Kako znati da si trudna: simptomi, testovi i znakovi trudnoće

Kako Znati Da Si Trudna

Kako Znati Da Si Trudna

Trudnoća je divno i uzbuđujuće iskustvo za ženu. Ali kako znati da li si trudna? Postoji nekoliko znakova i simptoma koji mogu ukazivati ​​na to da se trudnoća događa u tvom tijelu. Ovi znakovi mogu se razlikovati od žene do žene i mogu varirati u intenzitetu. Ako primijetiš neki od ovih simptoma, može biti dobra ideja obaviti test za utvrđivanje trudnoće.

Jedan od najčešćih simptoma trudnoće je izostanak menstruacije. Ako tvoja menstruacija kasni i normalno redovni ciklus se promijenio, to može biti znak da si trudna. Međutim, izostanak menstruacije ne znači uvijek da si trudna, jer postoje i drugi faktori koji mogu uzrokovati ovu promjenu u menstrualnom ciklusu.

Pored izostanka menstruacije, neki drugi uobičajeni simptomi trudnoće uključuju mučninu i povraćanje (posebno ujutro), umor, osjetljive dojke, promjene raspoloženja i povećanu potrebu za mokrenjem. Ovi simptomi obično se javljaju u prvom tromjesečju trudnoće, ali mogu se pojaviti i kasnije.

Da bi potvrdila da si trudna, možeš uraditi kućni test za trudnoću. Ovi testovi rade na principu detekcije hormona trudnoće (humanog horionskog gonadotropina) u tvojem tijelu. Većina testova za trudnoću je vrlo pouzdana i može detektirati trudnoću samo nekoliko dana nakon propuštene menstruacije. Ako test pokaže da si trudna, trebala bi zakazati sastanak sa svojim ljekarom kako bi potvrdio trudnoću i započeo redovne prenatalne preglede.

Ukratko, postoji nekoliko znakova i simptoma koji mogu ukazivati ​​na to da si trudna, uključujući izostanak menstruacije, mučninu, umor i promjene raspoloženja. Kućni test za trudnoću može ti pomoći da potvrdiš trudnoću, ali je uvijek najbolje konsultovati se sa svojim ljekarom kako bi dobio potvrdu i započeo pravilnu brigu o sebi i svom djetetu tokom trudnoće.

Simptomi trudnoće

Trudnoća ima mnogo različitih simptoma. Neki od njih se mogu javiti veoma rano, dok se drugi mogu pojaviti tek kasnije u trudnoći.

Rani simptomi trudnoće

 • Kasna menstruacija
 • Mamurluk ili mučnina
 • Povećana osetljivost grudi i promene u njihovoj veličini
 • Umor i promene raspoloženja
 • Često mokrenje
 • Povećan apetit ili prehrambene žudnje

Kasniji simptomi trudnoće

 • Povećanje stomaka i rast bebe
 • Promene u težini i obliku tela
 • Kontrakcije i pomeranje bebe
 • Vidljive vene
 • Proširene grudi i bradavice

Ukoliko primetite neke od ovih simptoma i sumnjate da ste trudni, najbolje je da obavite kućni test za trudnoću ili se obratite svom lekaru radi potvrde. Ne zaboravite da svaka trudnoća može biti drugačija i da se simptomi mogu razlikovati.

Fizički znakovi trudnoće

Kada žena zatrudni, njen organizam počinje da doživljava velike promene kako bi se pripremio za trudnoću i porođaj. Ovi fizički znakovi trudnoće mogu varirati od žene do žene, ali neki od najčešćih znakova uključuju:

1. Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije ili kašnjenje menstruacije je jedan od najranijih i najočiglednijih znakova trudnoće. Ako niste trudni, obično dobijete menstruaciju oko svakih 28 dana. Međutim, kada zatrudnite, dolazi do prekida menstrualnog ciklusa.

2. Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina je čest simptom trudnoće koji se može javiti u prvim mesecima trudnoće. Iako se naziva “jutarnja mučnina”, ova nelagodnost može se javiti u bilo koje doba dana. Jutarnja mučnina obično prolazi nakon prvih nekoliko meseci trudnoće.

3. Povećan umor

Trudnoća može doneti osećaj povećanog umora zbog hormonalnih promena u organizmu. Osećaj umora može biti posebno izražen u prvom tromesečju trudnoće. Važno je pridavati pažnju svom telu i odmarati se kad god je to potrebno.

