Kako uzeti pelcer od hortenzije - savjeti i tehnike

Kako Uzeti Pelcer Od Hortenzije

Kako Uzeti Pelcer Od Hortenzije

Hortenzije su prekrasne cvjetnice koje donose boju i ljepotu u naše vrtove. Ako želite proširiti ovu biljku u vrtu ili je podijeliti s prijateljima, jedan način je uzeti pelcer od hortenzije i posaditi ga u drugo mjesto. Uzimanje pelcera hortenzije može biti jednostavno ako znate prave tehnike i savjete. U ovom članku ćemo vam pružiti korisne savjete i tehnike kako biste uspješno uzeli pelcer od hortenzije.

Prvi korak u uzimanju pelcera od hortenzije je odabrati zdravu biljku koja nije previše mlada ili previše stara. Preporučljivo je odabrati biljku koja ima nekoliko zdravih, zrelih pelcera. Pelcer je mali izdanak ili grančica koju možete odrezati i posaditi da se razvije u novu biljku. Važno je odabrati pelcer koji je dovoljno zreo, ali još nije potpuno drvenast.

Nakon što odaberete pravi pelcer, pripremite alate za rezanje. Oštra vrtna škare ili nož su najbolji izbor. Oštro rezilo će vam pomoći da napravite čist rez i minimizirate oštećenja pelcera. Prije rezanja, dezinficirajte alate kako biste spriječili prenošenje bolesti s jedne biljke na drugu.

Kada ste spremni za rezanje pelcera, potražite grančicu koja raste blizu tla. Ovo će biti najbolje mjesto za rezanje jer grančica ima više šansi za uspješno ukorjenjivanje. Odmaknite se od glavnog stabla hortenzije oko pet centimetara i pažljivo izrežite grančicu blizu tla. Pripazite da ne oštetite ostatak biljke dok rezate pelcer.

Hortenzija – uzimanje pelcera

Kada je vrijeme pravo, možete uzeti pelcere od hortenzije kako biste ih razmnožili. Uzimanje pelcera je jednostavan proces koji vam omogućuje da uzgojite nove biljke hortenzije.

Kako uzeti pelcere od hortenzije

 1. Izaberite zdravu i snažnu granu sa zrelim cvjetovima. Najbolje vrijeme za uzimanje pelcera je u julu ili augustu.
 2. Isjecite granu od matične biljke, ostavljajući oko 15-20 centimetara dužine.
 3. Uklonite sve listove sa donjeg dijela rezane grane. To će omogućiti da se biljka usredsredi na rast korijena umjesto rasta novih listova.
 4. Ako želite, umočite donji kraj rezane grane u tekući hormon za rast korijena. Ovo može pomoći u poticanju rasta korijena pelcera.
 5. Sadite pelcere u posudu sa svježom i vlažnom zemljom. Pazite da pokrijete područje oko pelcera kako bi zadržali vlagu.
 6. Stavite posudu sa pelcerima na svijetlo mjesto, ali izbjegavajte direktno sunčevo svjetlo. Redovno zalijevajte pelcere kako bi održali vlagu u zemlji.
 7. Nakon nekoliko tjedana, pelceri bi trebali razviti korijenje. Možete provjeriti korijenje laganim povlačenjem pelcera iz zemlje.
 8. Kada pelceri imaju dovoljno razvijeno korijenje, možete ih presaditi u veći lonac ili ih posaditi izravno u vrt.

Zaključak

Uzimanje pelcera od hortenzije je jednostavan način razmnožavanja biljke. Slijedeći ove korake, možete uzgojiti nove biljke hortenzije i ukrasiti svoj vrt.

You might be interested:  Kako Poslati Crtež Na Juhuhu

Izbor biljke

Pri odabiru biljke za uzimanje pelcera, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora kako biste osigurali uspješan rezultat:

 • Vrsta hortenzije: Postoji nekoliko vrsta hortenzije, kao što su Hortenzija macrophylla, Hortenzija paniculata i Hortenzija arborescens. Svaka vrsta ima svoje specifičnosti i zahtjeve za uzgoj pelcera. Uzorci hortenzija koji su zdravi i snažni trebaju biti odabrani za uzimanje pelcera.
 • Zdravstveno stanje biljke: Uzmite pelcer samo s zdravih biljaka bez znakova bolesti, štetnika ili stresa. Biljke s izraženim znakovima bolesti ili slabosti mogu imati poteškoće u razvoju novih biljaka iz uzetih pelcera.
 • Vrijeme godine: Najbolje vrijeme za uzimanje pelcera od hortenzije je u proljeće ili ranu jesen. Biljke moraju biti u fazi aktivnog rasta kako bi se osigurala uspješnost rezanja pelcera.
 • Materijal za rezanje: Uzmite pelcer koji je dug oko 10-15 centimetara i sadrži barem 2-3 parova listova. Rezanje treba biti zdravo i bez oštećenja.
 • Tehnika rezanja: Pravilno rezanje pelcera je ključno za uspješno uzimanje. Koristite oštre i dezinficirane alate za rezanje. Režite pelcer neposredno ispod čvora lišća i uklonite donje lišće.

