Kako uključiti roaming na mobilnom telefonu

Kako Uključiti Roaming Na Mobitelu

Kako Uključiti Roaming Na Mobitelu

Roaming je usluga koja omogućava korisnicima mobilnih telefona da koriste svoje telefone dok su u drugoj zemlji ili na drugom mobilnom mrežnom operatoru. Uključivanje roaminga na mobilnom telefonu je važno kako bi se osigurala neprekidna komunikacija i pristup internetu tokom boravka u inostranstvu.

Da bi se uključio roaming na mobilnom telefonu, korisnicima je potrebno prvo provjeriti da li je njihov mobilni operater omogućio ovu uslugu. Najbolji način za provjeru je kontaktiranje svog operatera putem telefona ili posjetom nekoj od njihovih maloprodajnih lokacija. Operator će pružiti informacije o dostupnim tarifama i postupku za uključivanje roaminga.

Nakon što je provjereno da je roaming omogućen, korisnik može uključiti roaming na svom mobilnom telefonu putem postavki. Ovo se obično radi putem menija “Postavke” ili “Mrežne postavke” na telefonu. U ovom meniju će biti dostupna opcija za uključivanje roaminga, koju je potrebno prebaciti u položaj “Uključeno”.

Važno je napomenuti da uključivanje roaminga na mobilnom telefonu može rezultirati dodatnim troškovima za korištenje usluga telefona u inostranstvu. Korisnicima se preporučuje da pažljivo provjere tarife i cijene sa svojim operaterom prije uključivanja roaminga, kako bi izbjegli neželjena iznenađenja na računu.

Contents

Šta je roaming

Roaming je usluga koja omogućava korisnicima mobilnih telefona da koriste svoj telefon van matične mreže ili države. Kada korisnik putuje u inostranstvo ili se nalazi van područja matične mreže, on može koristiti roaming kako bi ostao povezan.

Roaming omogućava korisnicima da pozivaju, šalju SMS poruke i koriste internet putem svog mobilnog telefona, kao što to čine i kod kuće. Međutim, kada korisnik koristi roaming, postoje dodatni troškovi koji se obračunavaju za korišćenje ove usluge.

Kada se korisnik poveže na drugu mrežu putem roaminga, pozivi, poruke i podaci koje koristi su prosleđeni preko te druge mreže, a ne preko mreže njegovog matičnog operatera. Zbog toga se naknade za korišćenje roaminga mogu razlikovati od naknada koje inače korisnik plaća kod kuće.

Kako provjeriti da li je roaming uključen

1. Provjerite postavke na svom mobilnom telefonu

Da biste provjerili da li je roaming uključen, prvo provjerite postavke na svom mobilnom telefonu. Postavke se mogu razlikovati ovisno o modelu telefona, ali općenito možete pronaći postavke roaminga u odjeljku “Podaci” ili “Mreža”.

 1. Prvo otvorite postavke na svom mobilnom telefonu.
 2. Pronađite odjeljak “Podaci” ili “Mreža”.
 3. U postavkama mreže potražite opciju “Roaming”.
 4. Ako je opcija “Roaming” već uključena, to znači da je roaming već uključen na vašem telefonu.
 5. Ako je opcija “Roaming” isključena, možete je uključiti tako da je jednostavno dodirnete ili pomicanjem prekidača.

Važno je napomenuti da će vam možda trebati PIN ili lozinka da biste mogli pristupiti postavkama roaminga, ovisno o postavkama sigurnosti vašeg telefona.

You might be interested:  Što Koristiti Umjesto Kortikosteroida

2. Provjerite stanje prometa na vašem računu

Drugi način da provjerite da li je roaming uključen je da provjerite stanje prometa na svom računu kod mobilnog operatera. Ako primarni izvor podataka o vašem računu pokazuje da ste koristili podatke izvan vaše domaće mreže, to znači da je roaming uključen.

Da biste provjerili stanje prometa na svom računu, pristupite svom računu putem web stranice ili mobilne aplikacije vašeg mobilnog operatera. Tamo ćete moći vidjeti detalje o svom prometu, uključujući i informacije o korištenju podataka u roamingu.

