Kako uzeti uzorak stolice - detaljni vodič i koraci

Kako Uzeti Uzorak Stolice

Kako Uzeti Uzorak Stolice

Uzimanje uzoraka stolice je često neophodna dijagnostička procedura koju obavlja zdravstveni radnik kako bi utvrdio prisustvo ili odsustvo određenih mikroorganizama, parazita ili drugih nepravilnosti u probavnom sistemu.

Da biste pravilno uzeli uzorak stolice, potrebno je slediti određene korake. Prvo, morate se pripremiti tako da se posvetite higijeni pre uzimanja uzorka. Preporučuje se da pre toga obavite prirodne potrebe, a zatim pažljivo operete ruke sapunom i vodom. Takođe je važno koristiti čistu posudu sa poklopcem koja je namenjena za ovu svrhu.

Nakon pripreme, sledite ove korake:

 1. Pristupite toaletu i osigurajte se da je površina čista i suva.
 2. Otvorite posudu sa poklopcem i postavite je pored toaleta tako da bude lako dohvatljiva.
 3. Vežite toalet papir oko toaletne šolje kako biste uhvatili uzorak sveže stolice.
 4. Nakon defekacije, otvorite posudu sa poklopcem i pažljivo uzorkujte materijal. Uzeti materijal treba biti smešten u sredini posude i ne sme biti u dodiru sa toaletnim papirom.
 5. Zatvorite posudu sa poklopcem i temeljito operite ruke sapunom i vodom.
 6. Označite posudu sa vašim imenom, datumom i vremenom uzimanja uzorka.
 7. Uzorak stolice treba što je brže moguće dostaviti laboratoriji ili zdravstvenoj ustanovi kako bi bio analiziran.

Kada je uzorak stolice pravilno uzet, može pomoći u dijagnostici različitih oboljenja probavnog sistema i omogućiti pravovremeno lečenje. Važno je da sledite uputstva zdravstvenog radnika i da se pridržavate higijenskih mera kako biste obezbedili tačne rezultate analize.

Priprema za uzimanje uzorka stolice

 • Prva stvar koju trebate učiniti je: Osigurajte čistu plastičnu posudu ili kontejner za sakupljanje uzorka stolice. Posuda treba biti dovoljno velika da stane uzorak stolice, ali istovremeno je važno da se ne popunjava do vrha kako biste izbjegli proljevanje sadržaja.
 • Pripremite površinu: Očistite toaletnu školjku i osigurajte da je čista prije nego sjednete kako biste uzeli uzorak. Koristite čistu vodu i sapun ili dezinfekcijska sredstva kako biste osigurali da nema prisutnih bakterija ili drugih kontaminanata.
 • Nemojte koristiti laksative: Prije uzimanja uzorka stolice, izbjegavajte upotrebu laksativa ili bilo kakvih lijekova za regulaciju stolice. To će vam pomoći da uzorak bude što prirodniji i pomogne u dijagnostici.
 • Pribavite čiste rukavice: Budući da je higijena važna, preporučljivo je koristiti čiste rukavice prilikom uzimanja uzorka stolice. To će spriječiti bilo kakvu kontaminaciju uzorka i pomoći u održavanju čistoće.
 • Napravite jasnu komunikaciju: Ako ste uzimali uzorak stolice za medicinske svrhe, razgovarajte s liječnikom ili medicinskim osobljem kako biste dobili jasne upute o tome što trebate učiniti s uzorkom nakon što ga sakupite. Možda će biti potrebno dostaviti uzorak odmah nakon uzimanja ili čuvati na određen način prije dostave.

Pravilna priprema za uzimanje uzorka stolice može pomoći u osiguravanju točnih rezultata i olakšati dijagnostički postupak. Slijedite ove korake kako biste osigurali da vaš uzorak bude čist i prikladan za analizu.

Odabir odgovarajuće posude ili kontejnera

Prije nego što možete uzeti uzorak stolice, potrebno je odabrati odgovarajuću posudu ili kontejner u koju će se izvršiti uzimanje uzorka. Pravilan odabir posude je vrlo važan jer osigurava kvalitetan uzorak stolice koji će biti prikladan za analizu.

