Kako vratiti izbrisane slike - Vodič za oporavak izgubljenih fotografija

Kako Vratit Izbrisane Slike

Kako Vratit Izbrisane Slike

Da li ste slučajno izbrisali neke važne slike sa svog telefona ili računara? Ne brinite, postoji način da ih povratite. U današnje vreme, kada je skladištenje podataka na digitalnim uređajima sve češće, izgubljene slike mogu biti pravi problem. Međutim, postoji nekoliko metoda oporavka koje vam mogu pomoći da vratite izbrisane slike i povratite izgubljene uspomene.

Jedna od najjednostavnijih metoda za oporavak izgubljenih slika je korišćenje softvera za oporavak podataka. Postoji mnogo besplatnih i plaćenih softvera koji vam mogu pomoći u ovom procesu. Softver će skenirati uređaj i pronaći izbrisane slike koje je moguće oporaviti. Nakon što su slike pronađene, softver vam omogućava da ih povratite na svoj uređaj.

Ako softver nije uspeo da vrati izbrisane slike, postoji i druga opcija – obratite se profesionalnom servisu za oporavak podataka. Ovi specijalizovani servisi imaju profesionalne alate i eksperte koji mogu oporaviti izgubljene podatke, uključujući slike, čak i ako su izbrisane ili oštećene. Međutim, ova opcija može biti malo skuplja od korišćenja softvera za oporavak podataka.

U svakom slučaju, važno je da odmah preduzmete korake za oporavak izgubljenih slika. Što duže čekate, veća je verovatnoća da će se izbrisane slike trajno izgubiti. Osim toga, preporučuje se da redovno pravite rezervne kopije svojih slika kako biste izbegli takve situacije u budućnosti. Valja napomenuti da se proces oporavka može razlikovati u zavisnosti od uređaja i operativnog sistema koji koristite, stoga je najbolje da se konsultujete sa stručnjacima ili proučite uputstva za konkretni uređaj ili operativni sistem.

Kako vratiti izbrisane slike

Ako ste slučajno izbrisali slike sa svog uređaja ili su vaše slike izgubljene zbog kvara uređaja ili formatiranja, ne brinite – postoji nekoliko načina da ih povratite. Evo nekoliko koraka koje možete isprobati kako biste oporavili izbrisane slike:

Korak 1: Provjerite smeće

Prvi korak je provjeriti smeće na uređaju. Ponekad se izbrisane slike pohranjuju u smeću, što vam omogućava da ih povratite jednostavnim vraćanjem iz smeća. Otvorite smeće i pronađite slike koje želite vratiti, a zatim ih povucite natrag na svoj uređaj.

Korak 2: Koristite sigurnosnu kopiju

Ako ste prethodno napravili sigurnosnu kopiju svojih slika na vanjskom uređaju, poput računara, vanjskog hard diska ili oblaka, možete ih povratiti s tih izvora. Priključite uređaj na kojem se nalazi sigurnosna kopija slika i prenesite ih natrag na svoj uređaj.

Korak 3: Koristite softver za oporavak

Ako prva dva koraka ne uspiju, možete koristiti softver za oporavak podataka kako biste vratili izbrisane slike. Postoji mnogo softverskih alata dostupnih na internetu koji vam mogu pomoći u oporavku izgubljenih slika. Preuzmite i instalirajte softver za oporavak koji vam odgovara i slijedite upute za oporavak slika.

Korak 4: Potražite stručnu pomoć

Ako ne možete samostalno povratiti izbrisane slike ili imate važne slike koje trebate oporaviti, možda biste trebali potražiti stručnu pomoć. Stručnjaci za oporavak podataka mogu vam pomoći u oporavku izgubljenih slika čak i ako su izbrisane ili oštećene. Kontaktirajte stručnjaka za oporavak podataka i objasnite svoj problem kako biste dobili najbolje moguće rješenje.

Slijedeći ove korake, vjerojatno ćete moći oporaviti izbrisane slike s uređaja. U budućnosti, redovno izrađujte sigurnosne kopije svojih slika kako biste spriječili gubitak podataka.