Imajući ove faktore na umu, vaš izbor biljke za uzimanje pelcera bit će temeljen na zdravlju, vrsti i pravilnoj tehnici rezanja. Slijedeći ove smjernice, imate veće šanse za uspješno uzimanje pelcera i uzgoj novih biljaka hortenzije.

Priprema alata

 • Grane: Kako biste uzeli pelcer od hortenzije, trebat će vam čiste i zdrave grane. Odaberite grane koje su mlade i imaju dovoljno zelenila.
 • Škare: Oštre i čiste škare su neophodne za rezanje grana. Neka budu dezinficirane kako biste spriječili prenošenje bolesti na biljku.
 • Klipsne za vrećice: Klipsne za vrećice mogu biti korisne kako biste označili i zapakirali pelcere nakon rezanja.
 • Voda: Kad uzmete pelcere, bit će potrebno staviti ih u vodu privremeno. Imajte pri ruci posudu s vodom kako biste mogli staviti svježe rezane pelcere odmah nakon rezanja.

Prava faza pelcera

Prava faza pelcera odnosi se na odabir pravog trenutka za uzimanje pelcera od hortenzije. Da biste osigurali uspješno uzimanje pelcera, važno je znati kada je biljka u optimalnoj fazi rasta i razmnožavanja. Postoji nekoliko glavnih pokazatelja koji ukazuju na to da je biljka spremna za uzimanje pelcera:

 1. Stabilan rast: Hortenzija treba biti u stabilnoj fazi rasta prije nego što se uzme pelcer. To se obično događa u proljeće kada biljka počne pokazivati ​​znakove rasta i izbojci postaju vidljivi.
 2. Zdravi izbojci: Pelcer se treba uzeti s mladim i zdravim izbojcima koji su dovoljno veliki i snažni da prežive presađivanje.
 3. Čvorovi: Pelcer bi trebao biti uzet između čvorova na izbojcima. Čvorovi su mjesta na izbojcima na kojima se formiraju lišće i cvjetovi.

Kada su ispunjeni ovi uvjeti, to znači da je biljka u pravoj fazi pelcera i da je spremna za razmnožavanje. Ovo je važno jer uzimanje pelcera u krivo vrijeme može rezultirati neuspjehom razmnožavanja ili oštećenjem matične biljke. Zato je važno pažljivo pratiti biljku i odabrati pravi trenutak za uzimanje pelcera.

Korak po korak

Korak 1: Priprema hortenzije

Prvi korak u uzimanju pelcera od hortenzije je da pripremite biljku. Odaberite zdravu i dobro razvijenu granu koju želite koristiti za pelcer. Očistite donji dio grane od lišća, ostavljajući samo nekoliko gornjih listova.

Korak 2: Uklanjanje pelcera

Nakon što ste pripremili granu, sada je vrijeme da uklonite pelcer. Koristite oštar sterilizirani nož ili vrtni škare kako biste napravili rez oko 2-3 cm ispod čvora na grančici. Ovaj rez treba biti ravno i čisto izveden kako bi se osigurala brža i jednostavnija reprodukcija hortenzija.

Korak 3: Tretman pelcera

Nakon što ste izrezali pelcer, važno je tretirati ga kako bi se povećale šanse za uspješno ukorjenjivanje. Možete koristiti korjenov prah ili stimulator koji će potaknuti razvoj korijena. Pažljivo nanesite proizvod na rezani dio pelcera prema uputama proizvođača.

Korak 4: Sadnja pelcera

Nakon što ste pripremili i tretirali pelcer, spremni ste za sadnju. Pripremite posudu sa svježim supstratom i umetnite pelcer u supstrat tako da prekrivate otprilike pola duljine pelcera. Lagano pritisnite supstrat oko pelcera kako bi ga stabilizirali.

You might be interested:  Kako Se Riješiti Prehlade

Korak 5: Njega mladog pelcera

Nakon što ste posadili pelcer, potrebno je pružiti mu pravilnu njegu. Držite posudu na mjestu s blagom do umjerenom svjetlošću i održavajte vlažnost supstrata. Redovito provjeravajte vlagu tla i zalijevajte pelcer ako je potrebno. Također, izbjegavajte izlaganje pelcera jakom izravnom sunčevom svjetlu ili ekstremnim temperaturama.

