Koji je danas svetac pravoslavni - Hrvatska | Naziv web stranice

Koji Je Danas Svetac Pravoslavni

Koji Je Danas Svetac Pravoslavni

Danas je važan dan za pravoslavne vernike u Hrvatskoj, jer se proslavlja praznik svetog sveštenomučenika Jovana. Sveti Jovan je jedan od najomiljenijih svetaca u pravoslavnom kalendaru u Hrvatskoj. Veruje se da je sveti Jovan bio pustinjak i širenje hrišćanske vere tamo gde je bila malobrojna. On je poznat po svojoj velikoj veri i postojanosti u izvršavanju Božije volje.

Sveti Jovan je takođe zaštitnik mnogih pravoslavnih hramova širom Hrvatske. Vernici danas posećuju crkve posvećene svetom Jovanu i mole se za zdravlje i blagostanje svojih porodica. Takođe se izgovaraju molitve za zaštitu od bolesti, nesreća i zla.

Ovaj praznik nosi sa sobom jasnu poruku o snazi vere i ljubavi prema Bogu. Sveti Jovan nas podseća da i u teškim trenucima trebamo verovati u Božiju volju i krenuti hrabro napred. Njegov primer hrabrosti i posvećenosti treba da nas inspiriše i da nam bude smernica u našem svakodnevnom životu.

Contents

Koji je danas svetac pravoslavni – Hrvatska

Pravoslavni svetac – Sveti Simeon Mirotocivi

Sveti Simeon Mirotocivi je pravoslavni svetac koji se slavi danas u Hrvatskoj. Bio je episkop Srpske pravoslavne crkve i poznat je po svojoj milosrdnoj prirodi i činjenju čuda. Rođen je u 14. veku i bio je poznat po svojim isceliteljskim sposobnostima i čudima koja su mu se dogodila tokom života.

Sveti Simeon Mirotocivi je bio svetac velikog značaja za pravoslavne hrišćane u Hrvatskoj. Mnogi vernici dolaze u crkve posvećene svetom Simeonu kako bi se moleli za isceljenje i duhovnu podršku. Njegovo ime se slaveći svetog Simeona Mirotocivog, veruje se da njegova blagotvorna moć pomaže ljudima u njihovim problemima i potrebama.

Sveti Klement Ohridski

Još jedan pravoslavni svetac koji se slavi danas u Hrvatskoj je Sveti Klement Ohridski. Bio je episkop Makedonske pravoslavne crkve i jedan od najvažnijih učenika Ćirila i Metodija. Sveti Klement je poznat po svojoj ulozi u širenju hrišćanstva i prevodu Biblije na slovenski jezik.

Proslava svetog Klementa Ohridskog u Hrvatskoj može uključivati mise, molitve i posebne ceremonije u pravoslavnim crkvama posvećenim njemu. Vernici se okupljaju kako bi se zajedno molili, meditirali i slavili život i delo svetog Klementa.

Sveti Nektarije Eginski

Sveti Nektarije Eginski je još jedan pravoslavni svetac koji se slavi danas u Hrvatskoj. Bio je grčki sveštenik i monah, poznat po svojoj svetosti i isceliteljskim sposobnostima. Sveti Nektarije je bio poznat po svojoj brizi za siromašne i napuštene ljude, kao i po tome što je pomagao bolesnima i umirućima.

Proslava svetog Nektarija Eginskog u Hrvatskoj može uključivati posebne molitve, mise i ceremonije u pravoslavnim crkvama posvećenim njemu. Vernici se okupljaju kako bi se zajedno molili za isceljenje, mir i blagoslov svetog Nektarija.

You might be interested:  Što Se Izlaže U Prirodoslovnom Muzeju

Sveti Jovan Damaskin

Sveti Jovan Damaskin je pravoslavni svetac koji se također slavi danas u Hrvatskoj. Bio je ktitor i pisac, poznat po svojim teološkim spisima i odbrani pravoslavne vere. Sveti Jovan je također bio poznat po svojoj duhovnosti i autentičnom životu u Bogu.

