Liječnički pregled za vozački: što sve se pregledava?

Liječnički Pregled Za Vozački Što Se Pregledava

Liječnički Pregled Za Vozački Što Se Pregledava

Vozači svih vrsta vozila, od automobila do kamiona i autobusa, moraju proći liječnički pregled kako bi dobili vozačku dozvolu. Liječnički pregled je sastavni dio procesa dobivanja vozačke dozvole i obavlja se radi procjene fizičke i mentalne sposobnosti vozača.

Tijekom liječničkog pregleda provjerava se opća zdravstvena stanja vozača, kao i specifična stanja koja mogu utjecati na sposobnost vozača da sigurno upravlja vozilom. To uključuje provjeru vida, sluha, motoričkih sposobnosti, koordinacije i reakcija.

Na pregledu se također razmatraju i povijest bolesti i lijekovi koje vozač uzima. Određene bolesti i lijekovi mogu utjecati na sposobnost vožnje, stoga je važno da vozači budu transparentni prilikom popunjavanja medicinskog upitnika.

Liječnički pregled za vozački također uključuje provjeru mentalnog zdravlja vozača. Psihološki testovi se obično provode kako bi se procijenila kognitivna sposobnost, pažnja i koncentracija vozača. Psihološko zdravlje je jednako važno kao i fizičko zdravlje za sigurnost vožnje.

Zašto je liječnički pregled važan?

Liječnički pregled je važan jer predstavlja sustavnu procjenu zdravstvenog stanja osobe koja ima namjeru dobiti vozačku dozvolu ili produljiti postojeću. Ovaj pregled ima za cilj procijeniti fizičku i mentalnu sposobnost osobe da sigurno upravlja motornim vozilom.

Vozači su izloženi različitim vanjskim opasnostima za vrijeme vožnje, poput prometnih nesreća ili neizvjesnih uvjeta na cestama. Stoga je važno da vozači budu u dobrom zdravstvenom stanju kako bi mogli donositi brze i ispravne odluke u prometu.

Liječnički pregled za vozački obuhvaća pregled različitih tjelesnih sustava, kao što su vid, sluh, motoričke sposobnosti i moždane funkcije. Također se provjerava prisutnost kroničnih bolesti i ovisnosti koje bi mogle utjecati na sposobnost vožnje.

Ovaj pregled također omogućuje liječnicima da pacijentima pruže savjete i smjernice o održavanju zdravlja te potrebnim promjenama u načinu života koje bi mogle poboljšati njihove vozačke sposobnosti.

U konačnici, liječnički pregled je važan jer pomaže osigurati sigurnost i dobrobit svih sudionika u prometu, smanjujući rizik od nezgoda povezanih s zdravstvenim stanjem vozača.

Tko može obaviti liječnički pregled?

Tko može obaviti liječnički pregled?

Liječnički pregled za vozački može obaviti medicinski stručnjak koji ima ovlaštenje za obavljanje takvih pregleda. Najčešće, ovi pregledi se obavljaju kod liječnika opće prakse, ali također se mogu obaviti kod drugih specijalista kao što su specijalisti za medicinu rada ili specijalisti za prometnu medicinu.

Važno je da liječnik koji obavlja pregled ima potrebno znanje i vještine za procjenu zdravstvenog stanja vozača i sposobnosti za sigurno upravljanje vozilom. Tijekom pregleda, liječnik će obaviti razne preglede i testove kako bi utvrdio jeste li sposobni upravljati vozilom.

You might be interested:  Kako Spriječiti Ispadanje Kose

Također, važno je naglasiti da određene skupine ljudi moraju obaviti specifične preglede kod određenih stručnjaka. Na primjer, profesionalni vozači obavljaju dodatne preglede kod specijalista za prometnu medicinu kako bi se utvrdilo jesu li sposobni za rad u tom području.

U Hrvatskoj, liječnički pregled za vozački se obavlja u zdravstvenim ustanovama koje imaju ovlaštenje za obavljanje takvih pregleda. Prije obavljanja pregleda, važno je provjeriti ima li liječnik potrebno ovlaštenje za obavljanje pregleda i je li zdravstvena ustanova ovlaštena za obavljanje tih pregleda.

