Kako znati da imaš virus na mobitelu: znakovi i zaštita

Kako Znati Da Imas Virus Na Mobitelu

Kako Znati Da Imas Virus Na Mobitelu

U današnjem digitalnom svetu, mobilni telefoni postali su naš svakodnevni pratilac, a sa njima dolazi i rizik od virusa i malvera. Prisustvo virusa na mobilnom telefonu može biti katastrofalno za sigurnost i privatnost podataka korisnika. Zbog toga je važno biti upoznat sa znakovima i načinima zaštite od virusa na mobilnom telefonu.

Jedan od najčešćih znakova da imate virus na mobilnom telefonu je spor rad uređaja. Ako primetite da se vaš telefon iznenada usporava, aplikacije se učitavaju sporije ili dolazi do čestih zamrzavanja, to može biti indikator prisustva virusa. Takođe, nagle promene u trajanju baterije ili nepoznate ikone i aplikacije na ekranu takođe mogu ukazivati na infekciju.

Da biste se zaštitili od virusa na mobilnom telefonu, važno je preduzeti nekoliko koraka. Prvo, uvek preuzimajte aplikacije sa sigurnih izvora kao što je Google Play Store ili App Store. Izbegavajte preuzimanje aplikacija sa nepoznatih ili sumnjivih izvora, jer su takve aplikacije često nosioci virusa.

Takođe, redovno ažurirajte softver svog telefona kako biste dobili najnovije bezbednosne ispravke. Ažuriranje softvera smanjuje rizik od infekcije virusom, jer otklanja poznate sigurnosne propuste koji mogu biti iskorišćeni od strane napadača.

Održavanje sigurnosti na mobilnom telefonu je ključno za zaštitu ličnih podataka i privatnosti korisnika. Budite oprezni i svesni znakova infekcije virusom, pratite savete za zaštitu i koristite pouzdane izvore prilikom preuzimanja aplikacija. Vaša sigurnost je u vašim rukama!

Contents

Kako prepoznati prisustvo virusa na mobilnom uređaju

1. Smanjena učinkovitost uređaja

Jedan od najočitijih znakova prisustva virusa na mobilnom uređaju je nagli pad performansi uređaja. Ako primijetite da je vaš mobilni uređaj postao sporiji nego inače, često se zaglavljuje ili se često pokreće iznenadno, to može ukazivati na prisutnost virusa. Virusni softver može koristiti resurse uređaja i usporiti njegovo normalno funkcioniranje.

2. Neobjašnjivo ponašanje

Ako primijetite neobjašnjive promjene u ponašanju svog mobilnog uređaja, to može biti znak prisutnosti virusa. Na primjer, aplikacije mogle bi se pokretati same od sebe, pojavljivati se nove ikone na početnom zaslonu ili primati poruke s neželjenim sadržajem. Virusni softver može preuzeti kontrolu nad nekim aspektima uređaja i izvoditi radnje koje niste odobrili.

3. Rastući račun za podatkovni prometa

Ako primijetite neočekivano brz rast računa za podatkovni promet na mobilnom uređaju, to može biti znak da virusni softver koristi vašu internetsku vezu bez vašeg znanja. Virus može preuzimati ili prijenos podataka bez vašeg pristanka, što rezultira povećanim podatkovnim prometom i većim računima.

4. Neželjene reklame i upitne aplikacije

Aplikacije koje vam se samostalno instaliraju, iskačuće reklame koje se neprestano prikazuju i nove ikone na početnom zaslonu mogu ukazivati na prisutnost virusa. Virusni softver često koristi ove metode kako bi prikazao reklame i promovirao sumnjive aplikacije. Ako primijetite ovakvo ponašanje, to može biti znak da je vaš mobilni uređaj zaražen virusom.