Proslava svetog Jovana Damaska u Hrvatskoj može uključivati posebne molitve, mise i ceremonije u pravoslavnim crkvama posvećenim njemu. Vernici se okupljaju kako bi se zajedno molili za mudrost, duhovni rast i zaštitu svetog Jovana Damaska.

Sveti Simeon

Općenite informacije:

Općenite informacije:

Sveti Simeon je pravoslavni svetac koji se slavi 13. februara svake godine.

Biografija:

Sveti Simeon bio je monah i svetitelj koji je živeo u Egiptu u 6. veku. Rođen je u bogatoj porodici, ali je odlučio da napusti svetovni život kako bi posvetio svoj život bogosluženju. Postao je monah i živeo je asketskim životom u pustinji.

Sveti Simeon je bio poznat po svojoj duhovnoj snazi i sposobnosti za isceljenje. Mnogi su dolazili k njemu da traže pomoć i molitve. Bio je poznat kao svetac velike ljubavi i saosećanja prema svima koji su se obraćali njemu za pomoć.

Svečanosti i običaji:

13. februar se smatra svetim danom posvećenim Svetom Simeonu. Na ovaj dan, vernici pravoslavne veroispovesti posećuju crkve i manastire kako bi se poklonili svetom sveća i molili za njegovu zaštitu i pomoć. Takođe, običaj je da se vernici mole za isceljenje i dobrobit svojih bližnjih.

Zaključak:

Sveti Simeon je svetac pravoslavne crkve koji je poznat po svojoj velikoj duhovnoj snazi i ljubavi prema bližnjima. Slavi se 13. februara svake godine, a vernici ga posećuju u crkvama i manastirima kako bi tražili njegovu pomoć i zaštitu.

Sveti Fedor

Opis

Sveti Fedor je svetac pravoslavne crkve koji se slavi 7. aprila.

Biografija

Sveti Fedor je bio monah iz Rusije koji je živeo u 12. veku. Bio je poznat po svojoj pobožnosti i molitvi. Posvetio je svoj život Bogu i postao poznat kao ispovednik vere.

Zaštitnik

Sveti Fedor se smatra zaštitnikom monaha i sveštenika. Vernici ga mole za pomoć u teškim trenucima, za duhovnu snagu i zaštitu od zla.

Običaji

Na dan Svetog Fedora, vernici odlaze u crkvu gde se služe posebne molitve i liturgija u njegovu čast. Takođe, mnogi vernici poste i mole se za njegovu milost i zaštitu.

Zanimljivosti

 • Sveti Fedor je poznat po tome što je živeo samotnjački život u šumi, udaljen od sveta.
 • Veličanje Svetog Fedora se često povezuje s prolećem i obnovom prirode.
 • Postoji legenda da je Sveti Fedor imao čudesnu moć da isceljuje bolesnike.

Ikona

Ikona Svetog Fedora obično prikazuje monaha s knjigom u rukama i blagosilja vernike. On se često prikazuje u tradicionalnom monaškom odorama i sa ikonama drugih svetaca.

Molitva

Kako svetac nema svoju posebnu molitvu, vernici se mogu moliti opštom molitvom za svece i ispovednike.

Sveti Mihael

Tko je Sveti Mihael?

Sveti Mihael, poznat i kao Arhanđeo Mihael, je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih svetaca u pravoslavnom hrišćanstvu. On je glavni zaštitnik sveštenstva i vojske, kao i zaštitnik mnogih gradova i župa širom sveta.

Kako je Sveti Mihael povezan s Hrvatskom?

U Hrvatskoj se Sveti Mihael proslavlja kao sveac 29. septembra. Na ovaj dan se održavaju posebne svečanosti i liturgijske ceremonije u crkvama širom zemlje. Vernici mole Svetog Mihaela za zaštitu od zla i za pomoć u borbi protiv negativnih sila.

Zašto se štuje Sveti Mihael?