You might be interested:  Kako Provaliti U Messenger Preko Mobitela

4. Promene u dojkama

Trudnoća može dovesti do promena u dojkama, kao što su povećanje veličine dojki, osetljivost dojki, tamnjenje bradavica i pojava vena na dojkama. Ove promene su rezultat hormonskih promena u organizmu i pripreme dojki za hranjenje bebe.

5. Česta potreba za mokrenjem

Trudnoća može povećati protok krvi do karlice, što može dovodi do česte potrebe za mokrenjem. Ovaj simptom se obično javlja u drugom tromesečju trudnoće, kada rastući fetus pritišće na bešiku.

6. Promene u apetitu

Tokom trudnoće, neke žene mogu primetiti promene u apetitu, uključujući promene u ukusu hrane, povećanu glad ili gubitak apetita. Ove promene su opet povezane sa hormonalnim promenama u organizmu.

Ovi fizički znakovi trudnoće mogu biti indikacija da je žena zatrudnela, ali najsigurniji način da saznate da li ste trudni je da uradite kućni test na trudnoću ili da posetite lekara koji će vam uraditi test krvi ili ultrazvuk za potvrdu trudnoće.

Psihološki znakovi trudnoće

Povišena emotivnost

Jedan od najčešćih psiholoških znakova trudnoće je povišena emotivnost. Mnoge trudnice primjećuju da postaju vrlo osjetljive i da lakše plaču nego obično. Hormonalne promjene mogu izazvati emocionalne uspone i padove, što često rezultira promjenama raspoloženja. Ovo je normalan dio trudnoće i može se javiti već u ranoj fazi.

Povećana anksioznost

Trudnoća može donijeti i povećanu anksioznost kod žena. Briga o zdravlju svoje bebe i očekivanje majčinstva mogu izazvati osjećaj napetosti i zabrinutosti. Žene se mogu brinuti o zdravlju svoje bebe, financijskom aspektu, promjenama u životu i drugim pitanjima koja se javljaju tijekom trudnoće. Važno je pružiti potporu i razumijevanje trudnicama kako bi se lakše nosile s anksioznošću.

Osjećaj sreće i uzbuđenosti

Mnoge trudnice doživljavaju osjećaj sreće i uzbuđenosti tijekom trudnoće. Očekivanje roditeljstva, maštanje o budućnosti sa svojom bebom i osjećaj ispunjenosti mogu donijeti veliku radost. Ovaj osjećaj sreće često prati i uzbuđenje koje trudnica doživljava dok prati razvoj svog djeteta i planira njegovo dolasku.

Promjene u seksualnosti

Trudnoća može donijeti promjene u seksualnosti. Neki parovi primjećuju povećanu želju za seksom, dok drugi primjećuju suprotno – smanjenje libida. Promjene hormonalnog i fizičkog stanja mogu utjecati na seksualnu privlačnost i udobnost tijekom seksa. Važno je otvoreno komunicirati s partnerom i osigurati udobnost i zadovoljstvo oba partnera.

Osjećaj povezanosti s bebom

Jedan od važnih psiholoških znakova trudnoće je osjećaj povezanosti s bebom. Čak i prije nego što se embrij razvije u fetus, mnoge trudnice osjećaju snažnu vezu s budućim djetetom. Osjećaj kretanja bebe ili slušanje njenog otkucaja srca mogu samo pojačati taj osjećaj. Razvijanje emocionalne veze s bebom može biti nevjerojatno iskustvo i pomaže ženi pripremiti se za majčinstvo.

Kada uraditi test na trudnoću?

Kada imate sumnju na trudnoću, važno je da uradite test na trudnoću kako biste potvrdili ili isključili mogućnost da ste zaista trudni. Najbolje je uraditi test nekoliko dana nakon kašnjenja menstruacije, jer će test tada dati najpouzdaniji rezultat.

Postoje razni testovi na trudnoću dostupni u apotekama, a najpouzdaniji su testovi koji detektiraju prisutnost hormona hCG (humani korionski gonadotropin) u urinu ili krvi. Ovi hormoni prisutni su samo u tijelu trudne žene i njihova prisutnost ukazuje na trudnoću.

Ukoliko uradite test prerano, prije kašnjenja menstruacije, postoji veća šansa da test pokaže lažno negativan rezultat, čak iako zapravo jeste trudni. To je zato što tijelo ne proizvodi dovoljno hCG hormona u ovim ranim fazama trudnoće koje bi mogle biti detektirane testom.

