Kako zaustaviti pulsiranje u uhu: uzroci, simptomi i prirodni tretmani | Nazivsaita

Kako Zaustaviti Pulsiranje U Uhu

Kako Zaustaviti Pulsiranje U Uhu

Pulsiranje u uhu je čest simptom koji mnogi ljudi doživljavaju. To je osjećaj ritmičkog pulsiranja ili bubnjanja u uhu koji može biti prilično neugodan. Ovaj simptom može biti uzrokovan raznim faktorima i može biti privremen ili dugotrajan. U ovom članku otkrijte što uzrokuje pulsiranje u uhu, koji su simptomi povezani s tim stanjem i kako se prirodno može liječiti.

Contents

Uzroci pulsiranja u uhu

Postoje mnogi mogući uzroci pulsiranja u uhu. Jedan od najčešćih je povećan protok krvi u krvnim žilama u blizini uha. Ovo može biti posljedica fizičke aktivnosti, stresa ili povećanog krvnog tlaka. Drugi uzroci mogu uključivati ​​promjene u unutarnjem uhu zbog infekcija, oštećenja sluha ili povećanog tlaka u unutarnjem uhu. Također, pulsiranje u uhu može biti simptom drugih zdravstvenih problema kao što su anemija, srčani poremećaji ili neurološke bolesti.

Simptomi pulsiranja u uhu

Pulsiranje u uhu može biti praćeno drugim simptomima koji mogu varirati ovisno o uzroku. Osobe koje doživljavaju pulsiranje u uhu mogu također imati vrtoglavicu, glavobolje, gubitak sluha ili osjećaj zagušenja u uhu. Ovi simptomi mogu biti privremeni ili stalni, ovisno o osnovnom problemu. U svakom slučaju, ako primijetite pulsiranje u uhu, važno je obratiti se svom liječniku kako biste utvrdili točan uzrok i dobili prikladan tretman.

Prirodni tretmani za pulsiranje u uhu

Kada je riječ o liječenju pulsiranja u uhu, prirodni tretmani mogu biti korisni za smanjenje simptoma. Ove metode uključuju vježbe disanja i opuštanja, promjene u prehrani i dodatke prehrani koji mogu poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti upalu. Također, akupunktura, masaža i biljni pripravci mogu pružiti olakšanje od pulsiranja u uhu. Međutim, prije nego što isprobate bilo koji od ovih prirodnih tretmana, važno je konzultirati se sa stručnjakom kako biste dobili pravilan savjet i dozu prilagođenu vašem stanju.

Zaustavljanje pulsiranja u uhu može biti izazovno, ali moguće. Uzroci ovog simptoma mogu biti različiti i mogu zahtijevati individualizirani pristup liječenju. Ako ste zabrinuti zbog pulsiranja u uhu, preporučamo da zatražite stručno mišljenje i pratite liječničke upute. Također, otvoreni razgovor o vašim simptomima i općem zdravlju može pomoći u izradi adekvatnog plana liječenja.

Kako zaustaviti pulsiranje u uhu: uzroci, simptomi i prirodni tretmani

Kako zaustaviti pulsiranje u uhu: uzroci, simptomi i prirodni tretmani

Pulsiranje u uhu je stanje u kojem osoba osjeća ritmičke impulse ili zvukove u uhu. To može biti prilično neprijatno i može ometati svakodnevne aktivnosti. Uzroci pulsiranja u uhu mogu biti različiti, ali najčešće su povezani s krvnim pritiskom i krvotokom u uhu.

Uzroci pulsiranja u uhu

 • Povišeni krvni pritisak: Visok krvni pritisak može uzrokovati pulsiranje u uhu jer povećava protok krvi, što može dovesti do promjena u krvotoku u uhu.
 • Poremećaji u uhu: Neke bolesti ili stanja u uhu, poput Menierove bolesti ili infekcije uha, mogu uzrokovati pulsiranje.
 • Stres i anksioznost: Emocionalni stres i anksioznost mogu izazvati povećanje krvnog pritiska i izazvati pulsiranje u uhu.
 • Upotreba određenih lijekova: Određeni lijekovi, poput antibiotika ili diuretika, mogu izazvati pulsiranje u uhu kao nuspojavu.