5. Baterija se brzo isprazni

Druga naznaka prisutnosti virusa na mobilnom uređaju je brzo pražnjenje baterije. Virusni softver može koristiti puno energije uređaja, što dovodi do bržeg pražnjenja baterije nego uobičajeno. Ako primijetite da se baterija brzo troši čak i kad ne koristite uređaj, to može biti znak infekcije.

You might be interested:  Kako Dobiti Crvenu Boju

6. Smetnje u radu antivirusne zaštite

Ako primijetite da vaša antivirusna zaštita ne radi ispravno ili se često isključuje bez vašeg znanja, to može ukazivati na prisutnost virusa. Virusni softver ponekad cilja antivirusne programe kako bi izbjegao detekciju i brisanje. Ako vaša antivirusna zaštita više ne djeluje onako kako bi trebala, to je vrijedno provjere.

Kako se zaštititi od virusa na mobilnom uređaju?

Da biste se zaštitili od prisustva virusa na mobilnom uređaju, slijedite ove smjernice:

 1. Preuzimajte aplikacije s pouzdanih izvora, kao što je službena trgovina aplikacija (Play Store ili App Store).
 2. Redovito ažurirajte operativni sustav i sve instalirane aplikacije na mobilnom uređaju.
 3. Instalirajte pouzdanu antivirusnu zaštitu i redovito skenirajte uređaj.
 4. Ne klikćite na sumnjive veze ili otvarajte privitke u porukama od nepoznatih pošiljatelja.
 5. Isključite mogućnost instalacije aplikacija iz nepoznatih izvora u postavkama uređaja.
 6. Aktivirajte opcije sigurnosti poput zaključavanja zaslona, lozinke za otključavanje i daljinskog brisanja podataka u slučaju krađe ili gubitka uređaja.

Zaključak

Ako primijetite navedene znakove prisutnosti virusa na svom mobilnom uređaju, važno je poduzeti odgovarajuće mjere kako biste spriječili daljnju štetu. Pridržavanje smjernica za zaštitu od virusa na mobilnom uređaju ključno je za očuvanje sigurnosti i privatnosti vaših podataka.

Uzroci i posledice zaraze virusom na mobilnom uređaju

Zaraza virusom na mobilnom uređaju može se dogoditi iz različitih razloga, a posledice mogu biti ozbiljne. Evo nekoliko uzroka i posledica koje trebate znati:

Uzroci zaraze:

 • Preuzimanje aplikacija s nepouzdanih izvora: Preuzimanje aplikacija izvan službenih trgovina aplikacija (poput Google Play Store-a ili App Store-a) može dovesti do preuzimanja zlonamjernog softvera.
 • Klikanje na sumnjive veze: Klikanje na sumnjive veze u porukama e-pošte, SMS-ovima ili na web stranicama može dovesti do preusmjeravanja na zlonamjerne stranice koje mogu zaraziti mobilni uređaj.
 • Nedostatak sigurnosnih ažuriranja: Nedostatak redovitih sigurnosnih ažuriranja može ostaviti mobilni uređaj otvorenim za poznate ranjivosti i infekcije virusima.

Posledice zaraze:

 • Krađa osobnih podataka: Zaraženi virusom na mobilnom uređaju, hakiran od strane napadača, može dovesti do krađe važnih osobnih podataka, kao što su lozinke, bankovni podaci ili podaci o kreditnoj kartici.
 • Oštećenje ili brisanje podataka: Virus može izazvati oštećenje ili brisanje podataka na mobilnom uređaju, uključujući fotografije, poruke, kontakte i druge važne informacije.
 • Presretanje komunikacije: Zlonamjerni softver može pratiti i presretati komunikaciju na mobilnom uređaju, što može ugroziti privatnost korisnika.
 • Usporeno funkcioniranje uređaja: Zaraza virusom može dovesti do usporenog funkcioniranja mobilnog uređaja, što može otežati obavljanje svakodnevnih zadataka.