Vodič za oporavak izgubljenih fotografija

1. Proverite da li su slike stvarno izbrisane

Pre nego što započnete proces oporavka, proverite da li su slike stvarno izbrisane sa vašeg uređaja. Proverite da li postoje u fascikli “Otpad” ili “Kanta za smeće”. Ako se nalaze tamo, možete ih vratiti na svoje mesto.

2. Koristite softver za oporavak

Ako slike nisu pronađene u fasciklama za otpad, koristite specijalizirane softvere za oporavak izgubljenih fotografija. Postoji mnogo besplatnih softvera dostupnih na internetu koji vam mogu pomoći u ovom procesu. Preuzmite softver sa pouzdanog izvora i instalirajte ga na svoj uređaj.

You might be interested:  Kako Provjerit Izbrisane Poruke I Pozive

3. Pokrenite softver i odaberite opciju “Oporavi slike”

Nakon instalacije softvera, pokrenite ga i odaberite opciju “Oporavi slike” ili sličnu opciju koja je dostupna. Softver će zatim skenirati vaš uređaj u potrazi za izgubljenim fotografijama.

4. Pregledajte rezultate skeniranja

Kada softver završi skeniranje, pregledajte rezultate i pronađene slike. Softver će obično prikazati sliku ili pregled slika koje je pronašao. Pažljivo pregledajte rezultate da biste pronašli izgubljene fotografije koje želite oporaviti.

5. Oporavite izgubljene slike

Nakon što pronađete izgubljene fotografije, odaberite opciju za njihovo oporavak. Softver će zatim izvršiti oporavak izgubljenih slika i vratiti ih na vaš uređaj. Ovo može potrajati neko vreme, zavisno od broja slika koje treba oporaviti.

6. Proverite oporavljene slike

Kada softver završi proces oporavka, proverite oporavljene slike kako biste bili sigurni da su uspešno vraćene. Pregledajte ih i uverite se da su sve slike koje ste želeli oporavljene i da su u dobrom stanju.

7. Napravite sigurnosnu kopiju

Nakon što ste oporavili izgubljene slike, napravite sigurnosnu kopiju svih fotografija kako biste izbegli gubitak u budućnosti. Možete koristiti eksterne uređaje za skladištenje poput eksternih hard diskova ili cloud usluga za skladištenje.

Koristeći ovaj vodič, možete oporaviti izgubljene fotografije sa svog uređaja i vratiti ih nazad. Uvek je važno redovno praviti sigurnosne kopije svojih slika kako biste izbegli gubitak podataka u budućnosti.

Zašto su slike važne

Slike su važne jer imaju sposobnost da zabeleže trenutke i emocije na način koji reči ne mogu. One su naša veza sa prošlošću, podsećajući nas na srećne trenutke, ljude i mesta koje smo voleli. Slike mogu da evociraju sećanja, ožive prošlost i vrlo često nam donose radost.

Slike su takođe važne za dokumentaciju i istorijske svrhe. One omogućavaju da se sačuva vizuelni trag nekog događaja ili mesta, poput venčanja, putovanja ili drugih važnih trenutaka u životu. One su deo naše kulture i identiteta, čuvajući deo naše prošlosti za buduće generacije.

Slike su takođe važne u umetnosti i kreativnim izrazima. One nam pružaju mogućnost da izražavamo svoje ideje, emocije i inspiraciju kroz vizuelni jezik. Slike mogu da nas inspirišu, da nas dirnu, da nam donesu nove perspektive i da nam pomognu da vidimo svet na drugačiji način.

Nedostatak slika u našem životu može nas ostaviti sa osećajem praznine. Izgubljene slike, bilo da su izbrisane, izgubljene ili oštećene, izazivaju tugu i gubitak. Zato je važno da imamo načine da oporavimo izgubljene slike i sačuvamo dragocene uspomene koje one nose sa sobom.