Simptomi pulsiranja u uhu

 • Pulsiranje zvuka ili ritmičkih impulsa u uhu
 • Ometanje sluha
 • Vrtoglavica
 • Bol u uhu ili glavi

Prirodni tretmani za zaustavljanje pulsiranja u uhu

Ako imate pulsiranje u uhu, možete isprobati neke prirodne tretmane kako biste ublažili simptome. Međutim, uvijek se preporučuje da se prvo obratite svom ljekaru kako biste utvrdili uzrok i dobili pravilan tretman.

 • Prirodni biljni preparati: Neke biljke, poput ginkgo bilobe i zelenog čaja, mogu imati protuupalna i umirujuća svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma pulsiranja u uhu.
 • Promjene u ishrani: Izbjegavajte hranu koja može izazvati povećanje krvnog pritiska, poput slane hrane i kofeina.
 • Opuštajuće tehnike: Tehnike poput dubokog disanja, meditacije ili joga mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju cirkulacije.
 • Izbjegavajte buku: Izloženost jakoj buci može pogoršati simptome pulsiranja u uhu. Pokušajte smanjiti izloženost buci i koristite zaštitu za uši.
You might be interested:  Kako Očistiti Perilicu Suđa

Uzrok pulsiranja u uhu može biti različit za svaku osobu, pa je važno da se posavjetujete s ljekarom kako biste dobili pravilan tretman. Prirodni tretmani mogu biti korisni u ublažavanju simptoma, ali nije preporučljivo da se oslanjate samo na njih bez savjetovanja s stručnjakom.

Pulsiranje u uhu: što uzrokuje ovaj problem?

Pulsiranje u uhu je stanje kada osoba osjeća ritmičko pulsiranje ili lupanje u ušima. Ovaj problem može biti izuzetno frustrirajući i može ometati svakodnevne aktivnosti. Pulsiranje u uhu može biti uzrokovano raznim faktorima, a ovdje ćemo navesti neke od najčešćih uzroka:

1. Povećan krvni pritisak

Visok krvni pritisak može uzrokovati pulsiranje u uhu. Kada je krvni pritisak povišen, krvne žile u organizmu mogu biti sužene, što može prouzrokovati slabiju cirkulaciju krvi u ušima. To može rezultirati pulsiranjem ili lupanjem zvuka u uhu.

2. Problemi sa sinusima

Infekcije sinusa ili drugi problemi sa sinusima mogu uzrokovati pulsiranje u uhu. Kada sinusi postanu upaljeni ili začepljeni, to može izazvati promjenu pritiska u uhu i uzrokovati pulsiranje ili lupanje.

3. Promjene na srednjem uhu

Problemi sa srednjim uhom, poput ušnih infekcija ili problema sa slušnim cijevima, također mogu uzrokovati pulsiranje u uhu. Ove promjene mogu utjecati na ravnotežu pritiska u uhu i izazvati osjećaj pulsiranja.

4. Temporomandibularni poremećaj

Temporomandibularni poremećaj (TMD) je stanje koje uzrokuje bol i nelagodu u temporomandibularnim zglobovima, koji povezuju donju vilicu sa lubanjom. Osobe koje imaju TMD mogu osjetiti pulsiranje u uhu kao simptom tog poremećaja.

5. Stres i anksioznost

Stres i anksioznost mogu uzrokovati brojne fizičke simptome, uključujući pulsiranje u uhu. Kada ste pod stresom, vaše tijelo može reagirati povećanom napetošću mišića i promjenom cirkulacije krvi, što može prouzrokovati pulsiranje u uhu.