Da biste se zaštitili od zaraze virusom na mobilnom uređaju, važno je koristiti samo pouzdane izvore za preuzimanje aplikacija, izbjegavati klikanje na sumnjive veze i redovito ažurirati sigurnosne zakrpe. Također je preporučljivo instalirati antivirusni softver na mobilni uređaj i redovito skenirati uređaj radi otkrivanja i uklanjanja mogućih prijetnji.

Načini zaraze virusom na mobilnom uređaju

Postoji nekoliko načina na koje se mobilni uređaj može zaraziti virusom. Ovdje su neki od najčešćih načina zaraze:

Preuzimanje malicioznih aplikacija

Jedan od najčešćih načina zaraze virusom na mobilnom uređaju je preuzimanje aplikacija iz nepouzdanih izvora. Kada preuzmete aplikaciju s interneta ili sa nepoznatog izvora, postoji rizik da ta aplikacija sadrži zlonamjerni kod koji može zaraziti vaš uređaj.

Klikanje na sumnjive veze

Još jedan način zaraze virusom je klikanje na sumnjive veze koje primate putem e-pošte, SMS poruka, društvenih mreža ili drugih kanala komunikacije. Ove veze mogu vas preusmjeriti na zlonamjerne web stranice koje mogu automatski preuzeti i instalirati virus na vaš mobilni uređaj.

Wi-Fi mreže

Javne Wi-Fi mreže mogu biti ranjive na napade hakera koji mogu koristiti te mreže kako bi zarazili mobilne uređaje. Kada se povežete na javnu mrežu, važno je biti oprezan i osigurati da koristite sigurnu i pouzdanu vezu.

Zaražene Bluetooth veze

Povezivanje s drugim uređajima putem Bluetootha također može biti rizično. Ako povežete svoj mobilni uređaj s drugim uređajem koji je zaražen virusom, postoji rizik da se virus prenese na vaš uređaj.

Neažurirani softver

Nepostojanje ažuriranja softvera na mobilnom uređaju može stvoriti sigurnosne rupe koje mogu biti iskorištene od strane zlonamjernog softvera. Važno je redovito provjeravati ažuriranja i instalirati ih kako bi se održao mobilni uređaj sigurnim.

Phishing napadi

Phishing napadi se događaju kada se korisnicima šalju lažne poruke ili e-pošte koje ih nagovaraju da otkriju osobne informacije ili kliknu na sumnjive veze. Ovi napadi mogu dovesti do zaraze virusom na mobilnom uređaju.

Nesigurni USB priključci

Ako koristite nesigurne USB priključke kako biste povezali svoj mobilni uređaj s drugim računalom ili uređajem, postoji rizik od zaraze virusom. Zlonamjerni softver može biti prenesen na vaš uređaj putem USB priključka.

Da biste zaštitili svoj mobilni uređaj od zaraza virusom, važno je uvijek biti oprezan prilikom preuzimanja aplikacija i klikanja na veze. Također je važno redovito ažurirati softver i koristiti sigurne Wi-Fi mreže. Pored toga, trebate biti svjesni znakova zaraze virusom i koristiti pouzdanu sigurnosnu aplikaciju kako biste održali svoj mobilni uređaj sigurnim.

Znakovi zaraze virusom na mobilnom uređaju

Virusi na mobilnim uređajima mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju i mogu uzrokovati različite probleme kao što su gubitak podataka, krađa identiteta i oštećenje uređaja. Važno je naučiti prepoznati znakove zaraze virusom kako biste mogli poduzeti odgovarajuće mjere zaštite.

Spor i neobičan rad uređaja

Ako primijetite da vaš mobilni uređaj radi sporije nego obično ili se često zamrzava, to može biti znak zaraze virusom. Virus može opterećivati vaš uređaj i usporavati njegov rad. Također, ukoliko primjetite čudno ponašanje uređaja kao što su iskakanje reklama ili automatsko otvaranje neželjenih stranica, to može ukazivati na prisutnost virusa.