Ako ste već uradili test na trudnoću koji je pokazao negativan rezultat, ali sumnjate da možda ipak jeste trudni, pričekajte nekoliko dana i ponovite test. Ako i dalje niste sigurni, najbolje je da se posavjetujete sa svojim ljekarom koji će vam preporučiti dodatne testove ili pretrage kako bi se utvrdila vaša trudnoća.

U slučaju nepravilnih menstrualnih ciklusa ili drugih simptoma trudnoće koji se pojavljuju prije kašnjenja menstruacije, može biti korisno uraditi test na trudnoću ranije. Međutim, rezultat može biti manje pouzdan i najbolje je pričekati barem nekoliko dana nakon kašnjenja menstruacije kako biste dobili najtačniji rezultat.

Razne vrste testova na trudnoću

Postoji nekoliko vrsta testova koje žene mogu koristiti kako bi saznale da li su trudne. Testovi na trudnoću obično rade tako da detektuju prisustvo hormona trudnoće, humanog korionskog gonadotropina (hCG), u urinu ili krvi žene.

1. Testovi na urin

Testovi na urin su najčešće korišćeni testovi na trudnoću. Oni su jednostavni za korišćenje i mogu se obaviti kod kuće. Ovi testovi obično zahtevaju da se urinom natopi traka ili štapić, i nakon nekoliko minuta se može pročitati rezultat. Postoji nekoliko marki testova na tržištu koje su vrlo pouzdane i mogu otkriti trudnoću već nekoliko dana nakon očekivane menstruacije.

2. Krvni testovi

Krvni testovi su još jedan način za utvrđivanje trudnoće. Ovi testovi se obavljaju u medicinskim ustanovama i mogu detektovati prisustvo hCG hormona u krvi. Krvni testovi na trudnoću su često precizniji od testova na urin, i mogu otkriti trudnoću čak i pre očekivanog datuma menstruacije. Postoje dve vrste krvnih testova na trudnoću – kvalitativni testovi koji jednostavno potvrđuju da li postoji prisustvo hCG hormona, i kvantitativni testovi koji meri nivo hormona u krvi i može pružiti preciznije informacije o trudnoći.

You might be interested:  Što Danas Za Ručak

3. Digitalni testovi

Digitani testovi na trudnoću su slični testovima na urin, ali imaju digitalni displej koji pokazuje rezultat testa. Ovi testovi često imaju veću cenu u odnosu na obične testove na urin, ali su vrlo jednostavni za korišćenje i čitanje rezultata.

4. Trakasti testovi

Trakasti testovi na trudnoću su vrsta testova na urin koji koriste trake koje menjaju boju kako bi pokazale prisustvo hCG hormona. Ovi testovi takođe zahtevaju da se urinom natopi traka, a zatim se rezultat može očitati nakon nekoliko minuta. Trakasti testovi na trudnoću su jedan od najjeftinijih izbora i mogu biti vrlo pouzdani ako se pravilno koriste.

5. Online testovi

Online testovi na trudnoću su testovi koji se obavljaju putem interneta. Ovi testovi obično zahtevaju da se unesu određeni detalji o menstrualnom ciklusu i simptomima kako bi se dobio rezultat. Međutim, online testovi na trudnoću nisu baš pouzdani i ne mogu zameniti pravi test na trudnoću koji se obavlja kod kuće ili u medicinskoj ustanovi.

Uvek je najbolje da se konsultujete sa lekarom kako biste dobili tačnu dijagnozu trudnoće i pravilno vođenje trudnoće.

Kako raditi test na trudnoću?

Test na trudnoću je jednostavan način da provjerite da li ste trudni ili ne. Postoji nekoliko različitih vrsta testova na trudnoću koje možete koristiti kod kuće. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti da biste saznali kako raditi test na trudnoću:

1. Kupite test na trudnoću

 • Posjetite najbližu ljekarnu ili prodavnicu koja prodaje testove na trudnoću.
 • Razgovarajte sa farmaceutom kako biste odabrali pravi test za vas.
 • Provjerite datum isteka testa da biste bili sigurni da je još uvijek ispravan.

2. Pročitajte uputstva

 • Prije nego što započnete testiranje, pažljivo pročitajte uputstva koje su priložene uz test.
 • Uputstva će vam reći kako pravilno koristiti test i koliko dugo trebate čekati na rezultate.

3. Sakupite uzorak urina

 • Pripremite čistu posudu za sakupljanje uzorka urina.
 • Ujutro, nakon što se probudite, prva jutarnja mokraća je najbolje vrijeme za testiranje, jer je koncentracija hormona trudnoće (hCG) najviša.
 • Zakoračite na toalet i urinirajte u posudu za sakupljanje uzorka urina.