6. Oštećenje sluha

Osobe koje imaju oštećenje sluha mogu također osjećati pulsiranje u uhu. Oštećenje sluha može uzrokovati promjene u unutarnjem uhu ili slušnim putevima, što može dovesti do pojave pulsiranja.

Ukoliko osjećate pulsiranje u uhu, važno je posjetiti ljekara kako biste utvrdili uzrok problema. Ljekar može preporučiti odgovarajući tretman ili terapiju kako bi se smanjili simptomi pulsiranja i poboljšalo kvalitetu života.

Simptomi pulsiranja u uhu

Pulsiranje u uhu može biti neugodno i ometati vašu svakodnevnu aktivnost. Evo nekih simptoma koje možete primijetiti ako imate pulsiranje u uhu:

 • Pulsiranje zvuka: Osjećaj kao da je zvuk koji čujete usklađen s otkucajima srca.
 • Povećanje pulsa: Osjećaj ubrzanog ili snažnog pulsa u uhu.
 • Bol: Bol u uhu, koja može biti blaga ili intenzivnija, ovisno o uzroku.
 • Vrtoglavica: Moguća pojava vrtoglavice ili osjećaja nestabilnosti.
 • Poremećaj spavanja: Pulsiranje u uhu može ometati san i dovesti do problema s nesanicom.
 • Ometanje sluha: Pulsiranje u uhu može utjecati na vašu sposobnost čujenja i ometati normalno slušanje zvukova.

Ako primijetite ove simptome, važno je potražiti medicinsku pomoć kako biste se dijagnosticirali i utvrdili uzrok pulsiranja u uhu. Liječnik će moći postaviti točnu dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman.

Kako se dijagnosticira pulsiranje u uhu?

Pulsiranje u uhu je simptom koji može biti izuzetno neugodan i iritantan. Ako osjetite pulsiranje u uhu, važno je utvrditi uzrok kako bi se odredio odgovarajući tretman. Dijagnosticiranje pulsiranja u uhu uključuje medicinsku procjenu i pretrage koje je potrebno provesti kako bi se isključili potencijalni uzroci.

Medicinska anamneza

Prvi korak u dijagnosticiranju pulsiranja u uhu je medicinska anamneza. Liječnik će postavljati pitanja o simptomima, uključujući intenzitet pulsiranja, trajanje, učestalost, prisutnost drugih simptoma i sve potencijalne okidače. Važno je biti detaljan i iskren prilikom opisa simptoma kako bi se postavila što preciznija dijagnoza.

Fizički pregled

Nakon medicinske anamneze, liječnik će obaviti fizički pregled uha i pripadajućih struktura. Pregled uha može uključivati korisćenje otoskopa kako bi se pregledao kanal uha i bubnjić. Ovaj pregled može otkriti upalu, infekciju ili druga stanja koja mogu izazvati pulsiranje.

Potrebnom jerkom oko njih zvučnih testova

Osim fizičkog pregleda, liječnik može naručiti dodatne testove kako bi se isključili drugi uzroci pulsiranja u uhu. To može uključivati audiometriju, testiranje sluha koje provodi audiolog, kako bi se utvrdile eventualne promjene sluha. Osim toga, liječnik može naručiti i druge pretrage, poput magnetske rezonance ili CT skeniranja, kako bi se detaljnije pregledale unutarnje strukture uha i mozga te isključili ozbiljniji uzroci pulsiranja.

You might be interested:  Kako Vratiti Whatsapp Poruke Na Novom Telefonu

Konzultacija specijalista

U nekim slučajevima, ako je pulsiranje u uhu persistentno ili se javljaju drugi simptomi, liječnik može uputiti pacijenta na konzultaciju s određenim specijalistom. Ovisno o simptomima i kliničkoj slici, pacijent može biti upućen na ORL specijalistu, neurologa ili kardiologa, jer pulsiranje u uhu može biti povezano s različitim stanjima i potrebno je isključiti ozbiljnije uzroke.