Nepoznati ili sumnjivi programi

Prisutnost virusa na mobilnom uređaju često rezultira pojavom nepoznatih ili sumnjivih programa. Ovi programi mogu instalirati sami sebe bez vašeg znanja ili pristanka. Ako primijetite nove ikone na vašem početnom zaslonu ili u izborniku aplikacija koje niste preuzeli ili koje ne prepoznajete, vaš uređaj može biti zaražen virusom.

You might be interested:  Kako Izliječiti Iritabilni Kolon

Brzo pražnjenje baterije

Ako primjetite da se baterija uređaja brzo prazni, iako ne koristite ga intenzivno, to može biti znak zaraze virusom. Virus može nepotrebno opterećivati i aktivirati različite procese na uređaju koji mogu dovesti do bržeg pražnjenja baterije.

Potrošnja podataka

Virusi na mobilnim uređajima mogu koristiti vašu mobilnu vezu za slanje podataka bez vašeg znanja i odobrenja. Ako primijetite da se vaša količina potrošenih podataka znatno povećala, a niste aktivno koristili mobilni internet, to može ukazivati na prisutnost virusa.

Slanje SMS poruka ili poziva bez vašeg znanja

Neki virusi na mobilnim uređajima mogu koristiti vaš mobilni račun za slanje SMS poruka ili pozivanje brojeva bez vašeg znanja i odobrenja. Ako primijetite da su vam poslane SMS poruke s nepoznatog broja ili da vam je račun za mobilnu telefoniju neočekivano visok, to može biti znak zaraze virusom.

Što učiniti ako primijetite znakove zaraze virusom?

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova zaraze virusom na svom mobilnom uređaju, važno je poduzeti odgovarajuće mjere zaštite. To uključuje skeniranje uređaja antivirusnim programom, ažuriranje svog operativnog sustava, instalaciju samo provjerenih aplikacija s pouzdanih izvora i redovito sigurnosno kopiranje važnih podataka.

Kako zaštititi mobilni uređaj od virusa

Kako bi zaštitili svoj mobilni uređaj od virusa i malvera, možete preduzeti nekoliko jednostavnih koraka:

1. Ažuriranje softvera

Redovno ažuriranje operativnog sistema i aplikacija na mobilnom uređaju je ključno za održavanje sigurnosti. Proizvođači često izdaju zakrpe i nove verzije softvera kako bi uklonili ranjivosti i poboljšali zaštitu od virusa.

2. Preuzimanje samo od pouzdanih izvora

Izbegavajte preuzimanje aplikacija i datoteka sa sumnjivih i nepoznatih izvora. Koristite zvanične prodavnice aplikacija poput Google Play Store i Apple App Store kako biste smanjili rizik od preuzimanja zaraženog softvera.

3. Pažljivo otvaranje e-pošte i poruka

Budite oprezni prilikom otvaranja i klikanja na linkove u e-pošti i porukama. Nikada ne otvarajte priloge od nepoznatih pošiljalaca i ne klikćite na sumnjive linkove. Moguće je da se radi o phishing napadima ili štetnim kodovima.

4. Korišćenje antivirusnog softvera

Instalirajte pouzdan antivirusni softver na svom mobilnom uređaju koji će skenirati aplikacije i datoteke za prisustvo virusa. Redovno ažurirajte antivirusni softver kako bi bili sigurni da imate najnovije definicije virusa.

5. Zaključavanje uređaja

5. Zaključavanje uređaja

Zaključajte svoj mobilni uređaj lozinkom, PIN-om ili otiskom prsta kako biste sprečili neovlašćeni pristup vašim podacima. Ako izgubite ili vam ukradu telefon, ovo će pružiti dodatnu zaštitu od neovlašćenog pristupa.

6. Pažljivo korišćenje javnih Wi-Fi mreža

Ako koristite javne Wi-Fi mreže, budite oprezni prilikom slanja osetljivih informacija poput lozinki ili bankovnih podataka. Javne mreže su često nesigurne i mogu biti potencijalno opasne za vaše podatke.