Sveti Mihael je poznat kao borac protiv zla i zaštitnik svih koji mu se obraćaju za pomoć. Veruje se da je on taj koji je sproveo pokajanje protiv Luzifera (Satane) i izbacio ga iz nebeskog carstva. Mnogi vernici se mole Svetom Mihaelu za zaštitu od demonskih sila i traže njegovu pomoć u suočavanju sa izazovima života.

Svetog Mihaela se često prikazuje na slikama…

Sveti Mihael se često prikazuje na crkvenim ikonama i umetničkim delima. Obično je prikazan kao vojnik ili ratnik, često sa mačem u ruci, simbolizujući svoju ulogu kao zaštitnika vere. Takođe se često prikazuje kako gazi pod nogama Sotonu ili kako se bori protiv drugih demonskih sila.

You might be interested:  Što Je Only Fans

Kako se može proslaviti dan Svetog Mihaela?

Dan Svetog Mihaela se može proslaviti prisustvom liturgija u crkvi posvećenoj ovom svecu ili molitvom Svetom Mihaelu kod kuće. Mnogi vernici takođe slave ovaj dan tako što prave tradicionalnu hranu i organizuju okupljanja sa porodicom i prijateljima.

Sveti Gavrilo

Opći podaci:

 • Naziv: Sveti Gavrilo
 • Spol: Muški
 • Porijeklo: Hebrejsko
 • Značenje imena: Bog je moja snaga

Povijest:

Sveti Gavrilo bio je nadangel poznat iz Biblije. Prema pravoslavnom kršćanstvu, on je poslan od Boga kako bi navijestio rođenje Isusa Mariji. Također je poznat po svojoj ulozi u navještenju Isusovog uskrsnuća.

Zaštita i čašćenje:

Sveti Gavrilo je pravoslavni svetac koji se posebno časti u pravoslavnim crkvama. Postoji mnogo crkava diljem svijeta posvećenih svetom Gavrilu. Vjernici se mole svetom Gavrilu za zaštitu i pomoć u različitim situacijama.

Zajednički atributi:

 • Izvor svjetla
 • Krila anđela
 • Trombeta

Simbolika:

Sveti Gavrilo simbolizira Božju vjeru, snagu i zaštitu. On predstavlja anđela Božje prisutnosti i nositelja vijesti. Vjernici ga časte kao svog zaštitnika i traže njegovu pomoć u suočavanju sa životnim izazovima i teškoćama.

Sveti Petar

Općenito

Sveti Petar bio je jedan od 12 apostola Isusa Krista. Njegovo ime znači “stijena” ili “kamen” na hebrejskom jeziku.

Životopis

Sveti Petar rođen je u Betsaidi, malom ribarskom selu na obali Genezaretskog jezera u Palestini. Bio je ribar zajedno sa svojim bratom Andrijom. Nakon susreta s Isusom, odlučio je napustiti ribarski posao i postati Isusov učenik.

Isus je Petru dao nadimak “Kefas” što znači “stijena” na aramejskom jeziku. Taj nadimak označava Petrovu važnu ulogu u Crkvi koju je Isus osnovao.

Uloga u Crkvi

Po Isusovom nalogu, Sveti Petar postao je vođa apostola, temelj Crkve i prvi papa. Prema Evanđeljima, Isus je rekao Petru: “Ti si Petar i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati.”

Sveti Petar imao je važnu ulogu u širenju kršćanstva. Propovijedao je u Jeruzalemu i Rimu te je osnovao prve kršćanske zajednice. Prema predaji, umro je mučeničkom smrću u Rimu.

Zaštitnik i slavlje

Sveti Petar zaštitnik je mnogih zanimanja i mjesta u Hrvatskoj. Slavi se 29. juna, zajedno sa Svetim Pavlom, na blagdan Petrova i Pavlovog dana.