4. Izvedite test

 • Nakon što sakupite uzorak urina, slijedite uputstva za izvođenje testa.
 • Obično ćete morati uroniti testnu traku ili štap u uzorak urina, ili aplicirati uzorak na traku pomoću pipete ili kaseta.
 • Provjerite vrijeme koje je potrebno do čitanja rezultata (najčešće 5-10 minuta).

5. Pročitajte rezultate

 • Nakon što prođe dovoljno vremena, pročitajte rezultate testa.
 • Ako test ima očit rezultat (na primjer, + ili -), tada je rezultat jasan.
 • Ako je rezultat tajanstven (npr. jedna linija ili dva slabija nego obično), pročitajte uputstva testa da biste saznali kako interpretirati takve rezultate.

6. Ponovite test

 • Ako ste dobili negativan rezultat, a imate simptome trudnoće, možda je najbolje ponoviti test za nekoliko dana ili posjetiti svog ljekara radi dodatnog testiranja.
 • Ako ste dobili pozitivan rezultat, također je preporučljivo posjetiti svog ljekara kako biste potvrdili trudnoću i započeli prenatalnu njegu.

Zapamtite da kućni testovi na trudnoću nisu uvijek stopostotno pouzdani. Ako ste zabrinuti ili imate sumnje, najbolje je posjetiti svog ljekara koji će moći pružiti precizniju dijagnozu.

Šta da radim ako sam trudna?

Ako saznate da ste trudni, evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste se brinuli o sebi i svom nerođenom djetetu:

 1. Zakazivanje pregleda kod ginekologa: Prvi korak je zakazivanje pregleda kod ginekologa kako biste potvrdili trudnoću i pratili svoje zdravstveno stanje tokom trudnoće. Ginekolog će također moći da vam pruži sve potrebne informacije o vašoj trudnoći i odgovori na sva vaša pitanja.
 2. Prehrana i zdrava ishrana: Važno je da se pravilno hranite kako biste obezbijedili sve potrebne hranljive tvari za sebe i svoje dijete. Jedite raznovrsnu i uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, proteinima i zdravim mastima. Ograničite unos šećera i nezdravih masti.
 3. Tjelesna aktivnost: Ako nemate medicinskih razloga koji vam ograničavaju tjelesnu aktivnost, vježbanje umjereno i redovito može biti od koristi tokom trudnoće. Raspitajte se kod svog ginekologa o sigurnim vježbama koje možete prakticirati tokom trudnoće.
 4. Temeljna higijena: Pazite na svoju higijenu kako biste smanjili rizik od infekcija. Redovno perite ruke sapunom i vodom, izbjegavajte kontakt s bolesnim osobama i pazite na higijenu genitalija.
 5. Prestanak pušenja, konzumiranja alkohola i droga: Ako pušite, pijete alkohol ili konzumirate droge, važno je da prestanete kako biste zaštitili zdravlje svog djeteta. Posavjetujte se sa ljekarom o metodama koje vam mogu pomoći da prestanete sa ovim navikama.
 6. Uzimanje prenatalnih vitamina: Važno je da uzimate prenatalne vitamine koji će osigurati adekvatnu količinu hranljivih tvari za vaše dijete. Posavjetujte se sa svojim ginekologom o tome koje vitamine trebate uzimati i u kojim dozama.
 7. Predpandemijska briga: Ako je u toku epidemija ili pandemija, važno je da se pridržavate uputstava relevantnih zdravstvenih institucija u vezi s COVID-19, kako biste se zaštitili od rizika izloženosti virusu i održavali zdravlje svoje bebe.
 8. Podrška izbliza: Imati podršku voljenih osoba, kao što su partner, porodica i prijatelji, može biti od ključne važnosti tokom trudnoće. Podelite vijest sa svojim najbližima i dopustite im da vam pruže podršku i pomoć u ovoj posebnoj fazi vašeg života.
You might be interested:  Kako Uzeti Uzorak Stolice

Nemojte se ustručavati da postavljate pitanja svom ginekologu ili drugim stručnjacima kako biste dobili sve potrebne informacije i bili sigurni da se pravilno brinete o sebi i svom nerođenom djetetu. Zapamtite, svaka trudnoća je jedinstvena i vaš ginekolog će biti najbolji izvor informacija za vašu specifičnu situaciju.

Potrebna li mi potvrda trudnoće?