You might be interested:  Malci 2 Kako Je Gru Postao Gru Sinkronizirano Na Hrvatski

Prilikom odabira posude ili kontejnera, trebate obratiti posebnu pažnju na sljedeće faktore:

Veličina posude

Posuda koju odaberete treba biti dovoljno velika da primi cijeli uzorak stolice. Preporučuje se korištenje posude sa zapremninom od najmanje 30 do 50 ml kako bi osigurali dovoljnu količinu uzorka za analizu.

Materijal posude

Posuda treba biti izrađena od materijala koji je pogodan za zaštitu uzorka stolice. Idealno je koristiti posudu od plastike koja je sterilna i lako se zatvara. Ovaj materijal osigurava očuvanje kvalitete uzorka i sprječava kontaminaciju.

Nepropusnost posude

Posuda ili kontejner treba biti nepropusan kako bi se spriječilo istjecanje ili curenje uzorka stolice. Zatvaranje posude treba biti čvrsto i osigurati potpunu zatvorenost kako bi se izbjegao gubitak uzorka ili kontaminacija.

Oznake na posudi

Da biste izbjegli miješanje uzoraka stolice i olakšali identifikaciju, preporučuje se odabir posude koja ima prostor za upisivanje podataka o pacijentu. Možete koristiti naljepnicu, marker ili upotrijebiti posudu koja već ima predviđeno mjesto za unos podataka.

Dostupnost posude

Provjerite je li posuda lako dostupna za vas i pacijenta. Ne bi trebalo biti teškoća pri pronalaženju, otvaranju i zatvaranju posude. Također, preporučuje se da je posuda dostupna u ljekarni ili medicinskoj ustanovi kako biste je mogli nabaviti bez ikakvih problema.

Kada ste odabrali odgovarajuću posudu ili kontejner za uzimanje uzorka stolice, slijedite daljnje upute za uzorkovanje stolice kako biste osigurali ispravnu pripremu i dostavu uzorka u laboratorij.

Higijena i sterilizacija prije uzorkovanja stolice

Jedan od najvažnijih koraka pri uzorkovanju stolice je osiguravanje higijenskih uvjeta i sterilizacije kako bi se spriječilo eventualno onečišćenje uzorka ili kontaminacija rezultata. Prije nego što započnete postupak uzorkovanja stolice, važno je osigurati da sve potrebne površine i alati budu čisti i dezinficirani. Slijede neki koraci koje treba slijediti kako biste provodili ovu higijensku praksu na ispravan način.

Priprema površina

Prvo, provjerite jesu li sve radne površine, poput stola ili radne ploče, čiste i dezinficirane. Možete koristiti dezinficijens koji ima dokazanu učinkovitost protiv mikroorganizama. Obrišite površine koristeći dezinficijens, prema uputama na naljepnici ili prema preporukama svog liječnika ili laboratorija.

Priprema alata

Nakon pripreme površina, sterilizirajte sve alate koji će se koristiti pri uzorkovanju stolice. To može uključivati posude za uzorke, mješalice ili štapiće, rukavice i drugi pribor. Slijedite upute za korištenje dezinficijensa ili sterilizatora koji koristite i osigurajte da su svi alati potpuno čisti i suhi prije nego što ih upotrijebite.

Priprema prostora

Također je važno osigurati da je prostorija u kojoj se provodi uzorkovanje stolice čista i dezinficirana. Redovito čistite i dezinficirajte podove, brave, kvake, svjetla i druge površine kako biste smanjili rizik od kontaminacije. Održavanje čiste i higijenske prostorije pomoći će u očuvanju integriteta uzorka stolice.

Higijena ruku

Prilikom uzorkovanja stolice izuzetno je važno održavati dobru higijenu ruku. Temeljito operite ruke sapunom i toplom vodom prije i poslije uzorkovanja stolice. Ako je potrebno, koristite dezinficijens za ruke koji sadrži najmanje 60% alkohola kako biste dodatno dezinficirali ruke prije uzorakovanja.

Uzimanje uzoraka stolice može biti ključno za dijagnostiku i praćenje različitih gastrointestinalnih bolesti. Pridržavanje odgovarajućih higijenskih mjera prije uzorkovanja stolice važno je kako bi se osigurala točnost rezultata i minimizirao rizik od kontaminacije. Uzimajući u obzir ove korake, možete biti sigurni da su uzorci stolice pouzdani i da će rezultati biti točni.

