Koji je normalan tlak? Saznajte više o normalnim vrijednostima krvnog tlaka!

Koji Je Normalan Tlak

Koji Je Normalan Tlak

Normalan krvni tlak je izuzetno važan za naše zdravlje i dobrobit. Krvni tlak predstavlja silu kojom krv pritišće zidove arterija dok se pumpa kroz naše tijelo. Razumijevanje normalnih vrijednosti krvnog tlaka ključno je za održavanje optimalnog zdravlja.

Uobičajeno se krvni tlak izražava u dvije vrijednosti: sistolički i dijastolički tlak. Sistolički tlak predstavlja maksimalni tlak u arterijama tijekom srčanih kontrakcija, dok dijastolički tlak predstavlja minimalni tlak u arterijama između kontrakcija srca.

Normalne vrijednosti krvnog tlaka su često definirane kao 120/80 mmHg (milimetara žive). Sistolički tlak od 120 mmHg i dijastolički tlak od 80 mmHg smatraju se optimalnim i zdravim. Međutim, vrijednosti krvnog tlaka mogu se malo razlikovati i smatrati normalnim, sve dok se nalaze unutar raspona koji se smatra prihvatljivim za svakog pojedinca.

Koji je normalan tlak?

Krvni tlak je mjera sile kojom krv pritišće zidove krvnih žila. Normalan tlak važan je za pravilno funkcioniranje srca i cirkulacijskog sustava. Uobičajeno se mjerenje krvnog tlaka izražava u dvije vrijednosti: sistolički tlak i dijastolički tlak.

Sistolički tlak predstavlja najveći tlak koji se javlja prijekom izbacivanja krvi iz srca u arterije. Normalna vrijednost sistoličkog tlaka je manja od 120 mmHg (milimetar žive).

Dijastolički tlak predstavlja tlak koji je prisutan u arterijama tijekom opuštanja srca između dva otkucaja. Normalna vrijednost dijastoličkog tlaka je manja od 80 mmHg.

Uobičajeno se normalan tlak izražava kao broj “120/80”, pri čemu je prva vrijednost sistolički tlak, a druga vrijednost dijastolički tlak. Ipak, treba napomenuti da se granice normalnih vrijednosti mogu razlikovati i da mogu postojati varijacije ovisno o dobi, spolu i drugim čimbenicima.

Ukoliko imate visoki tlak (hipertenziju), važno je redovito pratiti vrijednosti krvnog tlaka i eventualno se konzultirati s liječnikom. Visoki tlak povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema.

Ako imate niske vrijednosti krvnog tlaka (hipotenzija), možete osjećati simptome poput umora, vrtoglavice i bljedila. U tim slučajevima također je važno konzultirati se s liječnikom kako bi se otkrili eventualni uzroci i poduzeli odgovarajuće mjere.

Važno je napomenuti da su ove vrijednosti samo smjernice i da svaki pojedinac može imati nešto drugačije vrijednosti krvnog tlaka. Ako imate sumnje ili pitanja u vezi svog krvnog tlaka, uvijek se obratite svom liječniku.

Saznajte više o normalnim vrijednostima krvnog tlaka!

Krvni tlak je mjera sile kojom krv djeluje na stijenke krvnih žila. Normalan krvni tlak je važan pokazatelj zdravlja srca i krvnih žila. Održavanje normalnog krvnog tlaka smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema.

Koje su normalne vrijednosti krvnog tlaka?

Normalan krvni tlak obično se izražava kao dva broja, razdvojena kosom crtom (npr. 120/80 mmHg). Prvi broj predstavlja sistolički tlak, tj. tlak u arterijama tijekom kontrakcije srca. Drugi broj predstavlja dijastolički tlak, tj. tlak u arterijama tijekom opuštanja srca.

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Američkog udruženja za srce (AHA), normalne vrijednosti krvnog tlaka su:

 • Sistolički tlak: manji od 120 mmHg
 • Dijastolički tlak: manji od 80 mmHg

Ako vaš krvni tlak pokazuje vrijednosti ispod ili iznad ovih vrijednosti, možda imate problema s krvnim tlakom i trebate se obratiti svom liječniku.

Kako održavati normalan krvni tlak?