Obavezni dokumenti za liječnički pregled

Prije odlaska na liječnički pregled za vozački ispit, potrebno je osigurati određene dokumente kako bi se pregled mogao obaviti bez poteškoća. Ovi dokumenti su obavezni, stoga je važno da ih imate pri ruci prilikom dolaska na pregled.

1. Osobna iskaznica ili putovnica

Jedan od osnovnih dokumenta koji će vam biti potrebni je osobna iskaznica ili putovnica. Ovaj dokument služi kao dokaz vašeg identiteta i potrebno ga je predočiti prilikom prijave na liječnički pregled.

2. Potvrda o uplati

Prije odlaska na liječnički pregled, potrebno je izvršiti uplatu određene naknade. Na temelju te uplate, dobit ćete odgovarajuću potvrdu koju trebate predočiti prilikom dolaska na pregled. Ova potvrda služi kao dokaz da ste izvršili plaćanje.

3. Vozačka dozvola

Vozačka dozvola je dokument koji potvrđuje da imate pravo voziti motorna vozila određene kategorije. Pri dolasku na liječnički pregled, bit će vam potrebno predočiti važeću vozačku dozvolu. Ovaj dokument je ključan za pregled, jer su rezultati pregleda bitni za produljenje ili dobivanje vozačke dozvole.

4. Recepti lijekova

Ako uzimate lijekove na redovnoj bazi, bit će korisno ponijeti kopiju svojih recepata s vama. Liječnik koji obavlja pregled može pregledati ove recepte kako bi se informirao o vašem stanju i eventualnim posebnim potrebama. Ovi recepti mogu biti ključni za utvrđivanje vaše sposobnosti vožnje i sigurnosti na cesti.

5. Medicinska dokumentacija

Ako imate medicinsku dokumentaciju koja je relevantna za vašu sposobnost vožnje, bit će korisno donijeti kopije tih dokumenata s vama. To može uključivati izvještaje o prethodnim pregledima, kirurške zahvate ili dijagnoze koje su važne za vašu vozačku sposobnost. Ova dokumentacija može biti korisna za liječnika kako bi dobio sveobuhvatan uvid u vaše zdravstveno stanje.

6. Nalazi prethodnih pregleda

Ako ste već prošli liječnički pregled za vozačku dozvolu, bit će korisno donijeti sa sobom kopije nalaza tih pregleda. To će pomoći liječniku da vidi eventualne promjene u vašem zdravstvenom stanju i prati vašu napredak tokom vremena.

Važno je osigurati da imate sve navedene dokumente sa sobom prije odlaska na liječnički pregled. Ovi dokumenti će vam pomoći da pregled prođe glatko i brzo, bez nepotrebnih zastoja ili komplikacija.

Pregled vida i sluha

Prilikom liječničkog pregleda za vozački, jedan od važnih dijelova pregleda je provjera vida i sluha vozača. Ovi pregledi su važni kako bi se osigurala sigurnost na cestama i smanjio rizik od prometnih nezgoda.

Pregled vida se obično sastoji od sljedećih koraka:

 1. Provjeravanje vida na daljinu – vozač se sjedi na određenoj udaljenosti od oznake i treba pročitati slova ili brojeve na oznaci. Ovisno o rezultatima, može se dodatno provjeriti vid koristeći različite testove.
 2. Provjeravanje vida na blizinu – vozaču se daje knjiga ili kartica s tekstom koji treba pročitati. Ovo je važno provjeriti jer vozači trebaju dobre vidne sposobnosti za čitanje prometnih znakova i instrukcija na cestama.
 3. Provjeravanje boje vida – vozaču se mogu prikazivati različite boje koje treba prepoznati. Osobe s određenim bojama vida mogu biti ograničene u vožnji određenih vozila ili u određenim uvjetima.
 4. Ispitivanje vidnog polja – vozaču se mogu prikazivati svjetla ili objekti s različitih strana kako bi se provjerio opseg njegovog vidnog polja.
You might be interested:  Kako Izgleda Ubod Stjenice

Pregled sluha se obično sastoji od sljedećih koraka:

 1. Ispitivanje sluha putem testiranja – vozaču se koristi poseban uređaj koji proizvodi zvukove različitih frekvencija. Vozač treba javiti kada čuje zvuk.
 2. Ispitivanje ravnoteže – vozaču se može zatražiti da hoda ravno linijom ili da stoji na jednoj nozi kako bi se provjerila ravnoteža.