7. Sigurnosno kopiranje podataka

Redovno pravite sigurnosne kopije svih važnih podataka sa svog mobilnog uređaja kako biste sačuvali vaše informacije. Ako dođe do infekcije virusom, možete vratiti svoje podatke sa sigurnosne kopije.

Sledite ove korake kako biste zaštitili svoj mobilni uređaj od virusa i malvera. Redovna pažnja i briga o sigurnosti mogu vam pomoći da ostanete zaštićeni od potencijalnih pretnji.

Preventivne mere za sprečavanje zaraze virusom na mobilnom uređaju

1. Ažurirajte operativni sistem i aplikacije

Redovno ažuriranje operativnog sistema i aplikacija na mobilnom uređaju je jedna od najvažnijih preventivnih mera za sprečavanje zaraze virusom. Nova ažuriranja često uključuju sigurnosne ispravke i zakrpe koje pomažu u zaštiti uređaja od novih pretnji.

2. Instalirajte pouzdanu antivirusnu aplikaciju

Antivirusne aplikacije su važan alat u zaštiti mobilnih uređaja od virusa, malvera i drugih pretnji. Instalirajte pouzdanu antivirusnu aplikaciju iz verodostojnog izvora i redovno je ažurirajte kako biste osigurali najnoviju zaštitu.

3. Pazite na aplikacije trećih lica

Preuzimanje aplikacija sa nepoznatih ili sumnjivih izvora može dovesti do zaraze virusom. Instalirajte aplikacije samo iz zvaničnih prodavnica aplikacija i proverite recenzije, ocene i dozvole pre preuzimanja.

4. Ne otvarajte sumnjive ili nepoznate linkove

Sumnjivi ili nepoznati linkovi u porukama, emailovima ili na internetu mogu sadržavati zlonamerne sadržaje koji mogu zaraziti mobilni uređaj. Budite oprezni prilikom otvaranja takvih linkova i izbegavajte ih ukoliko nisu od pouzdanog izvora.

5. Koristite snažne lozinke i zaključavanje ekrana

Koristite snažne lozinke za pristup mobilnom uređaju i aplikacijama. Takođe, zaključajte ekran svog mobilnog uređaja kako biste sprečili neovlašćen pristup i zaštitili podatke.

6. Pazite na Wi-Fi mreže

Koristite samo sigurne i pouzdane Wi-Fi mreže koje zahtevaju lozinku. Izbegavajte povezivanje na javne i nepoznate Wi-Fi mreže koje mogu biti nebezbedne i predstavljati rizik za zarazu virusom.

7. Redovno bekapujte podatke

Redovno bekapujte podatke sa svog mobilnog uređaja kako biste sprečili gubitak podataka usled zaraze virusom ili drugih problema. Koristite cloud usluge ili eksterne uređaje za bekapovanje i čuvanje važnih podataka.

8. Budite obazrivi prilikom korišćenja Bluetooth veze

Bluetooth veza je još jedan potencijalni ulaz za virusne napade. Budite oprezni prilikom uparivanja sa nepoznatim uređajima i onemogućite Bluetooth kada ga ne koristite.

9. Ne instalirajte nepoznate ili sumnjive aplikacije sa reklamama

Aplikacije sa mnogo reklama mogu biti sumnjive i potencijalno zarazne. Instalirajte samo aplikacije koje su verodostojne i proverene, kako biste smanjili rizik od zaraze virusom.

10. Pratite i prepoznajte znakove zaraze

Naučite prepoznati znakove zaraze virusom na mobilnom uređaju, kao što su čudno ponašanje uređaja, spor rad, neočekivane notifikacije ili pojava novih aplikacija koje niste instalirali. Ako primetite ove znakove, odmah preduzmite korake za uklanjanje virusa.