Da biste održavali normalan krvni tlak, možete poduzeti sljedeće korake:

 1. Pravilna prehrana: Konzumirajte uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima. Smanjite unos soli, zasićenih masti i šećera.
 2. Tjelesna aktivnost: Redovito vježbanje može pomoći u održavanju normalnog krvnog tlaka. Vježbajte najmanje 150 minuta tjedno umjereno intenzivne aerobne aktivnosti ili 75 minuta tjedno visoko intenzivne aerobne aktivnosti.
 3. Održavanje zdrave tjelesne težine: Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, gubitak nekoliko kilograma može pomoći smanjiti krvni tlak.
 4. Izbjegavanje stresnih situacija: Stres može uzrokovati privremeno povećanje krvnog tlaka. Pokušajte prakticirati tehnike opuštanja kao što su duboko disanje, meditacija ili joga.
 5. Izbjegavanje pušenja i konzumiranje alkohola: Pušenje i konzumiranje alkohola mogu povećati rizik od visokog krvnog tlaka i drugih zdravstvenih problema.
You might be interested:  Što Posjetiti U Istri Zimi

Održavanje normalnog krvnog tlaka važno je za očuvanje dugoročnog zdravlja srca i krvnih žila. Redovito provjeravajte svoj krvni tlak i slijedite upute svog liječnika kako biste ga održali u normalnom rasponu.

Što je krvni tlak?

Što je krvni tlak?


Krvni tlak je mjera koja opisuje pritisak koji krv vrši na zidove krvnih žila dok cirkulira kroz tijelo. Tlak se najčešće izražava u dva broja i mjeri se u milimetrima žive (mmHg).

Prvi broj, koji je obično veći, predstavlja sistolički tlak i opisuje pritisak koji krv stvara u arterijama dok srce pumpa krv. Drugi broj, koji je obično manji, predstavlja dijastolički tlak i opisuje pritisak koji se javlja između srčanih otkucaja, kada srce odmara.

Normalne vrijednosti krvnog tlaka variraju ovisno o dobi, spolu, tjelesnoj građi, zdravstvenom stanju i drugim faktorima. Općenito, normalan krvni tlak se smatra vrijednostima ispod 120/80 mmHg.

Visoki krvni tlak (hipertenzija) se javlja kada su vrijednosti tlaka stalno povišene, često iznad 140/90 mmHg. Niski krvni tlak (hipotenzija) se, s druge strane, javlja kada su vrijednosti tlaka niže od 90/60 mmHg.

Redovno mjerenje krvnog tlaka važno je za održavanje zdravlja srca i krvnih žila, jer visok krvni tlak može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija, uključujući srčane bolesti, moždani udar, zatajenje bubrega i druge probleme.

Utjecaj visokog krvnog tlaka na zdravlje

Visoki krvni tlak ili hipertenzija je ozbiljno zdravstveno stanje koje može imati ozbiljne posljedice na tijelo. Ako se ne kontrolira, visoki krvni tlak može dovesti do razvoja različitih komplikacija i povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, zatajenja bubrega i drugih problema s organima.

Posljedice visokog krvnog tlaka:

 • Bolesti srca: Visoki krvni tlak može oštetiti arterije i povećati rizik od razvoja srčanih bolesti kao što su koronarna arterijska bolest (CAD), srčani udar, angina pektoris i zatajenje srca.

 • Moždani udar: Visoki krvni tlak može oštetiti krvne žile u mozgu, što može dovesti do moždanog udara. Nepravilan protok krvi u mozgu može uzrokovati neurološke posljedice, uključujući gubitak govora, slabost mišića i paralizu.

 • Bolesti bubrega: Visoki krvni tlak može oštetiti bubrege i dovesti do zatajenja bubrega. Bubrezi su zaduženi za filtriranje krvi i održavanje ravnoteže tekućine u tijelu. Oštećenje bubrega uzrokovano visokim krvnim tlakom može rezultirati kroničnom bolešću bubrega ili čak potrebom za dijalizom ili transplantacijom bubrega.

 • Oštećenje vida: Nekontrolirani visoki krvni tlak može oštetiti krvne žile u očima i uzrokovati oštećenje vida ili čak sljepoću.

Kako smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka?

 • Redovito provjeravajte krvni tlak i posjetite svog liječnika radi redovnih pregleda.