Prilikom pregleda vida i sluha, važno je da vozači budu iskreni i odgovoreni. Ako

Pregled tjelesne sposobnosti

Tijekom liječničkog pregleda za vozačku dozvolu, provodi se i pregled tjelesne sposobnosti vozača. Ovaj pregled obuhvaća provjeru općeg zdravstvenog stanja vozača i njegove sposobnosti za sigurno obavljanje vožnje.

Pregled vida

Jedan od važnih aspekata pregleda tjelesne sposobnosti je provjera vida vozača. Važno je da vozač ima dobar vid kako bi mogao jasno vidjeti cestu, prometne znakove i druge sudionike u prometu. Liječnik će provjeriti oštrinu vida vozača uz pomoć standardnog grafikona s optotipima. Također će provjeriti boje vida, vidno polje i općenito zdravstveno stanje oka.

Pregled sluha

Sposobnost dobrog sluha također je bitna za sigurnu vožnju. Liječnik će provjeriti slušnu funkciju vozača i provjeriti je li u stanju čuti zvukove u prometu, kao što su sirene, zvučni signali i drugi. Obično se provjerava oštrina sluha, provodi se audiometrijski test i provjerava se zdravstveno stanje uha.

Pregled motoričkih sposobnosti

Liječnik će također provjeriti motoričke sposobnosti vozača, kao što su snaga, koordinacija i stabilnost. Vozač treba imati dobru mišićnu snagu za upravljanje vozilom, kao i dobru koordinaciju ruku i nogu za korištenje papučica, upravljača i drugih kontrola u vozilu. Liječnik će provjeriti i stabilnost vozača kako bi osigurao da nema problema s ravnotežom koji bi mogli utjecati na sigurnost vožnje.

Pregled mentalnih sposobnosti

Liječnik će također provjeriti mentalne sposobnosti vozača, kao što su koncentracija, pamćenje, reakcijska sposobnost i kognitivne funkcije. Ove sposobnosti su bitne za sigurnu vožnju kako bi vozač mogao brzo reagirati na prometne situacije, donositi ispravne odluke i pametno upravljati vozilom.

Pregled općeg zdravstvenog stanja

Na kraju, liječnik će provjeriti opće zdravstveno stanje vozača. Bitno je utvrditi postoje li bilo kakve bolesti ili stanja koja bi mogle utjecati na sposobnost vozača da sigurno vozi. Također će se razmotriti lijekovi koje vozač može uzimati i njihov utjecaj na sposobnost vožnje. Vozači s određenim zdravstvenim stanjima ili uzimanjem određenih lijekova mogu biti podložni posebnim ograničenjima ili uvjetima dobivanja vozačke dozvole.

Pregled kardiovaskularnog stanja

Kardiovaskularni pregled je važan dio liječničkog pregleda za vozače, jer je kardiovaskularni sustav ključan za tjelesnu sposobnost vožnje. Ovaj pregled obuhvaća procjenu zdravlja srca i krvnih žila vozača.