Sprovođenje ovih preventivnih mera će vam pomoći da smanjite rizik od zaraze virusom na mobilnom uređaju i održite svoje podatke sigurnim. Redovno ažurirajte svoj uređaj i instalirajte pouzdanu antivirusnu aplikaciju kako biste dodatno ojačali zaštitu.

You might be interested:  Kako Dobiti Hrvatsko Državljanstvo

Kako otkloniti virus sa mobilnog uređaja

1. Prepoznavanje simptoma virusa

Da biste otkrili virus na svom mobilnom uređaju, obratite pažnju na sljedeće simptome:

 • Ubrzano pražnjenje baterije
 • Neobjašnjene promjene u brzini i performansama uređaja
 • Povećana upotreba podataka
 • Nepoznate aplikacije koje se automatski instaliraju
 • Prikazivanje reklama čak i kada niste povezani na internet

2. Preuzimanje antivirusnog softvera

Da biste se riješili virusa sa mobilnog uređaja, preporučuje se da preuzmete i instalirate antivirusni softver. Postoji mnogo besplatnih antivirusnih programa dostupnih na tržištu koji vam mogu pomoći u detekciji i uklanjanju virusa sa mobilnih uređaja.

3. Ažuriranje softvera

Redovno ažuriranje softvera na mobilnom uređaju može pomoći u sprečavanju pojave virusa. Proizvođači često objavljuju sigurnosne zakrpe koje popravljaju poznate sigurnosne propuste. Redovno provjeravajte ažuriranja softvera i instalirajte ih odmah kako biste osigurali najnoviju zaštitu.

4. Brisanje sumnjivih aplikacija

Ako primijetite nepoznate ili sumnjive aplikacije na svom mobilnom uređaju, najbolje je da ih izbrišete. Ove aplikacije mogu biti nosioci virusa ili malvera. Otvorite postavke uređaja, idite na dio “Aplikacije” i ručno uklonite bilo koje nepoželjne aplikacije.

5. Povratak na tvorničke postavke

Ako je virus teško otkloniti ili ako vam je sigurnost najvažnija, možete vratiti mobilni uređaj na tvorničke postavke. Ovo će izbrisati sve podatke i aplikacije sa uređaja, ali će također ukloniti i viruse. Preporučuje se da prije toga napravite sigurnosnu kopiju svih važnih podataka.

6. Prevencija

Nakon što ste uspješno uklonili virus sa svog mobilnog uređaja, važno je da poduzmete preventivne mjere kako biste spriječili ponovnu infekciju:

 • Preuzimajte aplikacije samo s pouzdanih izvora, poput Google Play Store-a
 • Redovito ažurirajte softver i aplikacije na uređaju
 • Ne klikćite na sumnjive linkove ili otvarajte privitke u e-mail porukama od nepoznatih pošiljatelja
 • Instalirajte antivirusni softver i redovito ga pokrećite radi skeniranja uređaja
 • Pažljivo pročitajte dozvole koje aplikacija zahtijeva prije njenog preuzimanja

Slijedeći ove korake, možete otkloniti virus sa svog mobilnog uređaja i zaštititi se od budućih infekcija. Redovita upotreba antivirusnog softvera i oprez pri preuzimanju aplikacija ključni su za održavanje sigurnosti mobilnog uređaja.

Popularni antivirusni programi za mobilne uređaje

1. AVG Antivirus

AVG Antivirus je jedan od najpopularnijih antivirusnih programa za mobilne uređaje. Ovaj program pruža zaštitu od virusa, špijunskih programa, krađe identiteta i drugih internet prijetnji. AVG Antivirus također ima funkciju skeniranja aplikacija i datoteka kako bi se osiguralo da su sigurne za upotrebu.

2. Avast Mobile Security

Avast Mobile Security je još jedan vrlo popularan antivirusni program koji pruža sveobuhvatnu zaštitu mobilnih uređaja. Osim zaštite od virusa i drugih zlonamjernih programa, Avast Mobile Security također ima funkcije kao što su blokiranje poziva i SMS poruka, praćenje uređaja u slučaju gubitka ili krađe, te zaštita privatnosti.