Simptomi trudnoće mogu biti vrlo jasni, ali neki žele imati potvrdu prije nego što počnu poduzimati bilo kakve korake. Potvrda trudnoće može biti korisna za mnoge različite situacije i odluke koje se donose tijekom trudnoće. Evo nekoliko razloga zašto biste mogli razmotriti dobivanje potvrde trudnoće:

1. Potvrda za bolovanje ili slobodne dane

Ako ste trudni i trebate uzeti bolovanje ili slobodne dane zbog simptoma trudnoće ili posjeta liječniku, potvrda trudnoće može biti potrebna od vašeg poslodavca. Ova potvrda vam može osigurati da dobijete plaćeno odsustvo ili dopust, bez ikakvih nejasnoća i problema.

2. Potvrda za državne beneficije

Potvrda trudnoće može biti potrebna kako biste ostvarili određene državne beneficije ili pogodnosti za trudnice. To može uključivati ​​pravo na trudnički dopust, novčanu naknadu za trudnice ili druge jednokratne potpore za roditelje. Potvrda trudnoće može biti potrebna kao dokaz da ste zaista trudni i imate pravo na te beneficije.

3. Potvrda za medicinske postupke

Ako želite započeti prenatalnu njegu ili pristupiti određenim medicinskim postupcima tijekom trudnoće, vaš zdravstveni djelatnik može zahtijevati potvrdu trudnoće. Ova potvrda potvrđuje vašu trudnoću i omogućuje zdravstvenom osoblju da vam pruži odgovarajuću skrb i liječenje.

4. Potvrda za planiranje trudnoće

Ako planirate trudnoću i želite biti sigurni da je trudnoća u tijeku, potvrda trudnoće može biti korisna kako biste bili sigurni da se sve odvija prema planu. To može biti posebno važno ako imate određene zdravstvene probleme ili rizike koji zahtijevaju posebnu pažnju pri planiranju trudnoće.

5. Potvrda za emocionalnu podršku

Neke žene žele potvrdu trudnoće kako bi potvrdile svoje osjećaje i pripremile se emocionalno za dolazak djeteta. Potvrda trudnoće može pružiti emocionalnu sigurnost i podršku, jer omogućava ženi da vidi i čuje da je trudna te prihvaća da će postati majka.

U konačnici, potvrda trudnoće nije obavezna, ali može biti korisna u mnogim situacijama, od službenih dokumenata do emocionalne podrške. Ako razmišljate o tome da dobijete potvrdu trudnoće, obratite se svom osjećaju i razgovarajte sa svojim partnerom, zdravstvenim radnikom ili obitelji kako biste donijeli najbolju odluku za sebe.

FAQ:

Koje su najčešći simptomi trudnoće?

Najčešći simptomi trudnoće su: kašnjenje menstruacije, mučnina, povraćanje, umor, promjene raspoloženja, osjetljivost grudi i često mokrenje.

Kako mogu da znam da li sam trudna bez odlaska kod doktora?

Da biste saznali da li ste trudni bez odlaska kod doktora, možete koristiti kućne testove za trudnoću koje možete kupiti u apoteci. Ti testovi detektuju hormon hCG u urinu i obično daju pouzdane rezultate.

Koji su znakovi trudnoće u prva tri mjeseca?

Znakovi trudnoće u prva tri mjeseca mogu obuhvatati: kašnjenje menstruacije, umor, mučninu, promjene raspoloženja, osjetljivost grudi, često mokrenje, nadutost i migrene.

Koje vrste kućnih testova za trudnoću postoje?

Postoje različite vrste kućnih testova za trudnoću, uključujući testove u obliku trake, testove u obliku štapića i digitalne testove. Svi ovi testovi rade detekciju hormona hCG u urinu.

Koliko često treba uraditi kućni test za trudnoću da bi se potvrdila trudnoća?

Ako sumnjate da ste trudni, obično je preporučljivo pričekati do prve moguće menstruacije i tada uraditi kućni test za trudnoću. Ukoliko dobijete negativan rezultat, ali i dalje sumnjate da ste trudni, možete ponoviti test nakon nekoliko dana ili se obratiti doktoru radi dalje dijagnostike.

Koje su najčešći simptomi trudnoće?

Najčešći simptomi trudnoće su kašnjenje menstruacije, umor, mučnina, nadutost, iznenadni promjene raspoloženja i povećanje osjetljivosti grudi.

Kako znati da li sam zaista trudna?

Najpouzdaniji način da saznate da li ste trudni je da uradite kućni test za trudnoću ili se javite svom doktoru radi potvrde trudnoće. Kod kućnih testova, testiranje se obično vrši na osnovu urina ili krvi i očitava prisustvo hormona trudnoće.