Kako zaustaviti proljev - Forum

Kako Zaustaviti Proljev Forum

Kako Zaustaviti Proljev Forum

Dobrodošli na forum posvećen rješavanju problema s proljevom. Proljev je neugodno stanje koje se javlja kao rezultat povećane frekvencije i labavosti stolice. Može biti uzrokovano raznim faktorima, kao što su infekcije, prehrambene promjene, stres ili određeni medicinski uvjeti. Na ovom forumu možete pronaći savjete i dijeliti iskustva kako zaustaviti proljev i ublažiti njegove simptome.

Jedan od načina da se zaustavi proljev je pravilna prehrana. Važno je izbjegavati tešku i masnu hranu koja može pogoršati simptome. Umjesto toga, preporučuje se konzumiranje manjih obroka češće tijekom dana. Također je bitno unositi dovoljno tekućine kako bi se spriječila dehidracija. Povećajte unos vode, bistre juhe i elektrolita kako bi nadoknadili izgubljene tekućine tijekom proljeva.

Pored pravilne prehrane, postoje i neki prirodni lijekovi i dodaci prehrani koji mogu pomoći u zaustavljanju proljeva. Jabučni ocat, đumbir i metvica su neki od prirodnih lijekova koji se koriste za smirivanje probavnog sustava. Također, probiotici su korisni za obnavljanje zdrave crijevne flore i regulaciju probave.

Važno je napomenuti da se u slučaju dugotrajnog ili ozbiljnog proljeva uvijek treba konzultirati s liječnikom. Samo on može postaviti točnu dijagnozu i propisati adekvatno liječenje.

Ovaj forum je mjesto na kojem možete pronaći podršku i savjete od ljudi koji su prošli kroz slično iskustvo. Slobodno podijelite svoje priče, postavite pitanja i pružite podršku drugima. Nikada niste sami u svojoj borbi protiv proljeva. Zajedno ćemo pronaći rješenja i podršku jedni drugima.

Proljev: definicija i razlozi

Proljev je stanje u kojem dolazi do pojačanog i učestalog pražnjenja crijeva, što rezultira tekućim stolicama. Ovo stanje može biti akutno ili kronično, a može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Akutni proljev

Akutni proljev obično traje manje od 2 tjedna i može biti uzrokovan različitim faktorima:

 • Virusne infekcije: najčešći uzročnici akutnog proljeva su rotavirusi i norovirusi.
 • Bakterijske infekcije: Escherichia coli, Salmonella i Campylobacter su neki od bakterija koje mogu uzrokovati akutni proljev.
 • Parazitske infekcije: Giardia lamblia i Entamoeba histolytica su paraziti koji mogu uzrokovati akutni proljev.
 • Nepravilna prehrana: konzumacija nekih hrane ili pića koja nisu dobro pripremljeni ili higijenski neispravni može dovesti do akutnog proljeva.

Kronični proljev

Kronični proljev je stanje u kojem se pojava proljeva javlja u trajanju od najmanje 4 tjedna. Mogući uzroci kroničnog proljeva uključuju:

 • Upalne bolesti crijeva: Crohnova bolest i ulcerozni kolitis su neke od upalnih bolesti crijeva koje mogu uzrokovati kronični proljev.
 • Intolerancija na određenu hranu: npr. netolerancija na laktozu, gluten ili fruktozu može izazvati kronični proljev.
 • Sindrom iritabilnog crijeva: stanje koje uzrokuje promjene u funkciji crijeva i može rezultirati kroničnim proljevom.
 • Funkcionalna dijareja: uzrokovana poremećajima motiliteta crijeva.

Važno je da se kod produljenog ili neobjašnjivog proljeva obratite liječniku kako biste utvrdili točan uzrok i odgovarajuće liječenje.

Simptomi proljeva

Proljev je stanje kada su stolice mekane i vodenaste, a dolazi češće nego obično. Uzroci proljeva mogu biti raznoliki – od neke infekcije, prekomjerne konzumacije određene hrane, ili stresa. Simptomi proljeva mogu se razlikovati kod svake osobe, ali uobičajeni simptomi uključuju:

 • Povećan broj puta pražnjenja crijeva
 • Stolica koja je vodenasta i ima loš miris
 • Nadutost i grčevi u stomaku
 • Mučnina i povraćanje
 • Povremena tjelesna temperatura
You might be interested:  Kako Usmjeriti Satelitsku Antenu

Ako imate proljev, važno je paziti na znakove dehidracije. Simptomi dehidracije mogu uključivati suha usta, smanjenje količine mokraće, zamagljeni vid, umor i vrtoglavicu. U nekim slučajevima, proljev može biti praćen krvlju u stolici ili jakim bolovima u trbuhu. U takvim slučajevima, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć.

