Kako liječiti lojne žlijezde

Lojne Žlijezde Kako Lijeciti

Lojne Žlijezde Kako Lijeciti

Lojne žlijezde su važan dio naše kože. One luče sebum, prirodno masnoću kože koja je potrebna kako bi koža bila hidratizirana i zaštićena od vanjskih utjecaja. Međutim, ponekad se događa da lojne žlijezde proizvode previše sebuma, što može rezultirati raznim kožnim problemima kao što su akne, masna koža i začepljenje pora.

Postoje razni načini kako liječiti probleme s lojnim žlijezdama. Jedan od prvih koraka je pravilna higijena kože. Redovito pranje lica s blagim sredstvom za čišćenje može pomoći u uklanjanju viška sebuma i smanjenju začepljenja pora. Također je važno izbjegavati agresivna sredstva za čišćenje kože koja mogu isušiti kožu i potaknuti još veću proizvodnju sebuma.

Upotreba tonika može biti korisna u uklanjanju ostatka nečistoća i sužavanju pora, što može smanjiti proizvodnju sebuma. Tonik se može nanijeti na pamučni jastučić i nježno umasirati u kožu nakon čišćenja lica.

Da bi se smanjila proizvodnja sebuma, može se koristiti i kozmetika s matirajućim učinkom. Takva kozmetika ima sposobnost apsorbiranja viška sebuma s površine kože, čime se smanjuje sjaj i masna izgled kože. Također je važno odabrati prikladne proizvode za njegu kože koji neće izazvati iritaciju ili začepljenje pora.

Ako problem s lojnim žlijezdama i dalje postoji i uzrokuje velike nelagode, preporučljivo je posjetiti dermatologa. Stručnjak će moći odrediti uzrok problema i preporučiti odgovarajući tretman. Ovo može uključivati korištenje određenih lijekova ili kreme za tretiranje problema s lojnim žlijezdama.

Kako možemo liječiti lojne žlijezde?

Lojne žlijezde su male žlijezde koje se nalaze u koži i proizvode sebum, prirodno ulje koje pomaže u održavanju kože hidratiziranom i zaštićenom. Međutim, ponekad se može dogoditi da lojne žlijezde stvaraju više sebuma nego što je potrebno, što može dovesti do problema kao što su akne, prištići i masna koža. Srećom, postoje načini kako možemo liječiti lojne žlijezde i smanjiti višak sebuma.

1. Pravilna higijena kože

Pravilna higijena kože je ključna za održavanje zdravih lojnih žlijezda. Redovito perite lice blagim čistačem za lice i izbjegavajte korištenje agresivnih sapuna koji mogu isušiti kožu i potaknuti proizvodnju više sebuma. Koristite toplu vodu umjesto vruće kako biste izbjegli isušivanje kože.

Nakon čišćenja lica, nježno obrišite kožu ručnikom i izbjegavajte trljanje kože, što može dodatno iritirati lojne žlijezde. Nakon toga koristite blagi tonik kako biste suzili pore i smanjili proizvodnju sebuma.

2. Prirodni tretmani

Postoje mnogi prirodni tretmani koji mogu pomoći u smanjenju proizvodnje sebuma i liječenju lojnih žlijezda. Primjeri uključuju:

 • Limunov sok: Limunov sok ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u čišćenju pore i sužavanju žlijezda lojnica.
 • Med: Med ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju upaljenih žlijezda lojnica i smanjenju proizvodnje sebuma.
 • Čaj od kamilice: Čaj od kamilice ima umirujuće svojstvo koje može pomoći u smanjenju upale i iritacije lojnih žlijezda.

Prije korištenja prirodnih tretmana, uvijek se posavjetujte s dermatologom ili stručnjakom za kožu kako biste bili sigurni da su odgovarajući za vašu kožu.

3. Prehrambene promjene

Prehrambene promjene mogu također biti korisne u liječenju lojnih žlijezda. Izbjegavajte masnu hranu i hranu bogatu šećerom, kao što su pržena hrana i gazirana pića. Umjesto toga, konzumirajte hranu bogatu antioksidansima kao što su voće i povrće, koja mogu pomoći u smanjenju upale u lojnim žlijezdama.