3. Kaspersky Mobile Antivirus

Kaspersky Mobile Antivirus je renomirani antivirusni program koji je dostupan i za mobilne uređaje. Ovaj program nudi naprednu zaštitu od virusa, phishinga i drugih prijetnji. Također ima dodatne funkcije kao što su blokiranje neželjenih poziva i SMS poruka, te praćenje uređaja u slučaju gubitka.

4. McAfee Mobile Security

McAfee Mobile Security je antivirusni program koji je poznat po svojoj snažnoj zaštiti od zlonamjernih programa. Ovaj program također nudi blokiranje neželjenih poziva i SMS poruka, praćenje uređaja i funkciju sigurnosne kopije podataka. McAfee Mobile Security je jedan od najpouzdanijih antivirusnih programa za mobilne uređaje.

5. Norton Mobile Security

Norton Mobile Security je još jedan popularan antivirusni program koji pruža sveobuhvatnu zaštitu mobilnih uređaja. Osim antivirusne zaštite, Norton Mobile Security također nudi funkcije kao što su blokiranje neželjenih poziva i SMS poruka, zaštita privatnosti i praćenje uređaja u slučaju krađe.

Usporedba popularnih antivirusnih programa za mobilne uređaje
Antivirusni program Zaštita od virusa Blokiranje neželjenih poziva i SMS poruka Praćenje uređaja Funkcije sigurnosne kopije podataka
AVG Antivirus Da Ne Ne Ne
Avast Mobile Security Da Da Da Da
Kaspersky Mobile Antivirus Da Da Da Ne
McAfee Mobile Security Da Da Da Da
Norton Mobile Security Da Da Da Ne

FAQ:

Koja su najčešća upozorenja da imate virus na mobitelu?

Najčešća upozorenja da imate virus na mobitelu su: sporiji rad uređaja, neočekivano ispražnjena baterija, pregrijavanje mobitela, često rušenje aplikacija, neobjašnjivi troškovi na računu za mobilne podatke, pojavljivanje nepoznatih ikona i reklama na zaslonu.

Kako se možete zaštiti od virusa na mobitelima?

Da biste se zaštitili od virusa na mobitelu, trebate izbjegavati preuzimanje aplikacija iz nepouzdanih izvora, redovito ažurirati operativni sustav i sigurnosne zakrpe, koristiti pouzdani antivirusni softver, ne klikati na sumnjive veze ili privici u porukama i e-mailovima, te koristiti snažne lozinke i omogućiti funkciju zaključavanja na mobitelu.

Kako možete ukloniti virus sa svog mobilnog telefona?

Ako sumnjate da imate virus na mobitelu, možete pokušati ukloniti ga na sljedeće načine: pokrenite antivirusni softver i obavite skeniranje uređaja, deinstalirajte nedavno preuzete sumnjive aplikacije, izbrišite privremene datoteke i predmemoriju, promijenite sve lozinke povezane s vašim mobilnim računima i postavite uređaj na tvorničke postavke ako je potrebno.

Koje su najbolje antivirusne aplikacije za zaštitu mobitela?

Nekoliko popularnih antivirusnih aplikacija za zaštitu mobitela su: Avast Mobile Security, Bitdefender Mobile Security, McAfee Mobile Security, Kaspersky Mobile Antivirus, AVG Antivirus i Norton Mobile Security.

Treba li mi antivirusni softver na mobilnom telefonu ako već imam sigurnosni softver?

Iako većina mobilnih operativnih sustava ima ugrađene sigurnosne mjere, još uvijek je preporučljivo koristiti dodatni antivirusni softver na mobilnim telefonima. Dodatni antivirusni softver može pružiti dodatnu zaštitu od novih i nepoznatih prijetnji, te vam pomoći da ostanete sigurni na internetu.