Ako imate simptome proljeva, postoje neke mjere koje možete poduzeti kako biste olakšali simptome i promovirali zdravlje crijeva. To uključuje pijenje puno tekućine kako biste se izbjegli dehidraciju, izbjegavanje pržene, masne i začinjene hrane, te konzumiranje laganog obroka kada se osjećate spremnima za jelo.

Da uradite: Apsolutno izbjegavajte:
 • Pijte puno vode
 • Konzumirajte tekućinu koja sadrži elektrolite (npr. izotonične napitke)
 • Jedite laganu hranu kao što su krekere, riža i piletina
 • Konzumirajte probiotike (npr. jogurt)
 • Prženu hranu
 • Masnu hranu
 • Začinjenu hranu
 • Alkohol i kofein

Ako simptomi proljeva ne popuste u roku od nekoliko dana ili ako se pogoršaju, važno je potražiti medicinsku pomoć. Liječnik vam može pomoći u utvrđivanju uzroka proljeva i preporučiti odgovarajući tretman.

Kako se liječi proljev

Proljev može biti vrlo neugodan i nelagodan simptom. Srećom, postoji nekoliko načina na koje se može liječiti proljev.

1. Pijte puno tekućine

Kada imate proljev, izgubite mnogo tekućine zbog čestog prolaza stolice. Važno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu tako da pijete puno vode, čaja, bistre juhe i elektrolitskih napitaka.

2. Održavajte uravnoteženu prehranu

Hrana igra ključnu ulogu u liječenju proljeva. Pokušajte jesti hranu koja je lako probavljiva, kao što su banane, riža, piletina i krekere. Također je važno izbjegavati hranu koja može pogoršati proljev, poput mlijeka i mliječnih proizvoda, pržene hrane i gaziranih pića.

3. Uzimajte odgovarajuće lijekove

 • Antidiarrhealni lijekovi: Ovi lijekovi pomažu smanjiti proljev uzrokovan bakterijskom infekcijom ili iritacijom crijeva. Međutim, uvijek se savjetujte s ljekarnikom ili liječnikom prije uzimanja bilo kakvog lijeka.
 • Probiotici: Probavni probiotici mogu pomoći u obnavljanju crijevne flore i smirivanju probavnog sustava.
 • Rehidracijski prašak: Ako imate proljev, gubitak elektrolita može biti ozbiljan. Uzimanje rehidracijskog praha može pomoći nadoknaditi izgubljene elektrolite i održavati hidrataciju.

4. Odmorite se i izbjegavajte stres

Kada imate proljev, važno je dati tijelu dovoljno vremena za oporavak. Odmorite se i izbjegavajte stresne situacije koje mogu pogoršati proljev.

5. Konzultirajte liječnika

Ukoliko proljev traje više od nekoliko dana ili dolazi s vrućicom, jakom bolom ili krvavom stolicom, važno je posjetiti liječnika. Oni će moći dijagnosticirati uzrok proljeva i donijeti adekvatne terapijske mjere.

Narodni lijekovi za zaustavljanje proljeva

Proljev je neugodno stanje koje se javlja kada se učestalost i tekućina stolice povećavaju. Može biti uzrokovan različitim faktorima kao što su zarazne bolesti, stres, loša prehrana ili intolerancija na određene namirnice. Uzroci proljeva mogu biti različiti, ali vrlo je važno znati kako ga zaustaviti. Osim lijekova koje može propisati ljekar, postoje i narodni lijekovi koji mogu pomoći u zaustavljanju proljeva. U nastavku su navedeni neki od tih narodnih lijekova.

1. Rižina voda

Riža je jedna od namirnica koja se često preporučuje kod proljeva. Rižina voda je vrlo blag lijek koji može pomoći u smirivanju želuca i zaustavljanju proljeva. Da biste napravili rižinu vodu, skuhajte rižu u većoj količini vode. Nakon što se riža skuha, procijedite vodu i pijte je u malim gutljajima. Ova voda može pomoći u smanjenju učestalosti proljeva.