Zaštitnik Mjesto
Fishera Zadar
Mjesne samouprave Petrinja, Pula, Šibenik
Galižane Vodnjan

Sveti Pavle

Opće informacije

 • Datum: 29. lipnja
 • Vrsta: pravoslavni svetac
 • Podrijetlo: kršćanska tradicija

Biografija

Sveti Pavle, poznat i kao apostol Pavle ili Sveti apostol Pavle, bio je jedan od najznačajnijih apostola u ranom kršćanstvu. Rođen je u Tarzu, današnjem Turskom gradu, oko 5-10 godina nakon Isusove smrti. Bio je žestoki progonitelj kršćana sve dok nije doživio svoje obraćenje na putu za Damask, kada mu se Isus ukazao u svjetlosti i pozvao ga da služi kao apostol. Nakon svog obraćenja, Sveti Pavle je putovao širom Mediterana propovijedajući evanđelje i osnivajući kršćanske zajednice.

Zasluge

 • Propovijedao je Božju riječ šireći kršćanstvo i osnivajući crkve
 • Napisao je nekoliko epistola koje čine važan dio Novog zavjeta u Bibliji
 • Pretrpio je mnoge nevolje i progonstva zbog svoje vjere, ali nikada nije odustao

Obilježja

Sveti Pavle obično se prikazuje kao stariji muškarac sa sedom kosom i bradom. Drži knjigu, simbolizirajući njegovo pisanje epistola. Ponekad je prikazan s mačem, koji predstavlja njegovo mučeništvo.

Obilježavanje sveca

Sveti Pavle se obilježava 29. lipnja. Na taj dan mnoge pravoslavne crkve organiziraju posebne mise i molitve u čast ovog važnog svetca. Vjernici također mogu posjetiti crkve posvećene Svetom Pavlu i sudjelovati u proslavi.

Popularnost

Sveti Pavle je jedan od najomiljenijih svetaca u pravoslavnim krugovima i poštovan je zbog svojih velikih doprinosa širenju kršćanstva. Njegove epistole smatraju se važnim vodičem za kršćanski život i vjeru.

Izvor

Web stranica: www.primjer.com

Sveti Jovan

Sveti Jovan (sveti Ivan) je pravoslavni svetac koji se slavi 20. oktobra (7. oktobra po julijanskom kalendaru). On je jedan od najvažnijih svetaca u hrišćanstvu i smatra se jednim od apostola Isusa Hrista. Sveti Jovan je autor jednog od četiri Evanđelja, koje nosi njegovo ime.

You might be interested:  Kada Staviti Parafinsko Ulje Na Vino

Legenda o svetom Jovanu

Prema hrišćanskoj predaji, sveti Jovan je rođen kao sin Zaharije i Jelisavete. On je bio vernik od detinjstva i bio je predodređen da svoj život posveti Bogu. Kada je bio u dvadesetim godinama, sveti Jovan se pridružio propovedima Jovana Krstitelja i postao jedan od njegovih učenika.

Delo svetog Jovana

Sveti Jovan je kasnije postao jedan od apostola Isusa Hrista. On je bio prisutan na brojnim događajima iz Isusovog života i bio je jedan od njegovih najbližih učenika. Sveti Jovan je pisao poslanice i Evanđelje koje nosi njegovo ime, u kojima se opisuje život, nauka i čuda Isusa Hrista.

Sveti Jovan u pravoslavlju

Sveti Jovan se smatra jednim od najvećih pravednika i prosvetitelja u pravoslavnoj crkvi. Njegov praznik se slavi širom pravoslavnog sveta kao dan kada vernici održavaju posebne molitve i bogosluženja posvećena svetom Jovanu.

Ikonografija svetog Jovana

Sveti Jovan se često prikazuje na ikonama sa krstom u rukama, simbolizujući njegovu ulogu apostola i propovednika. Takođe se često prikazuje i sa orlom, koji predstavlja njegovu duhovnu visinu i povezanost sa nebom.