 • Vodite zdrav način života koji uključuje uravnoteženu prehranu, redovitu fizičku aktivnost i izbjegavanje pušenja i pretjeranog konzumiranja alkohola.

 • Pratite svoju težinu i pokušajte održavati zdravu tjelesnu masu.

 • Smanjite unos soli u prehrani, jer visok unos soli može povećati krvni tlak.

 • Pridržavajte se propisane terapije za snižavanje krvnog tlaka, ako je potrebno.

Važno je shvatiti ozbiljnost visokog krvnog tlaka i poduzeti korake za prevenciju i kontrolu. Redovita kontrola krvnog tlaka i usvajanje zdravih životnih navika mogu pomoći u snižavanju rizika od ozbiljnih zdravstvenih problema povezanih s visokim krvnim tlakom.

Koje su normalne vrijednosti krvnog tlaka?

Krvni tlak je mjera sile kojom krv pritišće stijenke krvnih žila. Normalan krvni tlak je važan za održavanje zdravlja i funkcioniranje tijela. Međutim, vrijednosti krvnog tlaka mogu varirati ovisno o dobi, spolu, genetici i drugim faktorima.

Sistolički tlak

Sistolički tlak predstavlja gornju vrijednost u mjerenju krvnog tlaka i mjeri se tijekom kontrakcije srca kada se krv pumpa u arterije. Normalne vrijednosti sistoličkog tlaka su obično između 90 i 120 mmHg.

Diastolički tlak

Diastolički tlak predstavlja donju vrijednost u mjerenju krvnog tlaka i mjeri se tijekom opuštanja srca između dva otkucaja. Normalne vrijednosti diastoličkog tlaka su obično između 60 i 80 mmHg.

Kada se sistematski mjeren krvni tlak, koristi se izražavanje dviju brojeva: prvi je sistolički tlak, a drugi dijastolički tlak. Na primjer, ako je krvni tlak izmjeren kao 120/80 mmHg, to znači da je sistolički tlak 120 mmHg, a dijastolički tlak 80 mmHg.

You might be interested:  Koji Med Je Najzdraviji

Važno je napomenuti da idealne vrijednosti krvnog tlaka mogu varirati ovisno o individualnim karakteristikama i zdravstvenom stanju osobe. Također, osobe koje imaju povijest visokog krvnog tlaka ili drugih zdravstvenih problema mogu imati različite ciljne vrijednosti krvnog tlaka.

Ako imate pitanja ili nedoumica o svojim vrijednostima krvnog tlaka, uvijek je najbolje konzultirati se s medicinskim stručnjakom kako biste dobili individualizirane smjernice i informacije o zdravlju srca i krvnih žila.

Koje su uzroci visokog krvnog tlaka?

 • 1. Nasljednost: Visoki krvni tlak može biti nasljedan, što znači da je veća vjerojatnost da će osoba imati povišen krvni tlak ako ga imaju članovi obitelji.
 • 2. Nezdrava prehrana: Konzumacija hrane koja je bogata solju, zasićenim mastima, šećerom i kolesterolom može doprinijeti visokom krvnom tlaku. Prekomjerno konzumiranje brze hrane, prerađene hrane i gaziranih pića također može imati negativan utjecaj na krvni tlak.
 • 3. Prekomjerna tjelesna težina: Pretilost je čest uzrok visokog krvnog tlaka. Višak masnog tkiva može povećati protok krvi i opteretiti srce, što dovodi do povišenog krvnog tlaka.
 • 4. Nedostatak tjelesne aktivnosti: Nedostatak vježbanja i sjedilački način života mogu dovesti do visokog krvnog tlaka. Redovita tjelesna aktivnost pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka.
 • 5. Pušenje: Pušenje oštećuje krvne žile i uzrokuje suženje arterija, što povećava krvni tlak. Pušenje također dovodi do drugih zdravstvenih problema koji mogu dodatno povećati rizik od visokog krvnog tlaka.
 • 6. Stres: Kronični stres može imati negativan utjecaj na krvni tlak. Tijekom stresnih situacija tijelo proizvodi više hormona koji uzrokuju suženje krvnih žila i povećanje krvnog tlaka.
 • 7. Pretjerana konzumacija alkohola: Pretjerano konzumiranje alkohola može povećati krvni tlak. Umjerena konzumacija alkohola (do jednog pića dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce) obično nije problem, ali pretjerano pijenje može imati negativne učinke na krvni tlak.
 • 8. Određeni lijekovi: Neke vrste lijekova, poput oralnih kontraceptiva, steroida i nekih dekongestiva, mogu povećati rizik od visokog krvnog tlaka.

Pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost, izbjegavanje pušenja i alkohola, smanjenje stresa i pridržavanje preporuka liječnika mogu pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka.

Kako se mjeri krvni tlak?

Merjenje krvnog tlaka je jednostavna i bezbolna procedura koju vrši lekar ili medicinska sestra. Najčešće se koristi instrument poznat kao sfigmomanometar, koji se sastoji od manžete i aparata za merenje tlaka. Za pravilno merenje krvnog tlaka potrebno je sprovesti sledeće korake:

 1. Pacijent treba da bude smešten u udobnom položaju, sa opuštenom rukom koja je postavljena na stol ili naslon stolice.
 2. Lečnik ili medicinska sestra postavlja manžetu na pacijentovu nadlakticu, blizu gornjeg dela ruke. Manžeta se prilagođava tako da je čvrsto, ali udobno zategnuta oko nadlaktice.
 3. Nakon što je manžeta postavljena, sprovodi se merenje. Medicinska sestra ili lekar koristi aparatu za merenje tlaka kako bi postepeno ispuštao vazduh iz manžete.
 4. Pritisak u manžeti se smanjuje sve dok pulsiranje arterije ne postane čujno. To je najniži tlak, poznat kao sistolni tlak.
 5. Medicinska sestra ili lekar nastavlja da ispušta vazduh iz manžete, sve dok pulsiranje arterije ne nestane u potpunosti. To je najviši tlak, poznat kao dijastolni tlak.
 6. Na kraju merenja, rezultati se očitavaju sa aparata i zapisuju u pacijentov medicinski karton.

Važno je napomenuti da se krvni tlak može meriti i kod kuće uz pomoć digitalnog merača krvnog tlaka. Međutim, kod takvih kućnih merenja potrebno je pratiti uputstva proizvođača i konsultovati se sa lekarom kako bi se osigurala tačnost merenja.

Kako održavati normalan krvni tlak?

Krvni tlak je važan pokazatelj zdravlja srca i krvnih žila. Normalne vrijednosti krvnog tlaka su obično oko 120/80 mmHg. Međutim, brojni faktori mogu utjecati na krvni tlak, uključujući nasljednost, prehranu, tjelesnu aktivnost, stres i hormonske promjene.

Promjene u prehrani

Jedan od načina održavanja normalnog krvnog tlaka je zdrava prehrana. Smanjenje unosa soli može biti ključno, jer sol može uzrokovati povećanje krvnog tlaka. Umjesto soli, možete koristiti začine i bilje kako biste poboljšali okus hrane. Također, preporučuje se konzumiranje više voća, povrća i cjelovitih žitarica, jer sadrže hranjive tvari koje pomažu u održavanju normalnog krvnog tlaka.

You might be interested:  Kako Saznati Porezni Broj Tin

Tjelesna aktivnost

Redovita tjelesna aktivnost je važna za održavanje normalnog krvnog tlaka. Aktivnosti poput hodanja, trčanja, plivanja i vožnje bicikla mogu pomoći u jačanju srčanog mišića i poboljšanju cirkulacije. Preporučuje se najmanje 30 minuta svakodnevne umjerene tjelesne aktivnosti.

Smanjenje stresa

Stres može negativno utjecati na krvni tlak. Pokušajte pronaći načine za smanjenje stresa, poput meditacije, dubokog disanja, joga ili redovitih aktivnosti koje vam donose radost. Također je važno osigurati dovoljno sna, jer nedostatak sna može povećati rizik od visokog krvnog tlaka.

Izbjegavanje štetnih navika

Pušenje i konzumacija alkohola mogu negativno utjecati na krvni tlak. Pušenje povećava rizik od visokog krvnog tlaka i bolesti srca, dok prekomjerna konzumacija alkohola može uzrokovati povišeni tlak. Stoga je važno izbjegavati ove štetne navike kako biste održali normalan krvni tlak.