Uzroci gubitka slika

Uzroci gubitka slika

Gubitak slika na vašem uređaju može se dogoditi iz različitih razloga. Evo nekih najčešćih uzroka:

 • Slučajno brisanje: Jedan od najčešćih uzroka gubitka slika je slučajno brisanje. Može se dogoditi da izbrišete slike dok pregledate svoju galeriju ili brisanje neželjenih fotografija može dovesti do brisanja važnih slika.
 • Oštećenje medija za pohranu: Slike se često gube zbog oštećenja medija za pohranu. To može biti uzrokovano fizičkim oštećenjem memorijske kartice SD kartice, tvrdog diska ili drugog uređaja na kojem su slike pohranjene.
 • Formatiranje uređaja: Formatiranje uređaja može izbrisati sve podatke s njega, uključujući i slike. Ovo se može dogoditi ako slučajno formatirate uređaj umjesto da samo izbrišete određene slike.
 • Virusi i zlonamjerni softver: Računalni virusi i zlonamjerni softver mogu oštetiti ili izbrisati slike s vašeg uređaja. Ovo se može dogoditi ako preuzmete zaražene datoteke s interneta ili ako vaš uređaj bude zaražen virusom.

Kada se slike izgube, važno je pravilno reagirati i ne koristiti uređaj kako bi se izbjeglo trajno brisanje podataka. Srećom, postoji nekoliko načina za oporavak izgubljenih slika, bez obzira na uzrok gubitka.

Prva pomoć – koraci koje možete poduzeti odmah

Kada primijetite da su vam slike izbrisane, postoje neki koraci koje možete poduzeti odmah kako biste pokušali oporaviti izgubljene fotografije. Evo nekoliko korisnih metoda:

 • Provjerite nedavno izbrisane datoteke: Prva stvar koju trebate učiniti je provjeriti mapu smeća ili prethodno izbrisane datoteke na svom uređaju. Ponekad slike završe u ovim mapama, posebno ako ste ih slučajno izbrisali.
 • Koristite sigurnosne kopije: Ako redovito radite sigurnosne kopije svog uređaja, provjerite da li imate najnoviju sigurnosnu kopiju koja sadrži izgubljene slike. Možete vratiti slike s kopije na vaš uređaj.
 • Koristite aplikacije treće strane: Na tržištu postoje razne aplikacije treće strane koje možete preuzeti kako biste pokušali oporaviti izgubljene slike. Te aplikacije često nude napredne metode oporavka podataka.
 • Konzultirajte stručnjake: Ako vam gore navedene metode ne daju željene rezultate, možda ćete morati konzultirati stručnjake za oporavak podataka. Oni imaju specijalizirane alate i znanje kako bi vam pomogli u oporavku izgubljenih slika.

Važno je napomenuti da nema uvijek garancije da će se izbrisane slike moći oporaviti. Međutim, ovim koracima možete povećati svoje šanse za uspjehom. Također, važno je preduzeti mjere opreza kako biste spriječili gubitak slika, poput redovitog izrade sigurnosnih kopija i pažljivog rukovanja s datotekama.

Korištenje softvera za oporavak slika

Kada ste izgubili vaše slike, možete koristiti softver za oporavak slika kako biste pokušali povratiti izgubljene fotografije. Softver za oporavak slika je poseban program koji može skenirati pohranu uređaja kao što su računar, mobilni telefon ili digitalni fotoaparat i pokušati vratiti izbrisane slike.

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti prilikom korištenja softvera za oporavak slika:

 1. Preuzmite i instalirajte softver za oporavak slika na vaš računar. Postoji mnogo različitih softverskih alata dostupnih na internetu.
 2. Pokrenite softver i odaberite opciju za skeniranje uređaja. Možete odabrati određenu particiju ili uređaj koji želite skenirati.
 3. Softver će početi skenirati uređaj i prikazati rezultate. Možete vidjeti listu izbrisanih slika koje je softver pronašao.
 4. Odaberite slike koje želite oporaviti i kliknite na opciju “Oporavi” ili slično. Softver će pokušati vratiti izbrisane slike na odabrano mjesto na vašem uređaju.
 5. Provjerite oporavljeni sadržaj i provjerite da li su slike uspješno vraćene. Ako su slike vraćene, možete ih spremiti na sigurno mjesto kako biste izbjegli buduće gubitke podataka.
You might be interested:  Kako Vidjeti Svoju Lozinku Na Facebooku Na Mobitelu

Važno je napomenuti da uspjeh oporavka slika zavisi od mnogo faktora, kao što su trajanje od trenutka kada su slike izbrisane, prethodne aktivnosti na uređaju i stanje pohrane uređaja. Također, nema garancije da će sve izbrisane slike biti uspješno oporavljene.

