Kako vratiti sigurnosnu kopiju Whatsapp i obnoviti svoje poruke

Kako Vratiti Sigurnosnu Kopiju Whatsapp

Kako Vratiti Sigurnosnu Kopiju Whatsapp

WhatsApp je jedna od najpopularnijih aplikacija za slanje poruka i pozive širom svijeta. Korisnici često koriste aplikaciju za razmjenu važnih i dragocjenih poruka sa svojim prijateljima, obitelji i kolegama. Međutim, može se dogoditi da izgubite sve te poruke zbog slučajnog brisanja, zamjene uređaja ili oštećenja telefona. Srećom, WhatsApp nudi mogućnost stvaranja sigurnosne kopije poruka kako biste ih mogli vratiti u slučaju gubitka.

Da biste vratili sigurnosnu kopiju WhatsApp i obnovili svoje poruke, prvo morate osigurati da je sigurnosna kopija stvorena i spremljena. WhatsApp omogućuje spremanje sigurnosne kopije na lokalnoj memoriji uređaja, na Google Drive-u (za Android korisnike) ili iCloud-u (za iOS korisnike).

Da biste provjerili da li imate sigurnosnu kopiju na svom uređaju, otvorite WhatsApp i kliknite na izbornik “Settings” (Postavke) u gornjem desnom kutu. Zatim odaberite “Chats” (Razgovori) i “Chat backup” (Sigurnosna kopija razgovora). Ovdje možete vidjeti kada je napravljena posljednja sigurnosna kopija i gdje je spremljena.

Ako imate sigurnosnu kopiju, možete je vratiti prilikom ponovne instalacije WhatsApp-a na novi uređaj ili nakon brisanja aplikacije. Jednostavno instalirajte WhatsApp na novi uređaj, unesite svoj broj telefona i slijedite upute za vraćanje sigurnosne kopije. Vaše poruke će biti obnovljene i bit ćete u mogućnosti nastaviti razgovor tamo gdje ste stali.

Contents

Zašto je važno napraviti sigurnosnu kopiju Whatsapp

Whatsapp je jedna od najpopularnijih aplikacija za slanje poruka i komunikaciju širom svijeta. Kao korisnik Whatsappa, vaše poruke, slike, videozapisi i datoteke mogu biti izgubljeni zbog različitih razloga poput slučajnog brisanja, gubitka ili oštećenja telefona.

Da biste izbjegli gubitak važnih poruka i sadržaja, važno je redovito praviti sigurnosne kopije Whatsapp aplikacije. Evo nekoliko razloga zašto je to važno:

1. Zaštita od slučajnog brisanja

Slučajno brisanje poruka ili razgovora može biti vrlo frustrirajuće. Bez sigurnosne kopije Whatsapp, te poruke će biti izgubljene zauvijek. Sigurnosna kopija će vam omogućiti da povratite izbrisane poruke i zadržite važne informacije.

2. Zamjena ili gubitak uređaja

Ako zamijenite svoj telefon ili izgubite uređaj, možete izgubiti pristup svojim porukama i pridruženim podacima. Sigurnosna kopija vam omogućuje da obnovite svoje poruke na novom uređaju i nastavite koristiti Whatsapp bez prekida.

3. Oštećenje uređaja

Ako dođe do oštećenja vašeg uređaja, postoji rizik da će se izgubiti i podaci pohranjeni na njemu. Sigurnosna kopija Whatsapp će vam omogućiti da obnovite sve svoje poruke i pridružene datoteke čim vam bude dostupan novi uređaj.

4. Zaštita od gubitka podataka

Bez obzira na razlog gubitka podataka, sigurnosna kopija Whatsapp služi kao metoda osiguranja za vaše poruke i pridružene datoteke. Možete biti sigurni da ćete uvijek imati kopiju svojih poruka, bez obzira na to što se dogodi s vašim uređajem.

You might be interested:  Kako Znati Da Je Otisla Letva Volana

5. Jednostavno prenosivost na novi uređaj

Kada želite prenijeti svoj Whatsapp račun na novi uređaj, sigurnosna kopija je ključna. Kopiranje i obnova podataka na novom uređaju bit će mnogo lakši postupak s sigurnosnom kopijom koju ste prethodno napravili.

6. Povratak nakon ponovne instalacije

Ako ste prisiljeni ponovno instalirati Whatsapp zbog tehničkih problema ili ažuriranja aplikacije, sigurnosna kopija će vam omogućiti da povratite sve svoje poruke i nastavite koristiti aplikaciju bez gubitka podataka.