Zaključak

Dijagnosticiranje pulsiranja u uhu uključuje detaljnu anamnezu, fizički pregled i, u nekim slučajevima, dodatne testove. Važno je surađivati s liječnikom kako biste pružili sve informacije o simptomima i slijedili upute za pretrage koje su vam naručene. Samo precizna dijagnoza može dovesti do odgovarajućeg liječenja i olakšanja od pulsiranja u uhu.

Lijekovi i medicinski tretmani za pulsiranje u uhu

Pulsiranje u uhu može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema i stoga je važno posjetiti liječnika kako bi se postavila ispravna dijagnoza. U nekim slučajevima, liječenje uzroka pulsiranja u uhu može zahtijevati upotrebu lijekova ili medicinskih tretmana. Evo nekoliko mogućih tretmana koje liječnik može preporučiti:

1. Lijekovi za upravljanje krvnim tlakom

 • Pacijentima s visokim krvnim tlakom mogu biti propisani lijekovi za kontrolu tlaka. Normalizacija krvnog tlaka može pomoći u smanjenju pulsiranja u uhu.
 • Za pacijente s niskim krvnim tlakom, liječnik može propisati određene lijekove kako bi povećao krvni tlak i smanjio pulsiranje u uhu.

2. Antibiotici

 • U slučaju da je pulsiranje u uhu uzrokovano infekcijom, liječnik može propisati antibiotike kako bi suzbio infekciju.
 • Antibiotici su učinkoviti u liječenju bakterijskih infekcija uha koje mogu uzrokovati pulsiranje.

3. Terapija kisikom

 • Za pacijente s pulsiranjem u uhu uzrokovanom problemima s cirkulacijom, liječnik može preporučiti terapiju kisikom.
 • Terapija kisikom može pomoći poboljšanju protoka krvi u uhu i smanjiti pulsiranje.

4. Kirurški tretmani

 • Ako je pulsiranje u uhu uzrokovano anatomskim ili strukturnim problemima, liječnik može preporučiti kirurški tretman kako bi se ispravio uzrok.
 • Kirurški zahvati mogu biti potrebni u slučaju tumora, aneurizmi ili drugih stanja koja stvaraju pritisak na uho.

Važno je napomenuti da ovo su samo neki od mogućih tretmana za pulsiranje u uhu. Svaki pacijent ima jedinstvenu situaciju i liječnik će odrediti najbolje mogućnosti tretmana na temelju uzroka pulsiranja u uhu i drugih individualnih faktora. Stoga je važno potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok pulsiranja i osiguralo pravilno liječenje.

Prirodni tretmani za zaustavljanje pulsiranja u uhu

Pulsiranje u uhu može biti vrlo neugodno i može ometati svakodnevne aktivnosti. Međutim, postoje prirodni tretmani koji mogu pomoći u olakšavanju ovog simptoma. U nastavku su navedene neke prirodne metode koje možete isprobati kod kuće.

1. Opustite se i smanjite stres

Pulsiranje u uhu može biti povezano sa stresom. Pokušajte pronaći načine za opuštanje kao što su meditacija, joga, duboko disanje ili opuštajuća kupka. Održavanje ravnoteže između posla i odmora također može pomoći u smanjenju stresa.

2. Smanjite unos kofeina i alkoohola

Kofein i alkohol mogu izazvati vazodilataciju, tj. proširenje krvnih žila koje može dovesti do povećanog pulsiranja. Pokušajte smanjiti unos kofeina i alkohola i vidjeti if to utječe na pulsiranje u uhu.

3. Pripazite na pravilnu prehranu

Pazite da jedete uravnoteženu prehranu koja je bogata hranjivim tvarima. Hrana bogata antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima i mineralima može pomoći u održavanju zdravlja krvožilnog sustava i smanjivanju pulsiranja u uhu.

4. Primijenite hladne obloge

Pomoću hladnog obloga može se smanjiti oticanje i upala koja može pridonijeti pulsiranju u uhu. Stavite led ili hladne obloge u tanjuru i stavite ih na područje iznad ili iza uha nekoliko puta dnevno.