You might be interested:  Kako Odbiti Pdv Iz Cijene

4. Stručna pomoć

Ako imate ozbiljne probleme s lojnim žlijezdama ili proizvodnju sebuma koji se ne može kontrolirati, trebali biste potražiti stručnu pomoć. Dermatolog ili stručnjak za kožu može vam pružiti odgovarajući tretman koji će vam pomoći u održavanju zdravih lojnih žlijezda i kože.

Važno je napomenuti da su ovi savjeti općenite prirode i nisu namijenjeni zamjeni za medicinski savjet ili tretman. Ako imate ozbiljne probleme s lojnim žlijezdama ili kožom, posavjetujte se s dermatologom ili stručnjakom za kožu kako biste dobili prilagođene savjete i tretmane.

Prirodni načini

Promijenite prehrambene navike

Promjena prehrambenih navika može imati značajan utjecaj na lojne žlijezde. Preporučuje se smanjiti unos masne hrane, šećera i prerađenih namirnica. Povećajte unos voća, povrća i zdravih masnoća poput orašastih plodova i maslinovog ulja.

Hidratizirajte kožu

Hidratacija je važna za održavanje zdrave kože. Redovito hidratiziranje kože može pomoći u smanjenju lučenja sebuma i sprječavanju začepljenja pora. Koristite hidratantne kreme koje odgovaraju vašem tipu kože.

Koristite prirodne sastojke

Određeni prirodni sastojci mogu pomoći u reguliranju lučenja sebuma i smanjenju upale. Primjeri takvih sastojaka su aloe vera, zeleni čaj, ulje čajevca i lavande. Koristite proizvode koji sadrže ove sastojke ili ih dodajte u svoju rutinu njege kože.

Pridržavajte se zdravih navika

Pridržavajte se zdravih navika

Zdrave navike općenito mogu imati pozitivan utjecaj na stanje kože. To uključuje redovito čišćenje kože, izbjegavanje dodirivanja lica prljavim rukama, održavanje higijene kose i izbjegavanje prekomjerne izloženosti suncu. Također je važno smanjiti stres, jer stres može pogoršati stanje lojnih žlijezda.

Konzultirajte se s profesionalcem

Ako imate problem s lojnim žlijezdama koji ne reagira na prirodne metode liječenja, preporučuje se konzultirati se s dermatologom. On ili ona mogu vam pružiti dodatne savjete i preporučiti odgovarajući tretman za vaše specifične potrebe.

Liječničke metode

Hormonalna terapija

Jedna od najučinkovitijih liječničkih metoda za liječenje problema s lojnim žlijezdama je hormonalna terapija. Ova terapija uključuje uzimanje hormonskih lijekova koji mogu smanjiti aktivnost lojnih žlijezda i smanjiti proizvodnju sebuma.

Topikalni lijekovi

Kao dio liječničke terapije, mogu se koristiti i topikalni lijekovi koji se nanose izravno na kožu. Ovi lijekovi mogu sadržavati različite sastojke kao što su retinoidi, antibiotici ili antiseptici, koji mogu pomoći u smanjenju upale i sprječavanju bakterijske infekcije.

Laserska terapija

Laserska terapija je još jedna metoda koja se može koristiti za liječenje problema s lojnim žlijezdama. Laserska svjetlost prodire u kožu i ciljano uništava lojne žlijezde, smanjujući njihovu aktivnost i proizvodnju sebuma. Ova terapija može se koristiti i za smanjenje vidljivih ožiljaka i pigmentacija koje su nastale kao posljedica problema sa lojnim žlijezdama.

Topikalni antibiotici

Topikalni antibiotici mogu se koristiti u liječenju upalnih stanja kože uzrokovanih bakterijskom infekcijom. Ovi lijekovi se nanose izravno na kožu i pomažu u kontroliranju bakterijske populacije, smanjujući upalu i simptome povezane s lojnim žlijezdama.

Dermapen

Dermapen je uređaj koji se koristi u kozmetičkim tretmanima za poboljšanje izgleda kože. Ovaj uređaj koristi mikro igle kako bi izazvao kontrolirane oštećenja kože, potičući obnovu i stvaranje novog kolagena. Dermapen se može koristiti za liječenje lojnih žlijezda jer potiče obnovu kože i smanjuje vidljivost ožiljaka i poremećaja lojnih žlijezda.

Kako smanjiti proizvodnju sebuma?

Sebum je prirodno proizvodnja masnoće u koži koju luče lojne žlijezde. Međutim, prekomjerna proizvodnja sebuma može dovesti do problema kao što su masna koža, akne i seboreja. Smanjenje proizvodnje sebuma može biti ključno za održavanje zdrave, uravnotežene kože.

