.

Prirodni načini za ublažavanje bolova u bubrezima

Bolovi u bubrezima mogu biti vrlo neugodni i mogu ukazivati ​​na probleme s bubrezima. Osim savjetovanja s liječnikom, postoje i prirodni načini koji mogu pomoći u ublažavanju tih bolova. Evo sedam prirodnih načina koji mogu pomoći:

 1. Velika konzumacija vode – Jedan od najvažnijih koraka u ublažavanju bolova u bubrezima je pijenje velike količine vode. Voda pomaže u ispiranju bubrega i sprječava stvaranje bubrežnih kamenaca. Preporučuje se pijenje najmanje 8 čaša vode dnevno.
 2. Uravnotežena prehrana – Važno je jesti uravnotežene obroke koji su bogati hranjivim tvarima. Prehrana treba sadržavati puno voća, povrća i cjelovitih žitarica. Također je važno ograničiti unos soli, masti i šećera.
 3. Biljni čajevi – Neke biljke imaju prirodna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju bolova u bubrezima. Primjerice, čaj od koprive može pomoći u detoksikaciji tijela, dok čaj od brusnice može smanjiti rizik od infekcija urinarnog trakta.
 4. Vježba – Redovita tjelesna aktivnost može poboljšati cirkulaciju i potaknuti rad bubrega. Preporučuje se umjerena vježba poput hodanja, plivanja ili vožnje bicikla.
 5. Opuštanje – Stres može pogoršati bolove u bubrezima, stoga je važno pronaći načine za opuštanje. To može uključivati ​​meditaciju, duboko disanje, joga ili masažu.
 6. Izbjegavanje alkohola i duhana – Alkohol i duhan mogu negativno utjecati na rad bubrega i mogu pogoršati bolove. Stoga je važno izbjegavati ili smanjiti konzumaciju alkohola i izbjegavati pušenje.
 7. Tople obloge – Topli oblozi mogu pomoći u ublažavanju bolova u bubrezima. Možete koristiti toplu vodu ili termofor i staviti ga na područje bubreža na nekoliko minuta nekoliko puta dnevno.

Tablica: Namirnice koje treba izbjegavati
Namirnice Što izbjegavati
Slatka pića Ograničiti unos zbog visokog sadržaja šećera
Kava Može uzrokovati dehidraciju
Crveno meso Visok sadržaj proteina
Pržena hrana Visok sadržaj masti

Važno je napomenuti da su ovi prirodni načini samo pomoćne mjere za ublažavanje bolova u bubrezima. Ako se bolovi nastave ili pogoršaju, uvijek se savjetujte s liječnikom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje.

Pijte dovoljno vode

Jedan od najvažnijih načina za ublažavanje simptoma bubrežne boli je pijenje dovoljno vode. Niska ili nedovoljna količina unosa tekućine može dovesti do dehidracije i povećava rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca, što može uzrokovati bol i nelagodu.

Preporučena dnevna količina vode za odrasle osobe varira, ali uobičajena smjernica je da trebate piti barem 8 čaša vode dnevno. Međutim, ako imate bubrežne probleme ili povećanu aktivnost, možda ćete trebati piti više tekućine kako biste održali hidrataciju.

You might be interested:  Kako Se Placa Netflix

Pijenje dovoljno vode pomaže u održavanju normalne funkcije bubrega i pomaže u ispiranju štetnih tvari iz tijela. Voda također razrjeđuje urin, smanjujući koncentraciju soli i minerala koji mogu doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca.

Da biste povećali unos vode, možete koristiti sljedeće savjete:

 • Pijte čašu vode prije svakog obroka.
 • Nosite uvijek bocu vode sa sobom kako biste je mogli lako dostupiti tijekom dana.
 • Pijte vodu umjesto zaslađenih napitaka i gaziranih pića.
 • Dodajte svježe voće ili povrće u vodu kako biste poboljšali okus i koristili dodatne hranjive tvari.

Uz pravilnu hidraciju, možete smanjiti rizik od bubrežnih problema i ublažiti bolove povezane s bubrezima. Redovito konzumiranje dovoljne količine vode također može pomoći u prevenciji budućih bubrežnih problema.

Konzumirajte prirodne diuretike

Jedan od načina da se olakšaju simptomi bubrežnih bolova je povećanje unosa diuretskih namirnica koje pomažu u povećanju proizvodnje urina i uklanjanju suvišne tečnosti iz organizma. Ovo može pomoći u smanjenju pritiska na bubrege i ublažavanju nelagodnosti.