Zaštitnik sveti Jovan

Sveti Jovan se smatra zaštitnikom različitih profesija i delatnosti, uključujući lekare, pisce, pisce, slikare i neplodne žene. Vernici se mole svetom Jovanu za zaštitu, isceljenje i mudrost.

Sveti Vladislav

Sveti Vladislav je pravoslavni svetac koji se slavi danas u Hrvatskoj. Vladislav je bio vojvoda i ratnik koji je živeo u 9. veku.

Život

Vladislav je bio vojvoda u vreme kada su se mnoga plemena borila za teritorijalnu kontrolu na Balkanu. Bio je hrabar i pošten vojskovođa koji je vodio mnoge bitke protiv neprijatelja. Bio je poznat po svojoj hrabrosti i vojničkom umeću.

Svetac

Nakon smrti, Vladislav je postao priznat kao svetac. Pošto je živeo hrabro i pošteno, smatra se zaštitnikom vojnika i ratnika. Danas se mnogi vojnici mole Svetom Vladislavu za zaštitu i hrabrost u svojim bitkama.

Poštovanje

Sveti Vladislav se posebno poštuje u pravoslavnoj crkvi. Mnogi vernici posećuju crkvu koja nosi njegovo ime kako bi se poklonili i zamolili za njegovu zaštitu i pomoć.

Slavlje

Danas, na dan Svetog Vladislava, mnoge crkve organizuju posebna bogosluženja u njegovu čast. Vernici takođe mogu zapaliti sveću i moliti se Svetom Vladislavu kod kuće. Takođe je običaj da vernici daruju hranu i pomoć potrebitima u čast svetitelja.

Zaključak

Sveti Vladislav je pravoslavni svetac koji se slavi danas u Hrvatskoj. Bio je vojvoda i hrabar vojskovođa koji je poštovan kao zaštitnik vojnika. Vernici se mole Svetom Vladislavu za zaštitu i hrabrost u svojim bitkama. Na dan Svetog Vladislava, organizuju se posebna bogosluženja u njegovu čast.

FAQ:

Koji je danas svetac pravoslavni u Hrvatskoj?

Danas je pravoslavni svetac u Hrvatskoj Sveti apostol i jevanđelista Marko.

Koje je značenje Svetog apostola i jevanđelista Marka u pravoslavlju?

Sveti apostol i jevanđelista Marko je jedan od četiri evangelista u pravoslavnoj crkvi. On je napisao drugo evanđelje i bio je blizak suradnik apostola Petra. Sveti Marko je poznat po svojoj velikoj vjeri i služenju Isusu Kristu.

Koje se tradicije obilježavaju na današnji dan u vezi sa Svetim apostolom i jevanđelistom Markom?

Na današnji dan pravoslavni vjernici u Hrvatskoj posjećuju crkve posvećene Svetom apostolu i jevanđelistu Marku kako bi se pomolili i prisustvovali bogoslužju. Također se čita njegovo evanđelje i izražava se zahvalnost za njegovo žrtvovanje i propovijedanje vjere.

Ima li Sveti apostol i jevanđelist Marko ikakav utjecaj na hrvatsku kulturu?

Da, Sveti apostol i jevanđelist Marko ima značajan utjecaj na hrvatsku kulturu. Njegovo evanđelje je dio liturgijskog nasljeđa pravoslavne crkve u Hrvatskoj, a mnoge crkve su posvećene njemu. Također se često spominje u duhovnim i vjerskim tekstovima.

Kako se može proslaviti današnji pravoslavni svetac u Hrvatskoj?

Današnji pravoslavni svetac, Sveti apostol i jevanđelist Marko, može se proslaviti odlaskom u crkvu posvećenu njemu i prisustvovanjem bogoslužju. Također se može pročitati njegovo evanđelje, pomoliti se i izraziti zahvalnost za njegovo sveto služenje. Neki vjernici također mogu organizirati posebne molitvene skupove ili prigodne obroke u čast Svetog Marka.

Koji je danas pravoslavni svetac?

Danas je pravoslavni svetac Sveti Vasilije Veliki.