Evo nekoliko načina kako smanjiti proizvodnju sebuma:

 1. Redovito čišćenje kože: Temeljito čišćenje kože dvaput dnevno može pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože i viška sebuma. Koristite nježna sredstva za čišćenje kako ne biste isušili kožu i potaknuli dodatnu proizvodnju sebuma.
 2. Primjena tonika: Tonik može pomoći u uklanjanju preostalog viška sebuma i zatvaranju pore. Odaberite tonik koji je blag i ne sadrži alkohol kako ne biste isušili kožu.
 3. Pravilna hidratacija: Iako se može činiti proturječno, hidratacija je važna čak i za masnu kožu. Odaberite lagane, vodene kreme koje neće začepljivati pore i koje će održavati prirodnu ravnotežu vlažnosti kože.
 4. Izbjegavanje agresivnih proizvoda: Izbjegavajte upotrebu proizvoda za njegu kože koji sadrže jake sastojke poput alkohola, sulfata i parfema. Ti sastojci mogu iritirati kožu i potaknuti dodatnu proizvodnju sebuma.
 5. Prehrana: Ishrana može igrati važnu ulogu u regulaciji proizvodnje sebuma. Izbjegavajte masnu, prženu i prerađenu hranu te povećajte unos hrane bogate antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama.
 6. Korištenje proizvoda sa salicilnom kiselinom: Salicilna kiselina je sastojak koji pomaže u uklanjanju viška sebuma i otvaranju začepljenih pora. Koristite proizvode koji sadrže salicilnu kiselinu prema uputama dermatologa ili ljekarnika.
 7. Izbjegavanje stresa: Stres može povećati proizvodnju sebuma. Pronađite načine kako smanjiti stres u svakodnevnom životu, poput vježbanja, meditacije ili hobija koji vas opušta.
You might be interested:  Kada Jesti Suhe Šljive

Uvijek je važno konzultirati se s dermatologom ili ljekarnikom ako imate problema s proizvodnjom sebuma ili želite prilagoditi svoju rutinu njege kože. Oni vam mogu pružiti najbolji savjet i preporuke za vašu specifičnu kožu.

Njega kože s lojnim žlijezdama

Simptomi i uzroci lojnih žlijezda

Lojne žlijezde su prirodne žlijezde koje se nalaze u koži i proizvode sebum, prirodno ulje koje vlaži i štiti kožu. Međutim, neke osobe imaju prekomjerno lučenje sebuma, što rezultira prekomjernom masnoćom kože. Ovo stanje može uzrokovati simptome kao što su sjajna koža, proširene pore, akne i seboreični dermatitis.

Njega kože s lojnim žlijezdama

 • Čišćenje kože: Redovito čišćenje kože ključno je za održavanje zdrave kože s lojnim žlijezdama. Preporučuje se upotreba nježnih sredstava za čišćenje koja uklanjaju višak masnoće i ne isušuju kožu.
 • Korištenje tonera: Toneri formulirani za kožu s lojnim žlijezdama mogu pomoći u uklanjanju ostatka prljavštine i viška ulja s kože. Toneri također mogu suziti pore i smanjiti sjaj kože.
 • Upotreba hidratantne kreme: Iako može zvučati kontradiktorno, hidratiziranje kože je važno čak i za osobe s lojnim žlijezdama. Odabir hidratantne kreme koja je lagana i nekomedogena može pomoći u održavanju ravnoteže vlage u koži i sprječavanju prekomjernog lučenja sebuma.
 • Izbjegavanje masnih proizvoda: Kod njege kože s lojnim žlijezdama, važno je izbjegavati teške i masne kreme, ulja i proizvode s visokim sadržajem alkohola. Ovi proizvodi mogu dodatno nadražiti kožu i povećati proizvodnju sebuma.
 • Nanos sunčane kreme: Zaštita kože od štetnih UV zraka važna je svima, uključujući i osobe s lojnim žlijezdama. Odabir lagane i uljno-besplatne sunčane kreme može pomoći u sprječavanju oštećenja kože i preranog starenja.