Zaključak je da je izrada sigurnosne kopije Whatsapp važna kako biste zaštitili svoje poruke, slike i videozapise od slučajnog brisanja, gubitka ili oštećenja uređaja. Redovito pravljenje sigurnosnih kopija pomoći će vam da se oporavite od bilo kakvih problema s podacima i zadržite sve važne informacije sigurne i dostupne.

Kako napraviti sigurnosnu kopiju Whatsapp na Androidu

Korak 1: Pritisnite “Postavke” u aplikaciji WhatsApp

Otvorite aplikaciju WhatsApp na svom Android uređaju

Pritisnite na “Postavke” ikonu u donjem desnom uglu zaslona.

Korak 2: Odaberite “Razgovori” opciju

U postavkama, pritisnite na “Razgovori” opciju.

Korak 3: Odaberite “Sigurnosna kopija” opciju

U razgovorima, pritisnite na “Sigurnosna kopija” opciju.

Korak 4: Pritisnite na “Napravi sigurnosnu kopiju sada”

Pritisnite na “Napravi sigurnosnu kopiju sada” kako biste započeli proces stvaranja sigurnosne kopije vaših WhatsApp poruka i medijskih datoteka.

Napomena: Sigurnosna kopija će biti spremljena na vašem uređaju i možete je prenijeti na vanjski uređaj ili u oblak kako biste bili sigurni od gubitka podataka.

Korak 5: Provjerite sigurnosnu kopiju

Kada je sigurnosna kopija završena, možete je provjeriti pod opcijom “Sigurnosna kopija” u postavkama WhatsAppa.

Napomena: Redovito izrađujte sigurnosne kopije kako biste se zaštitili od gubitka podataka i osigurali da možete oporaviti svoje poruke ako nešto pođe po zlu sa vašim uređajem.

Kako napraviti sigurnosnu kopiju Whatsapp na iPhone-u

Whatsapp je popularna aplikacija za slanje poruka koja se koristi širom svijeta. Kako biste sačuvali vaše važne poruke i podatke, preporučuje se redovno pravljenje sigurnosne kopije Whatsapp poruka. Evo kako to možete uraditi na iPhone-u.

1. Provjerite iCloud postavke

Da biste napravili sigurnosnu kopiju Whatsapp na iPhone-u, potrebno je da imate omogućene iCloud postavke. Otvorite “Settings” (Postavke) na vašem iPhone-u, idite na “Apple ID” (Apple ID) i zatim kliknite na “iCloud”. Provjerite da li je iCloud Backup (sigurnosna kopija) opcija omogućena.

2. Omogućite Whatsapp sigurnosnu kopiju

Otvorite Whatsapp aplikaciju na iPhone-u i idite na “Settings” (Postavke) u dnu ekrana. Zatim odaberite “Chats” (Ćaskanje) i kliknite na “Chat Backup” (Sigurnosna kopija razgovora). Uključite opciju “Include Videos” (Uključi video zapise) ako želite da sigurnosna kopija uključuje i video zapise.

3. Pokrenite sigurnosnu kopiju

3. Pokrenite sigurnosnu kopiju

Kada ste omogućili sigurnosnu kopiju Whatsapp razgovora, možete pokrenuti sigurnosnu kopiju ručno ili podesiti automatsko pravljenje sigurnosne kopije. Da biste pokrenuli sigurnosnu kopiju ručno, idite na “Chat Backup” (Sigurnosna kopija razgovora) stranicu u Whatsapp aplikaciji i kliknite na “Back Up Now” (Napravi kopiju sada).

4. Provjerite sigurnosnu kopiju na iCloudu

Nakon što završite sa pravljenjem sigurnosne kopije, možete provjeriti da li je kopija uspješno sačuvana na iCloudu. Idite na “Settings” (Postavke) na iPhone-u, zatim “Apple ID” (Apple ID), “iCloud” i “Manage Storage” (Upravljanje skladištenjem). Potražite Whatsapp ikonu i provjerite da li je kopija sigurno sačuvana.

Kada imate sigurnosnu kopiju Whatsapp poruka na iCloudu, možete je obnoviti na novom iPhone-u ili prilikom instalacije Whatsapp aplikacije na istom iPhone-u. Pratite uputstva koja se pojavljuju prilikom ponovne instalacije Whatsapp aplikacije i odaberite opciju za obnavljanje sigurnosne kopije sa iClouda.

Napomena: Sigurnosna kopija Whatsapp poruka na iCloudu uključuje samo poruke i medijske datoteke koje je moguće ponovno preuzeti. Sigurnosna kopija ne uključuje podatke o pozivima i mrežnoj aktivnosti.