5. Isprobajte akupunkturu

Neke studije su pokazale da akupunktura može pomoći u smanjenju pulsiranja u uhu. Posjetite stručnjaka za akupunkturu kako biste dobili prilagođen tretman.

6. Vježbe disanja

Vježbe disanja mogu vam pomoći da se opustite i smanjite stres. Duboko disanje može poboljšati cirkulaciju i smanjiti pulsiranje u uhu. Pokušajte vježbati duboko disanje nekoliko minuta svaki dan.

7. Izbjegavajte buku

Izbjegavajte izlaganje jakoj buci koja može pogoršati pulsiranje u uhu. Nosite čepiće za uši kada ste izloženi buci iz okoline, kao što su koncerti ili građevinska mjesta.

8. Konzumirajte biljne čajeve

Neki biljni čajevi, poput kamilice i matičnjaka, imaju smirujuće svojstvo i mogu pomoći u opuštanju. Pokušajte piti šalicu toplog biljnog čaja prije spavanja kako biste smanjili pulsiranje u uhu.

Upozorenje: Važno je napomenuti da je pulsiranje u uhu simptom, a ne bolest. Ako se pulsiranje u uhu često javlja ili je praćeno drugim simptomima poput gubitka sluha, vrtoglavice ili bolova, trebate se posavjetovati sa stručnjakom za uho, grlo i nos kako biste utvrdili uzrok i dobili odgovarajući tretman.

Preventivne mjere za sprečavanje pulsiranja u uhu

Izbjegavajte bučna okruženja

Izbjegavajte bučna okruženja

Jedan od glavnih uzroka pulsiranja u uhu je izloženost bučnim zvukovima. Kako biste to spriječili, izbjegavajte okruženja s jakim bukom kao što su koncerti, glazbene predstave ili bučne fabrike. Ako se ne možete izbjeći takvom okruženju, nosite zaštitne slušalice ili čepiće za uši kako biste smanjili izloženost buci.

You might be interested:  Što Je Dobro Za Proljev

Izbjegavajte stresne situacije

Stres može izazvati suženje krvnih žila i povećanje krvnog tlaka, što može dovesti do pulsiranja u uhu. Kako biste to spriječili, pokušajte izbjegavati stresne situacije koliko god je to moguće. Prakticirajte tehnike opuštanja poput meditacije, dubokog disanja ili joga kako biste smanjili stres i poboljšali cjelokupno zdravlje.

Održavajte zdravu prehranu

Odabir zdrave prehrane može imati pozitivan utjecaj na vaše uši i cjelokupno zdravlje. Izbjegavajte hranu koja je visoko kolesterolna i bogata solima kako biste održali normalno krvni tlak. Također, konzumirajte hranu bogatu antioksidansima poput voća, povrća i orašastih plodova kako biste podržali zdravlje krvnih žila i smanjili rizik od pulsiranja u uhu.

Održavajte zdravo tjelesno težinu

Prekomjerna tjelesna težina može dovesti do problema sa krvnim tlakom i cirkulacijom, što može uzrokovati pulsiranje u uhu. Pokušajte održavati zdravu tjelesnu težinu kombinirajući zdravu prehranu s redovitom tjelovježbom. Zadržavanje zdrave težine može pomoći u smanjenju rizika od pulsiranja u uhu.

Izbjegavajte duhan i alkohol

Pušenje i konzumiranje alkohola mogu imati negativan utjecaj na cirkulaciju, povećati krvni tlak i izazvati pulsiranje u uhu. Kako biste spriječili ove probleme, izbjegavajte pušenje i umjereno konzumirajte alkohol. Ako je moguće, najbolje je potpuno izbjegavati ove štetne navike.

Izbjegavajte dugotrajno korištenje slušalica

Dugotrajno korištenje slušalica s jakim zvukom može oštetiti vaše uši i izazvati pulsiranje. Kako biste to spriječili, ograničite vrijeme korištenja slušalica, smanjite glasnoću i redovito uzimajte pauze kako biste odmorili uši.