Evo nekoliko prirodnih diuretika koje možete dodati u svoju ishranu:

 • Kruške: Bogate su vodom i vlaknima, te pomažu u stimulisanju urinarnog sistema.
 • Ananas: Sadrži enzim bromelain koji ima diuretska svojstva.
 • Lubenica: Visok sadržaj vode i prirodni diuretik koji pomaže u čišćenju organizma.
 • Buča: Sadrži prirodne enzime koji pomažu u ubrzavanju metabolizma i izbacivanju suvišne tečnosti.
 • Celer: Deluje kao diuretik jer pomaže u povećanju proizvodnje urina i smanjenju zadržavanja tečnosti.

Pored ovih namirnica, takođe je važno povećati unos vode kako biste održali dovoljan nivo hidratacije i promovisali normalno funkcionisanje bubrega. Međutim, pre nego što promenite svoju ishranu, uvek je najbolje konsultovati se sa lekarom ili nutricionistom kako biste dobili personalizovane savete.

Smanjite unos soli

Prekomjerni unos soli može povećati krvni tlak i opteretiti bubrege, što može dovesti do bolova u bubrezima. Stoga je važno smanjiti unos soli u svoju prehranu kako biste smanjili rizik od bubrežnih problema.

 1. Izbjegavajte prerađenu hranu: Prerađena hrana često sadrži velike količine soli kako bi se poboljšao okus i produljio rok trajanja. Ograničite unos prerađene hrane poput kobasica, slanine, grickalica i konzervirane hrane.
 2. Koristite začine umjesto soli: Umjesto soli, koristite začine kao što su bosiljak, origano, timijan i kurkuma kako biste svojim jelima dodali okus. Također možete koristiti svježe ili sušeno bilje za dodavanje arome vašem jelu.
 3. Promijenite način kuhanja: Umjesto slanom vodom, koristite druge tehnike kuhanja poput pečenja, kuhanja na pari ili pečenja na roštilju. To će vam omogućiti da smanjite unos soli u svoju prehranu, ali i zadržite hranjive tvari u hrani.
 4. Čitajte deklaracije na proizvodima: Pri kupnji hrane, pročitajte deklaracije kako biste provjerili sadrže li proizvodi visok sadržaj soli. Birajte proizvode koji imaju manje soli.

Uz smanjen unos soli, također je važno piti dovoljno vode kako biste održali hidraciju i poticali redovitu funkciju bubrega. Konzumacija dovoljne količine vode može pomoći u sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca i ublažavanju simptoma bubrežnih problema.

Prirodni protuupalni čajevi

Protuupalni čajevi mogu biti efikasno sredstvo za ublažavanje simptoma bubrežnih bolova. Ovi čajevi imaju svojstva koja smanjuju upalu u bubrezima, a istovremeno pomažu u smirivanju bola.

1. Đumbir

Đumbir je poznata biljka koja se često koristi kao prirodni lek za razne probleme sa zdravljem. On ima snažna protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju bubrežnih bolova. Možete napraviti čaj od svježeg đumbira tako što ćete izrendati komadić đumbira i prokuhati ga u vodi. Dodajte malo meda za slatkasti ukus.

2. Kurkuma

Kurkuma je začin koji se često koristi u indijskoj kuhinji, ali ima i snažna protuupalna svojstva. Možete napraviti čaj od kurkume tako što ćete dodati kašičicu kurkume u šolju vrele vode i ostaviti da se kuva nekoliko minuta. Dodajte limun i med za poboljšanje ukusa.

3. Nana

Nana je biljka koja ima umirujuća svojstva, ali takođe ima i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju bubrežnih bolova. Možete napraviti čaj od nane tako što ćete dodati nekoliko listova nane u šolju vrele vode i ostaviti da se kuva nekoliko minuta. Dodajte med za slatkasti ukus.

You might be interested:  Što Je Pjesnička Slika

4. Maslačak

Maslačak je biljka koja ima diuretska i protuupalna svojstva. Možete napraviti čaj od maslačka tako što ćete dodati kašiku suvog maslačka u šolju vrele vode i ostaviti da se kuva nekoliko minuta. Procijedite čaj i pijte ga toplog.

5. Kopriva

Kopriva je biljka koja ima mnoge zdravstvene koristi, uključujući i protuupalna svojstva. Možete napraviti čaj od koprive tako što ćete dodati šaku svježe koprive u šolju vrele vode i ostaviti da se kuva nekoliko minuta. Procijedite čaj i pijte ga toplog.