Kako vratiti sigurnosnu kopiju Whatsapp na Androidu

Kada prebacujete svoj Whatsapp na novi telefon ili kada reinstalirate aplikaciju, možete vratiti svoje poruke i podatke koristeći sigurnosnu kopiju koju ste napravili. Evo kako to možete uraditi na Androidu:

1. Provjerite da li je sigurnosna kopija napravljena

 • Otvorite Whatsapp aplikaciju na vašem Android telefonu
 • Pritisnite na tri tačke u gornjem desnom uglu ekrana
 • Odaberite “Postavke”
 • Pritisnite na “Chats” opciju
 • Odaberite “Sigurnosna kopija”

Ako je sigurnosna kopija uspješno napravljena, vidjet ćete datum i vrijeme posljednje kopije.

2. Napravite sigurnosnu kopiju

 • Otvorite Whatsapp aplikaciju na vašem Android telefonu
 • Pritisnite na tri tačke u gornjem desnom uglu ekrana
 • Odaberite “Postavke”
 • Pritisnite na “Chats” opciju
 • Odaberite “Sigurnosna kopija”
 • Pritisnite na “Napravi sigurnosnu kopiju sada”
You might be interested:  Kada Je Eurovizija 2023

Whatsapp će napraviti sigurnosnu kopiju i sačuvati je na vašem telefonu ili na Google Drive-u.

3. Vratite sigurnosnu kopiju poruka

 • Nakon što instalirate Whatsapp na novi telefon ili reinstalirate aplikaciju, unesite svoj broj telefona i provjerite identitet
 • Nakon što to završite, Whatsapp će vam ponuditi da vratite sigurnosnu kopiju
 • Pritisnite “Vrati” da biste vratili sigurnosnu kopiju

Nakon toga, sve vaše poruke i podaci će biti obnovljeni na vašem novom telefonu.

Imajte na umu da kako biste vratili sigurnosnu kopiju poruka, morate imati isti broj telefona koji ste koristili prilikom pravljenja sigurnosne kopije.

Sada znate kako da vratite sigurnosnu kopiju Whatsapp poruka na Androidu. Sretno!

Kako povratiti sigurnosnu kopiju WhatsApp poruka na iPhone uređaju

Korak 1: Provjerite postoji li sigurnosna kopija

Da biste vratili sigurnosnu kopiju WhatsApp poruka na iPhone-u, prvo morate provjeriti postoji li dostupna sigurnosna kopija na vašem uređaju.

 1. Otvorite WhatsApp aplikaciju na vašem iPhone-u.
 2. Pritisnite na opciju “Settings” (Postavke) na dnu ekrana.
 3. Zatim odaberite “Chats” (Razgovori) i kliknite na opciju “Chat Backup” (Sigurnosna kopija razgovora).

Korak 2: Vratite sigurnosnu kopiju

Da biste vratili sigurnosnu kopiju WhatsApp poruka na iPhone-u, slijedite sljedeće korake:

 1. Deinstalirajte WhatsApp aplikaciju sa svog iPhone uređaja.
 2. Preuzmite WhatsApp aplikaciju s App Store-a i instalirajte je ponovno na svoj iPhone uređaj.
 3. Tijekom instalacije, WhatsApp će prepoznati da postoji sigurnosna kopija i pitat će vas želite li je obnoviti. Pritisnite “Restore Chat History” (Obnovi povijest razgovora) kako biste pokrenuli proces obnove.
 4. Proces obnove može potrajati neko vrijeme, ovisno o veličini sigurnosne kopije.
 5. Kada je obnova završena, bit ćete obaviješteni da su vaše poruke obnovljene i spremne za korištenje.

Nakon završetka ovih koraka, sve vaše WhatsApp poruke, fotografije, videozapisi i drugi prilozi bit će obnovljeni na vašem iPhone uređaju i bit ćete u mogućnosti pregledavati ih kao i prije.

Napomena: Sigurnosna kopija WhatsApp poruka na iPhone uređaju može biti obnovljena samo ako je prethodno napravljena sigurnosna kopija u aplikaciji. Ako niste napravili sigurnosnu kopiju ili je nemate, možda nećete moći vratiti svoje WhatsApp poruke.

Kako ponovno povezati Whatsapp s postojećom sigurnosnom kopijom

Ukoliko ste izgubili svoj uređaj ili ste dobili novi telefon, možete ponovno povezati Whatsapp sa svojom postojećom sigurnosnom kopijom kako biste povratili sve vaše poruke i medije.