2. Banane

Banane su poznate po svojim blagotvornim svojstvima za probavu. Sadrže pektin, vrstu vlakana koja može pomoći u zgušnjavanju stolice i zaustavljanju proljeva. Jedite zrelu bananu kada imate proljev kako biste povećali unos vlakana i smirili probavni sustav.

3. Limunada

Limunada može biti korisna kod proljeva. Sok od limuna ima antimikrobna svojstva i može pomoći u uništavanju bakterija koje mogu uzrokovati proljev. Također, limunada može pomoći u hidrataciji organizma i nadoknadi izgubljene tekućine. Iscijedite svježi limun u čašu tople vode i pijte je nekoliko puta dnevno.

4. Jabučki ocat

Jabučki ocat je još jedan narodni lijek koji može pomoći u zaustavljanju proljeva. Kiselina prisutna u jabučkom octu može smanjiti učestalost stolice i smiriti probavni sustav. Pomiješajte jednu žlicu jabučkog octa s čašom vode i pijte tu smjesu nekoliko puta dnevno.

You might be interested:  Kako Razlikovati Ije I Je

5. Čaj od kamilice

Čaj od kamilice može pomoći u smirivanju probavnog sustava i zaustavljanju proljeva. Kamilica ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju iritiranog crijeva. Pripremite čaj od kamilice i pijte ga svaki dan kako biste smanjili učestalost proljeva.

Popularni narodni lijekovi za zaustavljanje proljeva:
1. Rižina voda
2. Banane
3. Limunada
4. Jabučki ocat
5. Čaj od kamilice

Ti narodni lijekovi mogu pomoći u zaustavljanju proljeva, ali ako simptomi potraju ili se pogoršaju, uvijek je najbolje konzultirati se s ljekarom kako biste dobili odgovarajući tretman. Također, svakako pripazite na unos tekućine kako biste spriječili dehidraciju.

Kako spriječiti proljev

Kako spriječiti proljev

1. Održavajte higijenu

Pravilna higijena je ključna za sprečavanje proljeva. Operite ruke temeljito sapunom i toplom vodom nakon upotrebe toaleta, prije jela i nakon dodirivanja kontaminiranih površina. Također, redovito čistite kuhinjske površine i sanitarije kako biste smanjili šanse za infekciju.

2. Pijte dovoljno tekućine

Proljev može izazvati dehidraciju, pa je važno piti dovoljno tekućine. Idealno bi bilo piti vodu, čajeve i juhe koji će nadoknaditi izgubljene tekućine i elektrolite. Izbjegavajte alkohol i kofein, jer mogu pogoršati simptome proljeva.

3. Izbjegavajte kontaminiranu hranu i vodu

Da biste spriječili proljev, izbjegavajte konzumiranje hrane i vode koja može biti kontaminirana. Perite voće i povrće prije konzumacije, izbjegavajte sirovu morsku hranu i mlijeko koje nije prošlo pasterizaciju. Također, pijte samo vodu iz sigurnih izvora ili prokuhajte vodu prije konzumacije.

4. Pazite na higijenu hrane

Pravilno rukovanje hranom može smanjiti rizik od proljeva. Operite ruke prije pripreme hrane, koristite čiste pribor i posude, pripazite na pravilno kuhanje hrane i čuvajte je na sigurnoj temperaturi.

5. Pridržavajte se pravila o higijeni u zajednici

Ako imate proljev, važno je sprečiti širenje infekcije na druge ljude. Držite se pravila o higijeni u zajednici, kao što su redovito pranje ruku, izbjegavanje posjeta javnim bazenima ili kupalištima kada ste bolesni i izbjegavanje dijeljenja hrane ili pića s drugima.

6. Koristite probiotike

Probiotici su korisne bakterije koje mogu pomoći u obnavljanju crijevne flore i održavanju zdravog probavnog sustava. Određene vrste probiotika mogu biti korisne u prevenciji i liječenju proljeva. Consultirajte svog zdravstvenog stručnjaka kako biste saznali koje vrste probiotika su najprikladnije za vas.