Postupak uzimanja uzorka stolice

Korak 1: Priprema

Prije nego što uzmete uzorak stolice, trebat ćete pripremiti potrebne materijale i prostor. Evo što trebate učiniti:

 • Osigurajte čistu plastičnu posudu (možete je dobiti u ljekarni).
 • Operite ruke sapunom i toplom vodom.
 • Otvorite posudu i postavite je na ravnu površinu u kupaonici.

Korak 2: Uzimanje uzorka stolice

Uzimanje uzorka stolice je prilično jednostavno, ali morate biti pažljivi. Slijedite ove korake:

 1. Izvršite prirodnu nuždu u WC školjku.
 2. Uzmite čistu plastičnu lopaticu ili špatulu (može se dobiti u ljekarni).
 3. Uzmite mali uzorak stolice s površine, najbolje sa gornjeg dijela.
 4. Stavite uzorak stolice u pripremljenu plastičnu posudu.
 5. Zatvorite posudu čvrsto poklopcem.

Korak 3: Pohranjivanje uzorka stolice

Korak 3: Pohranjivanje uzorka stolice

Kako biste pravilno pohranili uzorak stolice, slijedite ove korake:

 1. Na posudi napišite vaše ime, datum i vrijeme uzimanja uzorka.
 2. Držite posudu na hladnom mjestu, kao što je hladnjak, dok ne dostavite uzorak u laboratorij.
 3. Ako ne možete odmah dostaviti uzorak, zamrzavanje može biti opcija. U tom slučaju, stavite posudu u plastičnu vrećicu i zamrznite.
You might be interested:  Kako Se Riješiti Golubova

Korak 4: Dostavljanje uzorka stolice

Uzorak stolice trebate dostaviti u laboratorij što je prije moguće. Evo nekih mjera opreza koje biste trebali poduzeti:

 • Najbolje je dostaviti uzorak stolice unutar 2 sata od uzimanja.
 • Ako uzorak morate držati duže vrijeme prije dostave u laboratorij, čuvajte ga u hladnjaku ili zamrzivaču.
 • Pazite da se posuda ne otvori ili polomi prije dostave.
 • Dostavite uzorak u laboratorij u posebnom vrećici koju ćete dobiti od ljekarnika ili laboratorijskog tehničara.

Slijedeći ove korake, moći ćete pravilno uzeti uzorak stolice i osigurati točne rezultate u laboratoriju. Uzorak će biti analiziran kako bi se identificirali mogući problemi s probavom ili prisutnost patogena.

Sigurnost i osiguranje uzorka stolice

Uzimanje uzorka stolice može biti potencijalno opasno zbog infektivnih agenasa koji se mogu nalaziti u stolici. Stoga je važno poduzeti određene mjere kako bi se osigurala vaša sigurnost i sigurnost osoblja koje provodi postupak. U nastavku su navedena neka osnovna sigurnosna pravila koja treba slijediti prilikom uzimanja uzorka stolice.

Oprema

Potrebno je koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu kako biste se zaštitili od mogućih infekcija. To može uključivati gumene rukavice, zaštitne naočale, masku za lice i zaštitnu odjeću. Osigurajte da sva oprema bude čista, dezinficirana i pravilno pričvršćena prije početka postupka.

Higijena

Poštivanje osnovnih pravila higijene ključno je prilikom uzimanja uzorka stolice. Prije rukovanja uzorkom, temeljito operite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi. Nakon što ste stavili zaštitnu opremu, izbjegavajte dodirivanje drugih površina i objekata koji nisu sterilni.

Postupak

Koristite samo sterilni spremnik ili posudu za uzimanje uzorka stolice. Pripremite posudu prema uputama i pažljivo sakupljajte uzorak. Pazite da ne dođe do kontaminacije uzorka izmetom ili drugim tvarima. Nakon što ste uzeli uzorak stolice, pravilno zatvorite posudu i označite je s važnim informacijama, kao što su ime i prezime pacijenta i datum uzorkovanja.