Savjeti i upozorenja

 • Izbjegavanje čestog pranja i trljanja kože: Prekomjerno pranje i trljanje kože može nadražiti lojne žlijezde i potaknuti povećanu proizvodnju sebuma.
 • Pravilna prehrana: Ishrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i proteinima može pomoći u održavanju zdrave kože. Terapije i prirodni lijekovi također mogu biti korisni u nekim slučajevima, pa se preporučuje konzultacija s dermatologom.

Uz pravilnu njegu kože i redovito praćenje dermatologa, osobe s lojnim žlijezdama mogu kontrolirati simptome i održavati zdravu kožu.

Prehrana za zdrave žlijezde

Pravilna prehrana može pomoći u održavanju zdravih lojnih žlijezda. Ovdje su neki prehrambeni savjeti koji mogu pomoći u održavanju zdravlja vaših žlijezda.

Hidratacija

Voda je ključna za hidrataciju tijela, uključujući kožu i žlijezde. Pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste održali hidrataciju tijela.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi poput lososa i sardine, mogu pomoći u održavanju zdravlja žlijezda. One imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upala žlijezda.

Antioksidansi

Hrana bogata antioksidansima kao što su bobičasto voće, tamna čokolada, orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu i održavanju zdravlja žlijezda.

Voće i povrće

Uključite raznovrsno svježe voće i povrće u svoju prehranu. Oni su bogati vitaminima i mineralima koji mogu pomoći u podršci zdravlju žlijezda.

Izbjegavajte prerađenu hranu

Prerađena hrana, kao što su brza hrana i grickalice, često sadrže puno aditiva, umjetnih boja i konzervansa. Takva hrana može potencijalno negativno utjecati na zdravlje žlijezda. Umjesto toga, birajte svježe, prirodne i cijele namirnice.

Uravnotežena prehrana

Uravnotežena prehrana koja uključuje sve važne hranjive tvari, poput proteina, ugljikohidrata, zdravih masti, vlakana, vitamina i minerala, ključna je za održavanje zdravih žlijezda.

Tabela prehrambenih izvora

Hranjiva tvar Prehrambeni izvori
Voda Voda, sokovi, juhe
Omega-3 masne kiseline Riba (losos, sardina), orašasti plodovi
Antioksidansi Bobičasto voće, tamna čokolada, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće
Vitamini i minerali Svježe voće i povrće

Važno je imati na umu da prehrana sama nije dovoljna da se liječe lojne žlijezde. Ako imate zdravstvene probleme s žlijezdama, uvijek se posavjetujte s liječnikom kako biste dobili odgovarajući tretman i njegu.

Domaći recepti za liječenje

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je vrlo korisno za liječenje lojnih žlijezda. Nanesite malu količinu maslinovog ulja na pamučnu blazinicu i nježno ga utrljajte na zahvaćena područja kože. Maslinovo ulje će hidratizirati kožu i ublažiti upale.

Bijeli luk

Bijeli luk ima antibakterijska svojstva koja pomažu u liječenju lojnih žlijezda. Možete napraviti pastu od bijelog luka tako da zdrobite 2-3 češnja bijelog luka i pomiješate ih s malo vode. Nanesite pastu na zahvaćena područja i ostavite je da djeluje 10-15 minuta prije ispiranja.

You might be interested:  Kako Zaustaviti Preskakanje Srca

Aloe vera

Aloe vera gel ima umirujuća svojstva koja mogu pomoći u liječenju upaljenih lojnih žlijezda. Nanesite svježi aloe vera gel na zahvaćena područja i ostavite da se osuši. Ostavite gel na koži najmanje 30 minuta prije ispiranja.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala i liječenju lojnih žlijezda. Napravite šalicu zelenog čaja i pričekajte da se ohladi. Nanesite ohlađeni zeleni čaj na zahvaćena područja pomoću pamučne blazinice.

 • Upozorenje: Ako imate osjetljivu kožu ili alergijske reakcije, prije upotrebe ovih domaćih recepata posavjetujte se sa stručnjakom.
 • Preporuka: Redovito čišćenje kože i izbjegavanje masnih i prerađenih namirnica također može pomoći u prevenciji lojnih žlijezda.

Pored korištenja ovih domaćih recepata, važno je i održavati pravilnu higijenu kože te koristiti blage proizvode za čišćenje lica.

Prednosti i rizici samoliječenja

Kada je u pitanju liječenje lojnih žlijezda, samoliječenje može imati određene prednosti i rizike. Važno je biti svjestan tih činjenica prije nego što odlučite sami liječiti ovo stanje.