Preporučuje se da odmah prekinete korištenje uređaja nakon što primijetite da su neke slike izbrisane kako biste povećali šanse za uspješan oporavak. Također, redovno pravite sigurnosne kopije vaših slika kako biste izbjegli gubitak podataka u budućnosti.

Ukratko, korištenje softvera za oporavak slika može biti korisno kada izgubite važne fotografije. Slijedite korake i budite svjesni da uspješnost oporavka slika može varirati.

Kako koristiti oporavljenje sa sigurnosnom kopijom

Jedan od najsigurnijih načina da povratite izgubljene slike je korišćenje sigurnosne kopije. Ako ste redovno pravili sigurnosne kopije svojih slika, možete jednostavno vratiti izbrisane slike pomoću ove metode.

Evo koraka koje treba pratiti kako biste koristili oporavljenje sa sigurnosnom kopijom:

 1. Prvo, pronađite svoju sigurnosnu kopiju slika. Ovo može biti fizički medijum (kao što je eksterni hard disk ili DVD), ili može biti u oblaku (kao što je Google Drive ili Dropbox).
 2. Zatim, povežite fizički medijum sa svojim računarom ili pristupite svom oblaku putem interneta.
 3. Ako se koristite fizičkim medijumom, otvorite folder u kojem ste sačuvali sigurnosnu kopiju slika. Ako se koristite oblakom, prijavite se na svoj nalog i pronađite sigurnosnu kopiju slika.
 4. Pronađite izbrisane slike unutar sigurnosne kopije. Možete pretražiti po imenu fajla ili datumu kada ste ih izgubili.
 5. Kada pronađete izbrisane slike, jednostavno ih povucite i spustite na željeno mesto na računaru ili pritisnite “Download” dugme ako koristite oblak.

U većini slučajeva, sigurnosne kopije će biti organizovane po datumima ili folderima, što vam olakšava pronalaženje i vraćanje izgubljenih slika.

Važno je napomenuti da je redovno pravljenje sigurnosne kopije ključno za očuvanje vaših slika. Preporučuje se da napravite sigurnosnu kopiju svojih slika na redovnoj osnovi, kako biste bili sigurni da ćete imati pristup njima čak i ako se izgube ili izbrišu.

Napredne metode oporavka slika

Uz osnovne metode oporavka slika, postoje i naprednije tehnike koje se mogu primijeniti kako bi se pokušalo oporaviti izbrisane slike.

1. Korištenje posebnog softvera za oporavak podataka

Postoje mnogi softveri za oporavak podataka koji su dizajnirani posebno za oporavak izgubljenih slika. Ovi programi mogu dublje skenirati vaš uređaj i pronalaziti izbrisane datoteke koje nisu vidljive običnim metodama oporavka. Međutim, ova metoda može biti komplicirana za korisnike bez tehničkog znanja i postoji mogućnost da se neke slike ne mogu potpuno vratiti.

2. Potražite pomoć profesionalnih servisa za oporavak podataka

Ako niste sigurni kako samostalno oporaviti izbrisane slike ili ako su slike izuzetno važne, možete se obratiti profesionalnim servisima za oporavak podataka. Oni imaju specijaliziranu opremu i tehniku koja omogućuje oporavak čak i najteže oštećenih ili izgubljenih slika. Ova opcija može biti skuplja, ali je najbolji način za oporavak slika koje su izuzetno važne ili neprocjenjive.

3. Iskoristite sigurnosne kopije

Ako ste unaprijed napravili sigurnosnu kopiju svojih slika, možete ih lako vratiti bez potrebe za oporavkom podataka. Sigurnosne kopije mogu biti na vanjskom uređaju poput hard diska ili na oblaku. Redovito izrađivanje sigurnosnih kopija vaših slika osigurava da će biti dostupne čak i ako se originalne datoteke izgube ili izbrišu.