3. Kontaktirajte svog mobilnog operatera

Ako niste sigurni da li je roaming uključen na vašem mobilnom telefonu, najbolje je kontaktirati svog mobilnog operatera. Možete ih nazvati ili posjetiti poslovnicu operatera kako biste dobili tačne informacije o stanju roaminga na vašem računu.

Operater će vas moći informirati o cijenama i mogućnostima međunarodnog roaminga, kao i o postupku za uključivanje ili isključivanje roaminga.

Mobilni operater Kontakt informacije
T-Mobile 0800 123 123
VIP 0800 456 456
Tele2 0800 789 789

Napomena: Cijene poziva mogu se razlikovati ovisno o mobilnom operateru i tarifnom paketu.

Uz ove korake i kontakt s mobilnim operaterom, možete provjeriti da li je roaming uključen na vašem mobilnom telefonu.

Kako uključiti roaming na Android telefonu

Uključivanje roaminga na Android telefonu omogućava vam korištenje mobilne mreže kada se nalazite u inozemstvu. Evo kako to možete učiniti:

 1. Idite na “Postavke” na svom Android telefonu.
 2. Odaberite “Mreža i internet”.
 3. Odaberite “Mobilna mreža”.
 4. Pronađite opciju “Roaming” i kliknite na nju.
 5. Ako želite omogućiti roaming, označite okvir pored opcije “Omogući roaming”.

U nekim slučajevima, možda ćete trebati kontaktirati svog mobilnog operatera kako biste omogućili roaming na vašem Android telefonu. Oni će vam pružiti potrebne informacije i podešavanja kako biste mogli koristiti roaming uslugu.

Napomena: Korištenje mobilnog roaminga može biti skupo, stoga se preporučuje da provjerite tarife i cijene sa svojim mobilnim operaterom prije uključivanja roaminga na svom Android telefonu.

Kako uključiti roaming na iPhone-u

Da biste uključili roaming na iPhone-u, slijedite sljedeće korake:

 1. Otvorite aplikaciju “Postavke” na vašem iPhone-u.
 2. Odaberite opciju “Mobilna mreža”.
 3. Uključite “Roaming”.

Da biste dodatno konfigurirali Postavke roaminga, slijedite ove korake:

 1. Otvorite aplikaciju “Postavke”.
 2. Idite na opciju “Mobilna mreža”.
 3. Odaberite opciju “Roaming”.
 4. Uključite “Data Roaming” i “Voice Roaming”.

U postavkama roaminga možete odabrati željene opcije poput automatskog prebacivanja na drugog mobilnog operatera ako je vaš operater nije dostupan, ili odabira roaming partnera. Također možete konfigurirati postavke izbornika “Roaming” kako biste ograničili podatkovni roaming, ograničili pozive i tekstualne poruke u roamingu ili omogućili ili onemogućili aplikacije da koriste podatke u roamingu.

Važno je napomenuti da će vam putnički plan za roaming možda biti potreban za korištenje usluga u inozemstvu. Prije uključivanja roaminga, provjerite uvjete i cijene roaminga sa svojim mobilnim operaterom.

Kako uključiti roaming na Windows telefonu

Korak 1: Pronađite postavke za roaming

Da biste uključili roaming na Windows telefonu, prvo morate pronaći postavke za roaming. Otvorite “Postavke” aplikaciju na svom telefonu.

Korak 2: Pronađite postavke za mobilnu mrežu

U postavkama, potražite opciju za “Mobilna mreža” ili “Podaci o mreži”. Kliknite na tu opciju da biste otvorili dodatne postavke.

Korak 3: Uključite roaming

U postavkama za mobilnu mrežu, pronađite opciju “Roaming” ili “Omogući roaming”. Potvrđivanjem ove opcije omogućit ćete roaming na svom telefonu.

Napomena: Budite svjesni da postavljanje telefona na roaming može rezultirati dodatnim troškovima, posebno ako se nalazite u inostranstvu. Provjerite svoj tarifni plan i provajdera usluga da biste bili sigurni da ste upoznati sa cenama roaminga.