Korak 6: Prijenos pelcera

Korak 6: Prijenos pelcera

Nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, kada primijetite da je pelcer dobro ukorijenjen i počinje razvijati nove listove ili izdanke, možete ga presaditi u veći lonac ili posudu s kvalitetnim supstratom za sadnju hortenzija. Nastavite pružati redovitu njegu mladom pelceru kako bi se osiguralo zdrav i uspješan rast biljke.

Slijedeći ove korake i pružajući odgovarajuću njegu, možete uspješno uzeti pelcere od hortenzija i proširiti svoju kolekciju biljaka.

Tehnike rezanja

Da biste uzeli pelcer od hortenzije, možete koristiti nekoliko tehnika rezanja:

1. Rezanje vrha izbojka

Jedna od najjednostavnijih tehnika za uzimanje pelcera je da prerezujete vrh izbojka. Ovaj prerez trebao bi biti napravljen iznad vrha čvora. Nakon toga, uklonite donje listove kako biste dobili čist rez.

2. Rezanje čvora

Druga tehnika je da koristite čvor kao polaznu točku. Odaberite zdrav i jak čvor na stabljici i izrežite iznad njega.

3. Rezanje pomoću čvora

Ova tehnika se koristi kod debljih izbojaka. Izrežite izbojak iznad čvora, a zatim izrežite vrh samog čvora.

4. Lomljenje izbojka

Još jedna tehnika je lomljenje izbojka. Odaberite jak i zdrav izbojak i lagano ga savijte dok se ne slomi. Uklonite donje listove i koristite lomljeni dio kao pelcer.

5. Rezanje lisnih pupova

Za uzimanje pelcera možete koristiti i lisne pupove. Izrežite vrh iznad lisnih pupova i uklonite donje listove, ostavljajući samo vrh pupa.

Nakon što uzmete pelcer, preporučljivo je da ga stavite u vodu kako bi se spriječilo isušivanje. Također je važno da pelcer bude svjež, zdrav i da nema bolesti ili oštećenja koja bi mogla utjecati na njegov rast.

Priprema tla

Uzimanje pelcera hortenzije prvi korak je u razmnožavanju biljke. Ali prije nego što možete uzeti pelcer, trebate pripremiti odgovarajuće tlo kako biste omogućili uspješan rast novog pelcera. Evo nekoliko koraka za pripremu tla:

1. Odaberite pravo mjesto

Prvo trebate odabrati pravo mjesto za sadnju hortenzije. Hortenzije preferiraju polusjenu ili sjenu kako bi se spriječilo da se lišće pregrije i osuši. Također preferiraju tlo koje je dobro drenirano i organski bogato. Pri odabiru mjesta, pazite da tlo bude dovoljno duboko i da ima dovoljno prostora za rast korijenovog sustava hortenzije.

2. Pripremite tlo

Nakon što ste odabrali pravo mjesto, trebate pripremiti tlo za sadnju pelcera. Prvo, uklonite sve korove, korjenje i ostale neželjene biljke iz tla. Zatim, duboko iskopajte tlo kako biste ga labavije. Možete dodati kompost ili drugi organski materijal kako biste poboljšali plodnost tla.

3. Testirajte pH vrijednost tla

Hortenzije preferiraju blago kiselo tlo s pH vrijednošću između 5,2 i 5,5. Prije sadnje, preporučljivo je testirati pH vrijednost tla kako biste bili sigurni da je pogodna za hortenzije. Ako je pH vrijednost previsoka, možete dodati vrtnu treset ili sumpor kako biste snizili pH.

4. Dodajte gnojivo

Kako biste osigurali da hortenzija prima dovoljno hranjivih tvari, možete dodati gnojivo prije sadnje. Koristite gnojivo koje je posebno formulirano za hortenzije i slijedite upute na pakiranju za ispravnu primjenu.

5. Pripremite rupu za sadnju

Kada ste pripremili tlo, kopajte rupu za sadnju pelcera. Rupa treba biti duboka i široka koliko i korijenov sustav pelcera. Pazite da korijenov sustav bude ravno postavljen i prekriven tlo.

6. Navodnjavanje

Na kraju, zalijevajte tlo obilno kako biste osigurali da se tlo dobro skupi oko korijena. Redovito zalijevajte novoposadenu hortenziju kako biste je održali hidratiziranom.

You might be interested:  Kako Previti Ranu Nakon Operacije

Pravilna priprema tla ključna je kako biste osigurali uspješan rast pelcera hortenzije. Slijedite ove korake i pružite svojoj hortenziji najbolje uvjete za rast.