Povijest bolesti

 • Liječnik će prvo uzeti detaljnu povijest bolesti vozača kako bi utvrdio postoje li bilo kakvi rizici ili prethodne bolesti srca ili krvožilnog sustava.
 • Posebna pažnja će biti posvećena pitanjima o simptomima poput bolova u prsima, nedostatka daha, nesvjestice ili vrtoglavice.
 • Liječnik će također provjeriti je li vozač ikada imao srčani udar, moždani udar ili bilo kakve druge ozbiljne bolesti srca.
You might be interested:  Koji Kolagen Je Najbolji

Fizički pregled

Liječnik će obaviti temeljit fizički pregled kako bi procijenio kardiovaskularno stanje vozača. Ovaj pregled može uključivati sljedeće:

 • Slušanje srca pomoću stetoskopa kako bi se provjerila normalna srčana aktivnost i mogući znakovi srčanih problema.
 • Mjerenje krvnog tlaka za procjenu rizika od visokog krvnog tlaka.
 • Ispitivanje puls na zapešću i vratu kako bi se provjerila normalna cirkulacija krvi.
 • Procjena edema (oteklina) na nogama kako bi se utvrdio mogući problem s venama ili zastoj s tekućinama.

Dodatni testovi

Ako liječnik posumnja na neki kardiovaskularni problem, može preporučiti dodatne testove za dodatnu procjenu stanja. Neki od ovih testova mogu uključivati sljedeće:

 • Elektrokardiogram (EKG) – mjeri električnu aktivnost srca.
 • Ergometrija – testiranje fizičke izdržljivosti i reakcije srca na vježbu.
 • Eholokardiografija – ultrazvuk srca za procjenu strukture i funkcije srca.
 • Koronarna angiografija – rendgensko snimanje srčanih arterija kako bi se utvrdila prisutnost suženja ili blokade.

Na temelju rezultata pregleda, liječnik će donijeti odluku o sposobnosti vozača za sigurnu vožnju. Ako postoji neki ozbiljan kardiovaskularni problem, vozaču se može preporučiti dodatno liječenje i nadzor prije nego što se ponovno izda vozačka dozvola.

Pregled psihofizičkog stanja

Pregled psihofizičkog stanja

Pregled psihofizičkog stanja je važan dio liječničkog pregleda za vozački i provodi se s ciljem utvrđivanja sposobnosti vozača za sigurnu vožnju. Ovaj pregled uključuje procjenu psihičkih i fizičkih sposobnosti vozača.

Psihičke sposobnosti

Pri pregledu psihičkih sposobnosti vozača provjerava se njegova kognitivna funkcija, koncentracija, pažnja, verbalne i vizualne sposobnosti. Liječnik provodi razgovor s vozačem kako bi utvrdio njegovu svijest, orijentaciju i pamćenje. Također se mogu koristiti i različiti testovi i upitnici kako bi se ocijenila psihološka stabilnost i emocionalno stanje vozača.

Fizičke sposobnosti

Pregled fizičkih sposobnosti vozača uključuje procjenu motoričkih sposobnosti, snage, ravnoteže, koordinacije i refleksa. Liječnik može provoditi različite testove kao što su test hodanja, test ravnoteže ili test koordinacije kako bi utvrdio fizičku sposobnost vozača. Također se vrši pregled vida i sluha kako bi se utvrdilo da li vozač ima adekvatne osjetilne sposobnosti za sigurnu vožnju.

Ukoliko se utvrdi da vozač nije sposoban za sigurno upravljanje vozilom, liječnik će dati preporuke za daljnje medicinske pretrage ili terapiju. Cilj liječničkog pregleda za vozački je zaštita sigurnosti na cestama i sprečavanje nesreća uzrokovanih zdravstvenim stanjem vozača.

FAQ:

Što je liječnički pregled za vozački?

Liječnički pregled za vozački je postupak kojim se provjerava zdravstveno stanje osobe prije nego dobije dozvolu za vožnju.

Koje su osnovne stvari koje se pregledavaju?

Na liječničkom pregledu za vozački se provjerava vid, sluh, motoričke sposobnosti, kognitivne funkcije i opće zdravlje.

Treba li se izvršiti krvni test za liječnički pregled?

Da, dio liječničkog pregleda za vozački obuhvaća i krvni test kako bi se provjerila razina alkohola i droga u krvi.

Koliko često treba obavljati liječnički pregled za vozački?

Liječnički pregled za vozački se treba obavljati redovito, obično svakih nekoliko godina, ovisno o dobi vozača.