Troškovi korištenja roaminga

Kada koristite roaming na svom mobilnom telefonu, morate biti svjesni da će se primjenjivati dodatni troškovi koje će vam naplatiti vaš mobilni operater. Cijene roaminga mogu biti prilično visoke, pa je važno biti informiran o troškovima prije nego što putujete.

Cijene poziva

Obično se cijena poziva u roamingu razlikuje od cijene poziva unutar vaše domaće mreže. Može biti skuplja, a ponekad i mnogo skuplja. Važno je provjeriti koliko će vas koštati svaki poziv, kako dolazni tako i odlazni.

Cijene poruka

Jednako kao i kod poziva, cijene slanja SMS poruka također se razlikuju u roamingu. U nekim slučajevima, slanje ili primanje poruka u roamingu može biti skupo, stoga je preporučljivo provjeriti cijene prije slanja poruka.

Korištenje podataka

Korištenje podataka u roamingu može biti iznimno skupo. Cijena se obično obračunava po megabajtu ili po potrošenom podatku. Ako koristite internet, provjerite cijenu po megabajtu i uvjerite se da je to nešto što si možete priuštiti.

You might be interested:  Kako Se Riješiti Vinskih Mušica

Roaming paketi

Neki mobilni operateri nude roaming pakete koji omogućuju jeftinije korištenje usluga u inozemstvu. Ovi paketi mogu uključivati određeni broj minuta, SMS poruka ili podataka po fiksnim cijenama. Provjerite kod svog mobilnog operatera da li nude roaming pakete i usporedite ih kako biste pronašli najbolju opciju za vas.

Pregled troškova roaminga
Usluga Cijena
Pozivi dolazni 1.5 HRK po minuti
Pozivi odlazni 2.5 HRK po minuti
Poruke 0.5 HRK po poruci
Podaci 10 HRK po megabajtu

Uzmite u obzir ove troškove i planirajte svoje korištenje mobilnog telefona u roamingu kako biste izbjegli neželjene troškove.

Alternativne opcije za korištenje mobilnog interneta u inostranstvu

Roaming je često najjednostavnija opcija za korištenje mobilnog interneta u inostranstvu. Međutim, postoje i alternative koje mogu biti jeftinije ili pružiti dodatne pogodnosti. U nastavku su navedene neke od tih alternativa:

Lokalna SIM kartica

Lokalna SIM kartica

Jedna od opcija je kupiti lokalnu SIM karticu kada stignete u odredišnu zemlju. Ovo omogućava korištenje interneta preko lokalnog mobilnog operatera, po lokalnim tarifama. Potrebno je imati otključan mobilni telefon kako bi se mogla koristiti SIM kartica drugog operatera.

Wi-Fi mreže

Većina hotela, restorana, kafića i drugih javnih prostora u inostranstvu pruža javne Wi-Fi mreže. Korištenje tih mreža može biti jeftinije ili čak besplatno. Međutim, treba biti oprezan prilikom korištenja javnih Wi-Fi mreža, jer postoji mogućnost da se neke informacije mogu neovlašteno pristupiti.

Putem računara

Ako putujete sa laptopom, tabletom ili drugim prenosivim uređajem koji ima mogućnost internetskog pristupa, možete koristiti javne Wi-Fi mreže ili se povezati putem Ethernet kabla u hotelima ili drugim smještajnim objektima.

Putem lokalnog mobilnog operatera

Ponekad je moguće dogovoriti posebne tarife za korištenje interneta kod lokalnih mobilnih operatera. To može biti korisno ako planirate dugotrajni boravak u nekoj zemlji ili ako često putujete na određenu destinaciju.

Prepaid mobilni internet

Neki mobilni operateri nude uslugu “prepaid” mobilnog interneta koja vam omogućava plaćanje samo za korištenje interneta kada vam je potrebno. Ovo može biti povoljna opcija za kratkotrajna putovanja ili one koji ne koriste internet toliko često.

Ovo su samo neke od alternativnih opcija za korištenje mobilnog interneta u inostranstvu. Važno je istražiti raspoložive mogućnosti i odabrati onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu.