Prednosti samoliječenja

 • Pristupačnost: Samoliječenje omogućuje da započnete liječenje odmah, bez čekanja na termin kod liječnika.
 • Ušteda vremena i novca: Korištenje dostupnih proizvoda koje možete nabaviti u ljekarni može biti jeftinija opcija od odlaska kod liječnika i plaćanja konzultacija i recepata.
 • Povremeno smanjenje simptoma: Samoliječenje može pomoći u smanjenju simptoma lojnih žlijezda, poput crvenila, svrbeža i upale.

Rizici samoliječenja

 • Neadekvatno liječenje: Nedostatak stručnosti može dovesti do neadekvatnog liječenja i moguće pogoršanje simptoma. Liječnik može pružiti preciznu dijagnozu i odabrati najbolje tretmane za vaše stanje.
 • Moguće alergijske reakcije: Upotreba određenih proizvoda kod samoliječenja može izazvati alergijske reakcije. Alergije na određene sastojke mogu biti nepredvidive i zahtijevaju liječničku pomoć.
 • Nepoznavanje uzroka: Samoliječenje može samo ublažiti simptome, ali ne i riješiti uzrok problema. Ako ne razumijete pravi uzrok lojnih žlijezda, može biti teško postići dugotrajno olakšanje.

Ukratko, samoliječenje lojnih žlijezda može donijeti određene prednosti, ali također nosi rizike. Ako imate ozbiljne simptome ili niste sigurni u pravilan tretman, uvijek je najbolje potražiti stručno mišljenje liječnika.

Kada se obratiti dermatologu?

Lojne žlijezde mogu biti izvor raznih problema koje mogu zahtijevati stručnu dermatološku njegu. U nekim slučajevima, možda ćete moći sami riješiti manje probleme ili koristiti kućne lijekove. Međutim, postoje određene situacije kada se preporučuje da se obratite dermatologu. Evo nekoliko situacija u kojima je potrebno posjetiti dermatologa:

Ako primijetite promjene na koži

Ako primijetite promjene na koži kao što su izbočine, kvrge, osip, mjehurići ili promjene u boji, trebate se obratiti dermatologu. Oni su kvalificirani za prepoznavanje i dijagnosticiranje različitih stanja kože i mogu vam pomoći da utvrdite prirodu i ozbiljnost problema. Dermatolog će vam moći dati točnu dijagnozu i preporučiti potrebno liječenje.

Ako imate ozbiljne simptome

Ako imate simptome poput jakog svrbeža, pečenja, krvarenja ili gnojnog pražnjenja, važno je posjetiti dermatologa. Ti simptomi mogu ukazivati na ozbiljnije stanje kože koje zahtijeva poseban tretman. Dermatolog će vam moći pomoći u određivanju uzroka tih simptoma i pružiti vam adekvatnu terapiju.

Ako postoje nasljedni ili genetski čimbenici

Ako u vašoj obitelji postoji povijest određenih stanja kože, kao što su alergije, ekcemi, psorijaza ili rak kože, preporučuje se posjet dermatologu radi procjene rizika i praćenja vašeg stanja kože. Dermatolog će moći pratiti vašu kožu, prepoznati rane znakove problema i pružiti vam preporuke za održavanje zdrave kože.

Ako se vaša koža ne poboljšava

Ako ste već pokušali rješavati problem na koži sami kod kuće ili koristite proizvode koji vam nisu donijeli olakšanje, trebali biste posjetiti dermatologa. Oni će vam moći napraviti ocjenu stanja kože i preporučiti učinkovitije tretmane. Ponekad je potrebna posebna terapija ili lijekovi kako bi se riješio problem.

Uz ove situacije, uvijek je dobra ideja posjetiti dermatologa za rutinski pregled vaše kože. Redoviti pregledi mogu pomoći u otkrivanju problema sa kožom u ranim fazama, što omogućuje blagovremeno liječenje i prevenciju daljnjih komplikacija. Dermatolog je stručnjak za kožne probleme i najbolje je rješenje za pravilnu njegu vaše kože.

FAQ:

Kako se javljaju problemi s lojnim žlijezdama?

Problemi s lojnim žlijezdama mogu se javiti u vidu prekomjerne proizvodnje sebuma ili začepljenja pora, što može dovesti do akni, prištića ili prištića. Također, mogu se pojaviti i upaljena lojna žlijezda ili cista.