Redovaljni pregledi

Redoviti pregledi krvnog tlaka su važni, posebno za osobe s povišenim rizikom od visokog krvnog tlaka. Ako imate obiteljsku anamnezu visokog krvnog tlaka ili druge faktore rizika, važno je redovito provjeravati krvni tlak kako biste mogli reagirati na vrijeme i poduzeti pravodobne mjere kako biste održali normalan krvni tlak.

Hrana koja može pomoći u održavanju normalnog krvnog tlaka:
Hrana Hranjive tvari
Bademi Magnezij, kalij, vlakna
Brokula Kalcij, magnezij, kalij
Dinja Kalij, vitamini C i A
Cjelovite žitarice Vlakna, magnezij
Mlijeko Calcij

Uz pravilan način života i zdrave navike, moguće je održavati normalan krvni tlak. Ako imate pitanja ili brigu o svom krvnom tlaku, svakako se posavjetujte s liječnikom. On će vam moći pružiti najbolje smjernice i savjete kako održavati normalan krvni tlak.

Kada treba potražiti medicinsku pomoć?

Stručnjaci preporučuju da se obratite liječniku ako imate sljedeće simptome ili stanja:

 • Jaki i iznenadni bol u prsima ili nelagoda – ovo može biti znak srčanog udara i treba odmah potražiti medicinsku pomoć.
 • Visok krvni tlak koji ne reagira na terapiju ili koji iznenada skoči – ovo može biti znak komplikacija ili problema s vašim zdravljem koji zahtijevaju dodatnu pažnju i nadzor.
 • Simptomi kao što su nesvjestica, vrtoglavica, gubitak svijesti ili poteškoće s disanjem – ovi simptomi mogu ukazivati na ozbiljna stanja kao što su srčani udar, moždani udar ili druge hitne situacije koje zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.
 • Ako imate dijabetes, važno je redovito pratiti krvni tlak i obratiti se liječniku ako primijetite značajna odstupanja od normalnih vrijednosti. Visok krvni tlak može biti znak da vaša dijabetes kontrola nije pod kontrolom.
 • Ako uzimate lijekove za krvni tlak i primijetite neželjene nuspojave, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom. Neke nuspojave mogu ukazivati na probleme s terapijom ili zahtijevati promjene u doziranju ili vrsti lijeka koje koristite.

Važno je napomenuti da ovi savjeti služe samo kao smjernice i uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom o svim pitanjima ili zabrinutostima u vezi s vašim krvnim tlakom. Liječnik će moći pružiti najtočniju procjenu i predložiti odgovarajući plan liječenja ili uputiti na daljnje testove i pregled.

FAQ:

Koje su normalne vrijednosti krvnog tlaka?

Normalne vrijednosti krvnog tlaka su obično oko 120/80 mmHg. Gornji broj (120) predstavlja sistolički tlak, dok donji broj (80) predstavlja dijastolički tlak. Međutim, treba napomenuti da se normalne vrijednosti mogu razlikovati ovisno o dobi, spolu i drugim faktorima.

Kako mogu znati da imam normalan tlak?

Da biste znali da imate normalan tlak, trebate ga redovito mjeriti. Možete koristiti kućni mjerač tlaka ili se konzultirati s liječnikom. Ako vaši rezultati nalaza pokazuju vrijednosti oko 120/80 mmHg, to bi značilo da imate normalan tlak.

Što ako moj tlak nije unutar normalnih vrijednosti?

Ako vaš tlak nije unutar normalnih vrijednosti, možete biti izloženi riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ako je vaš tlak previsok (hipertenzija), trebate se posavjetovati s liječnikom kako biste razgovarali o mogućim promjenama načina života i/ili terapijskim opcijama. Ako je vaš tlak prenizak (hipotenzija), možda će biti potrebno prilagoditi prehranu ili lijekove koje uzimate.

Koje su posljedice visokog tlaka?

Visok tlak (hipertenzija) može dovesti do ozbiljnih posljedica kao što su srčani udar, moždani udar, zatajenje srca i oštećenje bubrega. Također, visok tlak može povećati rizik od razvoja drugih kardiovaskularnih bolesti. Zato je važno pravilno kontrolirati tlak i poduzeti mjere za održavanje zdravog načina života.