Promijenite položaj tijela

Ponekad promjena položaja tijela može smanjiti pulsiranje u uhu. Ako primijetite pulsiranje, isprobajte promjenu položaja sjedenja ili ležanja kako biste vidjeli ima li to kakav učinak na pulsiranje.

Pripremio: Ime Prezime
Datum: 01.01.2022.

Kada potražiti medicinsku pomoć za pulsiranje u uhu

 • Ako pulsiranje u uhu traje duže vrijeme i ne prolazi: Ako primjećujete da pulsiranje u uhu traje dulje vrijeme i ne prolazi, može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema. U ovom slučaju, trebate potražiti medicinsku pomoć kako biste utvrdili uzrok i dobili odgovarajući tretman.
 • Ako se pulsiranje u uhu pogorša ili prati drugi simptomi: Ako se pulsiranje u uhu pogorša ili prati drugi simptomi kao što su vrtoglavica, gubitak sluha, bol u uhu ili promjena vida, važno je konzultirati se s liječnikom. To može biti znak ozbiljnijeg stanja koje zahtijeva medicinsku intervenciju.
 • Ako ste nedavno imali ozljedu glave: Ako ste nedavno pretrpjeli ozljedu glave i primijetili pulsiranje u uhu, moglo bi biti povezano s ozljedom. U takvim slučajevima, važno je se obratiti medicinskom stručnjaku kako bi se isključile moguće ozbiljne posljedice.
 • Ako vas pulsiranje u uhu jako smeta: Ako pulsiranje u uhu ometa vašu svakodnevnu rutinu, uzrokuje nelagodu ili negativno utječe na vašu kvalitetu života, trebali biste potražiti medicinsku pomoć kako biste dobili olakšanje i upravljali simptomima.

U svim navedenim slučajevima, važno je konzultirati se s liječnikom ili specijalistom ušiju, nosa i grla kako bi se utvrdio uzrok pulsiranja u uhu i propisao odgovarajući tretman. Liječnik može provesti detaljan pregled, uzeti anamnezu i preporučiti dodatne dijagnostičke testove kako bi se utvrdio uzrok problema. Na temelju dijagnoze, liječnik će moći preporučiti najbolji način liječenja, bilo da se radi o lijekovima, terapiji zvukom ili drugim metodama.

FAQ:

Koje su moguće prirodne metode liječenja pulsiranja u uhu?

Prirodne metode liječenja pulsiranja u uhu uključuju opuštajuće tehnike kao što su duboko disanje, meditacija i joga. Također, promjena prehrambenih navika može biti korisna, poput smanjenja unosa kofeina i soli. Također se preporučuje izbjegavanje buke i stresa.

Koji su najčešći uzroci pulsiranja u uhu?

Najčešći uzroci pulsiranja u uhu su visoki krvni tlak, stres, trauma, infekcije u uhu, anemija, problema sa srcem ili krvnim žilama, kao i upotreba određenih lijekova. Ako osjetite pulsiranje u uhu, važno je posjetiti liječnika radi utvrđivanja uzroka.

Kada trebam posjetiti liječnika ako imam pulsiranje u uhu?

Ako imate pulsiranje u uhu koje je učestalo, intenzivno ili popraćeno drugim simptomima kao što su zujanje u uhu, vrtoglavica ili gubitak sluha, trebali biste se što prije obratiti liječniku. On će moći utvrditi uzrok pulsiranja i preporučiti odgovarajući tretman.

Kakav je tretman za pulsiranje u uhu uzrokovano visokim krvnim tlakom?

Ako je pulsiranje u uhu uzrokovano visokim krvnim tlakom, liječnik će najvjerojatnije propisati odgovarajuću terapiju za kontrolu krvnog tlaka. Uz to, promjena životnog stila, poput zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti, može biti korisna. Važno je pratiti upute liječnika i redovito pratiti krvni tlak.