7. Izbjegavajte stres i tjeskobu

Mentalno stanje može imati utjecaj na probavni sustav. Stres i tjeskoba mogu povećati rizik od proljeva. Pokušajte smanjiti stres i pronađite načine za opuštanje, kao što su vježbanje, meditacija ili yoga.

Proljev kod djece

Proljev je čest problem kod djece i karakterizira se čestim i nepropisnim pokretima crijeva, što rezultira pojačanim i tekućim stolicama.

Uzroci proljeva kod djece mogu biti:

 • Virusne ili bakterijske infekcije
 • Nedostatak ili intolerancija na određene namirnice
 • Loša higijena
 • Putovanje ili promjena u prehrani
 • Stres ili anksioznost

Simptomi proljeva kod djece mogu uključivati:

 • Česte i vodene stolice
 • Nedostatak apetita
 • Mučninu ili povraćanje
 • Grčeve u trbuhu
 • Povišenu tjelesnu temperaturu

Kako zaustaviti proljev kod djece?

 1. Osigurajte dovoljno tekućine kako bi izbjegli dehidraciju. Dajte djetetu vodu, juhu, čaj ili elektrolite koji su dostupni u ljekarnama.
 2. Izbjegavajte hranu koja može pogoršati proljev, poput masne ili začinjene hrane, mliječnih proizvoda ili voćnih sokova.
 3. Pravilno perite ruke prije pripreme hrane i nakon odlaska u zahod kako biste spriječili širenje infekcije.
 4. Pružite djetetu odmor i ugodnu okolinu kako bi se oporavilo.
 5. Ako simptomi potraju ili se pogoršaju, obratite se pedijatru.

Prevencija:

Kako biste spriječili proljev kod djece, važno je pridržavati se sljedećih preventivnih mjera:

 • Redovito perite ruke i podučavajte djecu o pravilnom pranju ruku.
 • Pridržavajte se pravila o higijeni hrane i pijte samo sigurnu, čistu vodu.
 • Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju akutne gastrointestinalne infekcije.
 • Održavajte imunitet djece pravilnom prehranom i redovitim cijepljenjima.

Proljev kod djece je obično prolazan i nestaje sam od sebe. Međutim, ako simptomi potraju ili se pogoršaju, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se izbjegle komplikacije.

Kako se brzo oporaviti od proljeva

Izbjegavajte tešku hranu

Kada se oporavljate od proljeva, važno je izbjegavati tešku hranu koja može dodatno nadražiti probavni sustav. Umjesto toga, birajte lagane namirnice koje su blage za želudac.

Pijte puno tekućine

Gubitak tekućine tijekom proljeva može dovesti do dehidracije, stoga je važno nadoknaditi tekućinu. Pijte puno vode, čaja, juha i elektrolita kako biste održali hidrataciju tijela.

You might be interested:  Kako Se Suše Smokve

Konzumirajte probiotike

Probiotici su živi mikroorganizmi koji pomažu u obnovi zdrave crijevne flore. Proljev može oštetiti crijevnu floru, stoga je konzumacija probiotika korisna za oporavak. Možete ih pronaći u obliku dodataka prehrani ili u fermentiranim namirnicama poput jogurta.

Počivajte

Tijekom oporavka od proljeva, važno je dati tijelu dovoljno vremena za oporavak. Odmorite se, spavajte dovoljno i izbjegavajte naporne aktivnosti koje bi mogle opteretiti tijelo.

Pazite na higijenu

Proljev se često širi i zaraznim putem. Pazite na higijenu kako biste spriječili dalje širenje zaraze. Redovito perite ruke sapunom i toplom vodom, koristite dezinfekcijska sredstva i izbjegavajte dodirivanje lica rukama.

Konferirate se s liječnikom

Ako proljev traje dulje od nekoliko dana ili se pogoršava, savjetujte se s liječnikom. On će vam dati točnu dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman za vaše stanje.

Pitanja i savjeti iz iskustva

Kakva hrana pomaže kod zaustavljanja proljeva?