Evo koraka koje trebate slijediti kako biste ponovno povezali Whatsapp sa sigurnosnom kopijom:

 1. Instalirajte Whatsapp aplikaciju na vaš novi telefon.
 2. Pokrenite aplikaciju i prihvatite uvjete i odredbe.
 3. Kada se pojavi opcija za vraćanje sigurnosne kopije, odaberite “Vrati sigurnosnu kopiju”.
 4. Odaberite izvor sigurnosne kopije – možete odabrati iz lokalne memorije uređaja, Google Drivea ili iClouda, ovisno o vašem operativnom sistemu.
 5. Ako koristite lokalnu sigurnosnu kopiju, povežite svoj uređaj sa računarom pomoću USB kabla i prenesite sigurnosnu kopiju na novi uređaj.
 6. Pratite upute na ekranu kako biste dovršili postupak vraćanja sigurnosne kopije.
 7. Nakon završetka, Whatsapp će automatski povratiti sve vaše poruke, kontakte i medije.

Važno je napomenuti da Whatsapp sigurnosna kopija nudi mogućnost povratka samo najnovijih poruka – ne možete povratiti poruke koje su izbrisane prije nego što ste napravili sigurnosnu kopiju. Također, sigurnosna kopija neće povratiti vaše postavke aplikacije i grupne chatove, pa ćete morati ručno ponovno konfigurirati svoje postavke i pridružiti se grupnim chatovima.

Budite sigurni da redovno stvarate sigurnosne kopije vašeg Whatsapp sadržaja kako biste bili sigurni da ćete moći vratiti sve svoje poruke i medije u slučaju gubitka ili zamjene uređaja.

Kako obnoviti svoje poruke korištenjem sigurnosne kopije

Kada izgubite ili odlučite zamijeniti svoj telefon, možete obnoviti svoje poruke i razgovore na WhatsAppu pomoću sigurnosne kopije. Evo koraka koje trebate slijediti za obnovu poruka korištenjem sigurnosne kopije:

Korak 1: Provjerite postoji li sigurnosna kopija

Prvo provjerite postoji li sigurnosna kopija vaših poruka na vašem Google Drive ili iCloud računu. Sigurnosna kopija se automatski stvara ako ste uključili tu opciju u postavkama WhatsAppa.

Korak 2: Deinstalirajte i ponovo instalirajte WhatsApp

Prethodno deinstalirajte WhatsApp s vašeg telefona. Zatim preuzmite i ponovno instalirajte WhatsApp iz odgovarajuće aplikacije (Google Play Store, App Store).

Korak 3: Verificirajte svoj broj telefona

Kada ponovno instalirate WhatsApp, verificirajte svoj broj telefona tako da unesete svoj broj i primite verifikacijski kod putem SMS-a.

Korak 4: Obavite obnovu iz sigurnosne kopije

Kada se verifikacija završi, WhatsApp će prepoznati postoji li sigurnosna kopija vaših poruka i ponuditi vam opciju obnove. Slijedite upute na zaslonu da biste obnovili poruke iz sigurnosne kopije.

Napomena: Obnova poruka može potrajati neko vrijeme, ovisno o veličini sigurnosne kopije i brzini vaše internetske veze. Vaš telefon će također morati biti spojen na neku Wi-Fi mrežu tijekom obnove poruka.

You might be interested:  Kako Se Piše Nova Godina

Korak 5: Provjerite obnovljene poruke

Kada postupak obnove poruka završi, provjerite je li sve obnovljeno kako treba. Pregledajte razgovore i poruke kako biste bili sigurni da niste izgubili nikakve važne podatke.

Sada kada ste obnovili svoje poruke korištenjem sigurnosne kopije, možete nastaviti koristiti WhatsApp kao i prije i pristupiti svim svojim prethodnim razgovorima i porukama.

Najčešći problemi prilikom vraćanja sigurnosne kopije Whatsapp i njihova rješenja

1. Nedostupna sigurnosna kopija

Jedan od najčešćih problema je da korisnik ima sigurnosnu kopiju Whatsapp poruka, ali je ne može pristupiti. Sigurnosna kopija može biti nedostupna iz nekoliko razloga:

 • Backup datoteke su izgubljene ili izbrisane
 • Backup datoteke su oštećene ili neispravne
 • Backup datoteke su spremljene na nepostojeći uređaj ili memorijski medij

Rješenje za ovu vrstu problema je:

 1. Provjerite ima li uređaj dovoljno slobodnog prostora za sigurnosnu kopiju
 2. Provjerite postoji li sigurnosna kopija na odgovarajućem uređaju ili memorijskom mediju
 3. Ako je sigurnosna kopija oštećena, pokušajte pronaći drugu kopiju koja je ispravna

2. Problem s prijavom na Whatsapp račun

Ponekad se korisnici suočavaju s problemima prilikom prijave na svoj Whatsapp račun nakon vraćanja sigurnosne kopije.