4. Oprez pri korištenju uređaja za oporavak samostalno

Ako se odlučite koristiti uređaje za oporavak podataka, obratite pažnju na nekoliko stvari. Prvo, izbjegavajte korištenje uređaja koji nisu certificirani ili koji dolaze iz nepoznatih izvora. Drugo, pažljivo pročitajte i slijedite upute kako ne biste dodatno oštetili uređaj ili izgubili preostale datoteke. Na kraju, ako niste sigurni u svoje sposobnosti ili ako oporavak slika zahtijeva napredne tehničke vještine, savjetuje se da potražite stručnu pomoć.

Popis naprednih metoda oporavka slika
Metoda Opis
Korištenje posebnog softvera Upotreba softvera dizajniranog za oporavak izbrisanog sadržaja
Profesionalni servisi Obratite se profesionalnom servisu za oporavak podataka
Sigurnosne kopije Koristite postojeće sigurnosne kopije slika
Oprez pri samostalnom oporavku Pažljivo koristite uređaje za oporavak podataka i slijedite upute

Uz ove napredne metode, možete imati veće šanse za uspješan oporavak izbrisanih slika. Međutim, uvijek je važno napraviti sigurnosne kopije važnih podataka kako biste spriječili gubitak slika u slučaju neželjenog brisanja ili oštećenja uređaja.

Prevencija gubitka slika

Jedan od najboljih načina da izbjegnete gubitak slika je pravilno upravljanje i čuvanje svojih fotografija. Evo nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći u prevenciji gubitka slika:

 1. Redovno pravite sigurnosne kopije svojih slika: Redovno izrađivanje sigurnosnih kopija važno je kako biste osigurali da imate vaše fotografije sačuvane na sigurnom mjestu, čak i ako dođe do slučajnog brisanja ili kvara hard diska.
 2. Koristite Cloud usluge za pohranu: Pohranjivanje svojih slika u oblaku omogućuje vam pristup vašim fotografijama s bilo kojeg uređaja i čuva ih na sigurnom od fizičkih oštećenja ili gubitka podataka.
 3. Pouzdani uređaji za pohranu slika: Odaberite pouzdane vanjske tvrde diskove ili USB uređaje za pohranjivanje svojih slika. Redovno provjeravajte stanje uređaja kako biste bili sigurni da su u dobrom stanju i spremni za upotrebu.
 4. Držite svoje slike na više uređaja: Ako je moguće, držite kopije svojih slika na više uređaja kao dodatni sloj sigurnosti. Na primjer, možete sačuvati fotografije na vanjskom hard disku i na cloud usluzi.
 5. Pazite na svoje memorije za kartice: Koristite visokokvalitetne memorijske kartice i izbjegavajte prelazak granice kapaciteta kartice kako biste smanjili rizik od gubitka podataka.
You might be interested:  Kako Skinuti Video S Youtubea

Ove preventivne mjere mogu vam pomoći da izbjegnete gubitak slika i osigurate da uvijek imate pristup svojim dragocjenim uspomenama.

Savjeti za oporavak slika bez napora

 • Pazite na popis podataka: Provjerite je li slika stvarno izbrisana ili je samo preimenovana ili premještena na drugo mjesto. Ponekad slike mogu biti prebačene u drugi folder ili su možda skrivene na vašem uređaju.
 • Koristite softver za oporavak podataka: Postoji mnogo softvera za oporavak podataka koji vam mogu pomoći u vraćanju izbrisanih slika. Ovi softveri mogu skenirati vaš uređaj i pokušati pronaći izbrisane datoteke koje se još uvijek mogu oporaviti.
 • Nemojte raditi ništa novo na uređaju: Ako primijetite da su vam slike izbrisane, odmah prestanite koristiti uređaj kako biste smanjili rizik od trajnog gubitka podataka. Napravite sigurnosnu kopiju vašeg uređaja prije nego što nastavite s oporavkom slika.
 • Koristite cloud usluge za pohranu: Ako imate sigurnosnu kopiju slika pohranjenu na nekoj cloud usluzi kao što su Google Drive, Dropbox ili iCloud, možete jednostavno preuzeti izbrisane slike s tih usluga na vaš uređaj.
 • Konzultirajte stručnjaka: Ako niste sigurni kako sami obnoviti slike ili ako vam je potrebna dublja analiza uređaja, možete se obratiti stručnjaku za oporavak podataka koji će vam pomoći u vraćanju izgubljenih slika.