Mnogi ljudi se pitaju koja hrana može pomoći u zaustavljanju proljeva. Evo nekoliko prijedloga:

 • Blaga hrana: Konzumiranje blage hrane kao što su žitarice, kuhane riže, pečeni krumpir, piletina bez kože, pomaže u smirivanju crijeva.
 • Banane: Zrele banane su izvrsne za zadržavanje tekućine u tijelu i nadoknadu izgubljenih elektrolita.
 • Jogurt: Kiselkasti jogurt s probioticima može pomoći u obnavljanju crijevne flore.
 • Čaj od kamilice: Čaj od kamilice ima umirujući učinak na probavni sustav i može pomoći u smirivanju proljeva.

Koji lijekovi mogu pomoći kod zaustavljanja proljeva?

Ako želite koristiti lijekove za zaustavljanje proljeva, svakako se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom. Evo nekoliko lijekova koji se često koriste:

 • Loperamid: Loperamid je antidiaroična tvar koja može privremeno zaustaviti proljev.
 • Smektu: Smektu je lijek koji se obično koristi za liječenje proljeva i nadutosti. Djeluje tako da oblaže sluznicu crijeva i adsorbira toksine.
 • Probiotici: Probiotici su pripravci koji sadrže žive bakterije koje pomažu u obnavljanju crijevne flore.

Koliko tekućine treba unositi tijekom proljeva?

Kod proljeva, važno je paziti na unos dovoljne količine tekućine, kako bi se izbjegla dehidracija. Evo nekih savjeta:

 • Pišite redovito
 • Pijte male količine tekućine tijekom dana. Preporučuje se unositi čajeve, negazirane napitke, oralne rehidracijske otopine i juhe.
 • Izbjegavajte pijenje alkohola i napitaka s kofeinom, jer oni mogu pogoršati simptome proljeva.

Kada se treba obratiti liječniku?

Ako imate proljev, obično se simptomi povlače sami od sebe. Međutim, postoje neki slučajevi kada je potrebno konzultirati se s liječnikom:

 1. Ako imate ozbiljan proljev koji traje više od nekoliko dana.
 2. Ako primijetite tragove krvi ili sluzi u stolici.
 3. Ako imate jaku bol ili grčeve u trbuhu.
 4. Ako osjećate vrtoglavicu, slabost ili dehidraciju.
 5. Ako imate povišenu tjelesnu temperaturu.
Savjet Opis
Pijte dovoljno tekućine Unos dovoljne količine tekućine pomaže u sprečavanju dehidracije.
Konzumirajte blagu hranu Izbjegavajte masnu, začinjenu ili prženu hranu koja može iritirati crijeva.
Poštujte higijenu Redovito perite ruke sapunom i vodom kako biste spriječili širenje infekcija.

FAQ:

Koje su najčešće uzroci proljeva?

Najčešći uzroci proljeva su infekcije (virusne, bakterijske ili parazitske), nepravilna prehrana, alergijske reakcije, stres, neki lijekovi i bolesti probavnog sustava.

Kako mogu znati da li imam infekciju ili nešto drugo izaziva moj proljev?

Da biste saznali uzrok svog proljeva, potrebno je konzultirati se s liječnikom. On će provesti pregled i može vam preporučiti dodatne testove, kao što su testovi stolice, kako bi se utvrdio uzrok vašeg proljeva.

Koje namirnice mogu pomoći u zaustavljanju proljeva?

Nekoliko namirnica može vam pomoći u zaustavljanju proljeva, kao što su riža, banane, krumpir, tost, juhe od povrća, probiotički jogurti i čaj od mente. Pokušajte ih uključiti u svoj obrok kako biste smirili probavni sustav.

Treba li izbjegavati mliječne proizvode ako imam proljev?

Ako imate proljev, može biti dobro izbjegavati mliječne proizvode jer mliječni šećer (laktoza) može biti teže probavljen u takvim situacijama. Međutim, ako vaše tijelo dobro podnosi mliječne proizvode, možete ih i dalje konzumirati u umjerenim količinama.

Kada trebam potražiti liječničku pomoć zbog proljeva?

Ako imate proljev koji traje duže od nekoliko dana, ako imate teške simptome kao što su krv u stolici, jaka bol u trbuhu ili groznicu, ili ako imate druge znakove dehidracije, trebali biste se posavjetovati s liječnikom što je prije moguće.

Koji su simptomi proljeva?

Simptomi proljeva uključuju učestalo pražnjenje tekućine ili labave stolice, bol u trbuhu, grčeve, mučninu i povraćanje.