Mogući razlozi za ovaj problem su:

 • Pogrešno uneseno korisničko ime ili lozinka
 • Problem s internetskom vezom
 • Blokiran račun zbog kršenja uvjeta korištenja

Rješenja za ove probleme su:

 1. Provjerite točnost unesenih korisničkog imena i lozinke
 2. Provjerite stabilnost internetske veze
 3. Kontaktirajte podršku Whatsappa ako je račun blokiran

3. Gubitak nedavno primljenih poruka

Još jedan čest problem je gubitak nedavno primljenih poruka nakon vraćanja sigurnosne kopije. To se može dogoditi iz nekoliko razloga:

 • Nedostatak najnovije sigurnosne kopije
 • Problem s postavkama sigurnosne kopije

Rješenje za ove probleme je:

 1. Provjerite ima li najnovija sigurnosna kopija nedavno primljene poruke
 2. Provjerite postavke sigurnosne kopije i osigurajte da su pravilno konfigurirane

4. Pravilan postupak vraćanja sigurnosne kopije

Neki korisnici imaju problema s ispravnim postupkom vraćanja sigurnosne kopije Whatsapp poruka.

Rješenje za ovaj problem je sljedeće:

 1. Provjerite ima li uređaj najnoviju verziju Whatsapp aplikacije
 2. Provjerite ima li uređaj pristup sigurnosnoj kopiji
 3. Slijedite korake za vraćanje sigurnosne kopije koje je pružio Whatsapp

5. Potrebna ažuriranja Whatsapp aplikacije

Ponekad korisnici ne mogu obnoviti svoje poruke zbog zastarjele verzije Whatsapp aplikacije.

Rješenje za ovaj problem je:

 1. Provjerite ima li uređaj najnoviju verziju Whatsapp aplikacije
 2. Ažurirajte Whatsapp aplikaciju kako biste dobili najnovije funkcije i ispravke programa

FAQ:

Kako mogu napraviti sigurnosnu kopiju mojih poruka u aplikaciji Whatsapp?

Da biste napravili sigurnosnu kopiju svojih poruka u aplikaciji Whatsapp, idite na Postavke, zatim na “Chat postavke” i odaberite “Sigurnosna kopija razgovora”. Tamo možete odabrati da li želite napraviti sigurnosnu kopiju samo poruka ili i medijskih datoteka. Također možete odabrati koliko često želite da se automatski pravi sigurnosna kopija. Sigurnosna kopija će biti spremljena na vašem telefonu ili na oblaku, ovisno o postavkama.

Kako mogu vratiti svoju sigurnosnu kopiju poruka u Whatsapp aplikaciji?

Da biste vratili sigurnosnu kopiju poruka, morate prvo deinstalirati i ponovno instalirati aplikaciju Whatsapp na svom telefonu. Nakon ponovne instalacije, morate slijediti korake na postavljanje Whatsapp računa, a zatim će se pojavit opcija “Vrati”. Kada odaberete tu opciju, odaberite datoteku sigurnosne kopije koju želite vratiti, i sve poruke će biti obnovljene.

Može li se sigurnosna kopija poruka obnoviti sa starijim verzijama aplikacije Whatsapp?

Da, možete obnoviti sigurnosnu kopiju poruka sa starijim verzijama aplikacije Whatsapp. Međutim, ako imate jednu od najnovijih verzija aplikacije, možda će sigurnosna kopija biti automatski obnovljena kada instalirate aplikaciju. Ako niste sigurni, najbolje je provjeriti i osigurati da imate najnoviju verziju aplikacije kako biste bili sigurni da sve poruke budu obnovljene.

Kako mogu provjeriti da li je moja sigurnosna kopija poruka uspješno napravljena?

Da biste provjerili da li je sigurnosna kopija vaših poruka uspješno napravljena, idite na Postavke, zatim na “Chat postavke” i odaberite “Sigurnosna kopija razgovora”. Tamo ćete vidjeti datum i vrijeme posljednje napravljene sigurnosne kopije. Također možete provjeriti na svom telefonu ili u oblaku gdje je spremljena sigurnosna kopija.

Što se događa ako nemam sigurnosnu kopiju poruka u Whatsapp aplikaciji?

Ako nemate sigurnosnu kopiju poruka u Whatsapp aplikaciji, nećete biti u mogućnosti obnoviti svoje poruke nakon deinstalacije i ponovne instalacije aplikacije. Sigurnosna kopija je jedini način da vratite izgubljene ili izbrisane poruke. Stoga je važno redovito raditi sigurnosne kopije da biste spriječili gubitak poruka.