Odlaganje

Nakon što ste uzeli uzorak stolice, važno je pravilno odlagati opremu koju ste koristili. Sve materijale treba dezinficirati prema odgovarajućim smjernicama i zbrinuti na siguran način. Osigurajte da se sve korisnečene površine očiste i dezinficiraju kako bi se spriječila eventualna kontaminacija.

Poštivanje ovih sigurnosnih pravila pomoći će osigurati sigurnost i zaštitu prilikom uzimanja uzorka stolice. Uzimajući u obzir ove korake, osigurat ćete da se uzorak stolice točno analizira i da se izbjegnu moguće infekcije.

Oznaka i upozorenje na uzorak stolice

Prilikom pripreme uzorka stolice za analizu, važno je pridržavati se određenih oznaka i upozorenja kako bi osigurali ispravnu identifikaciju i obradu uzorka. Evo nekoliko smjernica koje treba slijediti:

 1. Uzorak stolice treba biti pohranjen u čistoj i označenoj posudi. Oznaka na posudi treba sadržavati sljedeće informacije:
  • Datum i vrijeme sakupljanja uzorka
  • Ime pacijenta
  • Datum rođenja pacijenta
  • Preporučljivo je navesti i bilo kakve dodatne informacije koje mogu biti relevantne (na primjer, ako pacijent ima gastrointestinalne simptome)
 2. Posuda za uzorak stolice treba biti čvrsto zatvorena kako bi se spriječilo istjecanje i kontaminacija.
 3. Uvijek je važno prati ruke prije i poslije manipulacije uzoraka stolice kako bi se spriječilo širenje bakterija i drugih patogena.
 4. Ako uzorak stolice nije prikladno pohranjen, može doći do lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata analize. Stoga je važno slijediti upute svog liječnika ili medicinskog osoblja kako bi se osiguralo prikladno sakupljanje, pohrana i transport uzorka stolice.
 5. Ukoliko primijetite bilo kakvu promjenu boje, konzistencije ili mirisa uzorka stolice, obavijestite svog liječnika ili medicinsko osoblje kako bi se procijenila situacija.

Slijedeći ove smjernice i pridržavajući se uputa svog liječnika ili medicinskog osoblja, osigurat ćete ispravnu identifikaciju i analizu uzorka stolice, što može biti od velike pomoći u dijagnozi i praćenju raznih gastrointestinalnih stanja.

Transport uzorka stolice do laboratorija

Prije nego što dostavite uzorak stolice u laboratorij, važno je slijediti određene korake kako biste osigurali integritet uzorka i točne rezultate ispitivanja. Evo nekoliko važnih koraka u transportiranju uzorka stolice do laboratorija:

1. Pripremite adekvatnu posudu

Za transport uzorka stolice trebat ćete imati hermetički zatvorenu posudu koja će spriječiti curenje ili kontaminaciju sadržaja. Najbolje je koristiti sterilnu posudu koju možete dobiti od laboratorija ili ljekarne.

2. Properly label the sample container

Before collecting the stool sample, make sure to properly label the sample container with your personal information, including your full name and date of birth. This will help ensure that the sample is correctly identified once it reaches the laboratory.

You might be interested:  Pas Koji Ne Laje

3. Pakirajte posudu za uzorkovanje stolice

Prije nego što stavite uzorak u posudu, budite sigurni da je posuda čista i suha. Pažljivo stavite uzorak stolice u posudu, osiguravajući da ne dodirnete unutarnje dijelove posude rukama.

4. Zatvorite posudu

Nakon što ste stavili uzorak u posudu, čvrsto je zatvorite kako biste osigurali da ne curi tijekom transporta. Provjerite jesu li svi poklopci i brtve na mjestu.

5. Držite uzorak na hladnom mjestu

5. Držite uzorak na hladnom mjestu

Stolicu treba držati na hladnom mjestu tijekom transporta. Za to možete koristiti hladnu torbu, termoizolacijsku vrećicu ili hladnu kutiju sa zamrznutim paketom leda.

6. Dostavite uzorak u laboratorij na vrijeme

Uzorak stolice treba dostaviti u laboratorij što je prije moguće nakon prikupljanja. Vrijeme dostave može biti važno u osiguravanju integriteta uzorka i točnosti rezultata. Provjerite radno vrijeme laboratorija i dostavite uzorak unutar navedenog vremenskog okvira.