Uz ove jednostavne savjete, možete imati veće šanse za uspješan oporavak izbrisanih slika bez velikog napora. Važno je biti pažljiv i promptno djelovati kako bi se smanjila mogućnost trajnog gubitka podataka.

FAQ:

Kako mogu vratiti izbrisane slike sa svojim pametnim telefonom?

Da biste vratili izbrisane slike sa svojim pametnim telefonom, možete koristiti razne metode oporavka podataka. Jedna od najjednostavnijih metoda je korištenje aplikacije za oporavak podataka koja će vam pomoći da skenirate svoj uređaj i pronađete izbrisane slike. Također, možete pokušati povezati svoj pametni telefon sa računalom i koristiti softver za oporavak podataka kako biste vratili izbrisane slike.

Kako mogu oporaviti izbrisane slike sa svoje memorijske kartice?

Ako želite oporaviti izbrisane slike sa svoje memorijske kartice, možete koristiti različite metode oporavka podataka. Prva metoda je korištenje softvera za oporavak podataka kako biste skenirali memorijsku karticu i pronašli izbrisane slike. Druga metoda je upotreba posebnog čitača kartica i softvera za oporavak podataka kako biste pokušali vratiti izbrisane slike sa memorijske kartice na računalu.

Koliko je vjerojatno oporaviti izbrisane slike sa svojeg uređaja?

Vjerojatnost oporavka izbrisanih slika sa svojeg uređaja ovisi o raznim faktorima, kao što su vrijeme koje je prošlo od brisanja slika, način na koji su slike izbrisane i stanje uređaja. U nekim slučajevima, možete potpuno oporaviti izbrisane slike, dok u drugim slučajevima može biti samo djelomičan oporavak slika. U svakom slučaju, preporučuje se da odmah poduzmete mjere za oporavak kako biste povećali šanse da povratite izbrisane slike.

Koje su najbolje aplikacije ili softveri za oporavak izbrisanih slika?

Postoji nekoliko aplikacija i softvera koji se mogu koristiti za oporavak izbrisanih slika. Neke od najboljih aplikacija za oporavak izbrisanih slika su DiskDigger, DigDeep Image Recovery i Dumpster. Kada je u pitanju softver, neki od najboljih softvera za oporavak izbrisanih slika su EaseUS Data Recovery Wizard, Recuva i Wondershare Recoverit. Svi ovi alati imaju različite značajke i korisničko sučelje, pa je najbolje isprobati nekoliko njih kako biste pronašli onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Kako mogu vratiti izbrisane slike sa svog računala?

Da biste vratili izbrisane slike sa svog računala, možete koristiti program za oporavak podataka. Postoji mnogo besplatnih programa dostupnih na internetu, kao što su Recuva, Stellar Phoenix Photo Recovery i EaseUS Data Recovery Wizard. Ovi programi skeniraju vašu tvrdi disk i pronalaze izbrisane slike koje se još uvijek mogu povratiti. Jednostavno pratite upute programa da biste povratili izbrisane slike.

Kako mogu vratiti izbrisane slike sa svog mobilnog telefona?

Da biste vratili izbrisane slike sa svog mobilnog telefona, možete koristiti aplikaciju za oporavak podataka. Postoji nekoliko aplikacija dostupnih u Google Play Storeu, kao što su DiskDigger, Undeleter i Dumpster. Ove aplikacije rade tako da skeniraju memoriju vašeg telefona i pronalaze izbrisane slike koje se mogu povratiti. Jednostavno instalirajte aplikaciju, pokrenite skeniranje i slijedite upute aplikacije da biste povratili izbrisane slike.