Savjeti za korištenje roaminga

1. Pripremite se prije putovanja

Prije nego što krenete na putovanje u inozemstvo, provjerite ima li vaš mobilni operater uslugu roaminga u zemlji u koju putujete.

Također provjerite kakve su cijene i tarife za korištenje mobilnog interneta, odlazne i dolazne pozive te slanje SMS-ova u inozemstvu.

Moguće je da će vam biti potrebno aktivirati opciju roaminga na svom mobilnom uređaju kako biste mogli koristiti mobilne usluge tijekom putovanja.

Informirajte se o ograničenjima koja vam mogu biti nametnuta prilikom korištenja roaminga, kao što su limiti za potrošnju podataka ili kapacitet baterije.

2. Povežite se na dostupnu mrežu

Kada se nalazite u inozemstvu, vaš mobilni uređaj trebao bi automatski pokušati pronaći dostupne mreže i povezati se na njih. Međutim, ukoliko se to ne dogodi, možete ručno pretražiti dostupne mreže i odabrati onu koja ima najbolji signal i prihvatljive cijene za korištenje usluga.

3. ​​Koristite bežični internet koliko god je moguće

Ako vam je potrebna veza s internetom, pokušajte koristiti dostupne bežične mreže umjesto mobilnog interneta. U većini javnih mjesta poput hotela, restorana, kafića i zračnih luka, moći ćete pristupiti besplatnim bežičnim mrežama.

4. Isključite automatsko ažuriranje aplikacija

Kako biste izbjegli nepotrebnu potrošnju podataka u roamingu, isključite automatsko ažuriranje aplikacija na svom mobilnom uređaju. Ručno ažurirajte aplikacije samo kada se nalazite na Wi-Fi mreži ili koristite mobilni internet s povoljnijom tarifom u inozemstvu.

5. Iskoristite roaming pakete

Mnogi mobilni operateri nude roaming pakete koji vam omogućuju korištenje mobilnih usluga po povoljnijim cijenama u inozemstvu. Informirajte se o dostupnim paketima i odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama tijekom putovanja. To može uključivati posebne ponude za internetski promet, pozive ili slanje poruka.

6. Pratite potrošnju podataka

Redovito provjeravajte koliko podataka ste potrošili tijekom korištenja roaminga kako biste izbjegli visoke račune. Mnogi mobilni operateri imaju aplikacije ili online usluge koje vam omogućuju da pratite potrošnju podataka u realnom vremenu.

7. ​​Budite oprezni pri korištenju mobilnog interneta

Roaming troškovi za mobilni internet mogu biti visoki, stoga budite oprezni pri korištenju interneta u inozemstvu. Izbjegavajte gledanje videozapisa u visokoj rezoluciji ili preuzimanje velikih datoteka kako biste smanjili potrošnju podataka.

You might be interested:  Kako Očistiti Kuhalo Za Vodu

Također budite svjesni sigurnosnih rizika povezanih s korištenjem otvorenih Wi-Fi mreža u inozemstvu. Izbjegavajte slanje osjetljivih podataka putem nepouzdanih mreža i koristite VPN usluge za dodatnu sigurnost.

8. Odjavite se s nepotrebnih usluga

Prije putovanja odjavite se s nepotrebnih usluga poput pretplata na sadržaj, mobilnog bankarstva ili pretplata na aplikacije kako biste izbjegli nepotrebne troškove tijekom putovanja. Također, smanjite upotrebu usluga poput provjera e-pošte ili sinkronizacije fotografija kako biste smanjili potrošnju podataka.

9. ​​Provjerite mrežne postavke

Prije putovanja provjerite mrežne postavke na svom mobilnom uređaju kako biste bili sigurni da je roaming aktiviran i da su svi parametri ispravno postavljeni. Možda će vam biti potrebno ručno konfigurirati pristupne točke (APN) kako biste mogli koristiti mobilni internet u inozemstvu.