Slijedite ove korake kako biste osigurali da se uzorak stolice ispravno transportira do laboratorija. Uz pravilnu pripremu i transport, laboratorijski rezultati bit će što točniji i pouzdaniji.

Rezultati i tumačenje uzorka stolice

Normalni rezultati

Normalni uzorak stolice karakterizira sljedeće:

 • Boja: smeđa do svijetlo smeđa (zbog žučnih pigmenata)
 • Konistencija: meka i formirana
 • Oblik: cjevasti oblik (kao kobasica)
 • Miris: normalan miris (blago kiselkast)

Neobični rezultati

Neobičan uzorak stolice može ukazivati na određene zdravstvene probleme. Evo nekoliko primjera:

 1. Boja stolice:

  • Crna stolica može biti znak krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava
  • Crvena stolica može ukazivati na krvarenje u crijevima ili rektumu
  • Zelena ili svijetlo žuta stolica može biti posljedica problema sa žučnim kanalima ili jetrom
  • Bijela ili bjelkasta stolica može ukazivati na probleme sa žučnim putovima ili nedostatak enzima gušterače
 2. Konistencija stolice:

  • Krvava ili sluzava stolica može ukazivati na upalne bolesti crijeva
  • Labava ili vodenasta stolica može biti znak infekcije ili problema s apsorpcijom hranjivih tvari
  • Tvoraćasta ili tvrda stolica može ukazivati na zatvor ili prehranu siromašnu vlaknima
 3. Miris stolice:

  • Jako smrdljiva stolica može biti znak infekcije ili problema s probavom
  • Slatkast miris stolice može ukazivati na problem s probavom masti

Savjeti

Ako primijetite bilo kakve neobične promjene u boji, konzistenciji ili mirisu stolice, važno je konzultirati se s liječnikom. On će moći pružiti dodatne informacije i procijeniti potrebu za daljnjim testovima ili pregledima.

FAQ:

Kako pravilno uzeti uzorak stolice za analizu?

Da biste pravilno uzeli uzorak stolice za analizu, prvo se trebate pripremiti. Trebate koristiti čiste rukavice i čistu posudu. Također, važno je da prikupite uzorak iz srednjeg dijela stolice, kako bi rezultati bili što pouzdaniji. Nakon što prikupite uzorak, trebate ga odmah dostaviti u laboratorij da bi se analizirao.

Koliko stolica trebam sakupiti za analizu?

Za analizu obično je dovoljna vrlo mala količina stolice, oko 5 do 20 grama. To je otprilike veličina oraha. Važno je da koristite čistu posudu i prikupite uzorak iz srednjeg dijela stolice. Ako niste sigurni koliko vam je potrebno, bolje je prikupiti više nego manje i konzultirati se s medicinskim stručnjakom ili laboratorijem.

Koje su uobičajene metode za uzimanje uzorka stolice?

Postoje različite metode za uzimanje uzorka stolice. Najčešća metoda je korištenje posebnog plastičnog spremnika s poklopcem, koji se može dobiti u laboratoriju ili ljekarni. Druga metoda je upotrebom čistog plastičnog ili papirnatog uloška koji se stavi na WC školjku, kako bi se stolica pokupila direktno u njega. Treća metoda je upotreba posebnih toilet papira koji imaju površinu koja olakšava prikupljanje uzorka.

Treba li ostaviti neki prostor u posudi prilikom uzimanja uzorka stolice?

Da, kada uzimate uzorak stolice, trebate ostaviti malo prostora u posudi. To je zbog toga što se neki testovi zahtijevaju da se stolica pomiješa s tekućinom ili konzervansom koja se nalazi u posudi. Ostavljanje malo prostora omogućit će pravilno miješanje i analizu uzorka.

Tko može uzeti uzorak stolice za analizu?

Uzorak stolice za analizu može uzeti svaka osoba koja ima potrebnu opremu i znanje kako bi to učinila na pravilan način. Ako ste nesigurni ili neugodno vam je to učiniti sami, uvijek se možete konzultirati s medicinskim stručnjakom ili otići u laboratorij gdje vam će pomoći i dati upute kako pravilno prikupiti uzorak stolice.