6. Bosiljak

Bosiljak je začin koji se često koristi u mediteranskoj kuhinji, ali takođe ima i protuupalna svojstva. Možete napraviti čaj od bosiljka tako što ćete dodati nekoliko listova bosiljka u šolju vrele vode i ostaviti da se kuva nekoliko minuta. Dodajte med za poboljšanje ukusa.

7. Kamilica

Kamilica je biljka koja se često koristi za ublažavanje simptoma upale, uključujući i bubrežne bolove. Možete napraviti čaj od kamilice tako što ćete dodati vrećicu kamilice u šolju vrele vode i ostaviti da se kuva nekoliko minuta. Dodajte malo meda za slatkasti ukus.

Važno je napomenuti da, iako ovi čajevi mogu pomoći u ublažavanju simptoma bubrežnih bolova, važno je konsultovati se sa doktorom pre upotrebe biljnih proizvoda.

Koristite tople obloge

Topla obloga može biti korisna metoda za ublažavanje boli u bubrezima. Toplina doprinosi opuštanju mišića, poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje upale. Evo nekoliko načina na koje možete koristiti tople obloge za ublažavanje simptoma:

 • Topla kupka: Napunite kadu toplom vodom i opustite se u njoj barem 20 minuta. Topla voda će opustiti mišiće i pomoći u ublažavanju boli.
 • Topli oblozi: Stavite topli oblog ili toplu vrećicu na bolno područje. Držite oblog na mjestu najmanje 20 minuta. To će smanjiti neugodnosti povezane s boli u bubrezima.

Tople obloge mogu biti učinkovite u ublažavanju bolova u bubrezima, ali uvijek se posavjetujte s liječnikom ako simptomi potraju ili se pogoršaju.

FAQ:

Što su simptomi bubrežnih bolova?

Simptomi bubrežnih bolova mogu varirati, ali najčešći simptomi uključuju jaku bol u donjem dijelu leđa, bol u boku ili bol koja se širi prema donjem dijelu trbuha. Također se može javiti i bolno mokrenje, krv u urinu, groznica i opća slabost.

Koji su prirodni načini za ublažavanje bubrežnih bolova?

Postoje neki prirodni načini koji mogu pomoći ublažiti simptome bubrežnih bolova. To uključuje pijenje dovoljno vode, primjenu toplih obloga na područje boli, konzumiranje voća bogatog antioksidansima, kao što su borovnice, brusnice i nara, te izbjegavanje prehrane bogate solju i štetnim tvarima.

Koliko vode trebam piti da bih ublažio bubrežne bolove?

Da bi se ublažili bubrežni bolovi, preporučuje se pijenje najmanje osam čaša vode dnevno. Voda pomaže u ispiranju bubrežnog sustava i smanjenju koncentracije štetnih tvari koje mogu uzrokovati bolove.

Koje namirnice trebam izbjegavati ako imam bubrežne bolove?

Kada imate bubrežne bolove, trebate izbjegavati namirnice bogate solju, šećerom, kofeinom i alkoholom. Također treba izbjegavati prženu hranu i hranu bogatu masnoćama. Umjesto toga, trebate se fokusirati na konzumiranje svježeg voća, povrća i nemasnog mesa.

Kada trebam posjetiti liječnika zbog bubrežnih bolova?

Ako imate jake, nepodnošljive bubrežne bolove koji traju duže vrijeme, trebali biste odmah posjetiti liječnika. Također se preporučuje posjetiti liječnika ako primijetite krv u urinu, groznicu ili druge simptome koji se pogoršavaju s vremenom.

Koje su najčešće simptomi bolova u bubrezima?

Najčešći simptomi bolova u bubrezima su oštri, tupi ili probadajući bolovi u donjem dijelu leđa, bolovi koji se šire u trbuh ili prema genitalijama, bolovi prilikom mokrenja, poteškoće u mokrenju, pojačana potreba za mokrenjem, krv u mokraći, mučnina i povraćanje.

Koje su prirodne metode za ublažavanje bolova u bubrezima?

Postoji nekoliko prirodnih metoda koje mogu pomoći u ublažavanju bolova u bubrezima. To su pijenje dovoljno vode, primjena topline na područje boli, izbjegavanje hrane i pića koji iritiraju bubrege, primjena biljnih lijekova poput brusnice ili koprive, umjerena tjelesna aktivnost, izbjegavanje stresa i redoviti odlasci na toalet.