10. Koristite aplikacije za jeftine pozive i poruke

Umjesto da koristite standardne pozive i slanje SMS-ova, razmislite o korištenju aplikacija poput Viber, WhatsApp ili Skype koji vam omogućuju besplatno ili jeftino komuniciranje putem interneta. Ove aplikacije koriste Wi-Fi ili mobilni internet, stoga provjerite njihove mogućnosti i cijene za međunarodne pozive i poruke.

11. Kontaktirajte svoj mobilni operater

Ako imate bilo kakvih pitanja ili problema vezanih za korištenje roaminga, obratite se svom mobilnom operateru. Oni vam mogu pružiti dodatne informacije o tarifama, roaming paketima i bilo kojim drugim pitanjima koje imate.

Korištenje roaminga tijekom putovanja može biti vrlo korisno, ali i skupo. Slijedite ove savjete kako biste izbjegli visoke račune i iskoristili mobilne usluge na najbolji način tijekom svog boravka u inozemstvu.

FAQ:

Kako mogu uključiti roaming na svom mobilnom telefonu?

Da biste uključili roaming na svom mobilnom telefonu, morate prvo provjeriti ima li vaš mobilni operator uslugu roaminga. Ako to imaju, trebate se obratiti korisničkoj podršci i zatražiti da vam uključe uslugu roaminga. Također je moguće da će vam biti potrebno aktivirati roaming putem korisničkog sučelja na vašem mobilnom telefonu.

Koje su cijene korištenja roaminga?

Cijene korištenja roaminga mogu varirati ovisno o mobilnom operatoru i zemlji u kojoj se nalazite. Obično će vam biti naplaćeno za dolazne i odlazne pozive, slanje i primanje tekstualnih poruka i korištenje podataka. Cijene mogu biti prilično visoke, stoga je važno provjeriti tarife vašeg mobilnog operatora prije korištenja roaminga.

Kako mogu provjeriti je li uključen roaming na mom mobilnom telefonu?

Da biste provjerili je li uključen roaming na vašem mobilnom telefonu, možete otići na postavke mreže ili bežičnih mreža. Tamo biste trebali vidjeti opciju za aktiviranje ili deaktiviranje roaminga. Ako je ta opcija označena ili odabrana, to znači da je roaming uključen. Ako nije, trebat ćete je omogućiti kako biste koristili roaming.

Mogu li koristiti roaming u bilo kojoj zemlji?

Ne možete uvijek koristiti roaming u bilo kojoj zemlji. Dostupnost i cijene roaminga ovise o dogovorima vašeg mobilnog operatora s operatorima u drugim zemljama. Prije putovanja, preporučljivo je provjeriti sa svojim mobilnim operaterom koje zemlje podržavaju roaming i kojim tarifama.

Što se događa ako koristim roaming, ali ne uključim roaming na svom telefonu?

Ako koristite roaming, ali ne uključite roaming na svom telefonu, možda nećete moći koristiti mobilne usluge poput poziva, poruka i podataka dok ste u drugoj zemlji. Vaš mobilni telefon se neće povezati s lokalnom mrežom i nećete moći pristupiti uslugama putem svog mobilnog operatora.

Kako mogu uključiti roaming na mom mobilnom telefonu?

Da biste uključili roaming na svom mobilnom telefonu, prvo provjerite da li je vaš mobilni operator podržava roaming uslugu. Zatim idite na postavke na svom telefonu i pronađite odjeljak za mreže ili mobilnu mrežu. U tom odjeljku biste trebali pronaći opciju za uključivanje roaminga. Kada aktivirate tu opciju, trebali biste moći koristiti mobilnu mrežu i podatkovne usluge dok ste u inozemstvu.

Kako mogu provjeriti da li je roaming uključen na mom mobilnom telefonu?

Da biste provjerili da li je roaming uključen na svom mobilnom telefonu, idite na postavke i potražite odjeljak za mreže ili mobilnu mrežu. U tom odjeljku trebali biste pronaći opciju za uključivanje roaminga. Ako je opcija za uključivanje roaminga već označena, to znači da je roaming već uključen. Ako nije označena, jednostavno dodirnite tu opciju da je uključite.