Uslovi za uspeh

 • Svetlost: Hortenzije trebaju dosta svetlosti, ali ne podnose direktnu sunčevu svetlost tokom celog dana. Idealno mesto za uzgoj hortenzija je mesto sa polusenkom.
 • Tlo: Hortenzije preferiraju kiselo tlo sa pH vrednošću između 5.2 i 6.0. Tlo bi trebalo biti dobro drenirano da bi se izbegla stagnacija vode, ali i bogato organskim materijama kako bi se obezbedili potrebni hranjivi sastojci.
 • Voda: Hortenzije trebaju redovno zalivanje, posebno tokom sušnih perioda. Zemlja bi trebala biti vlažna, ali ne i natopljena vodom. Pripazite da ne preterate s zalivanjem kako biste izbegli truljenje korena.
 • Temperatura: Hortenzije su otporne na hladnoću, ali ne podnose ekstremno niske temperature. Idealna temperatura za uzgoj hortenzija je između 15°C i 25°C.
 • Gnojivo: Redovno đubrenje hortenzija može im pomoći da ostvare pun potencijal. Koristite gnojiva bogata fosforom kako biste podstakli cvetanje i razvoj zdravih biljaka.
 • Podrezivanje: Iako hortenzije ne zahtevaju često podrezivanje, ono može pomoći u održavanju željenog oblika i veličine biljke. Podrezivanje se obično vrši u proleće, pre nego što počne nova vegetaciona sezona.

Nega pelcera

Da biste uspješno uzgajali pelcere hortenzija, važno je pridržavati se određenih koraka u njihovoj njezi. Evo nekoliko savjeta:

Zalijevanje

Pelcerima hortenzija potrebna je redovna i umjerena količina vode. Tlo treba biti vlažno, ali ne i previše mokro. Pazite da se tlo ne isuši potpuno i izbjegavajte prekomjerno zalijevanje, jer to može uzrokovati truljenje korijena.

Svjetlo i temperatura

Hortenzije vole svjetlo, ali ne podnose izravnu sunčevu svjetlost tijekom cijelog dana. Stoga je najbolje smjestiti pelcere na mjesto s djelomičnom sjenom. Također je važno održavati optimalnu mjesečnu temperaturu od 15-20°C za uspješan rast pelcera.

Gnojidba

Redovito gnojenje pelcera hortenzija pomoći će im u održavanju zdravlja i poticanju rasta. Koristite gnojivo bogato fosforom i kalijem, ali s niskim sadržajem dušika. Gnojivo treba primijeniti prema uputama proizvođača, osiguravajući ravnomjernu raspodjelu po tlu.

Presađivanje

Kada pelceri hortenzija postanu dovoljno jaki, vrijeme je za njihovo presađivanje u veće posude ili u vrt. Koristite kvalitetno tlo bogato hranjivim tvarima i osigurajte dobru drenažu kako biste spriječili zadržavanje suvišne vode.

Zaštita od štetnika i bolesti

Pelcere hortenzija mogu napasti razni štetnici i bolesti poput lisnih uši, grinje, plijesni i hrđe. Redovito pregledavajte biljke i primijetite li znakove oštećenja, poduzmite odgovarajuće mjere za kontrolu štetnika i bolesti.

Slijedeći ove savjete i pridržavajući se pravilne njege, vaši pelceri hortenzija će obilno cvjetati i pružati vam uživanje u njihovoj ljepoti.

FAQ:

Koje su najbolje tehnike za uzimanje pelcera od hortenzije?

Najbolje tehnike za uzimanje pelcera od hortenzije uključuju metodu reznica i metodu presađivanja. Metoda reznica se obično koristi u proljeće ili ljeto, dok se metoda presađivanja obavlja u jesen ili zimu.

Koje su najbolje vrijeme godine za uzimanje pelcera hortenzije?

Najbolje vrijeme za uzimanje pelcera hortenzije je obično u proljeće ili ljeto. Tada biljka ima najbolju šansu za uspješno ukorjenjivanje i razvoj.

Koja vrsta zemlje je najbolja za uzimanje pelcera hortenzije?

Za uzimanje pelcera hortenzije najbolje je koristiti mješavinu treseta i pijeska. Također je važno osigurati dobru drenažu kako bi se spriječila zadržavanje viška vode.

Da li je potrebno koristiti hormone rasta pri uzimanju pelcera hortenzija?

Da, koristiti hormone rasta može pomoći u poticanju uzimanja pelcera hortenzija. Hormoni rasta pomažu u poticanju rasta korijena i smanjenju vremena koje biljka treba da se ukorijeni.

Kakav je najbolji način da se brinete o uzorcima hortenzija nakon uzimanja pelcera?

Najbolji način brige o uzorcima hortenzija nakon uzimanja pelcera uključuje redovito zalijevanje, održavanje odgovarajuće temperature i osiguravanje dovoljno svjetlosti. Također je važno izbjegavati prekomjerno hranjenje biljaka i pravilno ih zaštititi od štetnika i bolesti.